FOTO: Farmářské trhy v Bruntále
Bruntál - Každous tředu se konají na bruntálském náměstí Míru oblíbené farmářské trhy. Včera měli prodejci v nabídce domácí uzeniny, pečivo i rukodělné výrobky.
Bruntál - Každous tředu se konají na bruntálském náměstí Míru oblíbené farmářské trhy. Včera měli prodejci v nabídce domácí uzeniny, pečivo i rukodělné výrobky.
Plzeň - Zatímco ve Znojmě mají okurky, v Křimicích jsou hrdí na své zelí. I proto se pátý plzeňský obvod před lety rozhodl pořádat soutěž o nejlepší nakládané křimické zelí.
České Budějovice - Dny slovenské kuchyně v úterý nabídly v některých českobudějovických restauracích výjimečnou příležitost sledovat zápas českých a slovenských hokejistů a zároveň si dopřávat dobroty obou národních kuchyní.
Dobré – Nakládané okurky a kysané zelí jsou prý receptem na zdraví. Alespoň podle organizátorů soutěže o nejlepší domácí produkty tohoto druhu. V Dobrém se zeliády a okurkiády v Ekologickém centru Keithe Morrise zúčastnilo několik desítek lidí.
Velká nad Veličkou – Až z Ostravy dorazili lidé ochutnat vzorky kysaného zelí na Horňácko. V kulturním domě ve Velké nad Veličkou se konala, už počtvrté, akce s názvem O najlepší kysané zelé na Slovácku.
Zlínský kraj - Zájemci o tradice si tento víkend přijdou na své krom krojovaného plesu je čeká i ochutnávka domácího zelí. Zajímavý program nabídne i bojkovický klub Maják, kde se představí slovácká dokumentaristka a její filmy o pohraničních krajinách.
Dobré – V období, kdy všude kolem nás číhají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence a nejlépe v podobě přírodních vitamínů. A tak, jakoby na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž o nejlepší domácí nakládané okurky a kysané zelí v osobitých nebo klasických nálevech.Zeliáda a okurkiáda se uskuteční v sobotu od 10 do 14 hodin v Ekologickém centru Keithe Morrise v Dobrém a zváni k účasti jsou nejen ti, kteří přivezou svůj vlastní výrobek, ale také všichni milovníci zelí, okurek i dobré zábavy.
Slovácko – Pokud se chcete zúčastnit prestižní soutěže O najlepší kysané zelé, který se uskuteční už tuto sobotu 15. února od 13 hodin v centru Horňácka-Velké nad Veličkou, uvádíme sběrná místa k odevzdání vzorků v obsahu do uzavřené klasické omniovky (0,7l) s uvedením patřičných iniciál výrobce.
Berounsko - Podvodů na internetových portálech stále přibývá. Jen za loňský rok berounští policisté vyšetřovali desítky případů a v letošním roce k nim přibyly další.
Receptů z brambor není nikdy dost, a tak vám po čase opět přinášíme několik originálních tipů. Třeba díky nim zjistíte, že hranolky, ameriky, krokety a chipsy nejsou tím nejlepším, co se dá z brambor připravit.
PěčÍn – Kulináři z okolí mohli předvést své výtvory. Sobotní večer byl ve znamení soutěže o nejlepší zelí. Na vítěze čekala lákavá hlavní výhra, tou byla pečená kachna, samozřejmě se zelím.
Příbram /ROZHOVOR/ – Březohorské zelí 2014. U stolu nad svými zápisky a poznámkami sedí a přemýšlí komisař Ivan Chaloupek. Může se člověk v takové důležité chvíli vůbec vyrušovat? „Ale může, už mám rozhodnuto," zve komisař k rozhovoru o tom, co všechno je k hodnocení zelí potřeba.
Příbram – Sobota odpoledne. Na baru v Jihočeské restauraci kvapem přibývají půllitrové jménem označené sklenice s doma nakládaným zelím.
Vizovice – „Taky mám radost, že jsem porazila i profesionály," usmívala se Hana Martincová z Lutoniny, která se svou kyselící ovládla jednu ze dvou kategorií vizovického koštu kyselic. Tradiční polévka v jejím podání chutnala největšímu poštu návštěvníků. Porotě zase chutnala nejvíc kyselice Marcely Šťastné z Vizovic.
Velké Meziříčí - V pořadí už šestá tradiční zabijačka se uskutečnila u sjezdovky na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. Lyžaři, ale nejenom oni, tak mohli konzumovat nejen obvyklé občerstvení, ale hlavně si pochutnat na čerstvých zabijačkových specialitách.
