Jižní Morava /ANKETA/ – Se šípkovou, nebo se zelím? Milovníci zvěřiny, kteří řeší podobnou otázku jako myslivci při přípravě zastřeleného kance v oblíbeném filmu Slavnosti sněženek, v posledních dnech zpozorněli. Divokou zvěř na jižní Moravě totiž trápí paraziti. Myslivci varují lidi, aby se nepřibližovali ke krmelcům.
Příbram – Neuvěřitelných třiatřicet vzorků zelí různých odstínů, chutí a vůní se v sobotu sešlo při tradiční soutěži Březohorské zelí v Jihočeské restauraci v Příbrami.
Drahotuše – Jako každý rok, i letos se v sobotu 14. února mohli milovníci kysaného zelí zúčastnit soutěže a ochutnávky o nejlepší zelí. Porotci tento rok vybírali z šesti vzorků, které donesli obyvatelé Drahotuš a Hranic.
Batňovice - Nevíte, jak vyřešit otázku, kterou už v roce 1983 položili na jídelní stůl herci z kultovního snímku Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, tedy jestli je kančí lepší se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Pokud stále váháte, tak musíte vyzkoušet obě varianty.
Příbram - Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili v minulém týdnu na Příbramsku nelegálního prodejce hovězího masa. Za nevyhovujících hygienických podmínek skladoval v igelitových taškách téměř 200 kilogramů hovězího masa určeného k prodeji. Sdělil to mluvčí SVS Petr Pejchal.
Příbram – Kysané zelí. Někdo se ušklíbne, jinému zasvítí oči. Rozdíl v oblibě kysané a zdravé pochoutky ale nutně nemusí být překážkou v účasti na tradiční soutěži Březohorské zelí, protože přesvědčit pětičlennou porotu, že právě to vaše je nejlepší, není tak jednoduché. Zelí totiž musí být dobře prokysané, musí mít ten správný křupink, chuť, vůni, vzhled a zkrátka celkový dojem.
Pohořelice /REPORTÁŽ/ – Tři muži se sklánějí nad jednou sklenicí. Čuchají k jejímu obsahu a kroutí obličeje ve výrazu nespokojenosti. Neuspokojuje je ani chuť. Cosi píší do připravených listů a sklenici nechávají odnést. Znamená to špatnou zprávu pro člověka, který se rozhodl s další stovkou lidí změřit síly ve vlastnoruční výrobě kysaného zelí. Je sobota odpoledne a porotci tradičního Pohořelického ZeloFestu jsou nesmlouvaví.
Pohořelice /REPORTÁŽ/ – Tři muži se sklánějí nad jednou sklenicí. Čuchají k jejímu obsahu a kroutí obličeje ve výrazu nespokojenosti. Neuspokojuje je ani chuť. Cosi píší do připravených listů a sklenici nechávají odnést. Znamená to špatnou zprávu pro člověka, který se rozhodl s další stovkou lidí změřit síly ve vlastnoruční výrobě kysaného zelí. Je sobota odpoledne a porotci tradičního Pohořelického ZeloFestu jsou nesmlouvaví.
Víceměřice – Milovníci dobrot si přišli v sobotu ve Víceměřicích na své. V košíkárně Domova u rybníka pořádali místní zahrádkáři již tradiční degustační soutěž. Osmý ročník Zeliády a sedmý ročník Ovocných mlsů nabídl rekordní počet pochoutek.
Vizovice – „Jak se dělá pravá valašská kyselice?" No přece srdcem. Také tam nesmí chybět výborné uzené a klobásky, brambory a hlavně kysané zelí. Jedna z vítězek letošního čtvrtého ročníku, který v pátek zaplnil Dům kultury Vizovice Romana Žambochová, ale dává do své kyselice i tajné ingredience.
Brno /TIP NA VÍKEND/ – Mladé páry i milovníky tradičního kysaného zelí láká víkend v Brně a na Brněnsku. Kdo dává přednost exotice, může debatovat o Nepálu.
Víceměřice – Potěšit chuťové buňky budou moct všichni, kteří zavítají v sobotu do Víceměřic. V košíkárně Domova u rybníka se bude už po osmé konat degustační soutěž s názvem Zeliáda a Ovocné mlsy.
