Kreativ

ŠTÍTEK: hacker

Kybernetický útok, ilustrační foto

Ukrajina zná pachatele úterního kyberútoku: Rusko

Toto úterý se Ukrajina a posléze západní země ponořily do digitálního zmatku. Po útoku počítačovým virem kolabovaly banky, energetické či dopravní společnosti. Ukrajinská tajná služba SBU dnes uvedla, že paniku v zemi nachystali a provedli ruští hackeři napojení na ruské tajné služby.

Kybernetický útok, ilustrační foto

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Prvním, kdo ohlásil napadení svých počítačových systémů, byla Ukrajinská národní banka. Útok pak začaly hlásit další banky, státní úřady a soukromé i státní firmy z celého světa. Za útokem stojí zatím „neznámý virus." Poradce ministra vnitra Anton Geraščenko uvedl, že podobné organizované systémy používají ruské zpravodajské služby. Útočníci požadují výkupné.

Advokát Jevgenije Nikulina Martin Sadílek, v pozadí Nikulinovi rodiče

Nikulin si stěžuje i na rozhodnutí o přípustnosti vydání do Ruska

Praha - Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, o jehož vydání k trestnímu stíhání žádají USA i Rusko, si podá stížnost proti soudnímu rozhodnutí o přípustnosti svého vydání do Ruska. Ve čtvrtek to uvedl Nikulinův právník Martin Sadílek, podle kterého celé dosavadní řízení ovlivnila procesní vada. Rus si už v úterý stěžoval na tu část usnesení, která se týká extradice do Spojených států. Jeho případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Advokát Jevgenije Nikulina Martin Sadílek, v pozadí Nikulinovi rodiče

Údajného ruského hackera lze vydat do USA i Ruska, rozhodl soud

Vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina je přípustné jak do USA, tak do Ruska. Dnes o tom rozhodl pražský městský soud. O muže zadrženého v českém hlavním městě požádaly obě velmoci ve stejný den a Moskva uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání do Spojených států zabránila. Nikulin si proti dnešnímu usnesení o přípustnosti vydání do USA obratem podal stížnost, takže věcí se bude zabývat ještě vrchní soud. Konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti.

Zadržený muž v poutech. Ilustrační foto.

Pražský městský soud projednává vydání údajného ruského hackera

Praha - Vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, o které žádají Spojené státy i Rusko, dnes v pankrácké věznici projednává pražský městský soud. Soud provázejí zvýšená bezpečnostní opatření. Na jednání se dostalo pouze několik akreditovaných novinářů, ostatní čekají před věznicí. Nikulin vinu odmítá, s vydáním nesouhlasí.

Ilustrační foto.

PayPal rozšiřuje ochranu prodejců v České republice

Společnost PayPal ve čtvrtek oznámila rozšíření svého programu ochrany prodejců v České republice. Tento program chrání prodejce, pokud jim přijde neautorizovaná platba (například z účtu, kterého se zmocnil hacker) nebo pokud kupující tvrdí, že zboží neobdržel. V takových případech program PayPal na ochranu prodejců vyplatí celou částku, která byla u prodejů zahrnutých do tohoto programu zaplacena.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Volby a hackeři

Němečtí sociální demokraté o víkendu prohráli další regionální volby s demokraty křesťanskými. I když to prý má regionální příčiny, podle průzkumů ztrácejí sociální demokraté na CDU/CSU i v prognózách výsledků voleb do Spolkového sněmu.

Ilustrační foto.

Kybernetický útok zasáhl stovku zemí včetně Ruska a Číny

Cílem včerejšího ataku hackerů se staly mimo jiné britské nemocnice, španělské firmy včetně telekomunikačního obra Telefónica, ale i další instituce v USA, v Číně, Rusku, v Itálii a v dalších zemích. IT systémy v těchto společnostech postihl takzvaný vyděračský malware. 

Londýn

Britské nemocnice čelí širokému kybernetickému útoku

Nemocnice po celé Anglii zasáhl obrovský kybernetický útok. Hackerům se údajně podařilo prolomit a vypnout jejich IT systémy. Napadení svého systému hlásí například nemocnice v Londýně, Blackburnu, Nottinghamu a v Hertfordshire.

Muž v poutech. Ilustrační foto.

Soud odročil jednání o vydání údajného ruského hackera

Praha - Pražský městský soud ve čtvrtek odročil jednání o vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina na 30. května. Mladíkův obhájce Martin Sadílek tvrdí, že nedostal návrh na Rusovo vydání do USA. Přípustností vydání se ve čtvrtek soud kvůli bezpečnosti zabýval v pankrácké vazební věznici.

Advokát Jevgenije Nikulina Martin Sadílek, v pozadí Nikulinovi rodiče

Soud odročil jednání o vydání údajného ruského hackera

Pražský městský soud dnes odročil jednání o přípustnosti vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA či Ruska na 30. května. Mladíkův obhájce tvrdí, že od soudu nedostal příslušný návrh na vydání do USA. Soud zasedal z bezpečnostních důvodů přímo v pankrácké věznici, kde je Nikulin ve vazbě. Předseda senátu odtamtud nedokázal ověřit, zda Nikulinovi obhájci potřebné dokumenty obdrželi do datových schránek, či nikoliv.

