Hošťálková - Jít v sobotu po návsi v Hošťálkové znamenalo jediné podívat se na obecní jarmark. Vůni linoucí se od nedaleké sokolovny a volání prodejců ze stánků totiž dokáže odolat jen málokdo.
Boršice – Vyznavači svatomartinského vína, jehož produkce i kvalita je letos podle odborníků poměrně vysoká, nedočkavě vyhlíželi 11. listopad, kdy mohli poprvé ochutnat Svatomartinské víno 2015 a mladá vína. V penzionu Pod Starýma horama v Boršicích si mohlo jejich první doušky vychutnat v den svátku Martina osmdesát vínomilců. V pátek večer mohlo 120 návštěvníků tradiční svatomartinské akce ochutnat v kulturním domě 130 vzorků takzvaných mladých vín.
/ROZHOVOR/ Jednačtyřicetiletá Jana Navrátilová bere svou práci jako koníčka. Zákazníci ji svou dobrou náladou dobíjejí energií a často ji za její práci chválí. Sem tam do obchůdku jen nakouknou, aby ji pozdravili. Díky své práci je vlastně součástí všech důležitých životních momentů několika stálých zákazníků. Těch veselých, ale i těch smutných.
Týnišťsko – Na letošní úrodě v největší zelinářské oblasti východních Čech se výrazně podepsalo extrémní sucho. „Sklidili jsme jen zhruba dvě třetiny hlávkového zelí ve srovnání s obvyklou produkcí v předchozích letech," říká Milan Dostál, vedoucí bolehošťské zelárny.
Další ročník soutěže o nejlepší svatomartinskou husu, který pořádají již několik let ve Frenštátě pod Radhoštěm má vítěze. Porotě pod vedením místopředsedy Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Karla Drápala nejvíce chutnal recept Marka Růčky z Hutiska-Solance.
Písek – Vinaři i příznivci vína jsou letos spokojení. „Vydatné sluneční dny a deště až na konci srpna a v září hroznům jen prospěly," uvedl jednatel písecké společnosti Holidays Tomáš Veselý. Vinaři si proto podle něj od úrody slibují jen nejlepší kvalitu.
Praha - O nadprůměrném ročníku hroznů se mohli lidé přesvědčit ve středu, kdy se otevřely lahve svatomartinského vína. Tradice pití svatomartinských vín pochází z doby vlády Josefa II., čili z druhé poloviny 18. století. Obnovena byla před dvaceti lety takzvaným Moravínem nouveau. Vinařský fond obnovil v roce 2005 značku svatomartinských vín a letos se na trhu objeví 2,3 milionu lahví od 113 vinařství, což je nejvíc v historii.
Hranice – Svatý Martin na bílém koni nepřijel. Spíš by se hodilo přirovnání na dešťovém mráčku. Šestnáct stupňů a zataženo. Takové počasí panovalo v den, na který čekají snad všichni vinaři v Česku. Den, kdy se otevírá první mladé víno. To s sebou nese poselství o tom, jak bude chutnat celý tento ročník.
Velké Karlovice - Zatímco děti 11. listopadu netrpělivě vzhlížejí k obloze, jestli už přijíždí Martin na bílém koni, milovníci vína se na tento den těší z jiného důvodu - otevírají se láhve mladého Svatomartinského vína. A co víc – na stolech restaurací i domácností se při té příležitosti servíruje voňavá a chutná svatomartinská husa.
Strakonice – I když jsou Strakonice městem piva, přesto se nejde dost lidí, kteří si dnes dopřejí mladé víno. Svatý Martin si v tomto směru získává za poslední roky respekt. „Letošní Svatomartinské víno by mělo být opravdu velmi kvalitní. Díky hodně teplému létu," říká provozovatel vinotéky ve Strakonicích Libor Papírník.
Libochovice - Sníh letos Martin na bílém koni už zřejmě nepřiveze, víno prý ale bude výtečné. A stejně jako to patří k dnešnímu dni neodmyslitelně i dobře propečená svatomartinská husa.
Dobrovice - Když se rozběhla letošní cukrovarnická kampaň, lidé v Dobrovici na Mladoboleslavsku očekávali návrat typického nasládlého pachu, který vzniká při zpracování cukrové řepy. Místo něj je však čekal o poznání nepříjemnější zápach připomínající vařený květák či zelí. Společnost Tereos TTD, která vlastní cukrovar i lihovar, začala pátrat po příčinách.
Brno, Brněnsko – Poobědvat pečenou husu s knedlíky a červeným zelím, dobrotu zapít mladým vínem a pak vyrazit na svatomartinský průvod s lampiony. I tak lze strávit středeční den. Brněnský deník Rovnost přináší tipy na různé akce v Brně a okolí.
