Kroměříž - Ústřice, maso všech druhů, šneci i brouci. Poslední květnový víkend patřil v Kroměříži dobrému jídlu. V areálu hotelu Octárna se konal již šestý ročník gastronomického festivalu Moravia Food Festival.
Ivančice /REPORTÁŽ/ – Dva dospěli a dvě děti, objednává otec vstupenky pro celou svou rodinu na Slavnosti chřestu v Ivančicích. Stejně jako tisíce dalších lidí vyrazili strávit sobotu na oslavu křehké zeleniny.
Dvůr Králové - Královédvorští házenkáři si na závěr sezony vyzkoušeli hru bez gólmana Babčaníka. Mezi tyčemi jej zastoupil Zelinka a inkasoval 42 branek.
Svádov - Plata sadby zelí jsou v těchto dnech středem pozornosti brigádnic na Zahradě ve Svádově. Zdejší proslulé zelí sázejí do přesně stanoveného sponu.
Zlín – „Všechno nejlepšííí," nese se v sobotu po poledni ze zlínské zoologické zahrady. Do třinácté hodiny zbývá už jen pár minut, když ve sloním pavilonu a u toho venkovního se kupí davy lidí: od dětí přes dospělé až po seniory. Všichni nedočkavě vyhlížejí okamžik, kdy začne pravá sloní oslava. Nejmladší ze tří slonic, Ulu, má totiž narozeniny – slaví dvacetiny.
Dobrá Voda – Zdejší zemědělské družstvo je vyhlášeným producentem kysaného Dobrovodského zelí. I prodej této lahůdky může ohrozit další „suchý" rok, který nám předpovídají meteorologové.
V sobotu 14. května 2016 se od 12 do 17 hodin na Václavském náměstí v Lovosicích uskuteční již 6. ročník festivalu folklórních souborů, jehož pořadateli jsou Svaz Maďarů žijících v českých zemích a kulturní středisko Lovoš Lovosice.
Lovosice - V sobotu 14. května 2016 se na Václavském náměstí v Lovosicích uskuteční již 6. ročník festivalu folklórních souborů, jehož pořadateli jsou Svaz Maďarů žijících v českých zemích a kulturní středisko Lovoš Lovosice.
Uherské Hradiště – Maso nevýrazné chuti s univerzální hnědou omáčkou třikrát týdně. Podobné předsudky, které dříve bývaly po dlouhá léta spojovány se stravováním ve školách či nemocnicích, v těchto dnech zcela nabourává Uherskohradišťská nemocnice.
Vsetín, Valašsko /ROZHOVOR/ – Lidé na Valašsku se vždycky řídili několika základními a jednoduchými pravidly. Mluvili pravdu, nehaněli jeden druhého, a co si mezi sebou domluvili a rukoudáním stvrdili, to také platilo.
Vacenovice /FOTOGALERIE/ – Na pondělní velký svátek pěstitelů zeleniny se v neděli ve velkém připravili ve vacenovickém muzeu. Uspořádali totiž akci plnou nakládaných okurek a cimbálové muziky Na Marka zasaď oharka! Letos mohli hosté ochutnat třiašedesát vzorků zavařených okurek.
Hradec Králové - Se šípkovou, nebo se zelím? Známé dilema, které nad divočákem řeší myslivci v Menzelově snímku Slavnosti sněženek. Podobná kulinářská vidina však určitě nikdy nepřišla na mysl nadlesnímu hradeckých Městských lesů Tomáši Jankovskému, který se už čtyři roky spolu s manželkou stará o bachyňku Pepinu.
Hradec Králové - Se šípkovou, nebo se zelím? Známé dilema, které nad divočákem řeší myslivci v Menzelově snímku Slavnosti sněženek. Podobná kulinářská vidina však určitě nikdy nepřišla na mysl nadlesnímu hradeckých Městských lesů Tomáši Jankovskému, který se už čtyři roky spolu s manželkou stará o bachyňku Pepinu.
Hradec Králové, Choceň – Žáci Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň bodovali na národní soutěži kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec. Hodnotitelům chutnaly jejich buchty a především šípková omáčka.
Bohušovice nad Ohří – Speciální kombajny už se pohybují po polích v okolí Bohušovic a Litoměřic. Přes 25 hektarů s přezimovaným špenátem sklidila v minulých dnech zdejší společnost Agrokomplex Ohře.
Sedlčany - Sedlčanská 2. ZŠ Propojení hostila ve čtvrtek 7. a v pátek 8. dubna zástupce deseti škol z Čech a Moravy, které spolupracují na projektu Pomáháme školám k úspěchu.
Hrubčice – Obrovské gratulace, květiny a dary putovaly v pátek do Hrubčic, kde oslavila své magické jubileum Božena Stužková. Vitální dáma se narodila přesně před sto lety v nedalekém Bedihošti a nyní žije se svou dcerou v rodinném domě v Hrubčicích.
Praha – Dnes je Zelený čtvrtek, kdy si křesťané připomínají Kristovu poslední večeři s apoštoly. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Má to připomínat Kristovu pokoru. Podle letošního rozhodnutí papeže Františka by se nově obřad mytí nohou mohl týkat i žen.
Novoměstsko – Zelený čtvrtek znamenal kdysi začátek přísného půstu. Jedly se především zelené pokrmy, které měly zaručit zdraví po celý rok – špenát, zelí nebo hrách. Novodobé Velikonoce s sebou ovšem přináší i nové tradice. Jedna z nich se váže právě k Zelenému čtvrtku.
