Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Salát se dostane ze záhonu na stůl za pár hodin

Brno /ROZHOVOR, ANKETA/ – Typickým zájemcem o bedýnky s farmářskou zeleninou jsou podle Jakuba Hediji z firmy Badeko matky s malými dětmi. „Chtějí, aby potraviny neobsahovaly chemické látky a pesticidy," říká Hedija.

Kluci v akci v Uherském Hradišti: Ženy tu nosí v kabelce běžně slivovici

Vždy tři vstupy na každý z víkendových dní mělo duo Kluci v akci, známé z televizních obrazovek, v Uherském Hradišti na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Na Palackého náměstí ve Slovácké jídelně připravili hned několik pokrmů. Každé mělo mít podle kuchařů typické slovácké přísady: zelí, švestky a nějakou tu slivovici nebo víno.

Drobní zemědělci bojují o zbytek živobytí

Litoměřicko – Co neodnesla voda, to se jim teď snaží ukrást zloději. Drobní zemědělci z Terezínska svádějí boj o zbylou úrodu, ale také o přežití. Z čeho budou žít do příští sklizně, zatím nevědí.

V Chlumci se soutěží ve vaření guláše. Jak ho máte rádi vy?

Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy se dotazovaní vyjádřili k přípravě jenoho populárního pokrmu.

'Máme pořád co dohánět,' upozorňuje matador Kulič

Hradec Králové – Byl u všeho podstatného. Hradecký veterán Marek Kulič je zkrátka v laufu. Výbornou výkonnost potvrzuje už několik týdnů, na vítězství 3:0 ve Varnsdorfu se podílel brankou a dvěma asistencemi.

Mezi letadly na chrudimském letišti se činili mistři kuchyně

Chrudim - Místní letiště v sobotu oslavilo pětasedmdesát let své existence. K vidění byly moderní typy letadel, ale i historické repliky. Raritou se stal Bleriot ing. Jana Kašpara, který s ním v roce 1911 provedl historický přelet z Pardubic do pražské Chuchle. Pořadatelé připravili pestrý program pro dospělé návštěvníky a děti. Letecký den navštívilo podle odhadu patnáct tisíc lidí.

Mezi letadly se činili mistři kuchyně

Chrudim - Místní letiště v sobotu oslavilo pětasedmdesát let své existence. K vidění byly moderní typy letadel, ale i historické repliky. Raritou se stal Bleriot ing. Jana Kašpara, který s ním v roce 1911 provedl historický přelet z Pardubic do pražské Chuchle. Pořadatelé připravili pestrý program pro dospělé návštěvníky a děti. Letecký den navštívilo podle odhadu patnáct tisíc lidí.

Vážím si obyčejných českých jídel, říká Martin Netolický

Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.

Vážím si obyčejných českých jídel, říká Martin Netolický

Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.

Hejtman Netolický: Vážím si obyčejných českých jídel

Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.

Pavel Choc svá zvířata před velkou vodou zachránil

Kozárovice – Už když začala stoupat voda, věděl, že ze svůj dům v zálezlické části Kozárovice neopustí. Přestože si pamatoval, jak ho při velké vodě před jedenácti lety o půlnoci bosého zachraňoval vrtulník…

Krásné nehty žádají vitaminy

Téma lámavých a třepících se nehtů bývá v ženských kolektivech často frekventované. Ženy si stěžují i radí navzájem. Je na místě navštívit nějakého odborníka či si nechat vlastní nehty překrýt umělými?

VIDEO: Na hodový oběd připravili 350 porcí

Hluk – Kachna se zelím a bramborovým knedlíkem, kuře na paprice, vepřová pečeně na bylinkách k tomu lokšová polévka a pavůvkový vdolek. Tak vypadalo hodové menu o uplynulém víkendu v Hluku.

Chodské tradice v průběhu roku

Domažlicko - Rok v životě Chodů býval na zajímavé tradice velmi bohatý. Přečtěte si o několika vybraných zvyklostech - věšení preclíků v zahradě či chození pozpátku ze stavení.

Z úrody moc nezbude. Kvůli vedru

Českobudějovicko – Horko 
a sucho, které trvá už týdny, působí nemalé problémy chovatelům, pěstitelům i zahrádkářům. Ze stromů předčasně padají jablka i švestky, trpí i zvířata. „Dobytek je živý organismus, a tak ho vedra trápí stejně jako lidi," říká Zdeněk Houška z vedení mlékařského družstva JIH.