Emanuel Macron

Na Macronovu kampaň zaútočili hackeři

Kampaň francouzského centristického kandidáta na prezidentský úřad Emmanuela Macrona byla podle jeho vyjádření cílem masivního útoku ze strany hackerů poté, co byly zveřejněny online některé jeho citlivé dokumenty.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Rusko-americký timing

Donald Trump si s Vladimírem Putinem po třetí telefonoval, ale na osobní setkání stále nedošlo. Spekuluje se, že k němu dojde nejdříve v červnu, v rámci zasedání skupiny G 20.

Emmanuel Macron oslavuje vítězství v prvním kole prezidentskcých voleb

Macrona napadli hackeři, tvrdí japonská počítačová firma

Japonská firma Trend Micro zaměřující se na kybernetickou bezpečnost uvedla, že počítače štábu prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona se staly v posledních týdnech cílem hackerských útoků. Ty podle Japonců nesly stejný rukopis, jako hackerská napadení počítačů Demokratické strany při loňských prezidentských volbách ve Spojených státech.

Roman Selezňov

27 let: ortel USA pro hackera z Ruska

Roman Selezňov více než čtyři roky záškodničil v amerických digitálních vodách, kde "vysával" konta majitelů kreditních karet. Dohromady si podloudně přišel na 169 milionu dolarů. Dnes za to hacker vyfasoval 27 let. 

Zadržený muž v poutech. Ilustrační foto.

Vydání Nikulina bude soud v květnu řešit přímo ve vazební věznici

Praha - O přípustnosti vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina bude pražský městský soud rozhodovat přímo ve vazební věznici, a to z bezpečnostních důvodů. Ve čtvrtek to sdělila mluvčí soudu Markéta Puci. Dodala, že veřejné zasedání se uskuteční 11. května. Soudní senát se bude v tentýž den zabývat vydáním jak do Spojených států, tak i do Ruska - o extradici totiž zažádaly obě země.

Miloš Zeman.

Policie uzavřela prověřování útoku na počítač Zemana

Praha - Policie ukončila prověřování údajného útoku na počítač prezidenta Miloše Zemana, kam měli hackeři nahrát dětskou pornografii. V této souvislosti nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání, sdělila v pondělí mluvčí policejní prezidia Iveta Martínková. Podle serverů Aktuálně.cz a Neovlivní.cz se musel závadný obsah do počítače prezidenta dostat jinak. Tvrdí, že se na ně Zeman sám proklikal.

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Co s pornem v počítači

Co je to Zkrat? Zkratkovité a nekorektní asociace po přečtení titulků, které se minulý týden objevily na Denik.cz a Dotyk.cz. Vytučněný text jsou titulky. Zbytek jsou asociace.

Ilustrační foto

Německo se obává počítačových útoků v době voleb

Německo zvýšilo pohotovost svých bezpečnostních sil proti počítačovým útokům. Německá vláda se tak rozhodla s cílem se připravit na možné podobné útoky v době nadcházejících parlamentních voleb. Uvedl to dnes německý list Welt am Sonntag.

Ilustrační foto

USA viní z hackerského útoku na Yahoo dva ruské špiony

Americké ministerstvo spravedlnosti dnes oznámilo, že obvinilo dva ruské špiony a dva hackery původem z bývalých sovětských republik v souvislosti s ukradením dat z 500 milionů účtů internetové společnosti Yahoo z roku 2014. O případu dnes informovala náměstkyně amerického ministra spravedlnosti Mary McCordová.

Donald Trump při návštěvě CIA.

Aféra CIA: zpravodajská služba se při hackování mohla vydávat za Rusy

Přehled údajných kybernetických praktik americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), který v úterý zveřejnil server WikiLeaks, obsahuje mimo jiné informace o sekci Umbrage. Ta podle dokumentů z WikiLeaks shromažďovala postupy ostatních hackerských skupin z celého světa, takže se při průnicích do cizích systémů mohla vydávat například za ruské či čínské hackery.

Jeff
 Sessions.

Ministr spravedlnosti USA nebude vést šetření ruského hackování

Ministr spravedlnosti Spojených států Jeff Sessions nebude dohlížet na vyšetřování údajných zásahů ruských hackerů do loňských amerických voleb. Prohlásil to na dnešní tiskové konferenci. Sessions čelí skandálu kvůli tomu, že během loňské předvolební kampaně dvakrát jednal s ruským velvyslancem v USA, při senátním jednání o své nominaci na ministra se o tom ale nezmínil. Nyní uznal, že senátory o jednání s velvyslancem Sergejem Kisljakem měl informovat, je ale přesvědčen, že jim nelhal.

