Ústí nad Labem – Pečená husička se zelím, speciální víno a také pivo. To jsou symboly svatomartinského posvícení. K dostání bude nejen mladé víno, ale také Svatomartinské pivo. Nabízet je budou vybrané restaurace v Ústí nad Labem.
Stříbrnice - Se zelím. S šípkovou omáčkou. Obdobu legendárního filmového sporu dvou skupin myslivců zažívají ve Stříbrnicích. Ale zatímco Menzelovu filmu se lidé u televizních obrazovek smějí, ve slovácké obci nemá na vtípky nikdo pomyšlení.
Stříbrnice - Se zelím. S šípkovou omáčkou. Obdobu legendárního filmového sporu dvou skupin myslivců zažívají ve Stříbrnicích. Ale zatímco Menzelovu filmu se lidé u televizních obrazovek smějí, ve slovácké obci nemá na vtípky nikdo pomyšlení.
Kunovice - Šlapání zelí není ani v dnešní moderní době pouhou výsadou ukázek starých lidových zvyků. Našlapáno pravděpodobně bylo i kysané zelí, které máte doma v ledničce.
Kunovice - Potravinářská společnost Hamé, která nedávno neuspěla u Evropské komise se svou žádostí o zařazení marmelády na seznam tradičních zaručených specialit Evropské unie, zvažuje možnost přihlásit jako tradiční českou specialitu také kysané zelí.
Kunovice - Šlapání zelí není ani v dnešní moderní době pouhou výsadou ukázek starých lidových zvyků. Našlapáno pravděpodobně bylo i kysané zelí, které máte doma v ledničce.
Roudné - Letošní úroda zelí na jihu Čech je kvalitní. V Zemědělském podniku Malše, který patří k největším pěstitelům v Česku, sklizeň právě vrcholí. Zelí letos zaseli na 30 hektarech, sklidí ho asi 1000 tun. Na rozdíl od jiných oblastí v Česku ho nepoškodily mrazy, sucho ani kroupy.
Plzeň – Se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Nad touhle hrabalovskou otázkou mohli v sobotu přemýšlet městští strážníci, kteří vyrazili do Těšínské ulice na upozornění z linky 112, které jim předala Policie České republiky.
Příbramsko – Sezona krouhání a nakládání zelí vrcholí. Jedna hlávka za druhou, den po dni, minimálně šest týdnů, podle toho, kolik se zrovna urodilo. Chce to ostrý nůž, nanosit hlávky z pole do budovy u polní cesty, očistit, opracovat a napůlit. To vše s dobrou náladou a vytrvalostí. Takhle to už přes třicet let šlape v jediné krouhárně na Příbramsku v Drásově.
Královéhradecko - Jako každý týden, i tentokrát Deník čtenářům přináší některé užitečné tipy na společenské události, které se v okrese chystají o nadcházejícím víkendu.
Drásov – Sezona krouhání a nakládání zelí vrcholí. Jedna hlávka za druhou, den po dni, minimálně šest týdnů, podle toho, kolik se zrovna urodilo. Chce to ostrý nůž, nanosit hlávky z pole do budovy u polní cesty, očistit, opracovat a napůlit. To vše s dobrou náladou a vytrvalostí. Takhle to už přes třicet let šlape v jediné krouhárně na Příbramsku v Drásově.
Žirovnice – Na letošní podzimní výstavě Zahrady Vysočiny v Žirovnici, která bude v zámku a ve špýcharu od soboty do pondělí vždy od 9 do 16 hodin, si návštěvníci budou moci prohlédnout ovoce, zeleninu a chryzantémy od pěstitelů z celého Česka.
Jičínsko – Sezóna zavařování pokračuje. Bohatým zdrojem vitaminu C je zelí. Zemědělské družstvo Dobrá Voda prodává každou sobotu dopoledne až do konce října bílou (10 Kč za kg) i červenou krouhanku (14 Kč za kg).
V pražském obchodním centru Letňany byla otevřena první lékárna v Česku se specializací na konopí. Lékárna Konopnyshop.cz nabízí konopné masti Carun proti lupénce nebo akné, ale také kosmetické prostředky. Součástí servisu je i poradenství ohledně zdravotních účinků konopí.
V pražském obchodním centru Letňany byla otevřena první lékárna v Česku se specializací na konopí. Lékárna Konopnyshop.cz nabízí konopné masti Carun proti lupénce nebo akné, ale také kosmetické prostředky. Součástí servisu je i poradenství ohledně zdravotních účinků konopí.
