Komediální skupina Vtípečky se zelím si pro Restauraci Březová v Ústí nad Labem připravila speciální stand up show. Tentokrát vystoupí se vzácnými hosty, známými komiky Jiřím Jakimou a Tigranem Hovakimyanem, které návštěvníci mohou znát například z televizního pořadu Comedy Club. Vystoupení začíná 23. června v 19 hodin.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kuřecí vývar s nudlemi, vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem, špenátem a zelím. Takové bylo středeční menu v polních kuchyních v rakovnických kasárnách, které připravili studenti Integrované střední školy Rakovník, ale také studenti z Integrované střední školy Hotelového provozu obchodu a služeb z Příbrami.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kuřecí vývar s nudlemi, vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem, špenátem a zelím. Takové bylo středeční menu v polních kuchyních v rakovnických kasárnách, které připravili studenti Integrované střední školy Rakovník, ale také studenti z Integrované střední školy Hotelového provozu obchodu a služeb z Příbrami.
Jak neprodyšně uzavřít sáček? Jak snadno oddělit žloutek od bílku? A jak vlastně správně uskladnit česnek? Vaření, pečení, smažení a další kuchyňské činnosti nepatří mezi jednoduché práce a každé zlepšení nebo vychytávka, které je usnadní či zrychlí, jsou vítány. Zkuste si pár takových nápadů vyzkoušet. A pak je možná zařadíte do svého seznamu kuchyňských vychytávek navždy.
/FOTOGALERIE/ Mladí komici z Vtípečků se zelím míří do Rakovníka. Pro návštěvníky si připravili výběr těch nejlepších vtipů, které předvádějí po pražských klubech i po sálech ve středních a severních Čechách. Vystoupení se koná v sobotu 22. dubna od 20 hodin v Domě osvěty.
Kachní prsa jsou připravená za chvíli a nabízejí perfektní plnou chuť. Připravte si k nim teplý salát ze zelí a křupavých kousků cibule a anglické slaniny. Můžete si na něm pochutnat i jen tak, bez masa. Salát chutná dokonce i studený.
Na vyšší úroveň pozvedli v Nošovicích slávu zdejšího kysaného zelí. Na zdravou a chutnou superpotravinu zřídili i prodejní automat. Podobně jako svého času na domácí mléko.
/FOTOGALERIE/ Na vyšší úroveň pozvedli v Nošovicích slávu zdejšího kysaného zelí. Na zdravou a chutnou superpotravinu zřídili i prodejní automat. Podobně jako svého času na domácí mléko.
Na vyšší úroveň pozvedli v Nošovicích slávu zdejšího kysaného zelí. Na zdravou a chutnou superpotravinu zřídili i prodejní automat. Podobně jako svého času na domácí mléko.
Hranice regionu výrazně přesáhl dvanáctý ročník soutěže O najlepší kysané zelé na Slovácku. A to nejenom tím, že se uskutečnil pár kilometrů od státní hranice a pod blízkým větrným mlýnem v Kuželově na Hodonínsku. Stupně vítězů totiž obsadili i mistři kysaného zelí, kteří mají své kořeny mimo Slovácko.
Pojď! Zaberte! skandují diváci první únorovou sobotu v sálu pohořelické radnice. Právě tu probíhá soutěž v pojídání výrobků ze zelí na čas. Účastníků je pět a jejich úkolem je v co nejkratším čase sníst plný talíř plněných bramborových knedlíků s uzených masem. Někteří přijeli dokonce za západních Čech.
Drsný i jemný humor, který se týká běžných věcí v každodenním životě, a svérázné postřehy. Na této vlně se neslo vystoupení stand up komiků ze skupiny Vtípečky se zelím, které se konalo v pátek 20. ledna v ústecké Restauraci Březová.
Za nehoráznost označují někteří lidé z Jihlavy a okolí nabídku kysaného zelí v prodejně, která de facto sídlí na ústředním hřbitově. Funguje tam však už tři dekády.
