Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Romové ve Větřní se pochlubili nejen bohatým kulturním programem, ale i výbornou kuchyní.

Muzika, tanec, skvělá bašta. Ve Větřní slavili Mezinárodní den Romů

Když se tahle parta rozhodne uspořádat něco výjimečného, můžete vzít jed na to, že to bude stát za to. Romové ve Větřní o víkendu vůbec poprvé slavili Mezinárodní den Romů a všem, kdo mezi ně přišli, dokázali, že se mají čím pochlubit nejen na poli kulturních tradic, ale například i v kuchyni.

Na olomouckou tržnici se po zimě opět vracejí prodejci květin a zeleniny. 13. března 2024

Tržnice v Olomouci po zimě ožívá. Co tam teď koupíte a za kolik?

Pestrobarevné primulky, macešky a narcisky, bylinky nebo zeleninovou sadbu si už zase mohou Olomoučané nakoupit na městském tržišti. Areál po zimě postupně ožívá, ve středu tam jarní květiny k řezu i do truhlíků a sazeničky salátů, zelí, kedluben či brokolice nabízelo hned několik regionálních zahradnictví.

Ondřej Cabal

Stand-up a strach: Klub Fear House čekají Hororové Vtípečky se zelím

Komediální skupina Vtípečky se zelím připravila speciální večer pro všechny milovníky vtipů a strachu. S programem zavítá do pražského podniku Fear House, který svým vzezřením vzdává hold hororu. Na diváky čeká tematický kvíz a vystoupení celkem čtyř komiků se smyslem pro černý humor. Show s názvem Hororové Vtípečky začíná ve středu 6. března v 19 hodin.

Plakát k show v litvínovské Ponorce.

Vtípečky míří do Litvínova. Jeden z komiků si předělal obývák na klub

Vtípečky se zelím, komediální skupina nové generace stand-up komiků, míří do Litvínova. V tamějším hudebním klubu Ponorka vystoupí 16. března celkem pět účinkujících včetně severočeského rodáka Ladislava Pešana, který provozuje vlastní malý stand-upový klub přímo v obýváku svého mosteckého bytu.

Stand-up komik Lukáš Tomča.

Humor u vína. Komici ze skupiny Vtípečky se zelím dorazí do Búdy v Benešově

/FOTO, VIDEO/ Kousíček Moravy ve středočeském Benešově. Přesně tak by se dala popsat netradiční vinotéka Búda, která v pátek 23. února poprvé přivítá pětici vystupujících z komediální skupiny Vtípečky se zelím. Stand-up show začne v 19 hodin. Rozdáváme úsměvy, protože můžeme, napsala benešovská vinotéka Búda na svém webu.

Při přípravě šťávy z fermentovaného zelí je potřeba zelí dostatečně vyždímat. Pomoci si lze rozmixováním.

Jedna dostupná šťáva nakopne vaši imunitu už za 14 dní. A není drahá

Jak lze rychle podpořit imunitu? Stačí dopřát si každý den trochu šťávy z potraviny, kterou lze sehnat skoro v každém obchodě. Řeč je o kysaném zelí, ze kterého vyrobíte ozdravnou šťávu během pár minut. Jak často pít šťávu z kysaného zelí, jaké množství užívat a jak ji vyrobit?

Valašská kyselica z Lanterny.

Legendární valašská kyselice? Zahřeje, dodá sílu i vitamíny

„Chuťově vynikající a přitom nejjednodušší polévka, na které není co pokazit, když má člověk dobrý základ v surovinách. V jakékoliv roční období navíc krásně zahřeje,“ tak popisuje šéfkuchař Pavol Pikulák z Velkých Karlovic jednu z nejoblíbenějších místních specialit.

„Fermentované potraviny jsou tu s námi už pár tisíc let a slouží až do dnešních dnů,“ říká Kateřina Winterová.

