Nejlepší svatomartinská husa: jen kmín a sůl
Napajedla – /FOTO/ Pečená husa, knedlík a zelí. Tento typický svatomartinský pokrm zřejmě nechyběl o víkendu na stole ve většině domácností.
Napajedla – /FOTO/ Pečená husa, knedlík a zelí. Tento typický svatomartinský pokrm zřejmě nechyběl o víkendu na stole ve většině domácností.
Opavsko – Je to tak lákavé! V rukou držíte leták, v němž vás firma prapodivného názvu láká na oběd a kávu zdarma a na skvělé výrobky se slevou. Máte chuť tam jít? Pak počítejte do desíti, nebo si přečtěte následující příběh.
Ostrava -11. 11. v 11 hodin okoštují letošní Svatomartinské víno.O něm se říká, že pokud se vyvede, tak bude dobrý celý ročník.Lidé si mladým vínem budou moci připít dnes v jedenáct hodin dopoledne i v Ostravě. K němu i restaurace v Ostravě nabízejíslavnostní menu. Vévodí mu husa.
Rokycansko - Svatomartinské oslavy se konají po celém okrese. Pečínky budou k mání všude.
Brno – Některé restaurace nabízí svatomartinskou husu v předstihu. Bez mladého vína. To začnou prodávat až jedenáctého listopadu.
Přerov – Přerované stále dodržují tradice, které se vážou ke Svatému Martinovi. Restaurace, v nichž se nyní připravuje tradiční pochoutka – Svatomartinská husa, mají totiž už dlouho dopředu zamluvené rezervace. Pečínku ve čtvrtek připravovali i v přerovské restauraci U Labutě, která se může pochlubit nedávným prvenstvím v soutěži o nejlepší moravskou svíčkovou.
Zábřeh - Rozhovor se kuchařem a pořadatelem kurzů vaření v Zábřehu Olinem Bezchlebou o svatomartinských pokrmech.
Valašsko, Nepál /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - S krosnou na zádech, odhodláním a nadšením se vstříc Nepálu vypravila třiadvacetiletá Ludmila Heriánová z Lidečka. Ta během pěti měsíců, které strávila na studijní stáži v daleké Asii, společně se spolužačkou poznávala jiný kraj i odlišné mravy.
Lipnice nad Sázavou - Svatomartinské husí hody připravuje Haškova rodina ve stylové restauraci U České koruny, v níž legendární spisovatel napsal tři ze čtyř dílů románu Dobrý voják Švejk ve světové válce.
Vysočina - Svatomartinské víno, pečená husa, a hlavně natěšení degustátoři. Tak to bude vypadat v pátek 11. listopadu v jihlavské vinotéce, kde pracuje Alena Krčálová. A nejen tam. Právě v těchto dnech ve vinotékách a vinárnách v Jihlavě vrcholí přípravy na obnovený listopadový vinařský svátek.
Jindřichohradecko -Podzim je časem zvěřinových hodů. Na své si přijdou i gurmáni na Jindřichohradecku.
Vysočina - Svatomartinské víno, pečená husa, a hlavně natěšení degustátoři. Tak to bude vypadat v pátek 11. listopadu v jihlavské vinotéce, kde pracuje Alena Krčálová. A nejen tam. Právě v těchto dnech ve vinotékách a vinárnách v Jihlavě vrcholí přípravy na obnovený listopadový vinařský svátek.
Křimice – Rezerva domažlické Jiskry nastoupila v sobotu v rámci 12. kola I. A třídy v Křimicích proti mužstvu domácího Sokola. Na svém kontě měla tři zápasy bez porážky, a protože si chtěla udržet kontakt s lídrem soutěže ze Sušice, musela v městě kysaného zelí bodovat.
Vernéřovice - Ve druhém ročníku akce nazvané Vernéřovický gáblík předvedlo svůj pekařský a cukrářský um celkem sedm soutěžících žen a tři muži, kteří se spolu s ostatními místními usedlíky sešli v hospůdce, aby utužili přátelské vztahy a vybrali tu nejlepší „mňamku” sladkého večera.
Modrá /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Ten, kdo se domníval, že loučení se sezonou bude v sobotu 29. října v Archeoskanzenu Modrá klasickou záležitostí, mýlil se. Už při vstupu do opevněného hradiště nasály nosy sedmi set padesáti jeho návštěvníkům vůni vepřových dobrot.
Jičínsko - Dnes vaříme houbové polévky.
Hradec Králové - „Představte si, co jsem měl dnes k obědu,” zpívá se ve šlágru nezapomenutelného semaforského dua Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Vedle sebe tu jsou pochoutky jako knedlíky se zelím, vařená kapusta či kuře smažený.
Hradec Králové - „Představte si, co jsem měl dnes k obědu,” zpívá se ve šlágru nezapomenutelného semaforského dua Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Vedle sebe tu jsou pochoutky jako knedlíky se zelím, vařená kapusta či kuře smažený.
Hradec Králové - „Představte si, co jsem měl dnes k obědu,” zpívá se ve šlágru nezapomenutelného semaforského dua Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Vedle sebe tu jsou pochoutky jako knedlíky se zelím, vařená kapusta či kuře smažený.
Domažlice /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Okresní výstava zahrádkářů z Domažlicka byla také letos mezinárodní prezentací.
Hradec Králové /OD SOUSEDŮ/– Levný dovoz cibule, zelí a brambor z Polska ničí české zemědělce. Ti nejsou schopni konkurovat nízkým dovozovým cenám.