Ivan Hoffman

Raději papír

Když jde o demokracii, na počítače není spolehnutí. Tak lze rozumět rozhodnutí nizozemské vlády v nastávajících volbách se vrátit „ke starému dobrému papíru" a hlasy přepočítávat ručně. Obava panuje z hackerských útoků. Na ty si dnes stěžuje kde kdo, takže to vypadá, že se na internetu ve velkém krade pošta, a také se naznačuje, že je-li někdo obzvlášť šikovný, může dokonce z klidu domova přepsat někde na druhém konci světa volební výsledky.

Ilustrační foto.

Útok hackerů trval měsíce. Zaorálek odmítl, že by unikly tajné informace

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítl, že by při útoku hackerů na ministerstvo zahraničí unikly tajné informace. Piráti ale mohli získat materiály, které jsou citlivé pro osoby a instituce. Zaorálek to dnes řekl na mimořádné tiskové konferenci. Obsah ukradených materiálů ani délku útoku podle něj není možné nyní určit. Trval ale podle něj několik měsíců.

Hackeři vs správci počítačových systémů. Cvičení Cyber Czech na kybernetickém polygonu v Brně.

Hackeři chtěli vykolejit vlak v Pilsnerii. Neúspěšně

Brno /REPORTÁŽ/ – Fiktivní demokratická země Pilsnerie se dostala do hledáčku hackerů. Za její přístup k migrační krizi se rozhodli zaútočit na železniční společnost, která řídí vlak s nebezpečným jaderným odpadem. S takovýmto scénářem se musí ve středu popasovat účastníci cvičení Cyber Czech na kybernetickém polygonu v Brně, kteří se snaží útokům zabránit. Kvůli povaze cvičení musí zůstat v anonymitě.

Ilustrační foto.

Útok ruských hackerů na Prahu? Fantazie, tvrdí Moskva

Moskva - Moskva dnes jako "neopodstatněné fantazie" odmítla podezření, že ruští hackeři kradli dokumenty českého ministerstva zahraničí. O úspěšném útoku hackerů z cizího státu na e-mailové účty Černínského paláce v úterý informoval šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Podle něj to připomíná útok na servery Demokratické strany v USA, ze kterého americké tajné služby obvinily Rusko. Moskva dává toto "strašení české veřejnosti" do souvislosti s návrhem na rozšíření pravomocí českého Vojenského zpravodajství při kontrole internetu.

Ilustrační foto.

Hackeři získali z ministerstva 7000 dokumentů, včetně citlivých informací

Praha - Hackerský útok na ministerstvo zahraničí trval nejméně rok. Útočníkům na počítačovou síť se za tu dobu podařilo ukrást více než 7000 dokumentů, některé z nich obsahovaly citlivé informace. Jejich držitel může podle Národního centra pro kybernetickou bezpečnost (NCKB) získat nad Českem strategickou výhodu. S odvoláním na zprávu NCKB to dnes napsal server Info.cz.

Ilustrační foto.

Experti: Ministestvo mohlo mít nesprávně nastavenou bezpečnost e-mailů

Praha - Ministerstvo zahraničí mohlo mít nesprávně nastavený bezpečnostní systém, pokud mohli útočníci dlouhodobě nepozorovaně stahovat data z jeho e-mailových účtů. Podobné útoky byly v posledních měsících zaznamenány v řadě států. Ministerstvo dnes oznámilo, že do desítek schránek zaměstnanců úřadu se dostali hackeři, kteří z nich odcizili velké množství dat. Podle serveru Neovlivní.cz útok trval několik měsíců, hackeři stahovali data ze schránek ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) i jeho náměstků.

Donald Trump

CIA versus FSB. Ruské nemovitosti pro Trumpa?

Když chtěli sovětští lídři ovlivňovat před rokem 1989 západní politiku, bylo to finančně i fyzicky náročné. Museli vybudovat síť agentů, kontaktů a výrazně finančně podporovat místní komunisty a sympatizanty. Dnes stačí „divize" hackerů sedící v nenápadné budově mimo centrum města.

Ilustrační foto.

Expert: Útoky hackerů a jejich dopad roste. Bohužel, je to jen začátek

Praha - Kybernetická bezpečnost bude v budoucnu stále více dopadat na mezinárodní vztahy, soudí v souvislosti s rostoucím počtem hackerských útoků analytik Petr Boháček. Cílem počítačových pirátů se v poslední době stala například Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Americké tajné služby zase tvrdí, že hackeři se snažili zasáhnout také do výsledků prezidentských voleb v USA. Boháček vidí problém třeba v tom, že aktivita pirátů se téměř nedá dokázat.

Ilustrační foto

Yahoo se přejmenuje na Altaba. Ředitelka Mayerová končí

Americká internetová společnost Yahoo po dokončení plánovaného prodeje základních internetových aktivit ponese nové jméno Altaba. Firma rovněž v pondělí oznámila, že její generální ředitelka Marissa Mayerová odstoupí z funkce.

Donald Trump

Trump označil skandál okolo hackerů za hon na čarodějnice

Washington - Nově zvolený americký prezident Donald Trump označil rozruch okolo údajných ruských hackerů za "politický hon na čarodějnice". V novinovém rozhovoru se současně pozastavil nad tím, že se nemluví o čínských hackerech.