Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Přeji si mít výstavu v galerii, říká malířka

Lubná – Dalo by se říct, že vodovkami maluje každé dítě. Vodové barvy jsou ale i nástrojem pro umělce. Své o tom ví i Iveta Klusoňová, která si k vodovým barvám také našla svou cestu.

Ve Vánočním městečku se nalévala polévka

Havířov - Sváteční polévku ve čtvrtek odpoledne naléval kolemjdoucím na náměstí Republiky havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk. Předvánoční akce se konala již tradičně pod záštitou Armády spásy.

Na zámku v Ratibořicích už slavili Vánoce

Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.

Na zámku v Ratibořicích se slavily Vánoce

Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.

Na zámku v Ratibořicích se slavily Vánoce

Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.

Certifikáty slavili s číší mléka

Železné hory, Choltice - Čerstvým mlékem ze zemědělského družstva Stolany zapili místní výrobci ze Železných hor certifikáty, opravňující je k používání titulu Regionální produkt.

Ve Vápenicích šli domů až když vše snědli

Vápenice – V koutě chodby někdejší vesnické školy v malé vesničce Vápenice stojí vánoční stromeček s blikajícími elektrickými svíčkami. Moderní technika kontrastuje s tím, co se servíruje na stolech uprostřed místnosti.

Spokojenost v tvářích dospělých a strach v dětských. I to je Mikulášský jarmek

Valašské Klobouky /VIDEO/ – Malá, asi tříletá holčička v růžové bundě si spokojeně cupitá po valašskoklouckém náměstí. Hustě chumelí a za ruky ji drží rodiče. Nic jí nechybí. V tom po tváři holčičky přejde černý mrak. Ještě před chvílí spokojená tvářička se šklebí děsem a cupitání nabírá obrácený směr. Náměstím se ozývá nelíčený křik a pláč.

Kloboucký jarmek by měl předávat tradice

Valašské Klobouky - Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách na Zlínsku chce prostřednictvím soutěží předávat lidové tradice. „Jeho součástí je šest soutěží: o nejpěknější mikulášský perník, jablíčko, pečeného pána z kynutého těsta, jarmekovou fotografii, nejlepší zelí i starostovskou slivovici," sdělila mluvčí kloboucké radnice Lenka Zvonková.

Mikulčice patřily zabijačce. Gurmáni provoněli kulturák

Mikulčice /REPORTÁŽ/ – Varování. Tento text není vhodný pro vegetariány. Dvě jelítka, tři jitrničky, litr ovarové polévky, třicet deka oškvarků a zbytek tlačenky. Tak vypadá nejedno přání návštěvníků sobotní Mikulecké zabíjačky.

Kysané zelí z Otic: tradice s letitou historií

Otice – Na Opavsku platí přísloví: Když zelí, tak jedině z Otic. Naše redakce se rozhodla navštívit zemědělský podnik ZP Otice a společně s jeho ředitelem Petrem Ševčíkem jsme se při odhadem hodině a půl dlouhé exkurzi podívali na to, jak se klasické Otické kysané zelí vlastně vyrábí.

Pochutnejte si na martinské husičce

V listopadu se slaví svátek svatého Martina, ke kterému neodmyslitelně patřila a dodnes patří takzvaná Martinská husa. Jak k tomuto svátku vlastně došlo?

Kysané zelí z Otic: tradice s letitou historií

Otice – Na Opavsku platí přísloví: Když zelí, tak jedině z Otic. Naše redakce se v minulém týdnu rozhodla navštívit zemědělský podnik ZP Otice a společně s jeho ředitelem Petrem Ševčíkem jsme se při odhadem hodině a půl dlouhé exkurzi podívali na to, jak se klasické Otické kysané zelí vlastně vyrábí.

Nejlepší recept na husu byl z Dolní Bečvy

Frenštát pod Radhoštěm - Korespondenční soutěž o nejlepší recept na frenštátskou svatomartinskou husu už má vítěze. V pátek 8. listopadu se o něm rozhodlo na půdě Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm.

Na Svatomartinské hody zve i Resort Luhačovice

Luhačovice – Přesně v 11 hodin a 11 minut se v Resortu Luhačovice vyklubalo na svět první letošní Svatomartinské víno. Jeho slavnostním otevřením byly zahájeny Svatomartinské hody Resortu Luhačovice, které potrvají až do neděle.

Povedlo se, i když měli strach

Rakovník - I když svátek Martina tentokrát připadl na pondělí, nenechali si milovníci dobrého vína ujít ochutnávání letošního mladého vína.

Martinská husa? Šest hodin pečená a připravená s medem

Hradec Králové – Se svátkem Martina je toho spojováno mnoho příjemného. Například při pondělku Martin přijede na bílém koni pod hradeckou Bílou věž. Sníh asi nepřiveze, ale určitě přivítá zimní sezonu a zahájí trhy plné dobrot.