Mladá Boleslav - Restaurace La Furchette sídlící v původním měšťanském domě před branou Boleslavského hradu má za sebou první tři měsíce. Cestu za kvalitní gastronomií už si sem prošlapala místní klientela i hosté z Prahy a středních Čech. „Je to velká zodpovědnost," shodují se manažer Tomáš Stříbrský i šéfkuchař Jan Boška
Valašské Klobouky – Cinkot a rachot zvonců a řetězů, čertovské hudrování, výskot dětí, spousta muziky, řemeslníci a prodejci. Tak se dá stručně charakterizovat tradiční Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách. Do jeho zahájení zbývá už jen necelý jeden měsíc.
Slovácko - Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí na tento víkend. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.
Teplicko - Tuto neděli se na golfovém hřišti Barbora odehraje poslední turnaj letošní golfové sezóny se symbolickým názvem „Sundávání koleček „ je myšleno koleček od golfových vozíků.
Mělník – Podzimní chryzantémy, přezdívané listopadky, hrály všemi barvami ve stáncích na sobotním dušičkovém trhu, který byl posledním farmářským trhem sezony.
New York - Někteří Američané jsou natolik posedlí škodlivostí cukru, že přemýšlejí, jak se mu vyhnout i o Halloweenu, který je v USA tradičně spjat s mlsáním. Nechtějí děti zklamat do té míry, že by jim nabídli rovnou jablka, avšak mnozí v sortimentu hledají to, co je sice sladké, ale taky zdravé, píše agentura Reuters.
Břestek – Na šlapání zelí, kdysi typickou podzimní činnost na Slovácku, se mohli zájemci pokochat ve sportovní hale v Břestku. Při dvanáctém ročníku akce si přišli na své nejen dospělí, ale i děti.
Týnec nad Sázavou – Týnecké posvícení to nejsou jen makové, tvarohové či povidlové koláče a dozlatova upečená husička se zelím a houskovým knedlíkem, ale i Týnecká pouť.
Hluchov – Na šípkové, nebo se zelím? V Hluchově je to jedno, milovníci obou kombinací si totiž přijdou na své už od středy 28. října, kdy v místní restauraci na Sépce startují už tradiční zvěřinové hody.
Trhy v Zabełkówě jsou vyhledávanou destinací lidí nejen z Moravskoslezského kraje, kteří zde tvoří drtivou většinu zákazníků. Momentálně se zde nejvíce prodává sortiment zboží spojený s blížícím se svátkem zemřelých.
Trhy v Zabełkówě jsou vyhledávanou destinací lidí nejen z Moravskoslezského kraje, kteří zde tvoří drtivou většinu zákazníků. Momentálně se zde nejvíce prodává sortiment zboží spojený s blížícím se svátkem zemřelých.
Mostecko – V duchu tradic se ponese sobotní odpoledne na Lesné. Návštěvníci si tam budou moci vyzkoušet šlapání zelí. Na své si přijdou i milovníci zabíjačkových pochoutek. V Želenicích se vrhnou na dýně, v Patokryjích budou pouštět draky.
Jižní Morava – Letos bude nejhorší sklizeň za poslední roky, shodují se zemědělci v kraji. Podle nich bylo sucho a rostliny měly nedostatek vláhy. Kvůli tomu v obchodech podraží. Výrazně nižší je především úroda brambor a zelí.
Hodonín – Studenti hodonínského gymnázia znají Francii zase o něco líp. Svoji rodnou zemi jim přibližují v hodinách francouzského jazyka lektoři ze severozápadních departementů Simon Michel z Angers a Cassy Pesnel z Cherbourgu. „Simon, který měl spíše poznat naše školství, zítra odjíždí. Cassy u nás bude učit až do ledna," příblížila učitelka francouzštiny a dějepisu Monika Mikulincová.
Nová Paka – Sdílená radost je dvojitá radost a tak věřme, že ze sobotního dobročinného bazárku se radovaly nejen ženy, které tu výrazně obměnily svůj šatník. Radost by měli sdílet také pejsci s kočičkami, k nímž výtěžek z akce poputuje.
Králův Dvůr – Kari, česnek, jemně pálivá. To byly příchutě dýňových dipů, které mohli návštěvníci ochutnat na víkendových Dýňových slavnostech v Králově dvoře.
Kunovice – Potravinářská společnost Hamé začala v těchto dnech ve svém kunovickém závodě zpracovávat zelí z letošní úrody. Hlávky dodané pěstiteli z České republiky zpracovává na kysané zelí tradičním způsobem – šlapáním. Spotřebitelé každý rok koupí na 1000 tun kysaného zelí od Hamé, řekl dnes mluvčí firmy Petr Kopáček. Kvůli špatné úrodě si ale lidé za kysané zelí připlatí.