Co pomáhá Kateřině Winterové k posílení imunity? Jednoduchá vychytávka v kuchyni

Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.

Jak se chystá husí menu? Kuchaři se podělili o detaily z přípravy svatomartinské hostiny.

Vypečené huse sluší jablka. Je drahá, proto se musí využít celá, říká šéfkuchař

/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.

Svatý Martin v Českém Krumlově otevře první mladé víno v sobotu 11. 11. v 11 hodin a 11 minut.

Husa se zelím a mladé víno. V Krumlově jsou na Svatomartinské hody připraveni

Veltlínské červené rané nebo Müller-Thurgau z Vinařství Mádl Velké Bílovice, Moravský muškát z Gotbergu či Zweigeltrebe rosé z Vinařství Vladimír Tetur. To je jen pár odrůd, jejichž vzorky slavnostně otevřou na náměstí Svornosti v Českém Krumlově v sobotu 11. 11. v 11 hodin a 11 minut pod dohledem svatého Martina na bílém koni, pořadatelé krumlovského Festivalu vína. Zahájí tím letošní Svatomartinské hody.  

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Za kolik v Olomouci na husu? Ceny svatomartinského menu

Svatomartinský víkend je za dveřmi a olomoucké restaurace jsou na něj patřičně připraveny. Hostům nabídnou jak klasiku v podobě pečené husy se zelím a knedlíkem, tak moderní pojetí tohoto pokrmu v mnoha různých variacích. Nebudou chybět ani husí paštiky, jatýrka, trhané maso nebo rillettes a lahodné dezerty jako sladká tečka na závěr svátečního menu. A kolik Olomoučané za tyto speciality zaplatí?

Svatomartinské menu. Ilustrační foto.

VIDEO: Svatomartinské menu v Hranicích. Je libo husičku nebo kachničku?

Dozlatova vypečená husička, červené a bílé zelí a k tomu variace knedlíků - bramborový, karlovarský nebo i houskový. Bez této delikatesy si mnoho lidí nedovede představit svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopad. Pokud nechcete strávit několik hodin v kuchyni, dopřejte si svatomartinské menu v příjemném prostředí některé z restaurací v Hranicích. Deník zjišťoval v pěti podnicích, na co a za kolik můžete vyrazit.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Kam na svatomartinské menu v Kroměříži? Tady je TOP 5 tipů Deníku

Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití je za dveřmi. K listopadu totiž už tradičně patří svatomartinské menu, které je plné nejen husích specialit. Deník proto zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace v Kroměříži.

Ilustrační fotografie.

Svatomartinské husy a další dobroty zavoní na Domažlicku i Tachovsku

Podkovy na kopytech koně svatého Martina už pomalu v dáli cinkají, lidé se však více než na první sníh, který by mohl přinést, těší na hodování. Oblíbenou voňavou pochoutku, svatomartinskou husu, leckde i celé svatomartinské menu, jinde levnější verzi v podobě pečené kachny, nabídnou také letos restaurace na Tachovsku i Domažlicku.

Svatomartinská husa.

Svatomartinské husy a menu v Karviné. Takové jsou ceny a nabídka

Milovníci husí pečínky a svatomartinského vína počítají dny. Tento víkend a někde i další dny totiž budou ve znamená tradičních oblíbených husích hodů. A ochutnávky svatomartinského vína samozřejmě. Přímo v Karviné budou mít lidé možnost ochutnat dílo kuchařů hned v několika restauracích.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Kam na svatomartinské hody? Slavnostní menu nabízí restaurace i školní jídelna

/PŘEHLED, FOTO, VIDEO/Svátek svatého Martina s sebou každoročně přináší husí hodování. Restaurace už se nyní předbíhají s nabídkou speciálních menu a snaží se zákazníky nalákat na nejrůznější speciality. Svatý Martin však není spojen jen s dobrým jídlem a vínem, konat se budou i tradiční trhy i různé kulturní akce.

