Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Šlapání a příprava zelí na zimu v Lesné.

Tip na víkend: Na Lesné si našlapou zelíčko

Vitamínová bomba před kterou i účinky těch nejnovějších preparátů z lékárny mohou leda blednout. Kysané zelí je všelék na kdeco. A komu zatím v lednici nebo sklepě chybí, má jedinečnou příležitost si tento životabudič pořídit.

Z posvícenského setkání v budově bývalé obecní školy v Koněprusích.

Koněpruské posvícení provoněla pečená kachna se zelím a knedlíkem

/FOTOGALERIE/ Již poněkolikáté se tradiční Koněpruské posvícení odehrálo v budově bývalé obecní školy, hned v těsném sousedství Obecního úřadu v Koněprusích. Velice příjemné podzimní počasí přilákalo v sobotu 19. října nejen na kachní hody několik stovek návštěvníků.

Ilustrační foto

Poklad na talíři: na kapustu, zelí i fazole se vyplatí počkat

Zelenina, o kterou jste na zahrádkách od jara pečovali, je konečně připravena ke sklizni. Trvalo to u některých odrůd klidně i 160 dní, než jste se dočkali. Hlávky kapusty, zelí, růžičková kapusta, pnoucí fazole – jsou ale výpěstky, na které se vyplatilo čekat.

Konfitovaná svatomartinská husu si můžete dát v Penzionu U Farmářů.

Pozvánka na svatomartinskou husu

Konfitovaná svatomartinská husa z našeho chovu se bude podávat s variací knedlíků, nádivkou, krouhaným zelím a svatomartinským vínem v Penzionu U Farmáře, Moraveč 1, Chotoviny.

Štrůdlování se vydařilo

Štrůdlování se vydařilo

Kulturní komise ve Velharticích pořádala soutěž Bramborové štrůdlování. Jmenuje se tak, protože nepreferujeme pouze jablka, ale i brambory, zelí a jiné produkty podzimu.

Domácí chipsy

Recepty s brambory mají své kouzlo. I doma lze vytvořit oblíbené chipsy

Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.

Zelnobraní ve Vidově nabídlo skvělé zelí, skvělé dobroty, skvělý program.

Na roudenské lidé stáli frontu

Zelnobraní ve Vidově si nedalo v sobotu ujít „moře“ lidí. Byla by to škoda, neboť spousta zboží, dobrot, zábavy a zelí jinde nenajdeš.  

Zelí kam se podíváš. Takový bude sobotní Vidov.

Zelnobraní ve Vidově doplní pestrá zábava

Tradiční a v širokém okolí oblíbené Zelnobraní ve Vidově na Českobudějovicku nabízí v sobotu od 10 hodin bohatý kulturní program – divadlo pro děti, Timber show, ukázky tradičních řemesel, živá hudební vystoupení, prodej roudenského zelí, tzn. krouhanky, hlávkového i kysaného přímo od výrobce, zelné speciality, jarmark řemesel, artrakce pro děti, bohatou tombolu, soutěž o ceny a večer bude, jako již tradičně, zakončen open air taneční zábavou.

Ilustrační foto.

Vítězem soutěže na Zahradě Čech je Bystročické kysané zelí

Podzimní 43. ročník Zahrady Čech neztrácí na oblibě, počet návštěvníků v pondělí 16. září překonal hranici 40 tisíc. Po úvodních soutěžích o regionální potravinářské značky proběhlo na litoměřickém výstavišti další klání, tentokrát o titul Zelí roku 2019.

Farmářský den ve Valašském ekocentru ve Valašském Meziříčí; neděle 15. září 2019

V ekocentru loupali koukol, šlapali zelí, stloukali máslo a pekli chleba

FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.  

Dožínkovou slavnost si v sobotu užili návštěvníci hradní zříceniny v Pořešíně u Kaplice.

Na hradě měli dobroty. Slavili dožínky

Výrobě domácího moštu, krouhání zelí nebo stloukání másla mohli v sobotu přihlížet návštěvníci dožínkové slavnosti v areálu hradní zříceniny Pořešín u Kaplice.  

Podzim na poli a v chalupě

Podzim na poli a v chalupě

V sobotu od 9.00 ožije areál Valašské dědiny ukázkami podzimních prací a činností. V tuto dobu se nakládalo zelí, děvčata hrabala listí na podestýlku dobytku, chlapi zajišťovali zásoby dřeva na topení. Letos se při ukázkách zaměří na zpracování a využití brambor.

Žádnou nudu ani biflování, ale zajímavé dobrodružství v laboratoři slibuje naučně-zábavná soutěž Výzva pro chemika pro žáky 8. a 9. tříd základních škol z Mělnicka a Kladenska, která po loňském úspěchu vstupuje do druhého ročníku.

Zájem o chemii má pomoci povzbudit i červené zelí

Střední Čechy – Žádnou nudu ani biflování, ale zajímavé dobrodružství v laboratoři slibuje naučně-zábavná soutěž Výzva pro chemika pro žáky 8. a 9. tříd základních škol z Mělnicka a Kladenska, která po loňském úspěchu vstupuje do druhého ročníku. Do této akce, kterou pro mladé zájemce o chemické procesy připravuje stejně jako loni neratovická Spolana s Gymnáziem Václava Beneše Třebízského ve Slaném s Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje, se přihlásilo 17 pětičlenných týmů z 11 škol.

Prvně burza v areálu Aeroklubu Tábor otevře 23. března.

Letiště se stane jednou za měsíc burzou

Tábor - V březnu poprvé otevře veřejnosti burza v areálu Aeroklubu Tábor. Za jejím vznikem stojí tři podnikaví lidé. Akce podobného typu se konají nejblíže v Hodonicích u Bechyně či Tchořovicích u Blatné.

Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky.

Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky

Dobré - V období, kdy všude kolem nás doslova létají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence a nejlépe v podobě přírodních vitamínů. A tak opět, jako by na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž nazvanou Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky.

Chlebování, zeliáda a okurkiáda.

Chlebování, zeliáda a okurkiáda

Dobré - A Rocha - Křesťané v ochraně přírody, o.p.s. zve v sobotu 2. února do Krupárny v Dobrém č.p. 85 na zábavné klání o nejlepší domácí výrobky v kategorích: kysané zelí, nakládané okurky a domácí chléb.

Maxijedlík se pustil do knedlíků se zelím a uzeným masem

Maxijedlík zabodoval se svým zelím na festu

Bystré – Rekordman v pojídání čehokoliv Jaroslav Němec z Bystrého o víkendu absolvoval další soutěž. Tentokrát vyhrál v pojídání bramborových knedlíků se zelím a uzeným masem na Zelofestu v Pohořelicích u Brna.