Zelináři přišli během třiceti minut o celou letošní úrodu
Litoměřicko – Nic. Přesně to zůstalo ke sklizni pěstitelům zeleniny z Českých Kopist a okolí.
Litoměřicko – Nic. Přesně to zůstalo ke sklizni pěstitelům zeleniny z Českých Kopist a okolí.
Český Těšín - Příznivci potravin, mléka a masa z místní produkce se konečně dočkali a v sobotu mohli navštívit první farmářské slavnosti v regionu. Připravila je ekofarma v Koňákově, kde hospodaří rodina pana Gustava Kotajného.
Bedrč – Celá vesnice, po novu osada města Benešova, Bedrč, se podílela podle Martina Gobyho, místního dobrovolného hasiče na přípravě už desáté kulinářské soutěže Zlatá husa bedrčská.
Tokio - Šest lidí zemřelo a nejméně 100 osob onemocnělo v severním Japonsku poté, co snědli nakládanou zeleninu nakaženou bakterií E.coli. Uvedla to agentura AP s odvoláním na úřady ostrova Hokkaidó.Úřady upřesnily, že nebezpečná bakterie se nacházela v nakládaném čínském zelí dvou místních výrobců. První případy onemocnění se objevily asi před deseti dny.
Brno – Nejprve vozil rodiny s dětmi, později zelí, pivo a žvýkačky. Takzvaný parník Veveří byl první lodí, kterou sestavili pracovníci brněnského dopravního podniku. Je to pětašedesát let, kdy poprvé vyplul na hladinu Brněnské přehrady.
Tokio – Šest lidí zemřelo a nejméně 100 osob onemocnělo v severním Japonsku poté, co snědli nakládanou zeleninu nakaženou bakterií E.coli. Uvedla to dnes agentura AP s odvoláním na úřady ostrova Hokkaidó.
Praha – Za prvních letošních pět měsíců se od našich severních sousedů dovezlo o deset procent potravin více než loni. Nejvíce se zvýšil import masa
Plzeň – Zvláštní oblečení, perlivá voda a nezvyklé jídlo. Pro skupinku studentů z japonské provincie Aomori je návštěva České republiky životním zážitkem.
Trutnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2012 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.
Plzeň – Zvláštní oblečení, perlivá voda a nezvyklé jídlo. Pro skupinku studentů z japonské provincie Aomori je návštěva České republiky životním zážitkem.
Takto od pohledu to letos na polích nevypadá špatně. Jenomže bitva o zrno ještě nevypukla a experti jsou v odhadech opatrní. Loni údajně bylo lépe. Osobně mohu konstatovat, že kvůli holomrazu jsme přišli o nejlepší broskev. Pak nelétaly včely, když kvetly švestky, takže se slivovicí to vypadá bledě. Suché jaro zapříčinilo, že jsme nenasušili seno, neboť nenarostla tráva. Zelenina se ovšem na zahrádce vcelku vzpamatovala.
Brno /REPORTÁŽ/ – Kilogram mouky, olej, vodu, droždí a sůl. Opakuje si Alena Slavíková s manželem recept na kynuté těsto, ze kterého před chvíli jejich synové vyrobili koláče v peci vytápěné dřevem. Plánuje ho totiž vyzkoušet i doma, tak nechce nic zapomenout. Je nedělní poledne a asi desítka dětí s rodiči i samotní dospělí se na brněnském Hradě Veveří učí péct takzvané podplameníky.
Neplachovice - V sedmi oceněných regionálních potravinách je kromě Otického kysaného zelí bílého s mrkví a Svatebního bolatického koláče další zástupce Opavska. Je jím Rodinná včelařská farma Košec z Neplachovic-Zadků. Na soutěži Regionální potravina 2012 zabodovala v kategorii Ostatní se svým Včelím medem lipovým.
Zlín – Je krátce po čtvrté hodině ranní a Jan Plhák přijíždí, stejně jako každý všední den, do zlínské Bartošovy čtvrti. Společně se svou ženou tam už od roku 1997 provozuje Jídelnu Plhák, která se převážně soustředí na rozvoz obědů prakticky na území celého Zlína.
Rumburk - V Dymníku na vás čeká nejen adrenalinové lanové centrum, ale také Lovecká chata, kde si můžete dát výborné jídlo.
Opavsko - K regionálním potravinám Moravskoslezského kraje přibyly nově oceněné. Dvě z nich, jedna kyselá a druhá sladká, vznikají na Opavsku.
Opavsko - K regionálním potravinám Moravskoslezského kraje přibyly nově oceněné. Dvě z nich, jedna kyselá a druhá sladká, vznikají na Opavsku.
Plzeň – Víte, co mají společného tučňáci, hrošíci liberijští, plameňáci, kachny, skalní želvy a damani? Z biologického hlediska asi pramálo, ale všechna tato zvířata má v plzeňské zoologické zahradě na starosti ošetřovatel Vlastimil Cihlář.
Českobudějovicko - Deník vyrazil na houby s Věnceslavou Petrovou. Ta si odnesla plný košík z lesa u Hluboké
Hustopeče – Zúčastnit se soutěže „Hanácké Slovácko s chutí" a přispět tak k znovuobjevení typických jídel hanáckého Slovácka mohou lidé do konce července.
Humpolec – Od uplynulé soboty mají Humpolečtí možnost vrátit se v čase a nahlédnout do stavení, které v devatenáctém století obývali jejich předchůdci.
Bohušovice nad Ohří – I přes složitou situaci českých zemědělců je jedno z odvětví, které se na Litoměřicku nadále rozvíjí – zelinářství.
Bohušovice nad Ohří – I přes složitou situaci českých zemědělců je jedno z odvětví, které se na Litoměřicku nadále rozvíjí – zelinářství.
