Kreativ

ŠTÍTEK: hlávkové zelí

Šebrovské zahradnictví o víkendu ovládly dýňové slavnosti.

OBRAZEM: Oranžová krása. Šebrovské zahradnictví rozzářily dýňové slavnosti

Šebrov – Dýně všemožných velikostí, tvarů i barev, kam se podíváš. Tak to o víkendu vypadá v šebrovském zahradnictví u Kopřivů. Konají se tam totiž tradiční dýňové slavnosti. Zájemci si tam mohou vyřezat dýně, ochutnat různé dobroty z dýní a prohlédnout si všelijaká dýňová aranžmá. Pro děti pořadatelé připravili slámové hřiště i divadelní představení. Na akci v sobotu přijely například sestry Markéta a Michaela Rysovy s dcerkami z Tišnova.

Návštěvníky boršické vinařské akce přilákaly nejen burčáky a vína, ale i folkloristé, zpěváci, muzikanti a sličné dívky, které se zhostily šlapání hroznových bobulí.

V Boršicích šlapaly hrozny chodidla slovenských dívek

Boršice – Chodidla sličných dívek ze slovenského folklorního souboru Trnafčan z Trnavy drtila o první říjnové sobotě hrozny Veltlínského zeleného ve Dvoře Pod Starýma horama v Boršicích. Stalo se tak v rámci akce s názvem Šlapání hroznů dívčí nohou, jejímž strůjcem byl majitel zmíněného Dvora Petr Gottwald.

Ilustrační foto

Horolezci odpočívají před vrcholovým útokem na Cho Oyu

Mladá Boleslav - „Odpočíváme, sbíráme síly, někteří se kurýrují." Tak zní zprávy od boleslavského horolezce Petra Maška ze základního tábora Čo Oju. Aklimatizace některých členů není úplně podle představ, ale tomu se člověk v tak početné expedici nevyhne.

Hradecká drakiáda.

Hradecké nebe bylo plné draků

Hradec Králové - Na pět stovek draků se v sobotu vzneslo na hradecké nebe. Za obchodním centrem Kaufland se v sobotu uskutečnila již tradiční Hradecká drakiáda, kterou i letos uspořádalo Centrum Sion.

Husí speciality přilákaly o víkendu do Boskovic tisíce lidí. Již potřinácté se tam konaly Husí slavnosti.

Lidé stáli u Zámeckého skleníku v Boskovicích fronty na husí pečínku

Boskovice /REPORTÁŽ/ – Husí pečínku se zelím s vinnými hrozny a knedlíkem a husí vývar s nudlemi. Na takové specialitě si mohou v sobotu pochutnat návštěvníci Zámeckého skleníku v Boskovicích. Jeho zázemí se změnilo v obří výdejnu jídla a přilehlý sál v restauraci. Asi dvacet lidí z tamní Restaurace 29, kteří tuto delikatesu pro hosty připravili, se od rána takřka nezastaví. Jen co servírky do sálu přinesou plné talíře, vzápětí vynášejí prázdné. „Je tam sto deset míst a od rána se snad na každém vystřídalo asi pět návštěvníků. Máme velkou radost, že jim tak chutná," těší v sobotu po třetí hodině odpoledne manažerku restaurace Andreu Zouharovou.

Podzimní veletrh na Zahradě Čech je letos jubilejní

V poslední den vytopil prodejce na Zahradě Čech déšť

Litoměřice - Málokteré výstaviště se může pochlubit tak dlouhou tradicí a stále velkou oblíbeností jako Zahrada Čech. Největší zahradnický veletrh v Česku, který oslavil 40. výročí, po devíti dnech v sobotu skončil. Pořadatele může těšit účast téměř 500 prodejců a vystavovatelů a hlavně návštěvnost zhruba 82 tisíc lidí.

Polepské posvícení 2016

Polepské posvícení již ozvučila nová aparatura

Polepy – Pravý posvícenský oběd, kachnu se zelím a knedlíky, si dopřávali návštěvníci letošního Polepského posvícení, které se konalo v sobotu v areálu Vébrovy hospody. Ta slouží jako kulturní a společenské centrum obce.

V neděli byla možnost se ve strážnickém skanzenu podívat, jak vypadá vesnice na podzim. Kromě ukázek prací bylo možné také ochutnat jídlo a vinný mošt.

