Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Zoo chce lákat na motýly

Zlín – Otevření nové odpočinkové zóny chystá zlínská zoo. Tu má už od letoška tvořit obří květinový záhon ve tvaru motýla, v jehož středu se má nacházet místo k odpočinku.

Kaznějovské děti zpívaly v kině

Kaznějov - Kaznějovským kinosálem ve čtvrtek zněly lidovky, jako například Šla Nanynka do zelí, ale i moderní písničky Nonstop nebo Titanic.

Labužníci: Nejchutnější zelí mají podle poroty Matějkovi

Božanov /AKTUALIZOVÁNO,VIDEO,FOTOGALERIE/ – Už po jedenácté se v Božanově konala soutěž o nejlepší kysané zelí. O „Zelák 2010“ se tentokrát ucházelo 19 vzorků kysaného zelí, které do hostince na křižovatce v sobotu odpoledne přinesli jak místní, tak i přespolní pěstitelé.

Kuchař pivnice U Putny udělal dvě kaňky

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Před okny brněnské pivnice U putny jezdí po Václavské ulici neustále tramvaje, uvnitř je ale velice příjemně. V malé restauraci jsou stoly na sebe namačkány tak, že si hosté vzájemně vidí do talíře, to ale šéfkuchaři brněnské restaurace a hotelu Sharingham Jiřímu Vařílkovi tentokrát nevadí.

Je mu osmdesát a doma má evropský titul šampiona

Stříbro – Kulatiny svého kamaráda přišli oslavit stříbrští chovatelé. Jaromír Dostál, který je téměř šedesát let členem tamního svazu chovatelů oslaví 11. března osmdesátiny. Recept na dlouhý věk prý nemá.

Zlatou chuť jižní Moravy mají zelí, máslo i dortík

Jižní Morava – Pšenično–žitný chléb a bylinkové máslo spojilo s masovou roládou, kysaným zelím a medem ve středu na brněnském výstavišti zvláštní ocenění. Staly se spolu s několika dalšíma Potravinářskými výrobky Jihomoravského kraje 2009. Jejich výrobci za ně získali diplomy na slavnostním vyhlášení čtvrtého ročníku celokrajské potravinářské soutěže Zlatá chuť jižní Moravy.

Zelmajstr dělá zelé v dřevěné bečce

Vsetín - Zelí nakládal už jako malý. Žil na dědině a tam to byla jedna ze základních potravin. „Živě si pamatuji, jak jsme celá rodina zelé dávali do dřevěných beček, byla to tradice a zároveň živobytí,“ zamýšlí se pětapadesátiletý Josef Škabraha z Horní Jasenky, účastník soutěže o nejlepší hňápané zelé ve Vsetíně.

Dobrý den Valašsko

Vsetín - Tak prý máme skutečně tu prasečí chřipku za sebou. To se mi teda ulevilo. Zajímavé, že jsem to i tentokrát zvládl bez očkování. Ne, že bych byl zásadně proti, ale mí kamarádi doktoři do toho nešli, ani nikdo z jejich rodin.

Lidé stáli v Habrovanech frontu na jitrnice

Habrovany /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Je pošmourné brzké sobotní ráno, hustě prší, počasí jaké tradiční zabíjačce zrovna moc nepřeje. Říkám si ale, že pár kapek pracovníky obecního úřadu v Habrovanech od plánované zabíjačky nejspíš neodradí a vydávám se na cestu do Habrovan.

VIDEO: Jak si Duda a spol. hráli na modelky

Chomutov - „Ty vole, v tomhle vyrazit za ženskýma!“ – „Až tě uvidí somálský piráti, berou tě hned na palubu.“ – „Tuhle šavli chci na rozhodčí. Vyloučení? Fakt? Tu máš!“ Trojice chomutovských hokejistů si focení v pirátském opravdu užívala.

Polední menu? Téměř v každé hospodě

Vyškovsko - Velká část pracujích na Vyškovsku se stravuje během všedních dní v restauracích. Ty lákají na polední „meníčka“. Oproti době před pár lety se situace dost změnila. Konkurence je tvrdá. Na jídelních lístcích bývá několik jídel, ceny jsou nízké a stravenky přijímají prakticky všude.

OBRAZEM: Nejlepší zelé mají v Janišově

Vsetín /FOTOGALERIE/ – Nejchutnější zelé pochází z Janišova. Takový verdikt padl na 9. ročníku soutěže Cena Valašska o najlepší hňápané zelé pořádaném ve vsetínském hostinci Na Moštárně na Jasence.

