Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Jiří Jilík prochází Slováckem. Už potřetí

Slovácko – Poprvé provedl publicista a novinář Jiří Jilík čtenáře krásami Slovácka před sedmi lety. Jeho fejetony a národopisné reportáže tehdy vyšly v souboru nazvaném Rebelové proti všednosti.

Hodina na zabijačce

Zábrdí /FOTOGALERIE/– O zabijačce jsem psal už loni v rubrice Na vlastní kůži a celý rok jsem měl výčitky, že jsem ten článek vlastně nedokončil. Využil jsem tedy možnosti zúčastnit se zabijačky na zábrdském dvoře znovu, a tentokrát jsem byl pevně rozhodnutý vydržet tam od začátku až do konce.

Uvařit dvě stě obědů není legrace

Klenčí pod Čerchovem -Co obnáší práce kuchařky, jsem si na vlastní kůži vyzkoušela v hotelu Haltrava v Klenčí pod Čerchovem. Jedničku bych asi nedostala.

GLOSA TÝDNE: Země česká, domov můj aneb Jací jsme?

Prostějov - Každou středu můžete na první stránce Prostějovského týdne narazit na glosu či komentář k aktuálnímu dění v regionu. Jelikož si tato rubrika v novinách záskala celou řadu svých stálých příznivců, věříme, že i na webu se do těchto literárních výplodů rádi začtete. Najdete je zde vždy s malým časovým odstupem od jejich zvěřejnění v tisku. Příjemné počtení přeje redakce Prostějovského deníku.

Film o automobilce Hyundai míří do Místku

Nošovice – Vše pro dobro světa a Nošovic, tak se nazývá snímek režiséra Víta Klusáka. Nový film je časosběrný dokument (2007 až 2009) o změnách v obci Nošovice, u které vyrostla obrovská továrna na výrobu automobilů Hyundai.

Svatomartinského vína se prodalo o třetinu více než loni

Plzeňsko - Rekordních 1,65 milionu láhví Svatomartinského vína, zhruba o třetinu více než loni, prodali letos čeští vinaři. Řekl to předseda rady Vinařského fondu řekl Milan Venclík. Fond tento svůj projekt spolu s podporou pití růžového vína považuje za stěžejní a obrovsky úspěšný.

Na Spilce už chystají silvestrovské selátko a novoroční česnečku

Plzeň – Symbolem Plzně je především světoznámé pivo. Stále více turistů ale touží po tom, vychutnat si zlatavý mok přímo ve stylových prostorách. Pokud k tomu mohou zakousnout i některou ze staročeských specialit, při jejichž přípravě se plzeňské pivo používá, odcházejí zpravidla nadšeni.

Dobrý den, Valašsko

Vsetín - Na zabíjačku jsem se jako děcko vždycky těšil. Večer před tím se všechno chystalo, hlavně roby v kuchyni měly vše na povel. V sobotu ráno ještě za tmy chlapi začali topit pod kotly.

V kině se bude podávat Vepřo knedlo zelo

Mikulov – Komedii z kravína o touze uniknout do velkého světa z malého moravského venkova, který symbolizuje vepřová se zelím, přiveze do Mikulova divadlo MALÉhRY.

Ocenění získal i tvaroh z prezidentské svatby

Ostrava /FOTOGALERIE/ -Proč dovážet potraviny přes půl zeměkoule, když máme vlastní a dobré? Na ostravské výstaviště Černá loukav pátekpřijeli zástupci šesti potravinářských firem, které získaly ocenění Regionální potravina. Jejich tvaroh, zelí, masové koleno, sladké uši a kuličky i vitaminové nápoje mohli lidé na výstavišti ochutnat.

Gastro festival: pečené husy i voda z kohoutku

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Je libo nošovické zelí s pečeným kolenem z Moravan? Nebo máte raději husy a kachny pečené v tradičních hliněných pekáčích a podávané se slovenskými lokšemi? To a mnoho dalších jídel můžete až do soboty přijít ochutnat do pavilonu A ostravského výstaviště Černá louka, kde se koná desátý ročník Gastro festivalu.

Nutrie se staly miláčky města

Černošín – Nutrie dvou barev se zabydlely v centru Černošína. Záhy se staly vyhledávanou atrakcí pro tamní obyvatele, kteří je chodí krmit.

