V Lesné se opět bude šlapat zelí. Můžete si i tipnout, kolik ho letos udělají
Lesná - Tradiční šlapání zelí se opět uskuteční v krušnohorském areálu Lesná, a to v sobotu 20. října.
Lesná - Tradiční šlapání zelí se opět uskuteční v krušnohorském areálu Lesná, a to v sobotu 20. října.
Roudné - Se sklizní vyhlášeného zelí z polí v říční nivě začal Zemědělský podnik Malše Roudné. Jak ale zdůrazňuje vedoucí krouhárny Eduard Šebenda, zatím není kam spěchat.
Vidov - Konec září ve Vidově na Českobudějovicku patří jako již tradičně Zelnobraní. A jinak tomu nebylo ani letos. Svátek zelí tady oslavili v sobotu, kdy se zde konal již čtrnáctý ročník.
Plzeň - „Už máme našlapáno,“ volala z kádě tak do poloviny plné zelí a v gumovkách osmiletá Patricie na své rodiče. Na oblíbeném festivalu zelí v křimické zelárně Lobkowicz se v sobotu sešly stovky lidí. Ochutnat jedinečné kyselé zelí vyráběné v modřínových kádích, poctivou zelňačku či vyhlášené zelné saláty pyšnící se značkou Regionální potravina 2014 a 2015.
/FOTOGALERIE/ Návštěvníci Konopiště se v sobotu před prohlídkou posilňovali švestkovými knedlíky. Na nádvoří probíhá po celý víkend tradiční slavnost ovocných knedlíků, které miloval majitel konopišťského panství arcivévoda František Ferdinand d´Este. Kromě nich jsou v nabídce také halušky se zelím a speciál z benešovského pivovaru.
Říká se, že na začátku je nejdůležitější nápad. Podobně tomu bylo i u Otakara Machálka, který v červenci před 80 lety založil v Mařaticích firmu Otma.
Poděbrady – Nezapomenutelný narozeninový happening a gastronomický festival. Tak mluví organizátoři o chystaných oslavách 50. výročí existence Hotelové školy v lázeňském městě. Vedle řady dalších zajímavostí se mohou kolemjdoucí přihlásit do velké otevřené soutěže v pojídání plněných knedlíků se zelím a cibulkou. Celá akce se uskuteční v sobotu 9. června a ponese název School Food Fest.
Tradiční valašská kyselice, klobásky, podlesníky, osúchy, bramborové placky, ale i méně známé zemákové karbanátky, frgály se zelím, nebo tajuplný halpor, či kontrabáš.
Ani jednou, přátelé. Tak by mohla znít odpověď klasika na to, kolikrát české výrobky zvítězily v testu levných potravin, do něhož časopis dTest zařadil srovnatelnou českou, německou, slovenskou, rakouskou a polskou produkci. České zboží navíc skončilo ve třech případech úplně poslední.
Dnes je Zelený čtvrtek, křesťané si připomínají poslední večeři Ježíše Krista. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Tento rituál má symbolizovat Kristovu pokoru.
Na sníh kvůli ní čekat nemusíte. V bistru Brixton Balls v Korunní ulici jde hlavně o koule masové, které vám naservírují v mnoha obměnách a se spoustou dalších dobrot.
Je v lepší kondici, než o generaci či dvě mladší lidé: a ještě dnes si klidně dá k jídlu kachnu se zelím nebo zabijačkovou specialitu. Paní Magdalena Kytnerová z Kroměříže oslavila v březnu málo uvěřitelné sto sedmé narozeniny. Kromě toho, že je nejstarší obyvatelkou města, patří podle informací kroměřížské radnice mezi pět nejstarších obyvatel celé České republiky.
Holice - Již počtvrté se v sobotu odpoledne v Caffé v Zahradě holičtí utkali O zelák mlsného pantáty z Holic.
Znojemsko - Sterilovaná zelenina ze Znojma, vína z Miroslavských Knínic, bylinky z Miroslavi a džem a mošt z hroznů z Maršovic. Co mají tyto výrobky společné? Získaly známku Znojemsko regionální produkt. Ta má zákazníkům zaručovat kvalitu a krajovou jedinečnost.
Holice – Soutěž o nejlepší kysané zelí, nakládané okurky a domácí víno započne v sobotu v 15 hodin v Caffé v Zahradě.
Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.
