Praha - Narušené, pomačkané, špinavé obaly včetně nálepky, zvlhlé balení i obsah, znečištěný uzávěr, rozmrazené nebo chlazené potraviny, u kterých došlo k přerušení teplotního řetězce, potraviny bez nálepek nebo přímo páchnoucí zboží. Vše, co poškodila velká voda, musí ze zdravotních důvodů pryč z trhu a každého z prodejních pultů!
Zlínský kraj - „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.
Zlínský kraj - /ANKETA/ „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.
Praha – Kde ještě nedávno byl květák, zelí a další zelenina, teď leží ohromná jezera. Podle prvních odhadů rozvodněné řeky zaplavily přibližně 200 až 300 hektarů polí osázených zeleninou. Toto číslo však nemusí být konečné, přičemž může dosáhnout až 500 hektarů.
Liberecký kraj - Špenátová, slivovicová anebo koprová zmrzlina, kysané zelí anebo domácí klobásy či jizerskohorské sýry se mohou od května pyšnit titulem Regionální potravina Libereckého kraje.
Rokycansko - Deštivé počasí, pochmurná nálada a všude samé louže. Tak by se dala popsat situace na Rokycansku. Klima se nelíbí zahrádkářům ani zemědělcům. Několik společností v okrese očekává kvůli vydatnému dešti ztráty.
Liberecký kraj - Špenátová, slivovicová anebo koprová zmrzlina, kysané zelí anebo domácí klobásy či jizerskohorské sýry se mohou od května pyšnit titulem Regionální potravina Libereckého kraje.
Brno /ZBROJOVÁK STOLETÍ/ - Když se řekne „Zelí", většinu mladších fanoušků asi napadne útočník Luděk Zelenka. Jenže tuto přezdívku měl ve Zbrojovce o mnoho let dříve jiný vynikající útočník Libor Zelníček.
Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.
Praha – Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.
Opavsko - Vybrané potraviny se budou také letos ucházet o značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Rozhodovat bude komise a držitelé ji mohou užívat celé čtyři roky.
Uherské Hradiště - Dnes, v sobotu 4. května se Uherské Hradiště přidá k desítkám měst po celé republice, kde se v poslední době začaly pořádat farmářské, sedlácké a podobné trhy s nabídkou tradičního zboží.
Zlín – Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.
Zlín – /ROZHOVOR/ Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.
Hodonín – Farmářské trhy v Hodoníně opět začaly. V sobotu se uskutečnil letošní první trh. „Všech třináct dřevěných stánků bylo obsazených a přijeli i další trhovci bez ohlášení, pro které jsou k dispozici prodejní pulty," uvedl Jiří Hiršl za hodonínský kulturní dům, jenž trhy organizuje. Podle něj začínaly loni trhy ve větším stylu, ale to přijeli třeba i různí překupníci s vejci z Polska.
Frýdek-Místek - Oblíbené Beskydské farmářské trhy ve Frýdku-Místku budou zahájeny 9. května květinovým trhem, který bude zaměřen na prodej nejen letniček, sazenic rajčat nebo paprik, ale také bylinek, keřů a stromků. Prodejci budou i letos nabízet produkty pěstované a vyrobené převážně v našem regionu
Bad Leonfelden - Jihočeští studenti pomáhali vytvořit dvojjazyčnou německo-českou kuchařku Šmak má tradici. Ta vznikla ve škole v Bad Leonfeldenu a přináší typická jídla obou sousedních regionů
Bad Leonfelden - Jihočeští studenti pomáhali vytvořit dvojjazyčnou německo-českou kuchařku Šmak má tradici. Ta vznikla ve škole v Bad Leonfeldenu a přináší typická jídla obou sousedních regionů
Hradec Králové – Farmářské trhy si ve městě získaly velkou oblibu. Dnes se můžete vypravit do Gayerových kasáren, kde budete mezi 8. a 12. hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky nejen z hradeckého regionu. Najdete tu na čtyřicet stánků.
Hradec Králové – Farmářské trhy si ve městě získaly velkou oblibu. V sobotu se můžete vypravit do Gayerových kasáren, kde budete mezi 8. a 12. hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky nejen z hradeckého regionu. Najdete tu na čtyřicet stánků.
Litoměřicko /FOTOGALERIE/ - Rychle se v těchto dnech snaží pěstitelé zeleniny na Litoměřicku dostat do půdy naplánované množství květáku, kedlubnů, zelí a dalších plodin.
Královéhradecko - Tak dlouhou zimu zemědělci nepamatují. Zatím nabírají zpoždění a jsou rádi za každý hezký den. „Zatím odhaduji, že máme tak čtyřtýdenní zpoždění. Doufám, že se příroda umoudří a vše dožene," říká David Smetana, soukromý zemědělec ze Svobodných Dvorů.
