Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

„Hrabalova“ hájenka Kersko funguje dodnes.

Hrabalova hájenka stále stojí. Kersko i dnes nabízí divočáka se šípkovou i zelím

„Se šípkovou!“ „Se zelím!“ Známou Hájenku Kersko, která leží ve stejnojmenné obci na Nymbursku ve středních Čechách, proslavily Hrabalovy Slavnosti sněženek. Dneska si ji pronajímá Alžběta Suchelová, která v ní spolu s rodinu provozuje restauraci plnou dobrot – třeba z divočiny. Podnikat začínala v Praze, poetické Kersko by však opouštěla jen velmi nerada.

Karaage Rice Bowl; 4pokoje

Oběd jako z restaurace: Karaage Rice Bowl

Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.

Výroba krouceného zelí v zahradnictví Poruba, 2. prosince 2021 v Ostravě. Narušení košťálu.

Na Ostravsku mají napilno s malým "zázrakem přírody" z poslední sklizně

/FOTOGALERIE/ Mikuláš je za dveřmi a v zahradnictví pod Skalkou v Ostravě-Porubě mají pořád plno práce s plodinou, která je doslova malým zázrakem přírody - obrovský zdroj vitamínů, který dokáže posilovat imunitu nejen v blížící se zimě. Jak vypadá její cesta z pole do kvasných nádob či přímo na talíře?  

Bystročické zelí si vybudovalo pověst samo. Receptura se dědí několik generací.

Bystročické zelí si vybudovalo pověst samo. Receptura se dědí několik generací

Zelárna Bystročice funguje již po několik generací. Recept je rodinné dědictví dědečka Josefa Kubíčka, jeho syn Josef mladší pak v devadesátých letech založil zelárnu a v roce 2010 převzal firmu Jiří Kubíček. Odkaz předků rozvíjí zdatně a kvalitně, o tom svědčí nejen spousta spokojených zákazníků, ale také ocenění Zelí roku, kterým se můžou v Bystročicích pyšnit.

Šlapání zelí v Mařaticích

I dítě z paneláku může šlapat zelí

S cibulí, nebo bez cibule? Nedat méně kmínu? Přidat jablka? Určitě. To jsou jen některé gastronomické otázky, které jsem letos musel vyřešit při šlapání zelí. Byl jsem totiž nucen „třídit“ zaručené recepty rodinných přátel, kteří je dědí už několik generací.

Kvašení je proces, při němž kvasinky „žerou“ cukry, čímž vyrábějí oxid uhličitý a alkohol

Tajemné kvašení. Nejméně probádané a nejvíce užitečné?

Když se našim prapředkům podařilo umlátit mamuta kyji a kameny, byla to velká sláva: všichni se nacpali, co se do nich vešlo. Co ale s metráky přebytečného masa, o které se už začali zajímat šakalové a podobní darmojedi? Jak to udělat, aby se za pár dní nezkazilo? 

Posledních pět let nevynechala příležitost, aby si zajela na Lesnou pro čerstvě našlapané zelí Lucie Šimoňáková z Jirkova.

Šlapání zelí, jitrnice a kamarádi. Veselice na Lesné je pro lidi srdcovka

Holinky na nohy, vykasat sukni až koukají bělostné nedbalky a šlapačka se v dubovém sudu pouští do rytmického šlapání. Zelí se pod čistými podrážkami stlačuje, nahoru prosakuje zelná šťáva. Kolem se tlačí návštěvníci zachumlaní do bund a čepic, kteří chtějí připomínku krušnohorských tradic vidět zblízka a ideálně ulovit pěkný snímek nebo video. V hospodářské části hrázděnky na Lesné není žádné teplo. Přesto se šlapačkám po pár minutách rosí čela.

Redaktor odvedle: Karolína Velšová

KOMENTÁŘ: Bílé holinky už navždy zůstanou symbolem

Vypněte na chvíli televizi a pusťte prosím z hlavy své rozhořčení způsobené další emočně vypjatou předvolební debatou. Místo toho vyslechněte příběh rodiny, který byste rozhodně měli znát. Příběh, který vyvolává skutečné emoce, takové, jaké čas od času potřebujeme.

V Bučině na Vysokomýtsku znovu začíná prodej krouhaného zelí.

Sezona zelí je tu. V Bučině denně našlapou deset tun, „ujdou” i 18 tisíc kroků

/FOTO, VIDEO/ Jen těžko bychom v Pardubickém kraji hledali člověka, který se nikdy nesetkal s pětisetgramovým bílým pytlíkem s popiskem Bučinské zelí. To pochází právě z obce Bučina a stojí za ním rodina Meclova, která dodnes nepoužívá žádné moderní technologie a stovky tun kysaného zelí každoročně poctivě šlapou všichni členové rodiny. V říjnových dnech si do Bučiny u Vysokého Mýta mohou zajet také zájemci o krouhané zelí.

V Bučině na Vysokomýtsku znovu začíná prodej krouhaného zelí.

Sezona zelí je tu. Ujdou i 18 tisíc kroků. V Bučině denně našlapou deset tun.

