Dobrá Voda - V prvním stotunovém bazénu dobrovodské zelárny už kvasí místní specialita. Sklizeň hlávkového bílého a červeného zelí pěstitelé ze Zemědělského družstva Podchlumí Dobrá Voda zahájili v minulém týdnu. Úroda je mimořádná.
Litoměřice – Od minulého pátku navštívilo zahradnický veletrh Zahrada Čech téměř 40 tisíc lidí. Je to o zhruba dva tisíce víc než loni, kdy výstaviště slavilo 40. narozeniny.
Vysoký Chlumec /fFOTOGALERIE/ - Skupinka posluchačů mezinárodní školy International School of Prague navštívila Skanzen Vysoký Chlumec, pobočku Hornického muzea Příbram.
Pardubice - Pečená krkovice, červené zelí, houskový knedlík, takové bylo menu studentů Gymnázia Mozartova. V pondělí jim kuchařky naservírují dukátové buchtičky s krémem. I když se druhé jídlo nevaří, od září konečně chodí na obědy do nové školní jídelny. O modernizaci se hovořilo tři roky.
„Že vám není hanba chodit v noci po zahradách a krást!“ Stesků nad neomalenými zloději na Zlínsku přibývá: kradou vše – od zeleniny a ovoce, až po vybavení zahrádek. Nepohrdnou dokonce ani sádrovými trpaslíky či dekami.
Nymburk /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Na kolejích před vagónem sedí proti sobě zhruba po deseti mladí lidé a řvou ze všech sil. Jedna skupina křičí: „Se šípkovou!“ Druhá odpovídá: „Se zelím“. Po chvíli se na místě objeví rumunští a bulharští policisté a bránící se mládež pomocí chvatů dostávají mimo kolejiště.
Ceny potravin v Rusku by měly v září výrazně klesat. Nejvíc u ovoce a zeleniny. Podle Ministerstva pro hospodářský rozvoj Ruské federace by se měly v září snížit pětkrát a stát zhruba dvacet procent toho, za kolik byly k dostání v červnu tohoto roku.
Na dobrotách ze zvěřiny si pochutnávali lidé v Mysliveckém domě v Razové. Tamní myslivci připravili v sobotu 19. srpna pro návštěvníky posezení jak uvnitř v prostorném sále, vyzdobeném trofejemi, tak i venku na lavičkách pod přístřešky.
Zdíkov – Na kopci nad Zdíkovem žije sympatická Lucie Kohoutová s rodinou. Před lety jí učarovala Šumava a tak své poznávání prostřednictvím dovolených nakonec skončilo tím, že s rodinou opustili Chomutov a ze Šumavy udělali svůj domov.
Zemědělský podnik Otice chce v obci upravit sociální zázemí pro své sezonní pracovníky. Místní občané však mají strach o jejich přizpůsobivost, už sepisují také petici.
Písecko - Je to právě rok, kdy jsem byl pozván na živý hodinový rozhovor do Radiožurnálu, redaktorkou Patricií Strouhalovou. Stalo se tak u příležitosti výročí okupace z roku 1968 a doslova bojů u rozhlasu, kde jsem byl přítomen.
Program letošního festivalu Colours of Ostrava opět láká do města davy lidí, kromě Dolní oblasti Vítkovic návštěvníci míří samozřejmě i do centra. Na to se velmi dobře připravili i provozovatelé hospod a restaurací, příchozí si tak mohou vybrat ze speciální nabídky pokrmů a akcí.
O tom, že i v lukrativní destinaci mohou servírovat plesnivé, prošlé a zkažené jídlo, se hygienici přesvědčili v Kunčicích pod Ondřejníkem, kde si za cíl kontroly vytyčili stylový penzion s restaurací Lašská chalupa.
Steak, buřty, chleba a salát - tak zní tradiční menu letních grilovaček. Pokud se vám už tato jednotvárnost omrzela, přečtěte si několik tipů, čím grilování zpestřit a s jakými pomocníky to snadno provést.
Bolehošť - Již sedmým rokem se budou v srpnu konat v Bolehošti soutěže gulášů, kterých se účastní nejen místní, ale i týmy kuchařů a kuchařek z širokého okolí.
Boleradice - Zmražená celozrnná bageta z druhého konce Evropy nebo instantní farmářská polévka. I takové potraviny velkovýrobci označují jako regionální. „Je to velmi smutné a považuji to za nenasytnost,“ mrzí ředitele pekařství Křižák z Boleradic na Břeclavsku Martina Křižáka. Firma letos získala ocenění ministerstva zemědělství Regionální potravina.
Brno /REPORTÁŽ/ - Seřadit do dvoustupu!, křičí trojice strážných na pětici vězňů. Ve vlahém sobotním červencovém večeru právě dorazili do nejtvrdšího žaláře v monarchii, na Špilberk. A mají před sebou nocování v místních kasematech. Netradiční noční přehlídku vězení s přespáním pořádá Muzeum města Brna.
Slaný /FOTOGALERIE/ - Jarní Fortuna Tip liga čtenářů Kladenského deníku dospěla definitivně do svého konce. Tečku za sebou udělala v slánské restauraci Zlatý kapr, kde nejlepší hráči převzali ceny.
Čerstvý salát, kedlubny, hrášek, zelí nebo kapustu nabízí projekt Ze-Za-Hrátky. Zeleninu pěstovanou s láskou a bez chemie najdete uvnitř okruhu Hejčínských in-line stezek v olomoucké části Řepčín.
