Kreativ

ŠTÍTEK: František Kupka

Zahájení výstavy Františka Kupky

V Praze začala výstava Františka Kupky

Praha /FOTOGALERIE/ – Specifickou cestu, kterou se malíř František Kupka na počátku 20. století dopracoval k abstraktní malbě, představuje výstava v Salmovském paláci na Hradčanech. Národní galerie v Praze ji připravila k letošnímu stému výročí chvíle, kdy Kupka v Paříži veřejně prezentoval dvě svá zásadní díla nefigurativního malířství.

Výstava Tiché revoluce uvnitř ornamentu. Experimenty dekorativního umění v letech 1180 – 1930 v Moravské galerii v Brně.

Moravská galerie se vydala Po stopách moderny

Brno – Velký výstavní projekt s názvem Po stopách moderny. Kabinet Josefa Hoffmana, jehož součástí je také výstava Tiché revoluce uvnitř ornamentu – experimenty dekorativního umění v letech 1180 – 1930, ve čtvrtek zahájila Moravská galerie v Brně. Výstava zaujímá celé přízemí a část prvního patra Uměleckoprůmys­lového muzea v Husově ulici.

Zahájení výstavy Františka Kupky

V Praze začala výstava Františka Kupky. Podívejte se

Praha /FOTOGALERIE/ – Specifickou cestu, kterou se malíř František Kupka na počátku 20. století dopracoval k abstraktní malbě, představuje výstava v Salmovském paláci na Hradčanech. Národní galerie v Praze ji připravila k letošnímu stému výročí chvíle, kdy Kupka v Paříži veřejně prezentoval dvě svá zásadní díla nefigurativního malířství. Rok 1912 se uvádí jako zrod abstraktního malířství. Výstavou, která potrvá do 3. března a dnes ji viděli novináři, NG zahajuje svůj provoz v Salmovském paláci.

Meda Mládková besedovala v Dobrušce

Meda Mládková besedovala s Dobrušťáky

Dobruška - Město vyjádřilo svůj dík slavné mecenášce za celoživotní propagaci díla Františka Kupky, s jehož jménem se do širšího povědomí dostává i sama Dobruška.

Miroslav Mráz v malbě používá především olejové barvy na plátno.

Břeclavský výtvarník se zaměřil na ženské tělo

Břeclav - Břeclavský výtvarník Miroslav Mráz zacílil část své současné tvorby na ženské tělo. Jako jeden z mála výtvarníků v regionu se malování aktů začíná věnovat tak, že by v blízké budoucnosti mohla vzniknout celá kolekce nahých obrazů se známým podpisem MMMRÁZ.

Exministr obrany Alexandr Vondra.

Vondra dnes předá řád Zlaté lípy významným osobnostem

Praha - Mecenášce umění Medě Mládkové, kajakářce Štěpánce Hilgertové či neurochirurgovi Vladimíru Benešovi dnes ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) předá nejvyšší resortní ocenění řád Zlaté lípy. V Národním památníku na pražském Vítkově udělí při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu 48 různých vyznamenání.

Kupkovo stěžejní dílo Élévation IV, série C II

Kupka se v Opočně připomněl obrazem za 50 milionů

Opočno - U příležitosti besedy s Medou Mládkovou, která se uskutečnila ve středu v Opočně a známá mecenáška na ní obdržela čestné občanství, měla veřejnost mimořádnou příležitost zhlédnout originál obrazu slavného opočenského rodáka Františka Kupky.

Meda Mládková se stala čestnou občankou Opočna.

'Umění musí vzrušovat,' říká slavná mecenáška

Opočno – Kupkovo Opočno nechce být slavnému malíři nic dlužno. Po samostatné expozici nyní starosta udělil čestné občanství ženě, která měla k malíři blízko. Meda Mládková se stala Opočeňačkou.

Dílo "Élévation IV, série C II" malíře Fratiška Kupky.

Kupka se v Opočně připomněl obrazem za 50 milionů

Opočno - U příležitosti besedy s Medou Mládkovou, která se uskutečnila včera večer v Opočně a známá mecenáška na ní obdržela čestné občanství, měla veřejnost mimořádnou příležitost zhlédnout originál obrazu slavného opočenského rodáka Františka Kupky.

