V reprezentativních prostorech Wolfrumovy čítárny Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem křtil spisovatel Jiří Kimla svou osmou knihu, tentokrát povídek s názvem Nahá zelinářka.
Pro svou porci zelí si v sobotu na Lesnou zajely stovky lidí vybavených sklenicemi a kameňáky. Typickou podzimní pochoutku tam pro ně připravili tradičním způsobem, jako to dělávaly už naše prababičky.
Vitamínová bomba před kterou i účinky těch nejnovějších preparátů z lékárny mohou leda blednout. Kysané zelí je všelék na kdeco. A komu zatím v lednici nebo sklepě chybí, má jedinečnou příležitost si tento životabudič pořídit.
/FOTOGALERIE/ Již poněkolikáté se tradiční Koněpruské posvícení odehrálo v budově bývalé obecní školy, hned v těsném sousedství Obecního úřadu v Koněprusích. Velice příjemné podzimní počasí přilákalo v sobotu 19. října nejen na kachní hody několik stovek návštěvníků.
Zelenina, o kterou jste na zahrádkách od jara pečovali, je konečně připravena ke sklizni. Trvalo to u některých odrůd klidně i 160 dní, než jste se dočkali. Hlávky kapusty, zelí, růžičková kapusta, pnoucí fazole – jsou ale výpěstky, na které se vyplatilo čekat.
Konfitovaná svatomartinská husa z našeho chovu se bude podávat s variací knedlíků, nádivkou, krouhaným zelím a svatomartinským vínem v Penzionu U Farmáře, Moraveč 1, Chotoviny.
Kulturní komise ve Velharticích pořádala soutěž Bramborové štrůdlování. Jmenuje se tak, protože nepreferujeme pouze jablka, ale i brambory, zelí a jiné produkty podzimu.
Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.
Tradiční a v širokém okolí oblíbené Zelnobraní ve Vidově na Českobudějovicku nabízí v sobotu od 10 hodin bohatý kulturní program – divadlo pro děti, Timber show, ukázky tradičních řemesel, živá hudební vystoupení, prodej roudenského zelí, tzn. krouhanky, hlávkového i kysaného přímo od výrobce, zelné speciality, jarmark řemesel, artrakce pro děti, bohatou tombolu, soutěž o ceny a večer bude, jako již tradičně, zakončen open air taneční zábavou.
Podzimní 43. ročník Zahrady Čech neztrácí na oblibě, počet návštěvníků v pondělí 16. září překonal hranici 40 tisíc. Po úvodních soutěžích o regionální potravinářské značky proběhlo na litoměřickém výstavišti další klání, tentokrát o titul Zelí roku 2019.
FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.
Výrobě domácího moštu, krouhání zelí nebo stloukání másla mohli v sobotu přihlížet návštěvníci dožínkové slavnosti v areálu hradní zříceniny Pořešín u Kaplice.
V sobotu od 9.00 ožije areál Valašské dědiny ukázkami podzimních prací a činností. V tuto dobu se nakládalo zelí, děvčata hrabala listí na podestýlku dobytku, chlapi zajišťovali zásoby dřeva na topení. Letos se při ukázkách zaměří na zpracování a využití brambor.
Mrkev za tři koruny, žlutá cibule za pět korun, červené zelí za sedm. Kilo, nikoliv kus! Pro zeleninu za lidové ceny není nutné cestovat zpátky v čase. Stačí dojet do Vojnic nedaleko Olomouce, kde v sobotu 24. srpna začal samosběr zeleniny.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
Paní Marie Štěňhová jako manželka úspěšného hudebníka Františka Štěňhy několikrát za komunistického režimu vycestovala do zahraničí. Během okupace v srpnu 1968 jí bylo nabídnuto zůstat v Německu. Narodila se v roce 1923 a pamatuje i útrapy válečných let a těžký poválečný život v Československu.
Zdařilou úpravou hlavního jídla, ať už jde o maso, nebo o jinou pochoutku, starost kuchaře nekončí. Ještě je třeba vybrat přílohu, která bude na talíři nejen jako ozdoba, ale také jako další důvod, proč se na prostřenou tabuli těšit.
