Kreativ

ŠTÍTEK: hacker

Ilustrační foto.

Hackeři prý na internet vystavili data o milionu záletníků

Toronto (Kanada) - Hackeři vystavili na internetu osobní data zhruba milionu uživatelů mezinárodní záletnické sítě, kterou pro milovníky nemanželských dobrodružství provozuje kanadský server Ashley Madison. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na zprávu specializovaného internetového magazínu Wired. Informace o zaplacených částkách, e-mailových adresách, kreditních kartách a telefonních číslech jsou nicméně přístupné jen zasvěceným.

Ilustrační foto.

Útok hackerů na firmu s mobily možná zasáhl až 2,4 milionu lidí

Londýn - Počítačoví piráti se při kybernetickém útoku možná dostali k osobním údajům až 2,4 milionu zákazníků britského prodejce mobilních telefonů a elektroniky Dixons Carphone. Firma uvedla, že hackeři se mohli dostat i k zašifrovaným údajům o bankovních platebních kartách až 90.000 zákazníků. Velké většiny klientů se ale prý útok nedotkl.

Ilustrační foto

Chybu v systému Android má opravit "největší aktualizace vůbec"

New York - Výrobci elektroniky Samsung a LG a internetová společnost Google slíbily, že budou zajišťovat pravidelné měsíční bezpečnostní aktualizace pro chytré telefony s operačním systémem Android. Informoval o tom v pátek zpravodajský server BBC. V softwaru se v červenci přišlo na velkou bezpečnostní díru, kvůli které by se hackeři mohli dostat k údajům v až jedné miliardě telefonů.

Ilustrační foto.

Ve škole naučí, jak ochránit data

Brno - Hacker zachytil údaje letící vzduchem, a získal tak přístup k cizímu bankovnímu účtu. I takhle velmi zjednodušeně se dají popsat krádeže informací, kterých nejen na jižní Moravě v posledních letech výrazně přibylo.

Ilustrační foto.

Fiat Chrysler svolává 1,4 mil. vozů kvůli aktualizaci softwaru

New York - Automobilka Fiat Chrysler (FCA) svolává do servisů ve Spojených státech zhruba 1,4 milionu vozů. Důvodem je aktualizace softwaru kvůli obavám z napadení systému hackery. Kontrola přichází poté, co se kybernetickým výzkumníkům podařilo za pomoci internetu vypnout na dálku motor auta za jízdy. To vyvolalo obavy o bezpečnost aut napojených na internet.

Ilustrační foto.

Hackeři vyhrožují, že zveřejní data členů erotické seznamky

Washington - Počítačoví piráti tvrdí, že se zmocnili osobních údajů více než 37 milionů členů zaregistrovaných na mezinárodním seznamovacím serveru Ashley Madison. Ten se zaměřuje na lidi, kteří žijí v manželském či partnerském svazku a chtějí si jen tajně užít. Hackeři podle zahraničních médií vyhrožují, že pokud stránky neukončí provoz, zveřejní mimo jiné snímky nahých členů i sexuální fantazie, s nimiž se lidé hledající mimomanželský vztah svěřili na síti.

Ilustrační foto

Americké úřady zablokovoly diskusní fórum Darkode a zatkly 12 osob

New York - Americké úřady ve spolupráci se zahraničním partnery zablokovaly internetové diskusní fórum Darkode s poukazem na kriminální aktivity, které se na něm odehrávají. Oznámilo to ministerstvo spravedlnosti USA. Zároveň bylo ve Spojených státech zatčeno 12 osob, které se na provozu serveru podílely. Další lidé byli zadrženi v Evropě.

Chris Froome na pódiu

Hon za skandálem na Tour de France: Froome a podezření z dopingu?

Tarbes - Chcete skandál? Jak si přejete… Tour de France zase řeší aféru kolem dopingu. A ne ledajakou - podezření má ulpět na hvězdě všech hvězd. Čtěte: přední cyklistická stáj Sky čelila útoku hackera, který se jí naboural do systému a ukradl soubory s daty a tréninkovými záznamy Chrise Froomea. Cíl? Diskreditace lídra závodu.

Ilustrační foto.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů rozbil významnou skupinu hackerů na Ukrajině

Haag – Týmu složenému z vyšetřovatelů a zástupců justičních orgánů šesti evropských zemí se podařilo rozbít významnou skupinu kybernetických zločinců operujících z Ukrajiny. Oznámil to dnes evropský úřad Eurojust. Při koordinované operaci bylo zadrženo pět podezřelých, prohledáno osm domů ve čtyřech různých městech a vyšetřovatelé zabavili počítačové vybavení a další předměty, které budou podrobeny analýze.

