Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Zelí už kvasí v bazénu. Úroda je mimořádná

Zdravá lahůdka: Zelí už kvasí v bazénu

Dobrá Voda - V prvním stotunovém bazénu dobrovodské zelárny už kvasí místní specialita. Sklizeň hlávkového bílého a červeného zelí pěstitelé ze Zemědělského družstva Podchlumí Dobrá Voda zahájili v minulém týdnu. Úroda je mimořádná.

Zloději česnek na poli i očistili.

Nadřou se kolem úrody, ta je pak v mžiku pryč ...

„Že vám není hanba chodit v noci po zahradách a krást!“ Stesků nad neomalenými zloději na Zlínsku přibývá: kradou vše – od zeleniny a ovoce, až po vybavení zahrádek. Nepohrdnou dokonce ani sádrovými trpaslíky či dekami.

Mezinárodní policejní cvičení Railex 2017 se konalo uplynulé dva dny v nymburském železničním depu.

OBRAZEM: Policisté ze šesti zemí cvičili v depu zásahy

Nymburk /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Na kolejích před vagónem sedí proti sobě zhruba po deseti mladí lidé a řvou ze všech sil. Jedna skupina křičí: „Se šípkovou!“ Druhá odpovídá: „Se zelím“. Po chvíli se na místě objeví rumunští a bulharští policisté a bránící se mládež pomocí chvatů dostávají mimo kolejiště.

Rusové se těší, že v září nakoupí ovoce a zeleninu o 80 procent levněji.

Ovoce a zelenina zlevní v září o 80 procent, věří Rusové

Ceny potravin v Rusku by měly v září výrazně klesat. Nejvíc u ovoce a zeleniny. Podle Ministerstva pro hospodářský rozvoj Ruské federace by se měly v září snížit pětkrát a stát zhruba dvacet procent toho, za kolik byly k dostání v červnu tohoto roku.

Myslivci v Razové připravili pochutnání na jídlech se zvěřiny.

OBRAZEM: Zvěřinové hody v Razové

Na dobrotách ze zvěřiny si pochutnávali lidé v Mysliveckém domě v Razové. Tamní myslivci připravili v sobotu 19. srpna pro návštěvníky posezení jak uvnitř v prostorném sále, vyzdobeném trofejemi, tak i venku na lavičkách pod přístřešky.

SBÍRÁ A VAŘÍ.  Usměvavá dáma Lucie Kohoutová sbírá recepty ze Šumavy, některé pak upravuje, aby chutnaly dnešním mlsným jazýčkům, ale i vyhovovaly nabídce v obchodech.

Dobroty se vracejí v kuchařce

Zdíkov – Na kopci nad Zdíkovem žije sympatická Lucie Kohoutová s rodinou. Před lety jí učarovala Šumava a tak své poznávání prostřednictvím dovolených nakonec skončilo tím, že s rodinou opustili Chomutov a ze Šumavy udělali svůj domov.

Ilustrační foto.

Ubytovnu ve Slavkově nechtějí

Zemědělský podnik Otice chce v obci upravit sociální zázemí pro své sezonní pracovníky. Místní občané však mají strach o jejich přizpůsobivost, už sepisují také petici.

Uctění památky obětí cikánského tábora v Letech.

Lety - Podivná politická karta

Písecko - Je to právě rok, kdy jsem byl pozván na živý hodinový rozhovor do Radiožurnálu, redaktorkou Patricií Strouhalovou. Stalo se tak u příležitosti výročí okupace z roku 1968 a doslova bojů u rozhlasu, kde jsem byl přítomen. 

Ilustrační foto. Colours of Ostrava v roce 2017.

Podniky v centru Ostravy připravují speciální festivalová menu

Program letošního festivalu Colours of Ostrava opět láká do města davy lidí, kromě Dolní oblasti Vítkovic návštěvníci míří samozřejmě i do centra. Na to se velmi dobře připravili i provozovatelé hospod a restaurací, příchozí si tak mohou vybrat ze speciální nabídky pokrmů a akcí.

Firma Martina Křižáka z Boleradic - Pekařství Křižák letos získala ocenění ministerstva zemědělství Regionální potravina.

Koupil dům, našel v něm pec. Vítězný Zelňák upravoval podle přání zákazníků

Boleradice - Zmražená celozrnná bageta z druhého konce Evropy nebo instantní farmářská polévka. I takové potraviny velkovýrobci označují jako regionální. „Je to velmi smutné a považuji to za nenasytnost,“ mrzí ředitele pekařství Křižák z Boleradic na Břeclavsku Martina Křižáka. Firma letos získala ocenění ministerstva zemědělství Regionální potravina.

Nocování v kasematech.

Noc v tereziánském vězení? Lidé si prohlédli mučírnu a večeřeli zelí

Brno /REPORTÁŽ/ - Seřadit do dvoustupu!, křičí trojice strážných na pětici vězňů. Ve vlahém sobotním červencovém večeru právě dorazili do nejtvrdšího žaláře v monarchii, na Špilberk. A mají před sebou nocování v místních kasematech. Netradiční noční přehlídku vězení s přespáním pořádá Muzeum města Brna.

Slavnostní vyhlášení vítězů Fortuna Tip Ligy čtenářů Kladenského deníku - jarní kolo 2017 v restauraci U Zlatého kapra ve Slaném (tzv. U rybiček).

Nejvíc potěšil skalp kamaráda

Slaný /FOTOGALERIE/ - Jarní Fortuna Tip liga čtenářů Kladenského deníku dospěla definitivně do svého konce. Tečku za sebou udělala v slánské restauraci Zlatý kapr, kde nejlepší hráči převzali ceny.