Gastrofestival lákal na husu i Itala

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ – Horské hotely ve Velkých Karlovicích pohostily o uplynulém víkendu hlavní program druhého ročníku karlovského gastrofestivalu.

Martina přišly přivítat tisíce lidí

Frenštát pod Radhoštěm /FOTOGALERIE, VIDEO/ -Doslova hlava na hlavě byla v sobotu 13. listopadu na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tisíce lidí přišly přivítat patrona města, svatého Martina na bílém koni.

Slavnosti v Bystřici: husí pečínka, víno a lampiony

Velká Bystřice – Až sedmdesát vzorků převážně moravských vín, ale i husí pečínka či grilované klobásky budou připraveny k ochutnání v sobotu 13. listopadu u příležitosti konání Svatomartinských slavností ve Velké Bystřici u Olomouce.

Sváteční husičku přímo z farmy? Pozdě, už nejsou

Uničov – „Už nejsou,“ odmítala ve středu zájemce o husu Miluše Horáková z farmy v Uničově-Nové Dědině. Čerstvá husička přímo z tuzemské farmy se letos stala v čase svatomartinského hodování nedostatkovým zbožím.

Svatomartinská husa s Deníkem

České Budějovice – V létě připravovala restaurace Life is Dream středeční menu podle receptů čtenářů. Dnes přinášíme jako malou „vzpomínku“ na letní seriál aktuální recept na svatomartinskou husu, kterou bude restaurace připravovat od čtvrtečního večera do neděle.

Když husu, tak jedině svatomartinskou!

Ostrava /ANKETA/ -Svatomartinská tradice není jen čekáním, zda svatý Martin na bílém koni přiveze první sníh. Symbolem tohoto dne jsou také gastronomické speciality, na které mnohé restaurace v Ostravě lákají své hosty.

EuroAgentur Hotel Atrium

Otrokovice /INZERCE/ - Přijďte ochutnat moderní gastronomii s prvky české a mezinárodní kuchyně do Restaurace Colosseo. Váš kulinářský zážitek bude umocněn jedinečným prostředím.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Ústí nad Labem – Vítězný recept čtenářky Evy Malé na Vepřové po kremžsku měl ve čtvrtečním poledním menu restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu obrovský úspěch. Šéfkuchař Martin Ječmen prozradil, že ještě podle takového receptu v restauraci nevařil.

Chatovým zlodějům začíná sezona, berou jídlo i paroží

Opavsko - Kůži z divočáka, vycpanou divokou husu, vycpaninu slepice bažanta, dva vycpané bažantí samce. Dále vycpanou straku, páreček divokých kačen a vycpaninu divoké kachny. K tomu všemu pak litr rumu, lahev slivovice, zelí, špek, mincíř a propanbutanové lahve.

Seriál Deníku Z moravské kuchyně:Pravé slovenské halušky

Slovácko /FOTOGALERIE/ - Na haluškách, symbolu slovenské kuchyně, si rádi pochutnáme i na Moravě. V našich končinách sice bývá běžnější varianta s kysaným zelím, ale stále častěji si v obchodě můžeme koupit originální slovenskou netermizovanou brynzu, která má neopakovatelnou, specifickou chuť a vůni.

Zvěři pomůže přežít zimu kvalitní přikrmování

Příbram /ROZHOVOR/ – Na některých školách a školkách v našem okrese probíhá sběr kaštanů a žaludů. Proč tomu tak je, a na mnohé jiné otázky o dokrmování zvěře na podzim a v zimě, jsme se zeptali pana Milana Kubů, jednatele Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty v Příbrami.

Fuksa: Chceme farmářům ulehčit cestu k zákazníkům

Drásov - Tisíce hlávek zelí nakrouhají každým rokem na podzim v Drásově. Zájem o zdejší zelí mezi lidmi roste. Do Drásova v pondělí zavítal i ministr zemědělství Ivan Fuksa, aby se informoval o detailech zemědělského družstva.

Vůně medoviny a uzenin lákala na trhy

Hradec Králové – /FOTO/ Desítky lidí tlačících se v sobotu dopoledne u stánků se sortimentem, který si sami vyrobili i prodávali zemědělci a farmáři na parkovišti u Adalbertina, svědčily o oblíbenosti nového počinu – Farmářských trhů.