Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Ochutnejte Svatomartinské menu ve Velkých Karlovicích

Velké Karlovice - Blíží se další svátek milovníků dobrého jídla a pití. K listopadu tradičně patří Svatomartinské menu s husími či kachními specialitami a k tomu degustace stále oblíbenějších Svatomartinských vín. 

'Gayerky' praskaly ve švech, farmářské trhy byly letos naposledy

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – V sobotu dopoledne by v areálu hradeckých Gayerových kasáren asi nepropadl ani špendlík. Mířily sem stovky zájemců z krajského města i jeho okolí. Lidé měli poslední příležitost vybírat si své oblíbené zboží, protože další farmářské trhy se už konat nebudou. Tedy alespoň v letošním roce.

V Litenčicích oslavili Svatohubertský den

Litenčice – Poznávání trofejí, stop zvěře, střílení ze vzduchovky a luku: to všechno si o víkendu mohly vyzkoušet děti v Litenčicích. Při oslavách Svatohubertského dne se totiž na nádvoří tamního zámku konala myslivecká akce určená nejen pro dospělé.

Obchod se zelím letos ovládly drogové kartely

Valašsko - Rychlostí blesku se šíří zpráva, že se letos urodilo málo zelí. Obyvatelé Beskyd proto skupují hlávky této košťáloviny potřebné k výrobě hned několika regionálních specialit přímo na polích zemědělců. Dochází k nočním nájezdům lupičů na záhony zelí na sousední Hané.

Sklep na vlakovém nádraží je rájem železničních modelářů

Hradec Králové – Milují mašinky a titěrnou práci. Modeláři. Každý rok už po třicet let pořádají výstavu ve své klubovně ve sklepení na hradeckém hlavním nádraží. Ani letos neudělali výjimku a jejich dílka jsou k vidění až do 28. října.

Sklep na vlakovém nádraží je rájem železničních modelářů

Hradec Králové – Milují mašinky a titěrnou práci. Modeláři. Každý rok už po třicet let pořádají výstavu ve své klubovně ve sklepení na hradeckém hlavním nádraží. Ani letos neudělali výjimku a jejich dílka jsou k vidění až do 28. října.

Bublavskou škrabku ovládly luxusní muffiny

Bublava - Bramborové muffiny v županu plněné krůtími játry ovládly v sobotu v Bublavě na Sokolovsku letošní ročník kulinářské soutěže Bublavská škrabka. Prvenství z loňska obhájila Andrea Jirsíková, která při vyhlášení výsledků neskrývala radost.

U sousedů krájeli zelí na čas

Letohrad – Na nádvoří jedné z nejvýznamnějších dendrologických zahrad v Dolním Slezsku, v Arboretu Wojsła-wice, které se nachází v těsné blízkosti Niemczi, partnerského města Letohradu, se konal třetí ročník festivalu Slezské zelí.

Bublavská škrabka ukáže kulinářské pochutiny z brambor

Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní chlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou…

Bublavská škrabka ukáže kulinářské pochutiny z brambor

Bublava – Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní pochlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou.

Hojná Voda se vrátila do starých časů

Hojná Voda – Vůně pečených hus, magický zvuk zvonu a atmosféra, která nikoho nenechala na pochybách, že se ocitl o více než čtyři staletí zpět. Takové byly nedělní Rožmberské slavnosti, kterými si osada v Novohradských horách připomněla 460 let od svého založení.

Z muzea lidé odcházeli s makovým úsměvem

Uherské Hradiště – „Ona k tomu má vždycky takové dobré průpovídky," slyším v sobotu dopoledne, když přicházím ke Slováckému muzeu v Uherském Hradišti. Z budovy právě vychází skupinka důchodkyň s úsměvem na rtech.

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Na dobrovodském hlávkovém zelí si smlsnou kruhadla

Dobrá Voda – Od pondělí jede linka na zpracování zelí v dobrovodské zelárně na plný plyn. Čištění, odstranění košťálu, nakrouhání, přidání správných ingrediencí, udusání v bazénu – výrobní postup, po němž bílá a červená lahůdka zraje šest až osm týdnů.

