Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Poslední květnový víkend patřil v Kroměříži dobrému jídlu. Konal se zde již šestý ročník Moravi Food Festivalu. Letošním tématem bylo zelí.

Moravia Food Festival už po šesté v Kroměříži

Kroměříž - Ústřice, maso všech druhů, šneci i brouci. Poslední květnový víkend patřil v Kroměříži dobrému jídlu. 
V areálu hotelu Octárna se konal již šestý ročník gastronomického festivalu Moravia Food Festival.

Ve zlínské zoo oslavili kulaté narozeniny jejich nejmladší slonice.

Nejmladší zlínská slonice Ulu slavila dvacetiny. Dostala i dort z pamlsků

Zlín – „Všechno nejlepšííí," nese se v sobotu po poledni ze zlínské zoologické zahrady. Do třinácté hodiny zbývá už jen pár minut, když ve sloním pavilonu a u toho venkovního se kupí davy lidí: od dětí přes dospělé až po seniory. Všichni nedočkavě vyhlížejí okamžik, kdy začne pravá sloní oslava. Nejmladší ze tří slonic, Ulu, má totiž narozeniny – slaví dvacetiny.

Ilustrační foto.

Po vodě prahne také zelenina

Dobrá Voda – Zdejší zemědělské družstvo je vyhlášeným producentem kysaného Dobrovodského zelí. I prodej této lahůdky může ohrozit další „suchý" rok, který nám předpovídají meteorologové.

Festival folklórních souborů v Lovosicích, rok 2015.

Víkendový festival folklórních souborů v Lovosicích

V sobotu 14. května 2016 se od 12 do 17 hodin na Václavském náměstí v Lovosicích uskuteční již 6. ročník festivalu folklórních souborů, jehož pořadateli jsou Svaz Maďarů žijících v českých zemích a kulturní středisko Lovoš Lovosice.

Festival folklórních souborů v Lovosicích, rok 2015.

V Lovosicích bude Festival folklórních souborů

Lovosice - V sobotu 14. května 2016 se na Václavském náměstí v Lovosicích uskuteční již 6. ročník festivalu folklórních souborů, jehož pořadateli jsou Svaz Maďarů žijících v českých zemích a kulturní středisko Lovoš Lovosice.

Ilustrační foto

Šanda vyhrál oběd u trenéra

Vlašim – Starší i mladší fotbaloví dorostenci Vlašimi si dvojciferně zastříleli do sítí poslední Kutné Hory.

Uherskohradišťská nemocnice zavádí na všech svých odděleních nadstandardní stravu.

Uherskohradišťská nemocnice zavádí nadstandardní stravu

Uherské Hradiště – Maso nevýrazné chuti s univerzální hnědou omáčkou třikrát týdně. Podobné předsudky, které dříve bývaly po dlouhá léta spojovány se stravováním ve školách či nemocnicích, v těchto dnech zcela nabourává Uherskohradišťská nemocnice.

Tomáš Jankovský se selaty bachyně Pepiny.

Pepina se k nadlesnímu dostala po výletu do města. Kolegové mu říkají dědo

Hradec Králové - Se šípkovou, nebo se zelím? Známé dilema, které nad divočákem řeší myslivci v Menzelově snímku Slavnosti sněženek. Podobná kulinářská vidina však určitě nikdy nepřišla na mysl nadlesnímu hradeckých Městských lesů Tomáši Jankovskému, který se už čtyři roky spolu s manželkou stará o bachyňku Pepinu.

Tomáš Jankovský se selaty bachyně Pepiny.

Pepina se k nadlesnímu dostala po výletu do města. Kolegové mu říkají dědo

Hradec Králové - Se šípkovou, nebo se zelím? Známé dilema, které nad divočákem řeší myslivci v Menzelově snímku Slavnosti sněženek. Podobná kulinářská vidina však určitě nikdy nepřišla na mysl nadlesnímu hradeckých Městských lesů Tomáši Jankovskému, který se už čtyři roky spolu s manželkou stará o bachyňku Pepinu.

Ilustrační foto.

Nejlepší šípkovou omáčku vaří v Chocni

Hradec Králové, Choceň – Žáci Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň bodovali na národní soutěži kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec. Hodnotitelům chutnaly jejich buchty a především šípková omáčka.

Zelený čtvrtek v katedrále sv. Štěpána

Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista

Praha – Dnes je Zelený čtvrtek, kdy si křesťané připomínají Kristovu poslední večeři s apoštoly. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Má to připomínat Kristovu pokoru. Podle letošního rozhodnutí papeže Františka by se nově obřad mytí nohou mohl týkat i žen.

Zelené velikonoční pivo. Ilustrační foto

Zelené pivo už na Zelený čtvrtek nesmí chybět

Novoměstsko – Zelený čtvrtek znamenal kdysi začátek přísného půstu. Jedly se především zelené pokrmy, které měly zaručit zdraví po celý rok – špenát, zelí nebo hrách. Novodobé Velikonoce s sebou ovšem přináší i nové tradice. Jedna z nich se váže právě k Zelenému čtvrtku.

Kroměřížský minipivovar Černý Orel nabídne na Zelený čtvrtek zájemcům už tradičně zelenou várku piva.

Tradice je tradice, v Kroměříži vaří zelenou várku piva

Kroměřížsko – Zelený čtvrtek jako předzvěst Velikonočních svátků slaví věřící křesťané: nepřipomínají si ho ale zdaleka jen oni. Také na Kroměřížsku totiž k tomuto dni podle tradice neodmyslitelně patří třeba zelené jídlo, zejména pak zdravá zelenina. Přímo v Kroměříži pak nebude chybět ani zelené pivo.