/FOTO, VIDEO/ Jen těžko bychom v Pardubickém kraji hledali člověka, který se nikdy nesetkal s pětisetgramovým bílým pytlíkem s popiskem Bučinské zelí. To pochází právě z obce Bučina a stojí za ním rodina Meclova, která dodnes nepoužívá žádné moderní technologie a stovky tun kysaného zelí každoročně poctivě šlapou všichni členové rodiny. V říjnových dnech si do Bučiny u Vysokého Mýta mohou zajet také zájemci o krouhané zelí.

Statkáři Štrymplové se připravují na krouhání zelí, to začíná právě dnes. Na poli pracují hlavně brigádníci a sezónní pracovnice.

Brambory končí, začíná krouhání zelí. Pracovat se musí i ve svátek

Zvláštní směs shonu a nadčasové ospalosti panoval během úterního svátečního dne na polích Zahrady Svádov proslulé jahodami, bramborami a krouhaným zelím. Nejen policisté a železničáři musejí ve svátek do práce, ale i sedláci a pěstitelé. Zelí a brambory se prostě samy nesklidí a jíst se musí každý den.

Pálavské vinobraní 2019.

Tipy na víkend 10. až 12. září: Strážnice, Mikulov i Znojmo zvou na víno

Druhý zářijový víkend bude na jihu Moravy ve znamení vína, ale i tradičních pochutin jako jsou zelí nebo česnek. Mikulov zve na Pálavské vinobraní, Znojmo nabídne víno v otevřených sklepech v okolí města a brněnské Tuřany oslavují zelí. Česnekovky provoní Rosice a bučovické Marefy zase guláše. V Blansku ožijí náměstí a ulice festivalem Zažít Blansko jinak.

Pálavské vinobraní láká na středověk i hvězdné kapely.

Tipy na víkend 10. až 12. září: Mikulov zve na vinobraní, Kašnice na traktory

Druhý zářijový víkend bude na jihu Moravy ve znamení vína, ale i tradičních pochutin jako jsou zelí nebo česnek. Mikulov zve na Pálavské vinobraní, Znojmo nabídne víno v otevřených sklepech v okolí města a brněnské Tuřany oslavují zelí. Česnekovky provoní Rosice a bučovické Marefy zase guláše. V Blansku ožijí náměstí a ulice festivalem Zažít Blansko jinak.

Soutěže ve vaření kotlíkových gulášů jsou nejen na Vyškovsku oblíbenou zábavou.

Tipy na víkend 10. až 12. září: Marefy provoní guláše, bučovický zámek víno

Druhý zářijový víkend bude na jihu Moravy ve znamení vína, ale i tradičních pochutin jako jsou zelí nebo česnek. Mikulov zve na Pálavské vinobraní, Znojmo nabídne víno v otevřených sklepech v okolí města a brněnské Tuřany oslavují zelí. Česnekovky provoní Rosice a bučovické Marefy zase guláše. V Blansku ožijí náměstí a ulice festivalem Zažít Blansko jinak.

Pohoda ve vrbovecké vinařské uličce.

Tipy na víkend 10. až 12. září: Znojmo i Mikulov lákají na historii a víno

Druhý zářijový víkend bude na jihu Moravy ve znamení vína, ale i tradičních pochutin jako jsou zelí nebo česnek. Mikulov zve na Pálavské vinobraní, Znojmo nabídne víno v otevřených sklepech v okolí města a brněnské Tuřany oslavují zelí. Česnekovky provoní Rosice a bučovické Marefy zase guláše. V Blansku ožijí náměstí a ulice festivalem Zažít Blansko jinak.

Rosické slavnosti česneku neboli Česnekovky už patří mezi tradiční akce.

Tipy na víkend 10. až 12. září: Rosice oslavují česnek, Tuřany lákají na zelí

Druhý zářijový víkend bude na jihu Moravy ve znamení vína, ale i tradičních pochutin jako jsou zelí nebo česnek. Mikulov zve na Pálavské vinobraní, Znojmo nabídne víno v otevřených sklepech v okolí města a brněnské Tuřany oslavují zelí. Česnekovky provoní Rosice a bučovické Marefy zase guláše. V Blansku ožijí náměstí a ulice festivalem Zažít Blansko jinak.

Pálavské vinobraní 2019.

Tipy na víkend 10. až 12. září: Blansko má pouliční festival, Mikulov vinobraní

Druhý zářijový víkend bude na jihu Moravy ve znamení vína, ale i tradičních pochutin jako jsou zelí nebo česnek. Mikulov zve na Pálavské vinobraní, Znojmo nabídne víno v otevřených sklepech v okolí města a brněnské Tuřany oslavují zelí. Česnekovky provoní Rosice a bučovické Marefy zase guláše. V Blansku ožijí náměstí a ulice festivalem Zažít Blansko jinak.

Pěstitel Ladislav Kašpar, který na poli ve Vojnicích u Olomouce organizuje samosběr zeleniny, 30. srpna 2021

Samosběr na Olomoucku poznamenaly krádeže. Pěstitel: Primitivové mě neodradí

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.