V Roudném už krouhají hlávky zelí

Roudné - Pouze ručně letos sklízejí zemědělci v Roudném z polí zelí. Krouhárna, odkud jsou Jihočeši zvyklí vozit si už hotovou krouhanku a doma pak nakládat tradiční dobrotu do soudků, spustila provoz jen na půl plynu. Letošní úroda totiž nebude podle odhadu šéfa provozu ZD Malše Roudné Eduarda Šebendy zdaleka tak dobrá, jako v minulých letech.

Nejlepší regionální potravina

Bruntál - Ocenění Regionální potravina uděluje každoročně Ministerstvo zemědělství ve třinácti krajích těm nejkvalitnějším místním výrobkům. Na gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko na zámku v Bruntále převzalo ocenění osm místních producentů.

Romové kuchtí chutně

Bruntál – Aurélie Balážová z Bruntálu vede malé tanečnice v souboru Gipsey Princess. Ale je i skvělou kuchařkou. Romskou kuchyni Aurélie Balážové z Bruntálu mají možnost občas ochutnat všichni ti, kteří chodívají na každoroční Veletrh zdraví a sociálních služeb ve Společenském domě v Bruntále.

Letošní úroda, to je katastrofa. Je málo jablek i brambor

Tachovsko - Na téměř stovce hektarů pěstuje společnost Agroova v okolí Velkých Dvorců jablka. Jak Deníku řekl jednatel firmy Vladimír Mamica, letošní úroda je ve srovnání s loňskou velmi špatná a jablek je na stromech podstatně méně.

Čaj s prapodivnou „vůní“? Ten je přímo nezapomenutelný

Rychnov nad Kněžnou – Kdysi si zažila „kouzlo" školní jídelny na vlastní kůži. I když oproti svým vrstevníkům tam mnoho obědů neokusila. Ředitelka Základní školy Masarykova v Rychnově nad Kněžnou Radka Polívková ví moc dobře jak vypadalo UHO a prapodivnou vůni mléčného čaje už nikdy nezapomene. „Měla jsem ale štěstí. Dlouho jsem chodila na obědy domů, takže stravování v jídelně přišlo na řadu až když jsem byla na gymnáziu," vzpomíná ředitelka.Tehdy prý oběd znamenal vystát si nekonečně dlouhou frontu a dostat na talíř jedno z jídel a většinou ne zrovna chutných. Stejně jako stovky jiných i ona si odnesla několik traumat.

Letošní úroda, to je katastrofa

Tachovsko – Na téměř stovce hektarů pěstuje společnost Agroova v okolí Velkých Dvorců jablka. Jak Deníku řekl jednatel firmy Vladimír Mamica, letošní úroda je ve srovnání s loňskou velmi špatná a jablek je na stromech podstatně méně.

Stovky draků se vydají na cestu k oblakům

Hradec Králové – Tradičně na podzim se na louce u nové budovy Univerzity Hradec Králové scházejí malí i velcí, aby pouštěli draky. Ani letošní rok není výjimkou, přijít na Hradeckou drakiádu můžete v sobotu na patnáctou hodinu.

Do Otic se po roce vracejí Zelné slavnosti

Opava /POZVÁNKA/ - Přestože se Zelné slavnosti letos budou konat teprve potřetí, těší se velké oblibě lidí ze širokého okolí. Předešlá léta je totiž navštívilo patnáct set až dva tisíce lidí a raritou je, že mezi nimi byl i návštěvník až z dalekých USA.

Škola vaření: Co s lilkem? Nejdřív nechat vypotit

Lilek, jinak také baklažán nebo lidově patlažán, je zelenina červenofialové barvy (botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu u rajčete, papriky a jiných lilkovitých plodin), která pochází z jižní Evropy.