Kreativ

ŠTÍTEK: hacker

V pátek 20. ledna bude ve Washingtonu slavnostně inaugurován 45. americký prezident Donald Trump.

Trump opět zpochybnil zprávy CIA o útocích ruských hackerů

Nastupující americký prezident Donald Trump znovu zpochybnil zprávy tajných služeb o hackerských útocích, které americké rozvědky připisují Rusku. Trump označil za "velmi zvláštní", že zpravodajci odložili avizovaný brífink o útocích na pátek. A dal najevo, že dnes nehodlá hovořit o podrobnostech případu, jak sliboval ještě o víkendu. 

Donald Trump

Hackerské útoky nemuselo spáchat Rusko. Vím o tom víc než ostatní, tvrdí Trump

Washington/Moskva - Hackerské útoky na americkou Demokratickou stranu během kampaně před prezidentskými volbami mohl spáchat někdo jiný než Rusko. Prohlásil to nově zvolený americký prezident a republikán Donald Trump. Podle svých slov ví o incidentu víc než ostatní a v úterý či ve středu sdělí podrobnosti. Kvůli údajně ruským hackerským útokům mezitím Washington vypověděl 35 ruských diplomatů.

Ilustrační foto.

V energetické firmě v USA prý našli program ruských hackerů

Washington - V počítači dodavatele elektrické energie v americkém státě Vermont se našel typ škodlivého programu (malware), který podle americké vlády používá Rusko při hackerských útocích. Informoval o tom dnes list The Washington Post (WP), podle kterého se program našel v přístroji, který nebyl připojen k síti a nebyl použit k narušení provozu.

Ilustrační foto.

Senátor USA hrozí Moskvě sankcemi, pokud Rusové zasáhli do voleb

Moskva/Riga - Představitelé Spojených států a Ruska si dnes vzájemně hrozili ohledně údajného zasahování ruských hackerů do listopadových prezidentských voleb v USA. Nejprve americký senátor při návštěvě Lotyšska pohrozil Moskvě tvrdými ekonomickými sankcemi, pokud se podobné zasahování prokáže. Ruské ministerstvo zahraničí vzápětí uvedlo, že v případě sankcí přijme odvetná opatření. Pohrůžka je ale podle úřadu jen provokací.

Britney Spearsová

Hackeři na twitteru zveřejnili falešnou zprávu o smrti Britney Spearsové

Washington - Hackeři dnes napadli twitterový účet nahrávací společnosti Sony Music a zveřejnili na něm falešné oznámení, že zemřela americká popová zpěvačka Britney Spearsová. Po několika minutách se tweet podařilo odstranit, informovala agentura Reuters. Společnost se zpěvačce, které se podle jejího mluvčího vede dobře, už omluvila.

Barack Obama.

Obama potvrdil odpovědnost Ruska za útoky hackerů před volbami

Washington - Rusové jsou odpovědní za hackerské útoky proti Demokratické straně během volební kampaně, podobným útokům musí Spojené státy zabránit. Na bilanční tiskové konferenci to v pátek ve Washingtonu řekl odcházející prezident Barack Obama. Poznamenal přitom, že nešlo o "propracovanou špionážní akci". Doufá nicméně, že budoucí prezident nedopustí, aby cizí mocnost ovlivnila americké volby. Svého nástupce Donalda Trumpa rovněž nepřímo varoval, že zpochybnění zásady jediné Číny by se neobešlo bez následků.

Barack Obama.

Obama pohrozil Rusům odplatou za hackerské útoky

Washington, Tokio - Spojené státy neponechají bez odpovědi vměšování ruských hackerů do amerických voleb, pohrozil odcházející šéf Bílého domu. Moskva tato obvinění popírá a nově zvolený americký prezident Donald Trump je zpochybňuje. Zahraničněpolitický poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov řekl, že Vladimir Putin již v září Obamovi poskytl naprosto jasnou odpověď na vznesená americká obvinění.

Ilustrační foto

Hackeři ukradli data z miliardy uživatelských účtů Yahoo

New York - Hackeři ukradli údaje z účtů více než miliardy lidí používajících e-maily a další služby firmy Yahoo. Oznámila to ve středu americká internetová společnost, podle níž k útoku kybernetických zločinců došlo v roce 2013. Podle agentury AP jde o největší známý průnik do systému některé ze společností poskytujících e-mailové účty.

Donald Trump

Trump a Putin. Domluví se na Čínu?

