Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Zeliáda trhala rekordy v počtu návštěvníků i vzorků

Víceměřice – Zelí, marmelády, okurky, kompoty, med, ořechové škvarky, a dokonce i klobáska, to vše mohli vidět a hlavně ochutnat návštěvníci známe víceměřické zeliády. V sobotu odpoledne se na osmdesát degustátorů vrhlo na nejrůznější pochutiny a rozdávali známky jako ve škole.

Je to čest a těším se, říká dvacetiletý kuchař, který uvaří prezidentovi

Mikulov - Někomu se takové pocty nedostane ani po mnoha letech praxe či za celý svůj život. Avšak teprve dvacetiletý Tomáš Hlavenka půjde večer spát s vědomím, že vařil pro prezidenta republiky. Jednou ze zastávek Miloše Zemana na Břeclavsku je ve středu i Hotel Zámeček Mikulov, kde Hlavenka již rok vládne kuchyni. Pro hlavu státu nachystal spolu s ostatními ze Zámečku čtyřchodové menu a další pochutiny typické pro zdejší kraj.

Je hodně důvodů, proč na Valašsku žít

Víkend v opojení kysaného zelí provoněný vůní slivovice a klobás ze skutečného masa bez náhražek. A také ochotnické divadlo. Následuje rovnítko, za kterým je hluboký dojem.

Meruňkám se loni dařilo. Na koštech pálenek budou převažovat

Slovácko /INFOGRAFIKA/ – Více než patnáct set vzorků ovocných pálenek už degustátoři ochutnali. Běžní návštěvníci se s nabídkou patnáctého ročníku jednoho 
z největších koštů na Moravě seznámí teprve tuto sobotu 
v kulturním domě v Mikulčicích. Kromě obvyklého zastoupení modrého ovoce a meruněk, vyzkoušejí alkoholické nápoje z jahod či ananasu. Košty na Slovácku začínají.

Soutěž o nejlepší doma naložené zelí i letos bude mít vítěze

Příbram – Od podzimního nakládání zelí uplynula doba potřebná k ustálení chuti této oblíbené vitaminové bomby. Komu ještě zbylo alespoň půl kila oblíbené pochutiny, může zkusit štěstí v tradiční soutěži Březohorské zelí. Ta se koná v sobotu 13. února od 17.30 hodin v Jihočeské restauraci v Příbrami.

V Dobřanech opět soutěžili o nejchutnější kysané zelí

Dobřany – Stůl plný kysaného zelí, jež provonělo celou místnost a okolo něj srocený dav zkušených ochutnávačů. Ti rozhodnou o tom, který z vystavených vzorků chutná nejlépe. Tak to vypadalo v sobotu večer v dobřanské restauraci Beseda, kde místní Spolek přátel kysaného zelí již po dvaatřicáté pořádal Velkou cenu města Dobřany v degustaci kysaného zelí.

Vyhlášený Myslivecký ples v Troubkách bavil stovky lidí

Troubky – Vyhlášené zvěřinové speciality a k tomu netradiční ceny v tombole jako muflon, divočáci nebo bažanti. Kdo jednou zavítal na myslivecký ples v Troubkách, ten se sem většinou vrátí. Tvrdí to alespoň návštěvníci, kterých se sešly v sobotu večer ve zdejším kulturním domě na čtyři stovky.

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo 306

Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.

Na čtení se někdy tak trochu zapomíná, což je škoda

Mokré – Na první pohled je Mokré nenápadná obec ležící nedaleko Opočna a Českého Meziříčí. Návštěvníci jejích webových stránek ale zjistí, že za mokerský kulturní program by se nemuselo stydět žádné město.

Pocinovičtí hasiči zhodnotili rok

Pocinovice – Ve vyklizeném prostoru své hasičské zbrojnice zasedli místní dobrovolní hasiči spolu s pozvanými hosty z okolních sborů, aby se na výroční valné hromadě seznámili s činností za rok 2015 a naplánovali si úkoly na rok letošní.

Bez masa. Vánoční večeře pravoslavných je striktně postní

Brno – Pravoslavná vánoční večeře má dvanáct chodů, je bezmasá a obsahuje sladká i slaná jídla. Mezi podávanými pokrmy se můžou objevit například sušené houby se zelím, nebo vareniky. „Jsou to plněné těstové taštičky, mohou být připravované jako sladké i slané jídlo," přiblížila provozovatelka ruské restaurace Samovar Natalja Bajkalová. Narození Krista oslavují pravoslavní věřící ve středu.

Postřelený divočák vběhl do pokoje rodinného domku v Bystřanech

Bystřany – Netradičně a dalo by se říci dokonce ve stylu filmu Slavnosti sněženek skončila o víkendu leč myslivců v Bystřanech. Při novoročním honu postřelili prase. To se však nechtělo jen tak vzdát a snažilo se vyhledat úkryt. Vyplašené zvíře ale ztratilo při běhu orientaci, a zamířilo si to na zahradu u rodinného domu v Bystřanech, nedaleko od kolejí. Tím to ovšem neskončilo.

Medvědi na Štědrý den hodovali

Český Krumlov – Huňáči Vok a Kateřina se ve Štědrý den nemohli dočkat, až je medvědář Jan Míša Černý vypustí zpoza mříží. Důvod byl jasný. Od rána nosili místní i přespolní medvědům pamlsky. Ty pokládali na kameny, nebo věšeli na stromky speciální bavlnkou, která se postupně zcela rozpustí a medvědům neublíží. Veškeré pamlsky navíc osobně ochutnal i medvědář, takže medvědi si mohli býti jistí, že je čekají jen samé dobré věci.

