Zítra vjede sv. Martin do zbirožského zámku
Zbiroh - Stovka hus z Moravy a další třicítka z Čech doputovaly na zámek Zbiroh, aby bylo dost pro nadcházející hody.
Zbiroh - Stovka hus z Moravy a další třicítka z Čech doputovaly na zámek Zbiroh, aby bylo dost pro nadcházející hody.
Litomyšl – Svatý Martin na bílem koni v úterý nepřijel, ale husy a mladé víno byly k dispozici strávníkům v mnoha restauračních zařízeních.
Hodonín, Čejkovice /ANKETA/ – V Hodoníně lákaly Svatomartinské slavnosti na devětatřicet různých vzorků mladých vín. Do Čejkovic po roce přijel na koni svatý Martin.
Domažlicko - Svátek svatého Martina byl spojovaný nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením. Výjimkou nebylo ani rázovité Chodsko.
Znojemsko /ANKETA/ - Mnohé restaurace již od uplynulého víkendu zvou na svatomartinskou husu se zelím, některé připravily speciální menu právě od dnešního dne. Na 11. listopadu připadá totiž svátek svatého Martina. Dnes uvádějí vinaři oficiálně na trh mladá vína a lidé si pochutnávají na martinské huse. Ochutnávky vín ve vinných sklepech regionu naplánovali pořadatelé na víkend.
Rokycansko - Svátek svatého Martina připadá na dnešní den. Jako tradičně restaurace nabízejí svatomartinské husy, variace knedlíků a dva druhy zelí.
Plzeňsko - Je 11. listopad, svátek svatého Martina, a to kromě pranostik o světci na bílém koni také znamená, že v řadě restaurací dnes podávají podobné menu.
Ústí nad Labem - Na posvícenskou husičku a svatomartinské víno či pivo dnes lákají restauratéři po celém Ústí nad Labem. Mnozí Ústečané si ostatně ani nedovedou svátek sv. Martina bez mladého vína a pěkně vypečeného opeřence ani představit.
/VČ. RECEPTŮ A AKCÍ V KRAJI/ Svatomartinské hody neodmyslitelně patří k 11. listopadu, tedy dni, kdy si lidé připomínají svátek svatého Martina. Mnoho ostravských restaurací tuto tradici ctí a pečlivě sestavuje svatomartinské menu. Ani letos tomu nebude jinak.
/VČ. RECEPTŮ A AKCÍ V KRAJI/ Svatomartinské hody neodmyslitelně patří k 11. listopadu, tedy dni, kdy si lidé připomínají svátek svatého Martina. Mnoho ostravských restaurací tuto tradici ctí a pečlivě sestavuje svatomartinské menu. Ani letos tomu nebude jinak.
Kozlany /REPORTÁŽ/ – Spojit příjemné s užitečným. S tímto cílem vyrážím do Kozlan, abych jako správná hospodyňka obohatila své kulinářské dovednosti a posbírala co nejvíc receptů na jednu z nejvariabilnějších pochoutek, která snad nikoho nemůže urazit. Střídat sýrovou, rybičkovou nebo vajíčkovou pomazánku stále dokola je nuda, tak se těším, že načerpám nové zkušenosti. Akce kozlanského klubu seniorů Babymňam je totiž letos zaměřená právě na pomazánky.
Planá – Škola uspořádala posvícenskou oslavu a představila se nejen plánské veřejnosti.
Trutnovsko - Svatý Martin coby starobylá tradice, ale taky dobrá obchodní příležitost. Ať tak, či tak, popularita světce stoupá a akcí s jeho jménem se i letos chystá hodně. Populární jsou zejména ty, kde se vyskytuje víno či husa.
Orlickoústecko - Na svatého Martina jedině husu! Ale víte proč? K tomu, proč se husy staly tradičním pokrmem, se váží dvě legendy. Podle první svatého Martina rušily při kázání a za to pykají na pekáči, podle druhé se svatý Martin před svým zvolením biskupem skrýval mezi husami, které ho však – opět svým kejháním – prozradily.
