Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Ilustrační foto.

Zelí z polí nespěchá

Roudné - Se sklizní vyhlášeného zelí z polí v říční nivě začal Zemědělský podnik Malše Roudné. Jak ale zdůrazňuje vedoucí krouhárny Eduard Šebenda, zatím není kam spěchat.

Zelnobraní ve Vidově u Českých Budějovic.

Na Zelnobraní napekli tři sta štrúdlů

Vidov - Konec září ve Vidově na Českobudějovicku patří jako již tradičně Zelnobraní. A jinak tomu nebylo ani letos. Svátek zelí tady oslavili v sobotu, kdy se zde konal již čtrnáctý ročník.

Slavnosti zelí v zelárně Lobkowicz v Plzni-Křimicích

Křimické zelí? Pěchovat po vrstvách!

Plzeň - „Už máme našlapáno,“ volala z kádě tak do poloviny plné zelí a v gumovkách osmiletá Patricie na své rodiče. Na oblíbeném festivalu zelí v křimické zelárně Lobkowicz se v sobotu sešly stovky lidí. Ochutnat jedinečné kyselé zelí vyráběné v modřínových kádích, poctivou zelňačku či vyhlášené zelné saláty pyšnící se značkou Regionální potravina 2014 a 2015.

Slavnost ovocných knedlíků se koná po celý víkend na Konopišti.

Před prohlídkou se návštěvníci Konopiště posilňují švestkovými knedlíky

/FOTOGALERIE/ Návštěvníci Konopiště se v sobotu před prohlídkou posilňovali švestkovými knedlíky. Na nádvoří probíhá po celý víkend tradiční slavnost ovocných knedlíků, které miloval majitel konopišťského panství arcivévoda František Ferdinand d´Este. Kromě nich jsou v nabídce také halušky se zelím a speciál z benešovského pivovaru.

Ilustrační foto.

Hotelovka slaví výročí. Budou se jíst knedlíky na čas

Poděbrady – Nezapomenutelný narozeninový happening a gastronomický festival. Tak mluví organizátoři o chystaných oslavách 50. výročí existence Hotelové školy v lázeňském městě. Vedle řady dalších zajímavostí se mohou kolemjdoucí přihlásit do velké otevřené soutěže v pojídání plněných knedlíků se zelím a cibulkou. Celá akce se uskuteční v sobotu 9. června a ponese název School Food Fest.

Ilustrační foto

Test levných lahůdek: Německé výrobky porazily českou produkci na hlavu

Ani jednou, přátelé. Tak by mohla znít odpověď klasika na to, kolikrát české výrobky zvítězily v testu levných potravin, do něhož časopis dTest zařadil srovnatelnou českou, německou, slovenskou, rakouskou a polskou produkci. České zboží navíc skončilo ve třech případech úplně poslední.

Poslední večeře. Ilustrační foto.

Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista

Dnes je Zelený čtvrtek, křesťané si připomínají poslední večeři Ježíše Krista. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Tento rituál má symbolizovat Kristovu pokoru. 

z nabídky bistra Brixton Balls

Koulovačka na Vinohradech

Na sníh kvůli ní čekat nemusíte. V bistru Brixton Balls v Korunní ulici jde hlavně o koule masové, které vám naservírují v mnoha obměnách a se spoustou dalších dobrot.

Magdalena Kytnerová z Kroměříže slavila 107. narozeniny a patří k nejstarším lidem v Česku: ke gratulantům se zařadil také starosta Kroměříže Jaroslav Němec (na snímku), který jubilantku navštívil u ní doma, předal kytici a dárkový koš a popřál do dalších

Paní Magdalena z Kroměříže slaví 107 let. Patří k nejstarším lidem v Česku

Je v lepší kondici, než o generaci či dvě mladší lidé: a ještě dnes si klidně dá k jídlu kachnu se zelím nebo zabijačkovou specialitu. Paní Magdalena Kytnerová z Kroměříže oslavila v březnu málo uvěřitelné sto sedmé narozeniny. Kromě toho, že je nejstarší obyvatelkou města, patří podle informací kroměřížské radnice mezi pět nejstarších obyvatel celé České republiky.

Ilustrační foto.

Mošt pro děti i řidiče získal regionální známku kvality

Znojemsko - Sterilovaná zelenina ze Znojma, vína z Miroslavských Knínic, bylinky z Miroslavi a džem a mošt z hroznů z Maršovic. Co mají tyto výrobky společné? Získaly známku Znojemsko regionální produkt. Ta má zákazníkům zaručovat kvalitu a krajovou jedinečnost.

polentová pizza s lilkem

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

Sedmnáctý ročník soutěže o najlepší hňápané zelé se uskutečnil v sobotu 17. března 2018 v restauraci Na Moštárně ve Vsetíně. Na prvním místě se umístila - nejlepší zelí přinesla Kateřina Baďurová.

