Radegastův šenk nabídl posvícení s cimbálem
Nošovivce /FOTOGALERIE/ - Do posledního místa zaplněný sál se v sobotu 9. října bavil během akce Posvícení s cimbálovou muzikou, která se konala v restauraci Radegastův šenk v Nošovicích.
Nošovivce /FOTOGALERIE/ - Do posledního místa zaplněný sál se v sobotu 9. října bavil během akce Posvícení s cimbálovou muzikou, která se konala v restauraci Radegastův šenk v Nošovicích.
Jižní Morava - Zvyknout si na oblek a kravatu či na boty s podpatkem a společenské šaty. Na pár hodin týdně vypustit ze slovníku sprosté výrazy. A především se naučit základy společenských tanců.
Plzeň – Sešlapávání zelí začalo v křimické zelárně. Zelí se zde udupává v kvasných modřínových kádích. Podle velikosti kádě se do ní vejde šedesát až sto metráků udupaného zelí.
Jižní Morava /TÉMA/ – Zvyknout si na oblek a kravatu či na boty s podpatkem a společenské šaty. Na pár hodin týdně vypustit ze slovníku sprosté výrazy. A především se naučit základy společenských tanců. Takový úkol má před sebou několik tisíc šestnáctiletých či sedmnáctiletých chlapců a dívek z jižní Moravy, kteří právě začali navštěvovat taneční.
Příkrý - Sobota 9. října: Sokolovna Příkrý: start 14.00 9. ročník Sjezdu traktorů a První festival zelí v ČR.
Břestek /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Více než sto dvacet kilogramů zelí našlapali v sobotu odpoledne nadšenci ze Spolku pro udržení tradic v Břestku. To bude až do zimy zrát a jeho první ochutnávku místní připravují na Mikuláše.
Slovácko - Dnes budeme vařit se zlínskou rozhlasovou redaktorkou Věrou Hotařovou, která do našeho seriálu přispěla recepty na netradiční úpravy ryb.
Dlažov – První říjnovou sobotu uspořádala kulturní komise obecního úřadu v sále místní sokolovny v pořadí už třetí ročník výstavy ovoce, zeleniny i ukázek aranžování květin, nazvané prostě „Podzimní výstava 2010“.
Hradec Králové - Farmářské trhy u Adalbertina se budou tuto sobotu 9. října opakovat.
Slovácko - Byli jste o víkendu 2.-3. října mimo domov, nebo jste jej prožili natolik aktivně, že jste nemohli sledovat zpravodajství na stránkách Deníku? Informovat vás může stručný přehled.
Hradec Králové – Stovky draků všech tvarů a velikostí zaplnily v sobotu oblohu nad loukou u nové budovy Univerzity Hradec Králové, kde se hradecký Sion připravil již šestnáctou Hradeckou drakiádu.
Vidov - Návštěvníci slavností vytvořili korále z 1574 hlávek zelí, čímž sami překonali své loňské prvenství.
Ratenice – Na dvě stovky rodáků, obyvatel a přátel Ratenic se shromáždilo v sobotu odpoledne při společném focení před místním hostincem. Proč? Akce, jež měla v obci premiéru a pořadatelé z Ratenické včely se přiznali, že vůbec neměli tušení, jak to dopadne, se konala v rámci oslav 670. výročí první písemné zmínky o obci.
Břestek /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Více než sto dvacet kilo zelí našlapali v sobotu odpoledne nadšenci ze Sdružení pro udržení tradic v Břestku. To bude až do zimy zrát a jeho první ochutnávku místní připravují na Mikuláše.
Drásov - Zásoby vitaminůna zimu. To je v těchto dnech hlavní náplň lidí, kteří si do drásovské krouhárny pravidelně jezdí pro nakrouhané zelí.
Houbaření je nádherný koníček. Zvlášť letos, když se tolik urodilo. Houby se v tomto období nesbírají, ale sekají kosou. Co ale s nimi dál? Přinášíme vám několik zajímavých receptů.