Přerov – Svatomartinské hodování v Přerově začalo. Přestože připadne svátek patrona vojáků a vinařů až na 11. listopad, restaurace se v předstihu předhánějí v tom, která naservíruje chutnější a vypečenější pochoutku.
Kozlany /REPORTÁŽ/ – Spojit příjemné s užitečným. S tímto cílem vyrážím do Kozlan, abych jako správná hospodyňka obohatila své kulinářské dovednosti a posbírala co nejvíc receptů na jednu z nejvariabilnějších pochoutek, která snad nikoho nemůže urazit. Střídat sýrovou, rybičkovou nebo vajíčkovou pomazánku stále dokola je nuda, tak se těším, že načerpám nové zkušenosti. Akce kozlanského klubu seniorů Babymňam je totiž letos zaměřená právě na pomazánky.
Trutnovsko - Svatý Martin coby starobylá tradice, ale taky dobrá obchodní příležitost. Ať tak, či tak, popularita světce stoupá a akcí s jeho jménem se i letos chystá hodně. Populární jsou zejména ty, kde se vyskytuje víno či husa.
Orlickoústecko – Na svatého Martina jedině husu! Ale víte proč? K tomu, proč se husy staly tradičním pokrmem, se váží dvě legendy. Podle první svatého Martina rušily při kázání a za to pykají na pekáči, podle druhé se svatý Martin před svým zvolením biskupem skrýval mezi husami, které ho však – opět svým kejháním – prozradily.
Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Olomoucký kraj – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Náchodsko - Začátek měsíce listopadu býval a je časem, kdy je úroda sklizená, pole jsou zoraná a připravená na zimu. Může proto začít čas hodování.
Olomoucký kraj – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Olomoucký kraj – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Prostějov – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Olomoucký kraj – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Brno – Na jeho specialitách si pochutnávala britská královna Alžběta II., papež Benedikt XVI., čeští prezidenti nebo třeba bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav Husák má jednoduchý recept na úspěch. I přes neustálý pracovní nápor se pořád usmívá. „To je nejdůležitější. A taky všechno zkoordinovat tak, aby host nevycítil, že se v kuchyni děje něco neočekávaného," upozorňuje.
Pelhřimovsko – Svátek svatého Martina již pomalu klepe na dveře.
Chotěboř – Kuchaři vyhlášené chotěbořské restaurace a hospůdky roku Panský dům mají v těchto dnech napilno. Připravují totiž bohaté svatomartinské menu a to nejen na nadcházející víkend, ale také na ten příští
Velké Karlovice - K listopadu tradičně patří Svatomartinské menu s husími či kachními specialitami a k tomu degustace Svatomartinských vín. Tento příjemný gurmánský zážitek nabídne i Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.
Plzeň – Plzeňská zoo řeší čtyři úhyny za poslední měsíc. Varuje před krmením zvířat.
Trutnovsko - Krkonošský deník spolu s HOTELEM****HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem. Pod pokličku kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Bublava – Celkem patnáct originálních soutěžních pokrmů na téma Brambory a zelí intim vztah si tmelí se objevilo na stolech při sobotním čtvrtém ročníku oblíbené kulinářské soutěže Bublavská škrabka.
Parní jízdy na osoblažské úzkokolejce patří k létu. Léto skončilo, takže v září skončily i pravidelné jízdy. Jedna projížďka se přece jen chystá.
Parní jízdy na osoblažské úzkokolejce patří k létu. Léto skončilo, takže v září skončily i pravidelné jízdy. Jedna projížďka se přece jen chystá.
Osoblažsko – Parní jízdy na osoblažské úzkokolejce patří k létu. Léto skončilo, takže v září skončily i pravidelné jízdy. Jedna projížďka se přece jen chystá.