Hradec Králové - Poprvé do Královéhradeckého kraje přijela dvojice Afričanů z Burkiny Faso. Inoussa Maiga je mladý novinář a Marie Thérése Toe farmářka.
Břestek /FOTOGALERIE/ – Po první břestecké pouti v historii obce, tradičním vaření trnek a šlapání zelí, se v sobotu 22. října navečer obyvatelé obce v tamní sportovní hale vyřezávali a rozsvěcovali dýně.
Kysané zelí je vynikajícím zdrojem vitaminu C. Během zimních měsíců se stalo nepostradatelnou součástí naší kuchyně. V minulosti chránilo kysané zelí námořníky před kurdějemi, dnes si bez něj nedokážeme představit například pečenou kachnu.
Hradec Králové – Levný dovoz cibule, zelí a brambor z Polska ničí české zemědělce. Ti nejsou schopni konkurovat nízkým dovozovým cenám. Hrozí tak, že stovky tun zeleniny budou muset letos zaorat.
Hradec Králové – Levný dovoz cibule, zelí a brambor z Polska ničí české zemědělce. Ti nejsou schopni konkurovat nízkým dovozovým cenám.
Šumpersko – Krátké zprávy ze Šumperska.
Uherské Hradiště - Dědinu, v níž žijete, můžete ve světě proslavit mnoha způsoby. Výjimečně o ní někdo napíše písničku, spousta dalších v jejím dresu každou neděli pobíhá po fotbalovém hřišti.
Salaš /FOTOGALERIE/ – Už před mnoha lety vznikla na Salaši tradice soutěže o nejlepší guláš. Po dvouleté odmlce se letos vrátila, a tak místní hospoda zažila v sobotu večer nefalšovaný gurmánský festival.
V dalším díle našeho testu obědových menu jsme zamířili už podruhé do Otvic, tentokrát do „Bandity“ na druhé straně silnice
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Nejen na sedm druhů piv, ale také na českou a italskou kuchyni láká Pivní opice v centru Brna. Nabízí i polední menu a chuťovky k pivu.
Plzeň - Odér kysaného zelí se v současnosti line plzeňskými Křimicemi. Jako každoročně v tamní zelárně i letos musí očistit, nakrouhat a ušlapat přes půl milionu hlávek zelí.
Seriál Deníku vám pomůže objevit krásu sezonních potravin, které jsou k dostání na trzích
Olomouc – Úroda špičkových pěstitelů ovoce a zeleniny z celé republiky zaplnila olomoucké Výstaviště Flora, které od včerejška hostí největší českou přehlídku svého druhu, podzimní výstavu Flora Olomouc. Současně s ní se v areálu konají podzimní zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.
Olomouc – Jablka, kysané zelí, přehlídka českého česneku, vinařský koutek, poradny, nákupy ale také například řízené degustace vína či pálenky nabízí podzimní zahradnická výstava Flora Olomouc.
Olomouc – Jablka, kysané zelí, přehlídka českého česneku, vinařský koutek, poradny, nákupy ale také například řízené degustace vína či pálenky nabízí podzimní zahradnická výstava Flora Olomouc.
Králův Dvůr – Další zajímavou akci máte možnost navštívit již tento týden v Zahradním centru Lisý v Králově Dvoře.
Chomutov - V dalším díle testu jsme zavítali do nenápadné Podkovy.
Dolní Újezd - Před zimou si lidé dělají zásoby brambor, sklízí zeleninu a ovoce.
Liberec - O místní potraviny je stále větší zájem. Dokládají to farmářské trhy i nedávno zveřejněná celostátní anketa. A návštěvnost improvizovaného trhu, v který se včera odpoledne změnilo hlavní liberecké náměstí.
Liberec - O místní potraviny je stále větší zájem. Dokládají to farmářské trhy i nedávno zveřejněná celostátní anketa. A návštěvnost improvizovaného trhu, v který se včera odpoledne změnilo hlavní liberecké náměstí.
Uherské Hradiště - Tradice ještě mezi mladými žijí. Aspoň tedy na Slovácku. Potvrzuje to například jedna z akcí, kterou jsem o víkendu navštívila. Mladé lidi v kroji vidíte ještě stále skoro na každé vesnici, v Břestku však udržují už několik let ještě jeden zvyk.
Olomoucko – Čilým ruchem ožily na Hané výrobny kysaného zelí, které patří k oblíbeným a hlavně zdravým pochoutkám.
Vidov –Na sedmý ročník oblíbené akce dorazily bezmála čtyři tisíce lidí.
Hradec Králové – Na dvoře hospodářství společnosti Plotišťská zelenina–HAK Václava Haka je nyní živo.
Chanovice /FOTOGALERIE/ - Potravinářský den ve skanzenu i tentokrát přilákal desítky lidí z celého Klatovska.
Břestek /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Střapačky se zelím nebo kachna se zelím a knedlíkem. To byla nabídka jídelního lístku v Břestku na tradiční akci Šlapání zelí. V sobotu se na tamním sportovním hřišti sešli všichni milovníci červeného i bílého zelí.
Boskovice /FOTOGALERIE/ - Osmé Husí slavnosti v Boskovicích nově zpestřila soutěž o nejlepší houskový knedlík. Kromě pochoutek si lidé užili výstavy či koncerty.
Boskovice /FOTOGALERIE/ - Osmé Husí slavnosti v Boskovicích nově zpestřila soutěž o nejlepší houskový knedlík. Kromě pochoutek si lidé užili výstavy či koncerty.
Holovousy – Obec Holovousy a Výzkumný šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s. r. o. vás zvou na 9. ročník sousedského setkání Slavnosti Holovouských malináčů dnes 1. října.