Kreativ

ŠTÍTEK: pohonné látky

Ceny pohonných hmot u čerpací stanice. Ilustrační foto

Pohonné hmoty stále zlevňují. Hrozí krachy čerpacích stanic?

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zlevnily o desítky haléřů. Průměrná cena benzinu klesla o 93 haléřů na 27,90 koruny za litr, a je tak nejnižší od půlky dubna 2016. Nafta zlevnila oproti minulé středě o 64 haléřů na 27,96 koruny za litr. Naposledy byl diesel levnější v říjnu 2016. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.  

Benzinka. Ilustrační foto

Ceny pohonných hmot klesají. Hrozí i krach některých čerpacích stanic

Ceny pohonných hmot ve Středočeském kraji opět klesaly. Již jen na Berounsku se průměrná cena za litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 držela nad třiceti korunovou hranicí, naopak na Mělnicku jej řidiči nakupují o více než tři koruny levněji. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot monitoruje.

Marcel Fryje ze Sušicka u soudu v Klatovech.

Na cizí kartu natankoval během pár týdnů za statisíce korun

Žádný troškař není Marcel Fryje ze Sušicka. Stačilo mu pouhých pár týdnů, aby s pomocí tankovací karty svého zaměstnavatele nakradl pohonné hmoty za více než půl milionu korun. U klatovského okresního soudu byl rád, že vyvázl s podmínkou.

Benzinka. Ilustrační foto

Pohonné hmoty jsou levnější

Za poslední týden cena pohonných hmot na Strakonicku klesla v průměru o několik korun jak u naturalu 65, tak u nafty.

Partyzánskému oddílu Olga se ke konci války v Morkovicích podařil husarský kousek, když německé vojsko připravili o zásoby pohonných hmot.

Partyzánská akce: obrovská škoda pro nacisty a ekologická katastrofa

Píše se 26. únor roku 1945, druhá světová válka se pomalu blíží ke svému konci. V Morkovicích se právě schyluje k jedné z největších partyzánských akcí v historii Protektorátu Čechy a Morava. K odstaveným německým vagónům na tehdejším nádraží přichází skupinka členů partyzánského oddílu Olga a postupně otevírá kohoutky cisternových vagónů, z nichž vytéká velké množství pohonných hmot a dalších tekoucích látek až do polí.

Ilustrační snímek.

Pohonné hmoty zlevňují kvůli koronaviru

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu ve všech regionech Středočeského kraje zlevnily a podobný trend očekávají ekonomové také v následujících dnech. I nadále platí, že nejlevněji řidiči natankují naftu a nejprodávanější Natural 95 v rámci Středočeského kraje na Mělnicku, nejvíce si připlatí šoféři za Natural 95 na Benešovsku, nafta je nejdražší na Berounsku. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která monitoruje vývoj cen pohonných hmot.

Ilustrační snímek tankování.

Nejlevnější naftu natankují řidiči na Mělnicku

Nejlevněji natankují pohonné hmoty v rámci Středočeského kraje řidiči na Mělnicku, naopak nejvíce si připlatí na Benešovsku. Ve Středočeském kraji se litr neprodávanějšího benzinu Natural 95 prodával v průměru za 23,38 korun, diesel za 32,18 korun. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která vývoj cen pohonných hmot monitoruje.

Benzinka. Ilustrační foto

Mladík na Novojičínsku tankoval a „platil“ historkami

Placení pohonných hmot u čerpacích stanic nic neříká pětadvacetiletému mladíkovi z Nového Jičína, který na přelomu loňského a letošního roku tankoval na několika místech Novojičínska a Ústecka v severních Čechách.

Letiště Praha uvedlo do provozu nové depo autocisteren a produktovod leteckých pohonných hmot.

Předzvěst rozšíření pražského letiště: nové depo autocisteren i produktovod

Původní depo autocisteren na Letišti Václava Havla Praha bude brzy odstraněno, aby bylo místo na zahájení první etapy rozšíření Terminálu 2. Letiště Praha proto otevřelo nové depo s kapacitou 34 parkovacích míst a také takzvaný produktovod. Tato stavba je předzvěstí budoucího rozvoje pražského letiště. Náklady na výstavbu nového depa a produktovodu činily přibližně 540 milionů korun.

Ilustrační foto.

Odcizil pohonné hmoty

Ze dvou motorových vozidel zaparkovaných na pozemku za rodinným domem v Jakartovicích odcizil doposud neznámý pachatel celkem 400 litrů pohonných hmot.

Tankování pohonných hmot - ilustrační foto.

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne opět zlevnily

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne znovu klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o tři haléře na průměrných 32,17 Kč/l. Litr nafty stojí v průměru 31,72 koruny, což je o pět haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Ilustrační foto.

Nestačilo palivo, ničil také nádrže

Škodu za bezmála šedesát tisíc korun napáchal jednadvacetiletý mladík, který poškodil v Plané a v Tachově několik nádrží na automobilech a odčerpal z nich pohonné hmoty.

