Na Martina zapijte husu vínem
Liberec - Svatomartinský svátek s sebou nese řadu zvyků, pečou se husy a ochutnává se mladé víno.
Liberec - Svatomartinský svátek s sebou nese řadu zvyků, pečou se husy a ochutnává se mladé víno.
Olomouc – Dozlatova upečená husa s variacemi zelí a knedlíků. To je hlavní pochoutka, která je spojená s takzvanými Svatomartinskými hody. Většina restaurací má již sestavené menu a speciality se budou podávat ještě před svátkem jména Martin.
Velké Karlovice - Blíží se další svátek milovníků dobrého jídla a pití. K listopadu tradičně patří Svatomartinské menu s husími či kachními specialitami a k tomu degustace stále oblíbenějších Svatomartinských vín.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – V sobotu dopoledne by v areálu hradeckých Gayerových kasáren asi nepropadl ani špendlík. Mířily sem stovky zájemců z krajského města i jeho okolí. Lidé měli poslední příležitost vybírat si své oblíbené zboží, protože další farmářské trhy se už konat nebudou. Tedy alespoň v letošním roce.
Kunovice – Více než tisíc tun kysaného zelí chtějí v příštích měsících vyrobit ve Slovácké Frutě Kunovice, která patří do potravinářské skupiny Hamé. Sezona tady začala v říjnu a potrvá zhruba půl roku.
Kunovice – Více než tisíc tun kysaného zelí chtějí v příštích měsících vyrobit ve Slovácké Frutě Kunovice, která patří do potravinářské skupiny Hamé. Sezona tady začala v říjnu a potrvá zhruba půl roku.
Litenčice – Poznávání trofejí, stop zvěře, střílení ze vzduchovky a luku: to všechno si o víkendu mohly vyzkoušet děti v Litenčicích. Při oslavách Svatohubertského dne se totiž na nádvoří tamního zámku konala myslivecká akce určená nejen pro dospělé.
Plumlov – Milovníci vepřového masa a zabijačkových dobrot si přišli v sobotu na své.
Tlumačov – Zelné pole nedaleko Tlumačova se stalo v neděli krátce před půl druhou svědkem havárie Fiatu Punto.
Nymburk /REPORTÁŽ/ - Na vlastní kůži si redaktor Deníku zkusil, jaké to je pracovat v supermarketu. Po čtyřech hodinách záda bolela…
Hrejkovice - Zelí je letos málo. O to nakrouhané je proto v Hrejkovicích, jak potvrzuje majitel velkoobchodu ovoce a zeleniny Hřebík H+H Jaroslav Hřebík, velký zájem.
Valašsko - Rychlostí blesku se šíří zpráva, že se letos urodilo málo zelí. Obyvatelé Beskyd proto skupují hlávky této košťáloviny potřebné k výrobě hned několika regionálních specialit přímo na polích zemědělců. Dochází k nočním nájezdům lupičů na záhony zelí na sousední Hané.
Hradec Králové – Milují mašinky a titěrnou práci. Modeláři. Každý rok už po třicet let pořádají výstavu ve své klubovně ve sklepení na hradeckém hlavním nádraží. Ani letos neudělali výjimku a jejich dílka jsou k vidění až do 28. října.
Hradec Králové – Milují mašinky a titěrnou práci. Modeláři. Každý rok už po třicet let pořádají výstavu ve své klubovně ve sklepení na hradeckém hlavním nádraží. Ani letos neudělali výjimku a jejich dílka jsou k vidění až do 28. října.
Hradec Králové – Milují mašinky a titěrnou práci. Modeláři. Každý rok už po třicet let pořádají výstavu ve své klubovně ve sklepení na hradeckém hlavním nádraží. Ani letos neudělali výjimku a jejich dílka jsou k vidění až do 28. října.
Bublava - Bramborové muffiny v županu plněné krůtími játry ovládly v sobotu v Bublavě na Sokolovsku letošní ročník kulinářské soutěže Bublavská škrabka. Prvenství z loňska obhájila Andrea Jirsíková, která při vyhlášení výsledků neskrývala radost.
