Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Zelové kraslice se připisují mé prababičce, říká malérečka

Uherské Hradiště-Sady – Znáte kraslice větévkové, kostelové či zelové? Když ne, nic se neděje. Zavedu vás na Slovácko, kde tento způsob zdobení vaječných skořápek přetrval dodnes. Umí jej pouze několik žen, převážně v Ostrožské Nové Vsi, ve vesnici, která byla kdysi jakousi kraslicovou velmocí.

Pátek bez masa? V restauracích na Břeclavsku risk

Břeclavsko – Jídelníček na páteční den jen s bezmasými jídly? V drtivé většině restaurací v regionu by zakroutili hlavou. Přestože stará křesťanská tradice velí nejíst na Velký pátek žádné maso, obyvatelé Břeclavska to příliš nedodržují. S výjimkou věřících a těch, kteří ctí tradice.

Europolitika očima amatéra

Co bych změnil v politice? Už v lokálním měřítku, tedy pro Českou Republiku, je to těžká otázka. Rozumy se každému rozdávají snadno, ale ruku na srdce, co bychom skutečně dokázali? Většinu toho co kritizujeme bychom nedokázali změnit. V Evropském měřítku to bude stejné, ne-li ještě těžší. Jelikož se v Evropské politice moc neorientuji, bude pro mě těžké se reálně pokusit odpovědět na otázky či dilemata některých problémů, ale s pomocí vyhledaných informací se vám pokusím prezentovat svůj názor.

V Němčičkách si vyzkouší výrobu trdelníků i přesňáků

Němčičky /TIP NA VÍKEND/ - Trend příjemného spojení gastronomického a kulturního zážitku nabývá neustále na síle. Oblíbený je také návrat k původním surovinám a pokrmům daného místa. Mezi nové gastroakce na Břeclavsku letos patří valtická odnož Slavností moravského uzeného či plánované Slavnosti rajčat v Břeclavi.

Festival vína na Podluží nabídne i jídlo a folklor

Podluží - Království malých vinařství a velkých tradic. I tak se dá nazvat nejjižnější cíp Moravy Podluží. Právě v oblasti bohaté na folklor na rozhraní Břeclavska a Hodonínska se o víkendu uskuteční sklepní putování Za vinaři na Podluží s podtitulem Festival vína a jídla uprostřed kulturních tradic.

Rudrův mlýn v Ratibořicích lákal na dobroty

Ratibořice - Těžké šedivé mraky se od sobotního rána válely na obloze a celé Českoskalicko skrápěl déšť. To dělalo vrásky na čele organizátorům události, která je neodmyslitelně spjata se začátkem jara. Votevírání Babiččina údolí aneb Zahájení sezony v Ratibořicích však nepřízeň počasí nemohla zhatit.

Rudrův mlýn lákal na dobroty

Ratibořice - Těžké šedivé mraky se od sobotního rána válely na obloze a celé Českoskalicko skrápěl déšť. To dělalo vrásky na čele organizátorům události, která je neodmyslitelně spjata se začátkem jara. Votevírání Babiččina údolí aneb Zahájení sezony v Ratibořicích však nepřízeň počasí nemohla zhatit.

Xindl X do Plzně přivezl nové songy i grungeovou Šla Nanynka do zelí

Plzeň /RECENZE, FOTO, VIDEO/ – Po sedmi letech se do plzeňského klubu Anděl vrátil písničkář Xindl X, komorní atmosféra mu sedla podstatně víc, než předloňský koncert v Divadle Alfa s kapelou za zády. Plzeňskému publiku navíc představil nové písně z chystané desky Čecháček Made, která vyjde 18. dubna.

Xindl X do Plzně přivezl nové songy i grungeovou Šla Nanyka do zelí

Plzeň /RECENZE, FOTO, VIDEO/ – Po pěti letech se do plzeňského klubu Anděl vrátil písničkář Xindl X, komorní atmosféra mu sedla podstatně víc, než předloňský koncert v Divadle Alfa s kapelou za zády. Plzeňskému publiku navíc představil nové písně z chystané desky Čecháček Made, která vyjde 18. dubna.

Zahájení sezony u mlýna a Běh Babiččiným údolím

Ratibořice - Posezení na mlejně, správa státního zámku Ratibořice a občanské sdružení Babiččino údolí 2006 ve spolupráci s Městským úřadem v České Skalici zvou na přestřižení symbolické pásky za doprovodu lidové muziky Šmikuranda z České Skalice.

