/DENÍK PŘEDSTAVUJE, FOTOGALERIE/ Na dolním konci ulice Pekařská sídlí v jednom z domů nenápadná restaurace, jenž nese název U Hořínků. Zdání ale klame – funguje tady už šestnáct let a za tu dobu si u svých hostů vybudovala silné povědomí.
Letohrad - Jednou z posledních akcí roku v Letohradu je tradiční a především mezi seniory oblíbená přehlídka harmonikářů. Stejně jako loni i letos počet přihlášených přesáhl dvacítku, na jevišti se jich ve zhruba desetiminutových blocích vystřídalo hned devětadvacet.
Český Krumlov - Už jste viděli betlém z uzenin? Takový letos vyrobili někteří z lékárníků a lékařů českokrumlovské nemocnice jako odměnu a poděkování souboru, který vždy po nemocnici zpívá vánoční písně.
Teplice – Ve futsalovém krajském přeboru jsou v sezoně 2016/2017 tři celky z Teplicka – Team Proboštov, Bouráci Teplice a SK Bosnia Online EU Teplice. Po deseti odehraných kolech je na tom nejlépe Proboštov, kterému patří čtvrtá příčka. Bouráci jsou šestí, Bosnia sedmá. Není bez zajímavosti, že právě její vedení už před začátkem sezony neskrývalo své velké ambice.
Pec pod Sněžkou - Třetí adventní víkend patřil v hotelu Horizont Gastronomickým dnům. Jejich vrcholem se stal sobotní večer. Účastníci, kterých přišlo zhruba padesát, mohli ochutnat hned několik pokrmů najednou a také se o nich něco dozvědět.
Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.
Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Zatímco při pohledu z dálky halí okraje Velkých Bílovic mlžný opar, centrem letí kouř z desítek rozpálených kotlů. Nespočet zaparkovaných aut, dopravní omezení a chvílemi tlačenice pro otrlé značí, že ve městě jde o jeden z vrcholů společenského kalendáře.
Příbram - Při nákupech často lidé uvítají možnost rychlého občerstvení v asijských bistrech. Při nahlédnutí do „zákulisí" by ale i toho nejotrlejšího strávníka zřejmě přešla chuť, jak v uplynulých dnech zjistili kontroloři z krajské hygienické stanice u obou asijských bister v Obchodním centru Stavus na Zdaboři v Příbrami.
Kunovice /ANKETA/ – Přes devadesát let je v kunovickém závodě Hamé zvykem vyrábět kysané zelí za pomocí tradičního šlapání. Ani letošek tak nebyl výjimkou a šlapací čety se v úterý 22. listopadu vrhly už na druhou várku oblíbené české pochoutky. Zákazníci přitom od společnosti Hamé nakoupí až tisíc tun zelí ročně, přičemž část distribuce míří také do Anglie či Kanady.
Příbram - Majitel asijského bistra Gurmet na Zdaboři v Příbrami bude platit pokutu za problémy s hygienou. Pořádný úklid by za sebou měla mít i o několik metrů vzdálená konkurence.
Čkyně – Více než sto litrů zabijačkové polévky, asi patnáct set padesát jelit a jitrnic, padesát tlačenek a patnáct kilo ovaru připravili na sobotní vepřové hody čkyňští dobrovolní hasiči.
Ústí nad Labem – Kmínová polévka s vejcem za korunu, kulajda za korunu padesát, karbanátek s kaší za 9,60 a bůček se zelím a knedlíkem za jedenáct korun. Takové bylo v úterý menu v jídelně Slovanka v Dlouhé ulici.
Praha - Klidné oslavy si užily české fedcupové šampionky ještě ve Štrasburku po nedělní výhře ve finále nad francouzskými tenistkami. Dnes se trojice Karolína Plíšková, Petra Kvitová a Barbora Strýcová přesunula leteckým speciálem do Prahy a v areálu tenisové Sparty ve Stromovce dostala k obědu kachnu se zelím.
Zvíkovské Podhradí - Svatomartinská sobota v Hotelu Zvíkov nabídla nejen kulinářské lahůdky, kterým vévodila svatomartinská husa s červeným zelím a variací knedlíků, a svatomartinské víno, ale také vernisáž mezinárodní výstavy obrazů a soch.
Boršice – Zatímco svatý Martin povolil otevřít Svatomartinské víno 2016 a mladá vína v pátek jedenáct minut po jedenácté hodině dopolední, v Penzionu Pod Starýma Horama je odšpuntovali a jejich první doušky milovníci vína ochutnali až po hodině devatenácté.
Třebíčsko - Pokud se řekne raw strava, ne každý ví, co si pod tímto názvem představit. Studenou syrovou stravu jako jablko a mrkev? To nezní zrovna vábivě.
Kroměřížsko – Cimbálovka, husa se zelím, svatomartinské víno a vystoupení kapely Fleret provázely v pátek v regionu oslavy svatého Martina. Například na náměstí Míru v Hulíně pak nechyběl ani samotný oslavenec na bílém koni.
Chotěboř – Zkušený kuchařský tým vyhlášené restaurace Panský dům v Chotěboř, která je držitelem titulu Hospůdka roku, má v těchto dnech opravdu napilno. Připravuje totiž bohaté Svatomartinské menu.
