Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Dobrovolníci z evropských neziskovek společně vařili

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Co obnáší pracovat jako dobrovolník v zemích Evropské unie? To se mohli zájemci dozvědět v sobotu ve skautském středisku v Ostravě-Mariánských Horách. Nechybělo u toho jídlo typické pro jednotlivé části kontinentu.

Vzhůru na mercedes se zelím

Kladno -Zase to bude zápas jako řemen, oba celky dělí jediný bod a svorně bojují o záchranu. Slováckov sobotu od16 hodinvyzve v důležitém duelu 12. kola Gambrinus ligy SK Kladno.

Zapomeňte na diety, na hradě se o víkendu hoduje

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Pečené koleno, zvěřinový guláš, kačena se zelím. Nebo třeba jitrnice, tlačenka, klobásky, ale také palačinky či koláče. Odpůrci nejrůznějších diet mohli v sobotu popustit uzdu svým chuťovým buňkám na Slezskoostrav­ském hradě.

Moravské Božolé je tady, poteče z kašny

Mikulov - Ještě před svatým Martinem otevřou v Mikulově první mladá vína. U hotelu Zámeček mohou milovníci vína ochutnat letošní úrodu již v sobotu. Na akci nazvané Moravské Božolé 2009 především z odrůd Irsay a Moravský muškát.

Lékařka radí: spěte v chladné místnosti a otužujte se

Krkonoše, Pojizeří - Zdravotně mnohem hůře se mohou v těchto dnech cítit lidé, kteří mají nemocné srdcem, bolí je klouby nebo trpí migrénami. Na vině je totiž až dvacetistupňový teplotní rozdíl, a to během několika málo dnů.

Lékařka radí: spěte v chladné místnosti a otužujte se

Liberecký kraj - Zdravotně mnohem hůře se mohou v těchto dnech cítit lidé, kteří mají nemocné srdcem, bolí je klouby nebo trpí migrénami. Na vině je totiž až dvacetistupňový teplotní rozdíl, a to během několika málo dnů.

Posvícenský průvod z Olešnice zkrápěl déšť

Olešnice - Ani nepříznivé počasí neodradilo v pondělí 12. října četné osadníky Olešnice u Červeného Kostelce, kteří si nenechali ujít ojedinělou slavnostní příležitost. Od roku 1990 se v této obci opět koná tradiční posvícenské pondělí.

Po mši za živé i zemřelé osadníky bude posvícení

Červený Kostelec -Rok se sešel s rokem a v příměstské části Olešnice bude od dnešního rána zase pořádně živo a rušno. Bude zde totiž zahájeno tradiční Posvícení v Olešnici, jedno z nejnavštěvovanějších v náchodském okrese.

Po mši za živé i zemřelé osadníky bude posvícení

Červený Kostelec -Rok se sešel s rokem a v příměstské části Olešnice bude od dnešního rána zase pořádně živo a rušno. Bude zde totiž zahájeno tradiční Posvícení v Olešnici, jedno z nejnavštěvovanějších v náchodském okrese.

V horňácké Louce zavoněly plody podzimu i jahody

Louka /FOTOGALERIE/ - Dokonce imistička zralých voňavých jahod se objevila vedle ořechů, paprik, okrasných dýní, obřích okurek, klásků, zelí, kadeřávku a hlavně proutěných košíčků sjablky a hruškami mezi výpěstky místních ipřespolních zahrádkářů.

Pštrosí maso je ještě zdravější než krůtí

Chov pštrosa, obřího ptáka, který nelétá, zato je obdařen schopnostmi sprintérskými, se rozmohl kvůli ženám. Nikoli hospodyňkám, nýbrž parádnicím, které své účesy zdobily pštrosími péry. Že pštros může nabídnout i výtečné maso, to objevilo až dvacáté století.

Frgál je nepodařený vdolek

Rožnov pod Radhoštěm - O původu Valachů se odborníci už dvě stě let dohadují a hranice pro území Valašska se měnily v průběhu dějin. Nyní do něj řadí národopisci také krajské město Zlín, které leží na rozhraní tří regionů.

Je libo krém z kořene s kokosovým mlékem?