Budoucí prezident USA mávl rukou nad obviněním, že by ruský protějšek Vladimir Putin skrze hackery ovlivnil v jeho prospěch listopadové volby. Je zřejmé, že oba politici k sobě mají velice blízko. Nejen názorově, ale nyní už i personálně.

Ilustrační foto.

Rusko se snažilo pomoct Trumpovi vyhrát volby, tvrdí CIA

Washington - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) dospěla k závěru, že Rusko zasahovalo do letošních prezidentských voleb v USA s cílem pomoci Donaldu Trumpovi dostat se do Bílého domu a že nešlo jen o snahu podkopat volební systém Spojených států. S odvoláním na nejmenovaného vysokého amerického činitele o tom dnes informovaly tiskové agentury. Trumpův tým věrohodnost informací a motivy k jejich zveřejnění zpochybnil.

Elektronické snímání otisku prstu. Ilustrační snímek.

Nahradí otisky prstů přístupová hesla?

San Francisco - Zní to jako skvělý nápad: zapomeňte na hesla a zamykejte telefon místo nich otiskem svého prstu. Je to pohodlné zabezpečení, i když asi ne tak bezpečné, jak byste si možná mysleli, píše agentura AP.

Ilustrační foto.

Ruskou Centrální banku napadli hackeři, pokusili se ukrást 2 miliardy rublů

Moskva - Do systému ruské Centrální banky se letos dostali hackeři a s pomocí zfalšovaných hesel se pokusili ukrást přes dvě miliardy rublů (800 milionů korun). Hlavní ruská banka to dnes oznámila v Moskvě. Víc než polovinu částky se podařilo zachránit, uvádí se v prohlášení. Kam se poděl zbytek, banka neuvádí.

Ilustrační foto.

Nový škodlivý program ukradl údaje k milionu účtů Google

Praha - Nový škodlivý program Goolian narušil bezpečnost více než jednoho milionu účtů Google. Šíří se na zařízeních s operačním systémem Android, do kterých se dostává přes nakaženou aplikaci. Goolian krade e-mailové adresy a uložené ověřovací klíče a snaží se nad mobilním zařízením získat kontrolu. Jakmile jej ovládne, generuje tržby podvodným instalováním aplikací z Google Play a hodnotí je jménem obětí. Uvedla to dnes bezpečnostní firma Check Point.

Ilustrační foto.

Hackeři napadli MHD San Francisca, doprava byla zdarma

San Francisco - Kvůli útoku hackerů na dopravní podnik v San Francisku byla doprava v tomto kalifornském městě o víkendu zdarma. Informoval o tom dnes portál BBC s tím, že hackeři žádali výpalné 100 bitcoinů (zhruba 1,9 milionu korun).

Ilustrační fotografie.

Twitter omylem zrušil účet svého zakladatele

San Francisco - Sociální síť Twitter v úterý večer omylem zrušila účet svému zakladateli a generálnímu řediteli Jackovi Dorseymu. Účet mu byl vzápětí obnoven a Dorsey jeho deaktivaci označil za "vnitřní chybu".

Ilustrační foto

O vydání hackera Nikulina požádalo Rusko i Spojené státy

Praha - O vydání Rusa Jevgenije Nikulina, kterého v říjnu zadrželi kriminalisté v Praze kvůli podezření z hackerství, oficiálně požádalo vedle Spojených států i Rusko. USA muže viní z rozsáhlého napadení sítě Linkedin v roce 2012. Rusko na něj tento měsíc vydalo zatykač kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (zhruba 88.000 korun) spáchané v roce 2009. Dnes to sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Andrej Babiš

Policisté dopadli hackera, který vydíral Babiše

Praha - Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dopadli muže, který údajně vydíral vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy. Zatčenému muži se prý podařilo prolomit zabezpečení facebookového účtu Babišovy dcery a stáhnout z něj několik fotografií, které sdílela jen se svými přáteli. Oficiálně nechtějí policisté případ komentovat.

Ilustrační foto

Z amerických erotických webů někdo odcizil 412 milionů hesel

Praha - Z americké erotické seznamky Adultfriendfinder.com a dalších sexuálně orientovaných webů společnosti Friend Finder někdo odcizil 412 milionů hesel. Mezi odcizenými daty jsou i přístupové údaje k 250.000 e-mailům s českou doménou @seznam.cz. Uvedly to dnes servery Lupa.cz a ZDnet s odkazem na web LeakedSource. Seznam.cz se snaží seznam adres získat, aby u nich mohl preventivně vynutit změnu hesel.