Slavnostní odhalení červeného cvičícího autobusu Davida Černého, který se stal symbolem nově otevřeného dětského hřiště Pyšelská na Chodově ve středu 17.října.

Černého klikující autobus "zaparkoval" na hřišti na Chodově

Praha /FOTOGALERIE/ – Na dětském hřišti v Praze na Chodově slavnostně odhalili objekt sochaře Davida Černého, který měl premiéru v červenci na olympijských hrách v Londýně. Červený dvoupatrový anglický autobus, kterému autor připevnil obrovské plechové paže, a nechal ho tak provádět kliky, sklidil na olympiádě úspěch. Teď si ho majitel nechal postavit poblíž sídla své firmy.

Slavnostní odhalení červeného cvičícího autobusu Davida Černého, který se stal symbolem nově otevřeného dětského hřiště Pyšelská na Chodově ve středu 17.října.

Černého autobus stojí na hřišti na Chodově. Podívejte se!

Praha /FOTOGALERIE/ – Na dětském hřišti v Praze na Chodově dnes slavnostně odhalili objekt sochaře Davida Černého, který měl premiéru v červenci na olympijských hrách v Londýně. Červený dvoupatrový anglický autobus, kterému autor připevnil obrovské plechové paže, a nechal ho tak provádět kliky, sklidil na olympiádě úspěch. Teď si ho majitel nechal postavit poblíž sídla své firmy.

Meda Mládková s jedním z Kupkových obrazů.

Kupkův originál zamíří do jeho rodného města

Opočno – Čestné občanství za celoživotní přínos české i světové kultuře a za neutuchající podporu díla Františka Kupky doma i v zahraničí. Tímto krokem vzdá malířovo rodné město hold Medě Mládkové.

ZÁKLAD POMNÍKU. Busta Františka Kupky, na níž se slavný malíř autorsky sám podílel a která by v budoucnu mohla posloužit jako základ plánovaného Kupkova pomníku. Bustu darovali státu George Waldes a galerista Vladimír Lekeš.

Česko získalo darem originální odlitek Kupkova portrétu

Praha - Tak trochu hádankou bude v následujících měsících busta Františka Kupky, kterou Ministerstvo kultury dostalo darem od rodiny Waldesových. Malíř na ní pracoval osobně se sochařem Janem Vlachem a měla by být základem jeho pomníku. Jenže není dosud jisté, zda malířovy ostatky zůstanou na pařížském hřbitově Pére Lachaise, nebo budou převezeny do Prahy.

Setkání olympijských legend i nadějí v obřadní síni náchodské radnice.

Sešly se legendy i naděje sportu

Náchod – V obřadní síni zdejší radnice se v sobotu sešli olympijské legendy, paralympionici Letních olympijských her (LOH) v Londýně 2012, naděje pro LOH v Riu de Janiero i mnozí čestní hosté. Setkání se uskutečnilo v rámci vzpomínkového seriálu, který se bude konat v příštím roce v Rodném kraji Františka Kupky, na zakladatele novodobých olympijských her barona Pierre de Coubertina a jeho přítele Jiřího Stanislava Gutha – Jarkovského.

Legendy českého sporty v Dobrušce

OBRAZEM: Dobruška přivítala olympijské legendy

Dobruška - Do města o víkendu zavítaly legendy českého sportu. Místostarosta Petr Lžíčař na radnici přijal mimo jiné i dva olympijské vítěze – držitelku sedmi zlatých medailí, gymnastku Věru Čáslavskou (druhá zprava) a sportovního střelce Jana Kůrku (vpravo).

Věra Čáslavská

Věra Čáslavská věnuje svůj podpis

Náchod - Nedávno se Náchod dozvěděl, že je Evropským městem sportu 2013. První akci k této příležitosti hostí dnes 6. října. Přijedou známí olympionici a naděje. Od 11 hodin jsou na radnici, od 11.30 do 12.00 hodin je autogramiáda.

Kupkův Tvar modré se prodal za rekordní sumu v aukci.