Na zámku v Kroměříži uvaří jídlo podle kuchařky
 z patnáctého století

Posezení s Mozartem se uskuteční v sobotu v prostorách Arcibiskupského zámku Kroměříž. Návštěvníci budou moci ochutnat speciality připravené dle kuchařek z 15. století, poslechnout díla Mozarta i Vejvanovského v podání Hany Feltnové a nahlédnout do originálu kuchařky psané švabachem anebo do hudebních partitur z archivu.

Na zámku uvaří jídlo podle kuchařky
 z patnáctého století

Kroměříž – Posezení s Mozartem se uskuteční v sobotu v prostorách Arcibiskupského zámku Kroměříž. Návštěvníci budou moci ochutnat speciality připravené dle kuchařek z 15. století, poslechnout díla Mozarta i Vejvanovského v podání Hany Feltnové a nahlédnout do originálu kuchařky psané švabachem anebo do hudebních partitur z archivu.

Kropí ještě? Závlahy v Lednici rozebrali zloději

Břeclavsko – Už v pět ráno jsou zelináři v Lednici na poli. I Vít Horsák, který je jednatelem společnosti, která tam na deseti hektarech pěstuje například okurky, papriku a zelí. V panujícím období sucha se obává o úrodu. Zeleninu zavlažují, jak to jen jde, systémy závlah jedou naplno. Pěstitel se ale musí vyrovnat i s krádežemi součástek a dílů ze závlah. A to nejen z polí se zeleninou. Naposledy nezvaný host zavítal na pozemek společnosti v minulém týdnu.

Do Červených Janovic dnes zavítá Farmářské léto

Červené Janovice - Ochutnávky farmářských výrobků, soutěže o ceny a bohatý doprovodný program – tak vypadá Farmářské léto Českého rozhlasu Region, které se celý tento týden pohybuje po Kutnohorsku.

Kropí ještě? Závlahy v Lednici rozebrali zloději

Břeclavsko – Už v pět ráno jsou zelináři v Lednici na poli. I Vít Horsák, který je jednatelem společnosti, která tam na deseti hektarech pěstuje například okurky, papriku a zelí. V panujícím období sucha se obává o úrodu. Zeleninu zavlažují, jak to jen jde, systémy závlah jedou naplno. Pěstitel se ale musí vyrovnat i s krádežemi součástek a dílů ze závlah. A to nejen z polí se zeleninou. Naposledy nezvaný host zavítal na pozemek společnosti v minulém týdnu.

Manželé Zajíčkovi z Janové slavili diamantovou svatbu

Janová – Diamantovou svatbu v sobotu oslavili manželé Zajíčkovi z Janové. Třiaosmdesátiletá Marie a pětaosmdesátiletý Bohumil si po šedesáti letech symbolicky vyměnili prstýnky společně s celou svou rozvětvenou rodinou.

Domácí léčení našich pradědů a prababek

Valašsko - Pasekářský lid na Valašsku v minulosti jen velmi málo využíval služeb studovaných lékařů. A to nejen díky značné odlehlosti samot od měst, ale i kvůli chudobě, neboť se za lékařskou péči platilo. V neposlední řadě hrála roli také značná nedůvěra lidí k samotné lékařské vědě.

Levný dovoz drtí chovatele nosnic

Praha - Když mořeplavec Kryštof Kolumbus potřeboval svého času ukázat, že středověké chápání světa je postavené na hlavu, sřezal špičku vejce a skořápku pak postavil hranou na stůl. Všechno je prý možné. Tak vzniklo Kolumbovo vejce. Českým chovatelům by ovšem za současné situace žádný trik nepomohl. Problémů, s nimiž zápasí, je až příliš mnoho.

Zemědělci už vjeli do polí, žně začínají

Orlickoústecko – Zemědělci by letos neměli zapomenout poděkovat za úrodu. Příroda jim totiž vynahrazuje pozdní nástup chladného jara.„Co se výnosů týká, nebude to špatné, minimálně na úrovni loňského roku. Nebyli jsme postiženi žádnými neduhy, které provázely velkou část republiky, nebyly tu ani zátopy, ani kroupy. Díky charakteru počasí se vegetace začíná rovnat, výnosy asi nebudou špatné," je spokojený ředitel okresní Agrární komory Václav Koblížek.