Ilustrační foto

Rusko se snaží zabránit vydání údajného hackera z ČR do USA

Moskva - Rusko udělá všechno pro to, aby zabránilo vydání údajného ruského hackera z České republiky do Spojených států. Uvedla to dnes mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Zatčení Jevgenije Nikulina v Praze podle ní svědčí o tom, že americké úřady pořádají globální štvanici na ruské občany.

Ilustrační foto

Kybernetické válce zabránili experti. V Brně cvičili obranu před hackery

Brno – Hackeři vydírající vládu, napadení oficiálních webů ministerstev, hrozba kybernetické války. Takovému scénáři se snažili v úterý a ve středu v Brně zabránit počítačoví experti na druhém ročníku národního technického cvičení Cyber Czech. Akci v Kybernetickém polygonu Masarykovy univerzity zorganizoval Národní bezpečnostní úřad. Specialisté v komplikovaném scénáři bránili bezpečnost systému spravujícího železniční trať proti kyberútokům.

Ruské velvyslanectví v Praze.

Ruský hacker má prý na svědomí útok na síť Linkedin

Praha - Ruské velvyslanectví v Praze naléhá, aby ruský občan, který byl zadržen v Česku na žádost Spojených států, byl vydán Rusku. Uvedla to dnes agentura TASS s odvoláním na mluvčího zastupitelského úřadu. Podle televize ABC je Rus odpovědný za masivní útok na profesní sociální síť Linkedin v roce 2012.

Ruské velvyslanectví v Praze.

Ruské velvyslanectví se domáhá dopadeného hackera

Praha - Ruské velvyslanectví v Praze naléhá, aby ruský občan, který byl zadržen v Česku na žádost Spojených států, byl vydán Rusku. Uvedla to ve středu agentura TASS s odvoláním na mluvčího zastupitelského úřadu. Dopadení údajného ruského hackera v Praze se stalo jednou z hlavních zpráv v ruských médiích.

Zadržený muž v poutech. Ilustrační foto.

V Praze zatkli údajného ruského hackera, prý ublížil USA

Praha - Údajného počítačového hackera, o jehož vydání mají eminentní zájem Američané, dopadli v Praze kriminalisté policejního prezidia. V úterý o tom za policejní prezidium informoval David Schön, který připomněl, že rychlý zásah českých policistů z odboru pátrání pátrání byl výsledkem úspěšné spolupráce s partnery za oceánem – konkrétně s Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). „Cílem policistů byl tentokrát ruský občan, podezřelý z hackerských útoků na cíle v USA. Na hledaného byl Interpolem vydán Red Notice," připomněl Schön, že se jedná o kauzu s velkou naléhavostí.

Vladimír Putin

Putin: Útoky hackerů v USA nejsou v souladu se zájmy Ruska

Moskva - Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je otázkou, zda záleží na tom, kdo se dopouští hackerských útoků ve Spojených státech. Důležitá jsou odhalená fakta, prohlásil dnes Putin na ekonomickém fóru v Moskvě. Aféra s hackerskými útoky na servery amerických demokratů je podle něj v rozporu se zájmy Ruska.

Donald Trump

Poradce Clintonové: Trump asi o ruském útoku hackerů věděl předem

Washington – Volební štáb republikána Donalda Trumpa možná věděl předem, že se chystá ruský hackerský útok na servery Demokratické strany, po němž byly zveřejněny tisíce soukromých mailů. Prohlásil to v úterý John Podesta, hlavní volební poradce demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Je-li jeho obvinění pravdivé, jde podle agentury AP o další potvrzení snah Ruska ovlivnit americké prezidentské volby.

Hillary Clintonová.

Hackeři ukradli projevy Clintonové k bankéřům, hájila volný trh

Washington - Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová ve svých soukromých projevech k bankéřům před několika lety hájila "volný obchod a otevřené hranice". Vyplývá to z informací uniklých z e-mailů šéfa její kampaně Johna Podesty, které zveřejnil server WikiLeaks a které obsahovaly úryvky jejích řečí z let 2013 až 2015. V předvolebním klání s Donaldem Trumpem kritizujícím mezinárodní obchodní dohody Clintonová od prosazování volného obchodu upustila a zveřejnění projevů pro ni může podle amerických médií představovat problém.

Ilustrační foto.

