Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Jiří Jakima a Tigran Hovakimyan v Ústí. Vtípečky přivezou do Březové hosty

Jiří Jakima a Tigran Hovakimyan v Ústí. Vtípečky přivezou do Březové hosty

Komediální skupina Vtípečky se zelím si pro Restauraci Březová v Ústí nad Labem připravila speciální stand up show. Tentokrát vystoupí se vzácnými hosty, známými komiky Jiřím Jakimou a Tigranem Hovakimyanem, které návštěvníci mohou znát například z televizního pořadu Comedy Club. Vystoupení začíná 23. června v 19 hodin.

Studenti z ISŠ Rakovník a ISŠ HPOS Příbram si vyzkoušeli vaření s rakovnickými vojáky v kasárnách.

Vývar, výpečky, knedlík a zelí. Studenti si vyzkoušeli vaření v polní kuchyni

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kuřecí vývar s nudlemi, vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem, špenátem a zelím. Takové bylo středeční menu v polních kuchyních v rakovnických kasárnách, které připravili studenti Integrované střední školy Rakovník, ale také studenti z Integrované střední školy Hotelového provozu obchodu a služeb z Příbrami. 

Studenti z ISŠ Rakovník a ISŠ HPOS Příbram si vyzkoušeli vaření s rakovnickými vojáky v kasárnách.

Vývar, výpečky, knedlík a zelí. Studenti si vyzkoušeli vaření v polní kuchyni

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kuřecí vývar s nudlemi, vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem, špenátem a zelím. Takové bylo středeční menu v polních kuchyních v rakovnických kasárnách, které připravili studenti Integrované střední školy Rakovník, ale také studenti z Integrované střední školy Hotelového provozu obchodu a služeb z Příbrami. 

Příprava oblíbených palačinek není složitá, ale lze ji ještě zjednodušit a navíc neušpinit tolik nádobí.

Znáte vychytávky, které usnadní práci v kuchyni? Jsou chytré a zvládne je každý

Jak neprodyšně uzavřít sáček? Jak snadno oddělit žloutek od bílku? A jak vlastně správně uskladnit česnek? Vaření, pečení, smažení a další kuchyňské činnosti nepatří mezi jednoduché práce a každé zlepšení nebo vychytávka, které je usnadní či zrychlí, jsou vítány. Zkuste si pár takových nápadů vyzkoušet. A pak je možná zařadíte do svého seznamu kuchyňských vychytávek navždy.

Jiří Štraub.

V Rakovníku chceme udělat naši největší show, zvou Vtípečky se zelím

/FOTOGALERIE/ Mladí komici z Vtípečků se zelím míří do Rakovníka. Pro návštěvníky si připravili výběr těch nejlepších vtipů, které předvádějí po pražských klubech i po sálech ve středních a severních Čechách. Vystoupení se koná v sobotu 22. dubna od 20 hodin v Domě osvěty.

Dvanáctý ročník soutěže O najlepší kysané zelé na Slovácku se uskutečnil v Kuželově. Foto se svolením Antonína Vrby

Soutěž o nejlepší kysané zelí na Slovácku vyhráli v Kuželově rodáci z ciziny

Hranice regionu výrazně přesáhl dvanáctý ročník soutěže O najlepší kysané zelé na Slovácku. A to nejenom tím, že se uskutečnil pár kilometrů od státní hranice a pod blízkým větrným mlýnem v Kuželově na Hodonínsku. Stupně vítězů totiž obsadili i mistři kysaného zelí, kteří mají své kořeny mimo Slovácko.

V Pohořelicích na Brněnsku se konal devatenáctý ročník Zelofestu.

VIDEO: V Pohořelicích už podevatenácté okoštovali zelí na tradičním Zelofestu

Pojď! Zaberte! skandují diváci první únorovou sobotu v sálu pohořelické radnice. Právě tu probíhá soutěž v pojídání výrobků ze zelí na čas. Účastníků je pět a jejich úkolem je v co nejkratším čase sníst plný talíř plněných bramborových knedlíků s uzených masem. Někteří přijeli dokonce za západních Čech.

Tradiční svatomartinské hody

Z trouby přímo na talíř. Nahlédněte do zákulisí příprav svatomartinské husy

GALERIE / VIDEO: Ke svátku svatého Martina se málo co pojí tak jako právě pečená husa se zelím a knedlíkem. Přestože ceny tohoto pokrmu leckde překročili i čtyři stovky za porci, restaurace praskají ve všech. Lidé si tuto tradici chtějí zkrátka užít se vším všudy. V jedné z plzeňských restaurací U Gigantu nechali nahlédnout do své kuchyně a poodhalili tak přípravu této delikatesy.

Dnes 28.10.2022 se v Muzeu obce Kobylí konalo tradiční šlapání zelí.

