Adventní čas si na Rochusu užily stovky návštěvníků
FOTOGALERIE / Jedinečnou možnost podívat se, jak lidé prožívali advent v dřívějších dobách, měli o víkendu návštěvníci Muzea v přírodě Rochus.
FOTOGALERIE / Jedinečnou možnost podívat se, jak lidé prožívali advent v dřívějších dobách, měli o víkendu návštěvníci Muzea v přírodě Rochus.
Moravský Krumlov – Setkání s komunálními politiky a obyvateli kraje, oběd v duchu tradiční moravské kuchyně. Takto bude vypadat středeční návštěva prezidenta Miloše Zemana na jihu Moravy.
Litoměřice - 60 litrů polévky uvařil v sobotu 25. listopadu během čtyř hodin s přáteli Jozef Pásztor v Krušovické pivnici v Litoměřicích.
Chrudim – V sobotu proběhne na Resslově náměstí již tradiční Kateřinské posvícení. Připraven bude řemeslný trh i tradiční česká zabijačka.
Pamatujete ještě, jak se kdysi peklo v peci? Nebo jak se mlelo obilí? Připomenout si to můžete příští víkend na 26. ročníku Valašského mikulášského jarmeku v Kloboukách.
Teplice - Historicky první Den Martinů poznamenalo špatné počasí. Dorazilo 25 nositelů tohoto jména.
Vrchlabí /FOTO/ - Svatomartinský košt připravili v sobotu ve Vrchlabí v jídelně ve Slovanské ulici pořadatelé F Gastro a Trywine.
Litomyšl – Pro své strávníky si v litomyšlské restauraci Šnyt připravil husí pečínku šéfkuchař Pavel Němec. A protože vařil v Německu, husu upravil „po bavorsku“.
Pardubický kraj, Litomyšl - Pro své strávníky si v litomyšlské restauraci Šnyt připravil husí pečínku šéfkuchař Pavel Němec. A protože vařil v Německu, husu upravil „po bavorsku“.
Chomutovsko - Restaurace lákají na svatomartinská menu a mladé víno.
České Budějovice – Dokonalé svatomartinské posvícení se díky několika radám šéfkuchaře restaurace Masné krámy může podařit.
Svatý Martin je tady. 11. 11., 11 hodin a 11 minut. Magická kombinace osmi jedniček, kterou každoročně vyhlížejí všichni milovníci vína. Právě v ten okamžik se totiž otevírají první láhve nového ročníku. Nejinak tomu bude i na Zlínsku. Jaké letos bude?
Svatý Martin je tady. 11. 11., 11 hodin a 11 minut. Magická kombinace osmi jedniček, kterou každoročně vyhlížejí všichni milovníci vína. Právě v ten okamžik se totiž otevírají první láhve nového ročníku. Nejinak tomu bude i na Zlínsku. Jaké letos bude?
Husí stehna se zelím a dobrá slivovice. Tak se na Osoblažsku slaví svátek svatého Martina.
Kapacity restaurací v opavském okrese jsou na svatomartinský víkend téměř zaplněny.
Chotěboř - Zkušený kuchařský tým vyhlášené, nejstarší restaurace na okrese (cca 800 let) má v těchto dnech opravdu napilno. Připravuje totiž bohaté „Svatomartinské menu“.
Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – S lítostí oznamujeme, že jsme již všechnu naši vodní drůbež pro letošní rok vyprodali. Nemáme ani husy, ani kachny. To je zpráva ze začátku tohoto týdne od největšího chovatele hus na Moravě, Rybářství Hodonín. „Zájem o husy se se před svatým Martinem zvyšuje každoročně. Nestačí ani, že navyšujeme jejich počet,“ sdělil spolumajitel hodonínské společnosti Alois Kopečný.
/FOTOGALERIE/ Na sobotní svátek se připravují mnohé restaurace a po celý týden před svatým Martinem i po něm nabízejí svatomartinské menu husu, játra, paštiku, kaldoun (polévka) a k tomu pochopitelně mladé víno…
Tradiční sváteční menu si podle restauratérů na Karvinsku nenechají každoročně ujít tisíce lidí.
