Přestože se v posledních dnech ochladilo a dorazily na naše území konečně i dešťové přeháňky, problémy spojené s letošním dvacetiletým suchem stále přetrvávají. Jeho hlavní příčinou byla podle hydrologů už loňská suchá zima, celoroční podprůměrné srážky i letní tropické teploty.
Jižní Morava /GRAF/ – Jak nejlépe oslavit jedenáctého listopadu svátek svatého Martina? Podle tradice husou s knedlíkem a zelím, na zapití pak sklenkou Svatomartinského vína.
Roudné - Zaměstnanci krouhárny v Roudném na Českobudějovicku mají teď napilno krouhají a nakládají zelí. Mnozí Jihočeši jsou zvyklí si odtud vozit pouze krouhanku a doma pak nakládat tradiční kyselou dobrotu do soudků.
Praha - O Češích se často říká, že dávají přednost na nešvary „nadávat po hospodách", než aktivně přispět k jejich nápravě. Tento předsudek už čtvrtým rokem bourá projekt 72 hodin, do kterého se letos zapojily stovky organizací a desítky tisíc lidí po celé České republice.
Otice (Opavsko) - V Moravskoslezském kraji je nedostatek hlávkového zelí. Vinou extrémního letního sucha výnosy poklesly až o 90 procent. Krouhanky, v těchto dnech se začala prodávat, bude proto velmi málo. Navíc její cena vzrostla o polovinu. Takové zprávy hlásí dva největší producenti zelí v regionu - akciová společnost ZP Otice, která je zároveň největším výrobcem kysaného zelí v Česku, a zemědělské družstvo v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.
Nová Paka – Sladké nebo slané? Polévku nebo salát, bramborák, těstovinový salát se zelím, škubanec, tenké placky s povidly nebo brambory zapékané se žampiony?
Praha - Do 600 dobrovolnických projektů se v příštích 72 hodinách zapojí více než 28.000 lidí po celém Česku. Práci dnes dopoledne zahájili vysazováním květin do záhonu v dolní části Václavského náměstí v Praze. Rostlin okrasného zelí a chryzantém bylo symbolicky 72, vysvětlil Ondřej Šejtka z České rady dětí a mládeže.
Holovousy – Třináctka nemusí být vždy šťastná či nešťastná, někdy totiž může být i lahodně chutná. Nevěříte? Pokud ne, tak se o tom přijďte přesvědčit tuto sobotu do Holovous, kde na návštěvníky čeká již třináctý ročník Slavností holovouských malináčů.
Tupesy - Ochutnávka domácích sirupů, vína, moštů, burčáků, kořalek, marmelád, zeleniny, paštik, klobásek, chleba a jiných tradičních domácích pochutin, křest zbrusu nové knihy Z historie Tupesy III, vystoupení pěveckých sborů a soutěž O nejlepší šlapačku zelí. To byl v pondělí odpoledne v Tupesích tradiční Svatováclavský den s přehlídkou domácích specialit.
Rokycany - Kombinace knedlíků s jahodami a šlehačkou se objevila v závěru minulého týdne v jídelníčku gymnázia. Někteří studenti ale nebyli pokrmem nadšení.
Praha - Zelinářská unie Čech a Moravy zvýšila odhad propadu tržeb kvůli letošnímu suchu. Proti běžnému roku tržby klesnou o 800 milionů korun, řekl dnes předseda unie Jaroslav Zeman. Největší škody jsou podle něj u cibule, květáku a zelí, částečně u papriky a rajčat. Postižená je i kořenová zelenina, jako mrkev či celer. Výkupní ceny, které by běžně sezónně klesly, proto zůstávají stejné. To bude mít dopad na ceny v obchodech, například Hamé již uvedlo, že zdraží své výrobky ze zelí o třetinu.
Plumlov – Milovníci vína a burčáku se o víkendu sjeli do Plumlova. Na místním zámku se pořádala už tradiční slavnost vína. Nechyběly ani stánky s občerstvením a živá hudba v podobě Spirituál kvintetu. Jak ale prozradil kastelán zámku Pavel Zástěra, oproti minulým rokům se však přeci jen několik věcí výrazně změnilo.
