Kreativ

ŠTÍTEK: hacker

Youtuber Jirka Král se věnuje projektu Buď safe online. Na ZŠ Lipence přednášel o rizikách internetu spolu se Sabinou Dlouhou, herečkou z filmu V síti.

Populární Jirka Král školil děti, aby neuvízly „v síti“

Pošli mi 500 dolarů a pak dostaneš své heslo na Instagram zpět. Tuto větu zaslal na Messenger Martinovi H. neznámý hacker, který mu ukradl přístupové údaje. Poškozený si život bez své sociální sítě nedokázal představit. S hackerem proto vyjednával a nakonec se dohodli na ceně 100 dolarů, které Martin skutečně hackerovi odeslal. „Hacker mu poslal seznam účtů, do kterých se už naboural jako referenci, že slovo plní. Údaje mu skutečně vrátil. Jelikož si ale heslo nezměnil, naboural se mu tam znovu,“ popsala Julia Szymańska z firmy Avast na přednášce v Základní škole Praha-Lipence v rámci projektu Buď safe online.

Microsoft Windows 7 - Ilustrační foto

Konec systému Windows 7 se blíží. Uživatelé budou snadným terčem hackerů

Od poloviny ledna příštího roku přestane Microsoft podporovat operační systém Windows 7. V současnosti jej přitom ve světě stále využívá zhruba 28 procent počítačů. Kvůli chybějícím aktualizacím se PC s tímto operačním systémem stanou snadnějším terčem kybernetických útoků. Upozornila na to společnost SoftwarePro.

Hacker - Ilustrační foto

Avast se stal terčem kybernetické špionáže. Hackeři cílili na program CCleaner

Výrobce antivirových programů Avast se stal terčem kybernetické špionáže. Sofistikovaný pokus o špionáž zaměřenou na firemní produkty Avast odhalil koncem září a na začátku října. Firma to oznámila v tiskové zprávě s tím, že na odvrácení útoku spolupracovala s policií a Bezpečnostní informační službou (BIS). Útok cílil na nástroj na optimalizaci počítače CCleaner. BIS v tiskové zprávě uvedla, že se podařilo ochránit stovky milionů uživatelů z celého světa.

Hacker - Ilustrační foto

Počítače ministerstva zahraničí napadli hackeři. Citlivé údaje prý neunikly

Počítače ministerstva zahraničí del vyjádření policie opět napadli hackeři. Podle serveru Deník N útok z doby krátce před začátkem prázdnin zasáhl e-mailové schránky úřadu, ale citlivé informace zřejmě neunikly. Součástí vyšetřování je i otázka, zda tento případ souvisí se dvěma útoky na elektronickou poštu ministerstva z let 2016 a 2017. Za jedním z nich podle Bezpečnostní informační služby (BIS) stály ruské rozvědky.

Kit Harington jako Jon Snow v seriálu Hra o trůny

Hackeři cílí na fanoušky Hry o trůny. Pozor na falešné reklamy

Po více než rok a půl dlouhém čekání odstartovala v pondělí finální řada oblíbeného seriálu Hra o trůny. Fanoušci fantasy ságy proto hledají všechny možné způsoby, jak si nejnovější díly přehrát. Toho se snaží využít i počítačoví hackeři, kteří neopatrné uživatele lákají na shlédnutí epizod zdarma. Nastražené reklamy však mohou oběti připravit o peníze.

Ruský hacker Jevgenij Nikulin

Ministr spravedlnosti pochybil, když vydal Nikulina do USA, rozhodl Ústavní soud

Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) porušil při vydávání do Spojených států práva údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Rozhodl o tom Ústavní soud, který tak vyhověl Nikulinově stížnosti a Pelikánovo rozhodnutí zrušil. Údajný hacker je ale od loňského roku v USA. Informovala o tom Česká televize. 

Hacker - Ilustrační foto

Hackeři napadli firmy v průmyslové zóně. Konference napoví, jak se bránit

Jak ochránit svou firmu před kyberútoky, tak se jmenuje konference, jejímž hlavním řečníkem bude mediálně známý kybernetický expert Aleš Špidla. Akce se koná ve čtvrtek, 21. března od 8.30 do 14 hodin v aule Vzdělávacího centra Univerzity T. Bati na Studentském náměstí v Uherském Hradišti.