Ilustrační foto.

Za potíže polských aerolinek zřejmě nemohli hackeři, ale chyba

Varšava - Počítačové systémy polské letecké společnosti LOT o víkendu zřejmě nevyřadili z provozu hackeři, ale lidská chyba ve firmě, která obsluhuje informační systémy polského národního přepravce. V úvahu připadá i chyba systému. Podle televize TVN 24 to tvrdí experti polské tajné služby ABW, kteří svou zprávu vypracovali pro varšavskou prokuraturu, jež případ vyšetřuje. Mluvčí aerolinek se k této možnosti ale zatím nevyjádřil.

Ilustrační foto.

Hackeři napadli lety z Varšavy, zpozdily se i spoje do Prahy

Varšava – Počítačový útok proti polské letecké společnosti LOT v neděli zabránil v odletu 1400 cestujících z varšavského letiště Fryderyka Chopina. Podle mluvčího aerolinek se jednalo o první podobný útok svého druhu, napsala dnes agentura AFP. V důsledku výpadku se podstatně zpozdily i spoje do Prahy. Případ šetří polské bezpečnostní složky.

Ilustrační foto.

Hackeři napojení na Čínu mají i údaje amerických zpravodajských složek

Washington – Hackeři napojení na Čínu zřejmě získali přístup i k citlivým informacím osob ze zpravodajských a vojenských služeb USA, které tyto osoby poskytly kvůli bezpečnostní prověrce. To by mohlo případně vystavit tyto osoby vydírání, upozornila agentura AP s odvoláním na informace od několika amerických úředníků.

Ilustrační foto

Za krádeží dat milionů lidí z amerických úřadů je prý možná Čína

Washington/Peking - Spojené státy podezírají čínské hackery z krádeže osobních dat čtyř milionů lidí, které zmizely ze serverů amerických úřadů. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké činitele. Data pocházela zejména z úřadu spravujícího osobní údaje federálních zaměstnanců. Čínské ministerstvo zahraničí označilo zmíněná obvinění, vznesená vůči Pekingu "bez důkladného vyšetření případu", za nezodpovědná.

MLADÍ HOROLEZCI v sobotu zdolávali skály v novoměstském HISu, který se nachází na březích Metuje.

Horolezčata šplhala a řádila v novoměstském HISu

Nové Město nad Metují /FOTO/ - Jsou to poměrně raritní závody pro ty nejmladší horolezce a lákají jich spousty. Dětský HIS-maratón se v sobotu konal v Novém Městě nad Metují. V lezení zde závodila horolezčata od sedmi do třinácti let.

Ilustrační foto

Útok hackerů na americký daňový úřad měl prý původ v Rusku

Washington – Americký správce daně Internal Revenue Service (IRS) má za to, že podvodníci, kteří z jeho webu ukradli osobní údaje daňových poplatníků, útočili z Ruska. Tvrdí to zdroje, na které se odvolává agentura AP nebo televize CNN. Úřad o krádeži údajů více než 100.000 daňových poplatníků informoval v úterý, kdy jeho šéf John Koskinen odmítl sdělit, odkud mohl kybernetický útok vzejít.

Ilustrační foto.

Hackeři začali zneužívat Windows Live ke krádežím údajů

Praha - Počítačoví podvodníci začali zneužívat internetovou službu Windows Live k získávání osobních informací uživatelů. Útočí na data Zune, Hotmailu, Outlooku a dalších služeb. Uvedla to antivirová firma Kaspersky Lab. Výskyt v Česku se zatím nepotvrdil.

Ilustrační foto.

Americký hacker prý za letu krátce ovládl dopravní letadlo

Washington – Do řídicího systému velkých dopravních letadel se lze nabourat přímo z pasažérského sedadla. Podle materiálů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) to tvrdí známý hacker, který prý dokázal krátce ovládnout motor jednoho z letadel a způsobit drobné odklonění jeho dráhy letu. FBI jej krátce zadržela a vyslechla, obviněn však nebyl, uvedl deník USA Today.

Nejbližší okolí školy muselo být uzavřeno.