Skanzen Veselý kopec na Chrudimsku chystá na první říjnovou sobotu bramborové hody. Vycházejí z tradičních receptů, podle nichž lidé v minulosti na vesnicích vařili. Dnes to řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.
Slavkov u Brna /REPORTÁŽ/ – Čím víc, tím líp! Takového hesla se zarputile drží děti, které v sobotu dopoledne dorazily do zámecké zahrady ve Slavkově u Brna. Alespoň soudě podle jejich soustředěných výrazů a rukou upatlaných od hlíny. Čím hezčí chtějí mít dortík, tím víc hlínu mačkají, válejí a opatrně tvarují. Nikomu to však nevadí, rodiče se baví a v zahradě vládne uvolněná atmosféra: koná se Václavský jarmark spojený s ochutnávkou burčáků.
Mutěnice - Téměř čtyři tisíce kilometrů napříč USA ujel Radek Skočík z Mutěnic společně se dvěma Slováky na klenotech socialistické éry pionýrech. Legendární americkou cestu Route 66 zdolali zhruba za měsíc jen se základním vybavením. Vrátili se teprve nedávno. „Američané na nás zírali. Nic tak slabého tam snad ani nejezdí, možná kromě invalidního vozíku," směje se čtyřiatřicetiletý dispečer.
/FOTOGALERIE/ Letošní sezona byla na sklizeň zelí takřka katastrofická. Přesto se obec i zemědělský podnik snažily, aby návštěvníkům tradiční otické akce zelí nescházelo.
Rožnov pod Radhoštěm – Jak se Valaši kdysi připravovali na zimu, ukázali o víkendu v rožnovském Valašském muzeu v přírodě. Děvečky na poli vykopávaly brambory, hospodáři zase před zimou opravili prasklou šindel na střeše.Podzimní atmosféra přilákala do skanzenu návštěvníky z širokého okolí.
Roudné (Českobudějovicko) - V Zemědělském podniku Malše Roudné na Českobudějovicku začala sklizeň zelí. Pěstitelé stále doufají, že pozdní odrůdy po tropickém létě a po deštích v uplynulých dnech ještě dorostou, se sklizní proto nespěchají. Teprve koncem měsíce krouhárna zahájí šestidenní provoz, řekl dnes předseda dozorčí rady podniku Eduard Šebenda.
Litoměřice - Až do pozdního večera panoval ve všech pavilonech a exteriérech zdejšího výstaviště čilý ruch. Na 400 vystavovatelů nebo tvůrců jejich expozic šturmovalo s jejich přípravou. Děje se tak pravidelně každý rok, nakonec se dílo podaří včas dokončit. Návštěvníci to nepoznají ani při dnešním zahájení veletrhu.
/POZVÁNKA/ Sobota 12. září bude v Oticích ve znamení zelí. To je ostatně pro obec typické. Uskuteční se již páté Otické zelné slavnosti plné výborného jídla a dobré zábavy.
Okna - Po žních a sklizni chmele čeká zemědělce na Litoměřicku sklizeň kukuřice, slunečnice, brambor a cukrovky. Větší škálu komodit mají na poli zelináři.
Šanov /REPORTÁŽ/ – Od šanovského fotbalového hřiště je cítit dým. Za zdí oddělující travnatou plochu od sousedního pole hoří pod sedmero kotlíky sedmero ohňů. Trpaslíci tu ovšem nejsou. Místo nich zde pracuje sedm skupin dospělých lidí, kteří se točí kolem baculatých nádob s bublajícím obsahem. Přidávají do nich brambory, kysané zelí či nakrájené špekáčky. „Přines papriku," ozývá se od jednoho z ohňů. A jedna z mála žen, které se účastní 2. Gulášového festivalu v Šanově sype mletou papriku do bublající sedmilitrové lázně s budoucím gulášem. Jinak své kulinářské umění předvádějí v drtivé většině muži.
Šanov – Od šanovského fotbalového hřiště je cítit dým. Za zdí oddělující travnatou plochu od sousedního pole hoří pod sedmero kotlíky sedmero ohňů. Trpaslíci tu ovšem nejsou. Místo nich zde pracuje sedm skupin dospělých lidí, kteří se točí kolem baculatých nádob s bublajícím obsahem. Přidávají do nich brambory, kysané zelí či nakrájené špekáčky.
