![](https://g.denik.cz/75/31/bruntal_urad_babnicova_110311_prazena-list-l.jpg)
Co bude vařit o víkendu Marie Babničová
Bruntál - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se nám jako první svěřilaMarie Babničová, z úseku poradenství Úřadu práce v Bruntále, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit.
Bruntál - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se nám jako první svěřilaMarie Babničová, z úseku poradenství Úřadu práce v Bruntále, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit.
Připravit kousky alobalu, okořenit maso, nakrájet na plátky cibuli, kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařil vítězný čtenářský recept.
Božanov – Celkem 26 vzorků přinesli místní i přespolní zelmistři na další ročník oblíbené gurmánské soutěže, v níž se vybíralo nejlepší kysané zelí.
Klatovy – Redaktorka Deníku si vyzkoušela práci v Hladovém okně v Klatovech
Náchodsko - Přinášíme přehled událostí týdne:
Řečice /FOTOGALERIE/ – To zas bude v álejích nablito. To je dost, dědku, žes nás někam vyvez! Na šípkové! – Se zelím!!
Božanov - Sdružení přátel obce Božanov pořádá v sobotu 5. března v hostinci Na Křižovatce od 14:00 hodin již 12. ročník tradiční soutěže „Božanovský zelák 2011“.
Velké Karlovice – Maškarní lyžovačka pro děti a zabíjačkové speciality pro dospělé: na tyto dvě doprovodné akce láká o prvním březnovém víkendu Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích.
Bolešiny /U VÁS NA NÁVŠTĚVĚ/ – Hospoda je na každé vsi jedním z nevýznamnějších a nejdůležitějších míst. Nejinak je tomu i v Bolešinech.
Popovice /FOTOGALERIE/ – Jednou z prvních vesnic na Slovácku, která o poslední únorové sobotě ožila fašankem plného bujarého veselí, dobrého jídla, koblih, božích milostí, slaniny, slivovice a lidmi tolerovaných nepřístojností, byly Popovice.
Velké Karlovice – Návštěvníci Ski areálu Razula si mohou o víkendu pošmáknout i zalyžovat. Už od čtvrtka na ně v Gril srubu Razula čeká nabídka dalšího z prodloužených gurmánských víkendů.
Znojmo - Již více než 200 vězňů prošlo kurzy vaření, které pořádá znojemská věznice. Znalosti pak mohou použít po propuštění při hledání nové práce.
Mířkov –Bez pomoci mířkovského útulku by řada starých či týraných koní zbytečně skončila na jatkách.
Příbram /ROZHOVOR, RECEPT NA ZELÍ/ -Vítězem šestého ročníku Březohorského košťálu se stal sedmatřicetiletý Václav Dolejš z Březových Hor. Nejlepší zelí měl i loni. Jak to dělá? Položili jsme výrobci domácího zelí několik otázek.
Příbram – Jako ve včelím úlu to v pátek večer vypadalo v restauraci Sport na Zdaboři. Konal se tam šestý ročník soutěže Březohorský košťál. Je to soutěž v nejlepším domácím zelí a pořádala ji Březohorská námořní flotila.
Lačnov – První ročník soutěže o nejlepší kysané zelí spojený s koštem slivovice se koná v sobotu v Lačnově. Obě degustátorské akce se uskuteční v místní hasičské zbrojnici ode dvou hodin odpoledne. Vzorky však mohou zájemci nosit už do deseti hodin dopoledne do jedné hodiny.
Hořice – Po nemoci se naše čtveřice opět nasoukala do sportovního oblečení a s ručníkem napochodovala do hořického fitness centra, aby všichni dohnali skluz za dobu, kterou strávili s horkým čajem v posteli.
Příbram - Již pošesté se v Příbrami bude konat soutěž s názvem Březohorský košťál. Na ní se mají možnost utkat výrobci domácího kysaného zelí. Akci pořádá spolek, který si říká Březohorská námořní flotila a koná se už tento pátek 18. února od 17 hodin v restauraci Sport v Příbrami na Zdaboři.
Nové Strašecí /FOTOGALERIE/ - Čtvrtek byl tak trochu výjimečný den i pro Vojtu Turnera z Rynholce. Dostavil se s maminkou k zápisu. Sedí na chodbě, usmívá se, je trochu neposedný.
Liberec – Za ochutnávku označil už své vyprávění překladatel bible Michal Krchňák, protože vzhledem k časovým možnostem nemohl rozebrat vše, co se týká daného tématu. Pravá ochutnávka návštěvníky jeho přednášky čekala následně v přísálí.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Vrabce nabídl číšník se třemi druhy knedlíků – houskovým, bramborovým a špekovým. Pivnice Pegas v Jiráskově ulici vaří na jedničku.
Valašsko – Valašská lyžařská střediska hlásí na víkend dobré podmínky. Půl metru technického sněhu leží například na sjezdovce ve skiareálu Razula ve Velkých Karlovicích. „V týdnu jsme sjezdovky zasněžovali, připadl také přírodní sníh,“ řekl šéf areálu Leo Bača.
Plzeň – Doslova exkurzi do světa mezinárodních lahůdek nabízí pohled do menu plzeňského Parkhotelu. Tým zkušených kuchařů pod vedením šéfkuchaře františka Egera je připraven splnit hostům prakticky jakékoliv přání a to včetně těch, která nejsou v menu výslovně uvedena.
Želiv - Tradiční, letos již dvaadvacátá, Zelima odstartovala o uplynulém víkendu.