Ilustrační foto

Světové ekonomické fórum zanalyzuje rizika pro svět: klima i bolest duše

Tento týden se v Davosu scházejí politické a ekonomické špičky. Budou se zabývat i závěry ročenky analyzující globální rizika, kterou vydává Světové ekonomické fórum (WEF). „Náš svět je roztříštěn rostoucím soutěžením mezi zeměmi a hlubokými sociálními propastmi,“ prohlásil zakladatel WEF Klaus Schwaub.

Hacker - Ilustrační foto

Němci vyslechli hackera, který se naboural do účtů politiků. Svou vinu přiznal

Německá policie již vyslechla ve spolkové zemi Hesensku 20letého muže, který byl podezřelý ze zveřejnění osobních údajů téměř tisícovky politiků a známých osobností na internetu. Mladík byl předběžně zadržen již v neděli a k činům se přiznal. V pondělí pak byl propuštěn, protože prý nebyl důvod, aby setrval ve vazbě. Muž se přiznal, že jednal sám a svůj čin odůvodnil tím, že jej štvaly výroky politiků.

Německý spolkový parlament (Bundestag)

Hackeři zveřejnili osobní data německých poslanců. Unikla i komunikace Merkelové

Neznámí hackeři ukradli data stovek poslanců německého Spolkového sněmu v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou a řadu jejich dokumentů s adresami, čísly kreditních karet a dalšími osobními daty zveřejnili na internetu. Informovala o tom dnes německá rozhlasová stanice rbb. Podle ní jsou útokem postiženi poslanci všech parlamentních stran s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

Kybernetický útok, ilustrační foto

Hackeři tři roky četli zprávy diplomatů EU. Stopy vedou do Číny, píše NYT

Hackerům se tři roky dařilo získávat informace z diplomatické komunikace Evropské unie. Informoval o tom list The New York Times. Z tisíců diplomatických kabelogramů podle něj hackeři zjistili mimo jiné to, jaké má EU obavy z nepředvídatelného chování amerického prezidenta Donalda Trumpa či jaké má problémy při jednání s Ruskem a Čínou. 

Facebook - Ilustrační foto

Facebook odhalil bezpečnostní chybu. Mohla ohrozit 6,8 milionu uživatelů

Technologická společnost Facebook objevila a opravila bezpečnostní chybu. V ohrožení bylo zhruba 6,8 milionu z celkem více než dvou miliard uživatelů stejnojmenné sociální sítě, včetně těch z Evropské unie. Neoprávněný přístup k fotografiím uživatelů podle sdělení firmy přechodně získali vývojáři aplikací. 

Hacker - Ilustrační foto

Být hackerem se vyplatí. Testováním ochrany si experti vydělají miliony ročně

Nezávislí elitní hackeři, kteří se živí prověřováním zabezpečení počítačových systémů pro vlády i nejvýznamnější firmy světa, si za rok mohou vydělat i více než 500 tisíc dolarů, tedy v přepočtu přes 11 milionů korun. Vyplývá to ze statistik společnosti Bugcrowd, která se službami „bezpečnostního hackování“ zabývá.

Kybernetický útok, ilustrační foto

Zlepší se kyberbezpečnost? EU chystá zbraň na hackery

/INFOGRAFIKA/ Žádný počítač nemusí být dost chráněn před zločinci. Stoupá počet lidí, kteří bez oprávnění využívají cizí počítač. Ministerstvo spravedlnosti takových případů před pěti lety zaznamenalo jen desítky. Loni jich bylo téměř 250 a odsouzeno proto bylo přes 100 lidí.

Silné a neodhalitelné heslo. Základ ochrany před hackery

Přestože hackeři využívají čím dál propracovanější metody, jak uživatelům ukrást hesla, identitu a peníze, nejběžnějším útokem zůstává ten ze „starých internetových časů“. Snaží přístupové údaje uhodnout, či je z lidí podloudně vymámit.

