Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Viktor Hořínek vede svou restauraci už šestnáct let.

Správně načepované pivo je v restauraci U Hořínků základ

/DENÍK PŘEDSTAVUJE, FOTOGALERIE/ Na dolním konci ulice Pekařská sídlí v jednom z domů nenápadná restaurace, jenž nese název U Hořínků. Zdání ale klame – funguje tady už šestnáct let a za tu dobu si u svých hostů vybudovala silné povědomí.

Tradiční setkání harmonikářů v Letohradu - Orlici.

Orlovnou zněla lidovka. Publiku zahrálo devětadvacet harmonikářů

Letohrad - Jednou z posledních akcí roku v Letohradu je tradiční a především mezi seniory oblíbená přehlídka harmonikářů. Stejně jako loni i letos počet přihlášených přesáhl dvacítku, na jevišti se jich ve zhruba desetiminutových blocích vystřídalo hned devětadvacet.

SK Bosnia Online EU Teplice

Bosnia po špatném startu své cíle nevzdává

Teplice – Ve futsalovém krajském přeboru jsou v sezoně 2016/2017 tři celky z Teplicka – Team Proboštov, Bouráci Teplice a SK Bosnia Online EU Teplice. Po deseti odehraných kolech je na tom nejlépe Proboštov, kterému patří čtvrtá příčka. Bouráci jsou šestí, Bosnia sedmá. Není bez zajímavosti, že právě její vedení už před začátkem sezony neskrývalo své velké ambice.

Milovníci jídla si užívali 
na Gastronomických dnech.

Milovníci jídla si užívali na Gastronomických dnech

Pec pod Sněžkou - Třetí adventní víkend patřil v hotelu Horizont Gastronomickým dnům. Jejich vrcholem se stal sobotní večer. Účastníci, kterých přišlo zhruba padesát, mohli ochutnat hned několik pokrmů najednou a také se o nich něco dozvědět.

V areálu bývalé školy ve Vápenicích si návštěvníci pochutnávali na patnácti tradičních specialitách z oblasti Kopanic.

Ve Vápenicích se ochutnával i starý recept na povidlovou omáčku

Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.

Stovky lidí se ve Velkých Bílovicích zúčastnily akce, při níž soutěžní týmy zápolily v klání o nejlepší zelňačku.

Vládci velkobílovických zelňaček 2016: titul si vyvařili hasiči

Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Zatímco při pohledu z dálky halí okraje Velkých Bílovic mlžný opar, centrem letí kouř z desítek rozpálených kotlů. Nespočet zaparkovaných aut, dopravní omezení a chvílemi tlačenice pro otrlé značí, že ve městě jde o jeden z vrcholů společenského kalendáře.

Ilustrační foto

Další bistro v Příbrami platí pokutu za hygienu

Příbram - Při nákupech často lidé uvítají možnost rychlého občerstvení v asijských bistrech. Při nahlédnutí do „zákulisí" by ale i toho nejotrlejšího strávníka zřejmě přešla chuť, jak v uplynulých dnech zjistili kontroloři z krajské hygienické stanice u obou asijských bister v Obchodním centru Stavus na Zdaboři v Příbrami.

Zpracovávání kysaného zelí tradičním šlapáním v Hamé v Kunovicích.

Kysané zelí vyrábí jako před devadesáti lety. Našlapou ho tisíc tun

Kunovice /ANKETA/ – Přes devadesát let je v kunovickém závodě Hamé zvykem vyrábět kysané zelí za pomocí tradičního šlapání. Ani letošek tak nebyl výjimkou a šlapací čety se v úterý 22. listopadu vrhly už na druhou várku oblíbené české pochoutky. Zákazníci přitom od společnosti Hamé nakoupí až tisíc tun zelí ročně, přičemž část distribuce míří také do Anglie či Kanady.

Zlatý fedcupový tým. Zleva Barbora Strýcová, Petra Kvitová, Karolína Plíšková a kapitán Petr Pála.

