Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Valašské Klobouky opět ožijí tradičním řemeslem

VLALŠSKÉ KLOBOUKY - Prohlédnout si práci tradičních řemeslníků, ochutnat valašské kyselé zelí nebo si zazpívat u cimbálu. Nejen k tomu budou mít příležitost všichni, kteří o víkendu navštíví město Valašské Klobouky. To už jako tradičně první víkend v prosinci ožívá Valašským mikulášským jarmekem. Letos se koná už pošestnácté a kromě obvyklého programu čeká na návštěvníky i řada novinek.

Zelí začali chutnat před dvaceti lety

PŘEŠTICE - Hospodská pře, kdo umí lépe naložit zelí, přerostla v Přešticích v tradiční degustatci této zeleniny. V restaurantu U Zlaté husy se v sobotu konal jubilejní 20. ročník.

K pravému posvícení patří pečená husa

PÍSEČNÉ - V rámci dispozičního fondu Intereg III A a ve spolupráci se spřátelenou Rakouskou obcí Raabs uspořádala obec Písečné v sobotu pravé Svatomartinské posvícení a Písečenské štrůdlování. Obě akce se vydařily.

Ti, co nechtějí dělat, musejí z kola ven

PRACHATICKO - Se snižující se mírou nezaměstnanosti a úbytkem nezaměstnaných jde ruku v ruce odhalování těch evidovaných, kteří o zařazení do pracovního procesu nestojí.

Pardubický perník bude mít chráněné zeměpisné označení od evropské komise

BRUSEL, PARDUBICE - Známá pochoutka a jeden ze symbolů města Pardubic - pardubický perník - bude mít od Evropské komise právo na chráněné zeměpisné označení. Ve čtvrtek o půlnoci vypršela půlroční lhůta k podání námitek proti registraci pardubického perníku. Podle dostupných informací Evropská komise žádné námitky neobdržela, a udělení práva na chráněné zeměpisné označení by tak nyní mělo být již formalitou.

Martinská husička k nedělnímu obědu

Hodování na sv. Martina má oblíbenou tradici, neboť se nachází v příhodném termínu, kdy je zpravidla ukončen proces zrání mladého vína a vinaři si tak poprvé mohli přiťuknout mladým vínem (v dřívějších termínech bylo a je ťukání se sklenkou vína podle vinařských tradic zapovězeno).

Beaujolais nebo Svatomartinské?

KOLÍNSKO - Čas ochutnávky mladých vín ze sklizně letošního ročníku se nám velmi rychle blíží, a tak dovolte malé zamyšlení nad tím, co nás vlastně v nastávajících dnech čeká.

Štramberk láká na Slavnosti mladých vín

ŠTRAMBERK – Je tady svatý Martin, a to mimo jiné znamená, že se do Štramberku už počtvrté vrací Slavnosti mladých vín. Na tamní náměstí dorazí už tuto sobotu. I tentokrát jsou plné originálních překvapení, výborného jídla, dobrého pití a samozřejmě nechybí ani zábavný program.

Ve Štramberku chystají Slavnosti mladých vín

ŠTRAMBERK – Svatý Martin opět zavítá do Štramberka. Na rozdíl od loňska však dorazí o jeden den dříve, tedy v sobotu 10. listopadu. Relax v podhůří Beskyd a Městský pivovar Štramberk zde pořádají 4. ročník Slavnosti mladých vín, které budou plny originálních překvapení.

Na návsi se v sobotu zabíjelo

ÚJEZD U PLÁNICE - Jitrnice, jelita, tlačenka a ovar. Takové hody měli o víkendu obyvatelé Újezda u Plánice, kteří zabijačku uspořádali přímo uprostřed obce.

Chábera už je připraven, chytal první ligu za Most

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Gólman HC Mountfield Jan Chábera (23 let) utrpěl hned v úvodu letní přípravy zranění kolena. Naposledy se postavil do branky v utkání v loňském pátém semifinále play off v Pardubicích, kdy střídal Romana Turka. Po půlroční pauze už je zase fit a v sobotu odchytal první zápas.

Problém musím vyřešit

JABLONEC NAD NISOU - Pavel Mikula se pekařinou zabývá již šestnáct let. Na jeho práci ho nejvíce baví to, že může vymýšlet nové produkty, které, když se povedou, putují do výroby.