Nová Paka – Místo dýňohraní vymysleli v novopackém domě dětí a mládeže dýňobraní.
Liberec/Víska - Fakt, že vlastní zelí je lepší než to ze supermarketu, vám potvrdí většina z lidí, kteří se vrací k vesnickému zvyku, kdy se zelí krouhalo a usklaďnovalo doma ve sklepě. Ne tak úplně kvůli kvalitě nebo ceně, protože domácí vás rozhodně nevyjde levněji, ale pro ten pocit, že si to uděláte sami a podle vlastní chuťi.
Bublava – Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila.
Lesná - Dvě bříška palců na rukou padla za oběť sobotnímu šlapání zelí v krušnohorském areálu Lesná na hranici Mostecka a Chomutovska. Při krájení zelných hlav se zranili dva muži, řízla se i sličná kráječka. Vzápětí se ukázalo, že je i statečná a odolná. Ani krví zalitý palec jí totiž nezabránil nazout gumáky a proradné zelí v sudu pořádně pošlapat.
Chomutovsko - Ani poslední říjnový víkend nemusejí příznivci kultury či zábavy strávit doma. Pořadatelé připravili řadu akcí pro mladé i ty zkušenější.
Chomutovsko - Přinášíme seznam kulturních či společenských akcí na Chomutovsku v týdnu od 24. do 31. října.
Mostecko – Tradiční bude závěr návštěvnické sezony na Jezeří. V útrobách zámku budou moci návštěvníci po roce opět narazit na strašidla a další pohádkové postavy. Kastelánka Hana Krejčová znovu připravila dva „strašidelné" okruhy. Na Lesné oproti tomu dají vzpomenout na staré časy. Havraň bude svědkem jedinečných závodů a v Mostě bude možné sledovat, jak planetu Saturn překryje Měsíc.
Bublava – Obec Bublava opět po roce provoní množství originálních jídel z kuchyně amatérských kuchařů. Už v sobotu 1. listopadu se tam uskuteční kulinářská soutěž O bublavskou škrabku.
Karlovy Vary - Přes tisíc kusů knedlíků, kolem dvou stovek příloh a další dva metráky masa zpracovaného do zabijačkových pochoutek. A jedlíci skoro všechno spořádali. Tak vypadal v sobotu druhý ročník Karlovarského knedlík festu, gastronomické akce, která by se měla stát tradičním podnikem oživujícím ulice lázeňského města.
Králův Dvůr – „Ahoj, už máte vydlabáno?" Tak se o víkendu zdravili známí na Dýňových slavnostech v Králově Dvoře. Zájem o akci byl obrovský, od pátku do neděle přišly tři tisíce návštěvníků.
Svitavy - Na podzim si nakládáme zelí – abychom měli na zimu dostatek kvalitního zdroje vitamínu C ke konzumaci za čerstva i jako surovinu k vaření.
Šternberk – Vůně vepřového guláše, bramboráků i lívanců přilákala v sobotu návštěvníky na hrad ve Šternberku. Z dobrot podle receptů pocházejících z 16. století si lidé mohli vybrat například postní zelí nebo kaši na sladko i slano.
Plzeň – Nejdelší grafický list v republice vytvořili ve čtvrtek studenti Střední umělecko-průmyslové školy Zámeček v Plzni. Dokázali vyrobit dílo, které měří 138,3 metru, a zapsali se tak do České knihy rekordů.
Chrudim - Na podzim si nakládáme zelí abychom měli na zimu dostatek kvalitního zdroje vitamínu C ke konzumaci za čerstva i jako surovinu k vaření.
Příbram - Před několika dny vyhlásili v denním stacionáři Alka v Příbrami vítěze soutěže o nejlepší nakládaný hermelín. Porotě nakonec nejvíce chutnal nakládaný hermelín se zelím. Ten také brzy přibude do nabídky kiosku Alky.