Kreativ

ŠTÍTEK: hacker

Mezinárodní cvičení Czech Cybertron 2024 ve Dvoře Králové využilo i nový Kybernetický polygon

Žáci z pěti zemí bojovali s hackery na Czech Cybertronu 2024

SPŠ a SOŠ Dvůr Králové nad Labem vytvořila s krajskou podporou Kybernetický polygon na řešení kybernetických útoků. Krátce po jeho slavnostním otevření zde začalo mezinárodní cvičení Czech Cybertron, které prověřilo schopnosti žáků z pěti zemí Evropy.

Elektronický systém vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho provázel v minulých letech.

Elektronickou přihlášku podaly už tisíce žáků. Systém odolal i útoku hackerů

Elektronický systém přihlášek na školy (DiPSy) čelil v sobotu odpoledne deset minut útoku hackerů, díky automatické ochraně funguje normálně dál, řekl ČTK ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí. Na útok DDoS upozornil Deník N. Někteří uživatelé mohli mít podle Krejčího problémy s načítáním stránky, to ale souviselo právě s aktivovanými ochranami proti DDoS, systém jako takový dotknutý nebyl, dodal.

Základní škola T. G. Masaryka v Poděbradech.

Poděbradskou školu napadl hacker. Ukradl smlouvy učitelů i údaje o dětech

/FOTOGALERIE/ Zatím neznámý hacker se dostal do počítačového systému Základní školy T. G. Masaryka v Poděbradech. Odcizil z něj citlivé údaje a mailem vyhrožuje řediteli Vlastislavu Sýkorovi, po němž požaduje zaplacení částky v řádu milionů, a to v bitcoinech. Zároveň rozeslal i mail rodičům, v němž píše, že citlivá data bude postupně zveřejňovat a jediný, kdo tomu může zabránit, je právě ředitel školy. Ten zkontaktoval policii a Úřad pro ochranu osobních údajů.

Firmy se budou muset lépe chránit před hackery. Od podzimu příštího roku by měl totiž začít platit přísnější zákon o kybernetické bezpečnosti, který se v Česku dotkne asi šesti tisíc společností. Ilustrační foto

Obrana proti hackerům. Tisíce firem budou muset investovat do bezpečnosti

Firmy se budou muset lépe chránit před hackery. Od podzimu příštího roku by měl totiž začít platit přísnější zákon o kybernetické bezpečnosti, který se v Česku dotkne asi šesti tisíc společností. Zákonodárci tím reagují na zvyšující se počet hrozeb v online prostoru, zejména na vzrůstající počet vyděračských virů a tím spojeného výkupného.

Vkrádat se do auto drátem nebo šroubovákem? Minulost. Dnes si umí zloději otevřít vůz na dálku. Ilustrační foto

Zloději si dnes umí otevřít auto na dálku. Páčidlo už nepotřebují

Rozbitá okénka a zlomené zámky u aut? Taková zlodějina už patří do minulého století.  Novodobí lupiči dnes místo drátu a páčidla otevírají auta pomocí počítačových programů. Své o tom ví i šestapadesátiletý Pavel J. z Jesenicka (dotyčný si přál zůstat v anonymitě, pozn. red.). Před třemi lety si koupil nový vůz v plné výbavě. „V létě jsme se vydali na dovolenou do jižních Čech. Auto jsme odstavili na jednom z parkovišť v Písku. Vzali jsme kola, batohy a vyrazili. Samozřejmě jsme nějaké cenné věci v autě ponechali,“ popisuje Pavel.

Mobilní telefon - ilustrační foto.

Na tom videu ty rozhodně nejsi! Dejte si pozor, do mobilů chodí falešné odkazy

Upozornili nás lidé z regionu, že tu mezi námi opět řádí hackeři s obnoveným trikem. Využívají pro to mobil a komunikační aplikaci messenger. Vše se tváří reálně. Od kamaráda z vašeho adresáře vám přijde na mobil zpráva s jasným apelem podívat se na video. Respektive kliknout na zaslaný odkaz. Jako lákadlo slouží věta ve zprávě: "Na tom videu jsi ty?"

