Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Zvěřina se musí nechat uležet, aby nebyla tvrdá. V oblibě vede daněk

Jižní Morava /ANKETA/ – Se šípkovou, nebo se zelím? Milovníci zvěřiny, kteří řeší podobnou otázku jako myslivci při přípravě zastřeleného kance v oblíbeném filmu Slavnosti sněženek, v posledních dnech zpozorněli. Divokou zvěř na jižní Moravě totiž trápí paraziti. Myslivci varují lidi, aby se nepřibližovali ke krmelcům.

Restaurace se stane Mekkou gurmánů a milovníků zvěřiny

Batňovice - Nevíte, jak vyřešit otázku, kterou už v roce 1983 položili na jídelní stůl herci z kultovního snímku Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, tedy jestli je kančí lepší se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Pokud stále váháte, tak musíte vyzkoušet obě varianty.

Veterináři odhalili na Příbramsku nelegálního prodejce masa

Příbram - Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili v minulém týdnu na Příbramsku nelegálního prodejce hovězího masa. Za nevyhovujících hygienických podmínek skladoval v igelitových taškách téměř 200 kilogramů hovězího masa určeného k prodeji. Sdělil to mluvčí SVS Petr Pejchal.

Domácí kysané zelí porota oznámkuje už v sobotu

Příbram – Kysané zelí. Někdo se ušklíbne, jinému zasvítí oči. Rozdíl v oblibě kysané a zdravé pochoutky ale nutně nemusí být překážkou v účasti na tradiční soutěži Březohorské zelí, protože přesvědčit pětičlennou porotu, že právě to vaše je nejlepší, není tak jednoduché. Zelí totiž musí být dobře prokysané, musí mít ten správný křupink, chuť, vůni, vzhled a zkrátka celkový dojem.

Recepty pro zdraví

Vyzkoušejte mrkvové koláčky nebo salát s klíčky, jablky, mrkví a kedlubnou.

Zelí jako víno. V Pohořelicích koštovali přes sto vzorků kysaného

Pohořelice /REPORTÁŽ/ – Tři muži se sklánějí nad jednou sklenicí. Čuchají k jejímu obsahu a kroutí obličeje ve výrazu nespokojenosti. Neuspokojuje je ani chuť. Cosi píší do připravených listů a sklenici nechávají odnést. Znamená to špatnou zprávu pro člověka, který se rozhodl s další stovkou lidí změřit síly ve vlastnoruční výrobě kysaného zelí. Je sobota odpoledne a porotci tradičního Pohořelického ZeloFestu jsou nesmlouvaví.

Zelí jako víno. V Pohořelicích koštovali přes sto vzorků kysaného

Pohořelice /REPORTÁŽ/ – Tři muži se sklánějí nad jednou sklenicí. Čuchají k jejímu obsahu a kroutí obličeje ve výrazu nespokojenosti. Neuspokojuje je ani chuť. Cosi píší do připravených listů a sklenici nechávají odnést. Znamená to špatnou zprávu pro člověka, který se rozhodl s další stovkou lidí změřit síly ve vlastnoruční výrobě kysaného zelí. Je sobota odpoledne a porotci tradičního Pohořelického ZeloFestu jsou nesmlouvaví.

Šampionem koštu se stala mikulčická hruška Williamsova

Mikulčice /REPORTÁŽ/ – Sníh se snáší na hlavy a lidé netrpělivě přešlapují v řadě dlouhé více než pět metrů. Odbité dvě hodiny odpoledne ale značí, že nedočkavci, čekající před mikulčickým kulturním domem, se již dočkali. Právě se otevírají vstupní dveře, čtrnáctý ročník koštu pálenek a kysaného zelí právě začíná.

V Cetkovicích voněly jitrnice, jelita i škvarky

Cetkovice /REPORTÁŽ/ – Část velkého prasete visí v sobotu na háku u kulturního domu v Cetkovicích. Skupina místních mužů jej porcuje. S nožem v ruce se pustil do práce i Josef Čapka. „Jitrnice, jelita a další výrobky jsme chystali už den předem. Z dalšího masa, které jsme koupili a pomleli. Dnes jsme vařili především čerstvé vepřové maso na prodej," popisuje Čapka.

