![](https://g.denik.cz/54/6c/20120127_recept_irska_denik_gulas__1__prazena-list-l.jpg)
HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!
Ústí nad Labem - Myslivecký guláš připomínal surovinami spíše segedín. Navíc byl ovšem uzený bůček.
Ústí nad Labem - Myslivecký guláš připomínal surovinami spíše segedín. Navíc byl ovšem uzený bůček.
V dalším díle seriálu o vaření se věnujeme lokálním a sezonním plodinám. Jsou zdravější.
Pohořelice – Sál staré radnice v Pohořelicích bude v sobotu už podesáté vonět kysaným zelím. A také dalšími dobrotami spojenými se zelím, jako je například segedínský guláš, ale i jiné speciality. Koná se tam totiž další Zelofest, tedy košt kysaného zelí.
Mokré – Zatímco mnohde mají obce či města kroniku v klasické knižní podobě, tu mokerskou už najdete bez problému na internetu.
ČR - Stavy prasat soustavně klesají a soběstačnost je v tomto ohledu už jen poloviční.
Jedenáctý ročník Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích nabídl třináct set sedmdesát dva vzorků destilátů, likérů a macerátů.
Božejov, Pelhřimov – Fanoušci Václava Neckáře uvidí svého oblíbence na Pelhřimovsku v únoru hned třikrát, a to v divadle i v hospodě.
Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Jedenáctý ročník Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích na Hodonínsku nabídl třináct set sedmdesát dva vzorků destilátů, likérů a macerátů. A mnoho bylo i návštěvníků, které košt přilákal.
Mikulčice – Jedenáctý ročník Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích nabídl třináct set sedmdesát dva vzorků destilátů, likérů a macerátů.
Příbram /FOTOGALERIE/ - Už posedmé se v Příbramikonala oblíbená soutěž o nejlepší domácí zelí Březohorský košťál, kterou pořádá Březohorská námořní flotila.
Vsetín /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Zaručených receptů na pravé valašské hňápané zelé je víc: kromě základní suroviny – nastrouhaného či krájeného a řádně našlapaného zelí – nesmí chybět cibule, sůl a kmín. Přidává se i kopr, někdo také česnek, křen či jablka.
Víceměřice /FOTOGALERIE/ – Potěšit chuťové buňky mohli v sobotu místní i přespolní ve Víceměřicích. V košíkárně Domova u rybníka pořádali místní zahrádkáři již pátý ročník Mexické zeliády a čtvrtý ročník Ovocných mlsů.
Božejov, Pelhřimov – Fanoušci Václava Neckáře uvidí svého oblíbence na Pelhřimovsku v únoru hned třikrát, a to v divadle i v hospodě.
Ústí nad Labem - Zapít guláš doporučují pivem.
Prostějovsko - Je tu další lednový víkend a s ním i nadílka akcí. V našem přehledu najdete výběr těch nejzajímavějších. Podívejte se, třeba se právě vám trefíme do noty. Dole v článku najdete i oblíbené Kam za sportem.
Další díl kulinářského seriálu Deníku je věnován tradiční surovině hlávkovému zelí, které v zimě chutná a dodá i potřebné vitaminy.
Hodonínsko – O tom, že se naplno rozjela plesová sezona, vypovídá dlouhý seznam plesů, které se uskuteční v pátek a v sobotu na Hodonínsku. Víkend ale nabídne i jiné zajímavé akce, například košt vín či pálenek a kysaného zelí.
Víceměřice – Pastvu pro oči, ale hlavně chuťové pohárky chystají v sobotu od dvou hodin ve Víceměřicích. Místní zahrádkáři pořádají pátý ročník Mexické zeliády a čtvrté pokračování ovocného mlsu. Obvykle se v soutěžní přehlídce sejde více jak stovka vzorků.
Rokycany – Drobná, usměvavá Jarmila Zajícová se tmavýma očima rozhlížela po návštěvnících a přijímala gratulace.
Tesák /FOTOGALERIE/ – Novou příjemnou tradici zavedli v sobotu na Tesáku. Tamní Sport Hoteltotiž poprvé připravil pravou domácí zabíjačku. Horský vzduch setak mísil s vůní teplé prdelačky, ovaru, jitrnic, jelítek, zabíjačkového guláše, pečených žebírek či výpečků podávaných se špenátem a knedlíky.
Mikulčice – Mikulčičtí Gurmáni vstoupí již do druhého desetiletí svého Koštu pálenek a kysaného zelí. Jedenáctý ročník nabídne téměř čtrnáct set vzorků destilátů. Svátek milovníků silných nápojů začíná v mikulčickém Kulturním domě v sobotu jednadvacátého ledna dvě hodiny po poledni.
Jičínsko – Dnes moudra o ovoci a něco navíc o zelenině:
Příbram – Kdo na podzim doma naložil zelí, zřejmě si už pochutnává na jeho jedinečné chuti. Zdravý exemplář si ale výrobci rozhodně nemusí nechat jen pro sebe. Blíží se totiž oblíbené zápolení o nejlepší podomácku naložené zelí, kde mohou účastníci vyhrát pohár a zajímavé ceny.
Ústí nad Labem - Martina Hiřičová: Jde o francouzskou kuchyni. Recept si může doma připravit každý.