Listy stromů se pomalu začínají barvit do zlatohněda, ve vzduchu je cítit lehce mrazivý závan přicházejícího podzimu. Slunce už ztrácí svoji sílu, jeho paprsky ale stačily na to, aby pomohly dozrát jablkům, hruškám, hroznovému vínu a dalším dobrotám, které k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří. Čerstvé chutnají báječně, stačí natáhnout ruku a utrhnout si přímo ze stromu. Chutě a vůně podzimu si ale můžeme uložit do sklenic. Ať už budete plody sušit, zavařovat, mrazit či jinak konzervovat, důležitý je výběr kvalitních surovin.
Český Krumlov - Víte, kde najdete ve městě bývalou šlapárnu zelí? Přímo na břehu řeky Vltavy.
Blanensko /TIPY NA VÍKEND/ – O víkendu můžou lidé na Blanensku obdivovat dary z přírody. Pochutnat si na pečené huse nebo navštívit křtinské arboretum.
Olomouc – Titulem Hospůdka roku 2010 se může pyšnit restaurace U Macků. Podnik, který se nachází na Svatém Kopečku u Olomouce, získal nejvíce hlasů od čtenářů Deníku.
Boskovice – Chléb mazaný husím sádlem, posypaný solí a cibulí, husí paštiku, husí játra i tradiční husu s knedlíky a se zelím. Toto vše budou moc ochutnat o víkendu návštěvníci Boskovic. Už po sedmé tam totiž město Boskovice společně s Českým svazem chovatelů pořádají Husí slavnosti.
Ratíškovice /ROZHOVOR/ – Prezident slavného ratíškovického mykologického kroužku Václav Koplík je zřejmě nejznámějším moravským houbařem. Amatérský mykolog dokáže o hřibech či bedlách vyprávět tak poutavě, že by mu to mohla většina odborníků závidět.
Starý Kolín - Již několik let, vždy vměsíci září, pořádá Klub vodáků závody veteránů.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pojmem mezi brněnskými štamgasty je Pivnice U Čápa. V rohu Obilního trhu proti filozofické fakultě otevřela restaurace po dvou letech rekonstrukce znovu dveře nedočkavým hostům.
Bystročice – Čilým ruchem v těchto dnech začínají žít výrobny kysaného zelí, které patří k oblíbeným a hlavně zdravým pochoutkám. To nejlepší mají bez nekalé reklamy v Bystročicích na Olomoucku. Rozhodla o tom tento týden odborná porota na Zahradě Čech v Litoměřicích.
Vidnava /FOTOGALERIE/ – Žáci ve Vidnavě na Jesenicku se na školní obědy těší. Do talířů totiž nedostávají žádné univerzální hnědé omáčky bez chuti. Kuchařky si dokonce přinášejí z domova recepty. Ve školní kuchyni ve Vidnavě se svým strávníkům podle slov vedoucí Hany Pyszkové snaží vařit chutně a zdravě, proto podala přihlášku do soutěže O nejlepší školní oběd.
Ústí nad Labem – Vítězný recept čtenářky Jany Pravdové na Císařovu pochoutku měl ve čtvrtečním poledním menu restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu obrovský úspěch.
Litoměřice – Úterý na zahradnickém veletrhu v doprovodném programu už podruhé patřilo dechové hudbě.
Litoměřice - Pondělí na 34. ročníku zahradnického veletrhu patřil především hromadným zájezdům organizací zahrádkářů z celé republiky a dříve narozeným návštěvníkům, kteří se vedle prohlídky expozic a dobrého nákupu těšili na kulturní program se Zorkou Kohoutovou a dechovým orchestrem Krajanka.
Litoměřice – Již 34. ročník největšího českého zahradnického veletrhu Zahrada Čech odstartoval v pátek na výstavišti v Litoměřicích.