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

V Břestku šlapali zelí, zpracovali ho čtvrt tuny

BŘESTEK - Tradiční šlapání zelí přilákalo do břestecké sportovní haly na sto padesát zvědavců z širokého okolí. Oblíbenou akci v sobotu 13. října již po čtvrté připravili členové místního Spolku pro udržení tradic.

V Břestku šlapali zelí, zpracovali ho čtvrt tuny

ZLÍNSKÝ KRAJ - Tradiční šlapání zelí přilákalo do břestecké sportovní haly na sto padesát zvědavců z širokého okolí. Oblíbenou akci v sobotu 13. října již po čtvrté připravili členové místního Spolku pro udržení tradic.

Cate, Uma, Karel, Salma, Nicole a ty ostatní

KOMENTÁŘ - V poslední době mě pronásledují slavné herečky. Už skutečně nevím, co mám dělat. Neustále mě vyhledávají a lezou mi doslova do postele. Samozřejmě, že zásadně v noci.

Chutné potraviny z Rychnovska

RYCHNOVSKO - Potraviny z Rychnovska jsou žádané a kvalitní. Svědčí o tom i úspěchy v soutěži Potravina roku. Titul Potravinář a potravina roku 2007 v Královéhradeckém kraji letos získala Pekárna Lično.

Hospodyňky si odnesou ze skanzenu Veselý kopec bramborové recepty

VESELÝ KOPEC - Ve skanzenu Veselý kopec na Chrudimsku budou v sobotu dominovat brambory. Návštěvníci se dozvědí vše o jejich pěstování, uskladnění, odnést si mohou i zajímavé recepty. Akce Bramborová sobota má připomenout tradici pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Řekla to vedoucí správy Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

V Lysé zítra začíná výstava Zemědělec

LYSÁ NAD LABEM - Již po sedmadvacáté hostí od zítřka lyské výstaviště národní výstavu zeleně, pěstitelství, mechanizace, květin a zpracování výpěstků Zemědělec.

Zelnobraní překonalo rekord

VIDOV - Potřetí se přátelé zelí ve všech podobách mohli sejít ve Vidově na zelnobraní. Kdo měl zájem, tomu nabídli pořadatelé i účast na pokusu o český zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Víkend s rekordy

PELHŘIMOV - I tento týden se komisaři Agentury Dobrý den Pelhřimov chystají zaregistrovat několik pokusů o zápisů do České knihy rekordů.:

Hlucké tetičky vařily stará jídla

HLUK - Starodávným receptům znamenité chuti patřila sobota 22. září v památkových domcích v Hluku. Konala se tam totiž již tradiční akce zvaná Vaření postaru.

Zlínská zoo se pyšní novým přírůstkem žirafy Rothschildovy

ZLÍNSKO - Zlínská zoologická zahrada se chlubí dalším přírůstkem. V neděli 16. září tam přišlo na svět již šesté mládě žirafy Rothschildovy. Matkou žirafí holčičky se potřetí stala samice Tejla, otcem je samec Bataro. Mládě se svou matkou prozatím zůstává uvnitř pavilonu afrických kopytníků. Pokud to počasí dovolí, budou ji návštěvníci moci zanedlouho obdivovat i v prostorném venkovním výběhu.

Po krabičce cigaret snězte dvě a půl kila zelí, říká imunolog

O svůj imuntiní systém musíte pečovat. Když ho zanedbáte, projeví se to brzy na vašem zdraví. „Lidé se narodí s určitou kapacitou imunity, kterou si musí udržovat a trénovat. Imunita se dá zvyšovat, nevhodnýma nezdravým životním stylem ale i redukovat,“ říká imunolog MUDr. Josef Richter ze Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem.

Studenti na zahraničních praxích

VÝCHODNÍ ČECHY - Absolventi i studenti naší školy označují jako jedno z nejvýraznějších pozitiv pro odborný a jazykový růst možnost účastnit se zahraničních praxí. Pestrou nabídkou těchto praxí vyniká naše škola nad mnoha ostatními.

Studenti na zahraničních praxích

VÝCHODNÍ ČECHY - Absolventi i studenti naší školy označují jako jedno z nejvýraznějších pozitiv pro odborný a jazykový růst možnost účastnit se zahraničních praxí. Pestrou nabídkou těchto praxí vyniká naše škola nad mnoha ostatními.