![](https://g.denik.cz/36/2c/obchod_market_nakupovani_nakup_prazena-list-l.jpg)
Nákupní košík Svitavského deníku
SVITAVY - Cenové srovnání vybraného zboží ve Svitavách.
SVITAVY - Cenové srovnání vybraného zboží ve Svitavách.
VLALŠSKÉ KLOBOUKY - Prohlédnout si práci tradičních řemeslníků, ochutnat valašské kyselé zelí nebo si zazpívat u cimbálu. Nejen k tomu budou mít příležitost všichni, kteří o víkendu navštíví město Valašské Klobouky. To už jako tradičně první víkend v prosinci ožívá Valašským mikulášským jarmekem. Letos se koná už pošestnácté a kromě obvyklého programu čeká na návštěvníky i řada novinek.
PŘEŠTICE - Hospodská pře, kdo umí lépe naložit zelí, přerostla v Přešticích v tradiční degustatci této zeleniny. V restaurantu U Zlaté husy se v sobotu konal jubilejní 20. ročník.
HLINSKO - Stoly v restauraci U Karla v Hlinsku patřily o víkendu více než třem desítkám hráčů bojujícím o zajímavé ceny během 14. ročníku tradičního turnaje v mariáši.
PÍSEČNÉ - V rámci dispozičního fondu Intereg III A a ve spolupráci se spřátelenou Rakouskou obcí Raabs uspořádala obec Písečné v sobotu pravé Svatomartinské posvícení a Písečenské štrůdlování. Obě akce se vydařily.
VYŠKOV - Krajané z Kazachstánu běhají po úřadech a učí se česky. Jejich dcera se musí léčit v nemocnici.
Ne, že bych měla zálibu v rychlém občerstvení, ale po minulém průvodci se ozvaly hlasy, že kebabů je v Liberci více a i ty stojí za zmínku. Nový vyrostl nedávno ve Frýdlantské ulici v Liberci a své příznivce si zřejmě již našel.
VÝCHODNÍ ČECHY - Známá pochoutka a jeden ze symbolů města Pardubic - pardubický perník - bude mít od Evropské komise právo na chráněné zeměpisné označení. Ve čtvrtek o půlnoci vypršela půlroční lhůta k podání námitek proti registraci pardubického perníku.
JINDŘICHOHRADECKO , PÍSEČNÉ NAD DYJÍ - Období mezi svátkem svatého Havla a koncem listopadu si nejvíce užívala vesnická chasa. Na mnoha místech se konala tradiční posvícení.
PRACHATICKO - Se snižující se mírou nezaměstnanosti a úbytkem nezaměstnaných jde ruku v ruce odhalování těch evidovaných, kteří o zařazení do pracovního procesu nestojí.
BRUSEL, PARDUBICE - Známá pochoutka a jeden ze symbolů města Pardubic - pardubický perník - bude mít od Evropské komise právo na chráněné zeměpisné označení. Ve čtvrtek o půlnoci vypršela půlroční lhůta k podání námitek proti registraci pardubického perníku.
BRUSEL, PARDUBICE - Známá pochoutka a jeden ze symbolů města Pardubic - pardubický perník - bude mít od Evropské komise právo na chráněné zeměpisné označení. Ve čtvrtek o půlnoci vypršela půlroční lhůta k podání námitek proti registraci pardubického perníku.
Co si vlastně lze představit pod pojmem „Moderní gastronomie“?
BRUSEL, PARDUBICE - Známá pochoutka a jeden ze symbolů města Pardubic - pardubický perník - bude mít od Evropské komise právo na chráněné zeměpisné označení. Ve čtvrtek o půlnoci vypršela půlroční lhůta k podání námitek proti registraci pardubického perníku. Podle dostupných informací Evropská komise žádné námitky neobdržela, a udělení práva na chráněné zeměpisné označení by tak nyní mělo být již formalitou.