Obrázek k Týdnu lesů.

Děti tvořily obrázky, pohádky a veršovánky na téma Týden lesů

Od roku 2008 se na našem území vždy v květnu slaví takzvaný Týden lesů. Do něj se letos zapojila také školní družina v Berouně – Závodí. Děti tvořily tématické obrázky, vymýšlely pohádky nebo veršovánky. Vše si můžete prohlédnout v naší galerii, respektive přečíst níže.

Šílený rybí puch. Surströmming

KOMENTÁŘ: Smrdutý Surströmming? Červi jsou jednoznačně chutnější

Kamarádi se mě ptají, jak chutná Surströmming. Jako holka z vesnice mohu zápach kvašených sleďů přirovnat k situaci, kdy vyklápím v červnu zbytek kysaného zelí ze soudku. A k tomu ještě přidám shnilou bramboru a rozkládající se rybu na břehu Sečské přehrady. Ale chuť špatná není, v ústech maso perlí, je hodně slané stejně jako nálev.

Ilustrační foto.

Ruský boršč

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Svatomartinské menu. Ilustrační foto.

Svatomartinská husa? S pekáčem a s sebou

Martin sice na bílém koni nepřijel, ale hody u pečené husičky, která k tradici patří, si lidé navzdory koronaviru nechtějí nechat ujít. Restaurace ani nestíhají vyhovět všem zájemcům.

Svatomartinské menu. Ilustrační foto.

Svatomartinská husa? S pekáčem a s sebou

Martin sice na bílém koni nepřijel, ale hody u pečené husičky, která k tradici patří, si lidé navzdory koronaviru nechtějí nechat ujít. Restaurace ani nestíhají vyhovět všem zájemcům.

Svatomartinské menu. Ilustrační foto.

Svatomartinská husa? S pekáčem a s sebou

Martin sice na bílém koni nepřijel, ale hody u pečené husičky, která k tradici patří, si lidé navzdory koronaviru nechtějí nechat ujít. Restaurace ani nestíhají vyhovět všem zájemcům.

Svatomartinské menu. Ilustrační foto.

Svatomartinská husa? S pekáčem a s sebou

Martin sice na bílém koni nepřijel, ale hody u pečené husičky, která k tradici patří, si lidé navzdory koronaviru nechtějí nechat ujít. Restaurace ani nestíhají vyhovět všem zájemcům.

Svatomartinské husí hody

Pečená husa a svatomartinské víno. Českou tradici nezastavil ani koronavirus

Svátek svatého Martina je tradičně spojený nejen s jeho v posledních letech neaktuálním příjezdem na bílém koni a prvním sněhem, ale i s pečenou husou či svatomartinským vínem. Aktuální situace však gastronomické využití oblíbeného pokrmu značně limituje a užít si atmosféru husích hodů přímo v restauraci musí letos gurmáni oželet. Přesto není nutné se voňavé husí pečínky vzdát a mnohé restaurace lákají na možnost objednávky husího menu.  

Konfitované husí stehno, bramborový a karlovarský knedník, červené a bílé zelí. I takto může vypadat svatomartinské menu s sebou. Ilustrační foto

HUSA v čase covidu: Top nabídka restaurací v Olomouci a okolí

Jedním z nejpostiženějších odvětví koronavirové krize je bezesporu gastroscéna. Řada restaurací na Olomoucku i jejich zaměstnanců se ocitla na pokraji bankrotu. Nejen proto přichází Deník s výzvou: Podpořte místní restaurace nákupem Svatomartinské husy!

Konfitované husí stehno, bramborový a karlovarský knedník, červené a bílé zelí. I takto může vypadat svatomartinské menu s sebou. Ilustrační foto

HUSA V COVIDU: Top nabídka restaurací ve Zlíně a okolí

Česko aktuálně bojuje s druhou vlnou koronavirové pandemie. Zdravotnické, ale také ekonomické dopady jsou pro společnost zdrcující. Jedním z nejpostiženějších odvětví je bezesporu gastroscéna. Řada restaurací na Zlínsku i jejich zaměstnanců se ocitla na pokraji bankrotu. Nejen proto přichází Deník s výzvou: Podpořte restaurace na Zlínsku nákupem Svatomartinské husy!

Konfitované husí stehno, bramborový a karlovarský knedník, červené a bílé zelí. I takto může vypadat svatomartinské menu s sebou. Ilustrační foto

HUSA V COVIDU: Top nabídka restaurací v Šumperku a okolí

Česko aktuálně bojuje s druhou vlnou koronavirové pandemie. Zdravotnické, ale také ekonomické dopady jsou pro společnost zdrcující. Jedním z nejpostiženějších odvětví je bezesporu gastroscéna. Řada restaurací na Šumpersku i jejich zaměstnanců se ocitla na pokraji bankrotu. Nejen proto přichází Deník s výzvou: Podpořte restaurace na Šumpersku nákupem Svatomartinské husy!