Za nehoráznost označují někteří lidé z Jihlavy a okolí nabídku kysaného zelí v prodejně, která de facto sídlí na ústředním hřbitově. Funguje tam však už tři dekády.
/FOTOGALERIE/ Komici ze stand up skupiny Vtípečky se zelím vystoupili v sobotu 26. listopadu v žižkovském podniku Pracovna. Adam Korytář, Aleš Pitrmoc, Jiří Štraub, Martin Černý, Ondřej Cabal a Erik Zahradil předvedli průřez těch nejlepších vtipů, které dali dohromady v posledních měsících.
GALERIE / VIDEO: Ke svátku svatého Martina se málo co pojí tak jako právě pečená husa se zelím a knedlíkem. Přestože ceny tohoto pokrmu leckde překročili i čtyři stovky za porci, restaurace praskají ve všech. Lidé si tuto tradici chtějí zkrátka užít se vším všudy. V jedné z plzeňských restaurací U Gigantu nechali nahlédnout do své kuchyně a poodhalili tak přípravu této delikatesy.
Překvapte své blízké opulentní hostinou. Nebo si také skvěle upečenou svatomartinskou husu můžete dopřát bez většího úsilí díky Dáme marketu a jejich spolupráci se známým šéfkuchařem Filipem Sajlerem.
Zvyšující se náklady na potraviny, energie i personál se projevují v cenách běžných i ke speciálním událostem připravovaných pokrmů. Platí to i o tradiční svatomartinské pochoutce.
Restaurace v Jindřichově Hradci se připravují na svatomartinské hody. Kromě klasické husy si jejich zákazníci o nadcházejícím víkendu pochutnají také na husokachně, husích burgerech nebo delikatese Foie gras.
Co by to bylo za Martina bez husí pečínky. Tradiční svatomartinské menu po roce nabízejí desítky podniků v Olomouci a okolí, kde si ovšem hosté za lahůdku připlatí kvůli vysoké inflaci a zdražování energií.
Muzeum obce Kobylí připravilo pro zájemce tradiční i netradiční podívanou. Na státní svátek dne 28.10.2022 se tam šlapalo zelí. Tetičky v bílých holínkách předvedly návštěvníkům svůj um, které znali a prováděli naši předci již v době antiky. Zapomeňte na exotické ovoce. Zelí roste přímo na našich polích a je plné vitamínu C. Kyselá mňamka vzniká přitom tak jednoduše!
Za tradiční svatomartinské menu si letos hosté v restauracích kvůli vysoké inflaci a zdražování energií výrazně připlatí. Nákupní cena hus je oproti loňsku i dvojnásobná. Zájem o tradiční hostinu je přesto v řadě restaurací obrovský. Na nadcházející sváteční víkend mají někde již místa zarezervovaná. Některým restauratérům se ale servírování svatomartinské husy nevyplatí, nahradí ji tak levnější variantou – kachnou.
Jestliže se celý rok těšíte, až si naložíte to nejlepší domácí zelí, právě teď nastává ideální doba. Pokud chcete předejít zklamání, zelí na krouhání a nakládání v supermarketech nehledejte. Raději si vyberte prodejce, který nabízí kvalitní čerstvé zelí, které je křehké a vhodné k nakládání. Takové pak stačí umačkat, prosolit, okmínovat a nechat kvasit.
Mladý podzim byl v Břestku o čtvrtém sobotním říjnovém odpoledni ještě hravý a bublal jako burčák ve sklípcích tamních vinařů. K tomu mladému podzimu patří v Břestku pod Buchlovem šlapání nakrouhaného zelí dívčíma nožkama, které bylo dříve běžnou činností.
Cvičený nos najde cestu po typické vůni. V teplém slunečném dni uprostřed tereziánského léta jej závan čerstvého i kvašeného zelí odvede od hlavního tahu I/35 až do dobrovodské zelárny. Celý říjen tam brigádníci čistí, krouhají a nakládají bělostné hlávky a vyrábí legendární kysané zelí z Dobré Vody u Hořic, pro které si jezdí lidé z celého regionu. Pojďte se tam podívat s námi.
