Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Mladá vína měla v Boršicích vůni, jiskru, chuť i barvu

Boršice – Vyznavači svatomartinského vína, jehož produkce i kvalita je letos podle odborníků poměrně vysoká, nedočkavě vyhlíželi 11. listopad, kdy mohli poprvé ochutnat Svatomartinské víno 2015 a mladá vína. V penzionu Pod Starýma horama v Boršicích si mohlo jejich první doušky vychutnat v den svátku Martina osmdesát vínomilců. V pátek večer mohlo 120 návštěvníků tradiční svatomartinské akce ochutnat v kulturním domě 130 vzorků takzvaných mladých vín.

Jana Navrátilová: Od každého člověka se můžete něco naučit a někam vás posune

/ROZHOVOR/ Jednačtyřicetiletá Jana Navrátilová bere svou práci jako koníčka. Zákazníci ji svou dobrou náladou dobíjejí energií a často ji za její práci chválí. Sem tam do obchůdku jen nakouknou, aby ji pozdravili. Díky své práci je vlastně součástí všech důležitých životních momentů několika stálých zákazníků. Těch veselých, ale i těch smutných.

Extrémní sucho zapříčinilo nižší úrodu zelí. Zvedla se jeho cena

Týnišťsko – Na letošní úrodě v největší zelinářské oblasti východních Čech se výrazně podepsalo extrémní sucho. „Sklidili jsme jen zhruba dvě třetiny hlávkového zelí ve srovnání s obvyklou produkcí v předchozích letech," říká Milan Dostál, vedoucí bolehošťské zelárny.

Nejlepší husa je s dýňovým zelím

Další ročník soutěže o nejlepší svatomartinskou husu, který pořádají již několik let ve Frenštátě pod Radhoštěm má vítěze. Porotě pod vedením místopředsedy Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Karla Drápala nejvíce chutnal recept Marka Růčky z Hutiska-Solance.

Svatomartinská vína jsou letos vysoce kvalitní

Písek – Vinaři i příznivci vína jsou letos spokojení. „Vydatné sluneční dny a deště až na konci srpna a v září hroznům jen prospěly," uvedl jednatel písecké společnosti Holidays Tomáš Veselý. Vinaři si proto podle něj od úrody slibují jen nejlepší kvalitu.

OBRAZEM: Svatomartinské víno předvídá dobrý ročník

Praha - O nadprůměrném ročníku hroznů se mohli lidé přesvědčit ve středu, kdy se otevřely lahve svatomartinského vína. Tradice pití svatomartinských vín pochází z doby vlády Josefa II., čili z druhé poloviny 18. století. Obnovena byla před dvaceti lety takzvaným Moravínem nouveau. Vinařský fond obnovil v roce 2005 značku svatomartinských vín a letos se na trhu objeví 2,3 milionu lahví od 113 vinařství, což je nejvíc v historii.

Sv. Martin přivezl do Hranic hlavně víno, sníh ani náhodou

Hranice – Svatý Martin na bílém koni nepřijel. Spíš by se hodilo přirovnání na dešťovém mráčku. Šestnáct stupňů a zataženo. Takové počasí panovalo v den, na který čekají snad všichni vinaři v Česku. Den, kdy se otevírá první mladé víno. To s sebou nese poselství o tom, jak bude chutnat celý tento ročník.

Zajeďte si na svatomartinskou husu nebo bílé lanýže do Velkých Karlovic

Velké Karlovice - Zatímco děti 11. listopadu netrpělivě vzhlížejí k obloze, jestli už přijíždí Martin na bílém koni, milovníci vína se na tento den těší z jiného důvodu - otevírají se láhve mladého Svatomartinského vína. A co víc – na stolech restaurací i domácností se při té příležitosti servíruje voňavá a chutná svatomartinská husa.

Pokud si chcete pochutnat bez bolení hlavy, zbytečně nešetřete

Strakonice – I když jsou Strakonice městem piva, přesto se nejde dost lidí, kteří si dnes dopřejí mladé víno. Svatý Martin si v tomto směru získává za poslední roky respekt. „Letošní Svatomartinské víno by mělo být opravdu velmi kvalitní. Díky hodně teplému létu," říká provozovatel vinotéky ve Strakonicích Libor Papírník.

