Šebrov – Dýně všemožných velikostí, tvarů i barev, kam se podíváš. Tak to o víkendu vypadá v šebrovském zahradnictví u Kopřivů. Konají se tam totiž tradiční dýňové slavnosti. Zájemci si tam mohou vyřezat dýně, ochutnat různé dobroty z dýní a prohlédnout si všelijaká dýňová aranžmá. Pro děti pořadatelé připravili slámové hřiště i divadelní představení. Na akci v sobotu přijely například sestry Markéta a Michaela Rysovy s dcerkami z Tišnova.
Boršice – Chodidla sličných dívek ze slovenského folklorního souboru Trnafčan z Trnavy drtila o první říjnové sobotě hrozny Veltlínského zeleného ve Dvoře Pod Starýma horama v Boršicích. Stalo se tak v rámci akce s názvem Šlapání hroznů dívčí nohou, jejímž strůjcem byl majitel zmíněného Dvora Petr Gottwald.
Mladá Boleslav - „Odpočíváme, sbíráme síly, někteří se kurýrují." Tak zní zprávy od boleslavského horolezce Petra Maška ze základního tábora Čo Oju. Aklimatizace některých členů není úplně podle představ, ale tomu se člověk v tak početné expedici nevyhne.
Čo Oju/ Mladá Boleslav – „Odpočíváme, sbíráme síly, někteří se kurýrují." Tak zní zprávy od boleslavského horolezce Petra Maška ze základního tábora Čo Oju.
Hradec Králové - Na pět stovek draků se v sobotu vzneslo na hradecké nebe. Za obchodním centrem Kaufland se v sobotu uskutečnila již tradiční Hradecká drakiáda, kterou i letos uspořádalo Centrum Sion.
Vidov, Roudné /VIDEO/ - Vůně zelí a hlavně zelňáků přilákala do Vidova opět stovky lidí z celého okolí. Konal se tady už 12. ročník dnes již legendárního zelnobraní.
Boskovice /REPORTÁŽ/ – Husí pečínku se zelím s vinnými hrozny a knedlíkem a husí vývar s nudlemi. Na takové specialitě si mohou v sobotu pochutnat návštěvníci Zámeckého skleníku v Boskovicích. Jeho zázemí se změnilo v obří výdejnu jídla a přilehlý sál v restauraci. Asi dvacet lidí z tamní Restaurace 29, kteří tuto delikatesu pro hosty připravili, se od rána takřka nezastaví. Jen co servírky do sálu přinesou plné talíře, vzápětí vynášejí prázdné. „Je tam sto deset míst a od rána se snad na každém vystřídalo asi pět návštěvníků. Máme velkou radost, že jim tak chutná," těší v sobotu po třetí hodině odpoledne manažerku restaurace Andreu Zouharovou.
Hradec Králové - V sobotu 1. října od 15 hodin pořádá Centrum Sion tradiční rodinnou akci Hradecká drakiáda, která se opět uskuteční na louce za Kauflandem.
Praha - Čtvrtina Čechů zná aspoň jedno evropské značení potravin. Vyplývá to z průzkumu, který na vzorku 1 330 respondentů pro Potravinářskou komoru ČR uskutečnila agentura STEM/MARK.
Litoměřice - Málokteré výstaviště se může pochlubit tak dlouhou tradicí a stále velkou oblíbeností jako Zahrada Čech. Největší zahradnický veletrh v Česku, který oslavil 40. výročí, po devíti dnech v sobotu skončil. Pořadatele může těšit účast téměř 500 prodejců a vystavovatelů a hlavně návštěvnost zhruba 82 tisíc lidí.
Polepy – Pravý posvícenský oběd, kachnu se zelím a knedlíky, si dopřávali návštěvníci letošního Polepského posvícení, které se konalo v sobotu v areálu Vébrovy hospody. Ta slouží jako kulturní a společenské centrum obce.
Strážnice /FOTOGALERIE/ – Podzim na dědině. To bylo téma nedělního programu ve strážnickém skanzenu. Od devíti ráno do pěti hodin odpoledne byly k vidění tradiční sklizňové práce, které ukončují hospodářský rok. „Podzim byl na dědině obdobím sklizně a prací na poli. To zahrnovalo například vyorávání brambor nebo práci s koňmi," shrnula Petra Hrbáčová, která měla akci na starosti.
Litoměřice - Jubilejní zahradnický veletrh Zahrada Čech má za sebou polovinu dnů, vesměs úspěšných. Chválila si ho většina z téměř 45 tisíc lidí, kteří ho dosud navštívili, a také převážná část z necelých 500 prodejců a vystavovatelů.
Litoměřice - Díky spolupráci s Ústeckým krajem, který podpořil letošní zahradnický veletrh svou účastí na jeho přípravě, se výrazně změnila podoba litoměřického výstaviště.
/POZVÁNKA/ Pro obec je zelí „zeleným zlatem", které ho v kysané podobě zviditelňuje po celé republice. Tuto sobotu mu místní i přespolní vzdají čest tradičními Otickými zelnými slavnostmi.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Slovácké slavnosti vína a otevřených památek organizuje už podesáté, přesto jejich přípravu nepovažuje za rutinní. Největší letošní novinky této obří regionální akce a svůj pohled na ni přiblížil ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach.
Praha – Biopotravinou roku 2016 se stala Bio Trhaná paštika z přeštického černostrakatého prasete z Biofarmy Sasov. Šlo o 15. ročník soutěže, kam výrobci přihlásili 90 produktů, o devět více než loni. O výsledcích na tiskové konferenci informovala manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková. Loni v soutěži zvítězila Rajčata ve vlastní šťávě z Horňácké farmy.