Na dědině zpracovávali konopí. To si i sami vypěstovali

Strážnice /FOTOGALERIE/ – Podzim na dědině. To bylo téma nedělního programu ve strážnickém skanzenu. Od devíti ráno do pěti hodin odpoledne byly k vidění tradiční sklizňové práce, které ukončují hospodářský rok. „Podzim byl na dědině obdobím sklizně a prací na poli. To zahrnovalo například vyorávání brambor nebo práci s koňmi," shrnula Petra Hrbáčová, která měla akci na starosti.

ZAHRADA ČECH nabízí nejen zahradní techniku, ale i zajímavé výpěstky a inspiraci.

Veletrh se přehoupl do druhé poloviny

Litoměřice - Jubilejní zahradnický veletrh Zahrada Čech má za sebou polovinu dnů, vesměs úspěšných. Chválila si ho většina z téměř 45 tisíc lidí, kteří ho dosud navštívili, a také převážná část z necelých 500 prodejců a vystavovatelů.

Zelné slavnosti v Oticích. Ilustrační foto.

Tradiční slavnost zelí v Oticích

/POZVÁNKA/ Pro obec je zelí „zeleným zlatem", které ho v kysané podobě zviditelňuje po celé republice. Tuto sobotu mu místní i přespolní vzdají čest tradičními Otickými zelnými slavnostmi.

Biopotravinou roku 2016 se stala Bio Trhaná paštika z přeštického černostrakatého prasete z Biofarmy Sasov.

Biopotravinou roku je paštika z přeštíka z Biofarmy Sasov

Praha – Biopotravinou roku 2016 se stala Bio Trhaná paštika z přeštického černostrakatého prasete z Biofarmy Sasov. Šlo o 15. ročník soutěže, kam výrobci přihlásili 90 produktů, o devět více než loni. O výsledcích na tiskové konferenci informovala manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková. Loni v soutěži zvítězila Rajčata ve vlastní šťávě z Horňácké farmy.

14.ročník Zlaté husy Bedrčské.

Pokus uplatit hodnotící porotu bábovkou soutěžícím nevyšel

Bedrč – Sbor dobrovolných hasičů uspořádal v sobotu tradiční soutěž spojenou s ochutnávkou - Zlatou husu Bedrčskou. Její zažitý princip spočívá v tom, že soutěžící nafasuje husu a musí její porce libovolným způsobem připravit, přinést na sobotní akci a nabídnout účastníkům i porotě k ochutnání.

Ilustrační foto.

Policisté hlídkují u polí

Litoměřicko, Podřipsko - Policisté v době sklizní zemědělských plodin zvyšují hlídkovou činnost v blízkosti zahrádek a polností, zároveň vyzývají pěstitele těchto plodin k ostražitosti.

Ilustrační fotografie.

Na letní zelenině si mohou pochutnat i psi

Chrudimsko – Kouká váš pes hladově po rajčatech, paprikách, okurkách či po jiné letní zelenině na vašem jídelním stole? Klidně mu ji v rozumném množství dopřejte! To radí slatiňanský veterinární lékař Ivan Jeník.

6. Restaurant day ve Štolmíři

Svátek jídla si užilo na dvě stě lidí

Štolmíř – Celkem třináct amatérských a nadšených kuchařů a pekařů se sešlo v sobotu ve Štolmíři, aby svými pokrmy potěšili chuťové pohárky návštěvníků.

Redaktorka Brněnského deníku Rovnost Michalela Benešová si spolu s dalšími zájemci aspoň na chvíli vyzkoušela tvrdý život věžňů v kasematech brněnského hradu Špilberk.

Život vězňů v kasematech? Na spaní šikmá pryčna, na večeři jen zelí a chléb

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Ležím na dřevěné pryčně s dalšími deseti spoluvězni. Sklon postele dvacet stupňů, hlad a patnáct stupňů v místnosti nám nedá spát. K večeři bylo jen zelí a kousek chleba. Na noc jsem se stala dobrovolně vězněm. „Od teď jste číslo 2023," říká velitel věznice při svitu svíček a já se se spacákem v ruce zařazuji do dvojstupu ke svým spoluvězňům. Všech čtyřiadvacet nás při odbíjení desáté hodiny večer vstoupilo uplynulou sobotu do kasemat na hradě Špilberk, kde jsme si vyzkoušeli život tamních vězňů.

Zuzana Víznerová

Co říká na stravování v rychlých občerstveních Zuzana Víznerová?

Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace. Podobná strava je na turisticky vyhledávaných místech i na koupalištích zcela běžná. Děti však podobnou stravu v některých případech vyhledávají cíleně. O stravování v rychlých občerstveních jsme hovořili s odborníkem na stravování a sportovním nadšencem Zuzanou Víznerovou.

V sobotu 25. června to na chatě na střelnici ve Vrbně pod Pradědem vonělo daleko víc, myslivci připravili pro veřejnost akci více než lákavou, zvěřinové hody.

Na zvěřinových hodech ve Vrbně si lidé pochutnali

Jídelní lístek: zvěřinová sekaná pečeně, pikantní zapečená topinka, zvěřinový guláš, jelení kýta na smetaně se špekovými knedlíky, srnčí smažený řízek s mysliveckým bramborovým salátem, kančí výpečky se zelím a bramborem, jelení klobásky a Honzovy buchty s borůvkami.

Nové srdce Tuřan. Návrhy pro novou podobu Tuřanského náměstí představili studenti brněnského Vysokého učení technického.

Studenti navrhli novou podobu náměstí. Inspiroval je kroj i zelí

Brno /VIZUALIZACE/ – Podle tamních připomíná ospalou náves kombinovanou s lesoparkem, přesto nese název Tuřanské náměstí. Novou tvář pro srdce městské části hledá tamní vedení ve spolupráci se studenty architektury na Vysokém učení technickém v Brně. Výsledky jejich semestr trvající práce představila výstava na radnici.

Práce na zdravém vzduchu mezi lidmi svědčí partě obyvatel chráněného bydlení.

Lusky jsou letos vzácností

Litoměřicko - Dva velkovýrobci zeleniny v regionu společnost Agrokomplex Bohušovice nad Ohří a Trojáček v Oknech začali už koncem minulého týdne sklízet hrášek. Zatím co Bohušovičtí ho pěstují ke konzervárenskému zpracování, Otakar Trojáček na lusky. Jeden využívá kombajny, druhý lidské ruce.

Lukáš Zelenka při zápase s Hlučínem

Díky "Zelí"! Lukáš Zelenka se z Prostějovem loučí, ale palce mu bude držet dál

Prostějov – V letošním roce na podzim, 5. října, oslaví fotbalista Lukáš Zelenka sedmatřicáté narozeniny. V Prostějově si obul poprvé kopačky, jako pro místní příznivce 1. SK překvapivá velice výrazná posila, v roce 2011. S kolektivem následně pomohl vybojovat postup z divize do naší třetí nejvyšší soutěže, ČMFL, a v soutěžním ročníku 2015 – 2016 dokonce postup do druhé nejvyšší, do národní ligy.

V konečném pořadí obhájil prvenství z loňského roku tým Trampská osada RED WEST. Ten mimo jiné získal i putovní zelák, aby mohl naložit zelí na příští rok. Vítězné polévce dodávala na chuti smažená cibulka.

Zelňačka od trampů byla nej. Vylepšili ji smaženou cibulkou

Police nad Metují /FOTO, VIDEO/ - V Polici na náměstí to v sobotu žilo a také náramně vonělo. Osm týmů tady předvádělo své kulinářské umění a zápolilo v soutěži o tu nejchutnější zelňačku. Z kotlíků a hrnců se kouřilo a stejně tak i z mistrů kuchařů, kteří krájeli a přidávali ingredience, které jim měly zajistit jedinečnost pokrmu a tím i prvenství.

Prezentační akce Potraviny roku.

Místní mňamky bojují o váš hlas

Jičín - S nabídkou svých produktů se v pátek na Valdštejnově náměstí v Jičíně prezentovali regionální výrobci v rámci 11. ročníku soutěže Potravina a potravinář roku 2016.

Radek Geier a jeho lidé dnes připravují oběd pro prezidenta republiky.

Pan prezident i „popelníček“ dostane

Prachatice – V podstatě tradiční kuchyni vybrala pro dnešní oběd prezidenta republiky Miloše Zemana jeho kancelář. „Předložili jsme několik návrhů, jak by mohlo obědové menu pana prezidenta vypadat," uvedl Radek Geier z prachatické restaurace Almara, kde prezident Miloš Zeman se svým doprovodem bude obědvat. Až poté se Miloš Zeman na Velkém náměstí setká s obyvateli.