Moskva - Zelí o 163 procent, okurky o 478 procent a rajčata o 338 procent: o tolik podle ruských úřadů zdražily potraviny v některých částech Ruska. Tamní úřady se snaží proti spekulantům ženoucím ceny do závratných výšek bojovat, napsala dnes agentura AFP.
Mikulčice /REPORTÁŽ/ – Sníh se snáší na hlavy a lidé netrpělivě přešlapují v řadě dlouhé více než pět metrů. Odbité dvě hodiny odpoledne ale značí, že nedočkavci, čekající před mikulčickým kulturním domem, se již dočkali. Právě se otevírají vstupní dveře, čtrnáctý ročník koštu pálenek a kysaného zelí právě začíná.
Cetkovice /REPORTÁŽ/ – Část velkého prasete visí v sobotu na háku u kulturního domu v Cetkovicích. Skupina místních mužů jej porcuje. S nožem v ruce se pustil do práce i Josef Čapka. „Jitrnice, jelita a další výrobky jsme chystali už den předem. Z dalšího masa, které jsme koupili a pomleli. Dnes jsme vařili především čerstvé vepřové maso na prodej," popisuje Čapka.
Slovácko – O minibike a zhruba sto padesát dalších cen se budou ucházet návštěvníci motorkářského plesu v Hovoranech. V Hodoníně zazní metal. Čtvrtý lednový víkend lidé mohou využít Hudební metalovou a rockovou nabídku klubu Nautilus. Chuťové pohárky si naplní ovocnými pálenkami třinácti různých kategorií. Motorkáři tělem i duší vyrazí na ples do Hovoran.
Choltice - Přinášíme další soutěž o jedinečné pochutnání v Zámecké restauraci v Cholticích. Po celý týden, od zítřka do neděle, si tam můžete pochutnat na specialitách z českého pašíka.
Zelí. Jídlo, které patří k Valašsku stejně jako třeba housle a cimbál. O zmíněné hudební nástroje strach nemám. S tím zelím je to ale už horší. Mám na mysli především to hňápané.
Vsetín – V pořadí čtrnáctý ročník Ceny Valašska O najlepší hňápané zelé ovládla žena. Hodnotitelé za nejlepší nakládané zelí označili ze sedmnácti vzorků to, které při soutěži představila Ludmila Konvičná ze Vsetína.
Příbram – Čtrnáctý únorový valentýnský večer v Jihočeské restauraci v Příbrami bude patřit všem, kteří fandí doma naloženému zelí. Opět se uskuteční soutěž o to nejlepší. Akce začíná v 17.30 hodin, ale půlkilogramové vzorky je potřeba nosit na místo konání hodinu a půl předem.
Chrudim - V zimním období můžeme velmi dobře využívat ke zdravému vaření suroviny, které máme uskladněné z období podzimu, a to například kořenovou zeleninu, jako je: červená řepa, zelí, kapusta, celer. Nejvhodnější obilovinou pro toto období je pohanka, z luštěnin je to určitě čočka, cizrna i fazole.
Příbramsko - Připravili jsme pro čtenáře Příbramského deníku několik střípků z roku 2014. Pojďme se společně ohlédnout za akcemi, které jsme navštívili a těch, které jsme otiskli. A pěkně od začátku.
Dvůr Králové - Trojice slonů afrických v Zoo Dvůr Králové si v pátek pochutnala na vánoční nadílce, v níž bylo i několik vánočních stromků. Desítky návštěvníků přihlížely, jak se sloni kromě smrčků posilnili jablky, mrkví, zelím, dýněmi a balíkem vojtěšky.
Dvůr Králové - Trojice slonů afrických v Zoo Dvůr Králové si v pátek pochutnala na vánoční nadílce, v níž bylo i několik vánočních stromků. Desítky návštěvníků přihlížely, jak se sloni kromě smrčků posilnili jablky, mrkví, zelím, dýněmi a balíkem vojtěšky.
Dvůr Králové nad Labem /FOTOGALERIE/ – Trojice slonů afrických v Zoo Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku si dnes pochutnala na vánoční nadílce, v níž bylo i několik vánočních stromků. Desítky návštěvníků přihlížely, jak se sloni kromě smrčků posilnili jablky, mrkví, zelím, dýněmi a balíkem vojtěšky.
