Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

FOTO: Farmářské trhy v Bruntále

Bruntál - Každous tředu se konají na bruntálském náměstí Míru oblíbené farmářské trhy. Včera měli prodejci v nabídce domácí uzeniny, pečivo i rukodělné výrobky.

V Křimicích vybírali nejlepší zelí

Plzeň - Zatímco ve Znojmě mají okurky, v Křimicích jsou hrdí na své zelí. I proto se pátý plzeňský obvod před lety rozhodl pořádat soutěž o nejlepší nakládané křimické zelí.

OBRAZEM: Česko – slovenské derby na kluzišti i v kuchyni

České Budějovice - Dny slovenské kuchyně v úterý nabídly v některých českobudějovických restauracích výjimečnou příležitost sledovat zápas českých a slovenských hokejistů a zároveň si dopřávat dobroty obou národních kuchyní.

Zelí proti neduhům. V Dobrém ocenili skvělé recepty

Dobré – Nakládané okurky a kysané zelí jsou prý receptem na zdraví. Alespoň podle organizátorů soutěže o nejlepší domácí produkty tohoto druhu. V Dobrém se zeliády a okurkiády v Ekologickém centru Keithe Morrise zúčastnilo několik desítek lidí.

Tipy na víkend: Plesy, košty, filmy a koncerty

Zlínský kraj - Zájemci o tradice si tento víkend přijdou na své krom krojovaného plesu je čeká i ochutnávka domácího zelí. Zajímavý program nabídne i bojkovický klub Maják, kde se představí slovácká dokumentaristka a její filmy o pohraničních krajinách.

O nejlepším zelí rozhodnou v Dobrém

Dobré – V období, kdy všude kolem nás číhají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence a nejlépe v podobě přírodních vitamínů. A tak, jakoby na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž o nejlepší domácí nakládané okurky a kysané zelí v osobitých nebo klasických nálevech.Zeliáda a okurkiáda se uskuteční v sobotu od 10 do 14 hodin v Ekologickém centru Keithe Morrise v Dobrém a zváni k účasti jsou nejen ti, kteří přivezou svůj vlastní výrobek, ale také všichni milovníci zelí, okurek i dobré zábavy.

Sběrná místa vzorků o Najlepší kysané zelé na Slovácku

Slovácko – Pokud se chcete zúčastnit prestižní soutěže O najlepší kysané zelé, který se uskuteční už tuto sobotu 15. února od 13 hodin v centru Horňácka-Velké nad Veličkou, uvádíme sběrná místa k odevzdání vzorků v obsahu do uzavřené klasické omniovky (0,7l) s uvedením patřičných iniciál výrobce.

Chutná hlavně klasika

PěčÍn – Kulináři z okolí mohli předvést své výtvory. Sobotní večer byl ve znamení soutěže  o nejlepší zelí. Na vítěze čekala lákavá hlavní výhra, tou byla pečená kachna,  samozřejmě se zelím.

Zelný komisař: Tři čtvrtiny vzorků bych si dal k pečené huse

Příbram /ROZHOVOR/ – Březohorské zelí 2014. U stolu nad svými zápisky a poznámkami sedí a přemýšlí komisař Ivan Chaloupek. Může se člověk v takové důležité chvíli vůbec vyrušovat? „Ale může, už mám rozhodnuto," zve komisař k rozhovoru o tom, co všechno je k hodnocení zelí potřeba.

VIDEO: Gajdy a zelé, živobytí celé, znělo Vizovicemi

Vizovice – „Taky mám radost, že jsem porazila i profesionály," usmívala se Hana Martincová z Lutoniny, která se svou kyselící ovládla jednu ze dvou kategorií vizovického koštu kyselic. Tradiční polévka v jejím podání chutnala největšímu poštu návštěvníků. Porotě zase chutnala nejvíc kyselice Marcely Šťastné z Vizovic.

