Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Radegastův šenk nabídl posvícení s cimbálem

Nošovivce /FOTOGALERIE/ - Do posledního místa zaplněný sál se v sobotu 9. října bavil během akce Posvícení s cimbálovou muzikou, která se konala v restauraci Radegastův šenk v Nošovicích.

Taneční: Školy stále trápí nedostatek chlapců

Jižní Morava - Zvyknout si na oblek a kravatu či na boty s podpatkem a společenské šaty. Na pár hodin týdně vypustit ze slovníku sprosté výrazy. A především se naučit základy společenských tanců.

V Křimicích už šlapou zelí

Plzeň – Sešlapávání zelí začalo v křimické zelárně. Zelí se zde udupává v kvasných modřínových kádích. Podle velikosti kádě se do ní vejde šedesát až sto metráků udupaného zelí.

Taneční: školy stále trápí nedostatek chlapců

Jižní Morava /TÉMA/ – Zvyknout si na oblek a kravatu či na boty s podpatkem a společenské šaty. Na pár hodin týdně vypustit ze slovníku sprosté výrazy. A především se naučit základy společenských tanců. Takový úkol má před sebou několik tisíc šestnáctiletých či sedmnáctiletých chlapců a dívek z jižní Moravy, kteří právě začali navštěvovat taneční.

Našlapali 120 kilogramů zelí, zrát bude do zimy

Břestek /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Více než sto dvacet kilogramů zelí našlapali v sobotu odpoledne nadšenci ze Spolku pro udržení tradic v Břestku. To bude až do zimy zrát a jeho první ochutnávku místní připravují na Mikuláše.

Podzim zahájili v Dlažově zahrádkářskou výstavou

Dlažov – První říjnovou sobotu uspořádala kulturní komise obecního úřadu v sále místní sokolovny v pořadí už třetí ročník výstavy ovoce, zeleniny i ukázek aranžování květin, nazvané prostě „Podzimní výstava 2010“.

Podívejte se, jaký byl víkend na Slovácku

Slovácko - Byli jste o víkendu 2.-3. října mimo domov, nebo jste jej prožili natolik aktivně, že jste nemohli sledovat zpravodajství na stránkách Deníku? Informovat vás může stručný přehled.

FOTO: Drakiáda má opět svůj rekord

Hradec Králové – Stovky draků všech tvarů a velikostí zaplnily v sobotu oblohu nad loukou u nové budovy Univerzity Hradec Králové, kde se hradecký Sion připravil již šestnáctou Hradeckou drakiádu.

OBRAZEM: Ratenice slavily 670 let

Ratenice – Na dvě stovky rodáků, obyvatel a přátel Ratenic se shromáždilo v sobotu odpoledne při společném focení před místním hostincem. Proč? Akce, jež měla v obci premiéru a pořadatelé z Ratenické včely se přiznali, že vůbec neměli tušení, jak to dopadne, se konala v rámci oslav 670. výročí první písemné zmínky o obci.

V Břestku našlapali 120 kilo zelí, zrát bude do zimy

Břestek /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Více než sto dvacet kilo zelí našlapali v sobotu odpoledne nadšenci ze Sdružení pro udržení tradic v Břestku. To bude až do zimy zrát a jeho první ochutnávku místní připravují na Mikuláše.

Houbové podzimní hodování

Houbaření je nádherný koníček. Zvlášť letos, když se tolik urodilo. Houby se v tomto období nesbírají, ale sekají kosou. Co ale s nimi dál? Přinášíme vám několik zajímavých receptů.

Až se zima zeptá, bude zavařeno

Listy stromů se pomalu začínají barvit do zlatohněda, ve vzduchu je cítit lehce mrazivý závan přicházejícího podzimu. Slunce už ztrácí svoji sílu, jeho paprsky ale stačily na to, aby pomohly dozrát jablkům, hruškám, hroznovému vínu a dalším dobrotám, které k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří. Čerstvé chutnají báječně, stačí natáhnout ruku a utrhnout si přímo ze stromu. Chutě a vůně podzimu si ale můžeme uložit do sklenic. Ať už budete plody sušit, zavařovat, mrazit či jinak konzervovat, důležitý je výběr kvalitních surovin.

