Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Vykostěná  dozlatova vypečená husa s žemlovou nádivkou, červeným brusinkovo-jablečným zelím, bramborovým knedlíkem glazovanými kaštany, růžičkovou kapustou s anglickou slaninou a husí omáčkou.

Svatomartinská husa a pivo jdou dohromady

Litomyšl – Pro své strávníky si v litomyšlské restauraci Šnyt připravil husí pečínku šéfkuchař Pavel Němec. A protože vařil v Německu, husu upravil „po bavorsku“.

Ilustrační fotografie.

Svatomartinská husa a pivo jde dohromady

Pardubický kraj, Litomyšl - Pro své strávníky si v litomyšlské restauraci Šnyt připravil husí pečínku šéfkuchař Pavel Němec. A protože vařil v Německu, husu upravil „po bavorsku“.

Ilustrační foto.

Svatomartinského je na Zlínsku dostatek

Svatý Martin je tady. 11. 11., 11 hodin a 11 minut. Magická kombinace osmi jedniček, kterou každoročně vyhlížejí všichni milovníci vína. Právě v ten okamžik se totiž otevírají první láhve nového ročníku. Nejinak tomu bude i na Zlínsku. Jaké letos bude?

Ilustrační foto.

Svatomartinského je na Slovácku dostatek

Svatý Martin je tady. 11. 11., 11 hodin a 11 minut. Magická kombinace osmi jedniček, kterou každoročně vyhlížejí všichni milovníci vína. Právě v ten okamžik se totiž otevírají první láhve nového ročníku. Nejinak tomu bude i na Zlínsku. Jaké letos bude?

Rybářství Hodonín chová na Hodonínsku husy u čtyř rybníků. Ani zvyšující se počet hus před svatým Martinem nepokryje poptávku.

Husy jdou na dračku. Zájem je před svatým Martinem obrovský, hlásí farmy

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – S lítostí oznamujeme, že jsme již všechnu naši vodní drůbež pro letošní rok vyprodali. Nemáme ani husy, ani kachny. To je zpráva ze začátku tohoto týdne od největšího chovatele hus na Moravě, Rybářství Hodonín. „Zájem o husy se se před svatým Martinem zvyšuje každoročně. Nestačí ani, že navyšujeme jejich počet,“ sdělil spolumajitel hodonínské společnosti Alois Kopečný.

Oslava svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je spojena s upečenou husou a mladým vínem.

Kam zajít v Ostravě na svatomartinskou husu a víno?

/FOTOGALERIE/ Na sobotní svátek se připravují mnohé restaurace a po celý týden před svatým Martinem i po něm nabízejí svatomartinské menu husu, játra, paštiku, kaldoun (polévka) a k tomu pochopitelně mladé víno…

Svatomartinské víno. Ilustrační foto.

Svatomartinská vína se navzdory počasí vyvedla. Hlavně červená, říká sommeliér

/ANKETA/ Třináctka přináší smůlu, říká se. A když rozmary počasí trápily v uplynulých měsících úrodu vinařů, zdálo se, letošní třináctý ročník svatomartinského vína jednoduchý opravdu nebude. Přesto je nakonec povedený, lahve jsou připravené a již v sobotu si tisíce lidí vychutnají první doušky mladého svatomartinského vína.

Svatomartinské víno. Ilustrační foto.

Svatomartinská vína se navzdory počasí vyvedla. Hlavně červená, říká sommeliér

Jižní Morava /ANKETA/ - Třináctka přináší smůlu, říká se. A když rozmary počasí trápily v uplynulých měsících úrodu vinařů, zdálo se, letošní třináctý ročník svatomartinského vína jednoduchý opravdu nebude. Přesto je nakonec povedený, lahve jsou připravené a již v sobotu si tisíce lidí vychutnají první doušky mladého svatomartinského vína. „I navzdory tomu, že letošek nebyl pro vinaře příznivý, se lidé mohou těšit na velmi dobrý ročník. Obzvlášť zajímavá budou třeba červená vína,“ zhodnotil hlavní sommeliér Národního vinařského fondu Marek Babisz.

kachna a bramborové lokše

Svět včerejška v moderní kuchyni

Ještě před nedávnem jsem procházel ulicí Na Perštýně kolem gastrobaru Monarch, aniž bych se nějak zastavil. Španělská kuchyně, která tu byla domovem, jaksi nelákala. Ovšem od té doby, co se podnik proměnil v Pohostinec Monarch opravdu stojí za to se alespoň podívat, co jídelní lístek nabízí. A také to ochutnat.

jalovec

Jalovec se provoněl až do mytologie

Jalovec je rostlina tak stará, že už měla čas stát se součástí mytologie. Ve starém Řecku se věřilo, že může být prostředníkem mezi životem a smrtí. Duše zesnulých zůstala po smrti zaklesnutá v jalovcovém keři, což mohlo znamenat naději na její návrat do světa živých. Ve středověku zase lidé věřili, že větve jalovce odpuzují démony.

