![](https://g.denik.cz/1/63/cestovani_motyl_zelena_prazena-list-l.jpg)
Zoo chce lákat na motýly
Zlín – Otevření nové odpočinkové zóny chystá zlínská zoo. Tu má už od letoška tvořit obří květinový záhon ve tvaru motýla, v jehož středu se má nacházet místo k odpočinku.
Zlín – Otevření nové odpočinkové zóny chystá zlínská zoo. Tu má už od letoška tvořit obří květinový záhon ve tvaru motýla, v jehož středu se má nacházet místo k odpočinku.
Ústí nad Labem – V dalším kole soutěže O nejlepší recept vyhrála Štěpánka Štefková se Šťavnatým kuřátkem se slaninou.
Kaznějov - Kaznějovským kinosálem ve čtvrtek zněly lidovky, jako například Šla Nanynka do zelí, ale i moderní písničky Nonstop nebo Titanic.
Plzeň - K jídlu chlebová polévka, zelí a brambory, žádná teplá voda a neustálý strach. V takových podmínkách žili několik let lidé z Plzeňska, kteří byli za druhé světové války nuceně nasazeni v Německu.
Božanov /AKTUALIZOVÁNO,VIDEO,FOTOGALERIE/ – Už po jedenácté se v Božanově konala soutěž o nejlepší kysané zelí. O „Zelák 2010“ se tentokrát ucházelo 19 vzorků kysaného zelí, které do hostince na křižovatce v sobotu odpoledne přinesli jak místní, tak i přespolní pěstitelé.
Plzeň - Nejlépe s nedělní pečenou kachničkou. Tak má nejraději své vlastní nakládané zelí plzeňský podnikatel Broněk Forejt.
Plzeň - Osmnáct vzorků zelí v pátek ochutnávali porotci letošního ročníku soutěže O nejlepší křimické nakládané zelí.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Před okny brněnské pivnice U putny jezdí po Václavské ulici neustále tramvaje, uvnitř je ale velice příjemně. V malé restauraci jsou stoly na sebe namačkány tak, že si hosté vzájemně vidí do talíře, to ale šéfkuchaři brněnské restaurace a hotelu Sharingham Jiřímu Vařílkovi tentokrát nevadí.
Ústí nad Labem – Vítězem dalšího čtenářského kola o nejlepší recept se stal Mojmír Šalena s ohnivým masem na pánvi.
Stříbro – Kulatiny svého kamaráda přišli oslavit stříbrští chovatelé. Jaromír Dostál, který je téměř šedesát let členem tamního svazu chovatelů oslaví 11. března osmdesátiny. Recept na dlouhý věk prý nemá.
Jenichov /FOTO/ - Televizní hvězda z Jenichova nabídla soupeřům v pořadu Prostřeno slovenské takarky.
Chrudim - Podívejte se, kde můžete při nákupu ušetřit.
Jižní Morava – Pšenično–žitný chléb a bylinkové máslo spojilo s masovou roládou, kysaným zelím a medem ve středu na brněnském výstavišti zvláštní ocenění. Staly se spolu s několika dalšíma Potravinářskými výrobky Jihomoravského kraje 2009. Jejich výrobci za ně získali diplomy na slavnostním vyhlášení čtvrtého ročníku celokrajské potravinářské soutěže Zlatá chuť jižní Moravy.
Pardubice - Kde se nakupuje levněji?
Vsetín - Zelí nakládal už jako malý. Žil na dědině a tam to byla jedna ze základních potravin. „Živě si pamatuji, jak jsme celá rodina zelé dávali do dřevěných beček, byla to tradice a zároveň živobytí,“ zamýšlí se pětapadesátiletý Josef Škabraha z Horní Jasenky, účastník soutěže o nejlepší hňápané zelé ve Vsetíně.
Vsetín - Tak prý máme skutečně tu prasečí chřipku za sebou. To se mi teda ulevilo. Zajímavé, že jsem to i tentokrát zvládl bez očkování. Ne, že bych byl zásadně proti, ale mí kamarádi doktoři do toho nešli, ani nikdo z jejich rodin.
Habrovany /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Je pošmourné brzké sobotní ráno, hustě prší, počasí jaké tradiční zabíjačce zrovna moc nepřeje. Říkám si ale, že pár kapek pracovníky obecního úřadu v Habrovanech od plánované zabíjačky nejspíš neodradí a vydávám se na cestu do Habrovan.
Chomutov - „Ty vole, v tomhle vyrazit za ženskýma!“ – „Až tě uvidí somálský piráti, berou tě hned na palubu.“ – „Tuhle šavli chci na rozhodčí. Vyloučení? Fakt? Tu máš!“ Trojice chomutovských hokejistů si focení v pirátském opravdu užívala.
Vyškovsko - Velká část pracujích na Vyškovsku se stravuje během všedních dní v restauracích. Ty lákají na polední „meníčka“. Oproti době před pár lety se situace dost změnila. Konkurence je tvrdá. Na jídelních lístcích bývá několik jídel, ceny jsou nízké a stravenky přijímají prakticky všude.
Chrudim - Podívejte se, kde můžete při nákupu ušetřit.
České Budějovice - Opora Jihostroje by se měla po zranění brzy vrátit do hry.
Nymburk, Nayoro /FOTOGALERIE/ - Český tým sochařů si z festivalu ve sněhovém sochařství v Japonsku odváží dvě ceny.
Nymburk, Nayoro - Český tým na festivalu ve sněhovém sochařství v Japonskupochází z Nymburka!
