Připravit se na smích a dobrou hudbu mohou všichni, kteří dorazí do Havlíčkova Brodu. Klub Oko ožije stand up show Vtípečky se zelím a koncerty kapel Jaksi Taksi a zakázanÝovoce. Vstupenky na obě akce jsou ještě k mání.
Když se tahle parta rozhodne uspořádat něco výjimečného, můžete vzít jed na to, že to bude stát za to. Romové ve Větřní o víkendu vůbec poprvé slavili Mezinárodní den Romů a všem, kdo mezi ně přišli, dokázali, že se mají čím pochlubit nejen na poli kulturních tradic, ale například i v kuchyni.
Skladník a skateboardista Ladislav Pešan z Mostu dělá ve volném čase stand-up comedy. Vystupuje i v Praze. Je členem uskupení Vtípečky se zelím, které v ČR sdružuje začínající i zkušenější komiky. Pešan chce v Mostě zvýšit zájem o tento druh zábavy.
/FOTO/ Lidové pokrmy, které se tradičně jedly v předvelikonočním postním období, připravovali v sobotu 9. března účastníci praktického kurzu v kouřimském skanzenu. Pod vedením odbornice na dobovou gastronomii Olgy Kaderové si uvařili kudláskovou polévku, gloukačky se zelím, usmažili pučálku naslano i nasladko.
Mladé uskupení stand-up komiků Vtípečky se zelím poprvé zavítá na Vysočinu. Ve čtvrtek 25. dubna bude od devatenácti hodin bavit publikum v havlíčkobrodském Klubu OKO pět vystupujících. Dvouhodinová show nabídne historky a postřehy ze života drum’n’bass DJe, majitelky kavárny i podcasterů.
Pestrobarevné primulky, macešky a narcisky, bylinky nebo zeleninovou sadbu si už zase mohou Olomoučané nakoupit na městském tržišti. Areál po zimě postupně ožívá, ve středu tam jarní květiny k řezu i do truhlíků a sazeničky salátů, zelí, kedluben či brokolice nabízelo hned několik regionálních zahradnictví.
Komediální skupina Vtípečky se zelím připravila speciální večer pro všechny milovníky vtipů a strachu. S programem zavítá do pražského podniku Fear House, který svým vzezřením vzdává hold hororu. Na diváky čeká tematický kvíz a vystoupení celkem čtyř komiků se smyslem pro černý humor. Show s názvem Hororové Vtípečky začíná ve středu 6. března v 19 hodin.
Vtípečky se zelím, komediální skupina nové generace stand-up komiků, míří do Litvínova. V tamějším hudebním klubu Ponorka vystoupí 16. března celkem pět účinkujících včetně severočeského rodáka Ladislava Pešana, který provozuje vlastní malý stand-upový klub přímo v obýváku svého mosteckého bytu.
/FOTO/ Rakovnický Dům Osvěty znovu přivítá mladé komiky z komediální skupiny Vtípečky se zelím. V pátek 22. března ve 20 hodin tam v rámci dvouhodinové show vystoupí celkem pět účinkujících. Skupina dnes platí za největší komunitu stand-up komiků v Česku.
Rivalitu stranou. Pražští komici z Vtípečků se zelím chystají show s brněnskými Hranicemi humoru - Vtipy o Brnu jsou ohrané. Celkem šest komiků pobaví návštěvníky pražského Ty kávo! už v sobotu 24. února. od 19 hodin.
/FOTO, VIDEO/ Kousíček Moravy ve středočeském Benešově. Přesně tak by se dala popsat netradiční vinotéka Búda, která v pátek 23. února poprvé přivítá pětici vystupujících z komediální skupiny Vtípečky se zelím. Stand-up show začne v 19 hodin. Rozdáváme úsměvy, protože můžeme, napsala benešovská vinotéka Búda na svém webu.