Praha má IPR (Institut plánování a rozvoje), Brno KAM (Kancelář architekta města) a v Ostravě vznikne MAPPA. Nový ateliér má garantovat kvalitní architekturu a veřejný prostor, jeho vznik ale doprovází nedůvěra opozice.
Praha má IPR (Institut plánování a rozvoje), Brno KAM (Kancelář architekta města) a v Ostravě vznikne MAPPA. Nový ateliér má garantovat kvalitní architekturu a veřejný prostor, jeho vznik ale doprovází nedůvěra opozice.
Až do středy 6. března letos trvá období masopustu, které začalo svátkem Tří králů. Masopust je sice nejveselejší svátek roku, ale slaví se také dobrým jídlem. Předci to měli dobře vymyšleno – dojídali totiž zásoby z minulé sezony a chystali se na čtyřicetidenní půst, kdy se neměli dotknout žádného masa.
Habrovany /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Ostrá vůně kyselého zelí a šum mnoha hovorů se v sobotním odpoledni vznáší v sále za obecním úřadem v Habrovanech. Návštěvníků rychle přibývá. Téměř šedesát vzorků pálenek je už osvědčené lákadlo. Třináctá Habrovanská slivoviciáda přitahuje desítky hostů.
Střední Čechy – Žádnou nudu ani biflování, ale zajímavé dobrodružství v laboratoři slibuje naučně-zábavná soutěž Výzva pro chemika pro žáky 8. a 9. tříd základních škol z Mělnicka a Kladenska, která po loňském úspěchu vstupuje do druhého ročníku. Do této akce, kterou pro mladé zájemce o chemické procesy připravuje stejně jako loni neratovická Spolana s Gymnáziem Václava Beneše Třebízského ve Slaném s Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje, se přihlásilo 17 pětičlenných týmů z 11 škol.
Tábor - V březnu poprvé otevře veřejnosti burza v areálu Aeroklubu Tábor. Za jejím vznikem stojí tři podnikaví lidé. Akce podobného typu se konají nejblíže v Hodonicích u Bechyně či Tchořovicích u Blatné.
Konzumace fermentovaných potravin je jedním z největších gastrohitů poslední doby. Je to totiž skvělý způsob, jak posílit imunitní systém, zlepšit stav střev a bránit se proti alergiím a infekcím. A navíc tak báječně chutná.
Už dvanáctý roční Zeliády proběhl v sobotu 2. února ve víceměřické košíkárně. Svaz zahrádkářů Víceměřice uspořádal nejen pro své členy, ale i přespolní pěstitele přehlídku konzervovaných pochoutek v šesti kategoriích.
Dobré - V období, kdy všude kolem nás doslova létají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence a nejlépe v podobě přírodních vitamínů. A tak opět, jako by na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž nazvanou Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky.
Dobré - A Rocha - Křesťané v ochraně přírody, o.p.s. zve v sobotu 2. února do Krupárny v Dobrém č.p. 85 na zábavné klání o nejlepší domácí výrobky v kategorích: kysané zelí, nakládané okurky a domácí chléb.
Bystré – Rekordman v pojídání čehokoliv Jaroslav Němec z Bystrého o víkendu absolvoval další soutěž. Tentokrát vyhrál v pojídání bramborových knedlíků se zelím a uzeným masem na Zelofestu v Pohořelicích u Brna.
Dalešice – Pivovarská restaurace v Dalešicích zahájila týdny speciálních gastronomických zážitků. A protože polévka je grunt, jako první přišel na řadu polévkový týden.
Pohořelice /REPORTÁŽ/ – Zelofest? Tam! To nemůžete minout! Pokřikuje na mě starší muž se psem. Obcházím pohořelickou radnici a mířím do sálu v zadní části. Hloučky živě diskutujících lidí postávajících venku mě utvrzují, že jsem zde správně.
Může se to sice zdát jako protimluv, o raw podnicích to ale opravdu platí. Přesto se tu najíte. Jen tu místo klasických pokrmů nabízejí výhradně syrovou stravu. V současnosti můžete v Praze zavítat nejen do raw restaurací, ale i do cukrárny.
Jižní Morava - Brambory, ale také cibule, hlávkové zelí či mrkev jsou výrazně dražší. Za loňský rok šly ceny nahoru až o téměř sto procent. Lidé se vracejí k vlastnímu pěstování zeleniny.