Víceměřice - V košíkárně Domova u rybníka ve Víceměřích se v sobotu mísila vůně okurek, nakládaného zelí, medu, marmelád, kompotů či sušeného ovoce. Místní zahrádkaři zde totiž pořádali už sedmý ročník zeliády a s ním spojený šestý ročník ovocných mlsů.
Jakarta – Výbuch sopky Mount Sinabung dnes v Indonésii zabil nejméně 14 lidí, uvedla agentura DPA. Podle agentury AFP jsou mezi mrtvými čtyři středoškoláci. Indonéský ostrov Sumatra zažívá jednu z nejdelších sopečných erupcí za 30 let.
Víceměřice – Pro místní i přespolní ve Víceměřicích uspořádají v sobotu 1. února od 14 hodin zeliádu. Pochutnat si na zelenině různých druhů budete moci v košíkárně Domova u rybníka.
Železnice – Jak jsme již avizovali v úvodním díle miniseriálku, přinášíme nyní další, již kompletní text, a to drobné povídky a vzpomínky lékaře Aloise Stehlíka.
Polévka je ideální jídlo – lze ji snadno připravit téměř z jakékoli suroviny, zahřeje, zasytí a dodá tělu potřebné látky a dostatek tekutin.
Lužná Sládek od Černého Orla v Kroměříži, který několik let učil na zlínské univerzitě, vařil pivo na Valašsku. Jak se to stalo? „Vždycky jsem to chtěl zkusit, ale ne u sebe doma," prozradil se smíchem Pavel Hanuštiak, Vsetíňan, který žije už nějakou dobu ve Zlíně.
Bohdalov - Štrúdlobraní v Bohdalově na Žďársku pořádali letos podruhé, tradici ještě zakládají. Všechny přihlášené exponáty byly obodovány, pochváleny… a hned snědeny.
Pohořelice – Charakteristická vůně provoněla v sobotu sál radnice v Pohořelicích na Brněnsku. Konal se tam dvanáctý ročník koštu kysaného zelí pojmenovaného Zelo Fest.
Lužná - Sládek od Černého Orla v Kroměříži, který několik let učil na zlínské univerzitě, vařil pivo na Valašsku. Jak se to stalo? „Vždycky jsem to chtěl zkusit, ale ne u sebe doma," prozradil se smíchem Pavel Hanuštiak, Vsetíňan, který žije už nějakou dobu ve Zlíně.
Brno, Brněnsko - Naplánovat si svůj velký den mohou přijít dívky a ženy do galerie vedle obchodního centra Vaňkovka. Ale víkend v Brně a jeho okolí nabízí vyžití i těm, kteří ještě, nebo už, na svatbu nemyslí. Gurmáni navštíví košt zelí v Pohořelicích, dětem je určený karneval v Rosicích.
Hostětín – Centrum Veronica, hostětínské vzdělávací a informační středisko, chystá na nadcházející období řadu zajímavých akcí nejen pro milovníky bělokarpatské přírody, tradic a venkova.
Mikulčice – Vůně pálenky a kysaného zelí doprovází v sobotu odpoledne stovky lidí, kteří dorazili do mikulčického kulturního domu. Koná se tady už třináctý košt pálenek a kysaného zelí.
Hodonínsko /TIPY NA VÍKEND/ - Plesová sezona pokračuje i o nadcházejícím víkendu. Vlkošský dobový ples podpoří nákup kamen v Afghánistánu a návštěvníkům ukáže prvorepublikovou módu. Pokračuje také seriál koštů pálenek, tentokrát v Mikulčicích, kde si lidé pochutnají také na kysaném zelí. Děti z Kněždubu se pobaví na tradičním karnevalu a příznivci bicích se něco nového přiučí v sobotu večer v Hodoníně.
Hradec Králové /SOUTĚŽ/ - Připravili jsme pro vás, čtenáře Hradeckého deníku, ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové novou soutěž a tak trochu i zábavu.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Na šípkové omáčce, nebo se zelím? Dilema, jak připravit divočáka, vedlo ve filmu Slavnosti sněženek až k bitce myslivců. K podobným incidentům by už docházet nemělo, protože zvěřina už není takovou vzácností jako dříve. Obliba zvěřiny opět začala pomalu růst a není divu, že po ní sáhne nejedna restaurace.
Příbram – Odnosit z obchodu sto kilo hlávkového zelí do auta. Potom z auta domů. Rozkrájet, nakrouhat, propracovat, naložit…
Stašov - V obci nedaleko Poličky provonělo sobotní odpoledne zelí. Příznivci této kysané pochoutky se sešli, aby zjistili, které z nich je nejchutnější.
Miroslav - O voňavý a zábavný úvod plesové sezony se postarali pořadatelé ze sdružení Hubertus Miroslav. Sál zaplnili lidé do posledního místa.