Hodování na sv. Martina má oblíbenou tradici, neboť se nachází v příhodném termínu, kdy je zpravidla ukončen proces zrání mladého vína a vinaři si tak poprvé mohli přiťuknout mladým vínem (v dřívějších termínech bylo a je ťukání se sklenkou vína podle vinařských tradic zapovězeno).
KOLÍNSKO - Čas ochutnávky mladých vín ze sklizně letošního ročníku se nám velmi rychle blíží, a tak dovolte malé zamyšlení nad tím, co nás vlastně v nastávajících dnech čeká.
ŠTRAMBERK – Je tady svatý Martin, a to mimo jiné znamená, že se do Štramberku už počtvrté vrací Slavnosti mladých vín. Na tamní náměstí dorazí už tuto sobotu. I tentokrát jsou plné originálních překvapení, výborného jídla, dobrého pití a samozřejmě nechybí ani zábavný program.
ŠTRAMBERK – Svatý Martin opět zavítá do Štramberka. Na rozdíl od loňska však dorazí o jeden den dříve, tedy v sobotu 10. listopadu. Relax v podhůří Beskyd a Městský pivovar Štramberk zde pořádají 4. ročník Slavnosti mladých vín, které budou plny originálních překvapení.
Chrudimský léčitel Jan Šejnost tentokrát na téma prevence před nachlazením.
Nechte se inspirovat pro chutnou a rychlou večeři…
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Už před začátkem Vánoc budou mít zájemci o rukodělnou tvorbu možnost naučit se zdobit kraslice. Jedná se však o ne příliš známou metodu zdobení šťávou z kysaného zelí.
ČESKÝ KRUMLOV - O zabijačkové dobroty se nenechají připravit ani vegetariáni. Čas zabijaček prožívají právě nyní.
ÚJEZD U PLÁNICE - Jitrnice, jelita, tlačenka a ovar. Takové hody měli o víkendu obyvatelé Újezda u Plánice, kteří zabijačku uspořádali přímo uprostřed obce.
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Gólman HC Mountfield Jan Chábera (23 let) utrpěl hned v úvodu letní přípravy zranění kolena. Naposledy se postavil do branky v utkání v loňském pátém semifinále play off v Pardubicích, kdy střídal Romana Turka. Po půlroční pauze už je zase fit a v sobotu odchytal první zápas.
BRNO – V restauraci U Lasa v brněnské Merhautově ulici instalovali majitelé lokálu samoobslužný pivní výčep. Hosty omráčí i lidové ceny.
JABLONEC NAD NISOU - Pavel Mikula se pekařinou zabývá již šestnáct let. Na jeho práci ho nejvíce baví to, že může vymýšlet nové produkty, které, když se povedou, putují do výroby.
STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.
STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.
LITVÍNOV - „To je sranda nebo se kuchař zbláznil?“ kroutili včera nechápavě hlavou nad jídelním lístkem hosté Divadelní restaurace Benar v Litvínově poté, co se podívali na ceny hotových jídel.
BŘESTEK - Tradiční šlapání zelí přilákalo do břestecké sportovní haly na sto padesát zvědavců z širokého okolí. Oblíbenou akci v sobotu 13. října již po čtvrté připravili členové místního Spolku pro udržení tradic.
ZLÍNSKÝ KRAJ - Tradiční šlapání zelí přilákalo do břestecké sportovní haly na sto padesát zvědavců z širokého okolí. Oblíbenou akci v sobotu 13. října již po čtvrté připravili členové místního Spolku pro udržení tradic.
KOMENTÁŘ - V poslední době mě pronásledují slavné herečky. Už skutečně nevím, co mám dělat. Neustále mě vyhledávají a lezou mi doslova do postele. Samozřejmě, že zásadně v noci.
KOLÍNSKO - Přinášíme několik kulinářských tipů na zpracování zeleniny.
STŘEDNÍ ČECHY - Jak si naložit zeleninu na zimu? Zkuste to podle našich receptů.
