Ústí nad Labem – Lžíce křenu, to byl největší trumf, který nejspíše pomohl Lence Pokorné vyhrát. Její recept, kuřecí lahůdka s křenem, vás zaujal nejvíc, a proto se ve čtvrtek podával v rámci menu v restauraci Zlatopramen Sport Pub na ústeckém Zimním stadionu.
Klatovy – Dvě stě dvacet diváků si v neděli nenechalo v Klatovech ujít zápas kola, souboj domácích Klatov s rezervou divizní Jiskry Domažlice. Šlo o hodně, ve hře bylo druhé místo v I. A třídě a možnost postupu do Fincetrum krajského přeboru. Po výhře 2:0 je však k němu dvě kola před koncem soutěže blíž tým z města karafiátů.
Plzeň – Potkat v neděli odpoledne v Plzni císaře Rudolfa II. s alchymistou Kellym, vidět pravý vídeňský valčík v podání císaře Františka Josefa I. a jeho ženy Sissi nebo se podívat s Bedřichem Smetanou do třídy, kde studoval, mohli lidé v neděli při jedné z oživených prohlídek v centru města.
Olomouc – Hitem pátečních Hanáckých farmářských trhů v Olomouci je zelenina, ryby a sýry. Dokládají to nejen plné tašky zákazníků, ale také fronty, které se u stánků se zbožím tvoří. Lidé si za dva měsíce, co zde mohou nakupovat, na trhy na Dolní náměstí zvykli a pochvalují si kvalitu potravin.
Praha /JAK CHUTNÁ PRAHA/ - Jak se zdá, veřejnost má jiné chutě než profesionální kuchaři. Zatímco gurmáni jako nejlepší recept v soutěži Jak chutná Praha vybrali morkové řezy, v hlasování veřejnosti vyhrála kančí kýta.
Kladno/FOTO/ -V Sítenském údolí se v nedělisešly stovky lidí s jedným cílem – podpořit hokejovou extraligu a ukázat, že fandí svému Kladýnku. Konaly se zde totiž oslavy zachování nejvyšší soutěže a také poděkování Jaromíru Jágrovi strašímu.
Krásná Hora – Urmanovi zemřela žena. Smutná, leč na Šumavě častá událost. Dřina od kuropění do tmy. Jídlo chudé, leckdy jen brambory a zelí a bylo–li něco lepšího, podstrčila to Urmanová dětem či mužovi.
Střední Morava – Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.
Domažlice –Ochutnávkou špaldové kávy, čaje bancha a zdravých pochutin začal čtvrteční seminář Jídlo pro zdraví, který se konal v kuchyňce Základní školy Komenského 17 v Domažlicích.
Ochutnávkou špaldové kávy, čaje bancha a zdravých pochutin začal čtvrteční seminář Jídlo pro zdraví, který se konal v kuchyňce Základní školy Komenského 17 v Domažlicích. Do tajů zdravého vaření třicítku návštěvníků zasvětila Drahoslava Jandíková. Zdravé dobroty uvařila Andrea Jandíková – obě z Biotety v Horšovském Týně.
Příbram – V sobotu se hospodyňky a milovníci domácích a jiných specialit mohou vydat na první oblíbený farmářský trh na nábřeží u Hořejší Obory. Trhy by měly pokračovat každou třetí sobotu v měsíci až do konce sezony v obyklém čase od 8 do 12 hodin.
Zlín /BLOG/ - Vařím rád a s chutí. Skvěle si u toho odpočinu, baví mě to, výsledkem je navíc něco dobrého. Až na výjimky. Mým dlouholetým kuchařským traumatem jsou totiž knedlíky.
Moravskoslezský kraj - Jídlo táhne. Na místní speciality chce proto vedle přírodních krás a památek lákat turisty Moravskoslezský kraj. Na přihlašování tradičních receptů do nové soutěže mají lidé ještě necelý měsíc.
Kraj - Jídlo táhne. Na místní speciality chce proto vedle přírodních krás a památek lákat turisty Moravskoslezský kraj. Na přihlašování tradičních receptů do nové soutěže mají lidé ještě necelý měsíc.
Střední Morava – Ve většině domácností patří maso k základním surovinám při přípravě pokrmů. Dobrá kuchyně se neobejde bez kvalitních surovin. Jak ale poznat dobré maso, které kupujeme v supermarketech? Není to jednoduché, říká odborník.