Zelí v Roudném je zas pod vodou

Českobudějovicko - O polovinu úrody zelí přijdou letos kvůli povodním a vydatným dešťům zemědělci z podniku Malše v Roudném. Pole o výměře 26 hektarů zalila už první červnová potopa a naději, že mladé rostliny pohromu přežijí, teď zasadily ránu další lijáky.

Lokální potraviny provoněly náměstí

Rychnov nad Kněžnou -  Starém náměstí konal již 8. ročník soutěže „Potravina a potravinář roku 2013 Královéhradeckého kraje". Lidé si mohli zakoupit potraviny od místních farmářů. V nabídce byly mléčné výrobky, uzeniny, zelí, ovocné šťávy , pesta, koláče a pečivo i sodovka.

Malý míč, který udolal i maratonského běžce

Čestlice – BOSU. Čtyři prostá písmenka, která mě před třemi roky málem odrovnala. Stačilo mi to tehdy jen jednou. Teď tu ale přede mnou stojí výzva. Naskytla se mi příležitost, abych s nimi „odrovnala" našeho šéfredaktora. Toho, který se chlubí, že zkusil tisíce sportů. Ale jak si troufne na jeden malý, modrý rozpůlený míč?

Chutě a vůně Slovácka a Podluží odhalí kuchaři v Břeclavi

Břeclav – Domácí paštika z kachních jater i pečené kachní stehýnko s hruškovým zelím. Park Restaurant spolu s dalšími šesti břeclavskými restauracemi připravuje jídelníček plný regionálních specialit. V sobotu začne ve městě gastronomická akce Ochutnejte Břeclav.

Sázky, nebo kachna se zelím? HFK možná povolá policii

Olomouc - Sázelo se, nebo nesázelo? Případ tří hráčů, Davida Kobylíka, Davida Čepa a Ondřeje Čtvrtníčka, vyřazených z A mužstva HFK Olomouc před posledními dvěma koly Fotbalové národní ligy, se za poslední týden nijak výrazně neposunul.

Na slavnostech teklo i pivo uvařené pro zimní olympiádu v Soči

Klatovy - Uzená kolena, masové špízy, kachna se zelím a knedlíkem, klobásy, grilovaná kuřata, masa a další speciality české i mezinárodní kuchyně a k tomu pivo mnoha druhů hned od dvaceti renomovaných, ale i malých regionálních pivovarů. A k tomu všemu vyhrávala jedna kapela za druhou.

OBRAZEM:Na slavnostech teklo i pivo uvařené pro Zimní olympijské hry 2014 v Soči

Klatovy – Uzená kolena, masové špízy, kachna se zelím a knedlíkem, klobásy, grilovaná kuřata, masa a další speciality české i mezinárodní kuchyně a k tomu pivo mnoha druhů hned od dvaceti renomovaných, ale i malých regionálních pivovarů. A k tomu všemu vyhrávala jedna kapela za druhou. Takové byly letošní pivní slavnosti v Klatovech, které se konaly o uplynulém víkendu u bývalého ČSAD.

V Dolcích se vařily guláše

Trutnov - O tom, že není guláš jako guláš, se mohli v sobotu přesvědčit účastníci klání, konaného v areálu rybářské bašty Severka v Dolcích.

Kazachstánci napekli dobroty zatopeným

Ústí nad Labem - Voda pomalu odchází, naopak solidarita a pomoc druhých přichází. Například několik rodin z Kazachstánu, které bydlí v ústecké čtvrti Dobětice, napekla různé dobroty pro Oblastní charitu, aby je předala Ústečanům postiženým povodní.

Zatopené pražské sklady teď čekají hygienické inspekce

Praha - Narušené, pomačkané, špinavé obaly včetně nálepky, zvlhlé balení i obsah, znečištěný uzávěr, rozmrazené nebo chlazené potraviny, u kterých došlo k přerušení teplotního řetězce, potraviny bez nálepek nebo přímo páchnoucí zboží. Vše, co poškodila velká voda, musí ze zdravotních důvodů pryč z trhu a každého z prodejních pultů!