Oslavy titulu? Byly klidné, ujišťovaly tenistky. Doma dostaly kachnu

Praha - Klidné oslavy si užily české fedcupové šampionky ještě ve Štrasburku po nedělní výhře ve finále nad francouzskými tenistkami. Dnes se trojice Karolína Plíšková, Petra Kvitová a Barbora Strýcová přesunula leteckým speciálem do Prahy a v areálu tenisové Sparty ve Stromovce dostala k obědu kachnu se zelím.

Svatomartinská sobota v Hotelu Zvíkov.

OBRAZEM: Svatomartinská sobota navodila příjemnou atmosféru

Zvíkovské Podhradí - Svatomartinská sobota v Hotelu Zvíkov nabídla nejen kulinářské lahůdky, kterým vévodila svatomartinská husa s červeným zelím a variací knedlíků, a svatomartinské víno, ale také vernisáž mezinárodní výstavy obrazů a soch.

Zatímco svatý Martin povolil otevřít Svatomartinské víno 2016 a mladá vína v pátek jedenáct minut po jedenácté hodině dopolední, v Penzionu Pod Starýma Horama je odšpuntovali a jejich první doušky milovníci vína ochutnali až po hodině devatenácté.

Mladá vína otevřeli v Boršicích bez kněžského požehnání

Boršice – Zatímco svatý Martin povolil otevřít Svatomartinské víno 2016 a mladá vína v pátek jedenáct minut po jedenácté hodině dopolední, v Penzionu Pod Starýma Horama je odšpuntovali a jejich první doušky milovníci vína ochutnali až po hodině devatenácté.

V Hulíně se konaly první svatomartinské hody. Nechyběl Martin ani mladé víno.

Martin letos na Kroměřížsko sníh nepřivezl, víno ale ano

Kroměřížsko – Cimbálovka, husa se zelím, svatomartinské víno a vystoupení kapely Fleret provázely v pátek v regionu oslavy svatého Martina. Například na náměstí Míru v Hulíně pak nechyběl ani samotný oslavenec na bílém koni.

Ilustrační foto.

Panský dům zve na Svatomartinské hody

Chotěboř – Zkušený kuchařský tým vyhlášené restaurace Panský dům v Chotěboř, která je držitelem titulu Hospůdka roku, má v těchto dnech opravdu napilno. Připravuje totiž bohaté Svatomartinské menu.

Svatomartinská husa.

Svatomartinská vína a husu vystřídají ve Velkých Karlovicích lanýže

Velké Karlovice - Zatímco děti 11. listopadu netrpělivě vzhlížejí k obloze, jestli už přijíždí Martin na bílém koni, milovníci vína se na tento den těší z jiného důvodu - otevírají se láhve mladého Svatomartinského vína. Kuchaři se navíc předhánějí v lákavé nabídce husích specialit, která degustaci vín skvěle podtrhují.

Degustace vín v gotickém hradu.

Mladá vína budou v hradu

Litoměřice - Letošní degustace Svatomartinských a mladých vín v Hradu Litoměřice slibuje 11. 11. opět nevšední zážitek. Prezentovat zde bude své produkty hned jedenáct vinařství sedm českých a čtyři moravská, přičemž řada vinařů již přislíbila osobní účast.

Řezník Antonín Dudešek připravuje pochoutky na obecní zabijačce
ve Světlé Hoře každý rok.

Na obecní zabijačce

Uspořádat obecní zabíjačku napadlo před léty kohosi z občanského sdružení Světelská pohoda ve Světlé Hoře. Nezůstalo jenom u nápadu, a tak si všichni zájemci mohli letos vychutnat atmosféru pravé nefalšované venkovské zabíjačky už poosmé.

Liberecká teplárna.

Hrozí soud: I přes slib odmítá Liberec vložit do teplárny svůj majetek

Liberec - Nechci slevu zadarmo slavná věta profesora Zelí z povídky Šimka a Grossmana by klidně mohla pasovat na situaci kolem snižování ceny tepla v Liberci na konci loňského roku. Město tehdy dohodlo s teplárnou, že její zákazníci dostanou slevu, aby se zabránilo jejich odlivu. Kdo s teplárnou uzavřel smlouvu na následujících pět let, dostal slevu 14,5 %, kdo pouze na rok, má slevu 3 %.