Nejlepší hňápané zelé připravila Kateřina Baďurová

Oblíbená soutěž o najlepší hňápané zelé se uskutečnila v sobotu v restauraci Na Moštárně ve Vsetíně. Již posedmnácté ji zorganizovali členové Spolku pro zachování valašských tradic. Vzorků domácího kysaného zelí se letos sešlo devětadvacet. 

thajské zelené karí

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Ilustrační fotografie.

Božanovský zelák pro nejlepší zelí

Božanov - Již po devatenácté se bude v sobotu odpoledne rozhodovat o tom, kdo má z Božanova a okolí nejlepší nakládané kysané zelí. Příjem vzorků je od 14 do 15 hodin na sále Obecního domu.

lepenice

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

Zelofest v Pohořelicích. Novinkou šestnáctého ročníku koštu kysaného zelí byla soutěž jedlíků. Vyhrál Jaroslav Němec, který třeba v Show Jana Krause snědl 24 na tvrdo vařených vajec za dvě minuty. Vytvořil tehdy světový rekord.

Premiérovou soutěž jedlíků na Zelofestu ovládl rekordman Žrout

Pohořelice /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Plněné bramborové knedlíky se zelím polyká téměř jako pilulky. Soutěžící okolo něj koulejí očima, těžce oddychují a zapíjejí sousta pivem, zato Jaroslav Němec je se zhruba kilovou porcí o deseti knedlících hotový ještě před koncem tříminutového časového limitu. Zaplněný sál pohořelické staré radnice bouřlivě tleská. „Snědl bych ještě jednou tolik,“ tvrdí po chvíli vítěz soutěže, která je novinkou sobotního šestnáctého ročníku Zelofestu v Pohořelicích.

Zelofest v Pohořelicích. Novinkou šestnáctého ročníku koštu kysaného zelí byla soutěž jedlíků. Vyhrál Jaroslav Němec, který třeba v Show Jana Krause snědl 24 na tvrdo vařených vajec za dvě minuty. Vytvořil tehdy světový rekord.

Premiérovou soutěž jedlíků na Zelofestu ovládl rekordman Žrout

Pohořelice /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Plněné bramborové knedlíky se zelím polyká téměř jako pilulky. Soutěžící okolo něj koulejí očima, těžce oddychují a zapíjejí sousta pivem, zato Jaroslav Němec je se zhruba kilovou porcí o deseti knedlících hotový ještě před koncem tříminutového časového limitu. Zaplněný sál pohořelické staré radnice bouřlivě tleská. „Snědl bych ještě jednou tolik,“ tvrdí po chvíli vítěz soutěže, která je novinkou sobotního šestnáctého ročníku Zelofestu v Pohořelicích.

Zelofest. Ilustrační foto.

Dohady kamarádů daly vzniknout Zelofestu. Novinkou bude soutěž jedlíků

Pohořelice /TIPY NA VÍKEND/ – Dohady kamarádů nad pivem v hospodě o tom, kdo z nich dělá lepší zelí, daly základ soutěži, která již neodmyslitelně patří k Pohořelicím na Brněnsku. Z prostředí hospody se pro velký zájem časem přesunula do sálu radnice, kde startuje v sobotu ve dvě hodiny odpoledne další Zelofest.

Pokuty. Ilustrační foto.

Rvačka na mysliveckém plese

Lázně Bohdaneč - I když šlo o myslivecký bál, spor nebyl o to, zda se šípkovou omáčkou, nebo se zelím.

Jedenáctý ročník Zeliády ve Víceměřicích.

Víceměřice hostily jedenáctý ročník Zeliády

„Brambory a zelé, živobytí celé“. Toto úsloví zdobí zeď Víceměřické košíkárny, místa kde se letos 27. ledna 2018, už po jedenácté sešli zahrádkáři na tradiční Zeliádě. Své konzervované výpěstky na ochutnání přinesli nejen místní, ale také zahrádkáři z Němčic, Pivína, Doloplaz, Dětkovic či Tištína.

Pátý ročník slivkoštu v Drahotuších.

V Drahotuších koštovali slivovici

FOTOGALERIE / Šest druhů domácí pálenky mohli v sobotu odpoledne ochutnat návštěvníci slivkoštu, který se již popáté konal na Kluzišti v Drahotuších. Vzorky ale nejdříve prošly hodnocením pětičlenné komise.

Ilustrační foto.

„Šmejdi“ u soudu v Ostravě. Jaké to je, když se poperou? Dost zbabělé!

Ve známé písni skupiny Kabát se zpívá: Když se u nás chlapi poperou, tak jenom nožem anebo sekerou.“ A jaké to je, když si mezi sebou vyřizují účty dotěrní obchodníci, kterým se někdy přezdívá „šmejdi“? Deník to ví a nutno říct, že nejde o nic chlapského a drsného. Spíše naopak.

