Kreativ

ŠTÍTEK: hacker

Ilustrační foto.

Hackeři vyvinuli program pro vykrádání bankomatů bez karet

Praha – Hackeři vyvinuli škodlivý software, který jim umožňuje výběry z bankomatů bez použití karty. Program pod označením Tyupkin se zatím objevil v bankomatech v Latinské Americe, Evropě a Asii a útočníci jeho prostřednictvím ukradli miliony dolarů. Uvedla to dnes společnost Kaspersky Lab.

Ilustrační foto.

Hackerský útok na banku JPMorgan se dotkl 76 milionů domácností

New York - Při útoku hackerů na počítačové sítě velké americké banky JPMorgan Chase & Co. bylo v létě dotčeno zhruba 76 milionů domácností, tedy skoro dvě třetiny všech domácností v Americe. V rukách počítačových pirátů se ocitly i údaje zhruba sedmi milionů malých podniků, což z útoku činí jeden z největších případů narušení osobních údajů v historii, napsala agentura Reuters. Neznámí útočníci podle banky získali kontaktní údaje majitelů účtů. Krádeži citlivých dat jako hesla, čísla účtů nebo data narození ale prý nic nenasvědčuje.

Počítačová hra Watch Dogs: Bad Blood.

Pro Watch Dogs se chystá rozšíření Bad Blood, přinese nového hrdinu

Novou značku Watch Dogs může vydavatel Ubisoft řadit mezi velké úspěchy, od vydání se již prodalo přes 8 milionů kusů a nyní byl oznámen obsáhlý dodatečný přídavek nazvaný Bad Blood. Hlavním aktérem bude hacker Raymond Kenney, jenž vystupuje pod přezdívkou „T-Bone" a bylo ho možné potkat v původním příběhu.

Ilustrační foto.

Hackeři jsou schopni obejít zabezpečení iCloud, varují experti

New York - Služba iCloud od Applu, která umožňuje uchovávat fotografie a osobní údaje uživatelů iPhonů a iPadů na vzdáleném serveru společnosti, má "zásadní bezpečnostní chybu". Uvedla to na svých internetových stránkách BBC s odvoláním na varování expertů. Internetová služba je nyní prověřována kvůli ukradení a úniku intimních snímků celebrit.

Ilustrační foto.

Hacker zveřejnil stovky choulostivých fotek amerických celebrit

Los Angeles – Neznámý hacker ukradl choulostivé fotografie zhruba stovky převážně amerických filmových celebrit a v noci na dnešek je uveřejnil na internetu. Například herečka Jennifer Lawrencová už podle agentura DPA pohrozila žalobou každému, kdo bude její fotografie dále sdílet.

Ilustrační foto.

Na síť PlayStation zaútočili hackeři, k datům se prý nedostali

Tokio/Washington - Herní síť PlayStation Network japonského výrobce elektroniky Sony se stala obětí kybernetického útoku. Oznámila to dnes firma. K osobním údajům 53 milionů uživatelů se prý počítačoví piráti nedostali. Letadlu s jedním z ředitelů Sony ve Spojených státech mezitím někdo vyhrožoval bombou na palubě. Případ prý vyšetřuje americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), informovala agentura Reuters.

Barack Obama

Obama: Policie by měla být po zastřelení černocha otevřená

Washington/Ferguson – Policie ve státě Missouri by měla být v případě zastřeleného černošského mladíka k veřejnosti otevřená. Prohlásil to dnes americký prezident Barack Obama, který zároveň vyzval k uklidnění emocí ve Fergusonu, kde již pátý den probíhají pouliční nepokoje. Místní úřady dnes odmítly sdělit jméno policisty, který v sobotu smrtelně zranil neozbrojeného Michaela Browna, a jehož identitu chtějí účastníci protestů znát. Hackeři tvrdí, že jméno znají.

Ilustrační foto.

Ruští hackeři prý shromáždili 1,2 mld. uživatelských jmen a hesel

Moskva - Ruští hackeři shromáždili zhruba 1,2 miliardy ukradených kombinací uživatelských jmen a hesel k více než půl milionu e-mailových adres. Informovala o tom na svém webu americká společnost Hold Security, která se specializuje na odhalování podobných případů počítačové kriminality. Jde podle ní o dosud největší známý únik dat.

Ilustrační foto.

Hackeři zaútočili na web Evropské centrální banky

Frankfurt nad Mohanem - Internetová stránka Evropské centrální banky (ECB) se stala terčem hackerského útoku. Oznámila to dnes banka. Hackeři prý ukradli některé e-mailové adresy a jiné kontaktní údaje. Data, která by mohla ovlivnit vývoj na trzích, ale prý dotčena nebyla.

