Kreativ

ŠTÍTEK: hacker

Ilustrační foto.

Čína jako první na světě vypustila kvantový satelit

Peking - Čína dnes jako první na světě vypustila kvantový satelit, který má pomoci zajistit komunikaci bezpečnou před hackery a odposloucháváním. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média. Jedná se o další průlom v ambiciózním čínském vesmírném programu.

Ilustrační foto

Na obecní web někdo pověsil porno

Zábřežsko – Internetové stránky jedné z obcí na Zábřežsku si vybral za cíl svého útoku počítačový hacker. Ve čtvrtek 11. srpna se neoprávněně přihlásil do systému pro správu webových stránek a pozměnil je.

Ilustrační foto.

Hotely v USA se možná staly terčem útoku hackerů

New York - Hotely značek Hyatt, Sheraton, Marriott a Westin v deseti státech USA se možná staly terčem útoku hackerů. Podle hotelové společnosti HEI Hotels & Resorts je možné, že software instalovaný hackery v minimálně 20 jejích hotelech po několik měsíců sbíral jména hostů, čísla jejich platebních karet a další údaje.

Lítačka. Ilustrační foto.

Hackeři napadli poskytovatele hostingu pro pražskou kartu Lítačka

Praha - Hackeři v pátek napadli poskytovatele hostingu internetové stránky pražské karty MHD Lítačka firmu Wedos. Jednalo se zřejmě o útok, kdy množství přístupu přetíží systém a stránka přestane fungovat. Uvedl to mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Stránka v pátek v 16.20 již opět fungovala. Lítačku začala Praha vydávat od března a má postupně nahradit dosud používanou opencard.

Ilustrační foto.

První internetové sčítání lidu v Austrálii prý zmařili hackeři

Canberra - První internetové sčítání lidu v Austrálii se zhroutilo. Australský statistický úřad s poukazem na pravděpodobný útok hackerů v noci na dnešek stránky uzavřel, aby nemohlo dojít ke krádeži již shromážděných dat. Žádné údaje prý ukradeny nebyly.

Ilustrační foto

Yahoo šetří podezření z krádeže 200 milionů účtů

New York - Americká internetová společnost Yahoo prošetřuje tvrzení hackera spojeného s nabouráním se na stránky MySpace a LinkedIn, že má podrobnosti o 200 milionech účtů uživatelů Yahoo. Ty nabízí k prodeji na tzv. dark webu, který je spojován s nelegální činností. Píše o tom na svých internetových stránkách BBC.

Ilustrační foto.

Anonymous napadli weby Babišových firem. Žádají zrušení evidence tržeb

Praha - Hackeři hlásící se ke skupině Anonymous dnes napadli weby některých firem patřících ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), píše Lupa.cz. Žádají zrušení elektronické evidence tržeb (EET)a zákona o hazardních hrách, který umožňuje státu blokovat webové stránky. Nedostupné byly dnes večer chvílemi podle zjištění ČTK například weby holdingu Agrofert a pekáren Penam. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka potvrdil hackerský útok na hlavní web Agrofertu a jeho dceřiné firmy Wotan Forest.

Ilustrační foto.

Ruská tajná služba prý odhalila rozsáhlou kyberšpionáž

Moskva – Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že objevila rozsáhlý případ kybernetické špionáže. Hackerský útok podle ní směřoval proti zhruba 20 ruským úřadům, vědeckým institucím, vojenským zařízením a zbrojním firmám, napsala agentura DPA.

Ilustrační foto.

WikiLeaks publikoval 29 zvukových záznamů z ukradených e-mailů

New York - Server WikiLeaks dnes zveřejnil zvukové záznamy, které prý hackeři získali z e-mailů ukradených ze serverů americké Demokratické strany. Soubor e-mailů zveřejněný minulý pátek vyvolal zemětřesení na americké politické scéně a vedl k rezignaci šéfky demokratů Debbie Wassermanové Schultzové. Podle amerických expertů za krádeží elektronické pošty stojí Moskva.

Ilustrační foto.

Americká vláda vydala nové směrnice pro boj proti hackerům

Washington – Americká vláda dnes zveřejnila nové směrnice pro boj se závažnými hackerskými útoky, které poprvé přesněji definují role Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), ministerstva pro vnitřní bezpečnost a dalších vládních úřadů. Směrnice se týkají obrany před kybernetickými útoky proti státním institucím i proti privátnímu sektoru.