Na Fajtově kopci lyžaře lákali na jitrnice a prdelačku

Velké Meziříčí - V pořadí už šestá tradiční zabijačka se uskutečnila u sjezdovky na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. Lyžaři, ale nejenom oni, tak mohli konzumovat nejen obvyklé občerstvení, ale hlavně si pochutnat na čerstvých zabijačkových specialitách.

VIDEO: Mňam. Ve Víceměřicích koštovali zeleninku a ovocné dobroty

Víceměřice -  V košíkárně Domova u rybníka ve Víceměřích se v sobotu mísila vůně okurek, nakládaného zelí, medu, marmelád, kompotů či sušeného ovoce. Místní zahrádkaři zde totiž pořádali už sedmý ročník zeliády a s ním spojený šestý ročník ovocných mlsů.

Erupce indonéské sopky zabila nejméně 14 lidí

Jakarta – Výbuch sopky Mount Sinabung dnes v Indonésii zabil nejméně 14 lidí, uvedla agentura DPA. Podle agentury AFP jsou mezi mrtvými čtyři středoškoláci. Indonéský ostrov Sumatra zažívá jednu z nejdelších sopečných erupcí za 30 let.

Chmel... tak ten smrdí, jako když vaříte šrot pro prasata

Lužná Sládek od Černého Orla v Kroměříži, který několik let učil na zlínské univerzitě, vařil pivo na Valašsku. Jak se to stalo? „Vždycky jsem to chtěl zkusit, ale ne u sebe doma," prozradil se smíchem Pavel Hanuštiak, Vsetíňan, který žije už nějakou dobu ve Zlíně.

Soutěžní štrúdly voněly sladce i slaně

Bohdalov - Štrúdlobraní v Bohdalově na Žďársku pořádali letos podruhé, tradici ještě zakládají. Všechny přihlášené exponáty byly obodovány, pochváleny… a hned snědeny.

Chmel... tak ten smrdí, jako když vaříte šrot pro prasata

Lužná - Sládek od Černého Orla v Kroměříži, který několik let učil na zlínské univerzitě, vařil pivo na Valašsku. Jak se to stalo? „Vždycky jsem to chtěl zkusit, ale ne u sebe doma," prozradil se smíchem Pavel Hanuštiak, Vsetíňan, který žije už nějakou dobu ve Zlíně.

Kam o víkendu? Na svatební show i košt kysaného zelí

Brno, Brněnsko - Naplánovat si svůj velký den mohou přijít dívky a ženy do galerie vedle obchodního centra Vaňkovka. Ale víkend v Brně a jeho okolí nabízí vyžití i těm, kteří ještě, nebo už, na svatbu nemyslí. Gurmáni navštíví košt zelí v Pohořelicích, dětem je určený karneval v Rosicích.

Mikulčický sál provoní pálenky z banánů či pampelišek

Hodonínsko /TIPY NA VÍKEND/ - Plesová sezona pokračuje i o nadcházejícím víkendu. Vlkošský dobový ples podpoří nákup kamen v Afghánistánu a návštěvníkům ukáže prvorepublikovou módu. Pokračuje také seriál koštů pálenek, tentokrát v Mikulčicích, kde si lidé pochutnají také na kysaném zelí. Děti z Kněždubu se pobaví na tradičním karnevalu a příznivci bicích se něco nového přiučí v sobotu večer v Hodoníně.

Zvěřina jde na odbyt. Míří hlavně do restaurací

Praha /INFOGRAFIKA/ – Na šípkové omáčce, nebo se zelím? Dilema, jak připravit divočáka, vedlo ve filmu Slavnosti sněženek až 
k bitce myslivců. K podobným incidentům by už docházet nemělo, protože zvěřina už není takovou vzácností jako dříve. Obliba zvěřiny opět začala pomalu růst a není divu, že po ní sáhne nejedna restaurace.

VIDEO: Plesová událost sezony lákala na myslivecké speciality

Troubky nad Bečvou – Proč patří myslivecký ples v Troubkách k nejvyhledáva­nějším akcím sezony a sjíždějí se na něj nejen lidé z Přerova, ale i Olomouce a širokého okolí? Na to existuje hned několik odpovědí. Dlouholetá tradice, bohatá myslivecká tombola a skvělé jídlo.