/ANKETA/ Třináctka přináší smůlu, říká se. A když rozmary počasí trápily v uplynulých měsících úrodu vinařů, zdálo se, letošní třináctý ročník svatomartinského vína jednoduchý opravdu nebude. Přesto je nakonec povedený, lahve jsou připravené a již v sobotu si tisíce lidí vychutnají první doušky mladého svatomartinského vína.
Jižní Morava /ANKETA/ - Třináctka přináší smůlu, říká se. A když rozmary počasí trápily v uplynulých měsících úrodu vinařů, zdálo se, letošní třináctý ročník svatomartinského vína jednoduchý opravdu nebude. Přesto je nakonec povedený, lahve jsou připravené a již v sobotu si tisíce lidí vychutnají první doušky mladého svatomartinského vína. „I navzdory tomu, že letošek nebyl pro vinaře příznivý, se lidé mohou těšit na velmi dobrý ročník. Obzvlášť zajímavá budou třeba červená vína,“ zhodnotil hlavní sommeliér Národního vinařského fondu Marek Babisz.
Jablonecko – Na husičce si pochutná každý. Málokdo ale ví, proč je husa spojena se svatým Martinem, který má už brzo přijet na bílém koni. Kdy se u nás poprvé objevilo svatomartinské víno?
Asi 52 stánků a 24 vinařů, ochutnávky svatomartinských vín a husích specialit. Takový je program sedmého ročníku festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“, který proběhne v sobotu 11. listopadu od 10. do 21. hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2.
K listopadu na Osoblažsku patří husí stehna se zelím, dobrá slivovice a parní vlaky.
Českokrumlovsko – S Deníkovským projektem Naši prvňáci naposledy putujeme Lipenskem.
S tímto nápisem se stále setkáte v restauraci U pramene v chatové osadě Kersko. Je ze slavného filmu Slavnosti sněženek, jehož atmosféru tu pocítíte i více než třicet let od natáčení.
Lipnice nad Sázavou – Rok se s rokem sešel a v hostinci U České koruny v Lipnici nad Sázavou opět vrcholí přípravy na tradiční a vyhlášené husí hody.
Ještě před nedávnem jsem procházel ulicí Na Perštýně kolem gastrobaru Monarch, aniž bych se nějak zastavil. Španělská kuchyně, která tu byla domovem, jaksi nelákala. Ovšem od té doby, co se podnik proměnil v Pohostinec Monarch opravdu stojí za to se alespoň podívat, co jídelní lístek nabízí. A také to ochutnat.
Jalovec je rostlina tak stará, že už měla čas stát se součástí mytologie. Ve starém Řecku se věřilo, že může být prostředníkem mezi životem a smrtí. Duše zesnulých zůstala po smrti zaklesnutá v jalovcovém keři, což mohlo znamenat naději na její návrat do světa živých. Ve středověku zase lidé věřili, že větve jalovce odpuzují démony.
Lesná - Slavnost nabídne tradiční přípravu zelí i zabijačkové dobroty.
Kouřim - Dobrý sýr, vůně čerstvě upečeného chleba a koláčků, zvuky flašinetu nebo pohádka pro děti. Nejen to přilákalo desítky rodin do skanzenu v Kouřimi. Tam na ně čekalo již tradiční Svatohavelské posvícení, které se koná v polovině října.
Křižánky – Vlastní novou měnou – Křižáneckou korunou - v Křižánkách odměňovali účastníky soutěže o nejzajímavější pokrm z brambor. Na stole v obecní kavárně se kromě domácích chipsů objevily také zapečené brambory, šťouchané brambory či guláš s bramboráčky.