Lidé na koštu ochutnají jahodu i ananas. Vypálené

Slovácko – O minibike a zhruba sto padesát dalších cen se budou ucházet návštěvníci motorkářského plesu v Hovoranech. V Hodoníně zazní metal. Čtvrtý lednový víkend lidé mohou využít Hudební metalovou a rockovou nabídku klubu Nautilus. Chuťové pohárky si naplní ovocnými pálenkami třinácti různých kategorií. Motorkáři tělem i duší vyrazí na ples do Hovoran.

SOUTĚŽ: Ochutnejte tradiční zabijačkové dobroty

Choltice - Přinášíme další soutěž o jedinečné pochutnání v Zámecké restauraci v Cholticích. Po celý týden, od zítřka do neděle, si tam můžete pochutnat na specialitách z českého pašíka.

Hňápané zelé bude dobré zachovat

Zelí. Jídlo, které patří k Valašsku stejně jako třeba housle a cimbál. O zmíněné hudební nástroje strach nemám. S tím zelím je to ale už horší. Mám na mysli především to hňápané.

Najlepší zelé nahňápala roba ze Vsetína

Vsetín – V pořadí čtrnáctý ročník Ceny Valašska O najlepší hňápané zelé ovládla žena. Hodnotitelé za nejlepší nakládané zelí označili ze sedmnácti vzorků to, které při soutěži představila Ludmila Konvičná ze Vsetína.

Chuť, vzhled a křuping doma naloženého zelí za měsíc posoudí porota

Příbram – Čtrnáctý únorový valentýnský večer v Jihočeské restauraci v Příbrami bude patřit všem, kteří fandí doma naloženému zelí. Opět se uskuteční soutěž o to nejlepší. Akce začíná v 17.30 hodin, ale půlkilogramové vzorky je potřeba nosit na místo konání hodinu a půl předem.

Jezme zdravě: Uskladněné potraviny v zimě zachutnají

Chrudim - V zimním období můžeme velmi dobře využívat ke zdravému vaření suroviny, které máme uskladněné z období podzimu, a to například kořenovou zeleninu, jako je: červená řepa, zelí, kapusta, celer. Nejvhodnější obilovinou pro toto období je pohanka, z luštěnin je to určitě čočka, cizrna i fazole.

Trojice slonů si pochutnala na vánočních stromcích

Dvůr Králové - Trojice slonů afrických v Zoo Dvůr Králové si v pátek pochutnala na vánoční nadílce, v níž bylo i několik vánočních stromků. Desítky návštěvníků přihlížely, jak se sloni kromě smrčků posilnili jablky, mrkví, zelím, dýněmi a balíkem vojtěšky.

Trojice slonů si pochutnala na vánočních stromcích

Dvůr Králové - Trojice slonů afrických v Zoo Dvůr Králové si v pátek pochutnala na vánoční nadílce, v níž bylo i několik vánočních stromků. Desítky návštěvníků přihlížely, jak se sloni kromě smrčků posilnili jablky, mrkví, zelím, dýněmi a balíkem vojtěšky.

Trojice slonů v Zoo ve Dvoře Králové si pochutnala na vánočních stromcích

Dvůr Králové nad Labem /FOTOGALERIE/ – Trojice slonů afrických v Zoo Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku si dnes pochutnala na vánoční nadílce, v níž bylo i několik vánočních stromků. Desítky návštěvníků přihlížely, jak se sloni kromě smrčků posilnili jablky, mrkví, zelím, dýněmi a balíkem vojtěšky.

Halali troubí na borlici jednaosmdesátiletý František Kölbel

Svatý Jan – Konec kalendářního roku je pro členy Mysliveckého sdružení Svatý Jan na Sedlčansku spojený s mysliveckým plesem. Pořádají jej v Krásné Hoře a tuto tradiční akci si nenechá ujít kolem 450 lidí. Ten letošní připadá na čtvrtek 25. prosince.