UVAŘILO SE O TŘETINU více porcí oproti loňsku, přesto se po některých chuťovkách doslova zaprášilo a stánky musely velmi brzy vyvěsit cedule „Guláš už není!".
Drásov – Zhruba za dva týdny končí prázdniny a hospodyňky se pomalu začnou zajímat, jestli letos vůbec bude v Drásově zelí. Bude, když je příroda tak skoupá na vláhu? Dojeli jsme se tam podívat.
Praha /FOTOGALERIE/ - V africkém duchu, za doprovodu bubeníků, v sobotu proběhla oslava dvacátých narozenin samice gorily nížinné Bikiry. Kurátor Vít Lukáš návštěvníkům nejprve představil oslavenkyni a po té celou gorilí rodinu. Gratulanti se také dozvěděli o projektech Zoo Praha na záchranu goril v Africe, s tím jak mohou i oni přispět k záchraně těchto oblíbených lidoopů. Někteří návštěvníci přinesli do zoo své staré mobily, za které společnost Rema dává 10 korun na sbírkové konto Pomáháme jim přežít.
Linec - V Bad Leonfeldenu bude v sobotu od 11 do 16 hodin na náměstí opět „knedlíkový stůl". Kromě podávání knedlíků sladkých, pikantních či klasických se zelím bude hrát místní kapela "Bierbrezn Musi". K vrcholům má patřit prezentace „pytláckého knedle" plněného haší ze zvěřiny a představení nového vegetariánského knedlíku. Proběhne velká tombola s cenami jako pokrytí roční spotřeby knedlíků apod. Téma tohoto jídla budou zpracovávat výtvarně děti „u největšího kreslícího pultu Mühlviertlu" (OÖN). Výnos akce bude věnován podpoře mládeže místního hudebního spolku.
Praha /FOTOGALERIE/ - Pražská zoo, s největším stádem slonů v Česku, se ve středu připojila k Mezinárodnímu dni slonů, který se ve světě slaví od roku 2011. Jeho hlavním cílem je upozornit na stále klesající počty nejtěžších suchozemských savců v přírodě a faktory, které tuto situaci způsobují.
Bolehošť – Již v sobotu 15. srpna provoní tuto obec vaření více jak deseti druhů vepřových, hovězích, zvěřinových či drůbežích gulášů, které přilákají první milovníky od 12 hodin na místním hřišti.
Frýdecko-Místecko - Sucho trvá už několik týdnů, a podle předpovědí ještě dlouho trvat bude. Podle některých zemědělců je nejhorší za posledních několik desítek let.
Babice – Vrcholem gurmánství byl v sobotu odpoledne u babických Daňků první ročník Štrúdlování. Uspořádali jej tam v rámci koštů nejrůznějších dobrot našich babiček členové recesistického sdružení Baňa Babice s Lajblem z Kostelan nad Moravou, jehož členové se podílejí na organizování kulturních akcí v obci. S babickou Baňou udržují dlouholeté družební styky a tak se rozhodli pořádat netradiční akce. Třeba s názvem Baňa a Lajbl vaší a peče.
Olomouc- Suché počasí letos v Česku sníží výnosy zeleniny o třetinu a její tuzemští pěstitelé kvůli tomu přijdou zhruba o 600 milionů korun. Nebývalé sucho poškodilo porosty většiny druhů zeleniny, řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.
Bystřice – „Válím se, tedy první půlku prázdnin jsem se válel doma," odpovídá nám na dotaz, jak tráví letní prázdniny, herec a moderátor Pavel Nový, který vystupoval v sobotu jako první host bystřického setkání.
Bystřice – „Válím se, tedy první půlku prázdnin jsem se válel doma," odpovídá nám na dotaz, jak tráví letní prázdniny, herec a moderátor Pavel Nový, který vystupoval v sobotu jako první host bystřického setkání.
Salaš /FOTOGALERIE/ – Již počtrnácté se uskutečnila na požární nádrži na Salaši, ve vesničce v srdci Chřibů, populární neckyáda pro vodáky i nevodáky, ale také pro pobavení místních i přespolních, populární neckyáda. Důraz byl položen hned při první disciplíně na originálnost plavidel a plavců na nich, neboť i kostýmy hrály při hodnocení velmi podstatnou roli.