Kroměřížsko – Zelený čtvrtek jako předzvěst Velikonočních svátků slaví věřící křesťané: nepřipomínají si ho ale zdaleka jen oni. Také na Kroměřížsku totiž k tomuto dni podle tradice neodmyslitelně patří třeba zelené jídlo, zejména pak zdravá zelenina. Přímo v Kroměříži pak nebude chybět ani zelené pivo.
Doubravice nad Svitavou /REPORTÁŽ/ – Milovníky dobrého jídla, kteří v sobotu odpoledne míří do kulturního domu v Doubravici nad Svitavou, omámí již u dveří vůně mistrovsky připravených polévek. A že si je z čeho vybírat. V hrncích bublá italská minestrone, fazolová s klobásou nebo valašská kyselica od rybníčku. Jen jedna se ale stane tou nejlepší. Baštit a hodnotit je budou návštěvníci.
Holýšov, Bodenmais - Provozovatel restaurace v Německu srovnává podnikání v Česku a za hranicemi příznivější podmínky, ale i nutnost mít vše v pořádku.
Hluchov – Vůně zvěřinových specialit se příští týden ponese z hluchovské restaurace Na sépce do širokého okolí. Od středy tam totiž zahájí tradiční zvěřinové hody, plné klasických jídel i výjimečných specialit.
Lukoveček – Na roládách všelijakých chutí, až se sliny sbíhaly, si pochutnávali uplynulou sobotu v Lukovečku. Už podeváté se tam totiž konala ukázka domácí kuchyně, přičemž letos volba padla právě na rolády.
Brno – Návštěvníci Čokoládového festivalu mohou v Brně ochutnat čokoládové pivo, gyros z čokolády nebo třeba specialitu kachnu s čokoládovým zelím. Akci zahájili ve čtvrtek v Campus Square a účastníci festivalu se mohou až do soboty podívat i na půlmetrové čokoládové vejce či lákavý dort vytvořený z bonbonů. Nápadité recepty pak kuchaři předvádí přímo před zraky diváků, kteří mohou dobroty okusit.
Litvínov – Podle kalendáře je sice ještě dva týdny čas, ale v Litvínově tak dlouho čekat nebudou. Už dnes tam odstartuje program městských Velikonoc. Nejnabitější co do počtu akcí bude sobota.
Vyškov /REPORTÁŽ/ – Už v polovině léta hlásili sadaři slušnou úrodu, pálenice pak v srpnu zájem o dvě třetiny větší, než bývalo v předchozích letech obvyklé. A tak ani není divu, že se letos v rychtářovském kulturním domě sešlo na pátém ročníku koštu poněkud víc vzorků než třeba loni.
Region - Hudební zážitek mohou mít hned na několika místech o víkendu lidé ve Zlínském kraji. Zpívat a hrát se bude v Halenkovicích, v Brodě i ve Vsetíně. Nabídku doplňují další akce vybírejte z tipů Deníku.
Blanensko, Vyškovsko – Královny zimních květin nebo růže Dálného východu. I tak jsou přezdívány kvetoucí keře kamélií. Bohatě rozkvétají na přelomu února a března a vytvářejí neobyčejnou podívanou. Tu si dopřejí návštěvníci zámku v Rájci-Jestřebí na Blanensku. Květy v tamním skleníku mohou lidé obdivovat už do začátku února. V pátek se přidají i historické prostory zámku, kde začne čtyřiadvacátý ročník výstavy.
Slovácko - Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí na tento víkend. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.
Jilemnice - Zkouškou ohněm si doslova prošli studenti Střední školy z Lomnice nad Popelkou, kteří zajišťovali občerstvení pro prezidenta Miloše Zemana v rámci jeho návštěvy Libereckého kraje.
Lačnov – Chutí máme na vybranou, zaznělo kdysi ve známé české pohádce. Obdobný příběh zažívali v sobotu také lidé v Lačnově. V místním společenském sále se konala ochutnávka hned tří valašských specialit. Místní se přišli pochlubit kysaným zelím, nakládanými okurkami a slivovicí.
Brno – Zvěřinec v Tyršově sadu má nové přírůstky. V parku chovají zvířata již několik let, před třemi dny tam ale přibyla mláďata kamerunské kozy. „Jsou to kluk a holka. I když jsou malá, hned po narození dokážou chodit," řekl tamní správce Tomáš Hájek.
Božejov – Před pěti lety se v hospodě pohádali tři chlapi o to, kdo připravil lepší domácí kysané zelí. Nemohli se domluvit, a tak vznikl první ročník Božejovského zelokoštu.
Blatnička – Najlepší kysané zelé na Slovácku. Takovou poctu si zasloužil vítěz sobotního koštu v Blatničce Pavel Hála z Veselí nad Moravou. Zelař ovšem titul neoslavuje poprvé. Uspěl již v minulých letech.
Hradec Králové - V těchto dnech až do středy 24. února se pod vedením šéfkuchaře královéhradeckého hotelu Černigov konají „Vepřové hody", v rámci kterých čekají na návštěvníky hotelu i ubytované hosty staročeské pochoutky.
Slovácko - Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí na tento víkend. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.
Příbram - Naložené domácí zelí dospělo ke svému vrcholu. O tom nejlepším opět rozhodla soutěž Březohorské zelí 2016, která se konala v sobotu v Jihočeské restauraci v Příbrami.
Jičínsko – Masopustní oslavy letos začaly 6. ledna na svátek Tří králů a vyvrcholí masopustním úterým 9. února. Dříve se od následujícího dne, Popeleční středy, striktně dodržoval tradiční čtyřicetidenní půst, který trval až do Velikonoc.