Tradice koulení zelí vznikla vlastně náhodou - v hospodě

Hlavenec /FOTOGALERIE/ - Je druhý svátek vánoční, krátce před desátou hodinou dopolední. U spodního křížku v Hlavenci se schází první lidé. Jsou oblečeni ve sportovním a plni dobré nálady. Než organizátoři z Bratrstva kobylí hlavy zavelí k odstartování třináctého ročníku tradičního Štěpánského koulení zelí, většina se posilní ještě punčem a zakousne se do domácího koláče. Není divu. Na metení neposlušného zelí koštětem musí mít sílu.

Tradice koulení zelí vznikla vlastně náhodou - v hospodě

Hlavenec - Je druhý svátek vánoční, krátce před desátou hodinou dopolední. U spodního křížku v Hlavenci se schází první lidé. Jsou oblečeni ve sportovním a plni dobré nálady. Než organizátoři z Bratrstva kobylí hlavy zavelí k odstartování třináctého ročníku tradičního Štěpánského koulení zelí, většina se posilní ještě punčem a zakousne se do domácího koláče. Není divu. Na metení neposlušného zelí koštětem musí mít sílu.

Češi nejčastěji vyhazují pečivo, nejméně maso

Praha /INFOGRAFIKA/ – Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo 
v odpadcích.

S Elixírem se přišli rozloučit i zástupci města

Bukov - Dobrá nálada, dojetí, ale i vzpomínání na společně prožité chvíle. Podobná atmosféra ve středu vládla za zvuku harmonikáře v klubu pro seniory Elixír na Bukově, který po téměř sedmi letech fungování skončil. Na jeho další provoz nezískalo občanské sdružení Elixír od magistrátu peníze.

U zákazníků vyhrály uzenky od Lumíra a kysané zelí z Dobré Vody

Jičínsko – Už pošesté letos Sdružení českých spotřebitelů vyhlašovalo soutěž s názvem Spokojený zákazník Královéhradeckého kraje, která oceňuje místní podnikatele. Díky osobitému přístupu ke klientům se tak zajímavého ocenění dočkala hned desítka z jednatřiceti nominovaných.

Slavkovští se vrátili o kulatých 210 let zpět. Město obsadilo 250 vojáků

Slavkov u Brna /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO/ – Na slavkovském zámeckém bále je sledovaly desítky návštěvníků, večer prožili tancem i s pohárem něčeho na zahřátí, aby se pak domluvili, jak následující den porazí uzurpátora. Následně ruský car Alexandr I. a rakouský císař František I. odjeli ke svým štábům. Jenže dnes se dočkají drtivé porážky. Je sobota odpoledne a francouzského vojevůdce čeká především díky skvělé taktice a disciplíně své armády další triumf.

Jak se hoduje ve světě

Jiný kraj, jiný mrav. Vánoce slaví téměř celá Evropa, ale laskominy na slavnostní tabuli se liší. A některé chutě opravdu překvapí.

Jarmek vyhlašuje novou soutěž O najlepší chleba

Valašské Klobouky – Pokud bychom měli některou ze součástí Valašského mikulášského jarmeku označit za jeho ozdobu, pak jsou to jistojistě jarmekové soutěže. Taková koncentrace krásných darů přírody jako na výstavě jablíček, taková pečlivost cukrářského zdobení jako u ukázek mikulášských perníků a taková fantazie jako u pečených čertovských pánů a paniček, to se jen tak někde nevidí.

České pacienty trápí „nemoc z blahobytu"

Praha – Vypečená svatomartinská husa, zabijačkové hody, tučná kachna se zelím, domácí výpečky… Odolat podobným nástrahám není snadné. Lékaři nabádají k opatrnosti a varují. Ačkoli se úmrtnost na oběhová onemocnění v ČR od 80 let minulého století poklesla, je stále dvakrát vyšší než ve vyspělých zemích Evropy.

Vítěz si pochutná na zabijačkovém menu

Choltice - Zámecká restaurace pořádá od pátku do neděle vepřové hody. Choltická zabíjačka je certifikována jako Regionální produkt železných hor. Po celý víkend si můžete pochutnat na specialitách z českého pašíka.

Kloboucký jarmek bude letos pestřejší a bohatší

Valašské Klobouky – Čerti, kyselice a dobová řemesla. Již 24. ročník tradičního a velkolepého Valašského mikulášského jarmeku vypukne za necelé dva týdny o víkendu 4.-6. prosince. Program bude jako každoročně bohatý a nebude chybět ani Mikuláš se svou družinou.

Recept na dobrou zelňačku? Dát všeho tak akorát, říká Hemza

Velké Bílovice – Do kuchařského se oblékl už pošesté. A s pomocí téměř desítky kamarádů uvařil venku, v srdci domovských Velkých Bílovic, další poctivou zelňačku. „Co je na tom nejtěžší? Dát všeho tak akorát, dobře to vyladit a vyhrát," směje se Martin Hemza.

Lidé vyrazili za vůněmi a chutěmi na podzimní Restaurant Day

Nymburk /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Restaurant Day, dobrovolná akce pro kuchaře 
a zároveň gurmány amatéry se na nymburské scéně dobře zabydlela. O víkendu se tam konala už potřetí a ani chladné a nejisté podzimní počasí účastníky neodradilo. Přišli pod Hradby se svými stánky, slanými 
i sladkými pochoutkami.