V Boskovicích zvou na husy

Boskovice – Chléb mazaný husím sádlem, posypaný solí a cibulí, husí paštiku, husí játra i tradiční husu s knedlíky a se zelím. Toto vše budou moc ochutnat o víkendu návštěvníci Boskovic. Už po sedmé tam totiž město Boskovice společně s Českým svazem chovatelů pořádají Husí slavnosti.

Houbař Koplík: Stále mám svůj houbařský sen

Ratíškovice /ROZHOVOR/ – Prezident slavného ratíškovického mykologického kroužku Václav Koplík je zřejmě nejznámějším moravským houbařem. Amatérský mykolog dokáže o hřibech či bedlách vyprávět tak poutavě, že by mu to mohla většina odborníků závidět.

Dojem z Pivnice U Čápa zkazilo pivo pod míru

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pojmem mezi brněnskými štamgasty je Pivnice U Čápa. V rohu Obilního trhu proti filozofické fakultě otevřela restaurace po dvou letech rekonstrukce znovu dveře nedočkavým hostům.

Nejlepší kysané zelí Česka je z Hané

Bystročice – Čilým ruchem v těchto dnech začínají žít výrobny kysaného zelí, které patří k oblíbeným a hlavně zdravým pochoutkám. To nejlepší mají bez nekalé reklamy v Bystročicích na Olomoucku. Rozhodla o tom tento týden odborná porota na Zahradě Čech v Litoměřicích.

Vidnava soutěží o nejlepší oběd. Dejte jí svůj hlas

Vidnava /FOTOGALERIE/ – Žáci ve Vidnavě na Jesenicku se na školní obědy těší. Do talířů totiž nedostávají žádné univerzální hnědé omáčky bez chuti. Kuchařky si dokonce přinášejí z domova recepty. Ve školní kuchyni ve Vidnavě se svým strávníkům podle slov vedoucí Hany Pyszkové snaží vařit chutně a zdravě, proto podala přihlášku do soutěže O nejlepší školní oběd.

Nejvíc chutnalo zelí z Moravy

Litoměřice - Pondělí na 34. ročníku zahradnického veletrhu patřil především hromadným zájezdům organizací zahrádkářů z celé republiky a dříve narozeným návštěvníkům, kteří se vedle prohlídky expozic a dobrého nákupu těšili na kulturní program se Zorkou Kohoutovou a dechovým orchestrem Krajanka.

Zahrada Čech otevřela své brány

Litoměřice /PŘIDÁN TEXT, FOTOGALERIE/ - Již 34. ročník největšího českého zahradnického veletrhu Zahrada Čech odstartoval v pátek na výstavišti v Litoměřicích.

Zemanová: Když se sejde rodina, peču devět štrúdlů

Jesenice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Na Štrúdlových slavnostech si porota nejvíce pochutnávala na slaném štrúdlu Miroslavy Zemanové. Že paní Miroslava opravdu umí, dokazuje i její sladký štrúdl, který skončil na druhém místě.

Vaříme s Deníkem: Maso pod cibulí a zelím

Jižní Čechy – V restauraci Life is Dream poblíž Černé věže v Českých Budějovicích ve středu opět obohatl nabídku poledního menu recept od čtenářky Deníku. Poslala ho Anna Veselá z Katovic. Ta zaujala jedenáctičlennou odbornou porotu receptem na maso pod cibulí a zelím. Výherkyně získala poukázku na konzumaci v hodnotě 500 korun v atraktivní restauraci v centru krajského města a jako bonus dvě překvapení.

Vietnamec měl v autě stovky sazenic konopí

Ostrava/AKTUALIZOVÁNO/ - Bezmála šest set kusů deset centimetrů vysokých sazenic konopí našli moravskoslezští celníci v osobním vozidle, které tento týden zastavili na dálnici D1 ve směru do Ostravy.