Zvěřina. Ilustrační foto.

Zvěřinové hody

Pochutnat si na myslivecké kuchyni mohou lidé v sobotu 24. června v areálu střelnice ve Vrbně pod Pradědem.

Policie. Ilustrační foto.

Policisté se před diváky utkají s rytíři v sekání zelí

Praha – Program Dne s policí hostí v sobotu až do podvečera letiště v Tupolovově ulici v Letňanech (u veletržního areálu). Již 10. ročník oblíbené předprázdninové akce letos nabízí novinku: turnaj na koních mezi rytířskou skupinou a policisty. Zahrnuje soutěž v rozmanitých disciplínách, známých z vystoupení některých šermířských skupin: sbírání věnečků, sekání zelí – či třeba klání ve střelbě, ale pozor: z luku. Zvítězí středověký um – nebo moderní podoba rytíře-policisty?

Jídlo a jeho příběh, zdravý životní styl i místní udržitelná ekonomika. To všechno bylo hlavním tématem Farmářského dne, který se uskutečnil na Sychrově ve Vsetíně.

OBRAZEM: Farmářský den ve Vsetíně

Druhý farmářský den, který připravili pracovníci spolku Líska pro žáky základních škol, se uskutečnil ve čtvrtek v areálu Základní školy Sychrov ve Vsetíně.

Studenti střední integrované školy v Rakovníku skládali praktické závěrečné zkoušky v oboru kuchař- číšník.

Studenti připravovali sváteční menu o čtyřech chodech

Rakovník - Celkem čtrnáct studentů oboru kuchař číšník Integrované střední školy v Rakovníku skládalo v posledních dnech závěrečné zkoušky, které mají tři části: písemnou, praktickou a ústní. A samotná praktická byla rozdělena opět na tři části.

Václavské náměstí.

KRÁTCE: Dolní část Václavského náměstí rozkvetla

Praha - Sdružení Nového Města pražského tradičně osadilo dolní část Václavského náměstí květinami. Letos prostor obohatilo o 230 sazenic, mezi nimi se objevily bílé muškáty či například sazenice batátů. Záhon na úrovni obchodního domu Van Graaf se tak díky dobrovolníkům dočkal zkrášlení. Členové sdružení se o záhonek starají dvakrát ročně a na všechnu práci dohlíží zkušená zahradnice.

Návštěvníci Setkání ve střední části Moravského krasu si v sobotu užili pestrý program.

Rozdělat oheň? Docela dřina. Lidé si ve Staré huti zkusili život starých Slovanů

Adamov /REPORTÁŽ/ – Škrtnout sirkou nebo zapalovačem a vmžiku mít oheň? Na to mohli Slované v raném středověku zapomenout. Ale uměli si poradit. A nejen s tím. Všelijaké ukázky řemesel a života našich předků z období zhruba devátého století nabídlo v sobotu už sedmnácté setkání ve střední části Moravského krasu.

Tereza Pekařová

Uspěla s vařeným masem

Moravská Třebová - Mohlo by se zdát, že na gastronomické soutěži lze uspět jen s moderní lehkou kuchyní. Opak je pravdou. Tereza Pekařová je toho důkazem.

Slezské nebe. Pokrm reprezentující náš region.

Týden slezské kuchyně potrvá až do neděle

Během uplynulého pátku neproběhla pouze Opavská vinná stezka, ale začal také už čtvrtý ročník Týdne slezské kuchyně. V celkem osmnácti restauracích našeho okresu si až do neděle 30. dubna budete moci dopřát místní speciality.

Velikonoční marš u trouby

Beránci i mazance: trouby jedou nadoraz

Královéhradecko - Svátky jara má každý z nás spojeny nejen s velikonočními zvyky a tradiční mrskačkou, ale i s oblíbenými dobrotami. Šikovné hospodyňky už zadělávají na mazance a pečou velikonoční beránky. Častěji ovšem spoléháme na odborníky.

Velikonoční marš u trouby

Beránci i mazance: trouby jedou nadoraz

Královéhradecko - Svátky jara má každý z nás spojeny nejen s velikonočními zvyky a tradiční mrskačkou, ale i s oblíbenými dobrotami. Šikovné hospodyňky už zadělávají na mazance a pečou velikonoční beránky. Častěji ovšem spoléháme na odborníky.

Pašijové hry - Poslední večeře. Ilustrační foto.

Na Zelený čtvrtek se připomíná Kristova poslední večeře

Praha - Je Zelený čtvrtek, křesťané si připomínají poslední večeři Ježíše Krista. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Tento rituál má symbolizovat Kristovu pokoru. S večerem přichází velikonoční třídenní neboli triduum, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velikonoce jsou vrcholem liturgického roku a největšími křesťanskými svátky.

Pašijové hry - Poslední večeře. Ilustrační foto.

Na Zelený čtvrtek se připomíná Kristova poslední večeře

Je Zelený čtvrtek, křesťané si připomínají poslední večeři Ježíše Krista. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Tento rituál má symbolizovat Kristovu pokoru. S večerem přichází velikonoční třídenní neboli triduum, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velikonoce jsou vrcholem liturgického roku a největšími křesťanskými svátky.

Pašijové hry - Poslední večeře. Ilustrační foto.

Na Zelený čtvrtek se připomíná Kristova poslední večeře

Benešovsko - Je Zelený čtvrtek, křesťané si připomínají poslední večeři Ježíše Krista. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Tento rituál má symbolizovat Kristovu pokoru. S večerem přichází velikonoční třídenní neboli triduum, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velikonoce jsou vrcholem liturgického roku a největšími křesťanskými svátky.