Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

"Rád dělám chřest s holandskou omáčkou a bramborami s máslem a pažitkou či španělskou omeletku z toho, co najdu v lednici," přibližuje své chutě Jiří Gajdošík.

Od plotny do obleku. Hoteliér Jiří Gajdošík: I z holandského řízku může být hit

Jiří Gajdošík se po střední hotelové škole několik let živil jako kuchař v Německu, Rakousku či Španělsku. Pak svlékl kuchařský rondon a převlékl se do obleku. Po mnohaletých zkušenostech v hotelových řetězcích založil se svým obchodním partnerem společnost Asten Hotels, která provozuje několik butikových hotelů v Praze a Špindlerově Mlýně, mimo jiné hotel Savoy s restaurací Savoya.

Polévka.

Žahúři v Jindřichově Hradci: Královna kaše

Představujeme historickou kuchařku "Žahúři v Jindřichově Hradci" jindřichohradecké autorky Sabiny Langerové. Víte, jaká je poutavá historie kuchařského řemesla v Jindřichově Hradci?

Pavel a Pavlína Florovi v Úvalně vybudovali zahradnické centrum Zahrada Flora.

Pavel a Pavlína Florovi rozumí flóře

Veškeré rostlinstvo lze označit souhrnným názvem flóra. Nejspíš není náhoda, že manželé Pavel a Pavlína Florovi z Krnova jsou v oborech zahradnictví a floristiky jako doma. Vlastní a provozují areál Zahrada Flora v Úvalně.

Slam Poetry Exhibice.

Ve zkratce z okresu: V kavárně zažijete Slam Poetry

/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ V kavárně Škvorecký Café v Náchodě se v sobotu od 18 hodin uskuteční akce Slam Poetry. Jedná se o specifický žánr poezie, který kloubí prvky poezie, divadla a hudby. A diváci hodnotí. Vystoupí: Tim Postovit (mistr Duoslamu 2019, ukrajinsko-český poeta), Jan Dibitanzl (několikanásobný finalista MČR, improvizační rogalista), Lef L'Leviathan (finalista MČR 2016 a 2019, převraceč formy a stylu) a Michel (finalista MČR 2019, třebíčský Don Quijote s náchodskými kořeny).

Ilustrační fotografie.

Na co kam: Vypukne soutěž o nejlepší nakládané zelí

/POZVÁNKY/ Spolek přátel obce Božanov pořádá v sobotu 21. ročník gurmány oblíbené soutěže o nejlepší nakládané zelí „Božanovský zelák“. Vzorky se na sále Obecního domu v Božanově začnou vybírat od 14 do 15 hodin. „Občerstvení je zajištěné,“ vzkazují pořadatelé.

Hodnotitelkám a hodnotitelům na Božejovském zelokoštu nejvíce chutnalo zelí Josefa Tomce. Absolutním vítězem se stal ale Jiří Masopust. Oba domácí soutěžící se účastní soutěže opakovaně a úspěchy zaznamenali už v předešlých letech.

V sobotu se zelí koštovalo v Božejově i v Sedlici

Do dvou hostinců na Pelhřimovsku se v sobotu 1. února vrátila zábava, která před lety právě v hospodě vznikla. V Božejově a v Sedlici se uskutečnily sousedské degustační soutěžní přehlídky, při nichž se posuzovalo domácí nakládané zelí.

Členové Spolku pro zachování valašských tradic uspořádali 1. února 2020 na Jasence na Moštárně devatenáctý ročník soutěže O najlepší hňápané zelé

Chtěla jsem ho vyhodit, bylo hořké, říká vítězka soutěže o nejlepší zelí

„Valaši dřív jedli zelé furt. Raz za týden sa vždycky nabralo z velkého škopka, část sa uvařila a vždycky byl v komoře aj taléřek surového, které jsme pojídali. Hodně jsme pili zelnicu, to bylo proti nachlazení,“ vzpomíná jednatel spolku pro zachování valašských tradic Milan Mareček, který společně s ostatními členy spolku připravil na sobotní odpoledne soutěž O najlepší hňápané zelé.

Rozhovor na konci týdne se spolumajitelkou Taneční školy Starlet Vlastou Buryanovou

Šlapání zelí? Na plesech se opět tancuje, říká lektorka Vlasta Buryanová

/ROZHOVOR/ Bez nadsázky ji lze označit za první dámu společenského tance v Brně. Vlasta Buryanová učí středoškoláky i dospělé v taneční škole Starlet už několik desetiletí a odhaduje, že jejíma rukama prošlo na sto tisíc lidí. Jejich počet stále narůstá, protože i nyní je lektorkou několika kurzů.

Jedlík tentokrát zabodoval v Pohořelicích u Brna na Zelofestu, kde spořádal bramborové knedlíky s uzeným a se zelím a navrch i zákusek.

Jedlík boduje v pojídání a vyhrává i s recepty

/FOTO/ Rekordman v pojídání Jaroslav Němec z Bystrého neměl ani o víkendu pauzu a vyrazil na další soutěž. Tentokrát zabodoval v Pohořelicích u Brna na Zelofestu, kde spořádal bramborové knedlíky s uzeným a se zelím a navrch i zákusek.