Martinská husa? Šest hodin pečená a připravená s medem

Hradec Králové – Se svátkem Martina je toho spojováno mnoho příjemného. Například při pondělku Martin přijede na bílém koni pod hradeckou Bílou věž. Sníh asi nepřiveze, ale určitě přivítá zimní sezonu a zahájí trhy plné dobrot.

Turistická oblast Beskydy-Valašsko: Svatomartinské slavnosti už začaly!

A je to tady. Svatomartinské víno čeká na své otevření, v kuchyních restaurací a domovů vrcholí přípravy… Dozlatova upečená husa s červeným a bílým zelím a knedlíky. To je pochoutka, kterou si každý rok na sv. Martina dopřeje snad každý. Téměř každá restaurace nabízí Svatomartinské menu. Stačí si jen vybrat z jejich nabídky. K této tradici však neodmyslitelně patří také první ochutnávka mladých vín. Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice mohou lidé přiťuknout na svatého Martina 11. listopadu v 11 hodin. A pokud se vyvede mladé svatomartinské víno, znamená to, že bude kvalitní i celý ročník.

Brambory: dříve okrasa, dnes lahůdka

V tomto ročním období se sklízejí brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Do Evropy dorazily relativně pozdě, až v 16. století poté, co je roku 1536 objevili španělští dobyvatelé v jedné jihoamerické indiánské vesnici. Do českých zemí se brambory dostaly v 17. století.

VIDEO: Na slavnostech husy kejhaly i dobře chutnaly

Velká Bystřice – Pečené husí stehno s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, čerstvý chléb se sádlem a husími játry nebo sladké martinské rohlíčky. Takové speciality v sobotu ochutnávali návštěvníci Svatomartinských slavností ve Velké Bystřici. Popíjeli k nim mladá moravská vína.

OBRAZEM: Svatomartinské hody na Skalce

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Staročeská husa, pečená husí játra na sádle, domácí paštika z husích jater, ale i svatomartinský pivní speciál mohli už v sobotu ochutnat návštěvníci Svatomartinských hodů ve family parku Skalka ve Vřesině.

OBRAZEM: Lidé si v Mikulově užívají Svatomartinské slavnosti

Mikulov – Druhým dnem se v sobotu konaly Svatomartinské slavnosti v Mikulově. Náměstí patřilo jarmarku a zábavným představením nejen pro děti. Svatomartinské víno ale lidé museli oželet. Dočkají se ho až v pondělí v jedenáct hodin a jedenáct minut.

Husí maso Čechům chutná, je ho ale málo

Praha – Dozlatova vypečená husa s knedlíkem a dvěma druhy zelí, husí paštika a mladé víno. To je menu Svatomartinských hodů, které dnes začínají po celé republice. Přestože se tuzemské chovy hus oproti loňsku rozšířily
o třetinu, poptávku nabídka stále nedokáže uspokojit.

Svatý Martin je tady, na stole přistanou husy

Zlínsko – V pondělí by měl podle pranostiky přijet Martin na bílém koni, i když počasí tomu zatím nenasvědčuje. Jisté ale je, že o svatomartinské hody nepřijdeme. Restaurace už připravují sváteční menu, která jsou postavena většinou na pečené kachně se zelím.

Cesty za kulinářskými zážitky začínají v 11.11

Chotěboř – Kuchaři vyhlášené chotěbořské restaurace Panský dům, které letos čtenáři Havlíčkobrodského deníku udělili prestižní titul Hospůdka roku, mají právě v těchto dnech plné ruce práce.

Martin přinese dobroty i víno

Rokycansko - Svatomartinské posvícení patřilo u nás k nejslavnějším. Svědčí o tom i řada zvyklostí, které se uchovaly až po dnešní časy.

Jana Hluchá: Je to dřina, ale nevzdám to!

Ústí nad Labem - Jana Hluchá patří mezi čtyři účastnice projektu Buď fit s Deníkem, které se už druhý měsíc snaží změnit svůj život. Konec všem omáčkám, pečivu, mléčným výrobkům nebo třeba párkům. Jana bojuje ze všech sil. Není to jednoduché. Váha ale mluví za vše. Osm kilogramů dole a Jana velí: Do boje!

Čtyři místní výrobky, které budete chtít zkusit

Tlumačov – Zelí, sůl, kmín, cibule: tyto suroviny dělají Talašovo kysané zelí červené právě takové, jaké je. Vyrábí jej v Talašově zahradnictví v Tlumačově na Zlínsku. Výrobek letos hodnotitelská komise ocenila díky jeho kvalitě Perlou Zlínska. Mezi zákazníky se těší velké oblibě.

Ochutnejte Svatomartinské menu ve Velkých Karlovicích

Velké Karlovice - Blíží se další svátek milovníků dobrého jídla a pití. K listopadu tradičně patří Svatomartinské menu s husími či kachními specialitami a k tomu degustace stále oblíbenějších Svatomartinských vín. Tento příjemný gurmánský zážitek nabídne i Resort Valachy s hotely Lanterna, Horal a Galik ve Velkých Karlovicích.