![](https://g.denik.cz/1/70/velikonoce_prazena-list-l.jpg)
Trhy v Blatné aneb Jelito, kopyto, platí to
Blatná - Začíná nová tradice.
Blatná - Začíná nová tradice.
Xaverov – V obci nedaleko města Sázava vyvařuje své početné rodině Jana Havlatová, známější ze seriálů a filmů pod dívčím jménem Janatová. Od seriálu My všichni školou povinní a Cirkusu Humberto se protančila až k módě a vlastní kolekci společenských šatů
ČR - Domácí pěstitelé tahají za kratší konec. I kvůli dotacím je zahraniční konkurence levnější.
Karlovy Vary – Žáci Středního odborného učiliště stravování a služeb Karlovy Vary se každoročně zúčastňují naší nejprestižnější gastronomické soutěže pro žáky středních škol Gastro Junior – Nowaco Cup.
Orlickoústecko – Den jim začíná brzy ráno na poli, mezi zvířaty nebo ve sklenících mezi řádky zeleninové sadby. Večery jim často končí „papírováním“. Jaro soukromého zemědělce je náročné, řídí se hlavně počasím.
Uherské Hradiště – „Drahá, četl jsem reportáž tvého kolegy Michala Lapčíka, jak trénoval s fotbalisty Slovácka. Bylo to moc hezké, a tak mě napadlo, že tě pro změnu pozvu jakožto starou divadelnicu na zkoušku Kdyby tisíc klarinetů a taky bys z toho mohla něco napsat, co říkáš?“ přistál mi nedávno ve schránce email od Jožky Kubáníka.
recept zaslala Květa Holemá, Moravec
recept zaslala Jaroslava Burianová, Dobříš
recept zaslala Anna Týfová, Martínkovice
recept zaslala Svatava Pavelková, Ostrava
recept zaslala Adelé Brokešová, Dvůr Králové
recept zaslala Věra Dunajová, Ostrava
recept zaslala Jaroslava Kolaříková, Jindřichův Hradec
recept zaslala Petra Lívancová, Nepomuk
Rychnov nad Kněžnou - Jak se vyhnout jarní únavě a cítit se dobře a naprosto s nabitými baterkami? Podle odborníků na výživu či různé alternativní medicíny jednoduše. Stačí si naordinovat jarní očistnou kůru.
recept zaslala Alena Paulusová, Chrudim
recept zaslala Eva Karásková, Libouchec
Ústí nad Labem - Návštěvníci nešetří chválou. Šéfkuchař Martin Ječmen musí přidělávat další porce.
recept zaslal Petr Ondrák, Břeclav
recept zaslala Věra Rysová, Pacov
recept zaslala Helena bergmanová, Staré Křečany
recept zaslala Jaroslava Zámečníková, Hlinsko
Jičínsko – Sluníčko už „vytáhlo“ o víkendu ven tolik natěšené chalupáře a zahrádkáře. Mnozí prořezávali ovocné stromy, jinde už kmitali nadšenci s hráběmi, aby zbavili zelené porosty stařiny a listí.
Rychnovsko - Na sázení sazenic a setí semínek je ještě čas, optimální doba bude nejdříve za týden. Nedočkavci si můžou zeleninu předpěstovat.
recept zaslala Kateřina Gajová, Brno
Rychnovsko - Po dobu jarních prázdnin žádná z oslovených škol otevření družiny neplánuje. Nebyl prý zájem ze strany rodičů.
Hluk – Nejmenší zelák si v neděli v podvečer z klání O najlepší kysané zelé na Slovácku II odnesla Hana Salvertová z Bojkovic. Návštěvníci koštu na hlucké tvrzi její kysané zelí s cibulí, křenem, kmínem a jablkem ocenili jako třetí nejchutnější.
Vyškov – Urodilo se. Chlapi i ženské sbírali. Někde aj děcka pomohly. Ovoce v bečkách přibývalo a kvásek začínal vesele bublat. Až mač vykvasil, odvezl ho hospodář do pálenice a nastal čas koštování.
