Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Zatopené pražské sklady teď čekají hygienické inspekce

Praha - Narušené, pomačkané, špinavé obaly včetně nálepky, zvlhlé balení i obsah, znečištěný uzávěr, rozmrazené nebo chlazené potraviny, u kterých došlo k přerušení teplotního řetězce, potraviny bez nálepek nebo přímo páchnoucí zboží. Vše, co poškodila velká voda, musí ze zdravotních důvodů pryč z trhu a každého z prodejních pultů!

Lidé si zvolna získávají vztah k dobrému jídlu

Zlínský kraj - „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.

Lidé si zvolna získávají vztah k dobrému jídlu

Zlínský kraj - /ANKETA/ „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.

Zelináři se loučí s vyplavenou úrodou

Praha – Kde ještě nedávno byl květák, zelí a další zelenina, teď leží ohromná jezera. Podle prvních odhadů rozvodněné řeky zaplavily přibližně 200 až 300 hektarů polí osázených zeleninou. Toto číslo však nemusí být konečné, přičemž může dosáhnout až 500 hektarů.

Další farmářský trh v Kolíně

Kolín - Letošní druhý farmářský trh na Karlově náměstí v Kolíně startuje v pátek (24. května) ráno v osm hodin. A počasí by prý mělo celkem vyjít.

Fresh neznamená vždy synonymum pro čerstvost

Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.

Fresh neznamená vždy synonymum pro čerstvost

Praha – Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.

Prestižní značka hledá znovu držitele

Opavsko - Vybrané potraviny se budou také letos ucházet o značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Rozhodovat bude komise a držitelé ji mohou užívat celé čtyři roky.

Přijďte dnes do Hradiště na tradiční selský trh

Uherské Hradiště - Dnes, v sobotu 4. května se Uherské Hradiště přidá k desítkám měst po celé republice, kde se v poslední době začaly pořádat farmářské, sedlácké a podobné trhy s nabídkou tradičního zboží.

Když se na dobrý oběd nemusí dlouho čekat

Zlín – Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.

Když se na dobrý oběd nemusí dlouho čekat

Zlín – /ROZHOVOR/ Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.

Farmářské trhy v Hodoníně odstartovaly. Ve velkém stylu

Hodonín – Farmářské trhy v Hodoníně opět začaly. V sobotu se uskutečnil letošní první trh. „Všech třináct dřevěných stánků bylo obsazených a přijeli i další trhovci bez ohlášení, pro které jsou k dispozici prodejní pulty," uvedl Jiří Hiršl za hodonínský kulturní dům, jenž trhy organizuje. Podle něj začínaly loni trhy ve větším stylu, ale to přijeli třeba i různí překupníci s vejci z Polska.

Beskydské farmářské trhy budou na náměstí pravidelně

Frýdek-Místek - Oblíbené Beskydské farmářské trhy ve Frýdku-Místku budou zahájeny 9. května květinovým trhem, který bude zaměřen na prodej nejen letniček, sazenic rajčat nebo paprik, ale také bylinek, keřů a stromků. Prodejci budou i letos nabízet produkty pěstované a vyrobené převážně v našem regionu

Z dalších farmářských trhů asi neodejdete s prázdnýma rukama

Hradec Králové – Farmářské trhy si ve městě získaly velkou oblibu. Dnes se můžete vypravit do Gayerových kasáren, kde budete mezi 8. a 12. hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky nejen z hradeckého regionu. Najdete tu na čtyřicet stánků.

Z dalších farmářských trhů asi neodejdete s prázdnýma rukama

Hradec Králové – Farmářské trhy si ve městě získaly velkou oblibu. V sobotu se můžete vypravit do Gayerových kasáren, kde budete mezi 8. a 12. hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky nejen z hradeckého regionu. Najdete tu na čtyřicet stánků.

Konečně vyšlo slunce a oteplilo se, tak hurá za prací do polí

Královéhradecko - Tak dlouhou zimu zemědělci nepamatují. Zatím nabírají zpoždění a jsou rádi za každý hezký den. „Zatím odhaduji, že máme tak čtyřtýdenní zpoždění. Doufám, že se příroda umoudří a vše dožene," říká David Smetana, soukromý zemědělec ze Svobodných Dvorů.

Konečně vyšlo slunce a oteplilo se, tak hurá za prací do polí

Královéhradecko - Tak dlouhou zimu zemědělci nepamatují. Zatím nabírají zpoždění a jsou rádi za každý hezký den. „Zatím odhaduji, že máme tak čtyřtýdenní zpoždění. Doufám, že se příroda umoudří a vše dožene," říká David Smetana, soukromý zemědělec ze Svobodných Dvorů.