Češi nejsou na svoje soukromí zrovna hákliví. Veřejné wi-fi sítě podle průzkumu využívají asi tři čtvrtiny lidí, třetina dotázaných dokonce k internetovému bankovnictví. Ilustrační snímek

Nikdy nevíš, kdo se dívá. Veřejná wi-fi síť je vstupenkou pro hackery

Pan Jaroslav se před nedávnem přihlásil do veřejné wi-fi sítě. Přes ni se proklikal až na stránku, která vyhlížela jako reálný e-shop. Objednal si zboží a rozhodl se rovnou zaplatit. Stránka ho následně přesměrovala na platební bránu, v níž vyplnil všechny požadované údaje a zaplatil. Že šlo o podvod, poznal až ve chvíli, kdy mu hackeři ukradli z karty peníze až do jejího limitu. Jak upozorňují odborníci, ve veřejné wi-fi síti nikdo neví, kdo do jeho soukromí právě nahlíží.

Ruští vojáci. Ilustrační foto.

Hackeři založili falešné účty žen. Z ruských vojáků tím dostali tajné informace

Válka na Ukrajině trvá již více než půl roku. A možná i proto vymýšlí Ukrajinci nejrůznější způsoby, jak se bránit invazi ze strany Ruska. Na jeden velmi originální způsob boje beze zbraní přišli ukrajinští hackeři. Aby oklamali ruské vojáky, založili na sociálních sítích falešné účty, na kterých se vydávali za atraktivní ženy. Informace, které s nimi ruští vojáci sdíleli, pak předali ukrajinské armádě.

Hacker - Ilustrační foto

Gangy na síti. Hackeři útočí častěji a jsou rychlejší, nepodceňte volbu hesla

Zločinecké gangy se v kyberprostoru činí. Přestože se specializovaným firmám daří útoky stále častěji odhalovat, hackeři jsou pořád o něco napřed. Navíc pracují mnohem rychleji než dříve. Za poslední dva roky se jim podařilo zkrátit dobu, kdy napadané společnosti zašifrují data, o více než polovinu. Na kyberzločin má vliv i válka na Ukrajině.

Hackeři nejsou jen tajemné postavy v mikině s kapucí, jaké známe z amerických filmů. Takzvaní etičtí hackeři pomáhají hledat a opravit bezpečnostní trhliny.

Firmy i domácnosti v Česku ochrání hackeři. Ti hodní

Tajemný muž v kapuci, který v potemnělé místnosti od počítače provádí útoky na instituce či firmy. Popsanou obecnou představu o hackerech boří takzvaní etičtí hackeři, stojící na správné straně zákona. Jejich potřebu pro společnost si už uvědomují představitelé některých středních a vysokých škol. Mladí tak dostávají možnost příslušný obor i studovat.

Národní centrum kybernetické bezpečnosti v Brně. Ilustrační foto.

Kybernetické útoky na české weby pokračují. Napadený je i web vlády

Útoky hackerů na některé české weby pokračují podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) i ve čtvrtek, zaútočili například i na web vlády či samotný NÚKIB. Závažné dopady úřad neeviduje. ČTK to řekla mluvčí NÚKIB Alena Minxová. Na útoky hackerů kybernetický úřad upozornil ve středu, týkaly se například webů některých regionálních letišť nebo Českých drah. K útokům se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet.

Hacker - Ilustrační foto

Ruští hackeři zaútočili na české systémy. Data občanů neunikla, řekl Rakušan

Na systémy českých státních i soukromých institucí vedli kybernetický útok ruští hackeři. Na tiskové konferenci po středečním jednání vlády na zámku Štiřín to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Žádné informace a soukromá data občanů neunikly, doplnil. Policie na twitteru informovala o tom, že se případem takzvaných DDoS útoků zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Hacker - Ilustrační foto

Proti Rusku. Virtuálního vojáka má v kyberválce i jižní Morava. Neuvidíte ho

Může to být klidně mladá matka tlačící před sebou kočárek s usměvavým batoletem. Nebo taky starší soused, který právě schovává do vjezdu prázdnou popelnici. Jejich přesný počet nikdo nezná. Stejně tak nikdo neví, odkud pocházejí. Komunikují mezi sebou šifrovaně tak, aby nevzbudili podezření. Jejich síla je však obrovská. Spojuje je jedno. Před pár dny totiž Rusku vyhlásili kybernetickou válku. No a jeden z vojáků bojujících v tomhle virtuálním prostoru pochází také z jihu Moravy.

