Kreativ

ŠTÍTEK: hacker

Ruský hacker Jevgenij Nikulin

Hacker Nikulin u soudu v USA: Jsem nevinen

Ruský hacker Jevgenij Nikulin, kterého Česko v noci na pátek vydalo do USA kvůli obvinění z hackerského útoku, u soudu v San Francisku řekl, že se cítí nevinen, píše deník The New York Times. Nikulin měl třem technologickým firmám odzicit osobní údaje o více než 100 milionech uživatelů.

Vratislav Mynář

Kancléř Mynář: S vydáním hackera Nikulina do USA nesouhlasím

Hradní kancléř Vratislav Mynář nesouhlasí s vydáním údajného ruského hackera Nikulina do USA. Podle něj se zdá, že to bylo od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) minimálně nezákonné rozhodnutí. Řekl to serveru e15.cz. Mynář se kvůli Nikulinovi s Pelikánem již dříve sešel, ministr navíc v únoru řekl, ho prezident Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska.

Předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paula Ryana vystoupil 27. března v Praze se svým projevem ve Sněmovně.

Otázka hackera Nikulina: Ryan čeká, že jej Česko vydá do USA

Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan věří, že Česká republika vydá Spojeným státům ruského občana Sergeje Nikulina. Řekl to dnes na tiskové konferenci po svém vystoupení v dolní komoře. Ryan uvedl, že o případu mluvil během schůzek se svými českými kolegy. Dodal, že Washington nechce nic jiného než dodržení zákonů. O vydání Nikulina usiluje také Rusko.

Ruský hacker Jevgenij Nikulin

Ruský hacker Nikulin azyl v Česku nedostane. Neuspěl s žalobou na vnitro

Pražský městský soud zamítl žalobu hackera Jevgenije Nikulina na české ministerstvo vnitra kvůli neudělení humanitárního azylu. Rozsudek je pravomocný, Nikulin se proti němu může bránit kasační stížností u Nejvyššího správního soudu. Rus se nyní nachází v pankrácké věznici. O jeho vydání usilují USA i Rusko. 

Ruský hacker Jevgenij Nikulin

Nikulin zatím zůstává v Česku. Ústavní soud jeho vydání odložil

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin zatím nemůže být vydán ke stíhání. Ústavní soud toto rozhodnutí odložil do doby, dokud nevyřeší hackerovu stížnost. Ten se nyní nachází v pražské pankrácké věznici. Jeho vydání požadují Spojené státy i Rusko. Informovala o tom Česká televize.

Soud projedná žalobu údajného hackera Nikulina kvůli azylu

Pražský městský soud projedná příští týden žalobu Rusa Jevgenije Nikulina na české ministerstvo vnitra kvůli neudělení azylu. ČTK to zjistila z justiční databáze. Vnitro žádost zamítlo jako zjevně nedůvodnou, muž se podle úřadu pouze snaží vyhnout hrozícímu vydání k trestnímu stíhání. Mluvčí soudu Markéta Puci sdělila, že zasedání se bude konat z bezpečnostních důvodů přímo v pankrácké věznici. O Nikulinovu extradici usilují USA a Rusko.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Pelikán rozhodne o vydání Nikulina i podle váhy trestných činů

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) rozhodne o tom, zda vydá údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států, nebo do Ruska hlavně podle závažnosti trestných činů. Přihlédne například i k tomu, která ze zemí o extradici aktivně žádala a která tak učinila později. Řekl to dnes při sněmovních interpelacích na dotaz Miroslavy Němcové z ODS. USA Nikulina viní z rozsáhlého hackerského útoku, Rusko z internetové krádeže v řádu desítek tisíc korun.

Ilustrační foto.

Na německá ministerstva útočili ruští hackeři. Odcizili i některá data

Ruští hackeři pronikli do sítí německých ministerstev zahraničí a obrany. Informovala o tom německá média. Za útokem, který prý možná trval rok, stojí skupina APT28 a hackeři při něm odcizili i některá data. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na německá média. Informaci poté potvrdilo i ministerstvo vnitra.

Robert Pelikán

Prezident chce vydat hackera Nikulina do Ruska, řekl Pelikán. Byl za ním i Mynář

Prezident Miloš Zeman letos dvakrát žádal ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby vydal údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Ruska, a nikoli do Spojených států. Pelikán to řekl serveru Aktuálně.cz. Na začátku týdne za ním kvůli tomu byl i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Nikulin je nyní v pražské pankrácké věznici.

Internet. Ilustrační foto.

Hackeři zaútočili na internetový bazar Prahy. Získali tisíce hesel

Když magistrát loni na podzim zprovoznil internetový bazar, na kterém se lidé mohou zbavovat nepotřebných věcí za odvoz, jistě to myslel dobře. Jenže pro některé z návštěvníku serveru by se návšteva mohla změnit v noční můru. Stránku totiž napadli počítačoví piráti a odcizili až desetitisíce přihlašovacích údajů.

