Kreativ

ŠTÍTEK: pohonné látky

Ilustrační snímek

Paliva v Česku znovu podražila. Benzin se letos poprvé dostal nad 39 korun

Ceny pohonných hmot v Česku druhý týden v řadě rostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 45 haléřů na průměrných 39,09 Kč/l. Letos poprvé se tak dostal nad 39 korun. Naposledy byl za takovou cenu loni v říjnu. Nafta pak zdražila o sedm haléřů na průměrných 38,60 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude růst cen pokračovat.

Čerpací stanice, ceny pohonných hmot. Ilustrační foto

Ceny benzinu i nafty rostou. Zdražovat budou i v dubnu, varují analytici

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku se obrátily k růstu. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu stoupla o 24 haléřů na 38,64 koruny za litr, nafta stála ve středu v průměru 38,53 koruny za litr a byla tak o 12 haléřů dražší než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude zdražování paliv nejspíš pokračovat i v dubnu.

Tankování na čerpací stanici. Ilustrační snímek

Benzin a nafta v Česku podražily. Stojí nejvíce od loňského listopadu

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují a jejich průměrné ceny jsou nyní nejvyšší od poloviny loňského listopadu. Litr benzinu se u čerpacích stanic prodává v průměru za 38,34 koruny, před týdnem byl o 66 haléřů levnější. O 77 haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 38,55 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Růst cen bude podle analytiků pokračovat i v následujících dnech.

Čerpací stanice, ceny pohonných hmot. Ilustrační foto

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují. Stouply ceny benzinu i nafty

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu pokračovaly ve zdražování. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 37,68 koruny, před týdnem byl o 53 haléřů levnější. O 61 haléřů na litru se zvýšila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 37,78 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Růst cen bude podle analytiků zřejmě pokračovat i v příštím týdnu.

Ilustrační foto.

Pohonné hmoty jsou zase o něco dražší, v Liberci ceny se blíží hranici 37 Kč

Paliva v Libereckém kraji od minulého týdne opět zdražila, ceny se blíží hranici 37 korun. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 36,90 Kč, před týdnem byl o 32 haléřů levnější. O 39 haléřů zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 36,89 koruny.

Ilustrační snímek

Paliva v Česku nadále zlevňují. Cena benzinu se drží pod hranicí 36 korun

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu mírně klesly a benzin se dál drží pod 36 korunami za litr. Je tak nejlevnější za více než dva roky. Aktuálně se litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 35,84 Kč, před týdnem byl o 11 haléřů dražší. O 14 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 36,15 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, průměrná cena benzinu klesla pod 36 korun. Ilustrační snímek

Benzin je nejlevnější za poslední dva roky. Cena klesla pod 36 korun za litr

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, průměrná cena benzinu klesla pod 36 korun, levnější byl naposledy v lednu 2022. Aktuálně se u čerpacích stanic litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 prodává v průměru za 35,95 koruny za litr, před týdnem byl o 51 haléřů dražší. Nafta je nejlevnější od srpna, v uplynulém týdnu zlevnila o 39 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 36,29 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Zlevňování podle analytiků však už nemusí pokračovat dlouho, ceny paliv bude zřejmě tlačit nahoru zejména krize v oblasti Rudého moře.

Čerpací stanice - Ilustrační foto

Ceny pohonných hmot v Česku: Benzin i nafta zlevňují o desítky haléřů

Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají o desítky haléřů. Benzin Natural 95 za týden zlevnil o 47 haléřů na průměrných 37,48 koruny za litr. Litr nafty se prodává v průměru za 37,63 koruny za litr, což je o 57 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Benzin je nyní nejlevnější od července, diesel od srpna. Podle analytiků bude pokles cen pokračovat i v nejbližších dnech, v delším časovém horizontu je však situace nejistá.

Češi si možná brzy za benzin i naftu opět připlatí. Výjimka u ruské ropy totiž brzy skončí

Nejistota kolem cen paliv: Ruská výjimka končí, Češi si možná za benzin připlatí

Pohonné hmoty by mohly po téměř dvouměsíčním zlevňování začít zdražovat. V úterý totiž končí výjimka pro Česko, Slovensko a Maďarsko na dovoz ropných produktů s ruským původem. Embargo sice podle odborníků nezpůsobí nedostatek paliv na českém trhu, ale případný dovoz z jiných destinací se do cen u tuzemských pump promítne. 

Ceny benzinu a nafty.

Aktuální ceny benzinu? Rozdíly jsou až čtyři koruny. Jak je na tom Ostrava

Ceny pohonných hmot již nějakou dobu klesají. Levnější je benzin i nafta. S ohledem na vývoj cen ropy na světových trzích by pokles mohl ještě nějakou dobu pokračovat. Na aktuální situaci reagují i prodejci, přesněji řečeno většina prodejců. Ne všechny čerpací stanice jdou ale s cenou dolů.

