Vlhko a teplo. To jsou ideální podmínky pro plíseň, která teď trápí většinu pěstitelů nejen na Přerovsku. Ošetření je podle odborníků nezbytné, kdo preventivní ochranu zanedbal, se s úrodou může rozloučit.
„Někdy se ptám, zda není zbytečné mít zahrádku, pěstovat zelí, květák, brokolici a jinou zeleninu. Tak jsem se těšila na letošní úrodu, vypadala slibně, ale už je téměř po ní. Všechno je požrané, všude jen slimáci, až je nestíhám sbírat," posteskla si Marta Kovářová z Otrokovic.
Zlínsko - „Někdy se ptám, zda není zbytečné mít zahrádku, pěstovat zelí, květák, brokolici a jinou zeleninu. Tak jsem se těšila na letošní úrodu, vypadala slibně, ale už je téměř po ní. Všechno je požrané, všude jen slimáci, až je nestíhám sbírat," posteskla si Marta Kovářová z Otrokovic.
Přerov – Vlhko a teplo. To jsou ideální podmínky pro plíseň, která teď trápí většinu pěstitelů nejen na Přerovsku. Ošetření je podle odborníků nezbytné, kdo preventivní ochranu zanedbal, se s úrodou může rozloučit.
Lomnice u Rýmařova – Netradiční pohled do života historické vesnice v Lomnici u Rýmařova a také na Slovensku nabízí minimuzeum, které provozuje zaměstnankyně tamní ekofarmy Anna Kyselová.
Starý Kolín – Patří už mezi tradiční akce, bez kterých si léto nedovedou obyvatelé Starého Kolína představit. Řeč je o letním běžkování obcí po chodnících a silnicích.
Francova Lhota – Na guláš přišli v sobotu do Francovy Lhoty myslivci i milovníci dobrého jídla. Myslivci z tamějšího mysliveckého spolku ukuchtili pro návštěvníky nejlepší zvěřinové speciality. Nenudily se ani děti, které se svezly na koni, vyřádily se ve skákacím hradě nebo si pořídily originální tetování.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Všude, kde najdu na zahradě kousek vhodného místa, sázím každoročně na jaře cukety. Nedočkavě si je předpěstovávám doma za oknem, a když už přes ně téměř nevidím a sluníčko je láká ven, šup s nimi do země.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Všude, kde najdu na zahradě kousek vhodného místa, sázím každoročně na jaře cukety. Nedočkavě si je předpěstovávám doma za oknem, a když už přes ně téměř nevidím a sluníčko je láká ven, šup s nimi do země.
Bystré – Nejstarší stavení, které se ve městě dochovalo ve svém původním rázu, je Brtounova chalupa. V roubence dnes kromě původního nábytku, kachlových kamen a dalších zajímavých věcí najdou lidé hlavně unikátní ševcovské muzeum.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Bystré - Nejstarší stavení, které se ve městě dochovalo ve svém původním rázu, je Brtounova chalupa. V roubence dnes kromě původního nábytku, kachlových kamen a dalších zajímavých věcí najdou lidé hlavně unikátní ševcovské muzeum.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Bystré – Nejstarší stavení, které se ve městě dochovalo ve svém původním rázu, je Brtounova chalupa. V roubence dnes kromě původního nábytku, kachlových kamen a dalších zajímavých věcí najdou lidé hlavně unikátní ševcovské muzeum.
Pasov - V Bavorsku si vymysleli před 25 lety projekt „Evropští minikuchaři". Má vést děti ve věku 10 až 11 let k zájmu o zdravou výživu a čisté životní prostředí. Přes 150 absolventů posledních dvouletých kurzů se o víkendu sešlo k závěrečné akci v Grafenau v Bavorském lese, loni oceněném jako „hlavní město dětí" Německa. V jejím rámci „minikuchaři" nakrájeli, uhnětli a usmažili během tří a půl hodiny celkem 63 656 noků, oblíbené německé speciality.
Teplá zima a deštivé počasí posledních dní napomohlo slimákům k rozvoji jejich populace. Na zahradách bez milosti likvidují veškerou zeleninu i květiny.
Roudné – S pořádnou kaňkou skončilo letošní charitativní fotbalové utkání osobností, jehož výtěžek má pomoci dětskému oddělení českobudějovické nemocnice. V Roudném, kde se zápas v neděli hrál, nemohou dnes zdejší zemědělci přijít na jméno mnoha návštěvníkům.