Ježov - Ježovští myslivci ze sdružení Vlast připravili zvěřinové hody. Ty začaly v pátek, otevřeno je ale i v sobotu, a to od jedenácti hodin dopoledne až do vyprodání zásob.
Bedrč – Sbor dobrovolných hasičů uspořádal v sobotu tradiční soutěž spojenou s ochutnávkou - Zlatou husu Bedrčskou. Její zažitý princip spočívá v tom, že soutěžící nafasuje husu a musí její porce libovolným způsobem připravit, přinést na sobotní akci a nabídnout účastníkům i porotě k ochutnání.
Litoměřicko, Podřipsko - Policisté v době sklizní zemědělských plodin zvyšují hlídkovou činnost v blízkosti zahrádek a polností, zároveň vyzývají pěstitele těchto plodin k ostražitosti.
Chrudimsko – Kouká váš pes hladově po rajčatech, paprikách, okurkách či po jiné letní zelenině na vašem jídelním stole? Klidně mu ji v rozumném množství dopřejte! To radí slatiňanský veterinární lékař Ivan Jeník.
Štolmíř – Celkem třináct amatérských a nadšených kuchařů a pekařů se sešlo v sobotu ve Štolmíři, aby svými pokrmy potěšili chuťové pohárky návštěvníků.
Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Ležím na dřevěné pryčně s dalšími deseti spoluvězni. Sklon postele dvacet stupňů, hlad a patnáct stupňů v místnosti nám nedá spát. K večeři bylo jen zelí a kousek chleba. Na noc jsem se stala dobrovolně vězněm. „Od teď jste číslo 2023," říká velitel věznice při svitu svíček a já se se spacákem v ruce zařazuji do dvojstupu ke svým spoluvězňům. Všech čtyřiadvacet nás při odbíjení desáté hodiny večer vstoupilo uplynulou sobotu do kasemat na hradě Špilberk, kde jsme si vyzkoušeli život tamních vězňů.
Kersko - Téměř posvátnost některých restaurací neberou zloději v potaz. To je případ i vyhlášené kerské restaurace Hájenka, kam se dodnes hosté sjíždí na kančí se šípkovou omáčkou, nebo se zelím.
Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace.
Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace. Podobná strava je na turisticky vyhledávaných místech i na koupalištích zcela běžná. Děti však podobnou stravu v některých případech vyhledávají cíleně. O stravování v rychlých občerstveních jsme hovořili s odborníkem na stravování a sportovním nadšencem Zuzanou Víznerovou.
Východní Čechy – Vloni potrápilo zemědělce suché léto. Nedostatek vody decimoval nejen rostlinnou výrobou, ale na vyprahlých lukách žíznil skot, s problémy se potýkali ovocnáři, rybáři, kterým přímo před očima vysychaly rybníky.
Brno /VIZUALIZACE/ – Podle tamních připomíná ospalou náves kombinovanou s lesoparkem, přesto nese název Tuřanské náměstí. Novou tvář pro srdce městské části hledá tamní vedení ve spolupráci se studenty architektury na Vysokém učení technickém v Brně. Výsledky jejich semestr trvající práce představila výstava na radnici.
Náchod - Na konci června obdržela školní jídelna Základní školy Náchod Plhov ocenění „Zdravá školní jídelna". Do rukou vedoucí školní jídelny Alice Přibylové a ředitele školy ho předali odborní garanti tohoto projektu, zástupci krajské hygienické stanice.
Litoměřicko - Dva velkovýrobci zeleniny v regionu společnost Agrokomplex Bohušovice nad Ohří a Trojáček v Oknech začali už koncem minulého týdne sklízet hrášek. Zatím co Bohušovičtí ho pěstují ke konzervárenskému zpracování, Otakar Trojáček na lusky. Jeden využívá kombajny, druhý lidské ruce.
Prostějov – V letošním roce na podzim, 5. října, oslaví fotbalista Lukáš Zelenka sedmatřicáté narozeniny. V Prostějově si obul poprvé kopačky, jako pro místní příznivce 1. SK překvapivá velice výrazná posila, v roce 2011. S kolektivem následně pomohl vybojovat postup z divize do naší třetí nejvyšší soutěže, ČMFL, a v soutěžním ročníku 2015 – 2016 dokonce postup do druhé nejvyšší, do národní ligy.
Police nad Metují /FOTO, VIDEO/ - V Polici na náměstí to v sobotu žilo a také náramně vonělo. Osm týmů tady předvádělo své kulinářské umění a zápolilo v soutěži o tu nejchutnější zelňačku. Z kotlíků a hrnců se kouřilo a stejně tak i z mistrů kuchařů, kteří krájeli a přidávali ingredience, které jim měly zajistit jedinečnost pokrmu a tím i prvenství.
Jičín - S nabídkou svých produktů se v pátek na Valdštejnově náměstí v Jičíně prezentovali regionální výrobci v rámci 11. ročníku soutěže Potravina a potravinář roku 2016.
Prachatice – V podstatě tradiční kuchyni vybrala pro dnešní oběd prezidenta republiky Miloše Zemana jeho kancelář. „Předložili jsme několik návrhů, jak by mohlo obědové menu pana prezidenta vypadat," uvedl Radek Geier z prachatické restaurace Almara, kde prezident Miloš Zeman se svým doprovodem bude obědvat. Až poté se Miloš Zeman na Velkém náměstí setká s obyvateli.