Rychnovsko - Svátek svatého Martina oslavíme právě dnes, s tímto dnem je spojena pranostika, kdy svatý Martin přijede na bílém koni. Sněhová nadílka už na některých místech přišla i včera, dnešní den teprve ukáže, kolik sněhu nadělí.
Velké Karlovice - Zatímco děti 11. listopadu netrpělivě vzhlížejí k obloze, jestli už přijíždí Martin na bílém koni, milovníci vína se na tento den těší z jiného důvodu - otevírají se láhve mladého Svatomartinského vína. Kuchaři se navíc předhánějí v lákavé nabídce husích specialit, která degustaci vín skvěle podtrhují.
Litoměřice - Letošní degustace Svatomartinských a mladých vín v Hradu Litoměřice slibuje 11. 11. opět nevšední zážitek. Prezentovat zde bude své produkty hned jedenáct vinařství sedm českých a čtyři moravská, přičemž řada vinařů již přislíbila osobní účast.
Uspořádat obecní zabíjačku napadlo před léty kohosi z občanského sdružení Světelská pohoda ve Světlé Hoře. Nezůstalo jenom u nápadu, a tak si všichni zájemci mohli letos vychutnat atmosféru pravé nefalšované venkovské zabíjačky už poosmé.
Liberec - Nechci slevu zadarmo slavná věta profesora Zelí z povídky Šimka a Grossmana by klidně mohla pasovat na situaci kolem snižování ceny tepla v Liberci na konci loňského roku. Město tehdy dohodlo s teplárnou, že její zákazníci dostanou slevu, aby se zabránilo jejich odlivu. Kdo s teplárnou uzavřel smlouvu na následujících pět let, dostal slevu 14,5 %, kdo pouze na rok, má slevu 3 %.
České Budějovice - Třicet českobudějovických restaurací se zapojilo do projektu Svatomartinské Budějovice. Jeho cílem je poradit milovníkům tradiční martinské husy nebo svatomartinského vína, kam se v krajském městě na oblíbené dobroty vypravit.
Karlovy Vary - Naučit lidi vyhledávat restaurace, kde dostanou, byť za trochu víc peněz, dobře připravené jídlo z kvalitních domácích surovin, znamená v první řadě naučit restaurace a kuchaře taková jídla připravovat. Právě na to je zaměřený projekt Šéfkuchaři vaří Klasu, který se po úspěšných akcích v Táboře a Zlíně představil i v Karlových Varech.
Mlékojedy /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Netradiční činnost si v Mlékojedech na Mělnicku vyzkoušeli milovníci kysaného zelí, kteří se rozhodli, že si letos na Vánoce tuto pochoutku vyrobí vlastnoručně. A také vlastnonožně. V areálu místního pivovaru se totiž hromadně šlapalo zelí, které si však příchozí museli nejdřív sami nakrouhat do připravených kádí.
Veselí nad Lužnicí - Ministr průmyslu hledá nové příležitosti pro firmy, kolega ze zemědělství chrání půdu. Uprostřed jejich názorového střetu leží Veselí nad Lužnicí.
Mlékojedy /FOTO, VIDEO/ - Počasí účastníkům nepřálo, krátce po začátku akce se prudce rozpršelo. Voda z nebe padala asi hodinu, pak se přece jen vyčasilo.
Lesná – Krušnohorské středisko Lesná opět hostilo populární Šlapání zelí, které je již tradičně spojeno s vepřovými hody a Krušnohorskými hudebními slavnostmi. Stejně jako v minulosti i tentokrát podnik věnovaný tradiční košťálové zelenině přilákal množství návštěvníků z obou stran hranice.
Region - Počasí v létě hrálo zemědělcům do karet. Letošní úroda některých plodin převyšuje až o desítky procent tu minulou, která byla poznamenaná extrémním suchem. Přestože „mokřejší" léto plodinám přálo, podzim by zemědělci uvítali sušší. Časté přeháňky jim sklizeň ztěžují.
Olomouc - Tuzemská produkce zeleniny by po loňském propadu měla letos díky příznivému počasí a rozšíření pěstebních ploch vzrůst o několik desítek tisíc tun. Dnes to na zahájení podzimní etapy celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.
Tlumačov – Pouze na jeden večer přepustili fotbalisté Tlumačova první příčku v tabulce I. A třídy Horní Bříze. V neděli si coby nováčci soutěže vzali vedoucí postavení po výhře nad Křimicemi zpět.
Břestek – Jak jde k sobě kysané zelí, šústání kukuřice, Břestek a podzim? Velice jednoduše. V sobotu si tu už potřinácté připomenuli dávnou tradici šlapání zelí, které bylo oblíbené již v dobách antiky a své postavení si udrželo až do současnosti. Dříve běžnou činnost patřící k podzimu, dnes už jen obdivovanou raritu, letos ještě po několika letech obohacenou o odstraňováním listů (šustí) z kukuřičných klasů, takzvané šústání turkyně, udržuje v Břestku Spolek pro udržení tradic (SUT).
Zlínský kraj - Nakoupit regionální výrobky nebo se podívat na ukončení jezdecké sezony budete moci na Zlínsku už tento víkend. Pestrou nabídku mají i ostatní regiony.