Sál staré radnice v Pohořelicích na Brněnsku hostil jubilejní dvacátý ročník oblíbeného Zelofestu. Porota hodnotila devětadevadesát vzorků kysaného zelí. Novinkou byl fermentovaný pikantní salát kimchi, vzorků se sešlo hned dvanáct.
Kvašené zelí bychom našli už ve sklepích starých Řeků a Římanů. Tahle superpotravina obsahující velké množství vlákniny, vitamínu C, K, draslíku a železa, pomáhá se zažíváním a skvěle doplní váš dietní jídelníček. Kvašené zelí zažene hlad mezi jídly a je skvělým doplňkem k obědu nebo k večeři.
Jak lze rychle podpořit imunitu? Stačí dopřát si každý den trochu šťávy z potraviny, kterou lze sehnat skoro v každém obchodě. Řeč je o kysaném zelí, ze kterého vyrobíte ozdravnou šťávu během pár minut. Jak často pít šťávu z kysaného zelí, jaké množství užívat a jak ji vyrobit?
Vtipy a drinky v klidném a příjemném baru, který jen tak nezavírá. Přesně na tohle láká poslední letošní pražská stand up show Vtípečků se zelím. Ta se koná 6. prosince v letenském Baru Večernice.
„Chuťově vynikající a přitom nejjednodušší polévka, na které není co pokazit, když má člověk dobrý základ v surovinách. V jakékoliv roční období navíc krásně zahřeje,“ tak popisuje šéfkuchař Pavol Pikulák z Velkých Karlovic jednu z nejoblíbenějších místních specialit.
Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
Veltlínské červené rané nebo Müller-Thurgau z Vinařství Mádl Velké Bílovice, Moravský muškát z Gotbergu či Zweigeltrebe rosé z Vinařství Vladimír Tetur. To je jen pár odrůd, jejichž vzorky slavnostně otevřou na náměstí Svornosti v Českém Krumlově v sobotu 11. 11. v 11 hodin a 11 minut pod dohledem svatého Martina na bílém koni, pořadatelé krumlovského Festivalu vína. Zahájí tím letošní Svatomartinské hody.
/ANKETA/ Čas svatomartinských hus dozlatova upečených a s křupavou kůrčičkou je tady. Svatomartinský víkend je za dveřmi a restaurace se předhánějí s jídelními lístky, kde hraje husa hlavní roli v jejich menu. Lidé se k této tradici znovu vracejí.
Svatomartinský víkend je za dveřmi a olomoucké restaurace jsou na něj patřičně připraveny. Hostům nabídnou jak klasiku v podobě pečené husy se zelím a knedlíkem, tak moderní pojetí tohoto pokrmu v mnoha různých variacích. Nebudou chybět ani husí paštiky, jatýrka, trhané maso nebo rillettes a lahodné dezerty jako sladká tečka na závěr svátečního menu. A kolik Olomoučané za tyto speciality zaplatí?
Dozlatova vypečená husička, červené a bílé zelí a k tomu variace knedlíků - bramborový, karlovarský nebo i houskový. Bez této delikatesy si mnoho lidí nedovede představit svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopad. Pokud nechcete strávit několik hodin v kuchyni, dopřejte si svatomartinské menu v příjemném prostředí některé z restaurací v Hranicích. Deník zjišťoval v pěti podnicích, na co a za kolik můžete vyrazit.
Dozlatova vypečená husa se zelím a knedlíkem, víno a moučník jako sladká tečka. Dietolog sice zapláče, ale našinec už si bez tradiční svatomartinské husy a vína nedokáže jedenáctý listopad představit. Přerované na oblíbeném svátečním obědu ani letos nešetří.
Blíží se svátek svatého Martina a s ním i oblíbená specialita všech milovníků dobrého jídla – pečená husička. Než se ale do ní s chutí pustíte, možná byste se o huse chtěli dozvědět víc. Třeba abyste u slavnostně prostřeného svatomartinského stolu platili za znalce.