Rusko odmítá obvinění z hackerských útoků a maření voleb v USA

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí dnes důrazně odmítlo obvinění z hackerských útoků a ze snahy ovlivnit prezidentské volby v USA, která v pátek vznesla vláda Spojených států. Náměstek ministra Sergej Rjabkov v prohlášení zveřejněném na ministerském webu uvedl, že jde o nepodložené tvrzení a "politickou objednávku" s cílem dál rozdmýchávat "bezprecedentní protiruskou hysterii".

Petra Kvitová

WADA tvrdí, že hackeři pozměnili některé záznamy sportovců

Montreal - Podle představitelů Světové antidopingové agentury WADA hackeři, kteří v září napadli její databázi a zveřejnili zdravotní záznamy sportovců, některá fakta pozměnili. Volně na webu se dosud objevily dokumenty s terapeutickými výjimkami 127 sportovců včetně řady olympioniků z Ria.

Pivovar. Ilustrační foto.

V Británii roste počet pivovarů. Díky zájmu o malé nezávislé značky

Londýn - V Británii v loňském roce každý třetí den zahájil provoz nový pivovar, a to zejména díky silné poptávce po malých nezávislých značkách využívajících tradiční výrobní postupy. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na údaje poradenské společnosti UHY Hacker Young.

Ilustrační foto.

Hackeři napadli volební systémy 20 amerických států

Washington – Hackeři v posledních několika měsících napadli systémy sloužící k registraci voličů ve více než dvaceti amerických státech. S odvoláním na zdroj z federálního ministerstva vnitřní bezpečnosti o tom dnes informovala agentura AP. Devatenáct států tento týden požádalo rezort o pomoc při zajištění volebních systémů proti kybernetickému ú­toku.

Počítačová učebna. Ilustrační foto.

V Praze začne třídenní mezinárodní kongres hackerů

Praha - V hlavním městě v pátek začne třídenní mezinárodní kongres hackerů HCPP16. Potřetí ho pořádá nezisková organizace Paralelní Polis, jejímiž spoluzakladateli jsou lidé z umělecké skupiny Ztohoven. Akce se zúčastní více než 40 odborníků na technologie a decentralizovanou ekonomiku, zástupců politických umění a aktivismu. Náměty přednášek budou mimo jiné hacking, kryptoměny, věda, svoboda nebo kryptoanarchie.

Počítačová hra Watch Dogs 2.

Watch Dogs 2 novým videem představuje příběh a hlavní postavy

Ubisoft se rozhodl zvednout oponu nad příběhovou zápletkou druhého Watch Dogs a pomocí videa představit důležité protagonisty v čele s hlavním hrdinou. Skupinka nadaných hackerů se postaví systému řídící celé město. Nechybí ani také připomínka věcí, které lze ve hře dělat pomocí chytrého telefonu. Třeba ovládat auta nebo zátarasy.

Ilustrační foto.

Hackeři napadli mobilní telefony amerických demokratů

Washington – Zahraniční hackeři pravděpodobně napadli mobilní telefony některých představitelů americké Demokratické strany. Je o tom přesvědčen Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který kvůli tomu požádal demokraty o umožnění přístupu k jejich telefonům. Dnes o tom informovala agentura Reuters.

Ilustrační snímek

Americké státy žádají o pomoc při zabezpečení voleb

Washington – Osmnáct amerických států požádalo federální ministerstvo vnitřní bezpečnosti o pomoc při zajištění volebních systémů proti kybernetickému útoku. Dnes to podle agentury Reuter řekl ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson. Americké tajné služby už dříve vyjádřily obavy, že by se hackeři mohli pokusit narušit listopadové prezidentské a parlamentní volby ve Spojených státech.

Soud - internetové a bankovní podvody

Gang internetových podvodníků měla řídit ruská mafie

Zlín - Jak ve filmu o mezinárodní mafii si mohli připadat přítomní ve středu u krajského soudu ve Zlíně, kde pokračovalo druhým dnem hlavní líčení v kauze internetových bankovních podvodů a stovek zneužití platebních karet. Hlavní obžalovaný, Ukrajinec Alexandr Alexandrovič Baškajev, při své výpovědi uvedl, že svého jednání lituje, ale není prý hlavou trestaného gangu. Údajně tuto českou skupinu řídili tři tajemní ruští hackeři, a to z Ukrajiny, Ruska a Kanady.

