Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Pohořeličtí lákají na košt kysaného zelí

Pohořelice – Sál staré radnice v Pohořelicích bude v sobotu už podesáté vonět kysaným zelím. A také dalšími dobrotami spojenými se zelím, jako je například segedínský guláš, ale i jiné speciality. Koná se tam totiž další Zelofest, tedy košt kysaného zelí.

Mikulčický košt pálenek a zelí přilákal davy

Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Jedenáctý ročník Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích na Hodonínsku nabídl třináct set sedmdesát dva vzorků destilátů, likérů a macerátů. A mnoho bylo i návštěvníků, které košt přilákal.

Soutěž o nejlepší hňápané zelé ovládli muži

Vsetín /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Zaručených receptů na pravé valašské hňápané zelé je víc: kromě základní suroviny – nastrouhaného či krájeného a řádně našlapaného zelí – nesmí chybět cibule, sůl a kmín. Přidává se i kopr, někdo také česnek, křen či jablka.

Mňam! Mexická zeliáda nabídla více než sto lahůdek

Víceměřice /FOTOGALERIE/ – Potěšit chuťové buňky mohli v sobotu místní i přespolní ve Víceměřicích. V košíkárně Domova u rybníka pořádali místní zahrádkáři již pátý ročník Mexické zeliády a čtvrtý ročník Ovocných mlsů.

Kam o víkendu? Tam, kde se něco děje. VYBERTE SI

Prostějovsko - Je tu další lednový víkend a s ním i nadílka akcí. V našem přehledu najdete výběr těch nejzajímavějších. Podívejte se, třeba se právě vám trefíme do noty. Dole v článku najdete i oblíbené Kam za sportem.

Víkend nabídne košt pálenek i vín a opět plesy

Hodonínsko – O tom, že se naplno rozjela plesová sezona, vypovídá dlouhý seznam plesů, které se uskuteční v pátek a v sobotu na Hodonínsku. Víkend ale nabídne i jiné zajímavé akce, například košt vín či pálenek a kysaného zelí.

Víceměřičtí lákají na Mexickou zeliádu. Stavíte se?

Víceměřice – Pastvu pro oči, ale hlavně chuťové pohárky chystají v sobotu od dvou hodin ve Víceměřicích. Místní zahrádkáři pořádají pátý ročník Mexické zeliády a čtvrté pokračování ovocného mlsu. Obvykle se v soutěžní přehlídce sejde více jak stovka vzorků.

Horský vzduch provoněla zabíjačka

Tesák /FOTOGALERIE/ – Novou příjemnou tradici zavedli v sobotu na Tesáku. Tamní Sport Hoteltotiž poprvé připravil pravou domácí zabíjačku. Horský vzduch setak mísil s vůní teplé prdelačky, ovaru, jitrnic, jelítek, zabíjačkového guláše, pečených žebírek či výpečků podávaných se špenátem a knedlíky.

Mikulčičtí lákají na pálenky i zelí

Mikulčice – Mikulčičtí Gurmáni vstoupí již do druhého desetiletí svého Koštu pálenek a kysaného zelí. Jedenáctý ročník nabídne téměř čtrnáct set vzorků destilátů. Svátek milovníků silných nápojů začíná v mikulčickém Kulturním domě v sobotu jednadvacátého ledna dvě hodiny po poledni.

Výrobci domácího zelí se opět utkají v soutěži

Příbram – Kdo na podzim doma naložil zelí, zřejmě si už pochutnává na jeho jedinečné chuti. Zdravý exemplář si ale výrobci rozhodně nemusí nechat jen pro sebe. Blíží se totiž oblíbené zápolení o nejlepší podomácku naložené zelí, kde mohou účastníci vyhrát pohár a zajímavé ceny.

HLASUJTE: Recept byl neobvyklý kombinací

Ústí nad Labem - Neobvyklý, s takovou kombinací jsem se ještě nesetkal, tak hodnotí vítězný recept čtenářky Ústeckého deníku Kateřiny Karlíkové, šefkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu šéfkuchař Martin Ječmen.

Nebojte se tradičního kuby ani couračky

Rychnovsko - Štědrovečerní oběd. Pro někoho pořádný oříšek, pokud chce dodržet tradici a nejíst maso, jiní to už za ty roky mají „zmáknuté”. A mezi ně patří i Eva Fojtíková. Ta k obědu chystá staročeskou klasiku: houbového kubu a couračku. Jak na to?

Pro špitál ve Skalici lidé sbírali zelí

Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ -Slovo špitál, občas používané jako synonymum slova nemocnice, nemělo vždy pouze tento význam. Pro přesnou definici sáhněme do Wikipedie: „Špitál (řidčeji také hospital z lat. hospitale) je označení pro středověké, ale i pozdější útulky pro nemocné, přestárlé a chudé.

Majitelé přišli o kola i zásoby

Jeseník – Hned tři občané z Jeseníku oznámili 7. prosince vloupání do svých sklepů. Osmasedmdesátiletému muži e jednatřicetileté ženě zloději odcizili kola, každé v hodnotě přes 12 tisíc korun.

Komu andělské pohlazení a kdo do pekla?

Náchodsko /VÍKENDOVÁ POROTA/ -Chystá se mikulášský čas, na který se těší zejména děti… ale co dospělí? Kdo si podle vás zaslouží dárek od Mikuláše a pohlazení od anděla a co za? Koho by naopak měl odnést čert a kvůli čemu?

Co budete vařit o víkendu?

'Co budete vařit o víkendu?' Tuto otázku položíme každý týden osobnosti našeho regionu, nebo jednomu z vás…

Hovězí nabízí největší valašský betlém

Hovězí /FOTOGALERIE/ – Kateřinský jarmark v Hovězí představí svým návštěvníkům opravdový skvost. Od soboty mohou zhlédnout největší dřevěný betlém na Valašsku. Autorem veledíla je Alois Zádrapa z Lidečka.

Ochutnávali polský bigos, ale i pivo. Podívejte se

Kroměříž - /FOTOGALERIE/ U dobrého jídla a také pití zahájili v pondělí večer v kroměřížském Domě kultury Polské dny. Desítky návštěvníků degustovaly například tradiční polské jídlo bigos, které je připravováno ze zelí a masa, či polévku z červené řepy.

Porubská pusinka je jednou z osmi oceněných v kraji

Ostrava -Ocenění Regionální potravina bylo uděleno letos celkem osmi výrobkům z Moravskoslezského kraje. Jsou mezi nimi například dortík Porubská pusinka, otické kysané zelí červené i pečené mrkvánky z Beskydu Fryčovice.

Když se práce dělá dobře, výsledky se určitě dostaví

Příbramsko - Zemědělské družstvo Dlouhá Lhota, které letos získalo titul Zemědělec roku 2011, vzniklo před osmnácti lety transformací několika bývalých JZD na Příbramsku. V současné době má na 180 členů a pracují v něm necelé čtyři desítky pracovníků. Před lety přitom zaměstnávalo dvakrát tolik lidí při stejném obje­mu prací.

Trhy nabízely také jídlo

Tachov – Farmářské trhy v Tachově se dočkaly další novinky. Poprvé mohli návštěvníci zahnat hlad teplým jídlem.

Svatomartinské pivo? Příště

Dobruška, Týniště nad Orlicí - Důvodem nebylo nic jiného než svátek svatého Martina, na který se pije svatomartinské víno a jí pečená husa.

Kyselovicemi voněly zabijačkové dobroty

Kyselovice – /FOTOGALERIE/ Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Toto rčení v neděli doslova a do písmene pasovalo na zabíjačkové hody, které se konaly v Kyselovicích.

Na Hanáckém náměstí byly první Svatomartinské hody

Kroměříž – /FOTOGALERIE/ Husí paštička namotaná ve slanině s angreštovou marmeládou, ragú z husích žaloudků a husích krků na svatomartinském svatovavřineckém víně s kaštanovým pyré či pečené husí stehýnko s červeným zelím a houskovým knedlíkem.