![](https://g.denik.cz/1/55/gorila_moja_zoo_praha_prazena-list-l.jpg)
Gorilka Moja oslavila šesté narozeniny
Praha - Šesté narozeniny oslavila v neděli v pražské zoologické zahradě gorilí slečna Moja, první gorilí mládě narozené v české zoo.
Praha - Šesté narozeniny oslavila v neděli v pražské zoologické zahradě gorilí slečna Moja, první gorilí mládě narozené v české zoo.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace v Merhautově ulici slibuje hostům gastrozážitek a slib plní. Šéfkuchař Ševčík rozdal při hodnocení jídla samé jedničky.
Slovácko – Poprvé provedl publicista a novinář Jiří Jilík čtenáře krásami Slovácka před sedmi lety. Jeho fejetony a národopisné reportáže tehdy vyšly v souboru nazvaném Rebelové proti všednosti.
Zábrdí /FOTOGALERIE/– O zabijačce jsem psal už loni v rubrice Na vlastní kůži a celý rok jsem měl výčitky, že jsem ten článek vlastně nedokončil. Využil jsem tedy možnosti zúčastnit se zabijačky na zábrdském dvoře znovu, a tentokrát jsem byl pevně rozhodnutý vydržet tam od začátku až do konce.
Praha - Skupina pražských goril se v úterý poprvé setkala s novou samicí z irského Belfastu. Došlo i na rvačku.
Praha - Skupina pražských goril se v úterý poprvé setkala s novou samicí z irského Belfastu. Došlo i na rvačku.
Klenčí pod Čerchovem -Co obnáší práce kuchařky, jsem si na vlastní kůži vyzkoušela v hotelu Haltrava v Klenčí pod Čerchovem. Jedničku bych asi nedostala.
Prostějov - Každou středu můžete na první stránce Prostějovského týdne narazit na glosu či komentář k aktuálnímu dění v regionu. Jelikož si tato rubrika v novinách záskala celou řadu svých stálých příznivců, věříme, že i na webu se do těchto literárních výplodů rádi začtete. Najdete je zde vždy s malým časovým odstupem od jejich zvěřejnění v tisku. Příjemné počtení přeje redakce Prostějovského deníku.
Nošovice – Vše pro dobro světa a Nošovic, tak se nazývá snímek režiséra Víta Klusáka. Nový film je časosběrný dokument (2007 až 2009) o změnách v obci Nošovice, u které vyrostla obrovská továrna na výrobu automobilů Hyundai.
Plzeňsko - Rekordních 1,65 milionu láhví Svatomartinského vína, zhruba o třetinu více než loni, prodali letos čeští vinaři. Řekl to předseda rady Vinařského fondu řekl Milan Venclík. Fond tento svůj projekt spolu s podporou pití růžového vína považuje za stěžejní a obrovsky úspěšný.
Plzeň – Symbolem Plzně je především světoznámé pivo. Stále více turistů ale touží po tom, vychutnat si zlatavý mok přímo ve stylových prostorách. Pokud k tomu mohou zakousnout i některou ze staročeských specialit, při jejichž přípravě se plzeňské pivo používá, odcházejí zpravidla nadšeni.
Vsetín - Na zabíjačku jsem se jako děcko vždycky těšil. Večer před tím se všechno chystalo, hlavně roby v kuchyni měly vše na povel. V sobotu ráno ještě za tmy chlapi začali topit pod kotly.
Kytlice – /FOTO, VIDEO/ Nejchutnější utopenec plaval v hořčici a jogurtu.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Zelená nebo červená kočka? Takovou otázku si klade host, který se rozhodne vstoupit do brněnské restaurace Zelená kočka.
Mikulov – Komedii z kravína o touze uniknout do velkého světa z malého moravského venkova, který symbolizuje vepřová se zelím, přiveze do Mikulova divadlo MALÉhRY.
Ostrava /FOTOGALERIE/ -Proč dovážet potraviny přes půl zeměkoule, když máme vlastní a dobré? Na ostravské výstaviště Černá loukav pátekpřijeli zástupci šesti potravinářských firem, které získaly ocenění Regionální potravina. Jejich tvaroh, zelí, masové koleno, sladké uši a kuličky i vitaminové nápoje mohli lidé na výstavišti ochutnat.
Ostrava /FOTOGALERIE/ - Je libo nošovické zelí s pečeným kolenem z Moravan? Nebo máte raději husy a kachny pečené v tradičních hliněných pekáčích a podávané se slovenskými lokšemi? To a mnoho dalších jídel můžete až do soboty přijít ochutnat do pavilonu A ostravského výstaviště Černá louka, kde se koná desátý ročník Gastro festivalu.
Tachovsko - V centru Černošína na Tachovsku se zabydlely nutrie. Pro místní se staly součástí města.
Černošín – Nutrie dvou barev se zabydlely v centru Černošína. Záhy se staly vyhledávanou atrakcí pro tamní obyvatele, kteří je chodí krmit.
Svitavy – Pečená husa se stala symbolem posledních dnů.
Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ – Horské hotely ve Velkých Karlovicích pohostily o uplynulém víkendu hlavní program druhého ročníku karlovského gastrofestivalu.
Frenštát pod Radhoštěm /FOTOGALERIE, VIDEO/ -Doslova hlava na hlavě byla v sobotu 13. listopadu na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tisíce lidí přišly přivítat patrona města, svatého Martina na bílém koni.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V restauraci nabízený posvícenský koláč je jako vystřižený z kreseb Josefa Lady. Kulatý, plněný mákem a ozdobený čtyřmi mandličkami
Velká Bystřice – Až sedmdesát vzorků převážně moravských vín, ale i husí pečínka či grilované klobásky budou připraveny k ochutnání v sobotu 13. listopadu u příležitosti konání Svatomartinských slavností ve Velké Bystřici u Olomouce.