Stalo se v uplynulém týdnu

Prachaticko/ Co přinesl poslední týden na stránkách Prachatického deníku? Každou sobotu najdete na tomto místě přehled událostí.

Ve vsetínské Moštárně okoštují hňápané zelé

Vsetín – Na dvě desítky zájemců už se přihlásilo do tradiční soutěže Cena Valašska o najlepší hňápané zelé. Nadcházející sobotu ji v restauraci Moštárna ve vsetínské místní části Jasenka pořádá Spolek pro zachování valašských tradic.

Pouze pět soutěžících poznalo vlastní zelí

Příbram /FOTO/ - Březohorský košťál, tedy soutěž o nejlepší nakládané zelí, má svého vítěze. Soutěž, kterou pořádá kolektiv říkající si Březohorská námořní flotila, se konala minulý pátek v příbramské restauraci Sport a domácí nakládané zelí v počtu dvaceti vzorku hodnotila pětičlenná komise.

Krmení ptáků pečivem: pomoc nebo zhouba

Poděbrady - K zimním procházkám Poděbraďáků podél Labe často patří už tradiční krmení labutí, divokých kachen a lysek. Znamená to jejich záchranu nebo jim tato strava škodí?

Připravte si zdravé saláty, máme pro vás chutné recepty!

Ten, kdo chce být zdravý jako řípa, by měl sníst půl kilogramu ovoce a zeleniny denně. V chladných dnech si zeleninu můžete tepelně upravit, z jídelníčku byste ale neměli škrtnout ani tu čerstvou. A nemusí ji přitom reprezentovat jen rajčata a okurky.

Kysanému zelí byl radniční sál těsný

Pohořelice /VIDEO, FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Pohořelický Zelofest lámal rekordy návštěvnosti. Netradičnímu koštu vládli domácí výrobci. Azelí na sto způsobů.

Kysané zelí provoní v sobotu radnici

Pohořelice - Ochutnat několik druhů kysaného zelí a porovnat je mezi sebou mohou už v sobotu lidé v Pohořelicích. V sále tamní radnice připravili příznivci této lahůdky už osmý ročník Koštu kysaného zelí, který podpořil svou účastí i senátor Jan Hajda.

Dobrý den Valašsko

Vsetín - Když člověk komín řádně nevymete a pořádně zatopí v kamnech, čekají jej v podstatě dva extrémní zážitky. Buď má barák plný dýmu, protože kamna netáhnou, nebo mu bouchnou v komíně saze… a to má opět barák plný dýmu.

Nakupovali přes internet. Naletěli

Hodonínsko– Policisté evidují další dva případy podvodů prostřednictvím internetu. Jednou zoběti se stal muž ze Strážnice, který si přes aukční portál objednal notebook.

Košt: k pití pálenka, k jídlu křeháče a zelňáky

Mikulčice /FOTOGALERIE/ – „Když na pálenky, tak i se ženami.“ Tak nějak by mohlo znít heslo koštu pálenek v Mikulčicích. Pořádal ho místní spolek Gurmáni. I proto nabídl kompletní gurmánský zážitek.

Blíží se soutěž o nejchutnější domácí zelí

Příbram /FOTOGALERIE/ - Březhorský košťál je název již tradiční soutěže o nejlepší domácí kysané zelí. Jedná se o čtvrtý ročník a už 5. února se koná v restauraci Sport v Příbrami. Začátek je od 17 hodin.

OBRAZEM: Sobotní večer patřil myslivcům

Kojetín – Srnčí guláš, divočák se zelím, tanec a přátelé. To vše přilákalo do kojetínské Sokolovny v sobotu večer davy lidí, kde místní myslivecký spolek zahajoval plesovou sezonu. A hned od počátku bylo zřejmé, že se ples stále těší velké oblibě místních i přespolních.

V Mikulčicích okoštují 1326 druhů pálenky

Mikulčice – Tisíc tři sta dvacet šest vzorků pálenek. Přesně tolik jich na příští sobotu 23. ledna nachystají na čtrnáctou hodinu organizátoři už devátého Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích.

Květa Fialová, živoucí legenda

Uherské Hradiště - Málokdy se člověk dostane do společnosti živoucí legendy. A když už se mu to podaří, tak trochu přestává být sám sebou. Nedej bože, když si má s idolem povídat. To rázem dojdou slova.