Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Svatý Martin v Ústí? Víno, pivo a husa

Ústí nad Labem – Pečená husička se zelím, speciální víno a také pivo. To jsou symboly svatomartinského posvícení. K dostání bude nejen mladé víno, ale také Svatomartinské pivo. Nabízet je budou vybrané restaurace v Ústí nad Labem.

Majitelé honitby ve Stříbrnicích vyhnali myslivce

Stříbrnice - Se zelím. S šípkovou omáčkou. Obdobu legendárního filmového sporu dvou skupin myslivců zažívají ve Stříbrnicích. Ale zatímco Menzelovu filmu se lidé u televizních obrazovek smějí, ve slovácké obci nemá na vtípky nikdo pomyšlení.

Majitelé honitby vyhnali myslivce

Stříbrnice - Se zelím. S šípkovou omáčkou. Obdobu legendárního filmového sporu dvou skupin myslivců zažívají ve Stříbrnicích. Ale zatímco Menzelovu filmu se lidé u televizních obrazovek smějí, ve slovácké obci nemá na vtípky nikdo pomyšlení.

Zelí šlapou v kunovické Frutě od roku 1925

Kunovice - Šlapání zelí není ani v dnešní moderní době pouhou výsadou ukázek starých lidových zvyků. Našlapáno pravděpodobně bylo i kysané zelí, které máte doma v ledničce.

Hamé nevzdává boj s EU, chce prosadit výjimku na zelí

Kunovice - Potravinářská společnost Hamé, která nedávno neuspěla u Evropské komise se svou žádostí o zařazení marmelády na seznam tradičních zaručených specialit Evropské unie, zvažuje možnost přihlásit jako tradiční českou specialitu také kysané zelí.

Úroda zelí na jihu Čech je na rozdíl od jiných regionů kvalitní

Roudné - Letošní úroda zelí na jihu Čech je kvalitní. V Zemědělském podniku Malše, který patří k největším pěstitelům v Česku, sklizeň právě vrcholí. Zelí letos zaseli na 30 hektarech, sklidí ho asi 1000 tun. Na rozdíl od jiných oblastí v Česku ho nepoškodily mrazy, sucho ani kroupy.

V Těšínské ulici chytali strážníci prase

Plzeň – Se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Nad touhle hrabalovskou otázkou mohli v sobotu přemýšlet městští strážníci, kteří vyrazili do Těšínské ulice na upozornění z linky 112, které jim předala Policie České republiky.

V drásovské krouhárně zelí teď mají napilno

Příbramsko – Sezona krouhání a nakládání zelí vrcholí. Jedna hlávka za druhou, den po dni, minimálně šest týdnů, podle toho, kolik se zrovna urodilo. Chce to ostrý nůž, nanosit hlávky z pole do budovy u polní cesty, očistit, opracovat a napůlit. To vše s dobrou náladou a vytrvalostí. Takhle to už přes třicet let šlape v jediné krouhárně na Příbramsku v Drásově.

V drásovské krouhárně zelí teď mají napilno

Drásov – Sezona krouhání a nakládání zelí vrcholí. Jedna hlávka za druhou, den po dni, minimálně šest týdnů, podle toho, kolik se zrovna urodilo. Chce to ostrý nůž, nanosit hlávky z pole do budovy u polní cesty, očistit, opracovat a napůlit. To vše s dobrou náladou a vytrvalostí. Takhle to už přes třicet let šlape v jediné krouhárně na Příbramsku v Drásově.

Zahrada Vysočiny opět láká

Žirovnice – Na letošní podzimní výstavě Zahrady Vysočiny v Žirovnici, která bude v zámku a ve špýcharu od soboty do pondělí vždy od 9 do 16 hodin, si návštěvníci budou moci prohlédnout ovoce, zeleninu a chryzantémy od pěstitelů z celého Česka.

Nezapomeňte si naložit zelí nebo houby

Jičínsko – Sezóna zavařování pokračuje. Bohatým zdrojem vitaminu C je zelí. Zemědělské družstvo Dobrá Voda prodává každou sobotu dopoledne až do konce října bílou (10 Kč za kg) i červenou krouhanku (14 Kč za kg).

Konopí jako léčivý prostředek i potravina

V pražském obchodním centru Letňany byla otevřena první lékárna v Česku se specializací na konopí. Lékárna Konopnyshop.cz nabízí konopné masti Carun proti lupénce nebo akné, ale také kosmetické prostředky. Součástí servisu je i poradenství ohledně zdravotních účinků konopí.

Konopí jako léčivý prostředek i potravina

V pražském obchodním centru Letňany byla otevřena první lékárna v Česku se specializací na konopí. Lékárna Konopnyshop.cz nabízí konopné masti Carun proti lupénce nebo akné, ale také kosmetické prostředky. Součástí servisu je i poradenství ohledně zdravotních účinků konopí.