Svátek milovníků lahůdek už se blíží

Jihlava - Letošními festivalovými kategoriemi, podle kterých podniky vybírají pokrmy do nabídky, jsou celkem tři s názvy To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.

Po svátečním obžerství pomůže detox i cvičení

Cukroví, řízky, salát s tučnou majonézou, svíčková se šesti, dobře propečená kachna se zelím a to vše zapíjet dobře vychlazeným pivem či naopak horkým punčem nebo medovinou. Kalorie se sčítají, kila naskakují a po svátcích jsou najednou potřeba o číslo větší kalhoty… Zatímco Vánoce byly ráj pro obchodníky, teď začínají žně pro sportovní centra. Kam tedy můžete vyrazit s váhovými přírůstky zatočit a jak vůbec na to?

Na Silvestra se ve Spytihněvi promastili zabíjačkou

Spytihněv – Jelítka a jitrničky. Tyto zabíjačkové pochoutky si se spokojeným výrazem v obličeji odnášela v tašce Anna Šimčáková ze Spytihněvi. Zakoupila si je přímo o posledním dni letošního roku ve své obci. Dlouho se ovšem dobroty v její domácnosti neohřály. K tomu totiž hodlala co nejdříve uvařit zelí a brambory.

Po svátečním obžerství pomůže detox i cvičení

Sokolovsko - Cukroví, řízky, salát s tučnou majonézou, svíčková se šesti, dobře propečená kachna se zelím a to vše zapíjet dobře vychlazeným pivem či naopak horkým punčem nebo medovinou. Kalorie se sčítají, kila naskakují a po svátcích jsou najednou potřeba o číslo větší kalhoty…

Na Silvestra se ve Spytihněvi promastili zabíjačkou

Spytihněv – Jelítka a jitrničky. Tyto zabíjačkové pochoutky si se spokojeným výrazem v obličeji odnášela v tašce Anna Šimčáková ze Spytihněvi. Zakoupila si je přímo o posledním dni letošního roku ve své obci. Dlouho se ovšem dobroty v její domácnosti neohřály. K tomu totiž hodlala co nejdříve uvařit zelí a brambory.

Králem nakládaného zelí se stal Josef Čepelka

Velké Poříčí - Po nedávno konané a úspěšné okurkyádě uspořádali Jaroslav Lokvenc a Dáša Šulcová mezi vánočními svátky soutěž o nejlepší doma naložené kysané zelí pod názvem „Zeliáda 2013".

Králem nakládaného zelí se stal Josef Čepelka

Velké Poříčí - Po nedávno konané a úspěšné okurkyádě uspořádali Jaroslav Lokvenc a Dáša Šulcová mezi vánočními svátky soutěž o nejlepší doma naložené kysané zelí pod názvem „Zeliáda 2013".

Králem nakládaného zelí se stal Josef Čepelka

Velké Poříčí - Po nedávno konané a úspěšné okurkyádě uspořádali Jaroslav Lokvenc a Dáša Šulcová mezi vánočními svátky soutěž o nejlepší doma naložené kysané zelí pod názvem „Zeliáda 2013".

Vybírali nejchutnější okurky

Velké Poříčí - Dlouholetá místní tradice v ochutnávce a vyhodnocení nejchutnějších nakládaných okurek, která měla čtyřletou pauzu, byla v loňském roce opět obnovena. Postarala se o to parta místních pecařů. Ti letos podruhé uspořádali v hospodě „U Dáši" ve Velkém Poříčí další ročník okurkyády.

Jaký bramborový salát? Tady je přehled receptů

Brambory, kyselé okurky, vajíčka, majonéza, mrkev, hrášek, šunka, cibule, hořčice… Přibližně tak nějak vypadá vánoční bramborový salát ve většině domácností. Co zkusit letos něco jiného?