/FOTOGALERIE/ Dýňovou polévku s javorovým sirupem, sladký koláč nebo třeba burgery s kachním masem mohli v sobotu ochutnat lidé v Brně. Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti. Ty už druhým rokem prezentují dýňové speciality místních restaurací. Letos nechyběla kuchařská show, kde šéfkuchař vařil na pomoc dětem.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Dýňovou polévku s javorovým sirupem, sladký koláč nebo třeba burgery s kachním masem mohli v sobotu ochutnat lidé v Brně. Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti. Ty už druhým rokem prezentují dýňové speciality místních restaurací. Letos nechyběla kuchařská show, kde šéfkuchař vařil na pomoc dětem.
Ratměřice – Kolem 120 kaprů a dalších ryb vylovili po loňské premiéře z rybníka Lazna na okraji Ratměřic, členové tamního sboru dobrovolných hasičů. Nádrž tak letos využili, po tradiční Ratměřické fontáně, vodní show plné světelných efektů, už podruhé.
Pardubický kraj /POZVÁNKY Z REGIONU/ - Barevní draci ozdobí oblohu nad pravým břehem Labe.
Kouřim – Jakmile je Svatohavelské posvícení, není už jediného sporu o tom, že podzim je v plném proudu. Ačkoli podle předpovědi si pro nás na víkend počasí nachystalo přímo babí léto.
Pardubice – Nedělní odpoledne od 14 do 19 hodin bude v Natura Parku patřit Mošto-zelo braní. Návštěvníci si mohou přijít vyrobit mošt či naložit zelí.
Žďár nad Sázavou – Šest farmářských trhů se letos uskutečnilo ve Žďáře nad Sázavou. S některými prodejci se kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) organizátoři rozloučili. Podle nich to ovšem na kvalitu trhů nemělo žádný dopad. Naopak, jsou stále více oblíbené jak prodávajícími, tak i návštěvníky.
Šebrov - Vybrat si dýni, vršek oříznout, vnitřek vydlabat. Vyříznout oči a pusu. Docela dřina. Stovky lidí se v sobotu rozhodly navštívit Dýňové slavnosti v zahradnictví U Kopřivů. Nevadilo jim ani aprílové počasí.
Tisíc kusů jeleních karbanátek, osm set porcí mufloního ragú s konfitovaným česnekem i sto kilogramů speciálních klobás ze srnčího masa. To je jen část dobrot, které už od středy připravuje šéfkuchař hotelu Horal Jaroslav Orság se svým desetičlenným týmem.
Sedlčany –Torey L. Hayden, vlastním jménem Victoria Lynn Hayden, je dětská psycholožka, speciální pedagožka, která přednášela na několika amerických univerzitách. V neposlední řadě je také spisovatelka. Postavami v jejich románech jsou často zneužívané a týrané děti. Při psaní vychází ze svých zkušeností při své pedagogické praxi.
Častolovice - Ve výstavním areálu v Častolovicích začala ve čtvrtek tradiční akce - Zahrada Východních Čech. Expozice trvá do neděle 1. října.
Dolánky – Státní svátek, svátek svatého Václava, oslaví i na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova.
Rokycany – Pečlivě se osazenstvo rokycanského bistra PapáTo chystalo na festival zelí do Křimic.
Žatec /FOTOGALERIE/ - Podzimní farmářská slavnost lákala lidi do centra Žatce.
Litoměřice - Velký úspěch měl pavilon A, kam organizátoři umístili figuríny oblečené do ovoce a zeleniny. Lidé se s nimi fotili.
Plzeň - Tradiční festival v Zelárně Lobkowicz lákal i na šlapání v kádích.
Kralupy – To je bomba! Fotbalový klub Kralupy 1901, hrající třetí třídu, hlásí výraznou posilu do svých řad, s vedením si ve středu ráno plácl velezkušený a bývalý ligový útočník Luděk Zelenka. Ten bude trenéru Davidu Hemrovi k dispozici už o víkendovém derby s Čechií. Ostřílené „Zelí“ je s více než třemi stovkami startů v lize po Tomáši Hunalovi druhou výraznou akvizicí v kádru Kralup.
Plzeň – Téměř před rokem v boji o český titul profesionálního boxera v těžké váze zvalchoval Tomáše Mrázka, který se během kariéry utkal s několika tvrďáky, jež boxovali o titul mistra světa.