Čerpací stanice, ceny pohonných hmot. Ilustrační foto

Ceny pohonných hmot v Česku dále klesají. Tempo ale zpomalilo

Ceny pohonných hmot v Česku už několikátý týden v řadě klesají, tempo ale zpomalilo. Nejprodávanější benzin Natural 95 od minulé středy zlevnil o 21 haléřů na průměrných 38,85 koruny za litr. Litr nafty se prodává v průměru za 39,41 koruny, což je o 14 haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovaly. Podle analytiků by zlevňování mělo v následujícím týdnu pokračovat.

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás

Ozbrojenci Hamásu pronikli na jih Izraele. Zlikvidovala je armáda

Skupině ozbrojenců z palestinského hnutí Hamás se z Pásma Gazy podařilo proniknout do jižního Izraele, kde je ale zlikvidovalo izraelské námořnictvo. S odvoláním na armádu o tom informuje server televize CNN. Podle vojáků se radikálové do Izraele dostali po moři s využitím tunelu. V noci na dnešek Izrael pokračoval v náletech na Pásmo Gazy, kde podle místních úřadů zahynulo 80 lidí. Zaútočil také na okupovaném Západním břehu, kde zemřeli tři Palestinci. Izraelská armáda útočila i na cíle v Sýrii.

Ceny pohonných hmot, Polsko, příhraničí. 17. října 2023.

VIDEO: V Polsku stále výhodně. Ceny pohonných hmot se nezvedly ani po volbách

Dobré časy pro řidiče u polských čerpacích stanic pokračují. Navzdory prognózám, že po volbách půjdou ceny pohonných hmot, které stále ještě současná vláda snížila, aby se ukázala v dobrém světle svým potenciálním voličům, jsou ceny - speciálně u čerpacích stanic polostátní firmy Orlen - stejné jako před týdnem.

Kolona do Polska před hraničním přechodem v Náchodě - Bělovsi v sobotu 14. října dopoledne.

Zdraží se po volbách v Polsku benzin a nafta? Češi vyrazili tankovat i nakupovat

Kolony dlouhé několik kilometrů z Náchoda do Kudowy-Zdrój. Češi vyrazili v sobotu 14. října dopoledne do Polska za nákupy a pro benzin. Dali na včerejší slova ekonoma? Ten upozornil, že by se obyvatelé příhraničí měli předzásobit pohonnými hmotami, jelikož po víkendu, kdy se u severních sousedů konají parlamentní volby, hrozí jejich skokové zdražení. Byla však sobotní cesta za benzinem a naftou úspěšná? V pátek večer byla totiž většina čerpacích stanic v Kudowě na suchu. 

Kolona do Polska před hraničním přechodem v Náchodě - Bělovsi v sobotu 14. října dopoledne.

Zdraží se po volbách v Polsku benzin a nafta? Češi vyrazili tankovat i nakupovat

Kolony dlouhé několik kilometrů z Náchoda do Kudowy-Zdrój. Češi vyrazili v sobotu 14. října dopoledne do Polska za nákupy a pro benzin. Dali na včerejší slova ekonoma? Ten upozornil, že by se obyvatelé příhraničí měli předzásobit pohonnými hmotami, jelikož po víkendu, kdy se u severních sousedů konají parlamentní volby, hrozí jejich skokové zdražení. Byla však sobotní cesta za benzinem a naftou úspěšná? V pátek večer byla totiž většina čerpacích stanic v Kudowě na suchu. 

Co vše „promlouvá“ do cenotvorby paliv? Deník připravil odpovědi na nejčastější otázky

Až polovinu z ceny litru paliva si vezme stát. Co vše určuje cenu pohonných hmot

Česká republika se pyšní velmi hustou sítí čerpacích stanic. Ty se mnohdy nacházejí i u málo frekventovaných okresních silnic či v odlehlých obcích. Ačkoliv se v posledních letech mluví o přechodu od fosilních paliv k těm alternativním, u čerpacích stanic to tak nevypadá. Jen v roce 2022 dosáhla spotřeba pohonných hmot v Česku celkem 8,23 miliard litrů. To je o 2,1 procento více než v roce 2021. Co vše „promlouvá“ do cenotvorby paliv? Deník připravil odpovědi na nejčastější otázky. 