Troubky nad Bečvou – Proč patří myslivecký ples v Troubkách k nejvyhledávanějším akcím sezony a sjíždějí se na něj nejen lidé z Přerova, ale i Olomouce a širokého okolí? Na to existuje hned několik odpovědí. Dlouholetá tradice, bohatá myslivecká tombola a skvělé jídlo.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V nově otevřené restauraci Padowetz nemá svíčková chybu a panenka se sama rozpadá v ústech. Dojem kazí jen zmatení číšníci a číšnice.
Jihlava - Letošními festivalovými kategoriemi, podle kterých podniky vybírají pokrmy do nabídky, jsou celkem tři s názvy To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.
Cukroví, řízky, salát s tučnou majonézou, svíčková se šesti, dobře propečená kachna se zelím a to vše zapíjet dobře vychlazeným pivem či naopak horkým punčem nebo medovinou. Kalorie se sčítají, kila naskakují a po svátcích jsou najednou potřeba o číslo větší kalhoty… Zatímco Vánoce byly ráj pro obchodníky, teď začínají žně pro sportovní centra. Kam tedy můžete vyrazit s váhovými přírůstky zatočit a jak vůbec na to?
Spytihněv – Jelítka a jitrničky. Tyto zabíjačkové pochoutky si se spokojeným výrazem v obličeji odnášela v tašce Anna Šimčáková ze Spytihněvi. Zakoupila si je přímo o posledním dni letošního roku ve své obci. Dlouho se ovšem dobroty v její domácnosti neohřály. K tomu totiž hodlala co nejdříve uvařit zelí a brambory.
Sokolovsko - Cukroví, řízky, salát s tučnou majonézou, svíčková se šesti, dobře propečená kachna se zelím a to vše zapíjet dobře vychlazeným pivem či naopak horkým punčem nebo medovinou. Kalorie se sčítají, kila naskakují a po svátcích jsou najednou potřeba o číslo větší kalhoty…
Spytihněv – Jelítka a jitrničky. Tyto zabíjačkové pochoutky si se spokojeným výrazem v obličeji odnášela v tašce Anna Šimčáková ze Spytihněvi. Zakoupila si je přímo o posledním dni letošního roku ve své obci. Dlouho se ovšem dobroty v její domácnosti neohřály. K tomu totiž hodlala co nejdříve uvařit zelí a brambory.
Nezabudice – Otužilci ve Vltavě o vánočních svátcích jsou tradiční, ale možná už trochu „ohraná" podívaná. Letos ale vznikla zbrusu nová tradice. Otužilci se už nemusí pyšnit jen Vltava, ale také Berounka na Rakovnicku.
Nezabudice – Otužilci ve Vltavě o vánočních svátcích jsou tradiční, ale možná už trochu „ohraná" podívaná. Letos ale vznikla zbrusu nová tradice. Otužilci se už nemusí pyšnit jen Vltava, ale také Berounka na Rakovnicku.
Velké Poříčí - Po nedávno konané a úspěšné okurkyádě uspořádali Jaroslav Lokvenc a Dáša Šulcová mezi vánočními svátky soutěž o nejlepší doma naložené kysané zelí pod názvem „Zeliáda 2013".
Velké Poříčí - Po nedávno konané a úspěšné okurkyádě uspořádali Jaroslav Lokvenc a Dáša Šulcová mezi vánočními svátky soutěž o nejlepší doma naložené kysané zelí pod názvem „Zeliáda 2013".
Velké Poříčí - Po nedávno konané a úspěšné okurkyádě uspořádali Jaroslav Lokvenc a Dáša Šulcová mezi vánočními svátky soutěž o nejlepší doma naložené kysané zelí pod názvem „Zeliáda 2013".
Sokolovsko - Velký zájem byl o svátcích o tenis, squash nebo bowling
Luby - Trochu kratší, ale širší a vyšší. Řeč je o štóle, která se pravidelně rozdává na Vánočním setkání před lubskou radnicí. Toho se jako každý rok zúčastnili obyvatelé z obou stran hranice.
Luby - Před lubským městským úřadem se konalo tradiční Vánoční setkání.
Velké Poříčí - Dlouholetá místní tradice v ochutnávce a vyhodnocení nejchutnějších nakládaných okurek, která měla čtyřletou pauzu, byla v loňském roce opět obnovena. Postarala se o to parta místních pecařů. Ti letos podruhé uspořádali v hospodě „U Dáši" ve Velkém Poříčí další ročník okurkyády.
Brambory, kyselé okurky, vajíčka, majonéza, mrkev, hrášek, šunka, cibule, hořčice… Přibližně tak nějak vypadá vánoční bramborový salát ve většině domácností. Co zkusit letos něco jiného?