Hacker - Ilustrační foto

Proti Rusku. Virtuálního vojáka má v kyberválce i jižní Morava. Neuvidíte ho

Může to být klidně mladá matka tlačící před sebou kočárek s usměvavým batoletem. Nebo taky starší soused, který právě schovává do vjezdu prázdnou popelnici. Jejich přesný počet nikdo nezná. Stejně tak nikdo neví, odkud pocházejí. Komunikují mezi sebou šifrovaně tak, aby nevzbudili podezření. Jejich síla je však obrovská. Spojuje je jedno. Před pár dny totiž Rusku vyhlásili kybernetickou válku. No a jeden z vojáků bojujících v tomhle virtuálním prostoru pochází také z jihu Moravy.

Ilustrační foto.

Třebíč brojí proti hackerům: útoků za poslední dobu byly tisíce

Kyberkriminalita, která cílí na získávání citlivých dat z úřadů a různých institucí, je čím dál častější. „Město Třebíč jen za poslední tři týdny čelilo osmdesáti tisícům atakům, které měly za cíl dostat se do našeho systému,“ uvedl starosta Pavel Pacal, podle něhož ale k žádným únikům dat nedošlo.

Hacker - Ilustrační foto

Třídnice a deníčky. Po útoku hackera se přerovská škola vrátila do "pravěku"

Od elektronické žákovské a známek v Bakaláři návrat do éry notýsků a písemných zápisů v třídní knize. Největší přerovská Základní škola Trávník, která se stala zhruba před týdnem terčem útoku neznámého hackera, si musí zvykat na nový způsob komunikace pedagogů s žáky a rodiči. Učitelé teď pracně doplňují ztracená data a průběžnou klasifikaci zapisují do „deníku žáka“.

Ukázka mobilního telefonu iPhone 11 na prezentační akci společnosti Apple 10. září 2019

Majitele iPhonů ohrožovala závažná chyba. Umožnila nepozorovaný přístup hackerům

Izraelská kybernetická společnost NSO Group vyvinula softwarový nástroj, s jehož pomocí bylo možné se nepozorovaně a bez jakéhokoliv vstupu od uživatele nabourat do mobilních telefonů iPhone i osobních počítačů od firmy Apple. Ve své zprávě to uvedla analytická skupina Citizen Lab při univerzitě v Torontu. K chybě se následně přihlásil i Apple, který na ni v pondělí vydal bezpečnostní záplatu. NSO Group autorství hackerského nástroje nekomentovala, napsala agentura Reuters.

Národní knihovna v Klementinu.

Národní knihovnu v noci napadli hackeři, pro veřejnost je uzavřena

Národní knihovna se stala v noci na dnešek terčem kybernetického útoku. Informovala o tom mluvčí knihovny Irena Maňáková. Po zjištění útoku knihovna odstavila klíčové systémy a odborníci pracují na jejich bezpečném znovuzprovoznění, doplnila. Vedení Národní knihovny kvůli útoku podává trestní oznámení na neznámého pachatele. Útok také knihovna nahlásila Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Hacker - Ilustrační foto

'Hacker' terorizoval domácnost. Měnil hesla, vypínal internet a žádal výkupné

Celý měsíc trvalo otci rodiny z Benešovska, než upozornil policisty na 'neobvyklé jevy', které poškozovaly běžný provoz rodinné zabezpečené počítačové sítě. Specialisté ze středočeského odboru analytiky a kybernetické kriminality pak dokázali hackera, který terorizoval rodinu vypátrat během tří měsíců.

Hacker. Ilustrační snímek

Masivní kybernetický útok. Systém veřejné správy napadli ve čtvrtek hackeři

Systém veřejné správy napadli ve čtvrtek hackeři. O masivním kybernetickém útoku informuje na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), data magistrátu podle něj nebyla poškozena. Jedním z cílů bylo i ministerstvo práce a sociálních věcí, potvrdila serveru SeznamZprávy ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pomáhá zasaženým organizacím minimalizovat rozsah škod. Věc vyšetřují kriminalisté.

Joe Biden.

Ruští hackeři v akci. Měli se snažit napadnout Bidenovu prezidentskou kampaň

Společnost Microsoft nedávno upozornila jednu z hlavních konzultačních agentur spolupracujících v amerických prezidentských volbách na kampani demokratického kandidáta Joea Bidena, že se stala terčem hackerů. Navíc panuje podezření, že je podporuje ruský stát. S odkazem na tři různé nejmenované zdroje to uvedla agentura Reuters.

Foto: Magistrát města Plzně

V Plzni soutěžili bílí hackeři

Západočeská metropole ve dnech 12. až 13. srpna poprvé hostila kybernetickou soutěž, které se zúčastnila elita odborníků zaměřených na IT a kybernetickou bezpečnost, takzvaných bílých hackerů.