Prostějov /FOTOGALERIE/ - Neuvěřitelných sto let oslavila v pondělípaní Alžběta Němcová. Nyní žije v Domově důchodců v Nerudově ulici, pochází však z Olomouce.
Vsetín /FOTOGALERIE/ – Nejchutnější zelé pochází z Janišova. Takový verdikt padl na 9. ročníku soutěže Cena Valašska o najlepší hňápané zelé pořádaném ve vsetínském hostinci Na Moštárně na Jasence.
Pardubice - Kde se nakupuje levněji.
Prachaticko/ Co přinesl poslední týden na stránkách Prachatického deníku? Každou sobotu najdete na tomto místě přehled událostí.
Vsetín – Na dvě desítky zájemců už se přihlásilo do tradiční soutěže Cena Valašska o najlepší hňápané zelé. Nadcházející sobotu ji v restauraci Moštárna ve vsetínské místní části Jasenka pořádá Spolek pro zachování valašských tradic.
Svárov – Fašankové veselí ovládlo v sobotu 6 února i Svárov. Do masopustního průvodu, který do ulic obce vyrazil v 10 hodin, se zapojilo celkem 31 masek.
Příbram /FOTO/ - Březohorský košťál, tedy soutěž o nejlepší nakládané zelí, má svého vítěze. Soutěž, kterou pořádá kolektiv říkající si Březohorská námořní flotila, se konala minulý pátek v příbramské restauraci Sport a domácí nakládané zelí v počtu dvaceti vzorku hodnotila pětičlenná komise.
Pardubice - Přinášíme cenové srovnání pardubických marketů. Podívejte se.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Tryzub patří podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka mezi nejlepší brněnské restaurace. Chuťově sladěná jsou nejen tradiční jídla, ale i dezerty
Poděbrady - K zimním procházkám Poděbraďáků podél Labe často patří už tradiční krmení labutí, divokých kachen a lysek. Znamená to jejich záchranu nebo jim tato strava škodí?
Ten, kdo chce být zdravý jako řípa, by měl sníst půl kilogramu ovoce a zeleniny denně. V chladných dnech si zeleninu můžete tepelně upravit, z jídelníčku byste ale neměli škrtnout ani tu čerstvou. A nemusí ji přitom reprezentovat jen rajčata a okurky.
Pohořelice /VIDEO, FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Pohořelický Zelofest lámal rekordy návštěvnosti. Netradičnímu koštu vládli domácí výrobci. Azelí na sto způsobů.
Pohořelice - Ochutnat několik druhů kysaného zelí a porovnat je mezi sebou mohou už v sobotu lidé v Pohořelicích. V sále tamní radnice připravili příznivci této lahůdky už osmý ročník Koštu kysaného zelí, který podpořil svou účastí i senátor Jan Hajda.
Vsetín - Když člověk komín řádně nevymete a pořádně zatopí v kamnech, čekají jej v podstatě dva extrémní zážitky. Buď má barák plný dýmu, protože kamna netáhnou, nebo mu bouchnou v komíně saze… a to má opět barák plný dýmu.
Hradec Králové – Teploty klesající hluboko pod bod mrazu trápí také zimující labutě. To je podle ochránců přírody mýtus, kterému lidé věří.
Hradec Králové – Teploty klesající hluboko pod bod mrazu trápí také zimující labutě. To je podle ochránců přírody mýtus, kterému lidé věří.
Nová Paka – Druhým projektovým dnem se zimní tematikou se nám podařilo splnit přání žáků druhých tříd ZŠ v Komenského ulici.
Hodonínsko– Policisté evidují další dva případy podvodů prostřednictvím internetu. Jednou zoběti se stal muž ze Strážnice, který si přes aukční portál objednal notebook.
Pardubice - Kde se nakupuje levněji?
Mikulčice /FOTOGALERIE/ – „Když na pálenky, tak i se ženami.“ Tak nějak by mohlo znít heslo koštu pálenek v Mikulčicích. Pořádal ho místní spolek Gurmáni. I proto nabídl kompletní gurmánský zážitek.
Brno /TEST RESTAURACÍ, FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Vaří ve Vídeňské ulici večer jinak? Na jídelním lístku je několik zajímavých kombinací.
Příbram /FOTOGALERIE/ - Březhorský košťál je název již tradiční soutěže o nejlepší domácí kysané zelí. Jedná se o čtvrtý ročník a už 5. února se koná v restauraci Sport v Příbrami. Začátek je od 17 hodin.
Kojetín – Srnčí guláš, divočák se zelím, tanec a přátelé. To vše přilákalo do kojetínské Sokolovny v sobotu večer davy lidí, kde místní myslivecký spolek zahajoval plesovou sezonu. A hned od počátku bylo zřejmé, že se ples stále těší velké oblibě místních i přespolních.
Brno /FOTOGALERIE/ - Na jídelníčku s Jánošíkovým prkénkem a moravskou zelnou polévkou působí sicilská bujabéza nebo řecký salát poněkud podivně.
Mikulčice – Tisíc tři sta dvacet šest vzorků pálenek. Přesně tolik jich na příští sobotu 23. ledna nachystají na čtrnáctou hodinu organizátoři už devátého Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích.
Uherské Hradiště - Málokdy se člověk dostane do společnosti živoucí legendy. A když už se mu to podaří, tak trochu přestává být sám sebou. Nedej bože, když si má s idolem povídat. To rázem dojdou slova.
Příčina - Zvolili si nové vedení na období od letošního roku až do roku 2015.