Vězeňská služba. Ilustrační foto.

Vězeňská služba i ministerstvo popřely zhoršení Nikulinova zdraví

Vězeňská služba i ministerstvo spravedlnosti popřely zprávu z ruského tisku ohledně zdravotního stavu údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová dnes na dotaz ČTK sdělila, že Nikulinovo zdraví se od nástupu do české vazby nezhoršilo. Mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová doplnila, že informace uvedená v listu Izvestija není pravdivá.

Hackerovi Nikulinovi se prý přihoršilo. Vězeňská služba to popírá

Vězeňská služba i ministerstvo spravedlnosti popřely zprávu z ruského tisku ohledně zdravotního stavu údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová dnes na dotaz ČTK sdělila, že Nikulinovo zdraví se od nástupu do české vazby nezhoršilo. Mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová doplnila, že informace uvedená v listu Izvestija není pravdivá.

Advokát Jevgenije Nikulina Martin Sadílek, v pozadí Nikulinovi rodiče

Hacker Nikulin vězněný v Praze trpí bolestmi, píše ruský list Izvestija

Ruský list Izvestija dnes v článku s titulkem Pomalá smrt v českém vězení  upozorňuje na zhoršení stavu Jevgenije Nikulina, který v pražské pankrácké věznici čeká na rozhodnutí v případě hackerských útoků. Rusa zadržela česká policie v roce 2016 v Praze, a to na základě amerického zatykače. Američané ho viní z opakovaných hackerských útoků a žádají o jeho vydání.  O totéž už ovšem požádala i ruská strana. Konečné slovo bude mít český ministr spravedlnosti.

Ilustrační foto.

Hackeři napadli síť v podzemí. Znojemská Beseda přišla o sto tisíc korun

Znojmo – O více než sto tisíc korun přišla Znojemská Beseda, která je příspěvkovou organizací města. Podzemí, které spravuje, si totiž vybrali pro svůj útok hackeři. „Někdo se naboural do sítě přes routery a zneužil SIM karty v bezpečnostním systému, které jsou v podzemí rozmístěné pro případ nenadálé události,“ sdělil ředitel Besedy František Koudela.

Ilustrační foto

Hackeři napadli knihovnu i městský úřad

Jižní Morava – Víc než dva týdny si čtenáři z Hodonína a okolí nemohli v tamní knihovně vypůjčit ani jednu publikaci. Útok na internetovou síť ji totiž ochromil. Kvůli zajištění bezpečnosti zůstává mimo provoz jedna pobočka. „Šlo o kryptovir. Někdo prolomil heslo administrátora a dostal se na náš knihovnický server,“ přiblížila příčinu šestnáctidenního výpadku ředitelka městské knihovny Hana Šimonová.

Soudní síň. Ilustrační foto.

Rus Nikulin se chce vydání do USA bránit ústavní stížností

Rus Jevgenij Nikulin se bude proti pravomocnému rozhodnutí o přípustnosti vydání do Spojených států bránit ústavní stížností. U Nejvyššího soudu navíc zpochybní nestrannost předsedy senátu pražského vrchního soudu, který dnes možnost extradice potvrdil. Novinářům to řekl právník údajného hackera Martin Sadílek.

Rus Nikulin se chce vydání do USA bránit ústavní stížností

Rus Jevgenij Nikulin se bude proti pravomocnému rozhodnutí o přípustnosti vydání do Spojených států bránit ústavní stížností. U Nejvyššího soudu navíc zpochybní nestrannost předsedy senátu pražského vrchního soudu, který dnes možnost extradice potvrdil. Novinářům to řekl právník údajného hackera Martin Sadílek.

Vrchní soud projedná přípustnost vydání Nikulina kvůli hackerství

Pražský vrchní soud dnes projedná stížnost údajného hackera Jevgenije Nikulina proti rozhodnutí o přípustnosti jeho vydání do USA. Třicetiletý Rus, kterého loni v říjnu zadržela česká policie na základě amerického zatykače, upřednostňuje extradici do vlasti. Konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti.

Hospitalizace v Bohnicích? Ruský hacker na ni dává stížnost

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin podal ústavní stížnost kvůli své hospitalizaci v psychiatrické léčebně. V léčebně skončil krátce po zadržení policií, hospitalizován byl pět dní. Podle Nikulinova advokáta to byl účelový krok policistů, protože neměli všechny dokumenty. Policie to nechtěla komentovat. Nikulin je přes rok ve vazbě, o jeho vydání žádají Rusko a USA.

Soudní síň. Ilustrační foto.