Škole mladík hrozil bombou kvůli vlastním rodičům

Praha - Vyhrožoval bombovým útokem - a ne jednou. Hned dvakrát. To v pátek uvedl Jan Daněk z ředitelství pražské policie o mladíkovi, kterého ve středu dopadli kriminalisté IV. obvodu pražské policie. V obou případech se terčem jeho hrozeb stala jistá střední škola v Praze 4. Nikoli náhodou, ukázalo šetření. 

Dočasné webové stránky obce Slavkova. Ilustrační foto.

Neznámý hacker opakovaně napadl obecní web Slavkova

Slavkov - V průběhu příštího týdne se obyvatelé Slavkova dočkají nových obecních www stránek. Vedení vesnice k tomuto kroku donutila nejen jejich starší podoba, ale především hacker, který je na sklonku loňského roku napadl.

Ilustrační foto.

Téměř pětina klientů bank se již setkala s hackerským útokem

Praha - Celkem 17 procent bankovních klientů se již podle průzkumu České bankovní asociace setkalo s nějakou podobou hackerského útoku na důvěrná data. Přesto si dvě pětiny Čechů neaktualizuje přihlašovací hesla a 62 procent lidí upřednostňuje jednoduché zabezpečení internetového bankovnictví. Navíc třetina lidí se stále neorientuje v v zabezpečení svého počítače, u chytrých telefonů je to polovina. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali představitelé ČBA.

Barack Obama

Ruští hackeři si zřejmě mohli přečíst některé Obamovy maily

Washington - Ruští hackeři, kteří loni pronikli do počítačového systému Bílého domu, si mohli přečíst neutajované e-maily amerického prezidenta Baracka Obamy. Uvedl to americký list The New York Times s odvoláním na své zdroje mezi americkými představiteli."Není žádný důkaz, že by sama prezidentova elektronická pošta byla narušena. Ale podle závěrů vyšetřování je skutečností, že hackeři získali některá Obamova sdělení," uvedl list.

Ben Affleck

Herec Ben Affleck chtěl zatajit svého otrokářského předka

New York - Americký herec Ben Affleck, známý svými liberálními postoji, tlačil na autory dokumentárního pořadu televize PBS, aby zamlčeli, že jeden z jeho předků měl otroky. Ukázala to podle agentury AP e-mailová pošta, kterou získali hackeři z počítačového systému produkční firmy Sony Pictures a kterou v minulých dnech zveřejnil server WikiLeaks.

Ilustrační foto.

Mezinárodní frankofonní televizi TV5Monde napadli hackeři Islamského státu

Paříž - Mezinárodní frankofonní televizi TV5Monde napadli ve středu večer hackeři hlásící se k hnutí Islámský stát (IS). Televize od 22:00 SELČ nevysílala ani na jednom ze svých kanálů, diváci viděli jen černé obrazovky. Počítačoví piráti napadli i web stanice a její profily na sociálních sítích. Provoz televize byl částečně obnoven dnes kolem 01:00 SELČ. Vzhledem k rozsáhlému poškození systémů ale bude dosažení plné funkčnosti trvat „hodiny, ne-li dny", řekl agentuře AFP generální ředitel stanice Yves Bigot.

Bílý dům

Ruští hackeři napadli stránky Bílého domu, získali Obamův program

Washington – Ruští hackeři napadli stránky Bílého domu a dostali se k neveřejným informacím o programu prezidenta Baracka Obamy. Uvedla to televizní stanice CNN s odvoláním na nejmenované americké představitele. Bílý dům v reakci na zprávu uvedl, že při útoku, k němuž došlo loni, nebyla ukradena žádná tajná data.

Barack Obama

Obama zmocnil vládu zavádět sankce proti cizím hackerům

Washington - Prezident USA Barack Obama ve středu vydal příkaz zmocňující americké úřady, aby zavedly sankce proti zahraničním hackerům odpovědným za útoky proti americkým cílům. Zmrazit bankovní aktiva a zablokovat finanční transakce může americké ministerstvo financí osobám nebo skupinám osob, které ohrožují zájmy americké diplomacie či národní bezpečnost nebo hospodářskou stabilitu USA.

Jeb Bush

Jeb Bush užíval soukromý e-mail k debatě o citlivých tématech

Washington - Pravděpodobný republikánský kandidát na amerického prezidenta ve volbách v roce 2016 Jeb Bush používal svůj soukromý e-mail k projednávání rozmístění vojáků, ochrany jaderných elektráren a dalších podobných témat. Informoval o tom v sobotu list The Washington Post, podle nějž se tak dělo v době, kdy Jeb Bush působil jako guvernér Floridy.