Ilustrační foto.

Dvě třetiny Čechů se bojí hackerů, polovina nelegálně stahuje

Praha – Téměř dvě třetiny Čechů se bojí napadení ze strany hackerů nebo ztráty počítačových dat, přesto si skoro polovina někdy pořídí software nelegálně. Vyplývá to z průzkumu protipirátské organizace BSA | The Software Alliance (BSA). U pirátského softwaru hrozí větší riziko infekce počítače škodlivým programem.

Internetové stránky první české virtuální měny.

Šestice Čechů vydala virtuální měnu. Web napadli hackeři

Praha – Šest lidí dnes vydalo první českou virtuální měnu pro platby přes internet s názvem Czech Crown Coin (CZC). Celkem hodlají distribuovat sto milionů mincí. Start CZC ale provázely potíže a oficiální webové stránky czechcrowncoin.com byly dopoledne kvůli údajnému útoku hackerů obtížně dostupné.

Tento podvodný e-mail je rozesílán tisícům lidí v České republice. Případy se nevyhnuly ani Kroměřížsku, podvodníci se snaží touto zprávou dostat osobním údajům lidí a kódům k bankovnímu účtu.

Podvodné emaily řádí také na Slovácku

Uherské Hradiště – Vlna podvodných emailů, která se v posledních týdnech vyrojila po celé zemi, řádí také na Slovácku. Že se nejedná ani zdaleka o mystifikaci, se přesvědčil osobně také redaktor Slováckého deníku, který jednu z podezřelých zpráv obdržel přímo do své schránky.

Ilustrační foto.

Během jednoho roku čelilo útokům hackerů 13 procent českých firem

Praha – V uplynulých dvanácti měsících čelilo v České republice cíleným útokům hackerů 13 procent firem, což je o dva procentní body více než v předchozím období. Celosvětově bylo napadeno 12 procent podniků. Vyplývá to ze zjištění společností Kaspersky Lab a B2B International.

Ilustrační foto

Policie eviduje útoky na bankovní účty, zřejmě souvisí se spamem

Ústecký kraj - Policie zaznamenala několik případů, kdy lidé přišli po útoku hackerů o peníze prostřednictvím internetového bankovnictví. Případ velmi pravděpodobně souvisí se spamem, který v posledních měsících dostaly do e-mailových schránek tisíce lidí. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Ilustrační foto.

Policie eviduje útoky na bankovní účty, zřejmě souvisí se spamem

Ústí nad Labem - Policie zaznamenala několik případů, kdy lidé přišli po útoku hackerů o peníze prostřednictvím internetového bankovnictví. Případ velmi pravděpodobně souvisí se spamem, který v posledních měsících dostaly do e-mailových schránek tisíce lidí. Řekla to krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Internetové bankovnictví. Ilustrační foto.

Policie eviduje útoky na bankovní účty, zřejmě souvisí se spamem

Ústí nad Labem – Policie zaznamenala několik případů, kdy lidé přišli po útoku hackerů o peníze prostřednictvím internetového bankovnictví. Případ velmi pravděpodobně souvisí se spamem, který v posledních měsících dostaly do e-mailových schránek tisíce lidí. ČTK to dnes řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Ilustrační foto

Kvůli fotbalovému mistrovství hrozí více spamu i krádeže dat

Praha - V souvislosti s nynějším mistrovstvím světa ve fotbale v Brazílii se internetoví uživatelé musí připravit na zvýšený výskyt spamu, podvodné nabídky zlevněných lístků, snahu o krádež osobních dat i rizikové Wi-Fi hot spoty. Uvedla to antivirová firma Fortinet.

Ilustrační foto.

Hackeři údajně napadli desítky brazilských webů

Sao Paulo - Hackeři údajně zaútočili na desítky brazilských internetových stránek spojených s fotbalovým mistrovstvím světa, včetně turnajového sponzora Hyundai, státní správy a brazilské tajné služby. Někteří jejich provozovatelé to ale popírají, uvedla dnes agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Pozor, virům chutnají už i chytré telefony

Praha - Hackeři a kyberzločinci se pomalu začínají přesouvat z počítačů na chytré telefony. Počet vyvinutých škodlivých systémů pro mobily rok od roku stoupá, stejně tak počet poškozených zařízení a zneužitých dat. Jak se chránit? Stačí dodržovat bezpečnostní pravidla a nainstalovat si do telefonu antivirový program. A netýká se to jen telefonů, snadným cílem jsou také tablety.