Košt o najlepší kysané zelé na Slovácku se uskutečnil v Blatničce. Nabídl zápis do české knihy rekordů. Zelí ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Blatnička pokořila republikový rekord. Zelí na koštu ochutnal i Drahoš

/FOTOGALERIE/ Blatnička. Vesnička, kde žije 417 obyvatel, se v sobotu stala místem zrození republikového rekordu. Jeho část na Koštu o najlepší kysané zelé na Slovácku ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Zapíšeme nový rekord, počet vzorků na tomto koštu je 267. Předchozí pocházel z Hluku, tam v roce 2011 vystavili 173 vzorků,“ řekl komisař Michal Jurečka z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Košt o najlepší kysané zelé na Slovácku se uskutečnil v Blatničce. Nabídl zápis do české knihy rekordů. Zelí ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Blatnička pokořila republikový rekord. Zelí na koštu ochutnal i Drahoš

Blatnička /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Blatnička. Vesnička, kde žije 417 obyvatel, se v sobotu stala místem zrození republikového rekordu. Jeho část na Koštu o najlepší kysané zelé na Slovácku ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Zapíšeme nový rekord, počet vzorků na tomto koštu je 267. Předchozí pocházel z Hluku, tam v roce 2011 vystavili 173 vzorků,“ řekl komisař Michal Jurečka z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Košt o najlepší kysané zelé na Slovácku se uskutečnil v Blatničce. Nabídl zápis do české knihy rekordů. Zelí ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Blatnička pokořila republikový rekord. Zelí na koštu ochutnal i Drahoš

ANKETA /FOTOGALERIE/ – Blatnička. Vesnička, kde žije 417 obyvatel, se v sobotu stala místem zrození republikového rekordu. Jeho část na Koštu o najlepší kysané zelé na Slovácku ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Zapíšeme nový rekord, počet vzorků na tomto koštu je 267. Předchozí pocházel z Hluku, tam v roce 2011 vystavili 173 vzorků,“ řekl komisař Michal Jurečka z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

V sobotu 20. ledna přijel kandidát na prezidenta Jiří Drahoš na Slovácko.

Jiří Drahoš: Ke Slovácku mám vřelý vztah

ANKETA / VIDEO / V rámci kampaně před druhým kolem prezidentských voleb vyjel Jiří Drahoš na Slovácko. Navštívil tupeskou firmu ALUCAST, Pochod okolo Břestecké skály, košt zelí v Blatničce a konečně reprezentační ples Uherského Hradiště. Svůj vztah ke Slovácku okomentoval v minirozhovoru.

Ilustrační foto.

V Blatničce se pokusí překonat zelový rekord

Již třikrát byl zapsán do České knihy rekordů rekord v počtu nejvíce získaných vzorků při koštu kysaného zelí. Nejprve v roce 2009 ve Velké nad Veličkou, kde místní nadšenci nasbírali 79 vzorků. Město „jízdy králů“ Hluk se zapsalo touto vitamínovou bombou hned dvakrát.

Ilustrační foto

dTest: Domácí test přítomnosti dusičnanů v potravinách berte s rezervou

Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.

Ilustrační foto.

Tři stovky lidí bez domova dostaly oběd v Arcibiskupském paláci

Na tradiční oběd s lidmi bez domova a s těmi, kdo se ocitli opuštění, přišel v pondělí kardinál Dominik Duka. Oběd pořádá V Arcibiskupském paláci křesťanské hnutí Sant'Egidio, pozvalo na něj tři stovky lidí. Kromě jídla dostali hosté také vánoční balíčky s oblečením a hygienickými potřebami, zájemci mohli využít také služby ošetřovny.

Ilustrační foto.

Sváteční menu našich předků

Domažlicko – S jídelníčkem v průběhu vánočních svátků to bylo v jednotlivých domácnostech individuální, ale platilo obecné pravidlo, že Štědrý den byl ještě v duchu postního stravování, teprve Boží hod a svátek sv. Štěpána se nesly ve znamení slavnostní stravy.

Společná fotografie.

Slováci ze Stříbrska oslavili Mikuláše a konec roku

Stříbro – Slováci, kteří žijí na Stříbrsku, se sešli v sobotu v areálu terénu sv. Petra ve Stříbře na tradiční mikulášské nadílce, kterou uspořádalo sdružení Regionální Obec Slovákov ve Stříbře.

Starší obchodní sládek Václav Berka přinesl pivovarským bednářům kachnu se zelím a knedlíkem jako poděkování za celoroční práci a udržování bednářského řemesla v Plzeňském Prazdroji.

FOTO: Sládek pozval bednáře na kachnu

Plzeň - Vrchní sládek Prazdroje Václav Berka včera navštívil bednárnu, aby pohostil zdejší osmičlenný kolektiv. Jako formu pohoštění zvolil pečenou kachnu se zelím a knedlíky.