Ukradl krouhačku na zelí,
 na útěku ji zahodil do Jizery

Mladá Boleslav - K další ze série krádeží starého železa, kterých na jaře jako každý rok přibývá, došlo v Podmlázkách na Mladoboleslavsku. Starší muž si všiml, že se na jeho zahradě pohybuje neznámý člověk a intenzivně se zajímá o kovové předměty, které byly připraveny k odvozu do šrotu.

Z muzejního herbáře: Osívka jarní

Jičín – Půjdete-li v jarních dnech po nádvoří jičínského zámku, povšimnete si jistě drobné kytičky vyrůstající mezi dlažbou. Jedná se o osívku jarní (Erophila verna).

Kongresové centrum Aldis se proměnilo v Království masek

Hradec Králové – Velká karnevalová party přilákala do hradeckého Aldisu zástup dětských účastníků v nejrůznějších převlecích. Mezi holčičkami převládaly princezny, víly a červené karkulky, kluci zase představovali známé filmové hrdiny, záchranáře či policisty.

Jaro začalo teplotami nad dvacet stupňů

Písecko - O čtrnáct dní dříve než v předcházejících letech se potýkají s náporem zahrádkářů v zahradnictvích a prodejnách. „Nyní už doprodáváme macešky, primule a ovocné stromky. Zájem se teď soustředí na venkovní keře a řízky muškátů, potom přijdou na řadu balkonové květiny," zhodnotil ve čtvrtek situaci Jiří Hromádka ze zahradnictví Čapek a HNN v Písku.

Jaro začalo teplotami nad dvacet stupňů

Písecko - O čtrnáct dní dříve než v předcházejících letech se potýkají s náporem zahrádkářů v zahradnictvích a prodejnách. „Nyní už doprodáváme macešky, primule a ovocné stromky. Zájem se teď soustředí na venkovní keře a řízky muškátů, potom přijdou na řadu balkonové květiny," zhodnotil včera situaci Jiří Hromádka ze zahradnictví Čapek a HNN v Písku.

Rakovnicko má své slavíčky

Rakovník - V klubu v Čermákových sadech v Rakovníku se konal v pořadí již devatenáctý ročník pěvecké soutěže pro nejmenší děti Rakovnický slavíček.

Studenti se ve škole chopili ostrých nožů

Nová Paka – Střední škola gastronomie a služeb je garantem projektu Leonardo da Vinci Partnerství, který je podpořen Evropskou unií. Do projektu jsou zapojeny školy, specializované na gastronomii.

Nejstarší Bohumíňanka holduje dobrému jídlu i kartám

Karty, dobré jídlo, televize. Kdo by tipoval, že jde o zájmy chlapíka středního věku, šeredně by se spletl. To jsou kratochvíle, o které se nenechá připravit nejstarší žena v Bohumíně, čerstvá oslavenkyně Marie Procházková z Vrbice. 12. března oslavila už 102. narozeniny.

V Drahotuších se koštovalo kysané zelí

Hranice – Je to nejen dobrý nápad, ale i zaručené know how pro všechny hostinské, jak přežít v dnešní době. Nejen, že vám zůstanou štamgasti věrní, ale lidé jsou ještě rádi, že se můžou setkat a popovídat si.

PĎĎ po roce rozesměje publikum. Letos s Dudánkem

Ptení – Rej nápaditých kostýmů se prožene v neděli aulou ptenské školy. Všichni, kdo dorazí na premiéru pohádky Jak se Dudánek přestal bát, potká strašidla ve strašidelné škole, bezhlavého rytíře, vodníka nebo strašáka do zelí. Ptenské dětské divadlo pod vedením Karla Foltina pohádkou vstoupí do třetí dekády své existence.

Tip z Vizovic: Tajemství správné kyselice

Vizovice – Základ každé správné kyselice je všude stejný. Kysané zelí, brambory a většinou i kousek klobásky. Právě drobné rozdíly v jednotlivých recepturách však dělají z této polévky královnu variant. Na koštu kyselic ve Vizovicích se sešlo hned 25 vzorků kyselic a každá byla skutečně jiná.

Uvařme si o víkendu: Záhorácký závitek a šťouchané brambory

Chrudimsko-  /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo: