Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

OBRAZEM: Farmářské slavnosti na ekologické farmě

Český Těšín - Příznivci potravin, mléka a masa z místní produkce se konečně dočkali a v sobotu mohli navštívit první farmářské slavnosti v regionu. Připravila je ekofarma v Koňákově, kde hospodaří rodina pana Gustava Kotajného.

V Japonsku řádí e. coli, na Ukrajině antrax

Tokio - Šest lidí zemřelo a nejméně 100 osob onemocnělo v severním Japonsku poté, co snědli nakládanou zeleninu nakaženou bakterií E.coli. Uvedla to agentura AP s odvoláním na úřady ostrova Hokkaidó.Úřady upřesnily, že nebezpečná bakterie se nacházela v nakládaném čínském zelí dvou místních výrobců. První případy onemocnění se objevily asi před deseti dny.

Hranatý parník prodával po přehradě limonádu v sáčku

Brno – Nejprve vozil rodiny s dětmi, později zelí, pivo a žvýkačky. Takzvaný parník Veveří byl první lodí, kterou sestavili pracovníci brněnského dopravního podniku. Je to pětašedesát let, kdy poprvé vyplul na hladinu Brněnské přehrady.

Hospůdka roku: Penzion Poříčí

Trutnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2012 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Nižší nadúroda

Takto od pohledu to letos na polích nevypadá špatně. Jenomže bitva o zrno ještě nevypukla a experti jsou v odhadech opatrní. Loni údajně bylo lépe. Osobně mohu konstatovat, že kvůli holomrazu jsme přišli o nejlepší broskev. Pak nelétaly včely, když kvetly švestky, takže se slivovicí to vypadá bledě. Suché jaro zapříčinilo, že jsme nenasušili seno, neboť nenarostla tráva. Zelenina se ovšem na zahrádce vcelku vzpamatovala.

Na hradě se pekly koláče. S kmínem, hruškami i slaninou

Brno /REPORTÁŽ/ – Kilogram mouky, olej, vodu, droždí a sůl. Opakuje si Alena Slavíková s manželem recept na kynuté těsto, ze kterého před chvíli jejich synové vyrobili koláče v peci vytápěné dřevem. Plánuje ho totiž vyzkoušet i doma, tak nechce nic zapomenout. Je nedělní poledne a asi desítka dětí s rodiči i samotní dospělí se na brněnském Hradě Veveří učí péct takzvané podplameníky.

Opavsko má dalšího výrobce oceněných potravin

Neplachovice - V sedmi oceněných regionálních potravinách je kromě Otického kysaného zelí bílého s mrkví a Svatebního bolatického koláče další zástupce Opavska. Je jím Rodinná včelařská farma Košec z Neplachovic-Zadků. Na soutěži Regionální potravina 2012 zabodovala v kategorii Ostatní se svým Včelím medem lipovým.

Oloupat 250 kg brambor, to člověka musí bavit

Zlín – Je krátce po čtvrté hodině ranní a Jan Plhák přijíždí, stejně jako každý všední den, do zlínské Bartošovy čtvrti. Společně se svou ženou tam už od roku 1997 provozuje Jídelnu Plhák, která se převážně soustředí na rozvoz obědů prakticky na území celého Zlína.

Hrošík, želva nebo tučňák. Všichni jsou to Mazánci

Plzeň – Víte, co mají společného tučňáci, hrošíci liberijští, plameňáci, kachny, skalní želvy a damani? Z biologického hlediska asi pramálo, ale všechna tato zvířata má v plzeňské zoologické zahradě na starosti ošetřovatel Vlastimil Cihlář.

Deset minut v Čínské čtvrti z Hitman: Absolution

Máme tu kompletní nahrávku předváděčky Hitman: Absolution. Jde o misi v Čínské čtvrti, kde se hlavní hrdina Agent 47 prolíná davem, zabíjí nožem u kontejneru na odpadky a odtahuje mrtvá těla mezi lampiony a krabicemi plnými jablek a zelí.

OBRAZEM: Libuše Zelená peče nejlepší husu

Sušice – Tradiční farmářské trhy na sušickém náměstí byly o víkendu doplněny o další gastronomickou soutěž. Po kachnách, řízcích, bramborácích, koláčích a tlačence se tentokrát soutěžilo o nejlepší husu.

Už ve 12 letech uvařil domácí těstoviny

České Budějovice - Student Biskupského gymnázia v Budějovicích Martin Škoda včera představil svou kuchařskou knihu Škoda nevařit. Recepty v ní navíc doplnil hudebními tipy.

V Číně vypukl poprask kvůli zelí postříkanému formaldehydem

Peking - Další potravinový skandál vyděsil čínské spotřebitele. Tentokrát se jeho předmětem stala jedna z hlavních složek čínského jídelníčku: zelí, které někteří prodejci zeleniny postřikují formaldehydem, aby při převozu vydrželo čerstvé. Informovala o tom státní tisková agentura Nová Čína, kterou citoval zpravodajský server BBC News.

Dobrý den, Valašsko

Asi bych to neměla říkat nahlas, ale do tohoto víkendu jsem chalupu zanedbávala. Nepohrabala jsem po zimě suchou trávu, neposbírala scvrklá jablka a hrušky, neporyla záhony, neořezala stromům větve, nenaštípala dříví, nevysadila zeleninu ani květenu.

Poslední zvonění: červi, stres a tradice mnoha generací

Beroun /FOTOGALERIE/ - Poslední zvonění maturantů má své příznivce i odpůrce. Berounští gymnazisté se však tradice nevzdali a v pátek vyrazili před školu s plastovými lahvemi, které naplnili směsí vůní. Ta se při polévání spolužáků měnila v nepříjemný zápach. 

Nemůžu Londýn vytěsnit z hlavy, přiznala na olympijské akci Baumrtová

Chomutov – Ačkoli do zahájení OH v Londýně ještě nějaký ten týden, spíše měsíc chybí, pro chomutovskou plavkyni je olympiáda už hlavním tématem. Potvrdila to i na páteční akci Žijeme Londýnem, v rámci které se zapsala do pamětní olympijské knihy a absolvovala autogramiádu.

Poslední zvonění: červi, stres a tradice mnoha generací

Beroun – Poslední zvonění maturantů má své příznivce i odpůrce. Berounští gymnazisté se však tradice nevzdali a v pátek 20. dubna vyrazili před školu s plastovými lahvemi, které naplnili směsí vůní. Ta se při polévání spolužáků měnila v nepříjemný zápach. 

Inspekce nařídila stáhnout z trhu polské kvašené okurky a zelí

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila řetězci Makro stáhnout z trhu polské kvašené okurky a kysané zelí. Oba výrobky obsahovaly kyselinu mravenčí, která je v ČR v potravinářství zakázána. Používá se jako konzervant například pro krmiva hospodářských zvířat.

Plzeňský kraj hledá nejchutnější pokrm

Plzeň - Již jen poslední týden zbývá do uzávěrky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Soutěž se vyhlašuje v devíti kategoriích a vítěze vybírá osmičlenná porota složená ze zástupců ministerstva zemědělství, státní zemědělské a potravinářské inspekce či agrární komory.

RECEPT DENÍKU: Kachna v lístku lákala hosty

Ústí nad Labem - Doslova na dračku, tak by se dal charakterizovat zájem návštěvníků restaurace Sport Pub Zlatopramen o menu Ústeckého deníku. Po hodině a půl co restaurace otevřela, se po Kachně s červeným zelím jen zaprášilo.