Ilustrační foto

Počítačová kriminalita stojí svět 445 miliard dolarů ročně

Londýn – Počítačová kriminalita stojí světovou ekonomiku zhruba 445 miliard dolarů ročně (asi devět bilionů korun) a více než jednotlivcům škodí zejména firmám, převážně v důsledku narušování jejich duševního vlastnictví. Podle studie washingtonského Střediska pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) poškozuje kybernetická zločinnost obchod, inovace a konkurenceschop­nost.

Ilustrační foto.

Miliony dolarů. USA stíhají Rusa, který prý vedl hackerské spiknutí

Washington/Londýn - Spojené státy obvinily ruského hackera Jevgenije Bogačeva z řízení celosvětového organizovaného útoku na stovky tisíc počítačů. Skupina se s pomocí zákeřného softwaru zmocnila více než 100 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun) z bankovních účtů firem i jiných subjektů, informovala agentura AP. V Británii hackeři podle listu The Guardian napadli počítače více než 15.000 uživatelů.

Ilustrační foto

Anonymous plánuje kybernetický útok na sponzory fotbalového šampionátu

Sao Paulo - Hackeři ze skupiny Anonymous plánují kybernetický útok na sponzory mistrovství světa ve fotbale v Brazílii. Chtějí tak protestovat proti vysokým nákladům na pořádání šampionátu v zemi, která má potíže se zajišťováním základních služeb pro obyvatele. Agentuře Reuters to řekl hacker obeznámený s tímto plánem.

Počítačová hra Watch Dogs.

Do obchodů přichází očekávané Watch Dogs

Počínaje úterým 27. května je dostupná jedna z nejambicióznějších letošních her od francouzského Ubisoftu. Na hráče čeká Chicago budoucnosti plné intrik, nejmodernějších technologií a spousty možností. Dokážete v roli hackera Aidana Pierce zastavit nebezpečnou konspiraci?

Ilustrační foto

Ruská televize omylem vyhlásila vítěze voleb na Ukrajině radikála Jaroše

  Moskva/Kyjev - Ruská státní televize omylem vyhlásila v noci na dnešek vítězem ukrajinských prezidentských voleb ultrapravicového radikála Dmytra Jaroše. Nejsledovanější Pervyj kanal oznámil, že šéf Pravého sektoru získal ve volbách 37,1 procenta hlasů a probojoval se do druhého kola. Jaroš přitom propadl, jeho zisk je menší než jedno procento. Jasným vítězem je miliardář Petro Porošenko a druhé kolo zřejmě nebude.

Ilustrační foto.

EBay prý dlouho nevěděla, že jí z databáze ukradli údaje uživatelů

Boston – Manažeři aukčního servisu eBay si po narušení své sítě na počátku května ještě dlouho neuvědomovali, že útočníci se dostali k datům uživatelů. Řekl to dnes agentuře Reuters šéf eBay pro globální trh Devin Wenig. Americká firma tento týden oznámila, že hackeři pronikli do její databáze a okopírovali z ní údaje všech 145 milionů aktivních uživatelů jejích služeb.

Ilustrační foto.

Hackeři ukradli z databáze eBay údaje 145 milionů lidí

New York - Hackeři ukradli z databáze internetového aukčního servisu eBay údaje všech 145 milionů aktivních uživatelů firemních služeb. Americká firma to sdělila ve středu večer místního času. Podle agentury Reuters by to byla druhá největší krádež dat v historii po získání nelegálního přístupu ke 152 milionům účtů u softwarové firmy Adobe z loňského října.

Počítačová hra Watch Dogs.

Reklama ukazuje možnosti vychytávky hry Watch Dogs ve skutečném světě

Ubisoft své nové značce věří a krátce před vydáním vydal hranou reklamu, jenž ukazuje možnosti ze hry v reálném světě. Nic netušící kolemjdoucí tak mohou zažít netradiční překvapení a na chvíli se ponořit do kůže hlavního hrdiny. Už před vydáním je o hru velký zájem.

Nové logo softwarové společnosti Microsoft.

Microsoft varoval před závadou v šesti verzích Internet Exploreru

Washington - Počítačová společnost Microsoft varovala uživatele před nově objevenou chybou v zabezpečení internetového vyhledávače Internet Explorer. Počítačovým hackerům by mohla umožnit získat přístup a uživatelská práva k jejich počítačům, uvedla americká společnost ve víkendovém sdělení.

Ilustrační foto

V souvislosti s internetovou chybou Heartbleed byl zadržen první hacker

Ottawa – Devatenáctiletý Kanaďan Stephen Arthuro Solis-Reyes se stal prvním hackerem, kterého zadržely úřady kvůli údajnému zneužití bezpečnostní chyby internetu zvané Heartbleed Bug (chyba krvácení srdce). Informoval o tom server BBC. Mladík se podle kanadské policie v pátek naboural do internetových stránek kanadského daňového úřadu (CRA), odkud ukradl čísla zdravotního pojištění 900 lidí.