Nejlepší bůček vyudil Alois Bětík z Lužné

Lužná /FOTOGALERIE/ – Soutěží o nejlepší slivovici, zelí či frgály je na Valašsku celá řada. Dalo by se říci, že prakticky v každé vesnici. „My jsme se ale nechtěli opičit po ostatních dědinách. Proto jsme zkusili, co zatím nikdo neměl.

Bistro La Fufu chce přenést Francii do Brna

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pro pavlačovou drbnu v centru Brna neexistuje lepší místo než bistro La Fufu ve Veselé ulici. Zatímco bude čekat, než jí číšník přinese oběd, přes velké výlohy má skvělý přehled o tom, kdo a s kým chodí po frekventované ulici. A možná uvidí i nějaké významné politiky, protože podnik je kousek od brněnského magistrátu. La Fufu v dalším díle seriálu Brněnského deníku Rovnost hodnotil šéfkuchař a provozovatel restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka.

Jezme zdravě: Pohanka se vrací na domácí talíře

Chrudim - Pohanka obecná je obilovina, která byla v našich zemích nejvíce pěstovaná v 18. století. Na dlouhou dobu ji vytlačilo obilí jiného druhu. Dnes se vrací na naše stoly ve znamení zdravého životního stylu.

Hanika dostal ve Vnorovech od fanouška pikantní zelí s křenem

Vnorovy – Na stěně visely vlajky známých fotbalových klubů, v televizi běžel přenos z extraligového šlágru Litvínova se Spartou. Pozornost štamgastů Hospody Ajax ve Vnorovech-Lideřovicích se však v pátek večer upírala na Karla Haniku. Známý motocyklový jezdec, který má za sebou premiérovou sezonu v mistrovství světa ve třídě Moto3, navštívil obec na Veselsku. Ve známém podniku pobyl téměř tři hodiny.

Afrika na Hanáckém statku: Krokodýl plave díky ocasu, zjistily děti

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Jako mezi africkými domorodci si může připadat nezasvěcený návštěvník Hanáckého statku vyškovské zoo, kde několik dětí s autenticky pomalovanými obličeji dřepí u tradiční africké hry Kalaha nebo vybarvují papundeklové štíty a zbraně. O něco víc pak napovídá přednáška v suterénu statku, kde chovatel papoušků dětem představuje exemplář zvaný žako.

Mikulčičtí Gurmáni připravili tradiční zabíjačku

Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Zabíjačkový guláš, ovar, pečené maso se zelím nebo škvarky. Na těchto a mnohých dalších dobrotách z čuníka si mohli v sobotu pochutnat návštěvníci Mikulecké zabíjačky. Tu organizuje pravidelně občanské sdružení Gurmáni Mikulčice.  

Afrika na Hanáckém statku: Krokodýl plave díky ocasu, zjistily děti

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Jako mezi africkými domorodci si může připadat nezasvěcený návštěvník Hanáckého statku vyškovské zoo, kde několik dětí s autenticky pomalovanými obličeji dřepí u tradiční africké hry Kalaha nebo vybarvují papundeklové štíty a zbraně. O něco víc pak napovídá přednáška v suterénu statku, kde chovatel papoušků dětem představuje exemplář zvaný žako.

Vína v Polešovicích požehnali symbolicky 15. listopadu v 15.11 hodin

Polešovice /FOTOGALERIE/ – Čtyři oficiálně uznané vzorky svatomartinského vína a dalších několik mladých vín od polešovických vinařů požehnal v sobotu tamní farář Petr Souček. Slavnostní akt byl naplánovaný symbolicky na 15.11 hodin, protože se akce konala 15. listopadu.

Víkend nabídne štrúdlování, Gulášovku a otevřené sklepy

Znojemsko – Na první ročník soutěže Jevišovické štrúdlování zve veřejnost město Jevišovice a restaurace Sýpka. Uskuteční se v sobotu od tři hodin odpoledne v restauraci Sýpka. Vzorky do soutěže, tři nohavice štrúdlu o délce asi 35 centimetrů, mají soutěžící dodat do obchodu k paní Hruškové v sobotu od 8.00 do 11.00 hodin. Nejlepší vzorky budou odměněny, hodnoticí porotou jsou všichni příchozí.