Kysané zelí je sice k dostání v obchodech, ale daleko chutnější a zdravější je to, které si naložíme doma

Jak správně naložit zelí? Bude lepší než kupované a zvýší vám imunitu i libido

Říjen a listopad bývaly kdysi měsíce, kdy vrcholily přípravy na zimu. Mezi důležité činnosti patřilo i nakládání zelí. U krouhání a šlapání se scházela celá rodina, protože v zimě se zelí spotřebovalo hodně a křupavou pochoutkou se plnily nejen hrnce zeláky, ale celé sudy. Kysané zelí bylo chutné, zdravé a dostupné. Dnes je sice dostaneme v obchodech, ale daleko chutnější a zdravější je to, které si připravíme doma. Kdy se dělá kvašené zelí? Jak se nakládá a jak ho připravit do zeláku?

Libušín, Beskydy, Pustevny, třetí výročí otevření, 30. 9. 2023.

VIDEO: Libušín v Beskydech slavil obnovení, křtila se Libušínská slivovica

Počasí na Pustevnách jako by poslední zářijovou sobotu přálo výhledům jen na jedno místo: Libušín. Obnovená chata slavila třetí výročí svého otevření a v beskydské mlze se tento den jiná panoramata ani nenaskýtala, turisté také houfně mířili dovnitř i kvůli úkrytu před mrholením a deštěm.

Zelí z Otic je pro letošní rok tím nejlepším v České republice.

Zelí z Otic zazářilo na veletrhu. Oblíbená kysaná lahůdka chutná nejlépe v ČR

Už od konce devatenáctého století se v Oticích na Opavsku pěstuje zelí, první zmínky v kronikách uvádějí výrobu kysaného zelí v roce 1886. Zpracováním a výrobou této zeleniny je obec proslulá po celé České republice dodnes. A jedinečnou chuť a kvalitu místního kysaného zelí teď potvrdilo i prvenství v soutěži Zelí roku.

Jokes & Bangers Vol. 1 se chystá v olomouckém Underground Clubu.

Komici a DJs: Po Vtípečkách se zelím se bude v Olomouci tančit

Spojení stand up komedie a hudby nabídne akce Jokes & Bangers Vol. 1 v olomouckém Underground Clubu. V pátek 29. září se tam představí komici ze skupiny Vtípečky se zelím, na které navážou rezidentní DJka a tvář Underground Clubu DJane Sassy, koncertní DJ Kapitána Dema DJ-Ro a další.

Z minulých vystoupení Vtípečků se zelím v ústecké Restauraci Březová.

Tradice v ústecké Březové pokračuje. Vracejí se tam komici z Vtípečků se zelím

Vtípečky se zelím pokračují v tradici vystoupení v Restauraci Březová v Ústí nad Labem. V pátek 15. září od 19.00 tam bude diváky bavit hned šest stand up komiků - Martin Černý, Marek Vobořil, Ondřej Cabal, Lukáš Tomčal, Brian Lennon a Lukáš Kaňka. Šest účinkujících, jeden večer a už několikáté vystoupení, které naváže na sérii úspěšných shows.

Cuketa se sice tváří skromně, ale je plná vlákniny, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Přerostly vám cukety? Zkuste cuketové zelí. Vařte, sterilujte, fermentujte

Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.

Jiří Jakima a Tigran Hovakimyan v Ústí. Vtípečky přivezou do Březové hosty

Jiří Jakima a Tigran Hovakimyan v Ústí. Vtípečky přivezou do Březové hosty

Komediální skupina Vtípečky se zelím si pro Restauraci Březová v Ústí nad Labem připravila speciální stand up show. Tentokrát vystoupí se vzácnými hosty, známými komiky Jiřím Jakimou a Tigranem Hovakimyanem, které návštěvníci mohou znát například z televizního pořadu Comedy Club. Vystoupení začíná 23. června v 19 hodin.