Tankování pohonných hmot. Ilustrační snímek

Pohonné hmoty v Česku zdražily. Cena nafty překonala hranici 32 korun

Pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu zdražovaly. Průměrná cena nafty se po dvou měsících dostala opět nad 32 korun za litr. Diesel se prodává za 32,04 Kč/l, což je o 18 haléřů více než minulou středu. Benzin Natural 95 zdražil o sedm haléřů na průměrných 32,57 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.  

Ilustrační foto.

Pohonné hmoty opět zlevnily. Jsou nejnižší od dubna

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dál mírně zlevnily, a drží se tak na nejnižších cenách od konce letošního dubna. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od minulé středy o tři haléře na 32,86 koruny za litr a cena nafty o haléř na 31,98 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Ceny pohonných hmot vytrvale klesají zhruba od přelomu května a června. Byť ještě před týdnem předpovídali analytici během srpna změnu trendu a mírný růst cen, situace se podle nich v posledních dnech razantně změnila.

Benzinka. Ilustrační foto

Před dovolenou se vyplatí tankovat v Česku

Vysočina – V polovině července opět zlevňují pohonné hmoty. Podle analytiků budou v létě ceny příznivé, třebaže zrovna na Vysočině jsou ceny statisticky nad celorepublikovým průměrem.

Tankování pohonných hmot. Ilustrační snímek

Pohonné hmoty v ČR dál zlevňují. Benzin se přiblížil 33 korunám

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden znovu zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla o 12 haléřů na 33,02 Kč/l, nafta zlevnila o devět haléřů na 32,12 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Současné ceny jsou na úrovni z přelomu dubna a května.  

Ilustrační snímek tankování.

Spor mezi USA a Íránem? Na ceny paliv v Česku zatím nemá vliv

Současné napětí mezi USA a Íránem ceny pohonných hmot v Česku zatím příliš neovlivňuje. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Dlouhodobý výhled podle nich zatím nelze predikovat. Americký prezident Donald Trump v úterý pohrozil Íránu zdrcující odvetou v případě útoku na cokoli amerického. Reagoval tak na prohlášení íránského prezidenta Hasana Rúháního o tom, že nové sankce USA proti Íránu, vyhlášené v pondělí, jsou projevem zoufalství.

Tankování pohonných hmot. Ilustrační snímek

U moře jsou pohonné hmoty dražší než v Česku. Výjimkou je pouze Bulharsko

Pohonné hmoty jsou v evropských přímořských státech, které mají Češi v oblibě pro letní dovolenou, dražší než v Česku. Výjimkou je prakticky pouze Bulharsko. ČTK to řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Při cestě do Chorvatska, kam míří pravidelně nejvíce českých turistů, se podle něj vyplatí natankovat buď doma v Česku, nebo v Rakousku, kde jsou podobné ceny. Alternativou pro ty, kteří míří na jih Evropy jinou cestou, může být také Maďarsko.  

Tankování pohonných hmot - ilustrační foto

Celníci chytili gang zlodějů paliv. Napáchal škody za 200 milionů

Celní správa zatkala skupinu lidí, kteří podle ní odčerpávali pohonné hmoty z potrubí společnosti Čepro u Kralovic v okrese Plzeň - sever. Škoda je kolem 200 milionů korun. Informoval dnes server Ekonomický deník.cz. Podle něj na případ upozornili dva bývalí detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, které nechal náměstek Celní správy Robert Šlachta před zásahem odposlouchávat.

Tankování pohonných hmot - ilustrační foto

Dobrá zpráva pro české řidiče. Výrazné zdražování pohonných hmot skončilo

Výraznější zdražování pohonných hmot v Česku se zastavilo. Cena benzinu stoupla za poslední týden pouze o dva haléře na 33,69 koruny za litr a nafta zlevnila v průměru o čtyři haléře na 32,70 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva v Česku zdražovala od poloviny února, cena benzinu od té doby stoupla o více než tři koruny a nafty o téměř dvě koruny.  

Ilustrační foto

Benzin zdražil za týden skoro o 30 haléřů. Stoupla i cena nafty

Ceny pohonných hmot v Česku se dál zvyšují. Průměrná cena benzinu stoupla za týden o 28 haléřů na 33,67 koruny za litr. Nafta zdražila od minulé středy o 17 haléřů na 32,74 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků nemohou motoristé očekávat pokles cen pohonných hmot v ČR ani na začátku června.

Tankování pohonných hmot. Ilustrační snímek

Ceny paliv stále stoupají. Benzin zdražil od února o tři koruny

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu opět stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil do středy o 11 haléřů na 33,39 koruny za litr a nafta o osm haléřů na 32,57 koruny. Ceny paliv rostou vytrvale již zhruba od poloviny února. Benzin od té doby zdražil již zhruba o tři koruny a nafta téměř o dvě koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.  