Ruský hacker Jevgenij Nikulin

Nikulin se vyšetření nevyhne. Soud nařídil psychiatrické pozorování

Rus Jevgenij Nikulin se ve Spojených státech podrobí šestiměsíčnímu zkoumání duševního stavu. Vyšetření hackera, o jehož vydání do USA na jaře letošního roku rozhodl tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán, nařídil federální soud v San Franciscu. Ruskou zpravodajskou agenturu TASS o tom informoval Nikulinův advokát.

Ilustrační foto

Fyzičku si musím udržovat, říka trénér Ivan Hacker

Tachovsko - Fotbal černošínského trenéra Ivana Hackera baví. Věnuje se mu od svých sedmi let. Po trávníku odcupital skoro pět dekád. Přesto se přiznává: „Dvakrát týdně trénuju, potom samozřejmě ještě rád jezdím na kole.“

Letadlo společnosti British Airways

British Airways napadl hacker. Ukradl údaje o kartách 380 tisíc zákazníků

Britská letecká společnost British Airways (BA) vyšetřuje napadení svých internetových stránek a mobilní aplikace. Podle firmy neznámý pachatel odcizil údaje o platebních kartách zákazníků, kteří si rezervovali letenky v období od 21. srpna do 5. září. Týká se to přibližně 380 tisíc lidí. Informovala o tom agentura AFP.

Bezpečnostní expert John McAfee

Nedobytná peněženka na kryptoměny? Hackerům stačil k prolomení týden

Společnost Bitfi minulý měsíc na trh uvedla novou hardwarovou peněženku na kryptoměny. Bezpečnostní expert John McAfee, autor stejnojmenného antivirového programu, který měl zabezpečení zařízení na starosti, ji označil za neproniknutelnou. Dokonce se nebál ani vypsat odměnu tomu, komu se ji podaří prolomit. Hackerům to trvalo jen týden.

Hillary Clintonová

Ukradli data Clintonové a chtěli ovlivnit volby. USA již obvinily 12 hackerů

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo 12 příslušníků ruských tajných služeb z hacknutí počítačů představitelů Demokratické strany před americkými prezidentskými volbami v roce 2016. Stalo se tak na základě výsledků vyšetřování týmu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera. Cílem hackerů bylo údajně ovlivnit volby ve prospěch Donalda Trumpa.

Češi mají k dispozici mobilní bankovnictví budoucnosti

Vybrat peníze na 14 dní dopředu, nenechat se okrást ve směnárně, poschovávat peníze do nenápadných ledvinek a celou dovolenou se pod nimi potit. Před pár lety běžná rutina každého cestovatele. Dnes? Do kapsy strčíme mobil a platební kartu a můžeme vyrazit. Správně vybrané mobilní bankovnictví se postará o přehlednou kontrolu našich výdajů a zabrání hackerům, kteří by chtěli naší letní nepozornosti zneužít.

Ilustrační foto.

Útoky hackerů na volební weby ČSÚ? Policie vyšetřování odložila

Policie nedokázala odhalit pachatele loňského útoku hackerů na volební weby Českého statistického úřadu (ČSÚ) během sněmovních voleb. Případ tak byl odložen. Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz na základě vyjádření policie a státního zastupitelství. Hackeři loni v říjnu způsobili výpadky webů, na nichž byly zveřejňovány výsledky voleb. Podle ČSÚ to ale nijak neovlivnilo zpracování výsledků.

Ruský hacker Jevgenij Nikulin

Moskva se zlobí kvůli vydání Nikulina do USA. Podkopává to naši spolupráci, říká

Rusko pobouřilo rozhodnutí České republiky o vydání ruského hackera Jevgnije Nikulina z Česka do Spojených států. Podle ní tento krok podkopává základy česko-ruské spolupráce. S odkazem na pondělní prohlášení ruského ministerstva zahraničí o tom informovala agentura TASS. To zároveň uvedlo, že přijme veškerá potřebná opatření, aby zajistilo práva a zájmy ruského občana.