Ústí nad Labem – Svým názvem typicky české jídlo, surovinami spíše asijské, tak to byl poslední vítězný recept čtenáře Ústeckého deníku Vodácké kotlety.
Východní Čechy - Vajíčka, vajíčka a zase vajíčka. V období velikonočních svátků je kupujeme na kopy. Jsou všude, kam se podíváte. Víte ale, jak je skladovat a barvit? Nebo jak je bezpečně konzumovat?
Novojičínsko – Velikonoční svátky v sobě zdaleka nezahrnují jen Velikonoční pondělí nebo Velký pátek. Podle křesťanských tradic si Velikonoce připomínají lidé už od takzvané Sazometné či Škaredé středy.
Vajíčka, vajíčka a zase vajíčka. V období velikonočních svátků je kupujeme na kopy. Jsou všude, kam se podíváte. Víte ale, jak je skladovat a barvit? Nebo jak je bezpečně konzumovat?
ČR– Čechům zřejmě začala opět chutnat zelenina vypěstovaná na domácí půdě. Aspoň tak usuzuje Zelinářská unie Čech a Moravy, podle níž byl letos osázen stejný rozsah polí jako loni.
Ostrava/Praha– Čechům zřejmě začala opět chutnat zelenina vypěstovaná na domácí půdě. Aspoň tak usuzuje Zelinářská unie Čech a Moravy, podle níž byl letos osázen stejný rozsah polí jako loni.
Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradilaZuzana Urbanková, ředitelka bruntálské Obchodní akademie a Střední zemědělské školy, obyvatelka Starého Města.
Praha /ANKETA, FOTOGALERIE/ - Soutěž Jak chutná Praha zamířila do finále. Porota vybrala dvacet nejlepších receptů, například reveňový koláč nebo šneky po pražsku.
Horňácko, Ostrožsko – Zmapovat letité ovocné stromy v regionu a zároveň i připomenout jejich zapomenuté druhy. To si klade za cíl projekt sedmi místních akčních skupin Moravskoslezského kraje nazvaného Moravské a slezské ovocné stezky, do kterého se zapojila i Místní akční skupina Ostrožsko a Horňácko. Z akce, jež potrvá jeden rok, vzejde kniha, přednášky, exkurze i webové stránky.
Slovácko – Slovácko jako velkopěstírna cukrové řepy. To už je minulost. Dnes se objevují rozsáhlé lány této plodiny jenom v Babicích a Ostrožské Lhotě. Z polí mizí i zelenina, jahody nebo třeba rybíz. Jen o málo lépe je na tom obilí či řepka olejka.
Hluk – Sběr vzorků na hlucký košt zelí, který se v prostorách tamní tvrze uskuteční v neděli 3. dubna, začíná. Dárci mohou pochutinu vloženou do uzavřené nádoby o objemu 0,7 litru odevzdat na několika místech v regionu.
Hluk – Hlucká tvrz bude v neděli 3. dubna dějištěm jedinečné akce – O najlepší kysané zelé na Slovácku. Tu pořádá obec ve spolupráci s Místní akční skupinou Horňácko a Ostrožsko a Agenturou Antonína Vrby.
Hluk – Všude se koštuje slivovice a víno, ale v Hluku bude k ochutnání kysané zelí. První ročník soutěže O najlepší kysané zelé na Slovácku se uskuteční 3. dubna na tamní tvrzi.
Slovácko – Hlucká tvrz bude v neděli 3. dubna dějištěm jedinečné akce O najlepší kysané zelé na Slovácku. Tu pořádá Hluk ve spolupráci s Místní akční skupinou Horňácko a Ostrožsko a Agenturou Antonína Vrby.
Hodonín /NOSITELÉ FOLKLORU/ - Před týdnem ostatkovým víkendem skončilo období masopustu. Na mnoha místech oslavy jeho konce se uskutečnily nejen v sobotu nebo v neděli, ale trvaly až do úterý. S tímto dnem je od počátku 20. století spojen na Slovácku konec masopustu především se zvykem „pochovávání basy“.
Chotýčany - Masopustní úterý už sice minulo, ale i tak se v sobotu na několika místech na Českobudějovicku znovu objevili koledníci. Se svým různorodě vyšňořeným doprovodem zřejmě už naposledy letos zvali na večerní věneček.