Přeji si mít výstavu v galerii, říká malířka
Lubná – Dalo by se říct, že vodovkami maluje každé dítě. Vodové barvy jsou ale i nástrojem pro umělce. Své o tom ví i Iveta Klusoňová, která si k vodovým barvám také našla svou cestu.
Lubná – Dalo by se říct, že vodovkami maluje každé dítě. Vodové barvy jsou ale i nástrojem pro umělce. Své o tom ví i Iveta Klusoňová, která si k vodovým barvám také našla svou cestu.
Valašské Meziříčí - Před dvěma lety zvítězila její sestra. Teď bude o korunku pro Královnu regionů usilovat také.
Valašské Meziříčí - Před dvěma lety zvítězila její sestra. Teď bude o korunku pro Královnu regionů usilovat také.
Příbram /ROZHOVOR/ - V hornickém domku jsme si povídali s Annou Svobodovou, která zde návštěvníky seznámí s pokrmy příbramských horníků.
Havířov - Sváteční polévku ve čtvrtek odpoledne naléval kolemjdoucím na náměstí Republiky havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk. Předvánoční akce se konala již tradičně pod záštitou Armády spásy.
Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.
Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.
Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.
Železné hory, Choltice - Čerstvým mlékem ze zemědělského družstva Stolany zapili místní výrobci ze Železných hor certifikáty, opravňující je k používání titulu Regionální produkt.
Začal advent. Pojďme si připomenout, co bychom v tomto období měli podle tradic ideálně konzumovat. Advent je totiž původně spojen především s půstem, který měl kromě duchovního rázu i význam zdravotní.
Vápenice – V koutě chodby někdejší vesnické školy v malé vesničce Vápenice stojí vánoční stromeček s blikajícími elektrickými svíčkami. Moderní technika kontrastuje s tím, co se servíruje na stolech uprostřed místnosti.
Valašské Klobouky /VIDEO/ – Malá, asi tříletá holčička v růžové bundě si spokojeně cupitá po valašskoklouckém náměstí. Hustě chumelí a za ruky ji drží rodiče. Nic jí nechybí. V tom po tváři holčičky přejde černý mrak. Ještě před chvílí spokojená tvářička se šklebí děsem a cupitání nabírá obrácený směr. Náměstím se ozývá nelíčený křik a pláč.
Valašské Klobouky - Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách na Zlínsku chce prostřednictvím soutěží předávat lidové tradice. „Jeho součástí je šest soutěží: o nejpěknější mikulášský perník, jablíčko, pečeného pána z kynutého těsta, jarmekovou fotografii, nejlepší zelí i starostovskou slivovici," sdělila mluvčí kloboucké radnice Lenka Zvonková.
Břeclav – Doma břeclavským hokejistům není přáno zvítězit. Lvi nezopakovali bojovný výkon proti Prostějovu. Sice bruslili, ale v zakončení byl jejich výkon bezzubý.
Mikulčice /REPORTÁŽ/ – Varování. Tento text není vhodný pro vegetariány. Dvě jelítka, tři jitrničky, litr ovarové polévky, třicet deka oškvarků a zbytek tlačenky. Tak vypadá nejedno přání návštěvníků sobotní Mikulecké zabíjačky.
Příbramsko – Opuštěné chaty a chalupy bývají v zimní sezoně lákadlem pro zloděje, kterým se hodí opravdu všechno.
Trávník – Se zelím či se šípkovou? To naštěstí nemuseli v sobotu návštěvníci mysliveckého plesu v Trávníku řešit. Konala se tam totiž Tradiční poslední leč, kde se poddává divočák se zelím. Navrch si mohli pochutnat ještě na dančím na smetaně.
Opava - K radosti své i školy se mezi 480 soutěžícími „provařil" mezi desítku nejlepších kuchařů z celé České republiky.
Otice – Na Opavsku platí přísloví: Když zelí, tak jedině z Otic. Naše redakce se rozhodla navštívit zemědělský podnik ZP Otice a společně s jeho ředitelem Petrem Ševčíkem jsme se při odhadem hodině a půl dlouhé exkurzi podívali na to, jak se klasické Otické kysané zelí vlastně vyrábí.