Ilustrační foto.

Hackeři vydírají polské ministerstvo obrany, prý mají tajná data

Varšava - Skupina hackerů se údajně zmocnila tajných dat polského ministerstva obrany a vyhrožuje jejich zveřejněním. Kybernetičtí zločinci říkající si Pravý sektor požadují po ministerstvu 50.000 dolarů (1,2 milionu korun). Informoval o tom list Gazeta Wyborcza, podle něhož hackeři na ukázku zveřejnili autentické osobní údaje včetně telefonního čísla jednoho z vojáků. Ministerstvo obrany podle listu odmítlo hackerský útok potvrdit či vyvrátit.

ERA

Pardubická ERA koupila podíl ve slovenské firmě R-SYS

Pardubice - Pardubická společnost ERA koupila rozhodující podíl ve slovenské firmě R-SYS. Obohacuje tím softwarové řešení pro vizualizaci informací o poloze letadel. Jde o druhou akvizici výrobce pasivních radarů v letošním roce.

Ilustrační foto.

Polská televize: Válka s Ruskem už vypukla

Varšava - Na blížícím se summitu Severoatlantické aliance bude virtuální počítačový svět uznán za plnohodnotné bojiště, stejně důležité jako souš, moře, vzduch a kosmos. Na novém virtuálním válečném poli má aliance jednoho hlavního nepřítele - Rusko. V analýze před varšavským summitem NATO o tom na svém webu píše polská televize TVN 24.

Ilustrační foto.

Hackeři ukradli z fondu 50 milionů dolarů v kybernetické měně

New York – Počítačoví piráti ukradli z experimentálního investičního fondu více než 50 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč) v kybernetické měně, která konkuruje známějšímu bitcoinu. Informoval o tom dnes americký deník The New York Times. Je to asi třetina veškerých peněz vložených do tohoto projektu, který se označoval za nejúspěšnější podnik v oblasti skupinového financování (crowdfunding).

Omnipol

Výrobce radarů ERA se nově zaměřuje i na hackery

Pardubice - Pardubická společnost ERA, která se dosud zabývala bezpečností vzdušného letového provozu, rozšiřuje své produktové portfolio o kyberprostor. Bezpečností počítačových systémů se bude zabývat její dceřiná společnost.

Ilustrační foto.

Ruská sociální síť VKontaktě byla terčem masivního útoku hackerů

Moskva - O zatím nejmasivnějším útoku hackerů na ruskou komunitní síť VKontaktě dnes informují ruská média. Rozhlasová stanice Echo Moskvy uvedla, že útočníci se zmocnili osobních dat a hesel desítek milionů lidí a hodlají je zpeněžit. Vedení sítě oznámilo, že jde o staré údaje z let 2011–12 a škoda prý není velká.

Ilustrační foto

Nový web města: moderní a přehledný

Karlovy Vary - Zbrusu nové webové stránky spustil karlovarský magistrát. Podle náměstka Michala Riška (ČSSD) budou výrazně modernější, přehlednější, zabezpečené proti hackerům a jejich správa pro město navíc levnější.

Ilustrační foto.

V Rusku dopadli hackery, kteří ukradli 1,7 miliardy rublů

Moskva - V Rusku bylo za počítačovou kriminalitu zatčeno 50 lidí, kteří jsou podezřelí, že s pomocí nezákonných počítačových operací ukradli 1,7 miliardy rublů (615 milionů Kč). Informovala o tom dnes agentura Interfax. Podle ní se zátahů na členy gangu na 80 místech v 15 oblastech Ruska podílelo ministerstvo vnitra a Federální bezpečnostní služba (FSB).

Ilustrační foto.

Hackeři napadli weby Senátu, policie a ČSSD

Praha - Hackeři hlásící se ke skupině Anonymous napadli v pondělí web Senátu, byl pak několik hodin nedostupný. Dnes to potvrdila Denisa Čermáková z Kanceláře Senátu. Hackeři útok zdůvodnili schválením normy umožňující blokovat weby s nepovolenými hazardními hrami. Podle serveru Root.cz zaútočili i na stránky policie a ČSSD. Ještě dnes ráno měly problémy weby policie i hasičů a ministerstva vnitra. Ministerstvo i sociální demokracie útok potvrdily.

Ilustrační foto

Gang ukradl z japonských bankomatů v přepočtu asi 314 milionů korun

Tokio - Gang zlodějů ukradl v přepočtu asi 314 milionů korun při koordinovaném výběru z více než 14.000 japonských bankomatů s pomocí kreditních karet zfalšovaných s pomocí údajů ukradených hackery bance v Jihoafrické republice. Informoval o tom list The Times.

Zdeněk Tasch

Informační systém FAČR spadl vinou hackerů

Střední Čechy – Najít si oficiální fotbalové výsledky, góly a sestavy z uplynulého víkendu bylo v sobotu prakticky nemožné. Informační systém Fotbalové asociace České republiky totiž zkolaboval a šel až v neděli. Na vině prý byli hackeři, kteří se do systému nabourali.

V tomto domě policisté zadrželi počítačového hackera Lumíra Heriče (35 let) z Ostravy-Svinova, který se dlouhých osm let skrýval před spravedlností.

Lovci lebek: zatčení hackera bylo náročné

Policejní prezidium v pátek oficiálně potvrdilo zatčení osm let hledaného hackera Lumíra Heriče z Ostravy-Svinova, který byl za pokus o vytunelování bankovních účtů pravomocně odsouzen k šesti rokům vězení.

Ilustrační foto.

Za dnešní výpadek internetu O2 mohla opatření proti hackerům

Praha - Telekomunikační společnost O2 dnes čelila útokům hackerů. Jejich důsledkem byly technické problémy při vysílání hokejového zápasu Česka proti USA a několikaminutové potíže s přihlášením ke službě O2 TV. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Snaha operátora zabránit útokům byla příčinou dnešního zhruba tříhodinového výpadku pevného internetového připojení v Praze a středních Čechách.

Za tímto oknem s mřížemi v zadní části domu se podle sousedů Herič ukrýval. Policisté se do místnosti snažili dostat dveřmi z chodby. Byly zajištěné velkým množstvím zámků, se kterými si neporadilo ani beranidlo. Pomohli hasiči se speciální technikou.

Hacker, kterého zadrželi Lovci lebek, může požádat o nový proces

/DENÍK SLEDUJE/ Pravomocně odsouzený hacker Lumír Herič (35 let) z Ostravy-Svinova, kterého po osmiletém pátrání zadrželi tento týden takzvaní Lovci lebek ve spolupráci s moravskoslezskými policisty, skončil podle informací Deníku v ostravské vazební věznici. Není vyloučeno, že požádá o nový proces.

Internet. Ilustrační snímek.

Hackeři zaútočili, lidé jsou bez internetu

Jihlavsko – Telefony posledních několik dní drnčí ve firmách, které poskytují internetové připojení, prakticky bez přestávky. Technici neví, kam dřív. S výpadkem internetu se potýkají nejen v krajském městě, ale i v okolních obcích.

Ilustrační foto.

Na stránky německého parlamentu útočili zřejmě ruští hackeři

Berlín - Za loňským útokem na internetové stránky německého Spolkového sněmu stáli zřejmě hackeři podporovaní ruskými úřady. Uvedl to dnes Hans-Georg Maassen, šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu vykonává funkci kontrarozvědky. Útok na parlamentní servery loni v květnu vedl ke čtyřdenní odstávce vnitřní sítě. Ve čtvrtek zřejmě ruští hackeři útočili opět, a to na centrálu strany kancléřky Angely Merkelové.

Ilustrační foto.

Vojenské zpravodajství bude mít na starost kyberochranu Česka

Praha – Vojenské zpravodajství by se mělo nově věnovat i kybernetické obraně Česka. Počítá s tím návrh novely zákona o této tajné službě. Vojenští zpravodajci by podle něj dostali například možnost neustálého monitorování a analyzování elektronické komunikace a provozu na síti. Nebudou ale moct sledovat obsah komunikace konkrétních lidí. Vyplývá to z materiálu uveřejněného na webu úřadu vlády. 

