Neratovice - S další novinkou přichází na začátku roku Městská knihovna v Neratovicích na Mělnicku. Po změně provozního řádu a otevírací doby, nabídce tvořivých dílniček pro nejmenší i pravidelných besed pro dospělé tentokrát vedoucí knihovny Helena Pinkerová myslí zejména na mládež.
Víceměřice – Zelí, marmelády, okurky, kompoty, med, ořechové škvarky, a dokonce i klobáska, to vše mohli vidět a hlavně ochutnat návštěvníci známe víceměřické zeliády. V sobotu odpoledne se na osmdesát degustátorů vrhlo na nejrůznější pochutiny a rozdávali známky jako ve škole.
Mikulov - Někomu se takové pocty nedostane ani po mnoha letech praxe či za celý svůj život. Avšak teprve dvacetiletý Tomáš Hlavenka půjde večer spát s vědomím, že vařil pro prezidenta republiky. Jednou ze zastávek Miloše Zemana na Břeclavsku je ve středu i Hotel Zámeček Mikulov, kde Hlavenka již rok vládne kuchyni. Pro hlavu státu nachystal spolu s ostatními ze Zámečku čtyřchodové menu a další pochutiny typické pro zdejší kraj.
Vsetín – Procedura a receptura nakládání zelí není pro ni ničím neznámým. Jak by také mohla, když se stala vítězkou patnáctého ročníku Ceny Valašsk O najlepší hňápané zelé.
Neratovice – S další novinkou přichází na začátku roku neratovická městská knihovna. Po změně provozního řádu a otevírací doby, nabídce tvořivých dílniček pro nejmenší i pravidelných besed pro dospělé tentokrát vedoucí knihovny Helena Pinkerová myslí zejména na mládež.
Víkend v opojení kysaného zelí provoněný vůní slivovice a klobás ze skutečného masa bez náhražek. A také ochotnické divadlo. Následuje rovnítko, za kterým je hluboký dojem.
Mikulčice /FOTOGALERIE/ – Domácí Hruška Williamsova. To je vítěz letošního ročníku Koštu pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích. Ochutnat rekordní počet destilátů z běžného i netradičního ovoce se sjelo více než šest set nadšenců.
Vsetín - Desítky lidí míří v sobotu dopoledne do restaurace Moštárna ve Vsetíně na Jasence. Jdu s nimi. Také já jsem zvědavý, komu se podařilo natlačit nejlepší zelí.
Slovácko /INFOGRAFIKA/ – Více než patnáct set vzorků ovocných pálenek už degustátoři ochutnali. Běžní návštěvníci se s nabídkou patnáctého ročníku jednoho z největších koštů na Moravě seznámí teprve tuto sobotu v kulturním domě v Mikulčicích. Kromě obvyklého zastoupení modrého ovoce a meruněk, vyzkoušejí alkoholické nápoje z jahod či ananasu. Košty na Slovácku začínají.
Příbram – Od podzimního nakládání zelí uplynula doba potřebná k ustálení chuti této oblíbené vitaminové bomby. Komu ještě zbylo alespoň půl kila oblíbené pochutiny, může zkusit štěstí v tradiční soutěži Březohorské zelí. Ta se koná v sobotu 13. února od 17.30 hodin v Jihočeské restauraci v Příbrami.
Dobřany – Stůl plný kysaného zelí, jež provonělo celou místnost a okolo něj srocený dav zkušených ochutnávačů. Ti rozhodnou o tom, který z vystavených vzorků chutná nejlépe. Tak to vypadalo v sobotu večer v dobřanské restauraci Beseda, kde místní Spolek přátel kysaného zelí již po dvaatřicáté pořádal Velkou cenu města Dobřany v degustaci kysaného zelí.
Troubky – Vyhlášené zvěřinové speciality a k tomu netradiční ceny v tombole jako muflon, divočáci nebo bažanti. Kdo jednou zavítal na myslivecký ples v Troubkách, ten se sem většinou vrátí. Tvrdí to alespoň návštěvníci, kterých se sešly v sobotu večer ve zdejším kulturním domě na čtyři stovky.
Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.
Mokré – Na první pohled je Mokré nenápadná obec ležící nedaleko Opočna a Českého Meziříčí. Návštěvníci jejích webových stránek ale zjistí, že za mokerský kulturní program by se nemuselo stydět žádné město.
Pocinovice – Ve vyklizeném prostoru své hasičské zbrojnice zasedli místní dobrovolní hasiči spolu s pozvanými hosty z okolních sborů, aby se na výroční valné hromadě seznámili s činností za rok 2015 a naplánovali si úkoly na rok letošní.
Brno – Pravoslavná vánoční večeře má dvanáct chodů, je bezmasá a obsahuje sladká i slaná jídla. Mezi podávanými pokrmy se můžou objevit například sušené houby se zelím, nebo vareniky. „Jsou to plněné těstové taštičky, mohou být připravované jako sladké i slané jídlo," přiblížila provozovatelka ruské restaurace Samovar Natalja Bajkalová. Narození Krista oslavují pravoslavní věřící ve středu.
Brno - Oslavovat narození Krista ve středu budou pravoslavní věřící. Podle juliánského kalendáře, kterým se řídí, totiž na středu připadají Vánoce. Oslavy probíhají u pravoslavných věřících podobně jako například u římskokatolických křesťanů.
Brno - Oslavovat narození Krista ve středu budou pravoslavní věřící. Podle juliánského kalendáře, kterým se řídí, totiž na středu připadají Vánoce. Oslavy probíhají u pravoslavných věřících podobně jako například u římskokatolických křesťanů.