Zelináři se kvůli mrazům obávají ztrát a poklesu cen zeleniny

Olomouc - Nezvykle dlouhá zima komplikuje situaci tuzemským pěstitelům zeleniny, kteří na pole stále nemohou vysadit jarní zeleninu. Zelinářům kvůli tomu rostou náklady na skladování připravené sadby a obávají se, že na jaře kvůli velké nabídce čerstvé zeleniny klesnou na tuzemském trhu ceny květáků, kedluben, salátu, jarní cibulky či zelí, což by mělo nepříznivý vliv na ekonomiku farem.

K Bílé sobotě patří slavnost vzkříšení

Strakonice – Jaro a Velikonoce bývaly protkané tradicemi. Dnes už se mnohé vytratily, některé se zase vrací. Ludmila Vilánková z Muzea středního Pootaví přiblížila, proč je středa Škaredá a jakou roli měly kdysi rozkvetlé kočičky.

Velikonoční klepači se na Hané brodí sněhem FOTO

Bělkovice–Lašťany – Dvě desítky klepačů se v pátek odpoledne sešlo v Lašťanech u Olomouce. řevěného klepače měl každý, v malinké ručce jej dřímal i ten nejmenší účastník, sotva tříletý.

S Deníkem ušetříte: Dejte vejce malovaný, ale podomácku

Chrudimsko – Velikonoční trhy nabízejí zákazníkům kraslice malované různými technikami, ale i dekorace, které zkrášlí interiér a navodí sváteční pocit začínajícího jara. Kdo nemusí obracet koruny v peněžence, koupí si zboží bez ohledu na cenu. Ti, kteří šetří anebo chtějí popustit uzdu svému výtvarnému talentu, si mohou vytvořit velikonoční výzdobu s minimem peněz.

RECEPT DENÍKU: Kachna byla vynikající

Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.

Kraslice z Hlinecka umí mluvit

Hlinsko - Eva Hejduková z Hlinska měla štěstí, že skoro celý život dělala, co ji baví. Pracovala jako výtvarnice ve skanzenu Veselý kopec. Tam se také naučila mnoho lidových technik včetně malování kraslic.

Vařte se Slováckými novinami: Nádenica

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Šumajstr i pégny. Tak chutná hanácké Slovácko

Hustopeče – Pečená kachna s moravským zelím, králík nebo bažantí roláda? Anebo spíš kél, šumajstr, šmorn a pégny? Známá i neznámá tradiční jídla hanáckého Slovácka představí už v sobotu nová kuchařka v Hustopečích. Knihu s unikátními recepty slavnostně pokřtí tamní chasa na Slavnostech mandloní a vína.

Co způsobuje odumírání raných výsadeb

Čas prvních výsevů kedlubnů, zelí či kapusty je tady. Často ale začnou rostlinky po vzejití žloutnout a hnědnout, pokládají se a odumírají. Jedná se o takzvané padání klíčních rostlin, způsobené komplexem škůdců houbového původu.

V Hradci nad Moravicí bude festival místních dobrot

Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.

Chrlice: zelí nahradí golfové míčky a psí hřiště

Brno - Pole porostlá proslaveným tuřanským zelím poblíž brněnské městské části Chrlice v budoucnu možná nahradí psí výběhy nebo cvičné golfové odpaliště. Brněnští zastupitelé totiž tento týden rozhodli o svěření několika pozemků v katastru Chrlic tamní radnici.

OBRAZEM: Farmářské trhy zlákaly stovky lidí

Teplice Letošní první Farmářský trh odstartoval v pátek odpoledne farmářskou sezónu u obchodního centra Olympia v Teplicích. Tři desítky stánků přilákaly stovky lidí, kteří se tu do večera vystřídali. Uzenářské výrobky podle rodinných receptů, sýry všeho druhu včetně oštěpků a parenice, med, koření, ryby, mléčné výrobky, pečivo, nakládaná zelenina od zelí po čalamády, ale nechyběla samozřejmě ani čerstvá zelenina a ovoce, káva a alkoholické i nealkoholické nápoje. Bylo těžké odolat…

Chrlice: zelí nahradí golfové míčky a psí hřiště

Brno - Pole porostlá proslaveným tuřanským zelím poblíž brněnské městské části Chrlice v budoucnu možná nahradí psí výběhy nebo cvičné golfové odpaliště. Brněnští zastupitelé totiž tento týden rozhodli o svěření několika pozemků v katastru Chrlic tamní radnici.

Košt kysaného zelí provoněl v neděli sál hlucké tvrze

Hluk - Červené, bílé, s křenem, s jablky, prostě kysané zelí na všechny způsoby mohli ochutnat návštěvníci hlucké tvrze v neděli odpoledne. Ve třináct hodin tam začal třetí ročník klání O najlepší kysané zelé na Slovácku.