Ilustrační foto

Nedostatečné šifrování webů ohrožuje stovky milionů PC s Windows

Boston – Stovky milionů počítačů s operačním systémem Windows mohou být ohroženy chybou zabezpečení komunikace na internetu. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Doposud se mělo za to, že zmíněné chybě označované jako Freak jsou vystavena jen zařízení se systémy Android od Googlu a iOS a OS X od Applu.

Ilustrační foto.

Britská policie zatkla 56 údajných hackerů

Londýn – Britské bezpečnostní síly zatkly v minulých dnech 56 údajných hackerů podezřelých z různé trestné činnosti. Stalo se tak podle stanice BBC v rámci takzvaného týdne zásahů proti počítačové kriminalitě ze strany, který provádí Národní kriminální agentura (NCA).

Na televizní obrazovky se blíží premiéra unikátní série dokumentů Kmeny. Šestnáctidílný koprodukční dokumentární cyklus bude od 4. března pronikat do tajemného světa městských subkultur.

Kmeny ukáží svět městských subkultur

Praha /VIDEO/ - Šestnáctidílný koprodukční dokumentární cyklus Kmeny dnes vstupuje na obrazovku České televize (ve 22 hodin na ČT2). Společně s ním budeme pronikat do tajemného světa městských subkultur.

Moskevský Kreml, sídlo ruských prezidentů. Ilustrační foto.

Žert či akce hackerů? Ruský Kreml je na prodej

Moskva – Šokující oznámení o prodeji moskevského Kremlu se dnes objevilo na oficiálních webových stránkách ruské správy státního majetku. Jako důvod údajný prodejce označil nedostatek finančních prostředků pro pomoc separatistům na východě Ukrajiny. Zakázka obsahovala slib, že prezident Vladimir Putin se z Kremlu do měsíce od prodeje vystěhuje.

Ilustrační foto.

Gang hackerů ukradl přes miliardu dolarů, napadl banky i v Česku

New York – Organizovaný gang počítačových hackerů, který od konce roku 2013 napadl stovku bank ve 30 zemích, ukradl při nelegálních operacích už přes miliardu dolarů (přes 24 miliard korun) a operoval i v České republice. Ve své zprávě to uvedla ruská antivirová firma Kaspersky Lab. Hackerská síť prý získávala peníze díky infiltraci do vnitřních systémů bank.

Ilustrační foto

Přes 60 procent seznamek na mobilech je nebezpečných, zjistil test

Praha - Více než 60 procent populárních seznamovacích aplikací je nedostatečně zabezpečených a hrozí u nich riziko napadení hackery. Provoz na těchto aplikacích se navíc před svátkem svatého Valentýna rapidně zvyšuje a jsou stále častěji stahovány do firemních mobilních zařízení. Vyplývá to z průzkumu IBM.

Ilustrační foto.

Obama chce přimět firmy ke společnému tažení proti hackerům

San Francisco - Americký prezident Barack Obama či šéf firmy Apple Tim Cook budou dnes mezi hlavními řečníky konference o kybernetické bezpečnosti, která proběhne na Stanfordově univerzitě. Spojené státy řeší zabezpečení internetu zvláště v souvislosti s nedávnými hackerskými útoky na Sony Pictures či účty některých institucí.

Ilustrační foto

Hackeři vyřadili v Nizozemsku vládní weby a další servery

Amsterodam – Téměř celé úterý nebyly v Nizozemsku přístupné vládní weby ani stránky několika předních satirických portálů. Za výpadkem byl kybernetický útok, oznámila dnes nizozemská vláda. Telefony a veškeré komunikační kanály určené pro případ nouze podle ní ale fungovaly.

Ilustrační foto.

Asi tři čtvrtiny domácností s internetem nemá zabezpečený router

Praha - Téměř tři čtvrtiny tuzemských domácností připojených k internetu jsou vystaveny útoku hackerů. Zhruba polovina bytů používá na svém bezdrátovém routeru výchozí nebo často používané heslo a pětina uživatelů má jako heslo údaje svých adres, jmen, telefonních čísel, názvů ulic, případně další snadno odhadnutelné termíny. Vyplývá to z průzkumu antivirové firmy AVG.