Oblíbená soutěž o najlepší hňápané zelé se uskutečnila v sobotu v restauraci Na Moštárně ve Vsetíně. Již posedmnácté ji zorganizovali členové Spolku pro zachování valašských tradic. Vzorků domácího kysaného zelí se letos sešlo devětadvacet.
Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.
Královéhradecko, Božanov - Tři desítky zelmistrů se ucházely o Božanovský zelák.
Božanov /FOTO/ - Celkem tři desítky vzorků kysaného domácího zelí se v sobotu ucházelo o „Božanovský zelák“.
Božanov - Již po devatenácté se bude v sobotu odpoledne rozhodovat o tom, kdo má z Božanova a okolí nejlepší nakládané kysané zelí. Příjem vzorků je od 14 do 15 hodin na sále Obecního domu.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Krále moravských uzenářů zvolí lidé o víkendu na Slavnostech moravského uzeného na Veveří. Kromě masa ochutnají i vína.
„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.
Ve Vizovicích v pátek již po sedmé vybírali na akci Gajdy a zelé, živobytí celé, tu nejlepší valašskou kyselici.
Pohořelice /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Plněné bramborové knedlíky se zelím polyká téměř jako pilulky. Soutěžící okolo něj koulejí očima, těžce oddychují a zapíjejí sousta pivem, zato Jaroslav Němec je se zhruba kilovou porcí o deseti knedlících hotový ještě před koncem tříminutového časového limitu. Zaplněný sál pohořelické staré radnice bouřlivě tleská. „Snědl bych ještě jednou tolik,“ tvrdí po chvíli vítěz soutěže, která je novinkou sobotního šestnáctého ročníku Zelofestu v Pohořelicích.
Pohořelice /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Plněné bramborové knedlíky se zelím polyká téměř jako pilulky. Soutěžící okolo něj koulejí očima, těžce oddychují a zapíjejí sousta pivem, zato Jaroslav Němec je se zhruba kilovou porcí o deseti knedlících hotový ještě před koncem tříminutového časového limitu. Zaplněný sál pohořelické staré radnice bouřlivě tleská. „Snědl bych ještě jednou tolik,“ tvrdí po chvíli vítěz soutěže, která je novinkou sobotního šestnáctého ročníku Zelofestu v Pohořelicích.
Pohořelice /TIPY NA VÍKEND/ – Dohady kamarádů nad pivem v hospodě o tom, kdo z nich dělá lepší zelí, daly základ soutěži, která již neodmyslitelně patří k Pohořelicím na Brněnsku. Z prostředí hospody se pro velký zájem časem přesunula do sálu radnice, kde startuje v sobotu ve dvě hodiny odpoledne další Zelofest.
Lázně Bohdaneč - I když šlo o myslivecký bál, spor nebyl o to, zda se šípkovou omáčkou, nebo se zelím.
„Brambory a zelé, živobytí celé“. Toto úsloví zdobí zeď Víceměřické košíkárny, místa kde se letos 27. ledna 2018, už po jedenácté sešli zahrádkáři na tradiční Zeliádě. Své konzervované výpěstky na ochutnání přinesli nejen místní, ale také zahrádkáři z Němčic, Pivína, Doloplaz, Dětkovic či Tištína.
FOTOGALERIE / Šest druhů domácí pálenky mohli v sobotu odpoledne ochutnat návštěvníci slivkoštu, který se již popáté konal na Kluzišti v Drahotuších. Vzorky ale nejdříve prošly hodnocením pětičlenné komise.
Ve známé písni skupiny Kabát se zpívá: Když se u nás chlapi poperou, tak jenom nožem anebo sekerou.“ A jaké to je, když si mezi sebou vyřizují účty dotěrní obchodníci, kterým se někdy přezdívá „šmejdi“? Deník to ví a nutno říct, že nejde o nic chlapského a drsného. Spíše naopak.
/FOTOGALERIE/ Blatnička. Vesnička, kde žije 417 obyvatel, se v sobotu stala místem zrození republikového rekordu. Jeho část na Koštu o najlepší kysané zelé na Slovácku ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Zapíšeme nový rekord, počet vzorků na tomto koštu je 267. Předchozí pocházel z Hluku, tam v roce 2011 vystavili 173 vzorků,“ řekl komisař Michal Jurečka z pelhřimovské Agentury Dobrý den.