Oklahoma, Ramco, Sokrates. To jsou odrůdy zelí z Nošovic, jehož sezona právě vrcholí. Na poli v katastru Nižní Lhoty sbírá kombajn řádek po řádku pevné, tvrdé hlávky, které pak vlečku za vlečkou odváží traktor do nedalekého provozu. Na zpracovávání.
Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití je za dveřmi. K listopadu totiž už tradičně patří svatomartinské menu, které je plné nejen husích specialit. Deník proto zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace v Kroměříži.
/FOTO, VIDEO/ Oklahoma, Ramco, Sokrates. To jsou odrůdy zelí z Nošovic, jehož sezona právě vrcholí. Na poli v katastru Nižní Lhoty sbírá kombajn řádek po řádku pevné, tvrdé hlávky, které pak vlečku za vlečkou odváží traktor do nedalekého provozu. Na zpracovávání.
Oklahoma, Ramco, Sokrates. To jsou odrůdy zelí z Nošovic, jehož sezona právě vrcholí. Na poli v katastru Nižní Lhoty sbírá kombajn řádek po řádku pevné, tvrdé hlávky, které pak vlečku za vlečkou odváží traktor do nedalekého provozu. Na zpracovávání.
Podkovy na kopytech koně svatého Martina už pomalu v dáli cinkají, lidé se však více než na první sníh, který by mohl přinést, těší na hodování. Oblíbenou voňavou pochoutku, svatomartinskou husu, leckde i celé svatomartinské menu, jinde levnější verzi v podobě pečené kachny, nabídnou také letos restaurace na Tachovsku i Domažlicku.
Milovníci husí pečínky a svatomartinského vína počítají dny. Tento víkend a někde i další dny totiž budou ve znamená tradičních oblíbených husích hodů. A ochutnávky svatomartinského vína samozřejmě. Přímo v Karviné budou mít lidé možnost ochutnat dílo kuchařů hned v několika restauracích.
Milovníci dobře vypečené husičky se vším, co k ní patří, si mohou ve Frýdku-Místku libovat následující skoro tři týdny. A někde se takřka i přecpat, soudě podle nabídky restaurací, které chystají už od prvních listopadových dní svatomartinské menu.
/PŘEHLED, FOTO, VIDEO/Svátek svatého Martina s sebou každoročně přináší husí hodování. Restaurace už se nyní předbíhají s nabídkou speciálních menu a snaží se zákazníky nalákat na nejrůznější speciality. Svatý Martin však není spojen jen s dobrým jídlem a vínem, konat se budou i tradiční trhy i různé kulturní akce.
Zajít si na svatomartinskou husu není levnou záležitostí. Přesto se rezervace ve většině restaurací, které na sobotu 11. listopadu připravují speciální menu, rychle plní. Kolik hosté podniků na Mělnicku zaplatí za porci kusu pečené husy s knedlíky a se zelím?
/OBRAZEM/ Příznivci šlapání zelí a vepřových hodů na Lesné se dočkali. Oblíbená akce, která zakončuje letní turistickou sezónu a do horského areálu láká stovky lidí, se odehrála tuto sobotu 21. října.
/OBRAZEM/ Příznivci šlapání zelí a vepřových hodů na Lesné se dočkali. Oblíbená akce, která zakončuje letní turistickou sezónu a do horského areálu láká stovky lidí, se odehrála tuto sobotu 21. října.
Říjen a listopad bývaly kdysi měsíce, kdy vrcholily přípravy na zimu. Mezi důležité činnosti patřilo i nakládání zelí. U krouhání a šlapání se scházela celá rodina, protože v zimě se zelí spotřebovalo hodně a křupavou pochoutkou se plnily nejen hrnce zeláky, ale celé sudy. Kysané zelí bylo chutné, zdravé a dostupné. Dnes je sice dostaneme v obchodech, ale daleko chutnější a zdravější je to, které si připravíme doma. Kdy se dělá kvašené zelí? Jak se nakládá a jak ho připravit do zeláku?
