Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

VIDEO: Nejlepší hňápané zelí pochází z Hovězí

Zlínský kraj - /FOTOGALERIE, VIDEO/ Nejchutnější kysané zelí vyrobili v Hovězí. To je výsledek soutěže O najlepší hňápané zelé, která se v sobotu 31. ledna uskutečnila na moštárně ve vsetínské části Jasenka.

No Comment

Z komentářů českých médií, z 29. 1. 2009.

Ve Vsetíně zvolí nejlepší hňápané zelé

Vsetín - Asi čtyřicítka zájemců už se přihlásila do letošního ročníku soutěže Cena Valašska o najlepší hňápané zelé. Nadcházející sobotu ji v restauraci Moštárna ve vsetínské místní části Jasenka pořádá Spolek pro zachování valašských tradic.

OBRAZEM: V Hovězí vybírali nejlepší kyselé zelí

Hovězí - /FOTOGALERIE/ Šestadvacet soutěžních vzorků kyselého zelí hodnotila vsobotu vpodvečer pětičlenná odborná porota vbaru kulturního zařízení vHovězí, které je součástí zdejšího obecního úřadu. Do tradičního klání, které vHovězí pořádají už řadu let, tentokrát lidé přihlásili pouze zelí bílé.

Zelofest: Rozhoduje vzhled, vůně i chuť

Pohořelice - /FOTOGALERIE, VIDEO/ Prohlédnout, pořádně ovonět a nakonec ochutnat. Leckdo by si řekl, že degustátoři mají skvělou a záviděníhodnou práci. Když ale musí ohodnotit desítky vzorků kysaného zelí, většině lidí se jen zkřiví úsměv. Takový nelehký úkol mělo ipět komisí na letošním sedmém ročníku tradičního Zelofestu vPohořelicích.

Putování za vánočními zelňačkami

Blanensko - Na Vánoce bývá zvykem pohostit pocestné. Platí to i dnes. Dobrá teplá polévka je k dostání v některých restauracích, které připravují na Štědrý den většinou zelňačku.

Jihomoravské Vánoce: třeba řízek s hráškem

Jižní Morava - Vánoce. Pro děti čas dárků. Pro rodiny čas shledání. A pro jedlíky? Čas pořádných hodů. Na sváteční stůl se dostávají národní speciality, na které jindy není čas. Kuchaři na jižní Moravě mohou vybírat z pestré nabídky tradičních krajových receptů.

V Bělově okoštují zelí a klobásky

Bělov - Košt zelí a domácích klobásek uspořádají 27. prosince v Bělově na Otrokovicku. Akce začne v kulturním areálu v hostinci Klub od 15 hodin.

VIDEO: Jinde koštují slivovici. V Žákovicích už poosmé klobásy a uzený bok

Žákovice - /FOTO/ Chceme být originální, řekli si před osmi lety v Žákovicích na Přerovsku. Když místní obyvatelé před lety vymýšleli, jak se rozptýlit v adventním čase, zrodil se nápad uspořádat košt domácích klobás a uzeného masa. Tuto netradiční akci v obci uspořádali uplynulou sobotu už poosmé.

VIDEO: Jinde koštují slivovici. V Žákovicích už poosmé klobásy a uzený bok

Žákovice - /FOTO/ Chceme být originální, řekli si před osmi lety v Žákovicích na Přerovsku. Když místní obyvatelé před lety vymýšleli, jak se rozptýlit v adventním čase, zrodil se nápad uspořádat košt domácích klobás a uzeného masa. Tuto netradiční akci v obci uspořádali uplynulou sobotu už poosmé.

Fulnecké hody byly hlavně o zábavě

Fulnek – Sobotní dopoledne patřilo ve Fulneku všem vyznavačům tradičních zabijačkových hodů. Akce se konala pod záštitou Městského kulturního centra.

V Lipnici vzdali hold kysané dobrotě

Lipnice nad Sázavou - Název kultovního westernu Vůně cibule by se dal v tomto případě, s trochou nadsázky, parafrázovat do lipnického „ne vůně cibule, ale vůně zelí!“

Na Boží hod oslaví devadesátiny

Sytno - Příští týden zažijí sytenští obyvatelé velkou slávu! Jejich nejstarší obyvatelka Terezie Štěrbová se 25. prosince dožívá úžasných 90. let

FOTOGALERIE: Hlad na jarmeku nebude

Valašské Klobouky - /FOTOGALERIE/ Vaření kyselice a guláše, pečení pánů z kynutého těsta, ale také poslední hudební zkoušky. Ve Valašských Kloboukách se v pátek všechno chystalo na hlavní den mikuláškého jarmeku, kterým je sobota.

Jarmek bude bavit celé čtyři dny

Valašské Klobouky - Sedmnáctý ročník tradičního valašského mikulášského jarmeku bude od čtvrtku po čtyři dny bavit všechny návštěvníky Valašských Klobouk.

První vlaštovka dorazila do redakce

Jablonecko - Redakce děkuje za první příspěvek do našeho unikátního vánočního speciálu. Básničku zaslala Jana Matěásková z Loužnice.

Na jarmeku budou pečení páni i čtyřicet čertů

Valašské Klobouky - Výběrem nejlepší starostovské slivovice začíná už ve čtvrtek navečer Valašský mikulášský jarmek. Čtyřdenní akce, na kterou ročně zavítá až patnáct tisíc návštěvníků, je organizátory svědomitě připravená.

Kluci v akci uvařili oběd hradeckým dětem

Hradec Králové - Kuřecí wok s kešu ořechy, těstoviny aglio ollio, knackebrot s uzeným lososem, marocký mrkvový salát a smažený ananass kokosem. Tímto menu nakrmili děti známí „kluci v akci“ Ondřej Slanina a Filip Sajler.

Arnošt Lustig si poručil husu a zelí

Uherské Hradiště - Husu se zelím, pivo a jeden vtip za druhým, i taková byla návštěva spisovatele Arnošta Lustiga v Uherském Hradišti. Ten se minulý týden zúčastnil v kině Hvězda 54. čtenářské konference na téma Židovská literatura v proměnách času.

Choulím se a drkotám

Fejeton - V sobotu jsem nasedl na své věrné kolo již v teplé bundě, řádně ošálen a okulichován. Od úst se mi kouřilo a lehce zalézalo za nehty. Raději jsem se vrátil pro rukavice.