Ilustrační obrázek.

Odstraňování Chyby krvácejícího srdce může zbrzdit internet

Washington – Úsilí firem o odstranění nedávno objevené chyby v šifrování na internetu ze stovek tisíc webových stránek najednou my mohla v příštích týdnech způsobit výpadky a výrazné zpomalení internetu. Chyba The Heartbleed Bug (Chyba krvácení srdce) je navíc závažnější než se původně předpokládalo, informoval list The Washington Post.

Žirovnický Pavel Ryšavý sice v úvodu utkání proti Dačicím nestačil na výborného Vojtíška, ale moc ho to mrzet nemuselo. Slavoj i tak Jihočechy s přehledem porazil.

Kuželkáři Slavoje koncertovali

Pelhřimovsko – Už prakticky všechny tajenky jsou známé v divizi kuželkářů. Postup má jistý českobudějovická Lokomotiva, sestup Pelhřimov.

Webová stránka Roberta Fica.

Přišel čas na sebereflexi, vzdávám se kandidatury, napsal hacker na Ficův web

Bratislava – Internetovou stránku slovenského prezidentského kandidáta Roberta Fica dnes napadl neznámý hacker. Na stránce se ráno objevilo oznámení, že se premiér vzdává kandidatury na post prezidenta. Podle jeho mluvčí jde o dílo neidentifikovaného počítačového škůdce, informoval server sme.sk. Druhé kolo voleb proběhne na Slovensku v sobotu.

Ilustrační foto.

Konec podpory Windows XP? Města ani firmy neděsí

Kroměřížsko – Po více než dvanácti letech ukončí společnost Microsoft 8. dubna podporu svého skalního operačního systému Windows XP. Ten přitom stále funguje jak na některých radnicích, tak i v mnohých firmách na Kroměřížsku: a ukončení podpory tak může představovat hrozbu pro jejich počítače.

Ilustrační fotografie.

Útok na hnutí Ústečané, či špatné PR? Jejich stránky prý někdo naboural

Ústí nad Labem – Hnutí Ústečané, do něhož patří i dva z ústeckých radních, zrušilo své facebookové stránky. Kvůli ostrým hádkám, které se týkaly Činoherního studia. Ústečané tvrdí, že do stránek se jim někdo naboural. Naopak lidé, kteří se s nimi hádali, tomu příliš nevěří. Stejně jako počítačoví odborníci.

Ilustrační foto

Hacker nahrával nahé dívky jejich webkamerami, jde za mříže

Los Angeles – Kalifornský hacker, který nahrával nahé dívky pomocí jejich webových kamer a poté je vydíral, jde na rok a půl do vězení. Soud mu podle agentury Reuters udělil trest za vydírání a porušení soukromí desítek dívek, od nichž požadoval peníze výměnou za nezveřejnění citlivých záběrů. Mezi jeho oběťmi byla i loňská vítězka prestižní americké soutěže krásy mladých dívek Miss Teen USA, která byla jeho spolužačkou.

Ilustrační foto

Hackeři napadli stránky Kremlu a ruské centrální banky

Moskva – Neznámí hackeři dnes ráno několikrát napadli webové stránky ruského prezidentského úřadu a podařilo se jim vyřadit z provozu i stránky ruské centrální banky. S odvoláním na prohlášení Kremlu to uvedla agentura Reuters. Mluvčí Putinova úřadu nesdělila, kdo by mohl za útokem stát.

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil

Šéf NBÚ: Rusové použili na Krymu i kybernetické útoky

Praha – Součástí ruské vojenské intervence na Krymu byly i kybernetické útoky. Rusko napadlo komunikační infrastrukturu, rušilo i odposlouchávalo telefonní hovory. Hackeři napadli ukrajinské vládní weby a objevily se i zprávy o tom, že ruské lodě v oblasti Krymu na sobě mají rušičky. Novinářům to dnes v Poslanecké sněmovně řekl ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil.

Ilustrační foto.

Bitcoinová banka Flexcoin po útoku hackerů musela ukončit činnost

Washington/Ottawa - Další platforma pro směnu kybernetické měny bitcoin musela ukončit svou činnost poté, co při hackerském útoku přišla o bitcoiny za zhruba 600.000 dolarů (12 milionů Kč). Společnost Flexcoin to oznámila na svém webu. Minulý týden podala u soudu žádost o konkurz přední burza pro měnu bitcoin Mt. Gox. Krach obou společností podle agentury AP pravděpodobně vyvolá další pochybnosti o tom, zda se bitcoin může prosadit jako alternativní měna.