Bílá ovarová česnečka, andělská zelňačka nebo slovenská houbová. V Doubravici v sobotu pořádali soutěž o nejlepší polévku.

Lidé baštili v Doubravici polévky. Vybírali tu nejchutnější

Doubravice nad Svitavou /REPORTÁŽ/ – Milovníky dobrého jídla, kteří v sobotu odpoledne míří do kulturního domu v Doubravici nad Svitavou, omámí již u dveří vůně mistrovsky připravených polévek. A že si je z čeho vybírat. V hrncích bublá italská minestrone, fazolová s klobásou nebo valašská kyselica od rybníčku. Jen jedna se ale stane tou nejlepší. Baštit a hodnotit je budou návštěvníci.

Ilustrační foto.

Tipy pro krásnou zahradu

Na jaře je dobré udělat spoustu věcí, které když nepodceníte, dočkáte se odměny v podobě rozkvetlých záhonů a bohaté sklizně.

Přehlídka rolád v Lukovečku

Mňam! Takto vypadá přehlídka rolád v Lukovečku

Lukoveček – Na roládách všelijakých chutí, až se sliny sbíhaly, si pochutnávali uplynulou sobotu v Lukovečku. Už podeváté se tam totiž konala ukázka domácí kuchyně, přičemž letos volba padla právě na rolády.

Čokoládový festival v Brně. Do Campus Square lákají na rozmanité lahůdky, recepty i vaření s čokoládou.

OBRAZEM: Čokoládové zelí s kachnou? Festival nabízí netradiční recepty

Brno – Návštěvníci Čokoládového festivalu mohou v Brně ochutnat čokoládové pivo, gyros z čokolády nebo třeba specialitu kachnu s čokoládovým zelím. Akci zahájili ve čtvrtek v Campus Square a účastníci festivalu se mohou až do soboty podívat i na půlmetrové čokoládové vejce či lákavý dort vytvořený z bonbonů. Nápadité recepty pak kuchaři předvádí přímo před zraky diváků, kteří mohou dobroty okusit. 

Třiatřicet slivovic, sedmnáct pálenek z dalšího ovoce. Porota vybírala v rychtářovském kulturním domě nejlepší vzorek uplynulé sezony.

Slivovice? Směs ovoce může být lepší, tvrdí degustátor

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Už v polovině léta hlásili sadaři slušnou úrodu, pálenice pak v srpnu zájem o dvě třetiny větší, než bývalo v předchozích letech obvyklé. A tak ani není divu, že se letos v rychtářovském kulturním domě sešlo na pátém ročníku koštu poněkud víc vzorků než třeba loni.

Ilustrační foto.

Víkend láká na košt pálenek, kvetoucí kamélie nebo noc pod širákem

Blanensko, Vyškovsko – Královny zimních květin nebo růže Dálného východu. I tak jsou přezdívány kvetoucí keře kamélií. Bohatě rozkvétají na přelomu února a března a vytvářejí neobyčejnou podívanou. Tu si dopřejí návštěvníci zámku v Rájci-Jestřebí na Blanensku. Květy v tamním skleníku mohou lidé obdivovat už do začátku února. V pátek se přidají i historické prostory zámku, kde začne čtyřiadvacátý ročník výstavy.

Prezident Zeman s doprovodem na obědě v Jilemnici.

OBRAZEM: Prubířský kámen pro kuchaře

Jilemnice - Zkouškou ohněm si doslova prošli studenti Střední školy z Lomnice nad Popelkou, kteří zajišťovali občerstvení pro prezidenta Miloše Zemana v rámci jeho návštěvy Libereckého kraje.

Košt zelí, nakládaných okurek a domácí slivovice v Lačnově na Hornolidečsku

V Lačnově okoštovali zelí, okurky i slivovici

Lačnov – Chutí máme na vybranou, zaznělo kdysi ve známé české pohádce. Obdobný příběh zažívali v sobotu také lidé v Lačnově. V místním společenském sále se konala ochutnávka hned tří valašských specialit. Místní se přišli pochlubit kysaným zelím, nakládanými okurkami a slivovicí.

Nová mláďata kamerunské kozy v Tyršově sadu.

OBRAZEM: Do zvěřince v Tyršově sadu přibyla kůzlata

Brno – Zvěřinec v Tyršově sadu má nové přírůstky. V parku chovají zvířata již několik let, před třemi dny tam ale přibyla mláďata kamerunské kozy. „Jsou to kluk a holka. I když jsou malá, hned po narození dokážou chodit," řekl tamní správce Tomáš Hájek.

Hotel Černigov v Hradci Králové.

Vůně vepřového se line hradeckým Černigovem

Hradec Králové - V těchto dnech až do středy 24. února se pod vedením šéfkuchaře královéhradeckého hotelu Černigov konají „Vepřové hody", v rámci kterých čekají na návštěvníky hotelu i ubytované hosty staročeské pochoutky.

Masopustní oslavy ve Valdicích.

Masopustní oslavy vyvrcholí 9. února

Jičínsko – Masopustní oslavy letos začaly 6. ledna na svátek Tří králů a vyvrcholí masopustním úterým 9. února. Dříve se od následujícího dne, Popeleční středy, striktně dodržoval tradiční čtyřicetidenní půst, který trval až do Velikonoc.