Brno - Ochutnat krajové speciality jako slavný pardubický perník, nakoupit řemeslné výrobky a vybrat si dovolenou nebo výlet na víkend mohou od pondělního dopoledne lidé na brněnském náměstí Svobody. Slavnosti regionů, čtvrté oslavy pořádané radnicí Brna-středu v rámci Festivalu v centru dění, nabídly v pondělí návštěvníkům hovězí guláš. V úterý zavoní náměstím vepřová pečeně se zelím.
Brno - Ochutnat krajové speciality jako slavný pardubický perník, nakoupit řemeslné výrobky a vybrat si dovolenou nebo výlet na víkend mohou od pondělního dopoledne lidé na brněnském náměstí Svobody. Slavnosti regionů, čtvrté oslavy pořádané radnicí Brna-středu v rámci Festivalu v centru dění, nabídly v pondělí návštěvníkům hovězí guláš. V úterý zavoní náměstím vepřová pečeně se zelím.
Plenkovice, Znojmo - O pozici starosty Honebního společenstva Plenkovice se přou tamní myslivci. Dokonce se mluví i o soudech. V pozadí jsou ale i otazníky nad dalšími pronájmy honiteb.
Býškovice – Zatímco před týdnem se výstavou nejrůznějších postav z dýní chlubili Hornoújezdští, uplynulou sobotu se v souvislosti s tradičním zelobraním o podobnou ukázku originálních ročních prací postarali obyvatelé sousedních Býškovic.
Příbramsko - Farmáři a pěstitelé na Příbramsku hodnotí úrodu. „Ani se mi o tom nechce mluvit. Je nejhorší za dvacet let zpátky. Kroupy nám zničily zhruba polovinu úrody," počítá předseda Zemědělského družstva Dlouhá Lhota Oldřich Jarůšek. Kroupy byly v létě na některých místech velké až jako tenisový míček.
Dobrá Voda – Zelárna zdejšího zemědělského podniku šlape v těchto dnech na plný výkon. Padesát pracovníků, mezi nimiž jsou i studenti z Polska, tu čistí hlávky, odstraňují košťály, a poté už zeleninu pohltí linka na krouhání.
Strážnice - Do Evropy se kukuřice dostala až v šestnáctém století. Na Moravu dorazila ze Slovenska, kam ji přivezli Turci. Právě kvůli nim se plodině říkalo turecká pšenice-turkyně. Tehdy se jí krmil dobytek, připravovaly se z ní ale i některé pokrmy. A také pochoutky z kukuřičných zrn-pukance a vařené klásky.
Litoměřice - Návštěvníci, kteří zavítali na Zahradu Čech v pondělí a v úterý, se vedle prohlídky a nákupu mohli pobavit při doprovodném kulturním programu.
Otice - Sobotní ráno bylo v Oticích rušné již od pěti hodin. Kuchařky z kulturní komise zahájily poslední práce na přípravě 600 jídel. Téměř současně s nimi začal přesun lavic, židlí, košů, informačních panelů a techniky, aby návštěvníci měli náležité pohodlí a cítili se dobře.
Litoměřice - Návštěvníci, kteří zavítali na Zahradu Čech v pondělí a v úterý, se vedle prohlídky a nákupu mohli pobavit při doprovodném kulturním programu.
Hodonínsko – Dříve byly tradicí košty vín a pálenek. Před lety se k nim ale začaly přidávat i košty jídla a různých pochutin, a tak se nyní koštuje vše od trnek, přes zelí, klobásky, okurky, houby či kvašáky až po čokolády, kávu nebo sýry. A nejrůznějších koštů a ochutnávek jídla i pochutin v regionu přibývá.
Jižní Čechy - Září je měsícem biopotravin. Upřímně, jsem spíše skeptická, když procházím kolem regálů s nabídkou bio. Jak mohu mít jistotu, že skutečně někdy až za dvojnásobnou cenu mám koupit něco, co údajně bylo vypěstováno ve prospěch mého zdraví?
Tentokrát se v Abecedě koření zaměříme na bylinku s krásným českým názvem řeřicha, kterou si můžete pěstovat na vatě doma přímo v kuchyni. Také si něco řekneme o starodávné saturejce. Ta se v našich zemích pěstuje již od devátého století.
Otice /POZVÁNKA/ - Otičtí v těchto dnech chystají již druhé zelné slavnosti. První ročník se konal loni a měl velký úspěch. Letos je slavnost naplánována na sobotu 15. září od 11.00 hodin v centru obce.
Peruc /FOTOGALERIE/ - Krásná jablka, brambory, zelí, květáky vystavené na náměstí. Nádherné barevné kytice a věnce. Králíci, koně, holubi, kachny, nutrie a mnoho dalších živých zvířat. To vše bylo k vidění v sobotu 8. září v Peruci. Proběhl tam další ročník krajských dožínkových slavnosti, který za pár let konání získal mezi lidmi velkou oblibu.
Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.
Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.