Rokycany - To přece nemůžu sníst, neslo se včera restaurací stadiónu FC v Husových sadech.
Uničov – „Už nejsou,“ odmítala ve středu zájemce o husu Miluše Horáková z farmy v Uničově-Nové Dědině. Čerstvá husička přímo z tuzemské farmy se letos stala v čase svatomartinského hodování nedostatkovým zbožím.
Havlíčkobrodsko - Závěr týdne bude patřit podzimním gurmánům.
České Budějovice – V létě připravovala restaurace Life is Dream středeční menu podle receptů čtenářů. Dnes přinášíme jako malou „vzpomínku“ na letní seriál aktuální recept na svatomartinskou husu, kterou bude restaurace připravovat od čtvrtečního večera do neděle.
Litoměřice - Husa, knedlík, zelí, pivo nebo Svatomartinské víno. Tak vypadá v těchto dnech ideální menu v řadě restaurací na Litoměřicku.
České Budějovice – Vaříme s Deníkem.
Ostrava /ANKETA/ -Svatomartinská tradice není jen čekáním, zda svatý Martin na bílém koni přiveze první sníh. Symbolem tohoto dne jsou také gastronomické speciality, na které mnohé restaurace v Ostravě lákají své hosty.
Otrokovice /INZERCE/ - Přijďte ochutnat moderní gastronomii s prvky české a mezinárodní kuchyně do Restaurace Colosseo. Váš kulinářský zážitek bude umocněn jedinečným prostředím.
Ústí nad Labem – Vítězný recept čtenářky Evy Malé na Vepřové po kremžsku měl ve čtvrtečním poledním menu restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu obrovský úspěch. Šéfkuchař Martin Ječmen prozradil, že ještě podle takového receptu v restauraci nevařil.
Hradec Králové – Ve dvorech zemědělců se začaly prodávat brambory, cibule a zelí. Lidé mají o zeleninu zájem a prodejům ze dvora dávají přednost před nákupem v supermarketech. Mají totiž jistotu, že kupují kvalitní výrobky.
Kvíčovice – Utopenci a jiné na kyselo naložené dobroty, to bylo téma sobotního Gurmánského večera v Kvíčovicích.
Opavsko - Kůži z divočáka, vycpanou divokou husu, vycpaninu slepice bažanta, dva vycpané bažantí samce. Dále vycpanou straku, páreček divokých kačen a vycpaninu divoké kachny. K tomu všemu pak litr rumu, lahev slivovice, zelí, špek, mincíř a propanbutanové lahve.
Olšany u Prostějova – Duše útlé v těle čilém, mysl jasnou. To je Čechů slavné plémě.
Žatec /FOTOGALERIE/ - Ve svátek přivítala první hosty.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Na haluškách, symbolu slovenské kuchyně, si rádi pochutnáme i na Moravě. V našich končinách sice bývá běžnější varianta s kysaným zelím, ale stále častěji si v obchodě můžeme koupit originální slovenskou netermizovanou brynzu, která má neopakovatelnou, specifickou chuť a vůni.
Jindřichohradecko – Čerstvě nakrouhané zelí jde podle Jiřího Votavy z jindřichohradecké rodinné farmy doslova na dračku.
Ostrava /DISKUSE/- Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje, jejímž cílem je pomoci spotřebitelům najít kvalitní regionální produkty, může využívat prvních šest výrobků.
Václav Šimek - Po pravdě řečeno, ani jednoho z aktérů sporu o vystoupení pana Plánky na stříbrském koncertě kapely Blue Effect neznám.
Dobrá Voda – Výrobce tradiční lahůdky, Zemědělské družstvo Podchlumí, je se sklizní a zpracováním hlávek v polovině.
Příbram /ROZHOVOR/ – Na některých školách a školkách v našem okrese probíhá sběr kaštanů a žaludů. Proč tomu tak je, a na mnohé jiné otázky o dokrmování zvěře na podzim a v zimě, jsme se zeptali pana Milana Kubů, jednatele Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty v Příbrami.
Co musí mít na talíři Irové? Co nesmíte zapomenout ochutnat a co si dovézt? Čtěte následující řádky.
Drásov - Tisíce hlávek zelí nakrouhají každým rokem na podzim v Drásově. Zájem o zdejší zelí mezi lidmi roste. Do Drásova v pondělí zavítal i ministr zemědělství Ivan Fuksa, aby se informoval o detailech zemědělského družstva.
Česká Skalice - Tomáš Hubka vyvenčil psa, Petr Fejfar dělal pomazánku, Josef Daňsa nakládal zelí a Kateřina Kozáková nakupovala.
Červený Kostelec/Olešnice /FOTOGALERIE/ - Celý rok očekávaná tradiční událost pro všechny obyvatele příměstské části Olešnice nabrala v pondělí na obrátkách.
Příkrý /FOTO/ – Milovníci zemědělských strojů a zelí si uplynulou sobotu přišli opravdu na své.
Hradec Králové – /FOTO/ Desítky lidí tlačících se v sobotu dopoledne u stánků se sortimentem, který si sami vyrobili i prodávali zemědělci a farmáři na parkovišti u Adalbertina, svědčily o oblíbenosti nového počinu – Farmářských trhů.