Svatý Jan – Konec kalendářního roku je pro členy Mysliveckého sdružení Svatý Jan na Sedlčansku spojený s mysliveckým plesem. Pořádají jej v Krásné Hoře a tuto tradiční akci si nenechá ujít kolem 450 lidí. Ten letošní připadá na čtvrtek 25. prosince.
Lužná /FOTOGALERIE/ – Soutěží o nejlepší slivovici, zelí či frgály je na Valašsku celá řada. Dalo by se říci, že prakticky v každé vesnici. „My jsme se ale nechtěli opičit po ostatních dědinách. Proto jsme zkusili, co zatím nikdo neměl.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pro pavlačovou drbnu v centru Brna neexistuje lepší místo než bistro La Fufu ve Veselé ulici. Zatímco bude čekat, než jí číšník přinese oběd, přes velké výlohy má skvělý přehled o tom, kdo a s kým chodí po frekventované ulici. A možná uvidí i nějaké významné politiky, protože podnik je kousek od brněnského magistrátu. La Fufu v dalším díle seriálu Brněnského deníku Rovnost hodnotil šéfkuchař a provozovatel restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka.
Chrudim - Pohanka obecná je obilovina, která byla v našich zemích nejvíce pěstovaná v 18. století. Na dlouhou dobu ji vytlačilo obilí jiného druhu. Dnes se vrací na naše stoly ve znamení zdravého životního stylu.
Vnorovy – Na stěně visely vlajky známých fotbalových klubů, v televizi běžel přenos z extraligového šlágru Litvínova se Spartou. Pozornost štamgastů Hospody Ajax ve Vnorovech-Lideřovicích se však v pátek večer upírala na Karla Haniku. Známý motocyklový jezdec, který má za sebou premiérovou sezonu v mistrovství světa ve třídě Moto3, navštívil obec na Veselsku. Ve známém podniku pobyl téměř tři hodiny.
Vyškov /REPORTÁŽ/ – Jako mezi africkými domorodci si může připadat nezasvěcený návštěvník Hanáckého statku vyškovské zoo, kde několik dětí s autenticky pomalovanými obličeji dřepí u tradiční africké hry Kalaha nebo vybarvují papundeklové štíty a zbraně. O něco víc pak napovídá přednáška v suterénu statku, kde chovatel papoušků dětem představuje exemplář zvaný žako.
Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Zabíjačkový guláš, ovar, pečené maso se zelím nebo škvarky. Na těchto a mnohých dalších dobrotách z čuníka si mohli v sobotu pochutnat návštěvníci Mikulecké zabíjačky. Tu organizuje pravidelně občanské sdružení Gurmáni Mikulčice.
Vyškov /REPORTÁŽ/ – Jako mezi africkými domorodci si může připadat nezasvěcený návštěvník Hanáckého statku vyškovské zoo, kde několik dětí s autenticky pomalovanými obličeji dřepí u tradiční africké hry Kalaha nebo vybarvují papundeklové štíty a zbraně. O něco víc pak napovídá přednáška v suterénu statku, kde chovatel papoušků dětem představuje exemplář zvaný žako.
Polešovice /FOTOGALERIE/ – Čtyři oficiálně uznané vzorky svatomartinského vína a dalších několik mladých vín od polešovických vinařů požehnal v sobotu tamní farář Petr Souček. Slavnostní akt byl naplánovaný symbolicky na 15.11 hodin, protože se akce konala 15. listopadu.
Vrchovina - Soutěž s názvem Hospůdka roku 2014, kterou vyhlásil Jičínský deník a v níž jste mohli vy, čtenáři, po dobu několika týdnů volit to „nej" restaurační zařízení v našem regionu, je u konce.
Znojemsko – Na první ročník soutěže Jevišovické štrúdlování zve veřejnost město Jevišovice a restaurace Sýpka. Uskuteční se v sobotu od tři hodin odpoledne v restauraci Sýpka. Vzorky do soutěže, tři nohavice štrúdlu o délce asi 35 centimetrů, mají soutěžící dodat do obchodu k paní Hruškové v sobotu od 8.00 do 11.00 hodin. Nejlepší vzorky budou odměněny, hodnoticí porotou jsou všichni příchozí.
Vrchovina – Soutěž s názvem Hospůdka roku 2014, kterou vyhlásil Jičínský deník a v níž jste mohli vy, čtenáři, po dobu několika týdnů volit to „nej" restaurační zařízení v našem regionu, je u konce.