Královéhradecko - Tak dlouhou zimu zemědělci nepamatují. Zatím nabírají zpoždění a jsou rádi za každý hezký den. „Zatím odhaduji, že máme tak čtyřtýdenní zpoždění. Doufám, že se příroda umoudří a vše dožene," říká David Smetana, soukromý zemědělec ze Svobodných Dvorů.
Hranice – Zabijačkové pochoutky, domácí klobásky, tvarůžkové laskominy, čerstvé sýry a ryby, výrobky z medu , či voňavé koření, bylinky a koláče, to vše nabízel již pátý Farmářský trh, který v pátek 12. dubna zaplnil hranické Masarykovo náměstí.
Olomouc - Nezvykle dlouhá zima komplikuje situaci tuzemským pěstitelům zeleniny, kteří na pole stále nemohou vysadit jarní zeleninu. Zelinářům kvůli tomu rostou náklady na skladování připravené sadby a obávají se, že na jaře kvůli velké nabídce čerstvé zeleniny klesnou na tuzemském trhu ceny květáků, kedluben, salátu, jarní cibulky či zelí, což by mělo nepříznivý vliv na ekonomiku farem.
Strakonice – Jaro a Velikonoce bývaly protkané tradicemi. Dnes už se mnohé vytratily, některé se zase vrací. Ludmila Vilánková z Muzea středního Pootaví přiblížila, proč je středa Škaredá a jakou roli měly kdysi rozkvetlé kočičky.
Bělkovice–Lašťany – Dvě desítky klepačů se v pátek odpoledne sešlo v Lašťanech u Olomouce. řevěného klepače měl každý, v malinké ručce jej dřímal i ten nejmenší účastník, sotva tříletý.
Chrudimsko – Velikonoční trhy nabízejí zákazníkům kraslice malované různými technikami, ale i dekorace, které zkrášlí interiér a navodí sváteční pocit začínajícího jara. Kdo nemusí obracet koruny v peněžence, koupí si zboží bez ohledu na cenu. Ti, kteří šetří anebo chtějí popustit uzdu svému výtvarnému talentu, si mohou vytvořit velikonoční výzdobu s minimem peněz.
Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.
Hlinsko - Eva Hejduková z Hlinska měla štěstí, že skoro celý život dělala, co ji baví. Pracovala jako výtvarnice ve skanzenu Veselý kopec. Tam se také naučila mnoho lidových technik včetně malování kraslic.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Hustopeče – Pečená kachna s moravským zelím, králík nebo bažantí roláda? Anebo spíš kél, šumajstr, šmorn a pégny? Známá i neznámá tradiční jídla hanáckého Slovácka představí už v sobotu nová kuchařka v Hustopečích. Knihu s unikátními recepty slavnostně pokřtí tamní chasa na Slavnostech mandloní a vína.
Čas prvních výsevů kedlubnů, zelí či kapusty je tady. Často ale začnou rostlinky po vzejití žloutnout a hnědnout, pokládají se a odumírají. Jedná se o takzvané padání klíčních rostlin, způsobené komplexem škůdců houbového původu.
Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.
Brno - Pole porostlá proslaveným tuřanským zelím poblíž brněnské městské části Chrlice v budoucnu možná nahradí psí výběhy nebo cvičné golfové odpaliště. Brněnští zastupitelé totiž tento týden rozhodli o svěření několika pozemků v katastru Chrlic tamní radnici.
Teplice Letošní první Farmářský trh odstartoval v pátek odpoledne farmářskou sezónu u obchodního centra Olympia v Teplicích. Tři desítky stánků přilákaly stovky lidí, kteří se tu do večera vystřídali. Uzenářské výrobky podle rodinných receptů, sýry všeho druhu včetně oštěpků a parenice, med, koření, ryby, mléčné výrobky, pečivo, nakládaná zelenina od zelí po čalamády, ale nechyběla samozřejmě ani čerstvá zelenina a ovoce, káva a alkoholické i nealkoholické nápoje. Bylo těžké odolat…
Brno - Pole porostlá proslaveným tuřanským zelím poblíž brněnské městské části Chrlice v budoucnu možná nahradí psí výběhy nebo cvičné golfové odpaliště. Brněnští zastupitelé totiž tento týden rozhodli o svěření několika pozemků v katastru Chrlic tamní radnici.
Hluk - Červené, bílé, s křenem, s jablky, prostě kysané zelí na všechny způsoby mohli ochutnat návštěvníci hlucké tvrze v neděli odpoledne. Ve třináct hodin tam začal třetí ročník klání O najlepší kysané zelé na Slovácku.