Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Maxijedlík Němec J. se s vámi tentokrát podělí o recept na červené zelí s pomerančem a badiánem, se kterým vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Chcete vyzkoušet něco nového? Co třeba červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka.
Chcete vyzkoušet něco nového? Co třeba červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka.
Chcete vyzkoušet něco nového? Co třeba červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka.
Chcete vyzkoušet něco nového? Co třeba červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka.
Jiří Gajdošík se po střední hotelové škole několik let živil jako kuchař v Německu, Rakousku či Španělsku. Pak svlékl kuchařský rondon a převlékl se do obleku. Po mnohaletých zkušenostech v hotelových řetězcích založil se svým obchodním partnerem společnost Asten Hotels, která provozuje několik butikových hotelů v Praze a Špindlerově Mlýně, mimo jiné hotel Savoy s restaurací Savoya.
Na pravém břehu Mlýnského potoka (stokou se stal později) či ramenu Malše přiléhající k západní části Senovážného náměstí byla v roce 1828 postavena městská nemocnice.
Představujeme historickou kuchařku "Žahúři v Jindřichově Hradci" jindřichohradecké autorky Sabiny Langerové. Víte, jaká je poutavá historie kuchařského řemesla v Jindřichově Hradci?
Pro obranyschopnost vašeho organismu můžete na jaře udělat mnohé. A v kuchyni to začíná. Dopřejte si například slepičí vývar, smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny nebo kysané zelí s noky. Vaše imunita zajásá.
Jeden by řekl: Co na té řepě se zelím všichni vidí? Jenže, jak zdůrazňuje časopis Gurmet, boršč je mnohem víc než řepná polévka. Boršč je elixír! Kulinární klenot připravovaný v mnoha variacích. A také jablko sváru vhozené mezi národy východní Evropy. A pak že jídlo spojuje…
Veškeré rostlinstvo lze označit souhrnným názvem flóra. Nejspíš není náhoda, že manželé Pavel a Pavlína Florovi z Krnova jsou v oborech zahradnictví a floristiky jako doma. Vlastní a provozují areál Zahrada Flora v Úvalně.
Veškeré rostlinstvo lze označit souhrnným názvem flóra. Nejspíš není náhoda, že manželé Pavel a Pavlína Florovi z Krnova jsou v oborech zahradnictví a floristiky jako doma. Vlastní a provozují areál Zahrada Flora v Úvalně.
/FOTOGALERIE/ Celkem 33 soutěžních vzorků kysaného zelí se v sobotu sešlo na 21. ročníku Božanovského zeláku. Kromě místních dorazili i zelmistři z okolních obcí.
/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ V kavárně Škvorecký Café v Náchodě se v sobotu od 18 hodin uskuteční akce Slam Poetry. Jedná se o specifický žánr poezie, který kloubí prvky poezie, divadla a hudby. A diváci hodnotí. Vystoupí: Tim Postovit (mistr Duoslamu 2019, ukrajinsko-český poeta), Jan Dibitanzl (několikanásobný finalista MČR, improvizační rogalista), Lef L'Leviathan (finalista MČR 2016 a 2019, převraceč formy a stylu) a Michel (finalista MČR 2019, třebíčský Don Quijote s náchodskými kořeny).
/POZVÁNKY/ Spolek přátel obce Božanov pořádá v sobotu 21. ročník gurmány oblíbené soutěže o nejlepší nakládané zelí „Božanovský zelák“. Vzorky se na sále Obecního domu v Božanově začnou vybírat od 14 do 15 hodin. „Občerstvení je zajištěné,“ vzkazují pořadatelé.
Na ochutnávky kysaného zelí a domácí slivovice se připravují ve vyškovské místní části Rychtářov. Rychtářovský košt vstoupí do svého devátého ročníku.
Dělá nejlepší kysané zelí široko daleko. Hana Plisková s ním vyhrála i letošní soutěž v Pohořelicích. Porotci označili její pochoutku jako nejlepší v republice.
Do dvou hostinců na Pelhřimovsku se v sobotu 1. února vrátila zábava, která před lety právě v hospodě vznikla. V Božejově a v Sedlici se uskutečnily sousedské degustační soutěžní přehlídky, při nichž se posuzovalo domácí nakládané zelí.
„Valaši dřív jedli zelé furt. Raz za týden sa vždycky nabralo z velkého škopka, část sa uvařila a vždycky byl v komoře aj taléřek surového, které jsme pojídali. Hodně jsme pili zelnicu, to bylo proti nachlazení,“ vzpomíná jednatel spolku pro zachování valašských tradic Milan Mareček, který společně s ostatními členy spolku připravil na sobotní odpoledne soutěž O najlepší hňápané zelé.
/ROZHOVOR/ Bez nadsázky ji lze označit za první dámu společenského tance v Brně. Vlasta Buryanová učí středoškoláky i dospělé v taneční škole Starlet už několik desetiletí a odhaduje, že jejíma rukama prošlo na sto tisíc lidí. Jejich počet stále narůstá, protože i nyní je lektorkou několika kurzů.