Jako za starých časů. Takto tetičky na Moravě šlapou zelí

Muzeum obce Kobylí připravilo pro zájemce tradiční i netradiční podívanou. Na státní svátek dne 28.10.2022 se tam šlapalo zelí. Tetičky v bílých holínkách předvedly návštěvníkům svůj um, které znali a prováděli naši předci již v době antiky. Zapomeňte na exotické ovoce. Zelí roste přímo na našich polích a je plné vitamínu C. Kyselá mňamka vzniká přitom tak jednoduše!

Husu společně s pivem budou od čtvrtka do neděle servírovat i v pivovarské Hospodě Na Spilce v Plzni.

Svatomartinská husa je dražší. Zájem o menu je přesto velký

Za tradiční svatomartinské menu si letos hosté v restauracích kvůli vysoké inflaci a zdražování energií výrazně připlatí. Nákupní cena hus je oproti loňsku i dvojnásobná. Zájem o tradiční hostinu je přesto v řadě restaurací obrovský. Na nadcházející sváteční víkend mají někde již místa zarezervovaná. Některým restauratérům se ale servírování svatomartinské husy nevyplatí, nahradí ji tak levnější variantou – kachnou.

Naložte si zelí podle těch nejzkušenějších

Jak připravit nejlepší zelí doma? Krouhárna u Prahy sdílí své know-how

Jestliže se celý rok těšíte, až si naložíte to nejlepší domácí zelí, právě teď nastává ideální doba. Pokud chcete předejít zklamání, zelí na krouhání a nakládání v supermarketech nehledejte. Raději si vyberte prodejce, který nabízí kvalitní čerstvé zelí, které je křehké a vhodné k nakládání. Takové pak stačí umačkat, prosolit, okmínovat a nechat kvasit.

Brigádníci na lince mají za úkol hlávky očistit a uříznout košťál.

VIDEO: Na segedín, zelňačku či vepřovou. Podívejte se na maraton v krouhání zelí

Cvičený nos najde cestu po typické vůni. V teplém slunečném dni uprostřed tereziánského léta jej závan čerstvého i kvašeného zelí odvede od hlavního tahu I/35 až do dobrovodské zelárny. Celý říjen tam brigádníci čistí, krouhají a nakládají bělostné hlávky a vyrábí legendární kysané zelí z Dobré Vody u Hořic, pro které si jezdí lidé z celého regionu. Pojďte se tam podívat s námi.

Slavnosti zelí – celé zelné hlávky, čerstvě nakrouhané, kysané, v salátu, zapečené v plackách nebo také jako zdravá kalná šťáva, která z něj po kvašení zbyla. To vše a mnoho dalšího bylo k ochutnání i zakoupení v sobotu na festivalu zelí v Křimicích.

V Křimicích oslavovali zelí, podívejte se na fotky

Celé zelné hlávky, čerstvě nakrouhané, kysané, v salátu, zapečené v plackách nebo také jako zdravá kalná šťáva, která z něj po kvašení zbyla. To vše a mnoho dalšího bylo k ochutnání i zakoupení v sobotu na festivalu zelí v Křimicích.

Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu

Exotické chutě z různých koutů světa. Podhůří Beskyd láká na Pojez fest

Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.

Papriky plněné zelím

Videorecept: Jak na papriky plněné zelím

Papriky plněné zelím. Oblíbená pochoutka ke grilovanému masu, ale také laskomina na večerní posezení s přáteli. Tradičně se vyrábí především v létě, kdy na zahrádkách dozrávají právě papriky všeho druhu.

Pro Třeboňsko je typický kapr.

KVÍZ: Víte, co jsou hnětýnky nebo jak se jmenuje bramborový koláč?

Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.

Provozovna KFC

KFC muselo v Austrálii sáhnout k neobvyklému kroku. Salát nahradilo zelím

Společnost KFC, gigant v oblasti rychlého občerstvení, byla v Austrálii nucena začít dávat do svých hamburgerů a wrapů zelí. Země se totiž potýká s nedostatkem listového salátu. Oznámení o změně ve složení pokrmů oznámila firma poté, co úrodu zeleniny zničily masivní záplavy.  

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde. Vepřové nožky z úsporné kuchařky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

Pro začátek si vystačíte se substrátem pro pěstování bylinek. Stačí zhruba tři centimetry silná vrstva.

Hit roku 2022: Microgreens chutnají dětem i dospělým

Superpotravina s vysokým obsahem živin a škálou lahodných chutí, jejíž pěstování zvládne každý bez ohledu na omezený prostor, a to během celého roku. Navíc ohleduplná k životnímu prostředí. Ptáte se, komu patří tolik superlativů? Přece microgreens neboli zeleným výhonkům nejrůznějších druhů zeleniny a bylinek.