Dvůr Králové - Děti ze zoologického kroužku Tygříci vytvořily z čerstvého sněhu nejrůznější postavy. Vznikla tak sněhová želva, tučňák, žirafa, šnek a další „sněhulákové“ postavičky.
Střelná /FOTOGALERIE/ – Kulturní dům ve Střelné patřil v sobotu večer tradičnímu mysliveckému plesu. Společenskou událost, vyhlášenou po celém Hornolidečsku, si nenechaly ujít více než dvě stovky návštěvníků.
Víceměřice – Místní i přespolní návštěvníci zažili ve Víceměřicích sobotní odpoledne plné pochoutek. Pod patronací zdejšího Českého svazu zahrádkářů se zde uskutečnil čtvrtý ročník Mexické zeliády a třetí pokračování dětského ovocného mlsu.
Příbram - Již pošesté se sejde spolek, který si říká Březohorská námořní flotila, u pravidelné soutěže s názvem Březohorský košťál. Na ní se mají možnost utkat výrobci domácího kysaného zelí.
Vsetín /FOTOGALERIE/ – Desítky lidí zamířily v sobotu dopoledne do restaurace Moštárna ve Vsetíně, aby poměřily svůj zpracovatelský um, anebo aby podráždily své chuťové buňky.
Vsetín – Pravidelně se takřka osmdesátiletý Viktor Spurný ze Vsetína účastní soutěže O najlepší hňápané zelé. Jeho zpracováním se zabývá už od raného mládí. A na základě svých dlouholetých zkušeností tvrdí, že zelí je lék.
Pohořelice /FOTOGALERIE/ - Pohořelický košt kysaného zelí přilákal na dvě stovky labužníků. Ti si mohli pochutnat také na segedýnském guláši.
Mikulčice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – Po ránu štramprlka, přes den kysané zelí. „To je podle našich stařečků ta správná zimní strava,“ upozorňovala ředitelka Kulturního domu v Mikulčicích Jarmila Uhrovičová, když zvala na sobotní jubilejní desátý ročník Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Ten uspořádala obec společně se spolkem Gurmáni z Mikulčic.
Pohořelice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Pohořelický košt kysaného zelí přilákal na dvě stovky labužníků. Ti si mohli pochutnat také na segedýnském guláši
Zlín – Již druhý farmářský trh se bude v sobotu konat ve venkovních prostorách základní školy ve Zlíně – Štípě. Tento trh bude také karnevalem masek, které jsou pro období masopustu a fašanku typické.
Ústí nad Labem – Soutěž O nejlepší čtenářský recept zná dalšího vítěze, který si za své kulinářské umění z redakce Ústeckého deníku odnese šek na tři sta korun. Stala se jím čtenářka Jiřina Podrápská s receptem na bramborák bez brambor.
Víceměřice – O tom, že se lidé v této malé vísce dokáží pořádně bavit, se návštěvníci mohli přesvědčit už několikrát. Vzpomeňme třeba na úspěšnou květnovou lóbačku či červencovou pyžamovou párty. A Víceměřičtí nebudou zahálet ani v lednu.
Mikulčice – Jubilejní desátý košt ovocných pálenek se v sobotu uskuteční v Mikulčicích.
Pardubice - Již v úterý startuje v pardubickém restaurantu Bonté nový projekt „Vaříme s Deníkem“.
Mikulčice /FOTOGALERIE/ - O víkendu měli mikulčičtí gurmáni pořádnou fušku. Museli ohodnotit dvanáct set padesát vzorků ovocných pálenek.
Mikulčice /FOTOGALERIE/ – O víkendu měli mikulčičtí gurmáni pořádnou fušku. Museli ohodnotit dvanáct set padesát vzorků ovocných pálenek.
Olomouc - Špičkovou gastronomii za nižší ceny chce nabídnout Grand Restaurant Festival. V Olomouci se do něj zapojily čtyři podniky.
Klatovsko – Fitness centra na Klatovsku nával očekávají teprve od druhé poloviny ledna
Hradec Králové /ÚSMĚV DENÍKU/ - Chce–li právě zvolené vedení statutárního města uspět, musí odvádět pečlivou práci s nejvyšším možným nasazením.
Slovácko /FOTOGALERIE/ Na vánočním stole se objevuje řada tradičních jídel, bez nichž si tyto svátky neumíme představit. Jednou ze součástí štědrovečerní tabule bývá v řadě rodin i houbový kuba, pečená směs vařená z krup, hub, česneku, majoránky, soli a vepřového sádla.
Tachov – Početná část obyvatel tachovského okresu se hlásí k pravoslavné církvi. I ta slaví v tomto období vánoční svátky. O rozdílech mezi pravoslavnými a římskokatolickými Vánocemi jsme hovořili s farářem pravoslavné církve na Tachovsku Milanem Horvátem.
Mám rád modré nebe. A taky kuchaře Pohlreicha.
Pardubice - Vánočka, česnečka nebo rybí polévka, kapr či řízek se salátem. Toť vánoční menu.
Mlýny/Kytlice - Do soutěže se přihlásilo osmnáct místních, kteří se utkali v boji o nejlepší zelí.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Modrá omítka zvenčí, plně obsazené stoly uvnitř a obrovské porce výborného jídla. Taková je stručná charakteristika brněnské čínské restaurace Chutné štěstí v Lidické ulici.
Dobřany – Soutěž, která začala jako hospodské hecování, měla letos svůj 27. ročník.