Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Co bude vařit o víkendu Marie Babničová

Bruntál - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se nám jako první svěřilaMarie Babničová, z úseku poradenství Úřadu práce v Bruntále, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Připravit kousky alobalu, okořenit maso, nakrájet na plátky cibuli, kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařil vítězný čtenářský recept.

Božanovský Zelák ovládl Tomáš David

Božanov – Celkem 26 vzorků přinesli místní i přespolní zelmistři na další ročník oblíbené gurmánské soutěže, v níž se vybíralo nejlepší kysané zelí.

Zjistíme, kdo dělá nejlepší kysané zelí

Božanov - Sdružení přátel obce Božanov pořádá v sobotu 5. března v hostinci Na Křižovatce od 14:00 hodin již 12. ročník tradiční soutěže „Božanovský zelák 2011“.

Na Razule se bude o víkendu lyžovat v maskách

Velké Karlovice – Maškarní lyžovačka pro děti a zabíjačkové speciality pro dospělé: na tyto dvě doprovodné akce láká o prvním březnovém víkendu Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích.

V hospodě to prý vždycky žije

Bolešiny /U VÁS NA NÁVŠTĚVĚ/ – Hospoda je na každé vsi jedním z nevýznamnějších a nejdůležitějších míst. Nejinak je tomu i v Bolešinech.

Fašanková obchůzka v Popovicích byla s kanónem

Popovice /FOTOGALERIE/ – Jednou z prvních vesnic na Slovácku, která o poslední únorové sobotě ožila fašankem plného bujarého veselí, dobrého jídla, koblih, božích milostí, slaniny, slivovice a lidmi tolerovaných nepřístojností, byly Popovice.

Na Razule lidé okusí Jánošíkovu kuchyni

Velké Karlovice – Návštěvníci Ski areálu Razula si mohou o víkendu pošmáknout i zalyžovat. Už od čtvrtka na ně v Gril srubu Razula čeká nabídka dalšího z prodloužených gurmánských víkendů.

Kurzy vaření ve vězení frčí

Znojmo - Již více než 200 vězňů prošlo kurzy vaření, které pořádá znojemská věznice. Znalosti pak mohou použít po propuštění při hledání nové práce.

Vítěz Březohorského košťálu prozradil recept

Příbram /ROZHOVOR, RECEPT NA ZELÍ/ -Vítězem šestého ročníku Březohorského košťálu se stal sedmatřicetiletý Václav Dolejš z Březových Hor. Nejlepší zelí měl i loni. Jak to dělá? Položili jsme výrobci domácího zelí několik otázek.

Nejlepší zelí přinesl vítěz loňského ročníku

Příbram – Jako ve včelím úlu to v pátek večer vypadalo v restauraci Sport na Zdaboři. Konal se tam šestý ročník soutěže Březohorský košťál. Je to soutěž v nejlepším domácím zelí a pořádala ji Březohorská námořní flotila.

V Lačnově budou koštovat slivovici i zelí

Lačnov – První ročník soutěže o nejlepší kysané zelí spojený s koštem slivovice se koná v sobotu v Lačnově. Obě degustátorské akce se uskuteční v místní hasičské zbrojnici ode dvou hodin odpoledne. Vzorky však mohou zájemci nosit už do deseti hodin dopoledne do jedné hodiny.

Už v pátek se utkají výrobci domácího zelí

Příbram - Již pošesté se v Příbrami bude konat soutěž s názvem Březohorský košťál. Na ní se mají možnost utkat výrobci domácího kysaného zelí. Akci pořádá spolek, který si říká Březohorská námořní flotila a koná se už tento pátek 18. února od 17 hodin v restauraci Sport v Příbrami na Zdaboři.

O biblickém jídle se nejen mluvilo, také se ochutnávalo

Liberec – Za ochutnávku označil už své vyprávění překladatel bible Michal Krchňák, protože vzhledem k časovým možnostem nemohl rozebrat vše, co se týká daného tématu. Pravá ochutnávka návštěvníky jeho přednášky čekala následně v přísálí.

Skiareály nabízí vedle lyžování i dobré jídlo

Valašsko – Valašská lyžařská střediska hlásí na víkend dobré podmínky. Půl metru technického sněhu leží například na sjezdovce ve skiareálu Razula ve Velkých Karlovicích. „V týdnu jsme sjezdovky zasněžovali, připadl také přírodní sníh,“ řekl šéf areálu Leo Bača.