Petra Kvitová

Hackeři odtajnili zdravotní spisy dalších sportovců. Je mezi nimi i Kvitová

Montreal - Hackeři, kteří napadli databázi Světové antidopingové agentury (WADA), zveřejnili zdravotní záznamy dalších 25 sportovců včetně české tenistky Petry Kvitové. Dalšími známými jmény jsou britští vítězové cyklistické Tour de France Bradley Wiggins a Chris Froome a americká tenistka Bethanie Matteková-Sandsová, která vyhrála s Lucií Šafářovou čtyřhru na US Open.

Ilustrační foto.

Hackeři ukradli Powellovu poštu, kritizuje Trumpa i Clintonovou

Washington - Na americkém serveru DCLeaks, obsluhovaném údajně hackery napojenými na ruské tajné služby, se objevil soubor soukromých e-mailů bývalého amerického ministra zahraničí Colina Powella. Oznámila to dnes televize NBC. Powell v korespondenci nešetří kritikou na adresu obou prezidentských kandidátů, Hillary Clintonové a Donalda Trumpa.

Ilustrační foto

Systém WADA napadli hackeři, unikla data z olympiády v Riu

Montreal - Světová antidopingová agentura WADA oznámila další útok hackerů na svůj administrační systém. Tentokrát z něj unikla tajná data sportovců týkající se olympijských her v Riu de Janeiro. Skupina, která vystupuje pod jménem Fancy Bears, se zaměřila na americké sportovkyně. Zveřejnila údaje ze záznamů o udělených výjimkách pro terapeutické užití zakázaných látek a pohrozila, že publikuje další informace.

Ilustrační foto.

Vyděračský program Cerber napadl v červenci 7000 Čechů

Praha - Jeden z nejrozšířenějších vyděračských programů Cerber letos v červenci napadl počítače více než 7000 uživatelů z České republiky. Celosvětově měl v tomto měsíci program žádající výkupné v bitcoinech 150.000 obětí. Uvedla to dnes firma Check Point, která se zabývá kybernetickou bezpečností. Program zablokuje napadené PC a požaduje zaplacení výkupného. Po jeho zaplacení, obvykle ve výši jednoho bitcoinu, obdrží oběť dešifrovací klíč.

Stephan Krüger (vlevo) a Marcel Hacker.

Někdejší skifařský mistr světa Hacker po Riu ukončil kariéru

Magdeburg - Bývalý skifařský mistr světa Marcel Hacker z Německa se rozhodl po olympijských hrách v 39 letech ukončit kariéru. Poslední start absolvoval v Riu de Janeiro na dvojskifu, kde spolu se Stephanem Krügerem nepostoupili do finále A. V "béčku" dojeli třetí a celkově skončili devátí. Jediným Hackerovým medailovým úspěchem pod pěti kruhy zůstal bronz ze skifu v Sydney 2000.

Ilustrační foto.

Hackeři znovu napadli web Babišova Agrofertu

Praha - Hackeři dnes znovu napadli web společnosti Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). K útokům se hlásí skupina Guardians of Cyber World, která tak protestuje proti novým zákonům přinášejícím elektronickou evidenci tržeb (EET) či cenzuru webů. Píše o tom Lupa.cz. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka potvrdil, že během dneška nějaké útoky byly, nejde ale podle něj o nic nového.

Ilustrační foto.

Průzkum: 15 procent Čechů přišlo někdy v zahraničí o peníze

Praha - Celkem 15 % Čechů přišlo někdy v zahraničí o peníze, 12 % se setkalo s on-line podvodem a 8 % někdo zneužil jejich platební karty. Rovněž osmi procentům Čechů hackeři napadli jejich elektronické zařízení. Vyplývá to z průzkumu antivirové firmy Kaspersky Lab.

Ilustrační foto

Hackeři napadli i počítače amerických republikánů

Washington - Hackeři napadli počítače americké Republikánské strany i pracovníků kampaně jejího kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. S odvoláním na zdroje z vyšetřování to dnes napsala agentura Reuters. Už dříve americká média oznámila, že hackeři napadli i konkurenční Demokratickou stranu.

Ilustrační foto.

Nadace Clintonových se mohla stát terčem hackerů

Washington - Nadace Billa a Hillary Clintonové si najala bezpečnostní společnost FireEye, aby po známkách hackerského útoku prověřila její datové systémy. S odvoláním na dva nejmenované zdroje o tom v noci na dnešek informovala agentura Reuters. Na veřejnost podle nich zatím neunikl žádný dokument, u kterého by bylo jasně patrné, že se tam dostal prostřednictvím hackerů.