Roudné – Část úrody zelí zničili roudenskému zemědělskému družstvu někteří neukáznění návštěvníci nedělní charitativní fotbalové exhibice, která se právě v Roudném odehrála. Z pole nedaleko fotbalového hřiště si totiž udělali parkoviště.
Jižní Čechy - Opět je tu nový díl „nekonečného" seriálu jihočeských Deníků s názvem 70+.Dnes přichází na řadu vzpomínky na to, jaká se dřív vařila jídla. Na čem jste si nejvíce pochutnali? Pokud je vám více než 70 let a chcete se zapojit, ozvěte se do vaší redakce Deníku.
Břeclavsko – Stovky kusů potravin a drogerie věnovali lidé sociálně slabým. Stalo se tak díky speciálnímu koši, který v dubnu do vybraných prodejen v regionu umístili zaměstnanci břeclavské charity.
Jičín - Čtyřicet firem se v letošním roce hlásí o titul Potravina a Potravinář roku 2014 Královéhradeckého kraje. Své nejlepší zboží přijeli soutěžící představit v pátek na Valdštejnovo náměstí do Jičína.
Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.
Dvouletky, jako jsou macešky, sedmikrásky, pomněnky, karafiáty a další, vyséváme v červnu až v červenci do pařeniště, truhlíků nebo na pečlivě připravený výsevný záhonek. Především macešky při klíčení velmi trpí vlivem vysokých teplot, kdy navíc půda velmi rychle vysychá. Proto se vyplatí semínka jen slabounce zasypat a po zalití výsevy zastiňovat.
Prostějov – V pátek to bude přesně 100 let, co se veřejnosti otevřela prostějovská radnice podle plánů profesora brněnské techniky Karla Hugo Kepky. Lidé však před sto lety neobdivovali pouze stavbu na náměstí, ale také kulinářské umění.
Dvouletky, jako jsou macešky, sedmikrásky, pomněnky, karafiáty a další, vyséváme v červnu až v červenci do pařeniště, truhlíků nebo na pečlivě připravený výsevný záhonek. Především macešky při klíčení velmi trpí vlivem vysokých teplot, kdy navíc půda velmi rychle vysychá. Proto se vyplatí semínka jen slabounce zasypat a po zalití výsevy zastiňovat.
Litomyšl /FOTO/ - Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale gastroslavnosti do Litomyšle prostě patří. Třetí ročník svátku jídla vyvrcholil o víkendu poctou kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové a bohatým programem, jehož hlavní část se odehrávala na Smetanově náměstí.
Litomyšl – Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale gastroslavnosti do Litomyšle prostě patří. Třetí ročník svátku jídla vyvrcholil o víkendu poctou kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové a bohatým programem, jehož hlavní část se odehrávala na Smetanově náměstí.
Prostějov – Vůbec poprvé šla letos k volbám Markéta Urbancová z Vrbátek. Je jí osmnáct let a na možnost spolurozhodovat o dění v Evropské unii se těšila už přes rok.
Ivančice – Je libo chřest se zelím, chřest s pštrosím ragú, chřest s jahodami, nebo jen chřest s chřestem? Milovníci šupinaté rostliny si ji od pátku až do konce víkendu na jubilejních dvacátých Slavnostech chřestu v Ivančicích na Brněnsku užijí dosyta ve všech tradičních i nepravděpodobných kombinacích. „Podáváme ho ale po malých porcích, takže se nebojím, že se někdo přejí. A i kdyby, má celý rok na to, aby si zase do příštího ročníku udělal chuť," upozornila za organizátory Anna Krutová.
Nová Paka – Zelený květen aneb Vaříme pro všechny, tak nazvaly packé sokolky a pracovnice kultury akci, při které prezentovaly na zdejším náměstí vyrobené zdravé saláty a pomazánky.
Brno - Zásilku plesnivého nakládaného zelí z Číny zadržela Státní zemědělská a potravinářská inspekce ještě před distribucí na spotřebitelský trh. Zajistila ji ve skladu Celního úřadu v Praze, a spotřebitelé tak nebyli přímo ohroženi, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
S tím, že je vyvážený jídelníček důležitý, souhlasí většina Čechů. Vybrat správné a zdravé potraviny ale umí jen málokdo. Navíc společností proudí několik mýtů, kterým lidé věří, přestože jsou zavádějící, nebo dokonce nepravdivé. Nejvíc nesmyslů koluje o tucích, mléku, mléčných výrobcích a pečivu. Které jsou nejčastější mýty o výživě a co je na nich pravdy?