Tankoviště ropy. Ilustrační snímek

Rusko začne znovu vyvážet naftu. Embargo na benzin ale stále platí

Rusko zrušilo embargo na většinu vývozu nafty. Oznámila to podle agentury Reuters ruská vláda. Embargo na vývoz benzinu zůstává v platnosti. Moskva minulý měsíc dočasně zakázala vývoz benzinu a nafty do všech zemí s výjimkou Arménie, Běloruska, Kazachstánu a Kyrgyzstánu, aby stabilizovala ceny pohonných hmot na domácím trhu.

Deník monitoroval ceny pohonných hmot v česko-polském pohraničí, úterý 26. září 2023.

Benzin v Polsku levněji o 9 Kč. Netankuji už u nás, zní z Krnovska. Přehled cen

V Polsku se cena nafty i benzinu pohybuje kolem šesti zlotých, což je asi 32 korun. Ve stejném okamžiku o pár kilometrů dál na českých benzinkách se pohybují ceny nafty i naturalu nad 40 korunami. Ani obyvatelé pohraničí, kteří léta jezdí na nákupy do Polska, tak propastný rozdíl nepamatují. Z ekonomického hlediska jde o záhadu, která odporuje pravidlům trhu.

Ceny PHM - Praha 26.9.2023  Čerpací stanice AUTO JAROV Osiková 2, 130 00 Praha 3

Ceny pohonných hmot šplhají nahoru. Litr benzínu stojí Pražany přes 40 korun

Zdražování cen benzinu a nafty pokračuje dál. V metropoli je dlouhodobě nejdráže. Za litr dají v obou případech Pražané už přes čtyřicet korun. Analytici očekávají další růst cen v řádu desítek haléřů i v následujících týdnech, rychleji by měla zdražovat opět nafta. Deník srovnal ceny několika benzinových pump v Praze.

Benzín s naftou zdražují. Na Blanensku se dá ale pořád na řadě míst tankovat pod 40 korun za litr. Na snímku v pondělí čerpací stanice v Adamově.

Drahý benzín a nafta? Víme, kde na Blanensku tankovat pod čtyřicet korun

/SEZNAM, VIDEO/ Dražší benzín a nafta. Jedno z oblíbených témat štamgastů v hospodách v uplynulých dnech zase ožívá. Ceny pohonných hmot pozvolna míří nahoru. I přesto se na řadě čerpacích stanic na Blanensku dalo v pondělí stále natankovat za cenu pod čtyřicet korun za litr nafty nebo Naturalu 95.

Benzina Kraslice

Ceny pohonných hmot letí nahoru. Víme, kde se ještě tankuje pod 40 korun

/ANKETA/ Zdražování pohonných hmot pokračuje. Na mnoha čerpacích stanicích už stojí benzin i nafta přes 40 korun za litr. Jsou však místa, kde se dá jedna či obě z těchto položek sehnat ještě pod pod 40 korun. Deník zmapoval v pátek některé z čerpacích stanic v našem regionu.

Tankoviště ropy. Ilustrační snímek

Benzin a nafta podraží. Rusko dočasně zakázalo export pohonných hmot

Rusko s okamžitou platností dočasně zakázalo export benzinu a nafty do všech zemí s výjimkou čtyř bývalých členů Sovětského svazu, aby tak stabilizovalo situaci na domácím trhu. Oznámila to ruská vláda. Zákaz se podle kabinetu nevztahuje na pohonné hmoty dodávané v rámci mezivládních dohod do členských zemí Euroasijské hospodářské unie (EAHU), tedy do Arménie, Běloruska, Kazachstánu a Kyrgyzstánu, napsala agentura Reuters.

Tankoviště ropy. Ilustrační snímek

Rusko čelí nedostatku paliv. Vláda údajně zvažuje zákaz vývozu ropných produktů

Ruská vláda zvažuje, že na určitou dobu zcela zakáže vývoz ropných produktů, aby stabilizovala ceny pohonných hmot na domácím trhu. Informovala o tom ruská tisková agentura TASS s odvoláním na svůj zdroj. Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě. V poslední době se však potýká s nedostatkem pohonných hmot. Ten je důsledkem kombinace negativních faktorů, které zahrnují údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou a slabý kurz rublu, jenž podporuje vývoz pohonných hmot.

Rozdíl mezi cenami české a polské nafty nebo benzinu může být šest korun. Deník sledoval cenovky na pumpách v polských Hlubčicích a v Krnově.

Pro benzin do Polska! Rozdíl v ceně činí až šest korun za litr

Zatímco v Česku letí ceny pohonných hmot stále nahoru, v Polsku už druhý týden klesají. Češi stále častěji na sociálních sítích sdílejí a komentují tento trend. Proto Deník v pátek 15. září srovnal ceny na českých a polských pumpách stejné značky (Orlen/Benzina) vzdálených od sebe zhruba 20 kilometrů.

