Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

V plné svěžesti se dožila sta let

Letohrad – Lidmila Junková oslavila v pondělí úctyhodných sto let. Na Orlici, kde bydlí devět let u dcery, jí přišel poblahopřát starosta Petr Fiala. Jubilantce daroval pamětní list, k tomu přidal dárkový balíček a kytici.

Podruhé Fit s Deníkem: Kila šla dolů, ale občas se i zhřešilo

Nadměrné pracovní zatížení, stres, únava, nemoci. S tím vším se musely od minulého pobytu v Resortu Svatá Kateřina vypořádat soutěžící, které se zapojily do soutěže Fit s Deníkem. Kila šla během lednového víkendového pobytu dolů, ale jakmile soutěžící přijely zpátky domů, číhala na ně opět pokušení. Jak se s nimi vypořádala Marcela Boutouilová z Kladna a Jana Večlová z Prahy?

Podruhé Fit s Deníkem: Kila šla dolů, ale občas se i zhřešilo

Počátky /REPORTÁŽ/ – Nadměrné pracovní zatížení, stres, únava, nemoci. S tím vším se musely od minulého pobytu v Resortu Svatá Kateřina vypořádat soutěžící, které se zapojily do soutěže Fit s Deníkem. Kila šla během lednového víkendového pobytu dolů, ale jakmile soutěžící přijely zpátky domů, číhala na ně opět pokušení. Jak se s nimi vypořádala Marcela Boutouilová z Kladna a Jana Večlová z Prahy?

Redakce testovala slovenskou kuchyni. Zvítězil Metropol

České Budějovice - Celý uplynulý týden hodnotili redaktoři Českobudějovického deníku slovenskou kuchyni, kterou nabízelo pět českobudějovických restaurací v rámci Dnů slovenské kultury. V závěrečném hodnocení trochu překvapivě vyhrála restaurace Metropol, především díky skvostnému dezertu, bramborovým taštičkám s povidly.

Drkotiny? Kromě tradičních i z vajec a jazyka

Milotice – Jedni je milují, druzí si při pohledu na ně raději přidrží před ústy kapesník. Ti, co jim holdují, přišli ochutnat, jak je jejich autoři okořenili, čím je ozvláštnili a z jakých surovin je vyrobili. V Miloticích se v sobotu konal druhý ročník koštu drkotin. A opět měl úspěch.

Vařte se Slováckými novinami: Bystřická kyselica

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

RECEPT DENÍKU: Kuřecí nahradilo vepřové a hovězí

Ústí nad Labem – /Hlasujte/ Ničím výjimečný. Recept na klasické jídlo k obědu. Tak zhodnotil minulý vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku Jany Šťástkové kuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Roland Šitt.

Veveří provonělo uzeným a zabijačkovými pochoutkami

Veverská Bítýška – Ani mrazivé počasí neodradilo o tomto víkendu stovky milovníků tradiční kuchyně od návštěvy Slavností moravského uzeného na hradě Veveří. Výběr zabijačkových a masopustních specialit byl velký, ale zájem návštěvníků ho ještě předčil. Dojmy mnohých shrnul pohotově jeden muž středního věku: „Akce je to dobrá, ale na to, jak jsou Češi žravej národ, nachystali málo stánků."

Poličská škola bojuje o titul

Polička – Šestnáct druhů teplých a studených jídel a osm druhů moučníků dnes představí v Praze poličská odborná škola. Účastní se totiž gurmánské soutěže při veletrhu Top Gastro.

Na Blažejskou koledu se letos vydalo méně chlapců, kvůli chřipce

Přerov – Chřipková epidemie se podepsala na nedělní účasti chlapců z Dluhonic na tradiční Blažejské koledě. Zvyk, o kterém se zmiňuje už učitel Jan Vít v místní školní kronice z roku 1896, se dochoval až do dnešních dní pouze v jediné obci na Moravě – a tou je právě místní část Přerova Dluhonice.

Pracovnice muzea vařily zelňačku

Uherské Hradiště – Polévka kyselica a bramborové placky neboli patenty tvořily menu sobotního dopoledne, které se podávalo v hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Odehrála se zde šestnáctá epizoda z cyklu názorných ukázek Tvoříme v muzeu, tentokrát nazvaná Patenty a kyselica, zdraví polovica.

Trenér Konečný: Porážku už jsem vstřebal

Břeclav, Žďár nad Sázavou – Den po středeční porážce břeclavských hokejistů na ledě Žďáru nad Sázavou trenér Lvů Michal Konečný prohodil: „Už jsem to vstřebal, člověk se nad to musí povznést. Podle mého nás ale rozhodčí v závěru vyloučil opravdu necitlivě."

Mexická zeliáda nabídla na sto pochoutek. PODÍVEJTE SE

Víceměřice – Odpoledne plné pochoutek zažili místní i přespolní v sobotu ve Víceměřicích. V košíkárně Domova u rybníka pořádali místní zahrádkáři již šestý ročník Mexické zeliády a pátý ročník Ovocných mlsů.

Víceměřice lákají na tradiční zeliádu a ovocné mlsy

Víceměřice – Odpoledne plné pochoutek čeká na místní i přespolní v sobotu ve Víceměřicích. V košíkárně Domova u rybníka pořádají zahrádkáři šestý ročník Mexické zeliády a pátý ročník Ovocných mlsů. Degustační soutěže pro děti i dospělé startují ve 14 hodin.

Umožněme nafouklému břichu návrat k původnímu tvaru

Brzy už zapomeneme na to, že nedávno byly Vánoce. Možná, že nějaká jejich připomínka ale přece jen zůstává. Kalhoty se zapínají hůř než předtím a jsou jaksi těsnější. Bříško se do nich odmítá hladce vpravit, vykukuje nad bokovkami. Že bychom až tolik ztloustli? Třeba ani ne. Jen vnitřnosti se ještě stále nevzpamatovaly z úžasu nad tím, čím vším jsme je zahrnuli.

Víceměřice lákají na tradiční zeliádu a ovocné mlsy

Víceměřice – Odpoledne plné pochoutek čeká na místní i přespolní v sobotu ve Víceměřicích. V košíkárně Domova u rybníka pořádají zahrádkáři šestý ročník Mexické zeliády a pátý ročník Ovocných mlsů. Degustační soutěže pro děti i dospělé startují ve 14 hodin.

VIDEO: "Kníže" poobědval v hospůdce U Olinka, dal si pivo a kachnu se zelím

Lhotka – Legendární hospůdka U Olinka ve Lhotce u Přerova zažila v neděli vzácnou návštěvu. Poobědvat sem přijel prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg, který je v těchto dnech na Moravě. „Kníže" tak vřelé přijetí nečekal, v malé vesnické hospůdce se totiž v pravé poledne shromáždila více než stovka lidí, kteří po jeho příchodu do sálu aplaudovali vestoje.