Místo typického nasládlého aroma jen zápach vařeného zelí

Dobrovice - Když se rozběhla letošní cukrovarnická kampaň, lidé v Dobrovici na Mladoboleslavsku očekávali návrat typického nasládlého pachu, který vzniká při zpracování cukrové řepy. Místo něj je však čekal 
o poznání nepříjemnější zápach připomínající vařený květák či zelí. Společnost Tereos TTD, která vlastní cukrovar i lihovar, začala pátrat po příčinách.

Vidlička láká na husu, podzimní speciality i beaujolais

Mladá Boleslav - Restaurace La Furchette sídlící v původním měšťanském domě před branou Boleslavského hradu má za sebou první tři měsíce. Cestu za kvalitní gastronomií už si sem prošlapala místní klientela i hosté z Prahy a středních Čech. „Je to velká zodpovědnost," shodují se manažer Tomáš Stříbrský i šéfkuchař Jan Boška

Do mikulášského jarmeku zbývají dny, přípravy vrcholí

Valašské Klobouky – Cinkot a rachot zvonců a řetězů, čertovské hudrování, výskot dětí, spousta muziky, řemeslníci a prodejci. Tak se dá stručně charakterizovat tradiční Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách. Do jeho zahájení zbývá už jen necelý jeden měsíc.

Parním vlakem na hody

Bohušov v sobotu 
7. listopadu ožije tradičními svatomartinskými hody. Patří k nim nejen husička a víno, ale také výlet parním vlakem.

Golfový turnaj „Sundávání koleček"

Teplicko - Tuto neděli se na golfovém hřišti Barbora odehraje poslední turnaj letošní golfové sezóny se symbolickým názvem „Sundávání koleček „ je myšleno koleček od golfových vozíků.

Parním vlakem na hody

Bohušov v sobotu 
7. listopadu ožije tradičními svatomartinskými hody. Patří k nim nejen husička a víno, ale také výlet parním vlakem.

O Halloweenu se mlsá, ale stále zdravěji

New York - Někteří Američané jsou natolik posedlí škodlivostí cukru, že přemýšlejí, jak se mu vyhnout i o Halloweenu, který je v USA tradičně spjat s mlsáním. Nechtějí děti zklamat do té míry, že by jim nabídli rovnou jablka, avšak mnozí v sortimentu hledají to, co je sice sladké, ale taky zdravé, píše agentura Reuters.

Přibližují žákům svou zemi. Francouzské lektory nejvíc zaujala jídla se zelím

Hodonín – Studenti hodonínského gymnázia znají Francii zase o něco líp. Svoji rodnou zemi jim přibližují v hodinách francouzského jazyka lektoři ze severozápadních departementů Simon Michel z Angers a Cassy Pesnel z Cherbourgu. „Simon, který měl spíše poznat naše školství, zítra odjíždí. Cassy u nás bude učit až do ledna," příblížila učitelka francouzštiny a dějepisu Monika Mikulincová.

Oblečení pro radost ženám, pejskům i kočičkám

Nová Paka – Sdílená radost je dvojitá radost a tak věřme, že ze sobotního dobročinného bazárku se radovaly nejen ženy, které tu výrazně obměnily svůj šatník. Radost by měli sdílet také pejsci s kočičkami, k nímž výtěžek z akce poputuje.

Hamé v Kunovicích zpracovává zelí na kysané tradičně - šlapáním

Kunovice – Potravinářská společnost Hamé začala v těchto dnech ve svém kunovickém závodě zpracovávat zelí z letošní úrody. Hlávky dodané pěstiteli z České republiky zpracovává na kysané zelí tradičním způsobem – šlapáním. Spotřebitelé každý rok koupí na 1000 tun kysaného zelí od Hamé, řekl dnes mluvčí firmy Petr Kopáček. Kvůli špatné úrodě si ale lidé za kysané zelí připlatí.