Slavné rodáky připomíná stálá expozice

Opočno – Na dva slavné rodáky od uplynulé soboty upomíná nová expozice, kterou zřídili v Opočně. Ta se usadila na prvním nádvoří zdejšího zámku, kde si ji mohou zájemci prohlédnout denně kromě pondělí, vždy od 9 do 16 hodin.

Z výstavy František Kupka - Otta Gutfreud: Umění ve službách národa (1914 - 1918)

František Kupka a Otto Gutfreund společně

Hradec Králové – Unikátní výstava začala včera v podvečer v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Nese název František Kupka – Otto Gutfreund: Umění ve službách národa  (1914 – 1918) a představuje nepříliš známé exponáty povětšinou ze sbírek pražského Vojenského historického ústavu.

Výstava nazvaná František Kupka – Otto Gutfreund: Umění ve službách národa (1914 – 1918).

František Kupka a Otto Gutfreund na výstavě společně

Hradec Králové – Unikátní výstava začala ve čtvrtek v podvečer v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Nese název František Kupka – Otto Gutfreund: Umění ve službách národa  (1914 – 1918) a představuje nepříliš známé exponáty povětšinou ze sbírek pražského Vojenského historického ústavu.

Výstava nazvaná František Kupka – Otto Gutfreund: Umění ve službách národa (1914 – 1918).

František Kupka a Otto Gutfreund na výstavě v Hradci společně

Hradec Králové – Unikátní výstava začala ve čtvrtek v podvečer v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Nese název František Kupka – Otto Gutfreund: Umění ve službách národa  (1914 – 1918) a představuje nepříliš známé exponáty povětšinou ze sbírek pražského Vojenského historického ústavu.

Obraz Františka Kupky Modrá

Dva rodáci se potkají v jedné síni

Opočno –  Jen dva dny dělí Opočno od slavnostního otevření nové stálé expozice připomínající nejvýznamnější rodáky, malíře Františka Kupku a hudebního skladatele Luboše Sluku.

Kvalitář

Jiná galerie. Pod názvem Kvalitář

Podobný projekt v Česku zatím neexistuje. Propojit architekturu, navrhování interiérů, design a umění se podařilo architektovi Jiřímu Kučerovi a jeho kolegům. Pod názvem Kvalitář otevřeli galerii s ojedinělými službami. Navrhnou vám zde dům či byt od prvotního konceptu přes jednotlivé kusy nábytku až po doladění obrazy či jinými uměleckými díly. S těmi vám nejlépe poradí vedoucí sekce umění Jana Bernartová.

Lgendární žokej Josef Váňa s Tiumenem těsně po vítězství ve 121. Velké pardubické steeplechase.

Den Evropy na pardubickém závodišti. Startuje i Váňa

Pardubice – Seriál kvalifikací na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou skončí v sobotu 15. září, kdy na pardubickém dostihovém závodišti odstartuje poslední ze čtyř kvalifikačních dostihů na prestižní závod.

Meda Mládková s jedním z Kupkových obrazů.

Rodáci se dočkali své stálé expozice

Opočno – Již zanedlouho, tedy 22. září, se bude konat na prvním nádvoří zámku slavnostní otevření stálé expozice dvou místních slavných rodáků, malíře Františka Kupky, který překročil svou malířskou tvorbou hranice mnoha zemí, a hudebního skladatele Luboše Sluky.

Kupkův obraz z roku 1913 nazvaný Tvar modré byl vystaven v ostravském Domě umění

Kupkův Tvar modré zůstává kulturní památkou, galerista se odvolá

Praha – Obraz Františka Kupky Tvar modré, který v dubnu v Praze vydražil zahraniční kupec za rekordních 55,75 milionu korun, zůstává kulturní památkou. Takové dílo nelze trvale ze země vyvézt. „Rozhodnutí ministerstva kultury není pravomocné, do 15 dnů se proti němu lze odvolat k rozkladové komisi," řekla mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková.

MUZEUM ČESKÉHO KUBISMU nabízelo od roku 2003 mimořádnou expozici. V neděli však byla uzavřena. Národní galerie Dům U Černé Matky Boží opustila a exponáty z budovy od Josefa Gočára se vracejí k původním majitelům.