Žáci besedovali na téma: kyberšikana

Žáci besedovali na téma: kyberšikana

Mšec – Za školáky do základky v obci Mšec včera dopoledne přijela policistka  z oddělení tisku a prevence rakovnické policie, Michaela Richterová.Důvodem byla dvouhodinová beseda na téma kyberšikana. Pozorně jí naslouchali žáci od pátých až do devátých tříd.

Ilustrační foto.

Stránky ČSSD čelí útoku hackerů, web bude mít možná další výpadky

Praha, Zlín - Internetové stránky ČSSD dnes čelily útoku hackerů, ráno byly kvůli tomu nedostupné, dopoledne po technickém posílení začaly opět fungovat. Útočníci se zřejmě pokoušeli nějakým způsobem upravit jejich obsah nebo web alespoň vyřadit z provozu. Podle předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky zabezpečení stránek obstálo. Nepodařilo se žádným způsobem zasáhnout do obsahu webu sociální demokracie, řekl Sobotka na dotaz ČTK při návštěvě Zlínského kraje.

Ilustrační foto

Útok hackerů: Univerzitní tiskárny v Německu chrlily antisemitské spisky

Berlín – Kvůli hackerskému útoku začaly dnes tiskárny a kopírky na univerzitách po celém Německu z ničeho nic tisknout antisemitské a rasistické texty. Napadení svých přístrojů napojených na internet už potvrdilo nejméně sedm vysokých škol. Kdo za útokem stojí, zatím není jasné. Univerzitní sítě ale byly napadeny ze zahraničí, informovala agentura DPA.

Ilustrační foto.

Hackeři prý získali osobní údaje téměř 50 milionů Turků

Istanbul - Skupina hackerů umístila na internet databázi, která prý zahrnuje osobní údaje o téměř 50 milionech tureckých občanů. Informovala o tom dnes agentura AP. Dodala, že se jí v několika případech podařilo autentičnost údajů potvrdit.

Ilustrační foto

Americká justice obvinila sedm íránských hackerů

Washington – Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo skupinu íránských hackerů ze série útoků proti americkým bankám a proti infrastruktuře nevelké přehradní nádrže nedaleko New Yorku. Oznámili to dnes vyšetřovatelé na tiskové konferenci ve Washingtonu. Kauza je dalším projevem snahy americké justice postihovat hackerské útoky směřující z ciziny.

Ilustrační foto

Šéf bangladéšské centrální banky po útoku hackerů rezignoval

Dháka - Guvernér bangladéšské centrální banky Atiur Rahmán rezignoval na svou funkci. Neznámí hackeři totiž ukradli z účtu instituce vedeného u Federální rezervní banky (Fed) v New Yorku 81 milionů dolarů (1,9 miliardy Kč), které posléze zamířily do kasin na Filipínách. Podle agentury Reuters šlo o jednu z největších kybernetických krádeží v historii. Rahmán dnes řekl, že předsedkyně vlády této muslimské země Šajch Hasína Vadžídová jeho demisi přijala.

Bohuslav Sobotka

Zveřejněné Sobotkovy maily neobsahují tajné informace, tvrdí NBÚ

Praha – Mezi desítkami pracovních i soukromých zpráv z e-mailového účtu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), které na začátku roku zveřejnil extremistický web White Media, nebyly žádné utajované informace. Serveru Lidovky.cz to řekl mluvčí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Viktor Paggio. Sobotka už dříve popřel, že by přes svou soukromou e-mailovou schránku posílal tajné materiály.

Ilustrační foto

Pentagon láká americké hackery, aby prověřili jeho bezpečnost

Washington - Pentagon láká americké hackery, aby se zapojili do testování bezpečnostních systémů jeho webových prezentací. Pilotní test zaměřený na prověrku zranitelnosti internetových stránek ministerstva obrany USA má podle agentury Reuters začít v dubnu pod názvem "Hack the Pentagon".

Oficiální stránka poslance Jana Farského na facebooku, kde upozorňuje na falešnou stránku.

Hlava státu míří na sever, využil to hacker

Semily – Poslední únorový týden navštíví Liberecký kraj opět prezident republiky Miloš Zeman. Tuto skutečnost zneužil semilský „šílenec" a zaútočil na poslance Jana Farského na facebooku.