Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Tip na víkend: Na Lesné si našlapou zelíčko

Vitamínová bomba před kterou i účinky těch nejnovějších preparátů z lékárny mohou leda blednout. Kysané zelí je všelék na kdeco. A komu zatím v lednici nebo sklepě chybí, má jedinečnou příležitost si tento životabudič pořídit.

Koněpruské posvícení provoněla pečená kachna se zelím a knedlíkem

/FOTOGALERIE/ Již poněkolikáté se tradiční Koněpruské posvícení odehrálo v budově bývalé obecní školy, hned v těsném sousedství Obecního úřadu v Koněprusích. Velice příjemné podzimní počasí přilákalo v sobotu 19. října nejen na kachní hody několik stovek návštěvníků.

Poklad na talíři: na kapustu, zelí i fazole se vyplatí počkat

Zelenina, o kterou jste na zahrádkách od jara pečovali, je konečně připravena ke sklizni. Trvalo to u některých odrůd klidně i 160 dní, než jste se dočkali. Hlávky kapusty, zelí, růžičková kapusta, pnoucí fazole – jsou ale výpěstky, na které se vyplatilo čekat.

Pozvánka na svatomartinskou husu

Konfitovaná svatomartinská husa z našeho chovu se bude podávat s variací knedlíků, nádivkou, krouhaným zelím a svatomartinským vínem v Penzionu U Farmáře, Moraveč 1, Chotoviny.

Štrůdlování se vydařilo

Kulturní komise ve Velharticích pořádala soutěž Bramborové štrůdlování. Jmenuje se tak, protože nepreferujeme pouze jablka, ale i brambory, zelí a jiné produkty podzimu.

Recepty s brambory mají své kouzlo. I doma lze vytvořit oblíbené chipsy

Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.

Na roudenské lidé stáli frontu

Zelnobraní ve Vidově si nedalo v sobotu ujít „moře“ lidí. Byla by to škoda, neboť spousta zboží, dobrot, zábavy a zelí jinde nenajdeš.  

Zelnobraní ve Vidově doplní pestrá zábava

Tradiční a v širokém okolí oblíbené Zelnobraní ve Vidově na Českobudějovicku nabízí v sobotu od 10 hodin bohatý kulturní program – divadlo pro děti, Timber show, ukázky tradičních řemesel, živá hudební vystoupení, prodej roudenského zelí, tzn. krouhanky, hlávkového i kysaného přímo od výrobce, zelné speciality, jarmark řemesel, artrakce pro děti, bohatou tombolu, soutěž o ceny a večer bude, jako již tradičně, zakončen open air taneční zábavou.

Vítězem soutěže na Zahradě Čech je Bystročické kysané zelí

Podzimní 43. ročník Zahrady Čech neztrácí na oblibě, počet návštěvníků v pondělí 16. září překonal hranici 40 tisíc. Po úvodních soutěžích o regionální potravinářské značky proběhlo na litoměřickém výstavišti další klání, tentokrát o titul Zelí roku 2019.

V ekocentru loupali koukol, šlapali zelí, stloukali máslo a pekli chleba

FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.  

Na hradě měli dobroty. Slavili dožínky

Výrobě domácího moštu, krouhání zelí nebo stloukání másla mohli v sobotu přihlížet návštěvníci dožínkové slavnosti v areálu hradní zříceniny Pořešín u Kaplice.  

Podzim na poli a v chalupě

V sobotu od 9.00 ožije areál Valašské dědiny ukázkami podzimních prací a činností. V tuto dobu se nakládalo zelí, děvčata hrabala listí na podestýlku dobytku, chlapi zajišťovali zásoby dřeva na topení. Letos se při ukázkách zaměří na zpracování a využití brambor.

Zájem o chemii má pomoci povzbudit i červené zelí

Střední Čechy – Žádnou nudu ani biflování, ale zajímavé dobrodružství v laboratoři slibuje naučně-zábavná soutěž Výzva pro chemika pro žáky 8. a 9. tříd základních škol z Mělnicka a Kladenska, která po loňském úspěchu vstupuje do druhého ročníku. Do této akce, kterou pro mladé zájemce o chemické procesy připravuje stejně jako loni neratovická Spolana s Gymnáziem Václava Beneše Třebízského ve Slaném s Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje, se přihlásilo 17 pětičlenných týmů z 11 škol.

Letiště se stane jednou za měsíc burzou

Tábor - V březnu poprvé otevře veřejnosti burza v areálu Aeroklubu Tábor. Za jejím vznikem stojí tři podnikaví lidé. Akce podobného typu se konají nejblíže v Hodonicích u Bechyně či Tchořovicích u Blatné.

Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky

Dobré - V období, kdy všude kolem nás doslova létají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence a nejlépe v podobě přírodních vitamínů. A tak opět, jako by na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž nazvanou Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky.

Chlebování, zeliáda a okurkiáda

Dobré - A Rocha - Křesťané v ochraně přírody, o.p.s. zve v sobotu 2. února do Krupárny v Dobrém č.p. 85 na zábavné klání o nejlepší domácí výrobky v kategorích: kysané zelí, nakládané okurky a domácí chléb.

Maxijedlík zabodoval se svým zelím na festu

Bystré – Rekordman v pojídání čehokoliv Jaroslav Němec z Bystrého o víkendu absolvoval další soutěž. Tentokrát vyhrál v pojídání bramborových knedlíků se zelím a uzeným masem na Zelofestu v Pohořelicích u Brna.