Trávník – Se zelím či se šípkovou? To naštěstí nemuseli v sobotu návštěvníci mysliveckého plesu v Trávníku řešit. Konala se tam totiž Tradiční poslední leč, kde se poddává divočák se zelím. Navrch si mohli pochutnat ještě na dančím na smetaně.
V listopadu se slaví svátek svatého Martina, ke kterému neodmyslitelně patřila a dodnes patří takzvaná Martinská husa. Jak k tomuto svátku vlastně došlo?
Otice – Na Opavsku platí přísloví: Když zelí, tak jedině z Otic. Naše redakce se v minulém týdnu rozhodla navštívit zemědělský podnik ZP Otice a společně s jeho ředitelem Petrem Ševčíkem jsme se při odhadem hodině a půl dlouhé exkurzi podívali na to, jak se klasické Otické kysané zelí vlastně vyrábí.
Nevězice – Věřte nebo ne, ale v sobotu 9. listopadu v 19 hodin si sv. Martin nějak popletl datum a přijel na svém bílém koni do sálu hospody v Nevězicích.
Frenštát pod Radhoštěm - Korespondenční soutěž o nejlepší recept na frenštátskou svatomartinskou husu už má vítěze. V pátek 8. listopadu se o něm rozhodlo na půdě Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm.
Olomouc – Všem Martinům, ale také mladému vínu směřoval pondělní přípitek v historickém centru Olomouce. Konal se tam první ročník Svatomartinské Olomouce.
Luhačovice – Přesně v 11 hodin a 11 minut se v Resortu Luhačovice vyklubalo na svět první letošní Svatomartinské víno. Jeho slavnostním otevřením byly zahájeny Svatomartinské hody Resortu Luhačovice, které potrvají až do neděle.
Rakovník - I když svátek Martina tentokrát připadl na pondělí, nenechali si milovníci dobrého vína ujít ochutnávání letošního mladého vína.
Region /TÉMA DENÍKU, ANKETA, TIPY NA AKCE/ - Dodržujete svatomartinské tradice? Lidé si sice rádi dají husu se zelím, svatomartinské tradice ale neznají.
Hradec Králové – Se svátkem Martina je toho spojováno mnoho příjemného. Například při pondělku Martin přijede na bílém koni pod hradeckou Bílou věž. Sníh asi nepřiveze, ale určitě přivítá zimní sezonu a zahájí trhy plné dobrot.
Hradec Králové – Se svátkem Martina je toho spojováno mnoho příjemného. Například při pondělku Martin přijede na bílém koni pod hradeckou Bílou věž. Sníh asi nepřiveze, ale určitě přivítá zimní sezonu a zahájí trhy plné dobrot.
Jihlava – V pondělí Jihlavou projde svatý Martin se svou družinou, průvod se poprvé bude promítat na velkoplošné obrazovce.
A je to tady. Svatomartinské víno čeká na své otevření, v kuchyních restaurací a domovů vrcholí přípravy… Dozlatova upečená husa s červeným a bílým zelím a knedlíky. To je pochoutka, kterou si každý rok na sv. Martina dopřeje snad každý. Téměř každá restaurace nabízí Svatomartinské menu. Stačí si jen vybrat z jejich nabídky. K této tradici však neodmyslitelně patří také první ochutnávka mladých vín. Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice mohou lidé přiťuknout na svatého Martina 11. listopadu v 11 hodin. A pokud se vyvede mladé svatomartinské víno, znamená to, že bude kvalitní i celý ročník.
Mikulov /REPORTÁŽ/ - Sobota byla druhým dnem Svatomartinských slavností v Mikulově. Ujít si je nenechalo několik set návštěvníků.
V tomto ročním období se sklízejí brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Do Evropy dorazily relativně pozdě, až v 16. století poté, co je roku 1536 objevili španělští dobyvatelé v jedné jihoamerické indiánské vesnici. Do českých zemí se brambory dostaly v 17. století.
Velká Bystřice – Pečené husí stehno s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, čerstvý chléb se sádlem a husími játry nebo sladké martinské rohlíčky. Takové speciality v sobotu ochutnávali návštěvníci Svatomartinských slavností ve Velké Bystřici. Popíjeli k nim mladá moravská vína.