Blatnička /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Blatnička. Vesnička, kde žije 417 obyvatel, se v sobotu stala místem zrození republikového rekordu. Jeho část na Koštu o najlepší kysané zelé na Slovácku ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Zapíšeme nový rekord, počet vzorků na tomto koštu je 267. Předchozí pocházel z Hluku, tam v roce 2011 vystavili 173 vzorků,“ řekl komisař Michal Jurečka z pelhřimovské Agentury Dobrý den.
ANKETA /FOTOGALERIE/ – Blatnička. Vesnička, kde žije 417 obyvatel, se v sobotu stala místem zrození republikového rekordu. Jeho část na Koštu o najlepší kysané zelé na Slovácku ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Zapíšeme nový rekord, počet vzorků na tomto koštu je 267. Předchozí pocházel z Hluku, tam v roce 2011 vystavili 173 vzorků,“ řekl komisař Michal Jurečka z pelhřimovské Agentury Dobrý den.
ANKETA / VIDEO / V rámci kampaně před druhým kolem prezidentských voleb vyjel Jiří Drahoš na Slovácko. Navštívil tupeskou firmu ALUCAST, Pochod okolo Břestecké skály, košt zelí v Blatničce a konečně reprezentační ples Uherského Hradiště. Svůj vztah ke Slovácku okomentoval v minirozhovoru.
Jižní Morava – Kampaň v posledním týdnu před hlasováním v druhém kole prezidentských voleb graduje. Předvolební arénou se stane také jižní Morava, především její východní část. Přijede tam totiž aspirant na Hrad Jiří Drahoš i jeho manželka Eva.
Chomutov - Len, zelí i staré odrůdy hrušní chtějí ve Staré Vsi opečovávat po staru.
Již třikrát byl zapsán do České knihy rekordů rekord v počtu nejvíce získaných vzorků při koštu kysaného zelí. Nejprve v roce 2009 ve Velké nad Veličkou, kde místní nadšenci nasbírali 79 vzorků. Město „jízdy králů“ Hluk se zapsalo touto vitamínovou bombou hned dvakrát.
Litoměřicko - Teplá zima přispěla k prodloužení sklizně pozdních odrůd košťálové zeleniny.
Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.
Porubští obyvatelé si sice budou muset na opravení i otevření zdejšího kulturního domu nějakou dobu počkat, nicméně o zajímavé akce by ochuzeni být neměli.
Blíží se poledne a já se vydávám k prostějovskému místnímu nádraží, kam se pomalu začínají scházet skupinky lidí bez domova. A není to jen tak.
Oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spjaty s dobrým jídlem a pitím. Hostitelé i hosté oslav se předhánějí, jakou lepší lahůdku ostatním přeloží. Pochlubte se, co na silvestr připravujete vy!
Na tradiční oběd s lidmi bez domova a s těmi, kdo se ocitli opuštění, přišel v pondělí kardinál Dominik Duka. Oběd pořádá V Arcibiskupském paláci křesťanské hnutí Sant'Egidio, pozvalo na něj tři stovky lidí. Kromě jídla dostali hosté také vánoční balíčky s oblečením a hygienickými potřebami, zájemci mohli využít také služby ošetřovny.
Domažlicko – S jídelníčkem v průběhu vánočních svátků to bylo v jednotlivých domácnostech individuální, ale platilo obecné pravidlo, že Štědrý den byl ještě v duchu postního stravování, teprve Boží hod a svátek sv. Štěpána se nesly ve znamení slavnostní stravy.
/ROZHOVOR/ V klubu mu nikdo neřekne jinak než Maďar. Takovou přezdívkou se honosí Marek Elek.
FOTOGALERIE / Asi desetikilometrovou trasu ujdou za směnu pracovnice společnosti Hamé, než zpracují kysané zelí.
Stříbro – Slováci, kteří žijí na Stříbrsku, se sešli v sobotu v areálu terénu sv. Petra ve Stříbře na tradiční mikulášské nadílce, kterou uspořádalo sdružení Regionální Obec Slovákov ve Stříbře.
Zjistit a ochutnat, co lidé na Valašsku v minulosti připravovali na štědrovečerní hostinu, mohli o víkendu návštěvníci vánočního jarmarku v Rožnově pod Radhoštěm.
Plzeň - Vrchní sládek Prazdroje Václav Berka včera navštívil bednárnu, aby pohostil zdejší osmičlenný kolektiv. Jako formu pohoštění zvolil pečenou kachnu se zelím a knedlíky.