Na ZeloFestu v Pohořelicích ochutnali i korejské Kimči, jedlík vyhrál potřetí

Na ZeloFestu ochutnali i korejské kimči, jedlík Němec vyhrál potřetí

Nejlepší kysané zelí umí lidé na Břeclavsku. Přesněji v Jevišovce a Novosedlích, právě tam totiž putovaly hlavní ceny letošního ZeloFestu, který se konal v sobotu v Pohořelicích. Národní soutěže se zúčastnili výrobci z celé republiky a tentokrát i ze zahraničí. Maxijedlík Němec slavil hattrick.

Zelofest. Ilustrační foto.

Tip na víkend 24. a 25. ledna: Košt zelí v Pohořelicích a pojídání knedlíků

Nakyslou chuť zkvašeného zelí s příjemným vrzáním mezi zuby si v sobotu užijí příznivci oblíbeného pokrmu na Zelofestu v Pohořelicích. Na sto třicet vzorků od domácích výrobců z celé republiky ochutnají v sále radnice na Brněnské ulici od deseti hodin dopoledne. Letos již po osmnácté. Chybět nebudou speciality ze zelí, jako třeba polévky, štrúdly nebo placky, ale také víno. Hrát bude cimbálová muzika Ponava, zatančí Novoská štístka a zdatní jedlíci se mohou zúčastnit klání v pojídání bramborových knedlíků.

Tradiční košt v Mikulčičích lákal v sobotu na pálenky i zelí.

Košt kysaného zelí a pálenek: rekordní zájem, raritní bylinná z třapatky nachové

/REPORTÁŽ/ Specifická vůně se vtírá člověku do nosu hned při vstupu. Zelí. A ještě v kombinaci s pálenkou. Vražedná kombinace, ale přitom tak oblíbená. V Mikulčicích na Hodonínsku čím dál oblíbenější. Dokazují to každoroční zvyšující se počty návštěvníků tradičního koštu pálenek a kysaného zelí. Letos se v prostorách místního kulturního domu koná už podevatenácté.

Vystavené vzorky domácího kysaného zelí

Kysané zelí soutěží, ochutnejte

Proč přijít: Děláte si doma vlastní kysané zelí? Chcete vědět, jak chutná ostatním? Přihlaste se do soutěže. Velká cena o nejchutnější kysané zelí se koná v restauraci Beseda v Dobřanech.

Nakládání zelí v hrejkovické rodinné firmě Hřebík H+H.

Pro kysané zelí si jezdí lidé do Hrejkovic

V Hrejkovicích na Písecku udržuje rodinná firma Hřebík H+H letitou tradici v krouhání zelí. Kdokoliv si u nich zelí koupí, může si ho tu nechat také nakrouhat. Stačí si chvíli počkat.

Svatomartinská slavnost aneb tradiční krkonošské plodiny trochu jinak

FOTO: Svatomartinská slavnost v Horním Maršově

/FOTOGALERIE/ V maršovském Domě obnovy tradic, ekologie a kultury čekala v neděli na návštěvníky „Výprava za tuřínem a zelím“, neboli stezka na téma staré krkonošské plodiny a jejich využití v kuchyni.

Ilustrační foto

Bude to dobrý ročník, říkají vinaři o svatomartinských vínech

/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.

Ilustrační foto

Bude to dobrý ročník, říkají vinaři o svatomartinských vínech

/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.

Ilustrační foto

Bude to dobrý ročník, říkají vinaři o svatomartinských vínech

/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.

Ilustrační foto

Bude to dobrý ročník, říkají vinaři o svatomartinských vínech

/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.

Ilustrační foto

Bude to dobrý ročník, říkají vinaři o svatomartinských vínech

/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.

Ilustrační foto

Bude to dobrý ročník, říkají vinaři o svatomartinských vínech

/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.

Ilustrační foto

Bude to dobrý ročník, říkají vinaři o svatomartinských vínech

/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.

Ilustrační foto

Bude to dobrý ročník, říkají vinaři o svatomartinských vínech

/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.

Ilustrační foto

Bude to dobrý ročník, říkají vinaři o svatomartinských vínech

/FOTOGALERIE/ Blíží se svátek svatého Martina; a stejně jako si málokdo umí představit Vánoce bez kapra, tak by svatomartinské hody nebyly kompletní bez husy a vína. Mladá svatomartinská vína jsou častou nabídkou událostí ve středních Čechách, které se k tomuto svátku vážou. A podle vinařů se dá očekávat dobrý ročník, třebaže s úrodou to ale je spíše průměrně.

Ilustrační foto.

Dobrovodské zelí už kvasí v bazénech

Zelí, zdravá lahůdka, bez které se neobejde žádná kuchyně. Kysané zelí je navíc uznávaným zdrojem vitamínů a nejlepším přírodním prostředkem v boji s viry a bakteriemi.