Tuněchody - Zemědělský podnik První zemědělská a.s. v Tuněchodech patří výměrou 1575 hektarů mezi středně velké podniky.
Vyškovsko - Na víkend plný komedií se můžou těšit návštěvníci Slavkovských divadelních dnů. V Rychtářově zase účastníci koštu zakousnou k pálenkám domácí zelí.
Recept zaslal Pavel Míček, Ostrava
Plzeň - Tak dlouho se Křimičtí dohadovali, kdo z nich umí naložit lepší zelí, až si vymysleli soutěž.
Slatina nad Úpou – Karel Pavlásek, jenž je nejen dlouholetým čtenářem našich novin, ale i nejstarším občanem obce a více než sedm desítek let členem místního sboru doborovolných hasičů, oslavil 21. února jubilejních devadesát let.
Plzeň - Tak dlouho se Křimičtí dohadovali, kdo z nich umí naložit lepší zelí, až si vymysleli soutěž.
Slatina nad Úpou – Karel Pavlásek, jenž je nejen dlouholetým čtenářem našich novin, ale i nejstarším občanem obce a více než sedm desítek let členem místního sboru doborovolných hasičů, oslavil 21. února jubilejních devadesát let.
Slovácko Košt slivovice nebo košt vína. Takovými akcemi se Slovácko jen hemží. Pořadatelé však přichází i s novými nápady, jak kulturní akce ozvláštnit. Proto se již několik let pořádá košt hub, gulášů, klobás, utopenců nebo zelí.
Trstěnice – Housle, kytara a veselý zpěv se v sobotu odpoledne nesly ze dvorku hostince. Tady se dvě hodiny po poledni začali scházet všichni, kteří si chtěli užít masopust.
Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.
Litoměřicko /FOTOGALERIE/ - Myslet si, že mimo hlavní sezonu se na zámcích nepracuje, by byla samozřejmě chyba.
Stříbro – Koňský bál, který má několik desítek let dlouhou tradici, pořádali učitelé Střední odborné školy ve Stříbře.
Vendolí – Záchranářům v Zeleném Vendolí se podařilo uzdravit různá zvířata. Nedávno zachránili také postřelené husí mládě. Mnoho naděje ale nemělo.
Frankfurt nad Mohanem - Kysané zelí, které po nehodě zamrzlo na německé dálnici poblíž Frankfurtu nad Mohanem, způsobilo dnes ráno značné dopravní komplikace.
Děčín - Žáci ZŠ Komenského si zpestřili výuku anglického jazyka. Na jejich hodinu se dostavili basketbalisté BK Děčín Levell Sanders a Luboš Stria.
Kostelec - /FOTOGALERIE/ Od sobotního rána se z lázeňského hotelu v Kostelci u Zlína linula vůně zabijačkových pochoutek. Konala se zde totiž dlouho očekávaná událost letošního roku Kostelecký minijarmark, jehož velkým lákadlem byla pravá domácí zabijačka.
Východní Čechy -Přinášíme vám nový seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Nemocný žebrák Lazar každý den lehával u vrat boháčova domu, doufaje, že dostane alespoň drobky z jeho přetékajícího stolu.
Pardubice - /FOTOGALERIE/ - Soutěžící za sebou mají již čtyři společné lekce v pardubickém Vektor Wellness clubu. Svým favoritům/kám můžete posílat hlasy již nyní. Hlasujte vpravo!
Plzeň – „Jednou jsme se s kamarády dohadovali, kdo má lépe naložené zelí a nakonec z toho vznikla takováto soutěž,“ říká Jiří Baumruk, který se svou ženou v plzeňském Božkově každoročně organizuje takzvané Hlávkování.
Pohořelice - Jubilejní desátý ročník Zelofestu uspořádal v sobotu v radničním sále v Pohořelicích tamní Spolek přátel dobrého zelí. Porota hodnotila celkem 133 vzorků kysaného zelí.
Liberecko - Z návsi se ozývá břeskná dechovka, stará bába mlátí na buben, policajt jí kouká do nůše, do světnice vpadne medvěd… Je masopust.