Srovnání cen benzinu u čerpací stanice stejné značky v Karviné a polských Žibřidovicích. Na snímku benzinka Orlen v Žibřidovicích. 14. září 2023.

Řidiči z Karvinska tankují v Polsku, rozdíl v cenách je i šest korun. A bude hůř

Zní to neuvěřitelně, ale je to fakt. Zatímco v Česku letí ceny pohonných hmot stále nahoru, v Polsku už druhý týden klesají. Sledovat pád cen pohonných hmot v Polsku se dá také ze sociálních sítí, kam lidé průběžně dávají fotografie totemů u čerpacích stanic. Zato v Česku ceny Naturalu 95 už mnohde překročily čtyřicetikorunovou hranici, nafta se dá koupit do 40 korun za litr.

Srovnání cen benzinu u čerpací stanice stejné značky v Karviné a polských Žibřidovicích. Na snímku benzinka Orlen v Žibřidovicích. 14. září 2023.

Řidiči z Karvinska už zase tankují v Polsku. Rozdíl v cenách činí až šest korun

Zní to neuvěřitelné, ale je to fakt. Zatímco v Česku letí ceny pohonných hmot stále nahoru, v Polsku už druhý týden klesají. Sledovat pád cen pohonných hmot v Polsku se dá také ze sociálních sítí, kam lidé průběžně dávají fotografie totemů u čerpacích stanic. Zato v Česku ceny Naturalu 95 už mnohde překročily čtyřicetikorunovou hranici, nafta se dá koupit do 40 korun za litr.

Srovnání cen benzinu u čerpací stanice stejné značky v Karviné a polských Žibřidovicích. Na snímku benzinka Orlen v Žibřidovicích. 14. září 2023.

Pro benzin do Polska? Rozdíl v ceně činí až šest korun za litr Naturalu 95

Zní to neuvěřitelné, ale je to fakt. Zatímco v Česku letí ceny pohonných hmot stále nahoru, v Polsku už druhý týden klesají. Sledovat pád cen pohonných hmot v Polsku se dá také ze sociálních sítí, kam lidé průběžně dávají fotografie totemů u čerpacích stanic. Zato v Česku ceny Naturalu 95 už mnohde překročily čtyřicetikorunovou hranici, nafta se dá koupit do 40 korun za litr.

Ilustrační snímek

Paliva v Česku i nadále zdražují. Cena benzinu se přehoupla přes 40 korun

Zdražování pohonných hmot v Česku neustává, litr benzinu už stojí přes 40 korun za litr. Od minulé středy zdražil Natural 95 o 20 haléřů, nyní stojí v průměru 40,05 koruny za litr. Cena nafty stoupla za týden o 70 haléřů na průměrných 38,88 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Analytici očekávají další růst cen v řádu desítek haléřů i v následujícícím týdnu, rychleji by měla zdražovat opět nafta.

Ivana Kubáta přivedla k soudu eskorta z vazby.

Z kostarického ráje do české basy. Podvodník s naftou dostal tři roky

Od podnikatele ze Sokolovska si plzeňský rodák Ivan Kubát (65) objednal stovky tisíc litrů pohonných hmot. První dodávku zaplatil, aby vzbudil zdání solventnosti, ale další naftu za více než 7,5 milionu korun, kterou si nechal dovézt do pronajaté čerpací stanice na Rokycansku, již neuhradil.

Ivana Kubáta přivedla k soudu eskorta z vazby

Z kostarického ráje do české basy. Podvodník s naftou dostal tři roky

Od podnikatele ze Sokolovska si plzeňský rodák Ivan Kubát objednal stovky tisíc litrů pohonných hmot. První dodávku zaplatil, aby vzbudil zdání solventnosti, ale další naftu za více než 7,5 milionu korun, kterou si nechal dovézt do pronajaté čerpací stanice na Rokycansku, již neuhradil.

Ilustrační snímek

Paliva v Česku i nadále zdražují. Jejich ceny dosáhly mnohaměsíčních maxim

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují, benzin byl naposledy dražší loni v listopadu, nafta loni v prosinci. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 39,85 koruny za litr, před týdnem byl o deset haléřů levnější. Nafta zdražila o 14 haléřů na průměrných 38,18 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude růst cen pokračovat.

Ilustrační foto

Ceny autoškol stouply v Ústeckém kraji ke 20 tisícům. Ale ani tam se nezastaví

Za poslední roky v Ústeckém kraji, stejně jako v celé republice, strmě stoupla cena řidičských průkazů. Z přibližně 10 tisíc korun je nyní za „béčko“ většinou dvojnásobek. A možná ani to není konečná cena řidičák pro osobní vůz. Mluví se o tom, že by měly být stejné jako průměrná republiková mzda. V současné době tedy zhruba 40 tisíc korun.