Ústí nad Labem - Neobvyklý, s takovou kombinací jsem se ještě nesetkal, tak hodnotí vítězný recept čtenářky Ústeckého deníku Kateřiny Karlíkové, šefkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu šéfkuchař Martin Ječmen.
Rychnovsko - Štědrovečerní oběd. Pro někoho pořádný oříšek, pokud chce dodržet tradici a nejíst maso, jiní to už za ty roky mají „zmáknuté”. A mezi ně patří i Eva Fojtíková. Ta k obědu chystá staročeskou klasiku: houbového kubu a couračku. Jak na to?
Ústí nad Labem - Mexický guláš byl mírně pikantní, což ocenil nejeden návštěvník restaurace na zimáku.
Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ -Slovo špitál, občas používané jako synonymum slova nemocnice, nemělo vždy pouze tento význam. Pro přesnou definici sáhněme do Wikipedie: „Špitál (řidčeji také hospital z lat. hospitale) je označení pro středověké, ale i pozdější útulky pro nemocné, přestárlé a chudé.
Svitavy - Polovina prosince není jen období čekání na příchod Ježíška, ale bohužel také doba častého výskytu nachlazení a viróz.
Děčín - Téměř tři sta návštěvníků si v sobotu 10. prosince přišlo do děčínské zoo užít čertovský rej.
Ústí nad Labem /AKTUALIZOVÁNO/ – Překvapení vzbudil štrúdl se zelím, slaný a s kmínem, ale neumístil se.
Jeseník – Hned tři občané z Jeseníku oznámili 7. prosince vloupání do svých sklepů. Osmasedmdesátiletému muži e jednatřicetileté ženě zloději odcizili kola, každé v hodnotě přes 12 tisíc korun.
Náchodsko /VÍKENDOVÁ POROTA/ -Chystá se mikulášský čas, na který se těší zejména děti… ale co dospělí? Kdo si podle vás zaslouží dárek od Mikuláše a pohlazení od anděla a co za? Koho by naopak měl odnést čert a kvůli čemu?
Šumpersko - Kam vyrazit o víkendu v obcích na Šumpersku.
'Co budete vařit o víkendu?' Tuto otázku položíme každý týden osobnosti našeho regionu, nebo jednomu z vás…
Chranišov -Navázání kontaktů mezi cizinci a českými rodinami každým rokem organizuje občanské sdružení Slovo 21
Chomutov - V dalším díle našeho testu jsme zamířili do sousedství Restaurace Evropa na Blatenskou.
Jindřichův Hradec - Čtenářské recepty: dneska vaříme z kapusty a zelí.
Hovězí /FOTOGALERIE/ – Kateřinský jarmark v Hovězí představí svým návštěvníkům opravdový skvost. Od soboty mohou zhlédnout největší dřevěný betlém na Valašsku. Autorem veledíla je Alois Zádrapa z Lidečka.
Kroměříž - /FOTOGALERIE/ U dobrého jídla a také pití zahájili v pondělí večer v kroměřížském Domě kultury Polské dny. Desítky návštěvníků degustovaly například tradiční polské jídlo bigos, které je připravováno ze zelí a masa, či polévku z červené řepy.
Jičínsko - Z houbařského zápisníku Bédi Doležala.
Ostrava -Ocenění Regionální potravina bylo uděleno letos celkem osmi výrobkům z Moravskoslezského kraje. Jsou mezi nimi například dortík Porubská pusinka, otické kysané zelí červené i pečené mrkvánky z Beskydu Fryčovice.
Okrouhlice - Možná vás to překvapí, ale první klasické zvěřinové hody na Havlíčkobrodsku uspořádala, a to už v roce 1991, Hospoda na Staré poště v Okrouhlici.
Příbramsko - Zemědělské družstvo Dlouhá Lhota, které letos získalo titul Zemědělec roku 2011, vzniklo před osmnácti lety transformací několika bývalých JZD na Příbramsku. V současné době má na 180 členů a pracují v něm necelé čtyři desítky pracovníků. Před lety přitom zaměstnávalo dvakrát tolik lidí při stejném objemu prací.
Tachov – Farmářské trhy v Tachově se dočkaly další novinky. Poprvé mohli návštěvníci zahnat hlad teplým jídlem.
Opočno - Slavnostní otvírání rekonstruovaného objektu provázené vůní zelí a jitrnic, to se často nestává. Ve středu to v Opočně nikoho nepřekvapilo, otvírala se totiž školní kuchyň s jídelnou.
Zlín - /DENÍK ZLÍŇÁKA/ Dne 11. listopadu má svátek Martin. S tímto dnem se spojují dvě události. První sníh a svatomartinské víno.
Dobruška, Týniště nad Orlicí - Důvodem nebylo nic jiného než svátek svatého Martina, na který se pije svatomartinské víno a jí pečená husa.
Kyselovice – /FOTOGALERIE/ Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Toto rčení v neděli doslova a do písmene pasovalo na zabíjačkové hody, které se konaly v Kyselovicích.
Kroměříž – /FOTOGALERIE/ Husí paštička namotaná ve slanině s angreštovou marmeládou, ragú z husích žaloudků a husích krků na svatomartinském svatovavřineckém víně s kaštanovým pyré či pečené husí stehýnko s červeným zelím a houskovým knedlíkem.