Parkhotel nabízí hostům exkurzi do světa mezinárodních specialit

Plzeň – Doslova exkurzi do světa mezinárodních lahůdek nabízí pohled do menu plzeňského Parkhotelu. Tým zkušených kuchařů pod vedením šéfkuchaře františka Egera je připraven splnit hostům prakticky jakékoliv přání a to včetně těch, která nejsou v menu výslovně uvedena.

Levharta překvapil ve výběhu sněhulák

Dvůr Králové - Děti ze zoologického kroužku Tygříci vytvořily z čerstvého sněhu nejrůznější postavy. Vznikla tak sněhová želva, tučňák, žirafa, šnek a další „sněhulákové“ postavičky.

Na ples do Střelné dorazilo dvě stě lidí

Střelná /FOTOGALERIE/ – Kulturní dům ve Střelné patřil v sobotu večer tradičnímu mysliveckému plesu. Společenskou událost, vyhlášenou po celém Hornolidečsku, si nenechaly ujít více než dvě stovky návštěvníků.

FOTO: Zeliáda a lá Mexiko nabídla 117 pochoutek

Víceměřice – Místní i přespolní návštěvníci zažili ve Víceměřicích sobotní odpoledne plné pochoutek. Pod patronací zdejšího Českého svazu zahrádkářů se zde uskutečnil čtvrtý ročník Mexické zeliády a třetí pokračování dětského ovocného mlsu.

V soutěži se utkají výrobci domácího zelí

Příbram - Již pošesté se sejde spolek, který si říká Březohorská námořní flotila, u pravidelné soutěže s názvem Březohorský košťál. Na ní se mají možnost utkat výrobci domácího kysaného zelí.

Zelí zásadně tlačím levou nohou

Vsetín – Pravidelně se takřka osmdesátiletý Viktor Spurný ze Vsetína účastní soutěže O najlepší hňápané zelé. Jeho zpracováním se zabývá už od raného mládí. A na základě svých dlouholetých zkušeností tvrdí, že zelí je lék.

Na košt zelí a pálenek stála fronta

Mikulčice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – Po ránu štramprlka, přes den kysané zelí. „To je podle našich stařečků ta správná zimní strava,“ upozorňovala ředitelka Kulturního domu v Mikulčicích Jarmila Uhrovičová, když zvala na sobotní jubilejní desátý ročník Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Ten uspořádala obec společně se spolkem Gurmáni z Mikulčic.

Věhlas Zelofestu přesáhl hranice

Pohořelice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Pohořelický košt kysaného zelí přilákal na dvě stovky labužníků. Ti si mohli pochutnat také na segedýnském guláši

Již druhý farmářský trh bude v sobotu ve Štípě

Zlín – Již druhý farmářský trh se bude v sobotu konat ve venkovních prostorách základní školy ve Zlíně – Štípě. Tento trh bude také karnevalem masek, které jsou pro období masopustu a fašanku typické.

HLASUJTE o nejlepší čtenářský recept!

Ústí nad Labem – Soutěž O nejlepší čtenářský recept zná dalšího vítěze, který si za své kulinářské umění z redakce Ústeckého deníku odnese šek na tři sta korun. Stala se jím čtenářka Jiřina Podrápská s receptem na bramborák bez brambor.

Víceměřičtí zvou na ples, šibřinky i zeliádu

Víceměřice – O tom, že se lidé v této malé vísce dokáží pořádně bavit, se návštěvníci mohli přesvědčit už několikrát. Vzpomeňme třeba na úspěšnou květnovou lóbačku či červencovou pyžamovou párty. A Víceměřičtí nebudou zahálet ani v lednu.

Seriál Deníku Z moravské kuchyně: houbový kuba

Slovácko /FOTOGALERIE/ Na vánočním stole se objevuje řada tradičních jídel, bez nichž si tyto svátky neumíme představit. Jednou ze součástí štědrovečerní tabule bývá v řadě rodin i houbový kuba, pečená směs vařená z krup, hub, česneku, majoránky, soli a vepřového sádla.

Chutné štěstí zasytí i největšího jedlíka

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Modrá omítka zvenčí, plně obsazené stoly uvnitř a obrovské porce výborného jídla. Taková je stručná charakteristika brněnské čínské restaurace Chutné štěstí v Lidické ulici.