Litoměřice – Již 34. ročník největšího českého zahradnického veletrhu Zahrada Čech odstartoval v pátek na výstavišti v Litoměřicích.
Litoměřice /FOTOGALERIE/ - Již 34. ročník největšího českého zahradnického veletrhu Zahrada Čech odstartoval na výstavišti v Litoměřicích.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V Bohémě vaří moderně, ale nezapomněli ani na tradiční jídla. Například svíčkovou nebo telecí řízek s domácím bramborovým salátem
Litoměřice /FOTOGALERIE/ - Výstaviště Zahrada Čech otevřela své brány.
Litoměřice - Největší český zahradnický veletrh odstartoval. A nabízí toho opět hodně.
Ústí nad Labem – Vítězkou dalšího kola v kulinářském umění se stala čtenářka Lucie Bečvářová s receptem na Babiččiny knedlíky s houbovou omáčkou.
Litoměřice /PŘIDÁN TEXT, FOTOGALERIE/ - Již 34. ročník největšího českého zahradnického veletrhu Zahrada Čech odstartoval v pátek na výstavišti v Litoměřicích.
Litoměřice /FOTOGALERIE/ – Až sto tisíc návštěvníků očekávají organizátoři letošního veletrhu Zahrada Čech, který začal v pátek.
Jesenice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Na Štrúdlových slavnostech si porota nejvíce pochutnávala na slaném štrúdlu Miroslavy Zemanové. Že paní Miroslava opravdu umí, dokazuje i její sladký štrúdl, který skončil na druhém místě.
Brno /FOTOGALERIE/ – Gastronomicky trendová jsou jen písmenka BL u jídel. Upozorňují na fakt, že jídlo je vhodné pro hosty s bezlepkovou dietou.
Kutná Hora - Podzimní kurzy tance a společenského chování jsou v plném proudu. Na druhou lekci v tomto školním roce přišlo v pátek do kutnohorského Lorce kolem padesáti párů.
Jižní Čechy – V restauraci Life is Dream poblíž Černé věže v Českých Budějovicích ve středu opět obohatl nabídku poledního menu recept od čtenářky Deníku. Poslala ho Anna Veselá z Katovic. Ta zaujala jedenáctičlennou odbornou porotu receptem na maso pod cibulí a zelím. Výherkyně získala poukázku na konzumaci v hodnotě 500 korun v atraktivní restauraci v centru krajského města a jako bonus dvě překvapení.
Jiří Kohout - Bývaly doby, kdy sehnat čerstvé ovoce nebo zeleninu nebylo tak snadné.
Plzeň - Slovy chvály nešetřili na adresu Plzně komisaři projektu Evropské hlavní město. Inspekční cesta, kterou tu v pondělí absolvovali, je natolik zaujala, že na každé ze zastávek nabrali zpoždění.
Pardubice – Ve městě perníku v pondělí bude slavnostně otevřena nová základní umělecká škola. Specifická je v tom, že jejími žáky budou pouze chlapci.
Chomutov - Zanedlouho otevře obchodní centrum Chomutovka. S Centralem si konkurovat nebude, naopak má přivést více zákazníků.
Nýrsko – Rozhovor s ředitelem nýrského Muzea Královského hvozdu Karlem Velkoborským
Zlín /FOTOGALERIE/ - Krušné vstávání po třech hodinách spánku. Vlak do Solotvina, střediska solných jezer, jede v neděli 1. srpna z Olešníka jenom v 5 hodin ráno nebo po obědě.
Ostrava/AKTUALIZOVÁNO/ - Bezmála šest set kusů deset centimetrů vysokých sazenic konopí našli moravskoslezští celníci v osobním vozidle, které tento týden zastavili na dálnici D1 ve směru do Ostravy.
Hořice - "Se šípkovou omáčkou!“ – "Se zelím!“ – "Se šípkovou!“ – "Se zelím!“ Tak se hádají ve slavném českém filmu Slavnosti sněženek.