Už šestnáctý ročník Zelnobraní se letos uskutečnil ve Vidově. Na akci byly k ochutnání různé speciality ze zelí a návštěvnící si mohli užít den plný zážitků.
Ručně krouhané zelí z Dobré Vody u Hořic pro spoustu lidí k podzimu neodmyslitelně patří. Letošní sezónu krouhání a prodeje zelí zahájilo ZOD Podchlumí v úterý 27. září.
Celé zelné hlávky, čerstvě nakrouhané, kysané, v salátu, zapečené v plackách nebo také jako zdravá kalná šťáva, která z něj po kvašení zbyla. To vše a mnoho dalšího bylo k ochutnání i zakoupení v sobotu na festivalu zelí v Křimicích.
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
Papriky plněné zelím. Oblíbená pochoutka ke grilovanému masu, ale také laskomina na večerní posezení s přáteli. Tradičně se vyrábí především v létě, kdy na zahrádkách dozrávají právě papriky všeho druhu.
/TIP NA VÝLET/ Letní období vybízí k výletům, tak proč si jeden nenaplánovat třeba do Kerska. Kersko je osada, část obce Hradištko ve Středočeském kraji. Je známé hlavně díky spisovateli, právníkovi a milovníkovi koček Bohumilu Hrabalovi.
/TIP NA VÝLET/ Letní období vybízí k výletům, tak proč si jeden nenaplánovat třeba do Kerska. Kersko je osada, část obce Hradištko ve Středočeském kraji. Je známé hlavně díky spisovateli, právníkovi a milovníkovi koček Bohumilu Hrabalovi.
Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.
/TIP NA VÝLET/ Letní období vybízí k výletům, tak proč si jeden nenaplánovat třeba do Kerska. Kersko je osada, část obce Hradištko v okrese Nymburk ve Středočeském kraji. Je známé hlavně díky spisovateli, právníkovi a milovníkovi koček Bohumilu Hrabalovi.
/TIP NA VÝLET/ Letní období vybízí k výletům, tak proč si jeden nenaplánovat třeba do Kerska. Kersko je osada, část obce Hradištko v okrese Nymburk ve Středočeském kraji. Je známé hlavně díky spisovateli, právníkovi a milovníkovi koček Bohumilu Hrabalovi.
Letní období vybízí k výletům, tak proč si jeden nenaplánovat třeba do Kerska. Kersko je osada, část obce Hradištko v okrese Nymburk ve Středočeském kraji. Je známé hlavně díky spisovateli, právníkovi a milovníkovi koček Bohumilu Hrabalovi.
/TIP NA VÝLET/ Letní období vybízí k výletům, tak proč si jeden nenaplánovat třeba do Kerska. Kersko je osada, část obce Hradištko v okrese Nymburk ve Středočeském kraji. Je známé hlavně díky spisovateli, právníkovi a milovníkovi koček Bohumilu Hrabalovi.
Součástí festivalu jídla a pití, který v sobotu 11. června na lázeňské kolonádě uspořádala místní střední hotelová škola, bylo i klání v pojídání plněných knedlíků se zelím. Řádnou porci dostalo ve dvou kolech celkem dvacet účastníků soutěže.
Společnost KFC, gigant v oblasti rychlého občerstvení, byla v Austrálii nucena začít dávat do svých hamburgerů a wrapů zelí. Země se totiž potýká s nedostatkem listového salátu. Oznámení o změně ve složení pokrmů oznámila firma poté, co úrodu zeleniny zničily masivní záplavy.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
Superpotravina s vysokým obsahem živin a škálou lahodných chutí, jejíž pěstování zvládne každý bez ohledu na omezený prostor, a to během celého roku. Navíc ohleduplná k životnímu prostředí. Ptáte se, komu patří tolik superlativů? Přece microgreens neboli zeleným výhonkům nejrůznějších druhů zeleniny a bylinek.