Bublava – Soutěžící ukázali, že z brambor se dá péct a vařit i nasladko. Letošní ročník vyhrála stejně jako loni Andrea Jirsíková
Letohrad – Na nádvoří jedné z nejvýznamnějších dendrologických zahrad v Dolním Slezsku, v Arboretu Wojsła-wice, které se nachází v těsné blízkosti Niemczi, partnerského města Letohradu, se konal třetí ročník festivalu Slezské zelí.
Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní chlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou…
Brno - Divočáka se zelím, nebo s šípkovou omáčkou? Brňany čeká podobné dilema jako postavy ve slavném filmu Slavnosti sněženek. Ve městě právě začíná sezona zvěřinových hodů.
Brno - Divočáka se zelím, nebo s šípkovou omáčkou? Brňany čeká podobné dilema jako postavy ve slavném filmu Slavnosti sněženek. Ve městě právě začíná sezona zvěřinových hodů.
Mladá Boleslav - Ekologický program nabídl dětem zábavu i poučení
Bublava – Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní pochlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou.
V poslední době se mi nechce vymetat supermarkety. Když jsem se ale podívala na ceny zelí ke krouhání, raději jsem se zapřela a v pátek vyrazila nakupovat.
Hojná Voda – Vůně pečených hus, magický zvuk zvonu a atmosféra, která nikoho nenechala na pochybách, že se ocitl o více než čtyři staletí zpět. Takové byly nedělní Rožmberské slavnosti, kterými si osada v Novohradských horách připomněla 460 let od svého založení.
Zlín – „Byl to moc dobrý a velmi vydařený Den Zlínského kraje. Prohlédli jsme si tak trošku knihovnu, hlavně ten koutek pro děti, pak také trhy a velice nás zaujaly traktory. Takto jsme si jich snad nikdy dosyta neužili.
Uherské Hradiště – „Ona k tomu má vždycky takové dobré průpovídky," slyším v sobotu dopoledne, když přicházím ke Slováckému muzeu v Uherském Hradišti. Z budovy právě vychází skupinka důchodkyň s úsměvem na rtech.
Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.
Pelhřimovsko – Mrazivá rána nás potrápila prakticky celý tento týden.
Dobrá Voda – Od pondělí jede linka na zpracování zelí v dobrovodské zelárně na plný plyn. Čištění, odstranění košťálu, nakrouhání, přidání správných ingrediencí, udusání v bazénu – výrobní postup, po němž bílá a červená lahůdka zraje šest až osm týdnů.
Tupesy – Ještě dnes se řadě slováckých rodin mluví o tom, že právě v těchto dnech je třeba naložit zelí na zimu. Všechny tyto příklady mají jedno společné. Již staletí starou a osvědčenou technologii.
Roudné - Pouze ručně letos sklízejí zemědělci v Roudném z polí zelí. Krouhárna, odkud jsou Jihočeši zvyklí vozit si už hotovou krouhanku a doma pak nakládat tradiční dobrotu do soudků, spustila provoz jen na půl plynu. Letošní úroda totiž nebude podle odhadu šéfa provozu ZD Malše Roudné Eduarda Šebendy zdaleka tak dobrá, jako v minulých letech.
Bruntál - Ocenění Regionální potravina uděluje každoročně Ministerstvo zemědělství ve třinácti krajích těm nejkvalitnějším místním výrobkům. Na gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko na zámku v Bruntále převzalo ocenění osm místních producentů.
Roman Paule z Prachatic tvrdí, že mnoho majitelů domů kontrolu komínu ani nemá.
Tovačov – Počasí vyšlo, hody se vydařily. Svatováclavské slavnosti v Tovačově jsou tradiční akcí v regionu. Už v sobotu na ně zavítaly stovky lidí z blízkého okolí i zdaleka.