Expozice v Domě U Černé Matky Boží skončila. NG přišla o další výstavní budovu

Praha /ROZHOVOR/  - V Muzeu českého kubismu bylo o víkendu plno. S expozicí, která zde fungovala devět let, se za poloviční vstupné přišly rozloučit davy návštěvníků. Většina z nich se ptala, proč se mají díla z domu, který tvoří důstojný rámec pro expozici kubismu, najednou stěhovat pryč. Na otázky jim bylo podáno pouze vágní vysvětlení. Kurátorka sbírky například vykládala, že zde chybí klimatizace.

Meda Mládová podporuje Kupkovu expozici v Dobrušce

Kupkova expozice v Dobrušce se rozroste

Praha/ Dobruška /FOTOGALERIE/ - Medě Mládkové může vedení Dobrušky nastokrát děkovat. Stala se pro město mecenáškou umění a tou, která iniciovala již před lety vznik expozice věnované Františku Kupkovi.

Meda Mládová podporuje Kupkovu expozici v Dobrušce

OBRAZEM: Kupkova expozice v Dobrušce se rozroste

Praha/ Dobruška - Medě Mládkové může vedení Dobrušky nastokrát děkovat. Stala se pro město mecenáškou umění a tou, která iniciovala již před lety vznik expozice věnované Františku Kupkovi.

Meda Mládová podporuje Kupkovu expozici v Dobrušce

OBRAZEM: Kupkova expozice v Dobrušce se rozroste

Praha/ Dobruška - Medě Mládkové může vedení Dobrušky nastokrát děkovat. Stala se pro město mecenáškou umění a tou, která iniciovala již před lety vznik expozice věnované Františku Kupkovi.

Napříč krajinou nese název současná výstava v ostravském Domě umění. Potrvá do 16. září.

OBRAZEM: Napříč krajinou v Domě umění

Ostrava - Zhlédnout opravdové skvosty Františka Kupky, Emila Filly, Antonína Slavíčka, Jana Zrzavého, Ferdiše Duši a mnoha dalších autorů mohou návštěvníci současné výstavy v ostravském Domě umění nazvané Napříč krajinou.

Modelky a modelové při zkoušce na večerní přehlídku, na které 28. června ve Veletržním paláci v Praze představí nástupový set pro slavnostní zahájení olympiády v Londýně.

Mnoho povyku pro holinky! Tato kolekce uhranula svět

Praha /FOTOGALERIE/ – Přinášejí rozporuplné reakce a v posledních dnech mohutně plní novinové strany nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Jedni je považují za úlet, druzí opěvují jako skvělý nápad. Řeč je o holinkách, které jsou součástí olympijské kolekce české reprezentace.

Školáci. Ilustrační snímek.

V září bude na žáky čekat hezčí prostředí

Dobruška – Největší investiční akce dobrušské radnice v letošním roce míří do svého finále. Práce na efektivnějším energetickém hospodaření obou budov základní školy Františka Kupky se dokončují.

Modelky a modelové při zkoušce na večerní přehlídku, na které 28. června ve Veletržním paláci v Praze představí nástupový set pro slavnostní zahájení olympiády v Londýně.

Mnoho povyku pro holinky! Tato kolekce uhranula svět

Praha /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Přinášejí rozporuplné reakce a v posledních dnech mohutně plní novinové strany nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Jedni je považují za úlet, druzí opěvují jako skvělý nápad. Řeč je o holinkách, které jsou součástí olympijské kolekce české reprezentace.

Modelky a modelové při zkoušce na večerní přehlídku, na které 28. června ve Veletržním paláci v Praze představí nástupový set pro slavnostní zahájení olympiády v Londýně.

"Olympijské" holinky po víkendu zmizely z českých obchodů

Praha - Tmavomodré holinky, které při zahájení letních olympijských her vzbudily zájem světových médií, se v českých obchodech Alpine Pro v pondělí vyprodaly. Společnost dnes plánuje doplnit zásoby, v rámci kterých nabídne posledních 800 párů bot. Informoval o tom generální ředitel Alpine Pro Ivan Vodička.