Svatomartinská husa v Masných krámech.

Gurmánům poradí, kam na husu

České Budějovice - Třicet českobudějovických restaurací se zapojilo do projektu Svatomartinské Budějovice. Jeho cílem je poradit milovníkům tradiční martinské husy nebo svatomartinského vína, kam se v krajském městě na oblíbené dobroty vypravit.

PROJEKT Šéfkuchaři vaří Klasu navštívil i Karlovy Vary.

Kvalitní a především dobře uvařené jídlo lidé ocení

Karlovy Vary - Naučit lidi vyhledávat restaurace, kde dostanou, byť za trochu víc peněz, dobře připravené jídlo z kvalitních domácích surovin, znamená v první řadě naučit restaurace a kuchaře taková jídla připravovat. Právě na to je zaměřený projekt Šéfkuchaři vaří Klasu, který se po úspěšných akcích v Táboře a Zlíně představil i v Karlových Varech.

Hromadné šlapání (zelí) v Mlékojedech.

Mezi šlapkami vyčníval jeden pedál, zelí si všichni spravedlivě rozdělili

Mlékojedy /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Netradiční činnost si v Mlékojedech na Mělnicku vyzkoušeli milovníci kysaného zelí, kteří se rozhodli, že si letos na Vánoce tuto pochoutku vyrobí vlastnoručně. A také vlastnonožně. 
V areálu místního pivovaru se totiž hromadně šlapalo zelí, které si však příchozí museli nejdřív sami nakrouhat do připravených kádí.

Šlapání zelí na Lesné.

Zelí, samé zelí!

Lesná - Na horské Lesné ušlapali skoro tunu zelí. Návštěvníci vše skoupili.

Šlapání zelí.

OBRAZEM: V Lesné se opět šlapalo zelí

Lesná – Krušnohorské středisko Lesná opět hostilo populární Šlapání zelí, které je již tradičně spojeno s vepřovými hody a Krušnohorskými hudebními slavnostmi. Stejně jako v minulosti i tentokrát podnik věnovaný tradiční košťálové zelenině přilákal množství návštěvníků z obou stran hranice.

Ilustrační foto

V létě vláha pomohla, na podzim škodí

Region - Počasí v létě hrálo zemědělcům do karet. Letošní úroda některých plodin převyšuje až o desítky procent tu minulou, která byla poznamenaná extrémním suchem. Přestože „mokřejší" léto plodinám přálo, podzim by zemědělci uvítali sušší. Časté přeháňky jim sklizeň ztěžují.

Ilustrační foto

Zelináři po loňském propadu očekávají letos vyšší úrodu

Olomouc - Tuzemská produkce zeleniny by po loňském propadu měla letos díky příznivému počasí a rozšíření pěstebních ploch vzrůst o několik desítek tisíc tun. Dnes to na zahájení podzimní etapy celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Válec Tlumačov! Nováček soutěže Start Tlumačov válí a vede tabulku I. A třídy. Po výhře nad Křimicemi pózují Michal Frček a Radek Šindelář.

Tlumačov porazil Křimice a dál vede tabulku

Tlumačov – Pouze na jeden večer přepustili fotbalisté Tlumačova první příčku v tabulce I. A třídy Horní Bříze. V neděli si coby nováčci soutěže vzali vedoucí postavení po výhře nad Křimicemi zpět.

Už potřinácté si v Břestku připomenuli dávnou tradici šlapání zelí.

V Břestku dodržují staré zvyky. Šlapou zelí, šústají kukuřici

Břestek – Jak jde k sobě kysané zelí, šústání kukuřice, Břestek a podzim? Velice jednoduše. V sobotu si tu už potřinácté připomenuli dávnou tradici šlapání zelí, které bylo oblíbené již v dobách antiky a své postavení si udrželo až do současnosti. Dříve běžnou činnost patřící k podzimu, dnes už jen obdivovanou raritu, letos ještě po několika letech obohacenou o odstraňováním listů (šustí) z kukuřičných klasů, takzvané šústání turkyně, udržuje v Břestku Spolek pro udržení tradic (SUT).