Tankování pohonných hmot. Ilustrační snímek

Pohonné hmoty stále zdražují. Nejlevnější benzin je v jižních Čechách

Pohonné hmoty v ČR od minulého týdne znovu zdražily, růst cen ale zpomalil. Benzin je nyní v průměru za 33,28 Kč/l, což je o 12 haléřů více než minulou středu. Průměrná cena nafty vzrostla o šest haléřů na 32,49 Kč/l. V předchozím týdnu paliva zdražila zhruba o 20 haléřů. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.  

Ropná rafinerie, těžba ropy - ilustrační foto.

Jak řešit dodávky ruské ropy? Česko má zásoby na 30 dní, tvrdí Správa rezerv

Česko má nyní přes přerušení dodávek ruské ropy ropovodem Družba pokryty komerčními subjekty zásoby pohonných hmot na příštích 30 dní. Po dnešním jednání poradní skupiny, ve které jsou zastoupeni všichni velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami, to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Distributoři podle něj mimo jiné navýšili dovoz nafty vlaky ze zahraničí. Poradní skupina také doporučila vládě uvolnit nouzové zásoby ropy pro rafinerii v Litvínově.

Obžalovaní z krádeže v Čepru

Odčerpali nelegálně pohonné hmoty za 20 milionů, dostali tresty vězení

V kauze nelegálního odčerpávání pohonných hmot ve společnosti ČEPRO Loukov na Kroměřížsku v letech 2015 až 2016, padly ve čtvrtek u zlínského krajského soudu nepodmíněné tresty. Ty si vyslechla skupina pěti obžalovaných, kteří svým jednáním podle soudu způsobili více než dvacetimiliónovou škodu.

Marcel Forman a Pavel Pávek - Krajský soud ve Zlíně vynesl 18. dubna 2019 rozsudek v případu krádeže pohonných hmot ze skladu společnosti Čepro v Loukově na Kroměřížsku. Na snímku jsou obžalovaní (zleva) Marcel Forman a Pavel Pávek

Kradli pohonné hmoty v Čepru. Soud je poslal za mříže

Krajský soud ve Zlíně uložil pěti lidem za krádeže stovek tisíc litrů pohonných hmot ze skladu společnosti Čepro v Loukově na Kroměřížsku nepodmíněné tresty od pěti let a tří měsíců do osmi let a peněžité tresty v celkové výši 5,1 milionu korun. Způsobená škoda přesáhla podle spisu 20 milionů korun, obžalovaní vinu popírali. Hrozilo jim až desetileté vězení. Rozsudek není pravomocný.

Ilustrační foto.

Benzín podražil. Průměrná cena poroste i nadále, domnívají se experti

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu nadále stoupaly. Benzin od minulé středy zdražil o 31 haléřů na 32,55 koruny za litr. Naftu tankují motoristé v průměru za 31,85 koruny za litr, o 15 haléřů víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Ilustrační foto

Pohonné hmoty znovu zdražily. Benzin o desítky haléřů

Pohonné hmoty v České republice v uplynulém týdnu dál zdražily, výrazněji opět stoupla cena benzinu. Motoristé nyní tankují Natural 95 v průměru za 32,24 koruny za litr, což je o 62 haléřů více než minulou středu. Nafta zdražila o 12 haléřů na 31,70 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Ilustrační snímek.

Benzin v kraji znovu zdražuje

Plzeňský kraj - Po měsících zlevňování ceny pohonných hmot opět stoupají. Přesto se stále v Plzeňském kraji dá natankovat benzin i nafta pod 30 korun za litr.

Ilustrační snímek tankování na čerpací stanici MOL 1. června v Praze.

Ceny pohonných hmot vzrostly, u benzínu o desítky haléřů

Pohonné hmoty v České republice opět zdražily a dostaly se tak na úroveň z poloviny letošního ledna. Výrazněji se od minulé středy zvýšila cena benzinu Natural 95, který motoristé v současné době natankují v průměru za 31,62 koruny za litr, což je o 69 haléřů více než před týdnem.

Ilustrační snímek tankování na čerpací stanici MOL 1. června v Praze.

Ceny benzinu a nafty stoupají. Obchodníci se obávají nedostatku ropy

Pohonné hmoty i nadále zdražují. Cena benzinu za týden stoupla o 18 haléřů na 30,93 koruny za litr. Natural 95 tak vyjde řidiče stejně jako v půlce ledna a o 60 haléřů dráž než v půlce února. Nafta od minulé středy podražila o dva haléře na 31,49 koruny za litr a je u pump nadále dražší než benzin. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku vytrvale zlevňovala.

Mýtné - Ilustrační foto

Česko je ráj pro tranzitní kamiony. Patří k nejlevnějším zemím v Evropě

Náklady nákladních dopravců na mýto a pohonné hmoty v Česku patří k nejnižším v Evropě. Těžké kamiony na tuzemských dálnicích zaplatí za mýto a naftu v průměru 46,50 eur (zhruba 1195 korun) na 100 kilometrů. Například ve všech sousedních státech jsou náklady vyšší. I proto zahraniční dopravci využívají Českou republiku jako tranzitní zemi. Vyplývá to z nejnovější analýzy Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), kterou má ČTK k dispozici.