Kadov - Kuřecí nudle na červeném karí s kokosovým mlékem, bambusovými výhonky, červenou paprikou a jasmínovou rýží nebo třeba kaši z jasmínové rýže s kokosovým mlékem a marinovaným ananasem v ovocném sirupu vám může připravit šéfkuchař kadovského Penzionu Klokočí Marek Šolc.

Husí pečínky provoněly Boskovice

Boskovice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Ulicí se táhne dlouhá fronta a nedočkavé lidi vítá u brány do parku husí kejhání. Boskovice žily o víkendu Husími slavnostmi. Na husích pečínkách si lidé pochutnali v zámeckém skleníku a v dalších deseti restauracích ve městě. Slavnosti okořenil jarmark tradičních řemesel, dále koncerty, představení i výstavy.

OBRAZEM: Zahrádkáři se pochlubili úrodou

Česká Lípa - Obří zelí a kedlubna nebo jablíčka jak malovaná. To vše je k vidění na výstavě zahrádkářských výpěstků, která se koná v Domě zahrádkářů v českolipské Sokolské ulici.

Dobrovodská zelárna polyká hlávky na plný výkon

Dobrá Voda - I zelárny mají své žně. Dobrovodská nyní „jede“ na plný výkon, sklizeň šťavnatého zelí vrcholí, producenti jej chtějí zpracovat do 18. října. Zemědělská společnost Podchlumí pěstuje plodinu celkem na třiceti hektarech, za poslední roky se velikost plochy nemění.

Vidov opět zaplnily hlávky

Vidov -Celý den s vykasanou sukní a naboso přešlapují na jednom místě. Jedna střídá druhou, zatímco v sudu pod jejich nohama přibývá prosolené a kmínem prosypané krouhanky. A za zády se jim postupně hromadí soudky naloženého zelí.

Zahrádkáři vystavili ovoce, zeleninu i květiny

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Ovoce, zelenina, květiny, ale i kaktusy a mnoho dalšího bylo k vidění na tradiční výstavě, kterou na moštárně v Tyršově ulici pořádala Základní organizace zahrádkářského svazu Nymburk.

OBRAZEM: Ve Fryštáku vystavují bábovky

Fryšták /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Když učitelka fryštácké základní školy Sylva Knedlová s nápadem uspořádat výstavu bábovek přišla, netušila, s jakou odezvou se setká.

První den Větruše v provozu: Zde je naše hodnocení

Větruše /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - První den se bez jistých problémů neobešel. V nově otevřené restauraci na Větruši nešlo chladicí zařízení a tak jsme dostali teplé pivo. Naštěstí si toho bez našeho upozornění všiml i majitel Vrba a vše napravil.

Obědy ve školách jsou kvalitnější

Blanensko /ANKETA/ - Na základních školách na Blanensku se dnes už vaří zdravěji. Děti však nad zeleninou a ovocem nejásají. Radši by obědvaly hranolky.

FOTOGALERIE: Obžinky vyzrávají jako víno

Chrudim - Obžinky, tradiční městské slavnosti, vyzrávají jako víno nebo sýr, který jako tradičně přivezli do Chrudimě přátelé z partnerského nizozemského města Ede. V sobotu v centru města se o tom přesvědčily stovky návštěvníků této tradiční akce.

Cestovní centrála sbírá recepty jižní Moravy

Jižní Morava - Podělit se s ostatními milovníky vaření o osvědčené rodinné jihomoravské recepty a dostat se se svým kulinářským pokladem až do zamýšlené brožurky receptů mohou znalci příprav tradičních krajských jídel.

Cestovní centrála sbírá recepty jižní Moravy

Jižní Morava - Podělit se s ostatními milovníky vaření o osvědčené rodinné jihomoravské recepty a dostat se se svým kulinářským pokladem až do zamýšlené brožurky receptů mohou znalci příprav tradičních krajských jídel.

Cestovní centrála sbírá recepty jižní Moravy

Jižní Morava - Podělit se s ostatními milovníky vaření o osvědčené rodinné jihomoravské recepty a dostat se se svým kulinářským pokladem až do zamýšlené brožurky receptů mohou znalci příprav tradičních krajských jídel.