Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

SLOUPEK: Podzim nemusí být pokynem k depresi

Koukám se ráno rozespalá z okna kuchyně, jak se listnáče barví do červena. A korunu tomu ještě dává sluníčko. Paráda. Sýkorky už si zvykají na nové krmítko a pořádně se u něj hádají. Docela poezie.

Otičtí chystají velkolepé slavnosti zelí

Otice – Když Marie Nováková z Otic přišla nedávno s nápadem uspořádat v obci slavnost zelí, jímž je tato vesnice známa a proslavena v tuzemsku i v zahraničí, nikdo v tu chvíli netušil, že to bude tak velkolepá slavnost.

Zelnák putuje do Brna - Tuřan

Litoměřice - Návštěvníci 35. zahradnického veletrhu Zahrada Čech byli v úterý svědky slavnostního aktu vyhlášení výsledků 3. ročníku soutěže Zelí roku, kterou pořádá Unie zelinářů Čech a Moravy.

Zahrada Čech otevírá brány

Litoměřice – Jubilejní 35. ročník zahradnického veletrhu dnes přivítá první tisíce návštěvníků z celé ČR.

Pochlubte se kulinářským uměním, pošlete recept

Východní Čechy – Ano, šéfe! s nelítostným Zdeňkem Pohlreichem, nové díly soutěže Prostřeno! a spousta dalších televizních pořadů na nás chrlí nejrůznější návody, recepty a doporučení, jak připravit tu nejlepší baštu.

Na bystřickém farmářském jarmaku zahraje i Bukovinka

Bystřice pod Hostýnem – Návštěvnost v řádů několika tisíc lidí očekávají pořadatelé druhého ročníku farmářského jarmaku. Koná se v sobotu na Masarykově náměstí v Bystřici pod Hostýnem, a to od osmi do třinácti hodin.

Jak šmakuje Moravskoslezsko? Jako vydatná polévka bigos

Ostrava /REPORTÁŽ, RECEPTY, ANKETA/ – Kdyby byly všechny moje pracovní dny takové, jako minulý čtvrtek, kdy jsem koštovala, jak chutná Moravskoslezsko, možná bych se brzy neunesla. Ale věřím tomu, že moje tělo by bylo vitální a silné a duše povznesená.

Pochlubte se kulinářským uměním

Východní Čechy - Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.

Taxikáři jezdí pod hlavičkou své konkurence

Frýdek-Místek – U vlakového nádraží ve Frýdku prý řádí podvodníci. O tom, že není taxi jako taxi, se během uplynulého měsíce přesvědčilo na vlastní peněženku již několik zákazníků.

Reginální potravina: nejvíc zaujal malinový řez

Brno /FOTOGALERIE/ - Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá Chuť jižní Moravy 2011 má své vítěze. Z kategorie cukrářských výrobků byl nejlépe oceněn Malinový řez od Václava Labského.

Slimáci útočí, braňte se, tvrdí zahrádkáři

Slovácko – Ožrané zelí, salát i další zelenina, tak nějak vypadá zahrada po nájezdu slimáků, jejíž obraz se vzápětí stává doslova hororovým zážitkem každého pěstitele. Právě v těchto dnech začínají tito škůdci klást vajíčka, a podle zahrádkářů je proto nejvyšší čas zbavit se jich.

Invaze slimáků plundruje zahrady, teď je ještě čas zasáhnout

Olomouc – Po dešti se rozlezou a ožírají všechno. Kvůli útokům hladových slizkých plžů si zahrádkáři zoufají. Ti, co už vyzkoušeli všelijaké metody, nakonec sahají po chemii. Odborníci radí, pokud v nadcházejících týdnech pěstitelé nezasáhnou a populaci slimáků nezdecimují, příští rok může být ještě hůře.

Invaze slimáků plundruje zahrady. Teď je ještě čas zasáhnout

Olomouc – Po dešti se rozlezou a ožírají všechno. Kvůli útokům hladových slizkých plžů si zahrádkáři zoufají. Ti, co už vyzkoušeli všelijaké metody, nakonec sahají po chemii. Odborníci radí, pokud v nadcházejících týdnech pěstitelé nezasáhnou a populaci slimáků nezdecimují, příští rok může být ještě hůře.

Pekařská sobota ovoněla celý skanzen

Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO ve 20.12/ – Po domácím chlebu, frgálech i vdolečcích se na osmnáctém ročníku Pekařské soboty jen zaprášilo. Do Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě proudily po celou uplynulou sobotu tisíce lidí.

Zloději berou nyní pole útokem

Východní Čechy – Na polích právě dorůstají rané brambory, zelí či cibule. To ale neuniklo ani zlodějům, kteří se především v noci vydávají na polní pych.

Zloději berou nyní pole útokem

Hradec Králové – Na polích právě dorůstají rané brambory, zelí či cibule. To ale neuniklo ani zlodějům, kteří se především v noci vydávají na polní pych.

Penzion Poříčí

Trutnov - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Krkonošský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 16 - Penzion Poříčí.

"Tlakáč": velký pomocník při vaření

Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.

Recepty hledali také v archivech

Jeseníky – Řekne-li se tradiční jídlo Jeseníků, málokdo si dokáže cokoliv představit. Lze odtušit, že pokrmy budou složeny z brambor, lesních plodů, zvěřiny či zelí.

Jaroslav Zelenka vyrábí luky a šípy

Jindřichův Hradec – Dějepis ho při studiích na hradeckém gymnáziu moc nebavil. Lukostřelec Jaroslav Zelenka přiznává, že vztah k historii v sobě nalezl až mnohem později.