Ostrava /ROZHOVOR/ - „Toužil jsem provozovat kavárnu, tak proč ne v Česku?" říká rodilý Belgičan a majitel La Petite Conversation David Girten.
Babice – Je druhá červnová sobota dopoledne. Den jako každý jiný, ale pro bezmála sedmdesát zástupců z osmi Babic v České republice a dvou v Polsku je přece jen slavnostní.
Jičín - Zajímavou nabídku regionálních potravin představila páteční prezentace na Valdštejnově náměstí v Jičíně.
Máme tu kompletní nahrávku předváděčky Hitman: Absolution. Jde o misi v Čínské čtvrti, kde se hlavní hrdina Agent 47 prolíná davem, zabíjí nožem u kontejneru na odpadky a odtahuje mrtvá těla mezi lampiony a krabicemi plnými jablek a zelí.
Náchod/Kuala Lumpur - Pravidelné vyprávění mladé fyzioterapeutky Markéty Klemmové z Náchoda.
České Budějovice – Celkem 46 výrobců potravin z jihu Čech se účastní letošního ročníku soutěže „Chutná hezky. Jihočesky" (CHJ).
Sušice – Tradiční farmářské trhy na sušickém náměstí byly o víkendu doplněny o další gastronomickou soutěž. Po kachnách, řízcích, bramborácích, koláčích a tlačence se tentokrát soutěžilo o nejlepší husu.
České Budějovice - Student Biskupského gymnázia v Budějovicích Martin Škoda včera představil svou kuchařskou knihu Škoda nevařit. Recepty v ní navíc doplnil hudebními tipy.
Humpolec – Humpolečtí mají příležitost zbavit se starodávných věcí a zároveň se jejich darováním podílet na vybavení chystaného skanzenu ve staré Zichpili.
Peking - Další potravinový skandál vyděsil čínské spotřebitele. Tentokrát se jeho předmětem stala jedna z hlavních složek čínského jídelníčku: zelí, které někteří prodejci zeleniny postřikují formaldehydem, aby při převozu vydrželo čerstvé. Informovala o tom státní tisková agentura Nová Čína, kterou citoval zpravodajský server BBC News.
Svojanov – Na hradě se koná tento víkend jarmark. Akce je doplněná gastronomickými specialitami.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila další polské zelí s kyselinou mravenčí ohrožující lidské zdraví. Kysaného zelí bílého bylo dovezeno do ČR 578 kusů a prodáno bylo 22 balení.
Chrudim - Již podruhé v tomto týdnu se ve středu konal trh na chrudimském Resselově náměstí.
Asi bych to neměla říkat nahlas, ale do tohoto víkendu jsem chalupu zanedbávala. Nepohrabala jsem po zimě suchou trávu, neposbírala scvrklá jablka a hrušky, neporyla záhony, neořezala stromům větve, nenaštípala dříví, nevysadila zeleninu ani květenu.
Svojanov – V sobotu 5. května a v neděli 6. května vždy od 9 hodin se na Svojanově nedaleko Poličky koná hradní jarmark.
Českokrumlovsko - Před svatojakubskou nocí se obchody zásobily stovkami kil špekáčků.
České Budějovice - Student českobudějovického Biskupského gymnázia Martin Škoda napsal kuchařskou knihu. Jsou v ní jenom recepty, které sám vymyslel
Beroun /FOTOGALERIE/ - Poslední zvonění maturantů má své příznivce i odpůrce. Berounští gymnazisté se však tradice nevzdali a v pátek vyrazili před školu s plastovými lahvemi, které naplnili směsí vůní. Ta se při polévání spolužáků měnila v nepříjemný zápach.
Chomutov – Ačkoli do zahájení OH v Londýně ještě nějaký ten týden, spíše měsíc chybí, pro chomutovskou plavkyni je olympiáda už hlavním tématem. Potvrdila to i na páteční akci Žijeme Londýnem, v rámci které se zapsala do pamětní olympijské knihy a absolvovala autogramiádu.
Beroun – Poslední zvonění maturantů má své příznivce i odpůrce. Berounští gymnazisté se však tradice nevzdali a v pátek 20. dubna vyrazili před školu s plastovými lahvemi, které naplnili směsí vůní. Ta se při polévání spolužáků měnila v nepříjemný zápach.
Poděbrady - Barmská rodina žijící v Poděbradech nás pozvala na oběd a nechala nahlédnout pod pokličku jejich domácí tradiční kuchyně.
Kersko - Chataři v Kersku pozorovali jízdní hlídky s překvapením. „Tady by měli jezdit pořád. Jinak to tu nikdo neuhlídá,“ říká místní chalupář.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila řetězci Makro stáhnout z trhu polské kvašené okurky a kysané zelí. Oba výrobky obsahovaly kyselinu mravenčí, která je v ČR v potravinářství zakázána. Používá se jako konzervant například pro krmiva hospodářských zvířat.
Plzeň - Již jen poslední týden zbývá do uzávěrky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Soutěž se vyhlašuje v devíti kategoriích a vítěze vybírá osmičlenná porota složená ze zástupců ministerstva zemědělství, státní zemědělské a potravinářské inspekce či agrární komory.
Plzeň – Již jen poslední týden zbývá do uzávěrky soutěže regionální potravina Plzeňského kraje.
Hronov /FOTOGALERIE/ - Den před velikonočními prázdninami připravily učitelky v mateřské škole pro zdejší děti a jejich rodiče tvořivé velikonoční odpoledne.
Ústí nad Labem - Doslova na dračku, tak by se dal charakterizovat zájem návštěvníků restaurace Sport Pub Zlatopramen o menu Ústeckého deníku. Po hodině a půl co restaurace otevřela, se po Kachně s červeným zelím jen zaprášilo.