Vrchní soud bude v pátek řešit vydání údajného hackera Nikulina

Pražský vrchní soud v pátek veřejně projedná stížnost údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina proti rozhodnutí, které označilo za přípustné jeho vydání do USA. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud. Senát soudce Karla Šemíka bude rozhodovat v největší, takzvané porotní síni, která je propojena tunelem přímo s pankráckou věznicí, kde je Nikulin už přes rok ve vazbě.

Pavel Bohun

Informační blamáž

Když o uplynulé volební sobotě odbyla 14. hodina, usedl jsem ke svému PC ve snaze vstoupit do virtuálního světa čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Hacker, ilustrační foto

Výpadky volebních webů ČSÚ způsobil hackerský útok

Výpadky volebních webů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v sobotu po ukončení sněmovních voleb způsobil masivní hackerský útok. Úřad to dnes oznámil v tiskové zprávě. Podle úřadu útok neovlivnil předávání a zpracování výsledků voleb. Poznatky předá ČSÚ policii a Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Kybernetický útok, ilustrační foto

Hackeři z KLDR prý ukradli tajné jihokorejské vojenské dokumenty

Severokorejští hackeři vloni údajně ukradli stovky jihokorejských přísně tajných armádních dokumentů včetně detailních plánů pro vojenské operace, které vypracoval Soul společně s Washingtonem. V plánech se mají vyskytovat i instrukce k zabití severokorejského lídra Kim Čong-una. Severní Korea všechna obvinění odmítá, mluvčí jihokorejské armády se k události nechtěl vyjádřit.

Paralelní Polis v pražských Holešovicích.

Kongres Paralelní Polis přivítal hackery a vizionáře z celého světa

Hackers Congress Paralelní Polis 2017 představil na jedné z největších hackerských akcí světa známé světové hackery, vizionáře, vývojáře a programátory, podnikatele a kryptoanarchisty. V Pražské Paralelní Polis a La Fabrice se sešli pod jednou střechou například nejnebezpečnější člověk světového internetu Amir Taaki nebo kryptoanarchista a libertarián Jim Bell nenáviděný americkou vládou.

Kybernetický útok, ilustrační foto

Lidé by měli stahovat poslední verze operačních systémů, radí hacker

Uživatelé internetu by kvůli svojí bezpečnosti měli stahovat poslední verze operačních systémů. Na sociálních sítích by měli kromě hesla používat ještě nějaký další bezpečnostní prvek. Pro bezpečné hovory nebo textové zprávy by si měli stáhnout aplikaci, která je zašifruje. Řekl to Pavol Lupták, ředitel hackerského kongresu, který se od pátku konal v Praze. Hlavním tématem byla finanční svoboda.

Hacker, ilustrační foto

Ruští hackeři ukradli data americké NSA, pomohl jim prý ruský antivir

Hackeři najatí ruskou vládou ukradli před dvěma lety citlivá data americké Národní agentury pro bezpečnost, obsahující podrobnosti o pronikání do cizích počítačových sítí a o obraně před kybernetickými útoky. Napsal to The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované zdroje.

Vydání ruského hackera Nikulina žádá USA i Rusko. Zatím sedí v Praze

Kauza údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, o jehož vydání z Česka žádá jak Rusko, tak USA, se protahuje. Městský soud v Praze rozhodl o přípustnosti extradice do obou států už koncem května, po Nikulinově stížnosti však spis putoval ještě k pražskému vrchnímu soudu, kde rozhodnutí prozatím nepadlo. Mluvčí instituce Jan Fořt uvedl, že předseda senátu čeká na doplnění dokazování ze Spojených států.

Soud. Ilustrační foto.

Vydání Nikulina se protahuje, vrchní soud chce z USA další důkazy

Kauza údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, o jehož vydání z Česka žádá jak Rusko, tak USA, se protahuje. Městský soud v Praze rozhodl o přípustnosti extradice do obou států už koncem května, po Nikulinově stížnosti však spis putoval ještě k pražskému vrchnímu soudu, kde rozhodnutí prozatím nepadlo. Mluvčí instituce Jan Fořt na dotaz ČTK sdělil, že předseda senátu čeká na doplnění dokazování ze Spojených států.

Svět knihy. Ilustrační foto.

Knižní tipy nejen na víkend

Kniha se hodí jako správný doplněk ke každé příležitosti. Přinášíme Vám vybrané knižní tipy, na své si přijdou nejen příznivci žánru thrilleru, hororu, ale také mladí čtenáři a ženy. 

Zahradník a organizátor výstavy ovoce a zeleniny  Herbert Hacker.

Chystají výstavu výpěstků

Sulislav – Malý sálek sulislavského pohostinství bude hostit nevšední výstavu. Jde o výstavu ovoce a zeleniny a k vidění bude 26. a 27. srpna.