Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Vítězové koštu se dočkají cen až za rok

Vacenovice /FOTOGALERIE/ - Sezóna koštů je v plném proudu. Po klasikách jako jsou víno nebo destiláty si už lidé mohli pokoštovat také klobásky nebo zelí. Raritu mezi košty měli ale tuto neděli Vacenovice. V tamním muzeu se totiž konal košt oharků.

Vítězství? Je to moje práce

Bodrum, Hradec Králové - Občas v týmu vymýšlí určité zlomyslnosti, ale neustále má dobrou náladu a úsměv na tváři. Nikdy nikam nespěchá a tváří se skromně jako by se nikdy nic nedělo. I přesto si ANDRÉ SCHULZE dokáže vytvořit respekt, jasně si říci, co potřebuje a následně vyhrát.

Zemědělce leká levný dovoz zeleniny

Znojemsko - Zemědělci na Znojemsku začali s jarními pracemi. Počasí jim vcelku přeje, farmáři se ale obávají levných dovozů a tlaku obchodníků na nízké ceny.

Trh po zimě znovu ožil. Sazenice mizely po desítkách

Prostějov - /FOTO/ Prodejci zeleninových přísad rozložili v pondělí své zboží v prostějovské městské tržnici. Po osmé hodině ráno přišel první nápor zahrádkářů, kteří malé rostlinky kupovali po desítkách.

Velikonoční svátky mají svou historii i tradice

Novojičínsko – Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota a Velikonoční neděle a pondělí mají nejen pro křesťany velký význam. Jejich historii a smysl těchto dnů možná kdekdo netuší.

Malované vejce: zkuste přírodní barviva

Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný. Tuto velikonoční koledu zná snad každé malé dítě. A v období velikonočních svátků je kupujeme na kopy. Víte, jak je skladovat a barvit?

Hádali se o zelí a je z toho rekord

Velká nad Veličkou - Další zápis do knihy rekordů má na svědomí Slovácko. Tentokrát se o to konkrétně zasloužili horňáčtí milovníci kysaného zelí. U příležitosti jubilejního desátého ročníku koštu přivolali zástupce Agentury Dobrý den. Ten zapsal rekord o dvou bodech.

Jana Schlossarková vypráví o tradicích na Hlučínsku

Hlučín - Reminiscence. Tak zní soubor vyprávění o lidových zvycích na Hlučínsku, které sepsala regionální lidová básnířka a spisovatelka Jana Schlossarková. My vám dnes přinášíme druhý díl. Pokračování budeme pravidelně přinášet několik dalších pondělků. Dnes si přečtete část povídky Na Dluhejvši.

Stěny restaurace Rakovec zdobí malířská plátna

Řepiště - Restaurace Bowling Rakovec se nachází v řídce obydlené části obce Řepiště. Prostředí tohoto podniku působí poněkud stroze, přesto příjemně. Svou roli sehrávají černé kovové židle ozdobené koulemi a věšáky ve stejném stylu.

To je perfektní zelí? Mám lepší. Tož dones

Velká nad Veličkou - /VIDEO, FOTOGALERIE/ Další zápis do knihy rekordů má na svědomí Slovácko. Tentokrát se o to konkrétně zasloužili horňáčtí milovníci kysaného zelí. U příležitosti jubilejního desátého ročníku koštu přivolali zástupce Agentury Dobrý den. Ten zapsal rekord o dvou bodech.

FOTO: Oslavenec svou výstavu v Brodě nezahájil

Uherský Brod - /FOTOGALERIE/ Vernisáž pořádaná k padesátým narozeninám akademického malíře Martina Zálešáka, rodáka z Bánova, se obešla bez oslavence. Ten se místo své jubilejní výstavy, konané v galerii Domu kultury Panský dům v Uherském Brodě, ocitl den před jejím zahájením v brněnské nemocnici.