Ostrava /FOTOGALERIE/ - Staročeská husa, pečená husí játra na sádle, domácí paštika z husích jater, ale i svatomartinský pivní speciál mohli už v sobotu ochutnat návštěvníci Svatomartinských hodů ve family parku Skalka ve Vřesině.
Mikulov – Druhým dnem se v sobotu konaly Svatomartinské slavnosti v Mikulově. Náměstí patřilo jarmarku a zábavným představením nejen pro děti. Svatomartinské víno ale lidé museli oželet. Dočkají se ho až v pondělí v jedenáct hodin a jedenáct minut.
Praha – Dozlatova vypečená husa s knedlíkem a dvěma druhy zelí, husí paštika a mladé víno. To je menu Svatomartinských hodů, které dnes začínají po celé republice. Přestože se tuzemské chovy hus oproti loňsku rozšířily o třetinu, poptávku nabídka stále nedokáže uspokojit.
Příbraz - Tradiční Knedlobraní pořádá v sobotu již počtvrté Příbrazský Plaváček.
Zlínsko – V pondělí by měl podle pranostiky přijet Martin na bílém koni, i když počasí tomu zatím nenasvědčuje. Jisté ale je, že o svatomartinské hody nepřijdeme. Restaurace už připravují sváteční menu, která jsou postavena většinou na pečené kachně se zelím.
Chotěboř – Kuchaři vyhlášené chotěbořské restaurace Panský dům, které letos čtenáři Havlíčkobrodského deníku udělili prestižní titul Hospůdka roku, mají právě v těchto dnech plné ruce práce.
Rokycansko - Svatomartinské posvícení patřilo u nás k nejslavnějším. Svědčí o tom i řada zvyklostí, které se uchovaly až po dnešní časy.
Bohušov, Osoblažsko - Hlavní sezona parních jízd na Osoblažce sice už skončila, ale Slezské zemské dráhy v sobotu 9. listopadu nabídnou zájemcům mimořádné svezení podzimní krajinou Osoblažska. Vypraví parní lokomotivu na Martinské hody do Bohušova.
Ústí nad Labem - Jana Hluchá patří mezi čtyři účastnice projektu Buď fit s Deníkem, které se už druhý měsíc snaží změnit svůj život. Konec všem omáčkám, pečivu, mléčným výrobkům nebo třeba párkům. Jana bojuje ze všech sil. Není to jednoduché. Váha ale mluví za vše. Osm kilogramů dole a Jana velí: Do boje!
Tlumačov – Zelí, sůl, kmín, cibule: tyto suroviny dělají Talašovo kysané zelí červené právě takové, jaké je. Vyrábí jej v Talašově zahradnictví v Tlumačově na Zlínsku. Výrobek letos hodnotitelská komise ocenila díky jeho kvalitě Perlou Zlínska. Mezi zákazníky se těší velké oblibě.
Lipnice nad Sázavou – Již v pátek začínají v restauraci U České koruny v Lipnici nad Sázavou tradiční Svatomartinské husí hody.
Olomouc – Dozlatova upečená husa s variacemi zelí a knedlíků. To je hlavní pochoutka, která je spojená s takzvanými Svatomartinskými hody. Většina restaurací má již sestavené menu a speciality se budou podávat ještě před svátkem jména Martin.
Řehlovice - Řehlovická radnice chystá v pátek svatomartinské posezení s muzikou. Bude se na něm servírovat svatomartinská husa a zatančit si lze s cimbálovkou Majerán.
Velké Karlovice - Blíží se další svátek milovníků dobrého jídla a pití. K listopadu tradičně patří Svatomartinské menu s husími či kachními specialitami a k tomu degustace stále oblíbenějších Svatomartinských vín. Tento příjemný gurmánský zážitek nabídne i Resort Valachy s hotely Lanterna, Horal a Galik ve Velkých Karlovicích.
Liberec - Svatomartinský svátek s sebou nese řadu zvyků, pečou se husy a ochutnává se mladé víno.