Praha – Program Dne s policí hostí v sobotu až do podvečera letiště v Tupolovově ulici v Letňanech (u veletržního areálu). Již 10. ročník oblíbené předprázdninové akce letos nabízí novinku: turnaj na koních mezi rytířskou skupinou a policisty. Zahrnuje soutěž v rozmanitých disciplínách, známých z vystoupení některých šermířských skupin: sbírání věnečků, sekání zelí – či třeba klání ve střelbě, ale pozor: z luku. Zvítězí středověký um – nebo moderní podoba rytíře-policisty?
Druhý farmářský den, který připravili pracovníci spolku Líska pro žáky základních škol, se uskutečnil ve čtvrtek v areálu Základní školy Sychrov ve Vsetíně.
Rakovník - Celkem čtrnáct studentů oboru kuchař číšník Integrované střední školy v Rakovníku skládalo v posledních dnech závěrečné zkoušky, které mají tři části: písemnou, praktickou a ústní. A samotná praktická byla rozdělena opět na tři části.
Dvě noci dopředu museli kuchaři Michal Škubník a Tomáš Hauser chystat své menu, kterým se prezentovali na gastrofestivalu Moravia Qualivo Food festival v Kroměříži. Ponocování se vyplatilo. Soutěžní pokrm kuchařů z hradišťské restaurace La Brusla si odnesl první místo
Praha - Sdružení Nového Města pražského tradičně osadilo dolní část Václavského náměstí květinami. Letos prostor obohatilo o 230 sazenic, mezi nimi se objevily bílé muškáty či například sazenice batátů. Záhon na úrovni obchodního domu Van Graaf se tak díky dobrovolníkům dočkal zkrášlení. Členové sdružení se o záhonek starají dvakrát ročně a na všechnu práci dohlíží zkušená zahradnice.
Kančí kýta se zelím nebo šípkovou omáčkou? Legendární dilema myslivců ze Slavností sněženek Jiřího Menzela museli řešit také kuchaři Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, když vymýšleli menu pro speciální degustační večer na počest a za osobní účasti tohoto předního českého filmového režiséra.
Kančí kýta se zelím nebo šípkovou omáčkou? Legendární dilema myslivců ze Slavností sněženek Jiřího Menzela museli řešit také kuchaři Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, když vymýšleli menu pro speciální degustační večer na počest a za osobní účasti tohoto předního českého filmového režiséra.
Adamov /REPORTÁŽ/ – Škrtnout sirkou nebo zapalovačem a vmžiku mít oheň? Na to mohli Slované v raném středověku zapomenout. Ale uměli si poradit. A nejen s tím. Všelijaké ukázky řemesel a života našich předků z období zhruba devátého století nabídlo v sobotu už sedmnácté setkání ve střední části Moravského krasu.
Mrazíky, které nás pozlobily v polovině dubna a vrátily se i počátkem tohoto týdne, budou mít výrazný vliv na úrodu ovoce. Výrazně slabší bude podle oslovených zahrádkářů z Ostravy a okolí úroda třešní, švestek, meruněk i broskví.
Mrazíky, které nás pozlobily v polovině dubna a vrátily se i počátkem tohoto týdne, budou mít výrazný vliv na úrodu ovoce. Výrazně slabší bude podle oslovených zahrádkářů z Ostravy a okolí úroda třešní, švestek, meruněk i broskví.
Mrazíky, které nás pozlobily v polovině dubna a vrátily se i počátkem tohoto týdne, budou mít výrazný vliv na úrodu ovoce. Výrazně slabší bude podle oslovených zahrádkářů z Ostravy a okolí úroda třešní, švestek, meruněk i broskví.
Náchod-Babí - Ani cibule, ani hlávkový salát, ale řopík vyrostl přímo ze zahrádky jen pár metrů od rodinného domku na Babí. Řeč není o novém druhu zeleniny nýbrž o lehkém objektu linie opevnění, který sice nese označení vzor 37, ale lidově se mu říká právě řopík.
Moravská Třebová - Mohlo by se zdát, že na gastronomické soutěži lze uspět jen s moderní lehkou kuchyní. Opak je pravdou. Tereza Pekařová je toho důkazem.
Během uplynulého pátku neproběhla pouze Opavská vinná stezka, ale začal také už čtvrtý ročník Týdne slezské kuchyně. V celkem osmnácti restauracích našeho okresu si až do neděle 30. dubna budete moci dopřát místní speciality.
Královéhradecko - Svátky jara má každý z nás spojeny nejen s velikonočními zvyky a tradiční mrskačkou, ale i s oblíbenými dobrotami. Šikovné hospodyňky už zadělávají na mazance a pečou velikonoční beránky. Častěji ovšem spoléháme na odborníky.
Královéhradecko - Svátky jara má každý z nás spojeny nejen s velikonočními zvyky a tradiční mrskačkou, ale i s oblíbenými dobrotami. Šikovné hospodyňky už zadělávají na mazance a pečou velikonoční beránky. Častěji ovšem spoléháme na odborníky.
Praha - Je Zelený čtvrtek, křesťané si připomínají poslední večeři Ježíše Krista. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Tento rituál má symbolizovat Kristovu pokoru. S večerem přichází velikonoční třídenní neboli triduum, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velikonoce jsou vrcholem liturgického roku a největšími křesťanskými svátky.
Je Zelený čtvrtek, křesťané si připomínají poslední večeři Ježíše Krista. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Tento rituál má symbolizovat Kristovu pokoru. S večerem přichází velikonoční třídenní neboli triduum, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velikonoce jsou vrcholem liturgického roku a největšími křesťanskými svátky.
Benešovsko - Je Zelený čtvrtek, křesťané si připomínají poslední večeři Ježíše Krista. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Tento rituál má symbolizovat Kristovu pokoru. S večerem přichází velikonoční třídenní neboli triduum, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velikonoce jsou vrcholem liturgického roku a největšími křesťanskými svátky.