RYCHNOVSKO - Potraviny z Rychnovska jsou žádané a kvalitní. Svědčí o tom i úspěchy v soutěži Potravina roku. Titul Potravinář a potravina roku 2007 v Královéhradeckém kraji letos získala Pekárna Lično.
VESELÝ KOPEC - Ve skanzenu Veselý kopec na Chrudimsku budou v sobotu dominovat brambory. Návštěvníci se dozvědí vše o jejich pěstování, uskladnění, odnést si mohou i zajímavé recepty. Akce Bramborová sobota má připomenout tradici pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Řekla to vedoucí správy Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.
LYSÁ NAD LABEM - Již po sedmadvacáté hostí od zítřka lyské výstaviště národní výstavu zeleně, pěstitelství, mechanizace, květin a zpracování výpěstků Zemědělec.
VÝCHODNÍ ČECHY - Ve skanzenu Veselý kopec budou v sobotu dominovat brambory.
VIDOV - Potřetí se přátelé zelí ve všech podobách mohli sejít ve Vidově na zelnobraní. Kdo měl zájem, tomu nabídli pořadatelé i účast na pokusu o český zápis do Guinnessovy knihy rekordů.
PELHŘIMOV - I tento týden se komisaři Agentury Dobrý den Pelhřimov chystají zaregistrovat několik pokusů o zápisů do České knihy rekordů.:
HLUK - Starodávným receptům znamenité chuti patřila sobota 22. září v památkových domcích v Hluku. Konala se tam totiž již tradiční akce zvaná Vaření postaru.
ZLÍNSKO - Zlínská zoologická zahrada se chlubí dalším přírůstkem. V neděli 16. září tam přišlo na svět již šesté mládě žirafy Rothschildovy. Matkou žirafí holčičky se potřetí stala samice Tejla, otcem je samec Bataro. Mládě se svou matkou prozatím zůstává uvnitř pavilonu afrických kopytníků. Pokud to počasí dovolí, budou ji návštěvníci moci zanedlouho obdivovat i v prostorném venkovním výběhu.
Aneta Bartůňková, 9 let: Mně se nová jídelna moc líbí a jídlo je také lepší, chutná mi. Dá se říct, že s tím, jaké to bylo minulý rok, se to nedá vůbec srovnat.
ZLÍN - SROVNÁNÍ DNEŠNÍCH CEN vybraného zboží ve zlínských supermarketech
ZLÍN - CENOVÉ SROVNÁNÍ, které jsme učinili včera dopoledne v regionálních supermarketech
O svůj imuntiní systém musíte pečovat. Když ho zanedbáte, projeví se to brzy na vašem zdraví. „Lidé se narodí s určitou kapacitou imunity, kterou si musí udržovat a trénovat. Imunita se dá zvyšovat, nevhodnýma nezdravým životním stylem ale i redukovat,“ říká imunolog MUDr. Josef Richter ze Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem.
ZLÍN - SROVNÁNÍ DNEŠNÍCH CEN vybraného zboží ve zlínských supermarketech
VÝCHODNÍ ČECHY - Absolventi i studenti naší školy označují jako jedno z nejvýraznějších pozitiv pro odborný a jazykový růst možnost účastnit se zahraničních praxí. Pestrou nabídkou těchto praxí vyniká naše škola nad mnoha ostatními.
TÁBOR - Říká se, že dětské publikum je všude stejné. A protože dnes naše vzpomínání na zaniklé ženské divadélko Kolovadlo dokolovalo k nejvýraznější herecké osobnosti souboru, Aleně Němcové, dozvíme se pravdu o dětském divákovi přímo od zdroje.
VÝCHODNÍ ČECHY - Absolventi i studenti naší školy označují jako jedno z nejvýraznějších pozitiv pro odborný a jazykový růst možnost účastnit se zahraničních praxí. Pestrou nabídkou těchto praxí vyniká naše škola nad mnoha ostatními.