Svatohavelskému posvícení přálo počasí.

OBRAZEM: Havelskému posvícení přálo počasí

Kouřim - Dobrý sýr, vůně čerstvě upečeného chleba a koláčků, zvuky flašinetu nebo pohádka pro děti. Nejen to přilákalo desítky rodin do skanzenu v Kouřimi. Tam na ně čekalo již tradiční Svatohavelské posvícení, které se koná v polovině října.   

Hodnotila se jídla z brambor.

V gastronomické soutěži se letos bojovalo o Křižánecké koruny

Křižánky – Vlastní novou měnou – Křižáneckou korunou - v Křižánkách odměňovali účastníky soutěže o nejzajímavější pokrm z brambor. Na stole v obecní kavárně se kromě domácích chipsů objevily také zapečené brambory, šťouchané brambory či guláš s bramboráčky.

Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti.

Malou Ameriku provoněly speciality z dýní. Bodovaly lasagne i zelí

/FOTOGALERIE/ Dýňovou polévku s javorovým sirupem, sladký koláč nebo třeba burgery s kachním masem mohli v sobotu ochutnat lidé v Brně. Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti. Ty už druhým rokem prezentují dýňové speciality místních restaurací. Letos nechyběla kuchařská show, kde šéfkuchař vařil na pomoc dětem.

Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti.

Malou Ameriku provoněly speciality z dýní. Bodovaly dýňové lasagne i zelí

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Dýňovou polévku s javorovým sirupem, sladký koláč nebo třeba burgery s kachním masem mohli v sobotu ochutnat lidé v Brně. Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti. Ty už druhým rokem prezentují dýňové speciality místních restaurací. Letos nechyběla kuchařská show, kde šéfkuchař vařil na pomoc dětem.

Výlov rybníka Lazna v Ratměřicích.

OBRAZEM: Ratměřičtí dobráci vylovili po roce rybník Laznu

Ratměřice – Kolem 120 kaprů a dalších ryb vylovili po loňské premiéře z rybníka Lazna na okraji Ratměřic, členové tamního sboru dobrovolných hasičů. Nádrž tak letos využili, po tradiční Ratměřické fontáně, vodní show plné světelných efektů, už podruhé.

Svatohavelské posvícení 2016 v kouřimském skanzenu

Posvícení ve skanzenu startuje v neděli

Kouřim – Jakmile je Svatohavelské posvícení, není už jediného sporu o tom, že podzim je v plném proudu. Ačkoli podle předpovědi si pro nás na víkend počasí nachystalo přímo babí léto.

Farmářské trhy. Ilustrativní foto.

Povinnost EET farmářské trhy neovlivnila

Žďár nad Sázavou – Šest farmářských trhů se letos uskutečnilo ve Žďáře nad Sázavou. S některými prodejci se kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) organizátoři rozloučili. Podle nich to ovšem na kvalitu trhů nemělo žádný dopad. Naopak, jsou stále více oblíbené jak prodávajícími, tak i návštěvníky.

Ve Skotsku se věnuje Torey L. Hayden farmaření.

Skotská spisovatelka do turné po Česku zahrnula i Příbramsko

Sedlčany –Torey L. Hayden, vlastním jménem Victoria Lynn Hayden, je dětská psycholožka, speciální pedagožka, která přednášela na několika amerických univerzitách. V neposlední řadě je také spisovatelka. Postavami v jejich románech jsou často zneužívané a týrané děti. Při psaní vychází ze svých zkušeností při své pedagogické praxi. 

Zahrada východních Čech - výstava v Častolovicích.

Začala Zahrada východních Čech

Častolovice - Ve výstavním areálu v Častolovicích začala ve čtvrtek tradiční akce - Zahrada Východních Čech. Expozice trvá do neděle 1. října.

KANONÝR. Luděk Zelenka se v dresu Bohemians 1905 může pokusit zapsat do klubu ligových kanonýrů. Do stovky gólů mu jich chybí osm.

Překvapivý přestup! Ofenzivu Kralup 1901 vyztuží Luděk Zelenka

Kralupy – To je bomba! Fotbalový klub Kralupy 1901, hrající třetí třídu, hlásí výraznou posilu do svých řad, s vedením si ve středu ráno plácl velezkušený a bývalý ligový útočník Luděk Zelenka. Ten bude trenéru Davidu Hemrovi k dispozici už o víkendovém derby s Čechií. Ostřílené „Zelí“ je s více než třemi stovkami startů v lize po Tomáši Hunalovi druhou výraznou akvizicí v kádru Kralup.