Bystřany – Netradičně a dalo by se říci dokonce ve stylu filmu Slavnosti sněženek skončila o víkendu leč myslivců v Bystřanech. Při novoročním honu postřelili prase. To se však nechtělo jen tak vzdát a snažilo se vyhledat úkryt. Vyplašené zvíře ale ztratilo při běhu orientaci, a zamířilo si to na zahradu u rodinného domu v Bystřanech, nedaleko od kolejí. Tím to ovšem neskončilo.
Český Krumlov – Huňáči Vok a Kateřina se ve Štědrý den nemohli dočkat, až je medvědář Jan Míša Černý vypustí zpoza mříží. Důvod byl jasný. Od rána nosili místní i přespolní medvědům pamlsky. Ty pokládali na kameny, nebo věšeli na stromky speciální bavlnkou, která se postupně zcela rozpustí a medvědům neublíží. Veškeré pamlsky navíc osobně ochutnal i medvědář, takže medvědi si mohli býti jistí, že je čekají jen samé dobré věci.
Hlavenec /FOTOGALERIE/ - Je druhý svátek vánoční, krátce před desátou hodinou dopolední. U spodního křížku v Hlavenci se schází první lidé. Jsou oblečeni ve sportovním a plni dobré nálady. Než organizátoři z Bratrstva kobylí hlavy zavelí k odstartování třináctého ročníku tradičního Štěpánského koulení zelí, většina se posilní ještě punčem a zakousne se do domácího koláče. Není divu. Na metení neposlušného zelí koštětem musí mít sílu.
Hlavenec - Je druhý svátek vánoční, krátce před desátou hodinou dopolední. U spodního křížku v Hlavenci se schází první lidé. Jsou oblečeni ve sportovním a plni dobré nálady. Než organizátoři z Bratrstva kobylí hlavy zavelí k odstartování třináctého ročníku tradičního Štěpánského koulení zelí, většina se posilní ještě punčem a zakousne se do domácího koláče. Není divu. Na metení neposlušného zelí koštětem musí mít sílu.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo v odpadcích.
Bukov - Dobrá nálada, dojetí, ale i vzpomínání na společně prožité chvíle. Podobná atmosféra ve středu vládla za zvuku harmonikáře v klubu pro seniory Elixír na Bukově, který po téměř sedmi letech fungování skončil. Na jeho další provoz nezískalo občanské sdružení Elixír od magistrátu peníze.
Jičínsko – Už pošesté letos Sdružení českých spotřebitelů vyhlašovalo soutěž s názvem Spokojený zákazník Královéhradeckého kraje, která oceňuje místní podnikatele. Díky osobitému přístupu ke klientům se tak zajímavého ocenění dočkala hned desítka z jednatřiceti nominovaných.
Slavkov u Brna /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO/ – Na slavkovském zámeckém bále je sledovaly desítky návštěvníků, večer prožili tancem i s pohárem něčeho na zahřátí, aby se pak domluvili, jak následující den porazí uzurpátora. Následně ruský car Alexandr I. a rakouský císař František I. odjeli ke svým štábům. Jenže dnes se dočkají drtivé porážky. Je sobota odpoledne a francouzského vojevůdce čeká především díky skvělé taktice a disciplíně své armády další triumf.
Olomouc – Milovníci dobrého jídla si pochutnají u stánku Garden Food festivalu na olomouckých vánočních trzích. Festival sice opět oficiálně začne až v květnu příštího roku, organizátoři se ovšem rozhodli nabízet pochutiny i v zimě.
Valašské Klobouky – Pokud bychom měli některou ze součástí Valašského mikulášského jarmeku označit za jeho ozdobu, pak jsou to jistojistě jarmekové soutěže. Taková koncentrace krásných darů přírody jako na výstavě jablíček, taková pečlivost cukrářského zdobení jako u ukázek mikulášských perníků a taková fantazie jako u pečených čertovských pánů a paniček, to se jen tak někde nevidí.
Praha – Vypečená svatomartinská husa, zabijačkové hody, tučná kachna se zelím, domácí výpečky… Odolat podobným nástrahám není snadné. Lékaři nabádají k opatrnosti a varují. Ačkoli se úmrtnost na oběhová onemocnění v ČR od 80 let minulého století poklesla, je stále dvakrát vyšší než ve vyspělých zemích Evropy.
Choltice - Zámecká restaurace pořádá od pátku do neděle vepřové hody. Choltická zabíjačka je certifikována jako Regionální produkt železných hor. Po celý víkend si můžete pochutnat na specialitách z českého pašíka.
Valašské Klobouky – Čerti, kyselice a dobová řemesla. Již 24. ročník tradičního a velkolepého Valašského mikulášského jarmeku vypukne za necelé dva týdny o víkendu 4.-6. prosince. Program bude jako každoročně bohatý a nebude chybět ani Mikuláš se svou družinou.
Velké Bílovice – Do kuchařského se oblékl už pošesté. A s pomocí téměř desítky kamarádů uvařil venku, v srdci domovských Velkých Bílovic, další poctivou zelňačku. „Co je na tom nejtěžší? Dát všeho tak akorát, dobře to vyladit a vyhrát," směje se Martin Hemza.
Nymburk /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Restaurant Day, dobrovolná akce pro kuchaře a zároveň gurmány amatéry se na nymburské scéně dobře zabydlela. O víkendu se tam konala už potřetí a ani chladné a nejisté podzimní počasí účastníky neodradilo. Přišli pod Hradby se svými stánky, slanými i sladkými pochoutkami.