Slavnosti regionů: náměstí Svobody provoněl pardubický perník

Brno - Ochutnat krajové speciality jako slavný pardubický perník, nakoupit řemeslné výrobky a vybrat si dovolenou nebo výlet na víkend mohou od pondělního dopoledne lidé na brněnském náměstí Svobody. Slavnosti regionů, čtvrté oslavy pořádané radnicí Brna-středu v rámci Festivalu v centru dění, nabídly v pondělí návštěvníkům hovězí guláš. V úterý zavoní náměstím vepřová pečeně se zelím.

Slavnosti regionů: náměstí Svobody provoněl pardubický perník

Brno - Ochutnat krajové speciality jako slavný pardubický perník, nakoupit řemeslné výrobky a vybrat si dovolenou nebo výlet na víkend mohou od pondělního dopoledne lidé na brněnském náměstí Svobody. Slavnosti regionů, čtvrté oslavy pořádané radnicí Brna-středu v rámci Festivalu v centru dění, nabídly v pondělí návštěvníkům hovězí guláš. V úterý zavoní náměstím vepřová pečeně se zelím.

Pěstitelé jsou letos nešťastní, některým úrodu zničily kroupy

Příbramsko - Farmáři a pěstitelé na Příbramsku hodnotí úrodu. „Ani se mi o tom nechce mluvit. Je nejhorší za dvacet let zpátky. Kroupy nám zničily zhruba polovinu úrody," počítá předseda Zemědělského družstva Dlouhá Lhota Oldřich Jarůšek. Kroupy byly v létě na některých místech velké až jako tenisový míček.

Dobrovodské zelí zraje, nedusají ho nohy, ale stroje

Dobrá Voda – Zelárna zdejšího zemědělského podniku šlape v těchto dnech na plný výkon. Padesát pracovníků, mezi nimiž jsou i studenti z Polska, tu čistí hlávky, odstraňují košťály, a poté už zeleninu pohltí linka na krouhání.

Ve skanzenu už ukázali, jaký byl podzim na dědině

Strážnice - Do Evropy se kukuřice dostala až v šestnáctém století. Na Moravu dorazila ze Slovenska, kam ji přivezli Turci. Právě kvůli nim se plodině říkalo turecká pšenice-turkyně. Tehdy se jí krmil dobytek, připravovaly se z ní ale i některé pokrmy. A také pochoutky z kukuřičných zrn-pukance a vařené klásky.

Druhé otické slavnosti zelí měly velký úspěch

Otice - Sobotní ráno bylo v Oticích rušné již od pěti hodin. Kuchařky z kulturní komise zahájily poslední práce na přípravě 600 jídel. Téměř současně s nimi začal přesun lavic, židlí, košů, informačních panelů a techniky, aby návštěvníci měli náležité pohodlí a cítili se dobře.

Zahrada Čech pokračuje až do soboty

Litoměřice - Návštěvníci, kteří zavítali na Zahradu Čech v pondělí a v úterý, se vedle prohlídky a nákupu mohli pobavit při doprovodném kulturním programu.

Košty: už nejen vína či klobásy, ale i káva a fazole

Hodonínsko – Dříve byly tradicí košty vín a pálenek. Před lety se k nim ale začaly přidávat i košty jídla a různých pochutin, a tak se nyní koštuje vše od trnek, přes zelí, klobásky, okurky, houby či kvašáky až po čokolády, kávu nebo sýry. A nejrůznějších koštů a ochutnávek jídla i pochutin v regionu přibývá.

Vystřídejte denně pět základních chutí

Jižní Čechy - Září je měsícem biopotravin. Upřímně, jsem spíše skeptická, když procházím kolem regálů s nabídkou bio. Jak mohu mít jistotu, že skutečně někdy až za dvojnásobnou cenu mám koupit něco, co údajně bylo vypěstováno ve prospěch mého zdraví?

Abeceda koření: řeřicha a saturejka

Tentokrát se v Abecedě koření zaměříme na bylinku s krásným českým názvem řeřicha, kterou si můžete pěstovat na vatě doma přímo v kuchyni. Také si něco řekneme o starodávné saturejce. Ta se v našich zemích pěstuje již od devátého století.

V Oticích opět chystají velké slavnosti zelí

Otice /POZVÁNKA/ - Otičtí v těchto dnech chystají již druhé zelné slavnosti. První ročník se konal loni a měl velký úspěch. Letos je slavnost naplánována na sobotu 15. září od 11.00 hodin v centru obce.

Tisíce lidí zamířily do Peruce na oblíbené krajské dožínky

Peruc /FOTOGALERIE/ - Krásná jablka, brambory, zelí, květáky vystavené na náměstí. Nádherné barevné kytice a věnce. Králíci, koně, holubi, kachny, nutrie a mnoho dalších živých zvířat. To vše bylo k vidění v sobotu 8. září v Peruci. Proběhl tam další ročník krajských dožínkových slavnosti, který za pár let konání získal mezi lidmi velkou oblibu.

Typických jídel obce a města na Zlínsku příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.