Velká: košt zelí útočí na rekord

Velká nad Veličkou - Ten, kdo se po letošní nekonečné a únavné zimě cítí už jako „mátoha“, má v sobotu jedinečnou šanci načerpat energii a nadopovat své unavené tělo vitaminovou „bombou“ na koštu kysaného zelí.

Velká: košt zelí útočí na rekord

Velká nad Veličkou - Ten, kdo se po letošní nekonečné a únavné zimě cítí už jako mátoha, má v sobotu jedinečnou šanci načerpat energii a nadopovat své unavené tělo vitaminovou bombou na koštu kysaného zelí. Kde? Přece ve Velké nad Veličkou!

Pytláci trápili i Schwarzenbergy

České Budějovice - Některým významným šlechtickým jihočeským rodům se věnuje nedávno publikovaná kniha Jihočeské dominium.

Nákupní košík Deníku 7. března

Liberec - Přinášíme vám cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech v sobotu 7. března. Nejlevněji bylo v součtu v Kauflandu.

Restaurace Na sýpce sídlí v bývalém folvarku

Dobrá - Restaurace Na sýpce v Dobré se nachází v historické budově, jež byla kdysi součástí pánského dvora – takzvaného folvarku. Tomu odpovídá i zachovaný původní strop a stylové prostředí, které působí velice milým dojmem. Na pánské toaletě, jinak zářící čistotou, však chybělo během naší návštěvy mýdlo.

PODÍVEJTE SE: V Košíchách chutnali klobásky

Košíky - /FOTOGALERIE/ Nultý ročník koštu klobásek, nakládaných hub a kysaného zelí uspořádali o uplynulém víkendu v Košíkách. V kategorii kysaného zelí získal prvenství Michal Augustin, druhý skončil Zdeněk Uherka a třetí Jaroslav Šlechta.

Kysané zelí je velmi zdravé. A chutná i Korejcům

Region - O pozitivních zdravotních účincích kysaného zelí nikdo nepochybuje, pro naše předky bylo cenným a mnohdy takřka jediným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších cenných látek po celou dlouhou zimu. „Vzpomínám si, jak jsme u nás připravovali zelí ve velkém dubovém sudu.

Kvalitní kysané zelí? Výtečná a velmi zdravá pochoutka

Region - O pozitivních zdravotních účincích kysaného zelí nikdo nepochybuje, pro naše předky bylo cenným a mnohdy takřka jediným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších cenných látek po celou dlouhou zimu. „Vzpomínám si, jak jsme u nás připravovali zelí ve velkém dubovém sudu.

Angličtí studenti připravili lukulské hody

Hronov - Restované mušle sv. Jakuba s Burskou tmavou jitrnicí podávané se salátem z hrušek a rukoly a zálivkou z vlašských ořechů. Jako hlavní chod jehněčí na tradiční způsob s červeným zelím a tuřínovo – mrkvovým pyré s hráškem a mátou.

PODÍVEJTE SE: Na zabijačce se vždycky sluší ochutnat

Staré Město - /FOTOGALERIE/ Valentýnská zabijačka v bývalém areálu zemědělského družstva Dolina ve Starém Městě – to byla v sobotu 14. února událost, která přesáhla rámec ne jedné, ale několika stovek rodin.

VIDEO: Při koštu pálenek pojídali zelí a koblihy

Tlumačov - /FOTOGALERIE, VIDEO/ VTlumačově vsobotu koštovali pálenky. Ztrnek, hrušek, jablek ibroskví. Akci pojali místní už druhým rokem vduchu masopustu, na stolech tedy nechyběly tradiční koblihy, pečené rohlíčky plněné masem či kyselézelí.

V Bořicích spojili vepřové hody s karetním turnajem

Bořice - (FOTOGALERIE) Jak jdou dohromady vepřové hody a karban? „Ideálně se doplňují. Nestačí totiž jen pít. Na několik hodin trvající karetní turnaj musíte mít také patřičný 'fundament',“ usmívá se Petr Šáda, hlavní organizátor víkendového mariášového turnaje elity Pardubického kraje v bořické Restauraci U Lípy.