Pole rozježděné od aut, pošlapaný porost a mizející úroda. Tak vypadají pole mnohých pěstitelů zelí, cibule nebo brambor v těchto dnech. Někteří se snaží svá pole hlídat nebo alespoň častěji objíždět, jiní se už se ztrátami části své produkce smířili.
Počasí na Pustevnách jako by poslední zářijovou sobotu přálo výhledům jen na jedno místo: Libušín. Obnovená chata slavila třetí výročí svého otevření a v beskydské mlze se tento den jiná panoramata ani nenaskýtala, turisté také houfně mířili dovnitř i kvůli úkrytu před mrholením a deštěm.
Přestože letošní letní vysoké teploty a sucho trvalo déle než v předchozích letech, úroda je podle pěstitelů zelí, cibule nebo brambor letos dobrá. Sklizeň je v plném proudu a zájem o plodiny je velký.
Přestože letošní letní vysoké teploty a sucho trvalo déle, než v předchozích letech, úroda je podle pěstitelů zelí, cibule nebo brambor letos dobrá. Sklizeň je v plném proudu a zájem o tuzemské plodiny je velký.
Už od konce devatenáctého století se v Oticích na Opavsku pěstuje zelí, první zmínky v kronikách uvádějí výrobu kysaného zelí v roce 1886. Zpracováním a výrobou této zeleniny je obec proslulá po celé České republice dodnes. A jedinečnou chuť a kvalitu místního kysaného zelí teď potvrdilo i prvenství v soutěži Zelí roku.
Spojení stand up komedie a hudby nabídne akce Jokes & Bangers Vol. 1 v olomouckém Underground Clubu. V pátek 29. září se tam představí komici ze skupiny Vtípečky se zelím, na které navážou rezidentní DJka a tvář Underground Clubu DJane Sassy, koncertní DJ Kapitána Dema DJ-Ro a další.
/FOTO, VIDEO/ Vztahy, filmy pro dospělé, popkulturu a další témata rozebírali o víkendu Na Růžku v Pecínově v Novém Strašecí stand up komici ze skupiny Vtípečky se zelím. První stand up, který se v místním hostinci konal, přilákal několik desítek diváků. Obsazena byla všechna místa v sále.
Vtípečky se zelím pokračují v tradici vystoupení v Restauraci Březová v Ústí nad Labem. V pátek 15. září od 19.00 tam bude diváky bavit hned šest stand up komiků - Martin Černý, Marek Vobořil, Ondřej Cabal, Lukáš Tomčal, Brian Lennon a Lukáš Kaňka. Šest účinkujících, jeden večer a už několikáté vystoupení, které naváže na sérii úspěšných shows.
Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Komediální skupina Vtípečky se zelím se vrací na Rakovnicko. V sobotu 16. září zavítá do Hostince Na Růžku v Pecínově u Nového Strašecí. Divákům se představí celkem pět komiků – Jiří Štraub, Martin Černý, Ondřej Cabal, Lukáš Kaňka a Marek Vobořil.
Komediální skupina Vtípečky se zelím zahajuje novou sezónu. Ve středu 30. srpna se vrátí do pražského podniku Mopra Lounge & Bar. Diváky čeká oblíbené spojení stand-up komedie a pokuřování vodní dýmky.
/FOTOGALERIE/ Vtipy, smích a vodní dýmky. Přesně to vystihuje vystoupení komediální skupiny Vtípečky se zelím v útulném podniku Black&Wood Lounge v Mladé Boleslavi. Ve čtvrtek 22. června tam celkem sedm stand up komiků pobavilo desítky návštěvníků.
/VIDEO/ Vodní dýmky a stand up komedie. Toto lákavé spojení chystá komediální skupina Vtípečky se zelím, která vystoupí ve čtvrtek 22. června od 19 hodin v útulném podniku Black&Wood Lounge v Mladé Boleslavi. Svůj nejlepší materiál si pro návštěvníky připravilo sedm komiků.