Bruntál – Aurélie Balážová z Bruntálu vede malé tanečnice v souboru Gipsey Princess. Ale je i skvělou kuchařkou. Romskou kuchyni Aurélie Balážové z Bruntálu mají možnost občas ochutnat všichni ti, kteří chodívají na každoroční Veletrh zdraví a sociálních služeb ve Společenském domě v Bruntále.
Tachovsko - Na téměř stovce hektarů pěstuje společnost Agroova v okolí Velkých Dvorců jablka. Jak Deníku řekl jednatel firmy Vladimír Mamica, letošní úroda je ve srovnání s loňskou velmi špatná a jablek je na stromech podstatně méně.
Rychnov nad Kněžnou – Kdysi si zažila „kouzlo" školní jídelny na vlastní kůži. I když oproti svým vrstevníkům tam mnoho obědů neokusila. Ředitelka Základní školy Masarykova v Rychnově nad Kněžnou Radka Polívková ví moc dobře jak vypadalo UHO a prapodivnou vůni mléčného čaje už nikdy nezapomene. „Měla jsem ale štěstí. Dlouho jsem chodila na obědy domů, takže stravování v jídelně přišlo na řadu až když jsem byla na gymnáziu," vzpomíná ředitelka.Tehdy prý oběd znamenal vystát si nekonečně dlouhou frontu a dostat na talíř jedno z jídel a většinou ne zrovna chutných. Stejně jako stovky jiných i ona si odnesla několik traumat.
Prachatice - Roman Paule z Prachatic tvrdí, že mnoho majitelů domů kontrolu komínu ani nemá.
Tachovsko – Na téměř stovce hektarů pěstuje společnost Agroova v okolí Velkých Dvorců jablka. Jak Deníku řekl jednatel firmy Vladimír Mamica, letošní úroda je ve srovnání s loňskou velmi špatná a jablek je na stromech podstatně méně.
Boskovice /REPORTÁŽ/ – Boskovičtí Židé kdysi vykrmovali husy a dodávali je na trh do Vídně a do dalších velkých měst. Tuto pozapomenutou tradici se snaží připomenout boskovické Husí slavnosti. Letos vstoupily do už desátého ročníku.
Bystřice nad Pernštejnem – Dvůr farmy Eden v Bystřici nad Pernštejnem hostí v sobotu 21. a neděli 22. září historický první Slavnosti brambor.
Hradec Králové – Tradičně na podzim se na louce u nové budovy Univerzity Hradec Králové scházejí malí i velcí, aby pouštěli draky. Ani letošní rok není výjimkou, přijít na Hradeckou drakiádu můžete v sobotu na patnáctou hodinu.
Hradec Králové – Tradičně na podzim se na louce u nové budovy Univerzity Hradec Králové scházejí malí i velcí, aby pouštěli draky. Ani letošní rok není výjimkou, přijít na Hradeckou drakiádu můžete v sobotu na patnáctou hodinu.
Poniklá - Posvícenské odpoledne připravuje Muzeum krkonošských řemesel v Poniklé. Program této akce v obci na Semilsku je opravdu pestrý.
Ostrava - Dnes odstartuje na ČT 1 v 21.30 hodin už třetí epizoda nové zábavné televizní reality show, která svedla dohromady deset soutěžících, s názvem Hospoda U Druhé šance.
Otice - Velkou a dnes již tradiční slavnost otického zelí navštívily o víkendu slovky lidí. A to navzdory dešti a zimě.
Ústí nad Labem - V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Deníku.
Opava /POZVÁNKA/ - Přestože se Zelné slavnosti letos budou konat teprve potřetí, těší se velké oblibě lidí ze širokého okolí. Předešlá léta je totiž navštívilo patnáct set až dva tisíce lidí a raritou je, že mezi nimi byl i návštěvník až z dalekých USA.
Lilek, jinak také baklažán nebo lidově patlažán, je zelenina červenofialové barvy (botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu u rajčete, papriky a jiných lilkovitých plodin), která pochází z jižní Evropy.