/ROZHOVOR/ Bez nadsázky ji lze označit za první dámu společenského tance v Brně. Vlasta Buryanová učí středoškoláky i dospělé v taneční škole Starlet už několik desetiletí a odhaduje, že jejíma rukama prošlo na sto tisíc lidí. Jejich počet stále narůstá, protože i nyní je lektorkou několika kurzů.
Na dvou místech Pelhřimovska se bude v sobotu 1. února večer ochutnávat a hodnotit nakládané zelí. V Sedlici se uskuteční tradiční sousedská Zelima.
/FOTO/ Rekordman v pojídání Jaroslav Němec z Bystrého neměl ani o víkendu pauzu a vyrazil na další soutěž. Tentokrát zabodoval v Pohořelicích u Brna na Zelofestu, kde spořádal bramborové knedlíky s uzeným a se zelím a navrch i zákusek.
Nejlepší kysané zelí umí lidé na Břeclavsku. Přesněji v Jevišovce a Novosedlích, právě tam totiž putovaly hlavní ceny letošního ZeloFestu, který se konal v sobotu v Pohořelicích. Národní soutěže se zúčastnili výrobci z celé republiky a tentokrát i ze zahraničí. Maxijedlík Němec slavil hattrick.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Muzikanti domácí dechové hudby Blatnička troubí fanfáry. Vítězem jubilejního desátého soutěžního koštu O najlepší kysané zelé na Slovácku se stává to od Oty Josky z Uherského Brodu. Milovníci pochutiny jeho um oceňují bezkonkurenčními téměř dvěma stovkami hlasů.
Pět nejlepších se v sobotu utkalo ve finále tradiční soutěže v pojídání bramborových knedlíků s uzeným masem a se zelím na Zelofestu v Pohořelicích na Brněnsku. Nejrychleji spořádal porci knedlíků proslulý jedlík Jaroslav Němec.
Nakyslou chuť zkvašeného zelí s příjemným vrzáním mezi zuby si v sobotu užijí příznivci oblíbeného pokrmu na Zelofestu v Pohořelicích. Na sto třicet vzorků od domácích výrobců z celé republiky ochutnají v sále radnice na Brněnské ulici od deseti hodin dopoledne. Letos již po osmnácté. Chybět nebudou speciality ze zelí, jako třeba polévky, štrúdly nebo placky, ale také víno. Hrát bude cimbálová muzika Ponava, zatančí Novoská štístka a zdatní jedlíci se mohou zúčastnit klání v pojídání bramborových knedlíků.
Podevatenácté se bude Na Moštárně na Jasence soutěžit o nejlepší kysané zelí.
/REPORTÁŽ/ Specifická vůně se vtírá člověku do nosu hned při vstupu. Zelí. A ještě v kombinaci s pálenkou. Vražedná kombinace, ale přitom tak oblíbená. V Mikulčicích na Hodonínsku čím dál oblíbenější. Dokazují to každoroční zvyšující se počty návštěvníků tradičního koštu pálenek a kysaného zelí. Letos se v prostorách místního kulturního domu koná už podevatenácté.
/VIDEO/ V 36. ročníku soutěže o nejlepší kysané zelí v Dobřanech návštěvníci ochutnávali 21 vzorků.
Proč přijít: Děláte si doma vlastní kysané zelí? Chcete vědět, jak chutná ostatním? Přihlaste se do soutěže. Velká cena o nejchutnější kysané zelí se koná v restauraci Beseda v Dobřanech.
V Hrejkovicích na Písecku udržuje rodinná firma Hřebík H+H letitou tradici v krouhání zelí. Kdokoliv si u nich zelí koupí, může si ho tu nechat také nakrouhat. Stačí si chvíli počkat.
Farníci z Holčovic mají pěknou tradici, že si každoročně na svatého Martina udělají společný výlet do Města Albrechtic a tam si v restauraci Rezidence vychutnají mladé víno a husu se zelím.
Syrečky, homolky, sýrky, cvargle… V každém koutě naší republiky se jim říká jinak. Jejich spisovný název ale zní tvarůžky. Máte je rádi?
/FOTOGALERIE/ V maršovském Domě obnovy tradic, ekologie a kultury čekala v neděli na návštěvníky „Výprava za tuřínem a zelím“, neboli stezka na téma staré krkonošské plodiny a jejich využití v kuchyni.
Ve starém sešitu psaném pomocnou hospodyní v kuchyni vídeňského panstva jsem našel hned tři variace husy pečené se zelím a jablky.
/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.
/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.
/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.
/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.
/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.
/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.
/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.
/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.
/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.
Zelí, zdravá lahůdka, bez které se neobejde žádná kuchyně. Kysané zelí je navíc uznávaným zdrojem vitamínů a nejlepším přírodním prostředkem v boji s viry a bakteriemi.
Svatomartinské hody neodmyslitelně patří k 11. listopadu, tedy dni, kdy si lidé připomínají svátek svatého Martina. Mnoho ostravských restaurací tuto tradici ctí a pečlivě sestavuje svatomartinské menu. Ani letos tomu nebude jinak.